Форум за конспирации, уфология и мистика.

Духовно => Езотерика => Темата е започната от: Anamilk в Май 20, 2007, 12:57:38 pm

Титла: За силата на котката
Публикувано от: Anamilk в Май 20, 2007, 12:57:38 pm
Търсейки повече инфо в нета за котките и техните способности, отново съ върнах в този сайт. Темата ме вълнува, защото преживявах загубата на едно любящо същество съвсем скоро. Много хора са губили любимците си и това се прежвява тежко. Само че ми се ще да споделя обстоятелствата около живота и смъртта на нашето коте.
Намерих го по обява в интернет.Беше само на месец, останало последно невзето от котилото, но родено първо, 8 ч. преди другите три. Уговорих се за следващия ден, а през нощта го сънувах. Стопанката му го подстригваше. Живя мъничето при нас точно 50 дни, гледано с много обич и носещо ни много обич и радост. За него аз бях майката. Спеше на главата или врата ми, ровеше в косите ми. Нощта преди да се случи нещастието с него, по-точно с нея, получи разстройство. Събуди ме, после пак заспахме. И тогава ми се яви сън - на входната врата стоеше момиче с черно куче. Скарвам се на приятеля ми, че е пуснал кучето, което може да нарани котето ни. Само че в този момент момичето виждам, че държи две котета - едното е нашето, а другото - съвсем същото, почти като огледален образ - негово сестриче. Успокоявам се.
През деня всичко е вървяло добре. Докато котето не скочило от 4-я етаж. Приятелят ми оставил вратата на терасата отворена и то е полетяло. Ветеринарите не успяха да го спасят. Сетих се чак вечерта за съня си, който може би е бел предупреждение, а може би предсказване на неизбежното. Първото ми коте загина, защото среща куче, разхождано от момиче...
Много се чудя какво е предизвикало случката - казват, че домашните животни поемат част от кармата ни. От това, което прочетох за котките и мисията им в Атлантида, разбрах, убедих се, че те са пратени да ни помагат. Същият следобед, когато се е случило падането, аз бях на работа, но ровех в нета и все попадах на статии за Бастет. Определено любимото ми животно е котка и нашега ме наричат Повелителката на котките, макар че нямам свита от улични храненици. Знам само, че имам дълбока психична връзка със съществото, което ми е близко. Когато починеше, идваше насън и ми говоеше мъдро с човешки слова. Докато са живи, не ги сънувам да говорят...
Имате ли някакви коментарии, мисли, идеи, четено, видяно, чуто по темата?
Моля, споделете знанията и вижданията си.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: AU в Май 20, 2007, 13:49:05 pm
 интересна тема, по принцип на мен котката на съседите ми влизаше в сънищата за да ме хинпотизира, че ще живее у нас . Имал съм много интересни преживявания с котките и имам поне три които не са мои, но идват да живеят у нас  :)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Anamilk в Май 20, 2007, 14:12:00 pm
А дали животните се прераждат? В животни, имам предвид. Чела съм разни истории, а една история се случи и на мен преди 5 години. Както по-горе споменах, имах котарак, дворен, който загина пред очите и в ръцете ми. Не исках да гледм пак коте, но 4 месеца след това видях едно улично мъниче, което беше копие на починалото. Прибрах го на двора. Учудващото беше, че си приличаха не само на външен вид, а и по нрав, привички, поведение, предпочитания. С една разлика - новото коте нямаше глас да мяука, по-скоро имаше тънко гласче като на малко коте, не можеше и да мърка нормално, а без звук. Този факт неизбежно свързах със смъртта на предишния котарак - поради нанесената му травма то се опитваше да мяука, но от устата му не излизаше звук. Сякаш му бе стиснато гърлото. Дори и да не става дума за прераждане, поради колективния дух на животните, явно те изпращат при човека точно онова, от което той има нужда, за да го утешат и да му помогнат.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Bell в Май 20, 2007, 16:35:41 pm
Anamilk, може ли да ми дадеш линка на въпросната тема за котките и Атлантида, че явно съм пропуснала?


Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Anamilk в Май 20, 2007, 16:43:51 pm
  Да, ето виж тук http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=1047.msg15918#msg15918 
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: H. в Май 22, 2007, 17:17:58 pm
Прераждане при животните няма в човешкия смисъл на думата, тъй като те имат групова душа. Друг е въпроса, че все по-често на груповата душа на някой вид животни се дава да се инкарнира като човек еднократно.

Домашните любимци, могат и да активират ДНК, което да направи човека устойчив на програмиране. Затова и световното правителство взима мерки срещу това.

А котката е най-великото животно - няма спор :D
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Alien в Май 22, 2007, 17:26:52 pm
Цитат
А котката е най-великото животно - няма спор

Ся тука ако разсъждаваме малко по-безпристрастно трябва да засегнем и темата защо котките и кучетата не се понасят ? Може би защото идват от различни места ? Представляват различни ценности ?
Аз например имам (по-скоро имах) алергия към котки. Сега като че ли нямам ама и негледам много да се навирам до тях. Но спокойно може да се разгледа тезата за извънземния произход на кучетата и котките при това различният им произход. както бях споменал в една друга тема Кучешката звезда е Сириус, за котките от де идват  вие дайте предложения  ;)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: H. в Май 22, 2007, 17:30:44 pm
Сириус е котешката, а аз за кучета-извънземни не съм чувал. Значи са слабо развити. А коткоподобните като Бастет живеят в измерения от 9-то нагоре, тъй че за какво говорим :P
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Gil-Galadh в Май 22, 2007, 17:49:38 pm
А коткоподобните като Бастет живеят в измерения от 9-то нагоре, тъй че за какво говорим :P
9-то и нагоре...стават за домашни любимци на един средно-статистически човек от 12-измерен свят,който живее в апартамент и не може д аис позволи да разхожда куче всеки ден по три пъти.

Иначе наскоро слушах теории как котките били "пратеници" на някви учители,и били тука з ада ни показват знаците по пътя
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Alien в Май 22, 2007, 17:54:36 pm
Сириус е котешката, а аз за кучета-извънземни не съм чувал.


• Древните египтяни са обичали много своите домашни приятели – кучетата. Те са били на особена почит и уважение. Древногръцкият историк Херодот свидетелства, че ако в семейството на египтянин умре кучето, то цялото семейство потъва в дълбок траур. Съответствие с обичая те са си бръснели главите и дълго време не са се докосвали до храна.
  • В древен Египет тялото на умрялото куче се балсамирало и се отнасяло на специално гробище, съпроводено от траурна процесия и ритуали, като че ли е починал най-скъп човек.
  • В древен Египет е бил построен град в чест на кучето, наречен Кинополис – “град на кучето”. Ако жител на друг град убиел куче от Кинополис, жителите му са считали това за достатъчен повод за обявяване на война.
  • В египетската митология е имало бог с човешко тяло и кучешка глава (някои считат, че главата е на чакал). Това е Анубис – бога куче, бога на мъртвите. Негови изображения се намират по стените и фреските на египетските гробници и пирамиди.
  • Древните асирийци и вавилонци са смятали, че биенето на куче е отвратително престъпление. За тях убийството на човек е по-малък грях сравнено с храненето на кучето с лоша храна. Техните мъдреци са утвърждавали, че дома сам по себе си не може да съществува без овчарско или домашно куче пазач.
  • За Диоген символ на свободата е бездомното скитащо куче, което не е обременено от необходимостта да спазва опредени правила за приличие. Състоянието на свободно скитащо се куче изразява за този гръцки философ “абсолютна свобода”.

http://3oo.hit.bg/other/other3.html
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Oberon в Май 22, 2007, 18:00:53 pm
Някак си не виждам как Световното правителство взема мерки с/у домашните животни :))

За котките съм почти убеден, че усещат присъствия. Също така съм убеден, че не са най-великите животни :) Чат пат са злобни и завистливи. Ако имаш котка, и искаш да си вземеш втора, ела гледай какво става :))) При кучетата е друго - ако имаш куче и искаш второ, ще се спогодят на 5-тата минута :)))
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Alien в Май 22, 2007, 18:07:49 pm
А и незнам отде е твоя източник Хор че Сириус е котешката щото има доста които казват друго  ;)

Въпреки известността си в древен Египет, Сириус е била най-популярна в Месопотамия, при това за дълъг период от време. Нейното древноакадско име е "Мул-лик-уд", което означава "звездата куче на Слънцето". Във вавилон, Сириус е известна като "Какаб-лик-ку", което означава "Кучешката звезда". В Ашурия тя е била известна под името "Кал-бу-са-мас", което значи "Кучето на Слънцето".
Според Омир цар Приам от Троя наблюдавал "Кучето на Орион" от стените на обсадения град. Омир я нарича и "Есенна звезда". Според Плутарх тя е "Водачът". Римляните, както и в много други случаи, продължават гръцката традиция. Името "Кучешка звезда" се среща в "Еней" от Виргилий.

http://www.wmyst.hit.bg/Science-PleiadesSirius-main-s.htm
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Anamilk в Май 22, 2007, 21:42:04 pm
В един друг форум ме изпрати Bellq където доста се говори за котките. И там попаднах на твърдението, че са от Сириус. Че са извънземни, докато кучето е земно. Преди това не бях дори и чла подобно нещо, но не знам как, гледайки малкото животинче, ни приличаше на извънземно. Тако и го наричахме. Извънземно, марсианче. От там някак си дойде и името. Марси. Уж на шега, а се оказа истина. Наистина са извънземни.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: H. в Май 22, 2007, 22:46:46 pm
Сириус е котешката, а аз за кучета-извънземни не съм чувал.


• Древните египтяни са обичали много своите домашни приятели – кучетата. Те са били на особена почит и уважение. Древногръцкият историк Херодот свидетелства, че ако в семейството на египтянин умре кучето, то цялото семейство потъва в дълбок траур. Съответствие с обичая те са си бръснели главите и дълго време не са се докосвали до храна.
  • В древен Египет тялото на умрялото куче се балсамирало и се отнасяло на специално гробище, съпроводено от траурна процесия и ритуали, като че ли е починал най-скъп човек.
  • В древен Египет е бил построен град в чест на кучето, наречен Кинополис – “град на кучето”. Ако жител на друг град убиел куче от Кинополис, жителите му са считали това за достатъчен повод за обявяване на война.
  • В египетската митология е имало бог с човешко тяло и кучешка глава (някои считат, че главата е на чакал). Това е Анубис – бога куче, бога на мъртвите. Негови изображения се намират по стените и фреските на египетските гробници и пирамиди.
  • Древните асирийци и вавилонци са смятали, че биенето на куче е отвратително престъпление. За тях убийството на човек е по-малък грях сравнено с храненето на кучето с лоша храна. Техните мъдреци са утвърждавали, че дома сам по себе си не може да съществува без овчарско или домашно куче пазач.
  • За Диоген символ на свободата е бездомното скитащо куче, което не е обременено от необходимостта да спазва опредени правила за приличие. Състоянието на свободно скитащо се куче изразява за този гръцки философ “абсолютна свобода”.

http://3oo.hit.bg/other/other3.html

И с какво доказа това не разбрах, че кучетата са извънземни и има извънземни кучета ;)
Единствения намек може би е, че Анубис е куче. Само че е чакал, а не куче.

А и незнам отде е твоя източник Хор че Сириус е котешката щото има доста които казват друго  ;)

Въпреки известността си в древен Египет, Сириус е била най-популярна в Месопотамия, при това за дълъг период от време. Нейното древноакадско име е "Мул-лик-уд", което означава "звездата куче на Слънцето". Във вавилон, Сириус е известна като "Какаб-лик-ку", което означава "Кучешката звезда". В Ашурия тя е била известна под името "Кал-бу-са-мас", което значи "Кучето на Слънцето".
Според Омир цар Приам от Троя наблюдавал "Кучето на Орион" от стените на обсадения град. Омир я нарича и "Есенна звезда". Според Плутарх тя е "Водачът". Римляните, както и в много други случаи, продължават гръцката традиция. Името "Кучешка звезда" се среща в "Еней" от Виргилий.

http://www.wmyst.hit.bg/Science-PleiadesSirius-main-s.htm

Пак не разбирам къде се казва, че кучето идва от Сириус и че е с извънземен произход :D

А за това, че котките идват от Сириус не знам място, където да не се пише. Странно е че не си го срещал.

