Плодовете и зеленчуците у нас са фрашкани с отрови 
>
Пресните плодове и зеленчуци, които хапваме у нас, бъкат от пестициди. Българинът обаче не получава достоверна информация какво всъщност поглъща заедно с витамините. Пестициди има в салати, домати, зеле, цитруси, банани, гъби, чушки. Това съобщи Валентина Лукова, ръководител на проекта "Граждански принос към създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните".
От там са направили експеримент като закупени от едно и също място продукти са изпратени за изследване в българска и холандска лаборатории. Пробите, направени в холандска лаборатория, показават 92% - остатъци от пестициди. Освен това засечени са 102 пестицида, 15 от тях забранени за употреба в ЕС. В България отчитат чисти проби. 
"В българската лаборатория в нито една от 10-те проби не бяха открити никакви пестициди, независимо дали под или над нормите, а в холандската една единствена проба беше чиста", казва ръководителят на проекта Валентина Лукова.
Откриват се и остатъци от пестициди, които са забранени за употреба в България и другите страни от ЕС. Заради тази забрана съдържащите ги храни не би трябвало да са на пазара. Има и такива храни, в които количество пестициди надвишава допустимата норма.
От здравното министерство обясниха, че изследванията се правят в 6 акредетирани лаборатории, които работят по европейски правила и норми. Контролират се 144 пестицида целогодишно. На контрол подлежат както храните, произведени в страната, така и тези от внос, като периодично се вземат проби от тях от местата, където се съхраняват и предлагат на потребителите. От проект "Право да знам" са констатирали и разминавания между данните на министерствата на земеделието и здравеопазването. Обяснението обаче е, че взетите на полето проби имат по-високо съдържание, а докато стигнат до пазара има карантинен период. Или с други думи не всичко прясно се оказва полезно.
http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/news/article/78274