Оберон като имам време ще преведа и ще разбереш как ;)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Май 22, 2007, 22:50:28 pm
Незнам дали котките са извънземни, но определено имат няква "сила", усещат болните хора, болното им "място", имат очи които виждат и малко над нашите възприятия ОБАЧЕ са ЗЛОБНИ. Може и да не ви харесва това, но котката НЕ се привързва към стопанина - само към къщата / апартамента, храната с която я храни, и т.н. Тя не мърка защото иска да ти каже "обичам те", когато я галиш тя "се мисли за най-важната" и това и доставя удоволствие, колкото са красиви котките - толкова са и злобни...
Докато кучето.... то не само че притежава възприятията на котката, но то ТЕ ОБИЧА, затова те следва в парка, затова не показва че го е страх когато нещо те/ви заплашва, то се интересува от ТЕБ, а не само от това какво му даваш...
Изобщо 2те животни са и еднакви и различни :)
А това че не се спогаждат не е винаги вярно  :D
филмчето не е за лица под 18 год.  ;D ;D ;D
http://www.youtube.com/watch?v=eQShOUBtAHk (http://www.youtube.com/watch?v=eQShOUBtAHk)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Bell в Май 23, 2007, 16:13:37 pm
Еее, smurf, не мога да се съглася с твоето твърдение. Имам голям опит с котки и кучета и съм установила, че всяко индивидче си има собствен характер и при кучетата и при котките!

Ако тръгна да ти обяснявам колко е неповторим и привързан към семейството (а не къщата) моя котарак, ще си кажеш, че се прехласвам и преувеличавам. :-*Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: asdfghjkl в Май 26, 2007, 21:46:30 pm
По - принцип болшинството от котките са загадъчни, потайни, недоверчиви, злобни понякога (има го и този момент, хайде да не си кривим душата, погледнете по - масово не само на вашия любимец). Докато кучетата изпитват силна любов и привързаност, затова и лафа е да обичаш като куче, безрезервно, на всяка цена, ти го биеш, смилаш го от бой, хвърляш го по - мебелите (и такива неща съм виждал), а то после като те види пак върти опашка и като мине време забравя и пак те гледа без да се откъсва от теб.
 Сега няма смисъл да обръщаме темата в това кои са по - добри (каквото и да изначава това) -  котките или кучетата, но определено си личи, че кучетата са от Земята. Тази огромна любов на която са способни няма откъде другаде да дойде. Докато отрицателните качества на котките, които са най - присъщи за тях, те си ги имат именно защото не са от земен произход, така виждам нещата. Не казвам, че кучетата са перфектни и те си имат слабости (сега не се сещам за нито една ;) ), но просто тази тяхна любов компенсира всичко.
 
 Предпочитам куче пред котка, котката няма как да се разлае когато крадец влезе у вас, няма да откъсне парче от него и да събуди съседите. Няма как да изведеш котката на каишка в парка и да зарибяваш мадамите, само давам примери. Но от друга страна можеш да си хвърляш котката от 7 - я етаж и да я гледаш как се приземява на крака, върху минувачите, само давам примери хехехе ;)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Спорт-Здраве в Май 28, 2007, 00:21:17 am
Да,в Традицията кучето се свързва със света на одвъдното,със смъртта.Нека редом с Анубис да не забравяме и Цербер.Негов повелител е Плутон,властелин на подземния свят(било то като подземното или отвъдното).

В нашата Траддиция кучето се свързва и с посмъртното бдение.Духът на погребано куче ще пази селото от врагове.

И аз съм съгласен,че кучето е същество родом от тук,Земята.Може би смъртта,както ни е известна,също е характерна само за тук?
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Май 28, 2007, 18:35:48 pm
И все пак темата е за силата на котката :)
Така че направо да задам едно - две въпросчета.
Можете ли да отречете, че в котките няма нещо "странно", което просто ви привлича ?!
Не ви ли се е случвало някоя котка (дори и вашата) просто да ви игнорира ? Да върви напред, преструвайки се че не ви чува, продължавайки да върви с своето поведение, граничещо с наглост ?
Незнам, аз просто ги усещам тези неща в котките.

Незнам дали ще ми се смеете, но понякога ми се е струвало, че котките и кучетата могат да "чуват" нашите мисли  :P
Немога да го обясня точно, следващият път, когато имам контакт с тези "особи" :) ще се пробвам да запомня усещането което имам.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Gabaro в Май 29, 2007, 16:26:39 pm
Аз котка нямам. :(  НО:
Имам един приятел - голям коткоман :D имаше една котка, която хипнотизираше гълъби с поглед. Гледаше ги странно и гълъба не мърда, просто блокира и котката отива и си го лапва.
Така че, тези животни определено са доста силни. Винаги съм ги усещал като "виждащи" в сравнение с останалите животни. Усещат кога нещо се променя, има намеса някаква или просто не е наред.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Спорт-Здраве в Май 29, 2007, 16:58:35 pm
А аз хич не харесвам котки...С тях просто не се понасяме и в очите им чета крайно напрежение.Никога не се задържат ...или бягат с моето приближаване,или ако сме в апартамент се крият,докато не си тръгна или ми съскат,ако са в "безизходица".

За сметка на това кучетата ги привличам като магнит и нямаме откъсване едни от други  :---
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Fiery в Юни 01, 2007, 18:22:53 pm
http://ravenswingstudio.com/docs/cats.html (http://ravenswingstudio.com/docs/cats.html)

http://nora.petcds.com/ (http://nora.petcds.com/)

 :-*
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: asdfghjkl в Юни 01, 2007, 19:35:07 pm
Аз по - принцип нямам проблеми нито с котките, нито с кучетата. Но на котките по - бързо им омръзва да ги галиш и мачкаш. Също така постоянно скитосват и търсят нещо, само те си знаят какво.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Mystic в Юни 02, 2007, 14:09:04 pm
И аз обичам и предпочитам повече кучетата пред котките.Котката наистина е егоист и то в огромна степен.Омилква се около теб като е гладна,нахрани ли се не можеш да я намериш след това.Ако извикаш кучето ще дойде и можеш да си го галиш колкото си искаш,докато котката ще дойде само ако тя иска.
Не мога да отрека обаче от лични наблюдения,че и кучето и котката забелязват незабележимите присъстващи.
Котката на моята приятелка много ме обича,по свой си начин де и десетки пъти се е случвало,когато аз усетя някакво присъствие и тя да реагира в същия момент.Застава на едно място лекао приклекнала и гледа втренчено,а в същото време се е наежила.Много обичаше да ми спи в краката тва коте.А кучетата ги обожавам,те просто са невероятни с предаността си и любовта,която изпитват към стопаните си.От всички породи най-голямата слабост изпитвам към кокершпаньолите,такива душички са само.Имех един,но умря от епилепсия. :(
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Bell в Юни 02, 2007, 14:49:36 pm
Ако слагате котките и кучетата под общ знаменател и стереотип за вида им и по това преценявате едва ли не дали натурата им е от добро или зло естествето и съответно по това преценявате от къде са дошли, то тогава как си обяснявате изключенията?

Да, уж няма смисъл да говорим за частни случаи, а трябва да обсъждаме повечето...но не съм съгласна. Масата не прави изключението по-маловажно, в такъв случай и ние като хора с по-особени интереси сме изключение от масата, но това не ни омаловажава като индивиди и личности нали?  :)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: iti в Юни 02, 2007, 16:51:01 pm
Ами аз не съм чел нищо и мога да споделя само личния си опит, който не е особено голям. Със сигурност котките и кучетата имат различна психика. Със сигурност котките са по-мистичните, а кучетата - по-земните. Кучето лесно се привързва и едва ли не отдава живота на стопанина си, докато котката винаги има голямо достойнство и независимост. Тя е прикрита и не показва колко е умна. Може би затова се води, че кучето е по-умно. Трудно е да се сравняват по интелигентност след като имат различна стратегия към живота. Шегувал съм се с приятели, че имам "дарбата" да познавам по очите коя котка е умна :). Всъщност не знам дали това е така, но определено имат развита индивидуалност и са ралични. Интересно е, че повечето хора си харесват едно от двете животни спрямо собствените си разбирания за живота. Вероятно приемането и на двата вида е показател за по-дълбоко разбиране. Излизане от рамките на - "мен това ми харесва"...

Дали споделят кармата ни... Ми смешно е да се чудим, след като заради хората почти не останаха животни. Но ти разбира се питаш за по-специфични неща, които са повече в сферата на догадките. Лазарев има книги за кармата, може би той е писал нещо... казва, че виждал тези структури. Иначе теоритично... наистина е странна случката. Но ако два месеца е стояло единствено в апартамент, гледайки стени наоколо...

Мен също ме е интересувало дали животните се прераждат. И съм виждал... материал по темата... Струва ми се, че човекът има невероятната склонност да изгражда самочувстието си на нещо, унижавайки това около него, дори и това пак да е човек. Тъй че, гледайки очите на някое от по-развитите животни от семействата на котките, кучетата, приматите... вярвам, че те не са толкова по-различни от нас и ако приемем, че ние се прераждаме, то трябва да приемем, че и те го правят. За знание, не можем да говорим, след като нямаме очи да видим нито тях, нито себе си. Само някой да не започне да навира книги, както навремето са навирали Библията...

Дори ще кажа още нещо, у много животни в очите се чете повече съзнателност отколкото доста голяма част от хората. Примерно очите на лъв или вълк... в тях има много сила, одухотвореност и разбиране. Хорус, хората също си имат колективна карма, но това не отрича индивидуалната, нали? Вярно, животните нямат свободна воля, но такива са и извънземните. Това не означава, че и те не се развиват и трупат опит. Тъй че - де е логиката да нямат и те душа която се преражда?

Явно психиката, че човек е "над" няма да се поправи скоро. Това непрекъснато степенуване, личи във всичко което се говори, особено пък в тоя форум. Всички проявления произлизат от Едно нещо, и няма над, и няма под, защото ако съществуваше нещо по-съвършено от друго, то би обезсмисло предишното. Представата за линейната еволюция на Дарвин все още стои в психиката. От нея следва, че човекът е най-висшето същество... на Земята. И търсейки достойна цел за себе си той тръгна към Космоса. А самият Космос е тук, просто ценностната система е развита зле, за да го види. Трябват й химери, нещо ново, но проблемът е, че тя не е разбрала старото, тъй че и в новото, пак само със старото ще се сблъска.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Anamilk в Юни 02, 2007, 21:28:12 pm
Iti, хареса ми не само какво си написал, но и как пишеш. Благодаря ти.
Понякога имам усещането , че аз и котето, което си отиде, сме едно цяло. Не си въобразявам нищо, но силната ни връзка явно още съществува. Горе в първия си постинг съм пропуснала да спомена нещо интересно - когато в автобуса пътувахме към ветеринарната клиника, седнахме на едни от многото празни места. На облегалката пред нас с черни букви на латиница бе изписано името на нашето коте, като накрая линията бе завита като дяволска опашка. Само се спогледахме. Да беше само сънят ми, а то...
Никога не съм била особено привързана към кучетата, макар че те много ме харесват.
"Дяволското" у котката и странното й поведение, изразяващо се в безразличие, умилкване и дори нападателност се дължи на това, че тя е същество, свързано с Луната. И затова не вие срещу нея, както някои животни от род Canis, а я гледа в очите. А Луната е женското начало, анимата.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Bell в Юни 03, 2007, 02:15:16 am
iti, и на мен много ми хареса какво си написал, почувствах го близко!

Само би ли обяснил какво имаш предвид като казваш, че животните нямат свободна воля?
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: iti в Юни 04, 2007, 12:50:12 pm
"Дяволско същество" са нарекли котката, само хората които са си изпатили от нея. Познавам мнозина които я ненавиждат и съм виждал, че то е взаимно. Тя много добре разбира отношението на другия към нея. Някои хора просто не могат да приемат характера й, защото той е в конфликт с техния собствен. Много по-лесно е да приемат кучето, защото както и да постъпват с него, то се радва и ги обича. А в характера на котката няма нищо неествествено и ненормално. Човешкият характер е този който е способен да се изкриви и изроди заради свободната му воля. Свободната воля е в устройството на мозъка. Другото е това което наричаме инстинк, който е заложената програма. Животното не може да я промени.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Bell в Юни 05, 2007, 18:52:13 pm
Не мисля, че животните нямат свободна воля, просто е по-ограничена в сравнение с нашата, защото и мозъка им е устроен по-ограничено. Не можем да правим директно сравнение, но ако се вгледаш в микрокосмоса на едно животно ще видиш, че има свободна воля и, че не всичко е породено от инстинкт! Това е като да кажеш, че няма разлика между животното и един робот освен на биологично и техническо ниво... :-X

Със същата логика може да се каже, че и човека живее по заложена програма, ако се вгледаш масово в живота на хората - как протича...общо взето поведението, мечтите, стремежите на човечеството са породени все от инстинкти - инстинк за самосъхранение, възпроизвеждане, доминиране и тн. ... Това не значи, че нямаме свободна воля...но за да сме по-малко зависими от природата, която ни обвързва с тая земя и с инстинктите, които и дължим, то съзнанието и самосъзнанието трябва да се развият все повече...

Надявам се ми схващаш мисълта и от малкото, което казах, но в момента не ми се изпада в многословие...но ако е нужно ще развия тезата си :)


Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: iti в Юни 12, 2007, 04:18:54 am
Да, човек също живее по заложена програма и повечето хора не си използват свободната воля да се развият, а са в плен почти изцяло на интинкта си. Свободната воля се крие в правенето на комплексен избор на базата на мислене. Може би наистина е спорно къде почва тя, но... Струва ми се, че бъркаш индивидуалността със свободната воля. Едно животно не може да реши да пази диаета, да се отдаде на екзистенциални размишления или да се самоубие. Това не значи, че ще действа по съвсем същия начин като някой свой събрат. Програмата е доста по-сложна, защото чрез нея се проявява много по-сложен замисъл от този който човек би вложил в един робот - да му служи... Роботът няма душа, която да се опитва да се прояви чрез законите на физиката.

Кажи какво мислиш де... :-\
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: H. в Юни 12, 2007, 18:48:26 pm
Сиамските котки са на почит в тибетските манастири и са свещени животни. Охраняват едни от най-важните предмети в манастирите и са предпочитани пред кучетата поради факта, че кучето по някакъв начен може да бъде преметнато, а котката била просто безкомпромисна - ако усети нещо нередно скача направо по очите. Те си разговарят телепатично с по-напредналите лами. Хранени са много по-добре от голяма част от хората работещи в манастира. Дотолкова са на почит в Тибет. А както знаем тибетците са мъдри хора и знаят какво правят :) Кучето в случая диша прах :P
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Спорт-Здраве в Юни 12, 2007, 19:06:56 pm
 ;D  И двата вида имат достатъчно случаи,в които дишат прах.Ако се вземе котка за радар и куче за грубата работа,комбинацията е желязна:)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Alien в Юни 12, 2007, 19:13:37 pm
Голите котки приличат на извънземни бебета

http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/life/article?sid=&aid=122945&cid=60&eid=1083

(http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/media/mget2?sid=&mid=113361)

Може да звучи невероятно, но първите сведения за голите котки са достигнали до нас от времената на ацтеките. Те обаче били показани на изложба едва през 1924 г. Тогава посетителите за първи пит видели мексикански голи котки, които през зимата се покривали с рядка козина. Фелинолозите се заели сериозно с развъждането на такива необичайни питомци през 1966 г., когато в Канада в резултат на спонтанна мутация в котилото на обикновена домашна котка се родило едно голо коте. И до края на 80-те години на миналия век канадският сфинкс оставал единствената "гола" порода. През 1987 г. в Ростов-на-Дон се появила първата гола котка. Наистина, тя не била съвсем гола, а с остатъчна къдрава козина по краката, муцунката и опашката. Казвала се Варвара и станала родоначалник на нова уникална порода - донски сфинкс.
Дойдох, видях, победих! Можете и да се смеете, но този девиз на великия Цезар чудесно характеризира донския сфинкс. Уникалната порода се появила на бял свят, огледала хората със своя загадъчен поглед и завладяла техните сърца. Тя покорила любителите с "извънземния" си вид и забележителен характер. И това съвсем не е чудно: та нали тези котки притежават безброй достойнства, а отглеждането им е истинско удоволствие. Слуховете за трудностите, за капризите и болестите им са празни приказки. Те имат отлично здраве. Донските голишари са весели, игриви, изцяло лишени от агресивност. И наистина обожават хората. Изключително любознателни са, искат да знаят всичко и да бъдат в центъра на вниманието. Към новите хора се отнасят дружелюбно Обичат децата. Кучета, котки, морски свинчета и плъхове бързо стават техни приятели, ако сами не проявяват гастрономичен интерес към тях. Сфинксовете са умни, внимателни, много добре разбират настроението на стопаните си.
Мнозина погрешно смятат, че донският сфинкс е непременно гола котка, наричайки "облечените" представители на породата "лъжливи" сфинксове. Не всичко е толкова просто. Отговорът на фелинолозите: "Донският сфинкс е порода, с пълно или частично отсъствие на козина". И едните, и другите са много красиви. На много хора им харесват именно частично "облечените" сфинксове. Първо, те са оригинални, и второ, не всички хора могат изведнъж да възприемат голата писана. За времето, докато котето израсне и се "съблече", те успяват да привикнат с неговия необичаен и екзотичен вид. Това е много удобно.

Без съмнение, сфиксовете са едни от най-грациозните същества, създадени от природата, а когато са без козина, това впечатление се усилва многократно. Всички движения на сфинкса са леки и изящни, той се движи и седи по кралски.
Голият сфинкс е особено същество. Ето как е описан през миналия век: "Ако сте способни да си представите муцунка, увенчана с огромни уши и с очи на космически пришълец, да допълните този портрет с грива на жираф, нежно коремче на малко прасенце, опашка на цар-плъх, пръсти на маймунка с гущерови ципи, и за да довършите картината - да облечете всичко това в кожено облекло, което образува множество гънки, тогава ще получите сюрреалистичния образ на загадъчния сфинкс". Поетично, нали? Само дето, прочитайки такова фантастично описание, човек с богато въображение трудно би могъл да спре полета на фантазията си.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Bell в Юни 12, 2007, 19:44:22 pm
Свободната воля се крие в правенето на комплексен избор на базата на мислене. Може би наистина е спорно къде почва тя, но... Струва ми се, че бъркаш индивидуалността със свободната воля. Едно животно не може да реши да пази диаета, да се отдаде на екзистенциални размишления или да се самоубие. Това не значи, че ще действа по съвсем същия начин като някой свой събрат. Програмата е доста по-сложна, защото чрез нея се проявява много по-сложен замисъл от този който човек би вложил в един робот - да му служи... Роботът няма душа, която да се опитва да се прояви чрез законите на физиката.

Кажи какво мислиш де... :-\

Защо правенето на комплексен избор? Просто правенето на избор!

А  на мен ми се струва, че ти бъркаш в сравняването на нивата на мисъл - проста и комплексна. Едва ли може да се сравнява по този начин - "не може да реши да пази диаета, да се отдаде на екзистенциални размишления или да се самоуби". Хората и животните са на различни нива и не можеш да сравняваш мащабите на свободната воля на животното с тази на човека, поглеждайки през призмата на човека!

Свободната воля късае изборът, а не нивото на сложни и прости разсъждения.

Животното няма да действа като събратя си заради индивидуалността, да, но според мен в нея е съградена нишката на свободния избор!

След като спомена душата и робота, според теб, душата може ли да бъде изцяло подчинена на инстинкти и лишена ли е тя от съзнание и свободен избор? В същност смяташ ли, че животните имат душа? Може би от тук трябва да започнем :)))

Вярваш ли, че душата има свободен избор и избира в какво да се прероди? Ако да, то това да се прероди в едно животно пак си е свободен избор и теоритично да се лиши от такъв би било пак свободен избор, макар че това звучи малко парадоксално! :)

Е, чисто практически, ако оставим на страна философските и хипотетични разсъждения, то аз смятам, че животните имат свободен избор, защото обичам да наблюдавам поведението им и съм забелязала, че то не е диктувано постоянно от инстинкти. Когато поставиш едно животно в необичайна среда за него, то не винаги действа инстинктивно, а може да прояви находчивост и креативност, както и да прояви абсолютно противоположно на инстинктите му поведение. Какво поведение ще предприеме зависи и от индивидуалния му характер, важното е, че топрави избор, който не зависи изцяло от инстинктите му и може въобще да не им съответства! Както при хората - някои са по-инстинктивни, а други по-находчиви и креативни в съзнанието си и поведението си!

Ще ти дам един банален пример - в дома си имам котка и няколко кучета. Котката ми излиза навън и целодневно се сблъсква с бездомни кучета и много добре знае как да се пази от тях, а в дома няма проблем с другите кучета, но любопитното е, че по свой собствен избор се е сприятелила с едно от кучетата (а с другите не) и си спи с него и си играе с него и се обичат. В случая нейното поведение към кучетата като към враг и съперник би трябвало да е инстинктивно и безкомпромисно, ако тя се ръководеше само от инстинктите си! А тя се ръководи от някаква осъзната преценка на различните ситуации и прави избор на поведение, а не реагира еднакво с всички представители на кучето, което в природата и е враг и инстинктивно го припознава като такъв по принцип! Моето обяснение е, че понеже при животните е заложен свободния избор, който им дава възможността да създадат съвсем избирателно нови схеми на поведение, с цел да еволюират в по-осъвършенстван вид, то те не се подчиняват изцяло на инстинкти и не бива да се подценяват! (давам пример с кучета и котки, понеже за тях си говорим в темата, иначе в природата примери да искаш)

Грешката е в директното сравнение на хора и животни погледнато от позицията на човешкото ниво на живеене!

П.П. Ако моето обяснение ти се струва повърхностно, то ние можем да отворим нова тема, в която да обсъдим има ли животното свободен избор и да задълбочим диалога. :)

Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: asdfghjkl в Юни 16, 2007, 06:15:09 am
Кучето в случая диша прах :P

Е, ти продължаваш така, че... котката в случая диша прах. Кучето се е изхитрило и получава храна без да изискват нищо от него. Малката разлика във вкуса на храната не е от значение, защото животните не правят толкова голяма разлика (смисъл не им пука, нали става за ядене).
 
 Предлагам реми :)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: iti в Юни 17, 2007, 21:22:53 pm
Ами Bell, какво да му задълбочаваме на диалога, като не можем да кажем кой знае какви неща :). Обяснението ти не ми се струва повърностно, но надали сме способни да задълбочим изобщо в подобни неща. Не мога да докажа твърденията си и не съм тръгнал да ги защитавам особено. Разбирам те за какво говориш, но ми се струва, че има и още нещо за свободният избор.

Целият живот се гради на връзката между причина и следствие. И има заложени закони на които всички сме подвластни. На всички ни действат инстинкти, биологично се синтезират хормони които провокират в нас поведение. Като си гладен - да ядеш, като те ядосат - да си агресивен, като животът ти е заплашен - да те е страх... Тези неща просто действат, защото има такава програма. Можем разбира се да кажем, че човек е по-сложно устроен и съзнателния му контрол върху него самият е по-голям. Т.е. той не е подвластен напълно на програмата. Самият избор е нещо много трудно определимо. Отиваш в магазина и си избираш... кисело мляко примерно. Някой ще има вкусови предпочитрания, друг ще чете съставки, трети ще гледа цена. Но всичко това не са ли просто различни програми по които действаме обусловени от индивидуалност, от опита, от водения живот?  Кое в действителност е проявява на съзнателен избор? Ако тръгне нещо да се разисква то трябва да започне от там. От намиране на определение за избор. И може би той е съзнателното разбиране на всички възможности и избиране на някоя от тях. Дали котката подробно е разбрала що за характери имат заобикалящите я кучета и е разбрала, че точно с едно определено трябва да има близък контакт? По-скоро инстинктивно се е привлякла, намирайки нещо в това куче. Това обаче трудно може да се нарече съзнателен избор. Помисли пак за киселите млека - колко хора биха тръгнали да преценяват всички фактори, да осъзнават цялата сложност на ситуацията. Обикновено нещата се опростяват до най-силно действащата програма. Това реален избор ли е?

В Матрицата, Оракулът беше казала на Нео, че той вече е направил изборът си, остава да го разбере. Т.е. в определен смисъл изборът е заложен в индивидуалността ни. И разбирайки него, разбираме себе си и живота. Но ако това е така, колко свободен е той? Т.е. избор и свободен избор не е едно и също.

И не е нужно някой да прави съзнателен избор, за да изживява живота и да се учи от него спрямо това което той представлява, нали? Разбира се, става въпрос за различни нива на мислене, но дали всички те съдържат една и съща дефиниция за избор. И конкретно ние говорим за свободен избор. Малко е безсмислено да спорим, след като говорим с понятия зад които слагаме различни неща. Дори не можем да си дадем ясна сметка какво ние самите точно слагаме зад тях.

Не е нужно чак толкова да се задълбава в неща, които мозъкът ни не може да разбере. Има и друг вариант - мисловно да не си налага поне грешни модели на мислене. И инстинктивно може да разбере какво го свързва с животните и природата. Защото в мисленето на повечето хора е заложено това да ги слагат на долно стъпало и това всъщност създава проблема. И този проблем не е само на животните, той се отразява и на хората.  Не можеш да вредиш на нещо без да навредиш и на себе си. Просто това е основополагащ закон, не може да се избяга от него. Това нещо, каквото и да е то, е  част от цялото и тъй като всяко нещо е отражение на цялото, вредейки на нещо извън себе си, вредиш и на себе си. Това са твърде прости неща, трябва да се разберат...
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: SpitfireVS в Септември 04, 2007, 14:01:09 pm
Какво си мисли кучето:
Хората са добри, хранят ме, галят ме. Сигурно са богове.

Какво си мисли котката:
Хората са добри, хранят ме, галят ме. Сигурно съм богиня.  ;)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: orpheus в Септември 05, 2007, 14:17:27 pm
   Котките и кучетата са различни, но според мен има нещо повече от това котката обича къщата и храната, а кучето - стопанина. Ако приемем че и двете животни са създадени да пазят човека, то те го правят по различен начин. Котката е настроена по агресивно, главно нейната енергия е насочена към враговете, към външното. Енергията на кучето е насочена към човека, обекта на пазане. Как да кажа по - точно - ако катоката е нападател, то кучето е защитник. Оттук идват различията, които всички забелязваме.
   Аз доскоро имах котка, която много обичах, но й дойде времето. ( Винаги съм харесвал повече достойнството, което пази котката, отколкото раболепието на кучетата.) В деня когато умря, я сънувах: аз и родителите ми бяхме в хола, заедно с котката. Тя отиде първо се гушна при баща ми, после дойде при мен. Тогава казах на баща ми "защо казваш, че котката е умряла - виж, че е жива". А след това майка ми стана да ходи до кухнята и котката естествено скочи след нея. Отначало мислех, че така котката се сбогува с мен, защото не бях в града когато тя умря, но като помислих се сетих, че усещането на съня беше друго. Всичко беше твърде нормално и спокойно, сякаш тя не е умирала и ще продължи да ни пази и след това. Питам, според вас дали това е възможно?
   Нека ви кажа как се сдобих с това животинче. Преди 12 години много исках котка, но баща ми не даваше. Един ден отивах да хвърля боклука и гледам на прага лежи коте. Прибрахме го с майка ми и се погрижихме за него. Тя се обади на баща ми и му каза: ".... тука едно коте.. господ ни го праща...". Така лесно убедихме баща ми да го задържим. Четох статията за котките от Атлантида, как те си избират стопаните, но съм чел и за това как мисълта създава реалността. Иска ми се да вярвам, че котката ме е избрала, но според мен е второто.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: oider в Септември 12, 2007, 15:42:06 pm
Винаги съм смятал, че особено коткоте имат по- големи способности от това, което предполагаме. Ниаистина са интилигентни и много егоистични животни. Някой чувал ли, е че котките са слуги на Дявола? Преди известно време незам защо бях започнал да си втълпявам подобни неща и ме беше страх от котки. Чували ли сте вечер колко зловещи звуци издават. Понякога съм се обърквал, че е плач на дете. Не знам защо ми се струва, че в някои моменти в тях се вселява някаква невидима сила, която ги ръководи.  Това, което  съм сигурен, че доста често имат възможност да предусещат много неща. Опредалено смятам, че кучето е много по- открито и искренно животно. Не случайно двете са големи врагове. Просто противоположности. Защо ли да сънуваш котка не е добър знак а куче е нещо много хубаво. Поне така пише в съновниците де
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Eon в Септември 12, 2007, 15:47:55 pm
   Котките и кучетата са различни, но според мен има нещо повече от това котката обича къщата и храната, а кучето - стопанина. Ако приемем че и двете животни са създадени да пазят човека, то те го правят по различен начин. Котката е настроена по агресивно, главно нейната енергия е насочена към враговете, към външното. Енергията на кучето е насочена към човека, обекта на пазане. Как да кажа по - точно - ако катоката е нападател, то кучето е защитник. Оттук идват различията, които всички забелязваме.
 

Не е вярно, има хиляди случаи в които котките усещат когато човек е болен и лягат върху болното място и го излекуват.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Oberon в Септември 12, 2007, 15:53:14 pm
Котка е толкоз служител на Дявола, колкото аз съм Архангел Гавриил:)
Разликите при котките и при кучетата са основно в начина им на ловуване, което в процеса на еволюция определя и характера им.
Всички от смейство Котки ( без лъва ) ловуват поединично. Не са свикнали да делят плячката, освен с наглите хиени:)
Вълците, от които произлизат кучетата, ловуват на глутници и са много по-загрижени един за друг, отколкото котките.
Ако в един апартамент имаш котка и доведеш нова, гледай кво става :) Старата си пази територията, защото е по право нейна и не смята да отдава ловния регион на друг. Ако имаш куче и доведеш ново, те много ще се зарадват че са заедно, започва едно мятане на опашки, душене и тн. весели за тях неща:) Те вече смятат че са отбор и ловната полянка е на двамата.
Относно звуците, и аз понякога като се разгоня издавам подобни звуци:)
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: Martin в Септември 13, 2007, 18:09:18 pm
На мен кучетата много повече ми приличат на дяволски животни: http://dnes.dir.bg/2007/09/13/news2100651.html (http://dnes.dir.bg/2007/09/13/news2100651.html)
Едно куче може да е приятел на стопанина си, но за всички останали то е по-скоро опасност.
Котките може да са всякакви, но поне далеч не са толкова агресивни (Поне не и без да ги предизвикаш).
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: oider в Септември 14, 2007, 00:35:51 am
Произход: Древен ЕгипетОсвен това наскоро открити гробници в Shillourokambos, Кипър, съдържат скелети на хора и котки, датиращи от 7500 г. пр.н.е. Тъй като котките не са представители на местната фауна, се предполага че са били частично опитомени преди този период. Скелетите, открити в тези гробници са по-близки до прародителите на дивите котки, отколкото до днешната домашна котка.

Древните египтяни са почитали котките, защото са ги смятали за въплъщения на богинята Bast, известна още като Bastet или Thet. Наказанието за убийство на котка било смърт, а понякога при смърт на котка тялото било мумифицирано по същия начин както при хората.

През Средните векове котките са били смятани за сподвижници на вещиците, и понякога по време на празници били изгаряни живи или хвърляни от високи сгради. Някой историци предполагат, че широко разпространените враждебни суеверия към котките довели до бум на чумните заболявания (Черната смърт, с което зловещо название била позната бубонната чума). Поради скоростта с която се разпространявала Черната смърт се появили вярвания, според които тя е предизвикана от самия Дявол. Тези вярвания накарали папата официално да обяви, че котките имат съюз с Дявола. В следствие на този акт много котки в Европа били убити. Големия спад в котешката полулация довел огромен скок в разпространението на плъхове, респективно с това се увеличил и броя на насекомите, разнасящи чумата. Като следсвтие от всичко това се увеличил броя на заразените от чума хора – нещо което анатемата срещу котките е трябвало да ограничи.

Днес някой хора продължават да смятат, че черните котки носят нещастие, или ще имаш лош късмет ако черна котка ти мине път. Други пък са на притивоположното мнение – смятат че черните котки носят късмет.

Котките и до днешни дни се свързват с вещерството. Черните котки в частност са свързани с празниците около Хелоуин. Практикуващите неопаганизъм вярват, че котките са животни с добра природа, свързани са със света на духовете и могат да усещат злите сили.

Според някой митове и легенди котката живее едновременно в няколко паралелни свята, както и че притежава девет живота и може да влияе на здравето на хората, като им помага да се борят с болестите. Смята се също, че котката дружи с къщата в която живее, и домовете в които живее котка до известна степен са защитени от беди и нещастия.

В Азия котката е едно от животните в 12-годишния цикъл на Виетнамския зодиак. Тя обаче не присъства в Китайския зодиак. Легендите разказват, че плъха, който канел животните в Нефритения императорски дворец за да бъдат избрани за зодиака, забравил да покани котката, и затова тя го обявила за свой смъртен враг.
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: oider в Септември 15, 2007, 19:38:29 pm
 А чух наскоро, че единственото, животно, което не се споменава в Библията е котката. Та се чудя защо ли ако е вярно
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: neven в Септември 18, 2007, 14:00:32 pm
 " Котката принадлежи към разред Хищници (Carnivora), семейство Котки
(Felidae). В сравнение с кучето и някои други домашни животни котката е била опитомена от човека значително по-късно. Първите достоверни сведения за това датират от третото хилядолетие пр.н.е., през който период египетските фараони предприемали грабителски походи срещу някои богати на злато и слонова кост африкански страни.Една от тях била държавата Нубия(дн.Судан).
   Така преди пет хиляди години от там е била пренесена в Египет дивата нубийска котка, смятаща се за родоначалник на днешните домашни котки.В древния Египет котката е била свещено животно.Смятали са я за "добрия гений на дома" и Баст-богинята на Луната, плодородието и плодовитостта, е изобразявана с котешка глава.Всички котки били под закрилата на строги закони.При пожар стопанинът бил длъжен първо да спаси котката си, а след това да гаси огъня.Естествената смърт на котката се смятало за голямо нещастие и се съпровождала с траур, в знак на който стопанинът отрязвал косата или обръсвал веждите си.
   Умрелите котки балсамирали и съхранявали в специални гробници и храмове, а някои погребвали с големи почести.От този период са намерени много мумии, а също и старинни статуетки на котки. Култът на египтяните към това животно се основавал на факта, че то станало главно действащо лице в борбата им срещу мишките и плъховете, които безнаказано опустошавали дотогава големи количества зърнени храни.
   Много по-късно домашната котка попаднала в Арабия, Индия, Европа.
През Средните векове котките са били смятани за сподвижници на вещиците, и понякога по време на празници били изгаряни живи или хвърляни от високи сгради. Някой историци предполагат, че широко разпространените враждебни суеверия към котките довели до бум на чумните заболявания (Черната смърт, с което зловещо название била позната бубонната чума). Поради скоростта с която се разпространявала Черната смърт се появили вярвания, според които тя е предизвикана от самия Дявол. Тези вярвания накарали папата официално да обяви, че котките имат съюз с Дявола. В следствие на този акт много котки в Европа били убити. Големия спад в котешката полулация довел огромен скок в разпространението на плъхове, респективно с това се увеличил и броя на насекомите, разнасящи чумата. Като следсвтие от всичко това се увеличил броя на заразените от чума хора – нещо което анатемата срещу котките е трябвало да ограничи.
Днес някои хора продължават да смятат, че черните котки носят нещастие, или ще имаш лош късмет ако черна котка ти мине път. Други пък са на притивоположното мнение – смятат че черните котки носят късмет.Котките и до днешни дни се свързват с вещерството. Черните котки в частност са свързани с празниците около Хелоуин. Практикуващите неопаганизъм вярват, че котките са животни с добра природа, свързани са със света на духовете и могат да усещат злите сили.Според някой митове и легенди котката живее едновременно в няколко паралелни свята, както и че притежава девет живота и може да влияе на здравето на хората, като им помага да се борят с болестите. Смята се също, че котката дружи с къщата в която живее, и домовете в които живее котка до известна степен са защитени от беди и нещастия. В Азия котката е едно от животните в 12-годишния цикъл на Виетнамския зодиак. Тя обаче не присъства в Китайския зодиак"
.Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: neven в Август 24, 2009, 12:04:54 pm
Котките - сексуални вампири

Статистиката твърди: 8 от 10 жени след развода си взимат котки и мъжът за тях става абсолютно ненужен! Защо? Може би учените най-после ще решат тази загадка.

  Пътешествайки по река Волга през 60-те години на миналия век, етнографът Иван Черниченко се натъкнал на селцето Потайское, в което от векове живеели само стари моми. Разхождайки се из селото, етнографът бил изумен от огромния брой котки: стопанките държали по 5-6 писани във всяка къща. На учения и на ум не му дошло да свърже в едно тази женско-котешка аномалия, но все пак описал в дневника си феномена.
Днес неговите записки се превръщат в истинска находка за холандския парапсихолог Фридрих Бойтендейк и сексолога Краус ван Брег, които съобщили на симпозиум в Амстердам за своето откритие: котките нанасят непоправима вреда на женския организъм, изсмуквайки енергия, в това число и полова. Така ги правят фригидни
  След като проследил няколко случая, при които след поява на котка в дома нормалният сексуален живот на семейството се нарушил, д-р Берг сериозно се замислил за връзката между котките и женските сексуални възможности. Една от пациентките, Анук, на 24 години, била необикновено красива жена, която проявявала необуздан сексуален мерак. Доктор Краус бил принуден да я изпрати на лечение в клиника за сексохолици. Тя се намирала в постоянна полова възбуда. Това изтощавало младата жена не само психически, но и физически. Тя буквално се превърнала в скелет. За съжаление лечението не помогнало. Затова пък спасението дошло от една циганка врачка. Тя посъветвала Анук да си вземе две котки, за да „усмири" половата си страст.
  В продължение на пет години Краус ван Берг специално проучвал връзката между писаните и техните собственички, които се оплаквали от сексуални проблеми. Така успял да събере ужасяваща статистика. Само при 22 от 320 жени, отглеждащи котки у дома си, всичко със секса било нормално. Останалите дори не изпитвали сексуално влечение. Страдали от аноргазъм и вагинизъм. 78 от 125 любителки на „домашните тигри" не можели да заченат. Всички жени били изследвани за токсоплазмоза, опасно заболяване, което котките пренасят. Оказало се обаче, че от него нямало и следа. Това не свалило обвиненията към котешкото племе. Наистина учените все още нямат отговор на въпроса как се проявява негативното въздействие на писаните върху женската сексуалност. Но затова пък правят нерадостни изводи: котките атрофират женската чувствителност,пречат на забременяването и раждането.
  Научавайки, че парапсихологът Фридрих Бойтендейк работи над проблемите на женската сексуалност, лекарят обединил усилията си с него в по-нататъшните изследвания. Двамата успели да разкрият пред света как именно котките „крадат" женската сексуална енергия. С помощта на физици учените конструирали специален апарат FRIBO. Това, което той показвал, парапсихологът Бойтендейк вече бил наблюдавал със собствените си очи: котешката аура поглъща и разтваря аурата на нормалната женска сексуалност. С помощта на датчици, поставени на главата на котка, учените потвърдили: писаната, както и всеки жив организъм, не е нищо друго освен портативен биогенератор, създаващ около себе си електромагнитно излъчване. При контакт на котката с жена, при която нивото на електромагнитно излъчване е по-високо, особено в момент на сексуална възбуда, овулация и бременност, писаната прехвърля „излишната" енергия върху себе си. И ако животното не бъде спряно, например когато жената спи, то се превръща в истински енергиен вампир.
**
ТОП 8 на енергийния потенциал

Британска котка - най-безопасна в енергийно отношение.
Руска синя котка - отнема малко от жизнената сила.
Донски сфинкс - не е голям консуматор на енергия.
Персийска котка - не е много опасна, жизнените процеси в организма й са забавени.
Абисинска котка - това е звяр! Способна е да изтегли много сексуална мощ.
Сибирска котка - краде енергия на големи порции.
Ангорска котка - истински вампир, отнема твърде много сексуална сила.
Мейн куун - много, много опасна котка! Умее да извлича сексенергия от разстояние. Не се препоръчва да се гали повече от 15 минути.


В-к "Монитор" 27.05.2008
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Sasho в Август 24, 2009, 13:37:50 pm
Котки обичат да похапват канарчета => са зли същества. :D
Иначе винаги съм ги уважавал, основно по-големите им събратя, но каквото и да казвате за тях, си оставят животни.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Salito в Август 24, 2009, 13:39:52 pm
Преди един месец сънувах, че трябва да си взема домашен любимец!
А на децата им беше писнало да ми го искат, защото бях категоричен с отказа си, голямата щерка стигна в преговорите с мен до там, че ако успее да завърши учебната година с 6 за награда да си вземем домашен любимец и за моя радост тя упорито учеше и взимаше шестица след шестица, обаче към края на годината радостта ми се превърна в ужас, защото аз наистина не исках да живея с животно в къщи  :D
то си иска грижи и е допълнителен ангажимент, който щеше да ми дойде в много имайки в предвид, че децата ще се наиграят с него за месец два и после ще си забравят ангажиментите си към него.
Пълна шестица нямаше, но много тъга и плач в изобилие, аз съм доволен 5.75 успех и без животно в къщи  ;D
Това беше миналата година и приключихме с този въпрос, а моите аргументи срещу взимане на животно утешаваха децата от сорта на: тати знаеш ли, че кучето сънува, бълнува, хърка, пърди и всеки път излезе ли навън трябва да му се измият лапите и корема и да се проверява за твари и паразити редовно, а всичко това ти трябваше да го вършиш, освен разходката по два пъти минимум на ден, независимо от температурата на вън.
Котка беше алтернативният вариант, ако имахме пълна шестица, то е чисто и разходките не са необходими.
След като този въпрос беше приключел за моя огромна радост, аз сънувам, че трябва да взема животно!? нито помня как ми бе втълпено това на сън нито каквато и да е сцена от съня, просто станах с мисълта, че аз трябва да взема домашен любимец и разбира се кучето е изключено, остава котка.
Като казах на децата видях в очите им най-голямата радост някога и гледайки обявите в нета за котка в продължение на 2-3 часа, радостта ги караше да танцуват направо.
Взехме го, то е на месец, между мен и това животно има граница която аз не искам то да пресече, така искам и не знам защо го искам, то го усеща и ме беше игнорирал, освен от подушване от време на време, а при другите от семейството ходеше и се галеше, докато стана това за което всъщност искам да разкажа.
Преди 15 дни имахме с котето един много сериозен разговор, бях сам в къщи за една седмица и след дълга инструкция от всички, знаех кога и какво да му сложа да яде и как да го обслужвам грижливо и внимателно, така аз го храних три пъти дневно и му чистих гърнето цяла седмица, на втория ден дойде при мен и ме заговори! поглед към учите и въпрос: ти защо не ме харесваш а?
аз му казах, че нищо лично протягайки рака към задушието му, то не се дръпна, но настояваше за по конкретен отговор гледайки ме настоятелно директно в учите, аз го погалих малко и тръгнах да свърша нещо в кухнята, и след час два дойде много плахо и започна да ме души и да ме гледа, така около 15 минути и когато не му обръщах внимание, то се качи и седна на болния ми крак, там където си ме боли от години след операция на скъсано сухожилие и това беше направено с жест показващ намерението на нейно превъзходителство да ме приеме за приятел казвайки: от мен да мине.
Ами тялото му е топло, а крака ми се успокоява от топло, стоях неподвижен за да не стане и поемах някаква енергия която животното даваше с лекота и без разсъдъци, просто ме успокояваше.
За да не стане досадно дълго, ще кажа само, че вече сме много близки, чак децата вече ревнуват, те понякога са груби с него и го тормозят с прекалената си обич, то бяга от тях за да седне в мен и да мърка, а когато си идвам в къщи ме чака на вратата след като им се измъкне от ръцете с настоятелност, и вече знаят кога си идвам в къщи много преди да чуят ключовете ми.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Октомври 15, 2009, 10:28:05 am
 :) Salito ,после се чудим защо децата ни не желаят да поемат отговорности :rofl2: Да домашните любимци са допълнителна грижа, но и както сам казваш винаги намират начин да покажат отношението си към нас,техните стопани. За съжаление не всеки се решава на тази благородна стъпка(да има дом.любимец-котка).Като си допуснал да имате котка у дома, си зарадвал твоите деца(които ще се научат да бъдат отговорни) и винаги ще имате добър енергиен източник, нали? :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: merulious в Октомври 15, 2009, 10:32:50 am
... и винаги ще имате добър енергиен източник, нали? :hi:
Aaaa! Ето защо котките имат дупка на дупето! За щепсела!
Алдонеа, това да не ти е лична електроцентрала? Котките си имат друга работа- това, че помагат, като регулират енергията, не ги превръща в батерии, с които си зареждаш акумулатора като ти потрябва!  :mad: Пфу!  :negative:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Октомври 16, 2009, 20:18:00 pm
 :lol: merulious, благодаря , че ми отвори очите защото се чудех за какво е въпросният отвор на дупето на котката ;D Под думите "добър енергиен източник" не съм допускала, че така ще се разбере от някого тук във форума, а по-скоро като възможност за отнемане(намаляване) на негативната енергия  :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Zigi - Търсеща в Октомври 31, 2009, 13:50:11 pm
Sаlito, направо ме трогна разказа ти :-)
Аз от месец и нещо си взех коте, чисто черно, невероятно същество :-) Вече сме си близки, разбираме се и обичаме, сякаш цял живот сме били заедно. Мъжа ми, който уж беше скептичен и не искаше много котка, също се привърза към нея. Не знам дали отдава или взима енергия животинката, но каквото и да прави, сигурна съм, че се явява хармонизатор в дома. Значи, надали прави нещо лошо. Открай време се знае, че котките отнемат отрицателната енергия и помагат за успокояването на всякакви болежки. Добри създания са!
Теорията за сексуалните вампири ме развесели :-)) Но пък де да знаеш.. може и да има нещо вярно. Един от задължителните атрибути на самотната жена е котка :-)
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Salito в Октомври 31, 2009, 14:43:33 pm
Котето е вече на 5 месеца, стана около пет пъти по-голямо и започва (точно както при човека) да не е толкова невинно дете  :nea:, винаги има конспирация за него при най-малък шум, прави все по-големи скокове от ден на ден и съответно успява да се докопа до места за които не подозирахме, имах по едно време чувство че крие нещо това коте, но бързо си казвах: абе какво ще крие, това е от моята глава пълна със страхове от конспирации.
Е да, ама не, то си ядеше от храната на масата докато няма никой в кухнята и като се приближава някой то си слизаше от масата и се криеше и явно, че много добре разбира, че не трябва. Децата ядат малко от чинията и играят (оставяйки храната си без надзор) и то си ядеше от тяхната храна, а в същият момент то си яде и мухи и всякакви твари от балкона  :yes: е как да го приемеш за нормално, както много обича моята мила съпруга да се изразява.
Мушка се в най мръсните дупки, зад гардеробите, на балкона в ъглите, а в същия момент било не много хубаво да се къпе често, не добре за козината разбираш ли!? ;), а това с гърнето хич не ми харесва, ами то си докосва пикнята всеки път като ходи по малка или голяма нужда, именно от предишни подобни деяния и после се гушка в децата, а не може практически всеки път да го дебнеш след изхождането да му хвърлиш производството течно било или твърдо или слузесто :mad:. Абе не си е работа да си имаш животно в къщи и си възстановявам предишното си мнение че, животно се гледа само в къща където има двор, но проблема сега е, че то е вече в къщи и няма как да не остава в къщи.
Опитвам се да не мисля отрицателно, но то не ти дава братче, все си гледа подло дебнешката за храна и си е МРЪСНО, ИМАШЕ БЪЛХА ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ.
Вярно има и искрени моменти, гушка се, мърка, става свястно за малко понякога, но ме притеснява мръсотията и децата.
Ще има конспирация, това е решението, все още не знам как и кога но....................... :diablo:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Tangrata_ в Октомври 31, 2009, 16:42:14 pm
Някъде бях чел:
"Котката винаги ще раздухва вечния огън, на който се печем, а кучето ще го гаси."

Не зная дали този енергиен баланс, който котката дава всъщност е добър за човека.

Но тази статия за котките и женската сексуалност ме заинтригува. Интересно дали е подобен случая и с мъжката сексуалност.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Ноември 22, 2009, 20:13:55 pm
 :)Благородството на животните според мен е в това, че те се опитомяват с ЛЮБОВ. Но не всеки човек бива опитомен с ЛЮБОВ! :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Tangrata_ в Ноември 23, 2009, 14:08:20 pm
Aми според мен не е точно така.
По-скоро връзката е обратна.

Животните обикват този, който ги е опитомил. А опитомяването става със всякакви средства.

Същото е и при хората ...
Хората обикват този, който ги е опитомил ...
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Ноември 23, 2009, 16:32:46 pm
Като сме тръгнали да правим паралели м/у котката и кучето, защо изпускаме едно много очевидно нещо - зеницата на окото :)
Едната е сплескана, концентрирана така да кажем, а другата е кръг.
Според мен това е главно, защото котката никога няма постави някой друг над нея, сиреч и кучето и котката имат "зародиш на его", но котката вече му се е подчинила.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Tangrata_ в Ноември 23, 2009, 17:11:44 pm
Всяко животно си има его и му се подчинява.
Ти куче или котка, която ревнува не си ли виждал?
Това е проява на его.

А относно зениците ...
Ами и на кучето и на котката са кръгли, а също и на хората, и още на много други животни.
Разгледай очите на котка, коятое била съвсем на тъмно и ще видиш, че се виждат кръгчета.

Ирисът(преградата, която пази зеницата), обаче при котката е малко по-различна и наподобява вертикална цепка ...

А какво общо има ирисът на очите със егото направо не смея да питам ...
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Ноември 23, 2009, 17:41:32 pm
Незнам дали има общо и не твърдя нищо на 100% :)
Просто "външната" част на тялото, би трябвало да е отражение на "нещо си там вътре/някъде другаде".
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Ноември 23, 2009, 18:31:50 pm
Незнам дали има общо и не твърдя нищо на 100% :)
Просто "външната" част на тялото, би трябвало да е отражение на "нещо си там вътре/някъде другаде".
  :)  През 2001 година ми подариха първото коте на 22 дни беше. С Дейзи (така я кръстих)се  опознавахме взаимно. Сега осем години по-късно Дейзи вече я няма защото неправилно беше разчела липсата ми от дома и се беше оставила да загине излизайки на двора. Написах ви всичко това защото продължавам да твърдя, че котка отгледана с много любов ни се отплаща многократно.Същата Дейзи е донасяла на три пъти отровни змии с което показа, че около имението ни има и такива твари.Нейните деца се хранеха заедно с две семейства таралежи(живеещи пак в двора ми)Кучетата ми също си познават нашите котки и се разбират прекрасно. Та относно Дейзи тя много пъти е намалявала умората ми, с което показва , че котките отнемат негативната ни енергия и наистина са много мили същества. :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Z-931 в Ноември 23, 2009, 19:19:30 pm
Тук ще е интересно, някой да обясни ролята и в паралелните светове!
На кого служи и съответно как се вмества в съжителство с човека?
На кого служи....на човека или........Бастет?.......или на някой друг...."Б........Н"........!
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Ноември 24, 2009, 19:38:05 pm
 :)Z-931 
Явно имаш нещо на ум сподели с нас. :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Z-931 в Ноември 24, 2009, 23:49:46 pm
:)Z-931 
Явно имаш нещо на ум сподели с нас. :hi:


В котките има заложени много символики, датиращи от древни времена. Митът за котката, с който Египет я свързват с Луната е бил не случаен. Те са забелязали, че тя вижда на тъмно и че нейните зеници нощем стават съвършенно кръгли и особенно светещи. Те притажават отрицателната енергия Ин, каквато се излъчва от Луната и затова котките се активизират нощем.

Египтяните са я почитали, като свещенно животно на богинята Бастет и специално са пазели мумии на котки. Дори през Гръко - Римския период в Древен Египет е бил разпространен култ, в чийто център е стояла Бастет – извършвало се е жертвоприношение на котката от жреца, след което била мумифицирана и предлагана на купувача, който и приготвял специална камера в къщи.

Котките били свещенни животни за Египет и защитени от закон.
Ако някой неволно без церимония убие котка се наказвал със смърт.
Смята се, че котката има Девет живота и след смъртта си преминава в друго измерение на невидимите паралелни вселени.

Едно Японско поверие гласи, че котката може да се превъплащава и превръща в жена.
Те са твърде чувствителни към невидимия свят и имат способността да виждат душите на мъртвите, както и др.обитатели на астрала. Според едно друго поверие по-традиция в къщи когато скоро е починал човек не трябва да се гледа котка, защото тя вижда сребърната нишка и може да си играе с нея, така може да отклони пътят на душата.
Смята се, че котките са носители на положителна енергия и поемат негативната от човека, но могат и да бъдат много отмъстителни в случай, че не получат нужните грижи...Изключение прави и черната, която в народното творчество е описана като зъл Джин (...да не ти минава черна котка път...?....Да се пази мъртвецът да не го прескочи черна котка и да вампиряса.....и...т.н...)......

Интерсен е също и Парадоксът с котката на Шрьодингер.
Той затваря котка в клетка заедно с един радиоактивен атом и гайгеров брояч.Където предполага, че след разпадане на атома в съответствие с вероятностните закони, броячът ще го отчете, което ще задвижи чук, който ще счупи бутилката с отрова и отровата ще убие котката. След този си експеримент, наблюдавайки животното  установява,че то се е превърнало в кохерентно наслагване на полумъртва или полужива котка.
Или се е получила т.нар. дихотомия (раздвоение)....2 котки...
На пода лежи  полумъртва котка, а до нея се движи квантовата, излязла извън материалната си структура . От този експеримент на Шрьодингер можем да си направим извода , че съзнанието работи извън материалния свят....т.е., че е трансцендентно,  не локално и че всеки запознат с тези закони би могъл да го контролира и използува за себични цели........ех това не важи разбира се само за коткитe....... :)

Та това Алдонеa в общи линии имах предвид..... :hi:


Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: tsvety в Ноември 25, 2009, 19:09:34 pm
Препоръчвам горещо книжката на Тери Пратчет "Автентичната котка".  ;) Да, наистина, кучето истински обича човека, съгласна съм с това, гледала съм куче няколко години и все още ги обичам. Но проблемът при тях е, че страшно много попиват от поведението на стопаните си. Ако в семейството не цари хармония, то кучето става агресивно или проявява признаци на страх и недоверие. Поискаш ли да го погалиш, те гледа много строго и е готово да се отбранява,всеки момент ще те захапе или облае.
Поради това тяхно свойство да приемат човешките настроения, ми изглеждат неуправляеми. Сякаш и те не знаят какво искат, скимтят понякога, лаят, а стопаните им се карат. Кучетата в апартаментите се мъчат, не могат да тичат достатъчно дълго на воля. Натрупват и собствена агресия, освен от стопаните. Случвало ми се е съседското куче да ме лае един ден, а на следващия да ми оближе ръцете. Да, ще кажете, зависи от твоето излъчване, ако си изморена и/или ти самата излъчваш негативност, кучето ще ти реагира. Но аз не съм напълно съгласна с това.
Като цяло са мърляви животинки, душат и ближат какво ли не по земята, преносители са на кучешката тения. Не бих гледала пак куче.

Котки обичам много, от дете, при баба ми в двора винаги е имало няколко. Обожавах да ги разглеждам, да изучавам навиците им. Случвало ми се е да ми се умилкват в краката не само преди ядене, но и след това. Може да е било вид благодарност, или аз съм наивна? Също и котка да застане пред мен и да впери кротък поглед в очите ми и така да остане дълго време. Възхищавам се и до днес на грацията им, на "дзен" спокойствието, което излъчват. На непукизма им. Определено има какво да научим от тях!

И накрая един любим мой сайт: http://icanhascheezburger.com/ (http://icanhascheezburger.com/)
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Ноември 28, 2009, 18:31:03 pm
 :) Z-931, Благодаря за изчерпателната информация, която направи достояние за всички. :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: fashion.fun в Ноември 30, 2009, 12:43:51 pm
Много обичам котки, такова спокойствие ми носят като ги гушна,толкова са умни и така те разбират... Най-първата ми котка имаше странен характер, мога да кажа отмъстителен даже, ако я бутнеш нещо или недай си боже я пипнеш за опашката ,тя си отмъщаваше, дебнеше и ти скачаше, хахахах, било и след ден или два, но не е било от злоба ...и не пускаше нокти.Най-интересното беше една вечер бях много разстроена и не знам как усети котката ,която беше в другата стая, но със засилка почна да се блъска във вратата докато не и отворих, легна в краката ми и заспа, а по принцип не спи при мен. Котките много усещат и помагат, поемат отрицателната енергия от човека. Друг е въпросът, че всяка котка си има характер към който трябва да се нагодиш. Сегашната ми котка е такъв сладур, такова пухче и дава да го мачкаш, и не е зла, един голям пухкав дебелак е , а с едно тънко гласче..хахаха.  ;D
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Интуиция в Декември 03, 2009, 23:16:36 pm
Винаги съм била заобиколена от котки. Много са интелигентни и чувствителни.
Преди 3 години в Бургас ме избра едно сиво коте. Наистина така го усетих. Когато дойде време да се прибирам, взех и още едно. Пътуваха в клетка в кола. До този момент не бяха живели с мен, хранех ги на двора.
В колата Белка/другото коте/ умираше от страх и мяучеше непрекъснато, докато Мамин си лежеше спокойно в мен и даже заспа. По едно време се сетих и им събрах  лапичките. Белка чак тогава се успокои. Та мисълта ми е че Мамин ми се доверяваше напълно. Съжалявам, че не го кастрирах, може би още щеше да е с мен ???
Иначе Белка си е добре и ми ляга на болните крака всяка вечер ;)
И още нещо - по-миналата пролет бях много зле с диабета, изкарах трудно лято, а есента, когато се прибрах, котенцата започнаха  да умират едно след друго - я отровени, я убити :o...
Не казвам нищо ново, само илюстрирам...
Невероятни, загадъчни същества, свободни и независими, безкомпромисни и страхотни манипулатори  ;)
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: LORA_DANA в Декември 04, 2009, 10:24:11 am
Темата е прекрасна, като съществата, които Бог ни е пратил за да ни научи на човечност. За животните има специално място - т.нар. -ЖИВОТИНСКИ РАЙ, където те отиват след смъртта си , но не пребивават дълго з0ащото за разлика от хората НАМАТ КАКВО ДА ЧИСТЯТ-Т.Е. ЖИВОТНИТЕ НЯМАТ КАРМА. аЗ СЪЩО ИМАХ ПЪРВО КОТЕ, КОЕТО СПОДЕЛИ С НАШТО СЕМЕЙСТВО 14,5 Г ЖИВОТ- НАЙ- ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ ПРЕДИ ТОВА АЗ НЕ ОБИЧАХ ОСОБЕНО КОТКИ- МИСЛЕХ, ЧЕ СА ЛИЦЕМЕРНИ- ОТИВАТ ПРИКОЙТО ГИ ПОГАЛИ.... но с времето моето Лори ми отвори сърцето за тези прекрасни същества- намерих я по-точно я взех от едни деца, които явно нямаха добри намерения, от двора на работното си място. Там след време намерих и кученцето си, което уви също почина след 7,6г принас - то бе едно безкрайно добро и умно същество- смеска между тибетски териер и булонка- не знам на колко години е била, когато я намерих, но нямаше и грам козинка от мизерстване по улиците. Тези две същества ми дадоха толкова много, че никога няма да ги забравя и съм им много благодарна. Сега имаме котета в двора на блока, но имам и съседи които ги мразят и убиват- всичко мога да простя на хората- само това, че убиват и измъчват животни не мога- сърцето ме боли за животните- в буквалния смисъл. Даже си мисля, че животните са по-добрите създания от човека. Мой приятел със Знания е казвал, че да убиеш куче е по-голям грях от това да убиеш човек, а според стара жена котето и кучето били най-близо до Бог
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Декември 07, 2009, 19:23:47 pm
 :)Ето едно филмче, за котките на руски език е.
http://cineplexx.ru/15/2357-bbc-koshki-aristokraty-4-iz-5.html
 :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Интуиция в Декември 10, 2009, 16:51:20 pm
LORA_DANA, МНОГО СЪМ СЪГЛАСНА С ТЕБ!
Животните са беззащитни в нашия свят и ума ми не го побира що за "разумно" същество ще ги мрази и малтретира :(. Но няма граници човешката жестокост :shok:.
Честно казано, много ме утеши с това, че има рай и за животните, БЛАГОДАРЯ ТИ!!!
Все още се чудя нормално ли е да обичаш повече животните и да избягваш хората :unknown:. И защо навремето една моя котка упорито се криеше от един човек, макар че той й даваше луканка, а се умилкваше на друг, който нищо не й носеше :-X? Толкова ли усещат кои хора са добри за нас?
aldonea, мерси за филмчето, супер е :)
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Декември 10, 2009, 18:58:50 pm
    :) Радвам се, че филмчето е харесало поне на теб! А относно сензитивността на животните в частност на котките, да безпогрешно разчитат по енергийното излъчване на човека и така решават на кого да се доверят и до колко. Изобщо животните не проявяват онази безмислена агресия и жестокост, която е присъща за съжаление в особенно голяма степен на човека.  :hi:     
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: LORA_DANA в Декември 13, 2009, 12:57:58 pm
Интуиция, по-важното е, че има хора, които обичат животните, а не онези които ги убиват, но това не означава, че страня от хората, напротив имам много приятели и съм много щастлива от това защото най-голямото богатство са приятелите. Искрено се радвам когато растат приятелите на животните!
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Интуиция в Декември 14, 2009, 05:06:41 am
LORA_DANA, НАЙ-ИСКРЕНО ТЕ МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ, ако съм те засегнала. Въпросът ми беше теоретичен.
Повечето хора, които обичат животни са позитивни и добронамерени. Всъщност
визирах една позната, която тръби наляво и надясно колко лоши са хората и как само животни обича. Ето това противопоставяне ме учудва ???
В друг форум срещнах мнение на дългогодишен йога, че котките също имат своя карма и твърдеше, че по очите им може да се разбере на какво ниво са, колко стара е душата :o
Лек и усмихнат ден на всеки :-*
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Tangrata_ в Декември 14, 2009, 10:45:15 am
Това и аз не го приемам. Наистина има такива хора, макар и не често.
Просто някой ги е наранил преди време (наранил е егото им) и те не желаят да рискуват да се наранят отново. За мен страхът от подобен риск е слабост.
Самозатварят се в една черупка и градят стени. Между другото има много хора, които правят същото, но без животни.
По принцип на теория е възможно някой красив и уверен в себе си мъж да разбие тия прегради. Проблемът е обаче, че този, който може, не се занимава конкретно с тия хора. Просто се получава голяма разлика между мечтите,очакванията и реално достижимото от въпросния самозатворил се човек. В повечето случаи той/тя си мечтае за някоя красавица/принц да разбие преградите. Уви доста често дори и да съществуват принцове и красавици те са едно на 100 и на 1000 и далеч няма да се спрат точно пред прага на този човек.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Декември 15, 2009, 12:47:23 pm
 :)Да Tangrata присъединявам се къммнението ти и бих добавила, че когато едно същество, бяга от света, светът също бяга от него. Ако не се отворим за болката как ще я превъзмонем?  :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Интуиция в Декември 17, 2009, 03:19:10 am
Aldonea, колко си права :hi: Само че, не вярвам, че всичко е болка. За мен СТРАХЪТ е най-лошия "учител". Децата не се страхуват,  родителите са тези, които им го внушават. По котешката тема - една вечер, в едно село, едно коте ми влезе в колата - направо се сгуши в краката ми... Толкова сигурно, че нищо лошо няма да му се случи :o...
Е, оставих го там - беше до едно заведение и нямаше да е гладно и жадно ;)
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: LORA_DANA в Декември 17, 2009, 16:17:35 pm
Скъпа, Интуиция, често Бог ни праща човек или животно за да не се чувстваме сами, така всъщност Бог ти е пратил своята подкрепа- радвам се и за теб и за котето!
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Януари 06, 2010, 13:50:05 pm
Aldonea, колко си права :hi: Само че, не вярвам, че всичко е болка. За мен СТРАХЪТ е най-лошия "учител". Децата не се страхуват,  родителите са тези, които им го внушават. По котешката тема - една вечер, в едно село, едно коте ми влезе в колата - направо се сгуши в краката ми... Толкова сигурно, че нищо лошо няма да му се случи :o...
Е, оставих го там - беше до едно заведение и нямаше да е гладно и жадно ;)
  :) Любовта и привързаността на коте или всяко друго животно за мен е своеобразна благословия. А относно страхът да той не само не може да ни научи на нищо, а и ни спъва в пътя на познанието и е най силната отрова за живота на планетата.  :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Max в Януари 06, 2010, 21:40:07 pm
В рунета бях срещнал история за котка спасителка.
Ето я накратко, забравил съм подробностите.
По време на II С.В. котката на едно семейство помогнала за оцеляването му, като всеки ден крадяла риба от магазина и я носела в къщата недокосната.


И смътно си спомням още една история от списание "Космос".
Лабораторният котарак Вася умрял от любов, когато неговата любима издъхнала след  научен опит с електроди в мозъка.

Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Януари 08, 2010, 21:28:19 pm
И смътно си спомням още една история от списание "Космос".
Лабораторният котарак Вася умрял от любов, когато неговата любима издъхнала след  научен опит с електроди в мозъка.
   :) В двора си отглеждам семейство МОНОГАМНИ котки.Освен, че не допускат чужди котки и се грижат по неповторим начин тя за него и той за нея.Заедно отглеждат малките си , а много често мъжкият се държи и приласкава малките като майка. Има какво да научим за взаимоотношенията,нежността,всеотдайността от тях.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: LORA_DANA в Януари 09, 2010, 10:42:24 am
Права си Алдония, често си мисля, че са по-добрите от нас хората.В нашия двор на блока някой подхвърли малко коте, ние редовно ги храним, но един от мъжките ни котараци го приласка и се грижеше с много Любов за него
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Януари 14, 2010, 10:42:50 am
Права си Алдония, често си мисля, че са по-добрите от нас хората.В нашия двор на блока някой подхвърли малко коте, ние редовно ги храним, но един от мъжките ни котараци го приласка и се грижеше с много Любов за него
   :) Мъдри същества са казали, че растенията и животните(за кучета и особенно за котките съм сигурна)трансформират негативните енергии в позитивни.Като енергиите с ниска честота(така наречените негативни)са добра енергийна храна за тях. И така ни съдействат в живота.  :hi: 
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: neven в Януари 14, 2010, 12:52:46 pm
Един добър разказ за котките, мъркането и още нещо...


БЪДЕЩЕТО НА ИСТИНСКАТА КОТКА
Тери Пратчет


    Ако сте готови да приемете теорията на Шрьодингер, то тогава всичко е цветя и рози — всъщност вероятно последният човек на Земята ще надникне от бункера и ще открие котка, която клечи и търпеливо чака някой да отвори хладилника.
   Всъщност теориите не важат. Истинските котки оцеляват. Превърнали са оцеляването в изящно изкуство. Кое друго животно го хранят не защото е полезно или защото варди къщата, или пее, а защото, когато най-сетне се нахрани, добива доволен вид? И мърка. Мъркането е много важно. В мъркането е смисълът. Мъркането си струва и Страшилищата под леглото, и смрадта от време на време, и воя в четири сутринта. Други същества са наблегнали на големите зъби, дългите крака и прекалено щракащите мозъци, докато котките са се задоволили само със звук, който съобщава на света, че са щастливи. В голямото еволюционно надбягване мъркането е трябвало да бъде чифт циментови маратонки; вместо това то отредило на котките участ доста по-добра от очакваната, като имаме предвид доста нещастния летопис на отношенията на Човечеството с по-малките си братя. Котките са се научили да еволюират в свят, измислен принципно от природата, но на практика — от хората, при което са станали страшно добри в това. Мъркането означава: „Направи ме щастлив, и аз ще те направя щастлив.“ На рекламната индустрия й бяха нужни векове наред, за да загрее тази измамна истина, но когато най-после я загря, тя успя да продаде ужасно много Кукли-зелки.
На Истинските котки трябва да им признаете превъзходството.
Ако не го признаете, те само ще изчакат да ви видят гърба и сами ще си го вземат.
   Но е хубаво да мислим, че бъдещето няма да се окаже толкова лошо, колкото хората предсказват, т.е. ако то случайно даже съществува, то сред куполите и тръбите на някоя орбитална колония, след стотици години, динамични хора с упорити брадички, хора, които знаят как да копаят руда на астероидите и тям подобни, пак ще стърчат пред биомодулите си и ще блъскат по пластмасова чинийка с лъжица.
И ще крещят „Зит!“ или „Уип!“, ако имат малко акъл в главата.
 

И такааа...   Защо мъркат котките?


В хода на еволюцията мъркането вероятно е осигурявало някакво предимство на котките от гледна точка на естествения подбор. Повечето животни от семейство котки издават подобни звуци. Макар да допускаме, че мъркането е израз на удоволствие или средство за комуникация на котката с нейните малки, причина за него могат да бъдат разгадани въз основа на по-стресовите моменти в живота й.  Котките ''предат'', когато са под напрежение или когато се възстановяват от травма. Така,че не винаги мъркането означава, че котката е щастлива или доволна.
Обикновената домашна котка мърка с честота между 22 и 44 херца. Специалистите установили, че тези вибрации спомагат за бързото възстановяване на котешките клетки.
Изводите били направени въз основа на факта, че всички котки мъркат непрекъснато, когато получат някаква травма. Така те регенерират увредените тъкани успешно, твърдят учените от Института за изследване на фауната в американския щат Северна Каролина.
 
Мъркането било полезно не само за мяукащите любимци. То лекувало и костната тъкан на човека. Затова хората, които имат писани вкъщи, оздравяват по-бързо.

 Диапазонът на котешкото мъркане е разположен между 22 и 44 Нz. А човешкото ухо може да улавя звуци от 20 до 20000Нz. Учените предполагат, че котешкото мъркане задейства някакъв съживяващ механизъм, подобен на действието на ултразвука. Професор Клинт Рубин установил, че въздействието на звука в диапазона 20 – 50 Нz укрепва костите и засилва растежа с 20 %. Той направил експеримент като, като всеки ден оставял кафез с малки пиленца за 20 минути в помещение с котка. Тези пиленца се развивали по – бързо и костите им били доста по – здрави в сравнение с онези, които не се били срещали с котката.

Котката успешно повлиява и остеопорозата. Американският доктор Дейвид Парди, който изучава нарушенията в обмяната на веществата и костните заболявания, напомня, че скелетът на човека се нуждае от постоянно хранене и стимулиране. В противен случай той започва да губи калции и отслабва. Този учен смята , че котешкото мъркане е естествен начин за укрепване на нашите кости. Освен това да се съставят подходящи физически упражнения за възрастни хора, страдащи от остеопороза е доста сложно. Ако имаме такива проблеми много по – лесно е да си вземем котка у дома.

 
Още от най – стари времена хората знаят, че котките имат лечебни свойства. Неслучайно съвременните учени наблюдават с голям интерес и старателно изследват специалните умения на тези загадъчни същества. Ето как тези домашни лекари могат да ни помогнат да се чувстваме добре. Ако вземем на коленете си котка и започнем да я галим, ще забравим, че ни е мъчило досадно главоболие през целия ден. А това ще се случи, защото домашната лечителка има способността да нормализира кръвното налягане, което причинява болките в главата. Тя е способна да отнема от нас ненужната енергия и по този начин кара кръвоносните ни съдове да се свиват или разширяват според това дали имаме ниско или високо кръвно налягане.


Най – добре поглъща отрицателната енергия черната котка. След нея се нарежда огненорижавата. А писаната с пясъчножълт цвят може да ни тонизира. Сивата неутрализира емоционалните ни изблици и гневните ни избухвания и ни успокоява. А за най – лечебна се смята бялата котка. Неслучайно в Англия където анималотерапията е много добре развита, бяла котка може да се купи от всяка специализирана в тази област аптека като своеобразно лекарство. Мъркането на котето влияе благотворно за заздравяване на раните и укрепване на костната система.


  Как ни въздейства мъркането на котките?

Според изследване на екип от английски учени, публикувано в сп. Current Biology, манипулацията на хората се извършва по време на мъркането - звуци, които хората традиционно възприемат като приятни.
Наблюденията са показали, че честотата на някои звуци, които котките включват в мъркането, съвпада с честотата на бебешкия плач, когато децата са гладни. По този начин човекът получава подсъзнателни импулси, които го подтикват да нахрани домашния си любимец. "Интересно е, че звукът се маскира в мъркане, което се възприема от нас като приятно", подчертава доктор Карен МакКомб от Центъра за изследване на звуковите комуникации между млекопитаещите при Университета на Съсекс.
"Подсъзнателно то предизвиква и чувство на тревога. Забелязахме, че това действа както на мъжете, така и на жените, но мъжете по-трудно възприемат детския плач, следователно и сигнала". Въпреки това обемът на сигнала, към който хората са "много чувствителни", се увеличава, когато котката иска да яде, сочат още данните от експеримента.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: LORA_DANA в Януари 16, 2010, 12:20:05 pm
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНИЯ МАТЕРИАЛ! Той обаче би трябвало да се доразработи, защото котета мъркат различно и дори една котка разговаря чрез различното мъркане- тя ни отговаря на наши въпроси- т.е. котките разбират човешкия език, но ние хората не разбираме техния- уви!
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Май 31, 2010, 21:23:09 pm
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНИЯ МАТЕРИАЛ! Той обаче би трябвало да се доразработи, защото котета мъркат различно и дори една котка разговаря чрез различното мъркане- тя ни отговаря на наши въпроси- т.е. котките разбират човешкия език, но ние хората не разбираме техния- уви!
   :)Да съгласна съм, че мяукащите ни любимци си имат свой начин да разбират езика ни(особенно интонацията) и на свой ред с обичта ни към тях ние също се научаваме да разбираме техният език на мъркане и особенно мяукането.Защото мъркането е свойство  което прилича на човешкото хъркане с тази разлика, че котката мърка в началната фаза от съня, а хората хъркат когато са в същинската фаза от съня.Но знам ,че всеки мяукащ любимец успява да се отблагодари за любовта на стопанина си.  :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: ipsilan в Юни 01, 2010, 02:53:07 am
Моят Илийчо../Преименуван от глуха бабичка,недоразбрала от дъщеря ми,че името му е Ричо,тя го дочула като Илийчо,и така си отиде,Илийката.../-е роден и израсъл в къщи,красив,бял като облак,ангорец,пич и половина,с паспорт и имунизация,/наложи се да му "срежем кабелите",че ставаше агресивен в "ония" мъжки периоди,а какъвто е грамаден,става и опасен,да ми прости,момчето,а и достатъчно деца направи,/,та малката ми дъщеря имаше проблеми с трета сливица,но без Илия не можеше да заспива-гушва го,по протежение на вратлето си,и след година, доказано с медицински преглед- никакъв проблем с тая сливица,която години наред мъчи детето,въпреки махането й,тя пак се появяваше,затруднено дишане,хъркане нощем и т.н...Отдавам го на Илийката,не съм се замислял по какъв начин,не е важно, но честно казано,както не обичах животни в къщи, така днес не мога да си представя да вляза в къщи,и той да не ме посрещне с въпрос,и да вдигне муцунка за целувка...Почти разговаряме, дотолкова сме свикнали един с друг! И вече 9г. обожавам си моя Илия! Вероятно ми е благодарен,както казва Алдонея, не сме говорили, но аз съм му признателен, а колко смях и радост е предизвикал с поведението си...
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: sidewinder в Юни 12, 2010, 17:16:08 pm
Котките търсят негативните сектори в къщата и лягат там. Възстановяват се, когато си почиват точно на геопатегенните зони. Видите ли котката да си почива често някъде, избягвайте това място. Друга дарба на котките е, че те усещат хората с негативна енергия. Защитават дома отвътре. Те предпазват дома и от насочени умишлено негативни енергии към този дом (черна магия).   
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: TruthSeekah в Юни 19, 2010, 09:38:11 am
след дълго занимаване с демонология проклятия и сигили вчера намерих мъртва котка пред вратата си ?!@#$
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: sidewinder в Юни 19, 2010, 15:36:38 pm
след дълго занимаване с демонология проклятия и сигили вчера намерих мъртва котка пред вратата си ?!@#$

Да си посягал ти или някой близък на котка скоро. Посегателството над котка се наказва от богинята Басет понякога жестоко.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: apolon в Юни 22, 2010, 16:35:44 pm
Край мен винаги е имало котки, даже сега имам 3 броя.
Според мен котката се мисли за Бог, за център на Вселената и ауирите им са големи поне колкото един голям апартамент. ;D
Много интересни животни са и определено могат да се подмазват качествено. Присъствивето им ме успокоява макар, че понякога ми идва да ги направя на кожухчета.  ;D
Има нещо мистично в една котка, доста интелигентни са и според мен разбират всичко, което им говоря.
Хубаво е човек да отглежда животно, особено ако има малки деца. Така децата се научават на състрадателност и да се грижат за някого. :hi: Плюс това деца израстнали с животни, са по-малко алергични от тези, които са израстнали без.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Юли 04, 2010, 21:35:37 pm

   :)  Струва ми се, че не само децата имат потребност от животинки около себе си за да се събуди в тях отговорност, нежност, благородство и доброта! Доста от уж порасналите никога не усвояват тези качества. Но всеки сам избира живота си, нали?  :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: An! в Юли 29, 2010, 23:45:19 pm


Напълно съм съгласна с Алдони!
Голяма част от хората, които не са се грижили като малки за животинче, пораствайки стават егоисти.
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: blade в Юли 29, 2010, 23:54:26 pm
Играх футбол и си ударих крака и легнах да си почина и котарака ми отиде точно там където ме болеше крака.Въпреки,че беше на 6 месеца(сега е на годинка).Коктикте виждат много добре на в тъмното.Иначе аз предпочитам кучета.  :drinks:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Август 01, 2010, 09:24:27 am

  :) Интересно, котарака ти е направил добрина и вероятно още много ще ти прави даже само с присъствиято си у вас, защото те трансформират и много болестотворни микроби и така ни пазят, а ти казваш "препочитам куче" .Защото е по-голямо или какво повече прави за теб кучето, не са ли ти еднакво мили?
 Само да поясня, че имам и котка и куче, по няколко и не правя разлика в отношенията си към тях.  :hi:
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Rukahs в Август 27, 2011, 21:24:31 pm
Искам да попитам нещо, понеже от снощи изчетох целия форум и мисля, че информацията ми дойде прекалено много и може би се "филмирам". Така... имам коте, което живее навън, но идва да се храни при нас. Преди живееше вътре, но е много пакостлив, както и да е. От няколко месеца всяка нощ стои постоянно на прозореца ми (който е точно до леглото). Интересното е, че наистина само когато падне мрак, той се появява и стои там докато не изгрее слънцето. Може би просто е много лаком и знае, че винаги когато хапвам нещо и той намазва. Но защо само през нощта? Дали се опитва да ме предпази от нещо?
Титла: Re:За силата на котката
Публикувано от: Djijko в Септември 02, 2011, 23:57:27 pm
Дете,просто отвори прозореца и го пусни вътре!Като всяко същество и то търси любов...
Не мисля,че нещо ще се слчи,та да те пази,по-скоро трябва да се радваш,че избира твоя прозорец!
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: healthy в Април 15, 2012, 20:01:06 pm
Аз имам котка от 4 години. Една сутрин (беше петък 13) излязох за котка и си намерих котка. :dance: Това е най-странното и прекрасно същество, което съм виждала. Имам много особена връзка с нея. Понякога все едно е невидима, може да стои точно пред теб, но не я усещаш. :D Винаги като плача или се карам с някой идва да ме успокоява и да се гушка. Шегуваме се, че има връзка с кораба "Майка" и като ви чета коментарите май не сме далеч от истината. :lol:
Титла: Re: За силата на котката
Публикувано от: aldonea в Април 15, 2012, 21:21:59 pm
 :) За животните -(в частност котките) казват, че помежду си общуват безгласно. Защо ли им се налага да мяукат на човека за да ги разбираме?
Дали защото се подвизават едновременно в два свята или, сме толкова затънали в материята, че не можем да ги разберем? А те просто ни обичат и приемат  такива каквито сме.  Дали? :hi: