Форум за конспирации, уфология и мистика.

Мистика и Мистерии => Паранормални Явления => Темата е започната от: Oberon в Юли 21, 2006, 14:13:32 pm

Титла: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Oberon в Юли 21, 2006, 14:13:32 pm
Невидими не по своя воля
   
    

Съществуват удивителни разкази за хора, които внезапно и необяснимо стават абсолютно невидими - в своите домове, по време на празненства и дори в оживени магазини. Преобръщайки законите на физиката, човешки същества напускат границите на триизмерното пространство и се изгубват от погледа на очевидците. Личността на засегнатия запазва своето физическо присъствие, сетивата й възприемат нормално обкръжаващата реалност, но не може да бъде чута или видяна от околните. Промяната настъпва внезапно, против волята и често без самият потърпевш да забележи ставащото с него.
Изключително странният и рядък феномен е наречен спонтанна човешка невидимост (СЧН - В оригинал Human Spontaneous Involuntary Invisibility - HSII). Водещ специалист в изучаването му от 1994 г. насам е американката Дона Хигби. Тя е разговаряла и кореспондирала с десетки жертви на СЧН в САЩ, Англия, Европа, Австралия, Пуерто Рико и Бразилия и е потърсила мнението на авторитетни учени в опита си да дефинира изключително рядкото и странно явление.
Един от първите случаи, с които се сблъсква, е този на Мелани от Вентура, Калифорния, която била сполетяна от феномена на канапето във всекидневната, докато се взирала замислено в отсрещната стена. В това време съпругът й я потърсил и обиколил всички стаи в къщата, преминавайки съвсем близо до нея, без да я забележи. Инцидентът продължил около десет минути, след което Мелани отново станала видима за изумление на съпруга си, който бил убеден, че се е скрила от него и отказал да повярва на нейната версия. Вера, жителка на същия град, с изумление забелязала, че неколкократно става невидима (в прекия смисъл) за своите колеги в пощенската служба, в универсалния магазин и на други публични места. Спонтанната невидимост преследва и днес живота на Шийла от Роанок и на Гленда от Форт Уърт, щата Тексас, проявявайки се в кафенета, кинотеатри, ресторанти и аерогари. Джанис от Минеаполис, щата Минесота, също претърпяла серия от прояви на явлението, един от които продължил необичайно дълго. Като тийнейджър тя участвала със свои връстници в опит за кражба от универсален магазин. Групата от невръстни нарушители била заловена и отведена в полицейския арест. Всички участници били разпитани, но не и Джанис. Въпреки, че се качила и пътувала със своите съучастници в полицейския автомобил и била изправена заедно с тях срещу служителите на реда в участъка, нито полицаите, нито останалите служители и охраната й обърнали някакво внимание и тя безпрепятствено напуснала сградата. Когато по-късно Джанис обсъждала инцидента с останалите задържани, те изобщо не си спомняли нейното присъствие от момента, в който полицията ги задържала в магазина. Множество хора присъстват и на драмата на попадналия “в зоната на здрача” 37 годишен Питър, жител на Глочестършир, Англия. През 1987 г. той бил поканен на частно парти и решил да се изкъпе. До вратата на банята останала жена в очакване на реда си. След като излязъл от банята и затворил вратата, Питър се отправил към гостната, приближил се до своите приятели и започнал да разговаря с тях, но те изобщо не реагирали. Помислил, че се шегуват с него, Питър се обърнал към приятелката си и я помолил за цигара. По всичко личало, че тя изобщо не го вижда и чува. Вбесен от неуместните “шеги”, потърпевшият решил да се върне при жената, която го изчаквала, докато се къпел. Заварил я на същото място и тя го погледнала изумено, очевидно сигурна, че той все още е под душа. Питър слязъл отново при празнуващите и всичко вече било наред. Запитани защо преди не са реагирали на присъствието му, те единодушно заявили, че изобщо не са го забелязали.
Още преди три хилядолетия постигането на контролируема невидимост е било елемент от свръхестествените познания и умения на хиндуистките мъдреци “ришис”, отразени в създадените от тях свещени книги “Веди”. Между 700 и 300 г. преди Христа в Индия се появяват тайните доктрини “Упанишади”. В раздела “Йогататва” се съдържа мистично учение и практически указания за овладяването на ултрамощни природни сили за въздействие върху чуждо съзнание и форми на окръжаващата реалност, наречени “сидхас”. Една от йогическите сидхи е свързана с постигането на невидимост. Патанджали, автор на един от най-ранните индийски трактати “Йога-сутра”, се опитва да обясни процеса, в който човешкото тяло престава да бъде видимо. Според него човек може да стане невидим за околните посредством концентрация и медитация. Процесът се обективира, когато отразените в окото на наблюдателя светлинни лъчи, изграждат образа на околните физически обекти и контакта с тялото на преживяващия феномена се губи. В своя коментар към “Йога-сутра” големият мислител Вивеканада свързва явлението с преминаване в “по-високо състояние на вибрация”, което отделя от нашия свят милиони невидими, неосезаеми и непонятни духове.
Австралийските аборигени, архаичните народи на Северна и Южна Америка и племената, обитаващи земите зад полярния кръг, също са познавали магическите ритуали, свързани с невидимостта, практикувани от местните шамани. От ХІІІ в. и на Стария континент се появяват текстове, възпроизвеждащи уменията на магове и вълшебници да стават невидими. В свои писания от ХVІ век изтъкнати мислители от окултното общество на розенкройцерите разкриват как човек може да се движи невидим сред себеподобните си. Х. Спенсър Луис, основал американския клон на розенкройцерите “Ancient and Mystical Order Rosae Crucis” в Сан Хосе, Калифорния счита, че невидимост може да се постигне чрез секретна практика, предизвикваща обгръщането “в облаци” на човешкото тяло и скриваща го от погледа на околните. Метод, позволяващ привидното дематериализиране на човека, е създаден и от Джон Маку, един от ранните масонски лидери. Херметическият орден на златната зора е оставил манускрипти за т.нар. “ритуал на невидимостта”, в който участникът се обгръща в “подобна на облак” плащеница. Предполага се, че теософката Елена Блаватска е наблюдавала, била е посветена и е изпълнявала нееднократно ритуала пред свидетели. Американските спиритуалисти също са познавали “облака” и процеса на неговото създаване.
Изследователи стигат до извода, че облакът е субстанция, интегрирана в зоната между космическата пустота и осезаемата физическа материя, невидима за човешкото око и в същото време напълно реална. Лабораторни експерименти показват, че “облак” от свободни електрони би абсорбирал контактуващите с него светлинни лъчи. Попаднали върху обгърнат с такъв “облак” човек, лъчите няма да се отразят или пречупят и никакъв образ няма да постъпи в ретината на намиращи се наоколо наблюдатели. Ние все още не сме в състояние да си представим съзнателното създаване на такъв екраниращ образа ефект, но разработеният от учените Майкъл Талбот, Карл Прибрам и Дейвид Бом квантов холографски модел на реалността, е възможен ключ за разрешаване на енигмата. Според него човешкото съзнание е “приемник” в безпределна мрежа от честоти, изграждащи физическата реалност във вид на вселенска суперхолограма. В свой реферат за квантовата холограма Едгар Мичел развива идеята, че сетивното възприемане (перцепция) на обектите е двупосочен процес, а мозъкът е квантова система. Между съзнанието на наблюдателя и образа на наблюдавания обект постоянно и етапно се осъществява т.нар. “комплексен резонанс”, който отговаря за долавянето и разпознаването на реалните форми, пропорции и плътност на материалното тяло. Ако резонансът отсъства, дори ако окото вижда обекта, квантовият мозък не е способен да го идентифицира. Квантовата интерпретация е убедителна версия в търсене на истината за процесите, които стоят в основата на човешката невидимост и предизвикателство, окуражаващо усилията ни посредством задълбочени изследвания да се доближим до опознаването и овладяването на феномена като достойни наследници на древните посветени.


Автор: Мирослав Минчев
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Eon в Юли 21, 2006, 14:20:06 pm
Гледах едно филмче по тази тема по Дискавъри... интересно е.
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: H. в Юли 21, 2006, 15:30:37 pm
Трябва да призная, че за пръв път го чувам това. Спонтанна невидимост :D
Благодаря Оберон ;)
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: asdfghjkl в Юли 22, 2006, 03:03:16 am
Тази статия съм я чел някъде, но май не беше в този форум?
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Joro Velev в Юли 24, 2006, 07:49:55 am
В списание, което търсих за да ви я пусна.....
ХЕЙ Обе.....роне ти ли си ми го взел?  ;D
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Дъвиан в Юли 26, 2006, 14:38:50 pm
कायरूपसंयमात् तद्ग्राह्यशक्तिस्तम्भे
kāyarūpasamyamāt tadgrāhyaśaktistambhe
चक्शुःप्रकाशासंप्रयोगेऽन्तर्धानम्॥ २१॥
cakśuhprakāśāsamprayoge'ntardhānam

Патанджали, Йога Сутра, Вибхути пада, III. 21. Кая_рупа_самямат тад_грахя_шакти_стамбхе чакшух_пракаша_асампрайоге (а)нтардханам

Превод:
кая = тяло, всеки обект върху който вниманието може да бъде насочено

рупа = форма  (това е означение за Танматрата на елемента огън – Агни, който се характеризира със „светлина” – Теджа и „форма” – Рупа.)

самяма = задържани заедно, обуздавам, контролирам, сресвам коса, привързване на отделни части заедно, себеконтрол, контрол на индриите (някой от значенията на думата според Мониер Уйлямс)     

тад = негов, това

грахя = обект който се възприема, схваща, разбира

шакти = сила, мощ
Израза „грахя шакти” в случая има значението на „силата която възприема обектите”

стамбха(е) = спиране, прекратяване, подтискане, препречване (например спиране чувството на глад, жажда и т.н.) (м.р. ед.ч. локативен падеж – „във”)

чакшу(х) = око

пракаша = светлина

асампрайога(е) = (а - не) + (сам – пълен, тотален) + (пра - през) + (йога - съединявам) „пълна липса на съединяване” „пълна липса на контакт” (м.р. ед.ч. локативен падеж – „във”)

антардхана(м) = невидимост, изчезване, ставам невидим

Чрез Самяма върху формата („Рупа” е танматрата на елемента огън) на физическо тяло или предмет (Кая) (се получава) Стамбха (подтискане) на силата с която се възприемат обектите (Грахя Шакти), (и също) пълна липса на контакт (Асампрайога) (между) на  очите (Чакшу) и светлината (Пракаша)  (от което следва) невидимост (Антардхана) на това (Тат) (тоест невидимост на тялото или обекта).

Обяснение:
Класическите коментарии на сутрите твърдят, че от Самяма върху човешкото тяло, то става невидимо.

Думата „Кая” обаче означава не само човешко тяло. С нея се обозначава всеки един предмет върху който може да спрем вниманието си. Така сутрата добива по универсален вид. Когато един предмет се избере за концентрация медитация и самадхи, и когато вниманието е насочено към него за дълго време, в момента на „сливане” този обект действително изчезва, става невидим за йогинът. Той загубва нормалното „съзнание” за него. Това може да се получи дори ако човек избере за самяма пламък на свещ, слънцето и т.н.

Грахя Шакти - силата с която се възприемат обектите това е обусловеното съзнание. Когато то бъде подтиснато и не може да се прояви, тогава предметите стават невидими за наблюдателя. Субективно това се чувства като, че ли светлината идваща от предмета към очите е прекъсната.

из "Йога Сутра на Патанджали", електронно издание
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Дъвиан в Юли 26, 2006, 14:43:30 pm
В нашия случай обаче имаме невидимост без налични способности за това, изненадваща невидимост. Според мен може невидимост да има освен чрез йога-начина описан по-горе, но и чрез един вид хипнотизиране на останалите лица, намиращи се при този, който става невидим, т.е. той прави така, че те не го виждат, докато той си е там всъщност. И това е вариант. Но при тези хора е станало изненадващо, без дори да го разбират самите те. Тогава за какво става въпрос - игра на някакви други сили, или активирани на минали способности (от предишно прераждане, да кажем)?
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: H. в Юли 26, 2006, 15:28:34 pm
Аз го виждам като попадане в някакво междинно измерение като "небето между небесата", за което споменава Кредо или просто съвпадане на вибрацията с нещо, което се намира в паралелната реалност. Което води и до този ефект.

Но най-вероятно е трето, още по-просто, за което никой не се сеща :P
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: asdfghjkl в Юли 27, 2006, 03:42:18 am
Че всичките му приятели, решили да му спретнат един добър номер ;)
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Gogo в Юли 27, 2006, 23:35:38 pm
светлината е наи просто казано електромагнитни вълни същите каквито са за прадаване на телевизионен и радио сигнал по принцип но с друга честота-измерена и записана във всеки учебник по физика,като всеки цвят си има собствена честота в херци.окото на човека приема отразената ел магнитна вълна/светлина/, от всеки един предмет, и така ние виждаме дадения предмет,благодарение на това че гледаме с две очи различаваме релефа/изпъкналости и вдлъбнатини/ тъи като двете очи са на известно разтояние едно от друго и така има една малка разлика в картината която се приема от лявото и дясното око която разлика ни казва какъв е релефа-стерео зрение,обратно когато гледаме снимка не можем да видим релефа защото фотоапарата е по принцип с един обектив-демек все едно едно око,затова се препоръчва снимките да се гледат с едно око като се държат на такова разтояние от зеницата каквото и е фокусното разтояние както при всяка едно оптика за да се добие наи добра зрителбна представа и т.н. доколкото си спомням имаше цял раздел във физиката и то доста голям с многоброини схеми ,картинки и описания на тези неща.....Така надявам се че с това кратко лирично отклонения съм дал малко светлина по въпроса с зрението,сега следваики логично от горните неща човешкото око не може да види предмет които не отразява светлината/ел.магнитната вълна/,или също така не го вижда този предмет ако тои отразява в такъв спектър което не се приема от зеницата и зрителния нерв.значи ако човешката аура добие няква такава характеристика че да спира  или да променя светлината която я облъчва/осветява/в такъв диапазон които е невидим за обикновенното човешко око то тогава окото няма да може да види дадената телесна фигура и ще обявим че дадения човек е станал невидим.
използваики този принцип работят всички кинескопи на телевизорите и мониторите като само с три цвята които се наслагват един върху друг се получават няколко милиона разцветки видими за човешкото око.
мисля че тук няма нищо чудно а отдавна е много добре известно и изучено, както и описано в съответната литература и учебници.
нямам скенер да сканирам няколко десетки страници от една физика и да ги пусна тук но не вярвам да е проблем на някои да си ги намери ако все още му е чудно. ;D
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: dolphain в Юли 30, 2006, 21:11:43 pm
А да не би същото да се случва и с тези които са изчезнали в зоната на бермудския триъгълник?Но при тях е не само спонтанно ,но и завинаги :(
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Gogo в Юли 31, 2006, 00:11:50 am
кои знае-божа работа,има теории много........
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Дъвиан в Август 01, 2006, 12:20:02 pm
За Бермудския триъгълник има тема в "Древност и изчезнали цивилизации".

А според мен е интересно да си обясним защо тези хора изчезват по такъв загадъчен начин, че наистина изчезват без да бъдат забелязани. Стават невидими, така че не визуално само са незабележими, но и материално те не присъстват там - тоест на мястото където са били можеш да прокараш ръката си и то ще бъде само прокарване през пространството - т.е. няма да се сблъска с тялото на невидимия. Странното е, че невидимите хора са се чувствалри именно тук, сред останалите, а не на някакво друго място. Може би действително това са паралелни светове...?
Титла: Отг: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Joro Velev в Август 19, 2006, 05:08:26 am
Ето линк на руски за технология за невидимост:
http://www.ufolog.nm.ru/tech6.htm
И линк на английски за човек работещ по Project Chameleo, включващ Cloaking Using Optoelectronically Controlled Camouflage  и Physical Aspects of Electro-Optical Camouflage:
http://www.chameleo.net/richard.html
http://www.chameleo.net/
http://projects.star.t.u-tokyo.ac.jp/projects/MEDIA/xv/oc.html
http://projects.star.t.u-tokyo.ac.jp/projects/MEDIA/xv/index.html
http://www.wired.com/wired/archive/11.08/pwr_invisible_pr.html
стига....
Владеещите английски ако преценят могат и да преведат. :)
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Tina в Февруари 01, 2008, 20:55:52 pm
Ако приемем, че материята е кондензирана енергия е кондензирана светлина е кондензирана мисъл...(Петър Дънов), то човек като си вдигне вибрациите първо ще стане сияен (светещ), а после ще стане...просто мисъл! Тоест невидим за другите. А?
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Joro Velev в Февруари 02, 2008, 05:35:50 am
Нещо такова. :)
Чия мисъл?
А след мисълта какво е?
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Tina в Февруари 02, 2008, 10:33:13 am
"Стъпалата на Космичната Стълба на Реалността са:

Първо стъпало: Материята е кондензирана Енергия;
Второ стъпало: Енергията е кондензирана Светлина;
Трето стъпало: Светлината е кондензирана Мисъл;
Четвърто стъпало: Мисълта е кондензирана Любов;
Пето стъпало: Любовта е плод на Духа;
Шесто стъпало: Духът е проява на Космичното Начало."


http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=4 (http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=4)

 :)  ;)
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: topteglo в Февруари 03, 2008, 13:52:26 pm
Тая статия може наистина да се стори позната на много хора- преди 5-6 г. по Дискавъри пуснаха предаване именно за тези описани случаи, както и обясняваха и за паралелните измерения. На мен много вероятни ми се сториха предположенията на ГОГО ,а и тия неща за оптиката и най-вече за гледането на снимките са полезни.
Ако на някой му попадне този филмов материал- може да предложи да го пуснем по онлайн телевизията- ей, тая телевизия ще е голяма работа!
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: ---------- в Февруари 03, 2008, 16:13:42 pm
Сега е в процес едно "разсичане на реалността" на няколко отделни, паралелно протичащи, но напълно валидни и реалистични нейни варианта. Това е характерен ефект от "края на епохата" и настъпването на следваща, при което хора от различен тип и с различни интереси все по-рязко ще се раздалечават едни от други. Различните типове ще се отдават все по-вглъбено на своите типови интереси и начин на живот, ще започнат да се разминават по улиците без да могат да се забележат и някак си във все по-голяма степен ще губят връзка по между си. По-нататък, такива различаващи се типове хора няма да могат да се забелязват и поради чисто физически причини ("невидимост"). По-нататък дори самата реалност ще започне да се разслоява на нива, в които за едни хора, обитаващия в даден слой, ще се случват едни събития, а за други хора, обитаващи друг слой, тези събития няма да ги има, а ще се наблюдават други... (Това вече е факт на социално ниво, където различните "класи" имат все по-малък допир по между си, но в случая говорим и за едно физическо разслояване, не само за социално!) Ефектът много наподобява слоевете, които използваме във визуални програми, за да рисуваме "под" и "над" картинката, един вид "на друго ниво, в друга плоскост". Накрая отделните слоеве ще се обособят като отделни реалности и това ще бъде

"епохалният преход към 4D"

за едни от нас и

"нищо съществено през 2012"

за други. По принцип, "всички са прави", но твърде по-прави, от колкото обикновената логика може да понесе ;)...
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Tangrata_ в Февруари 03, 2008, 19:07:58 pm
Има един елементарен, но съществен момент, който май повечето хора пропускат.

Не е достатъчно тялото/аурата да абсорбира всичката светлина която поема; трябва и да я излъчва обратно, но без да я пречупва.

т.е обяснено по-подробно - ако някой само приема светлината, без да я изпуска, ще заприлича видимо на черна дупка - т.е. едно черно петно. Това петно, обаче при всички положения ще се забелязва от хората.

Всеки предмет е видим, благодарение на отразената от него светлина. Светлината има един недостатък - винаги се движи по права линия.
И ако се окаже така, че ние виждаме стола на който е седнал невидимия човек ... тогава нещо не е наред, щото виждаме светлината, излъчена от стола (която се движи по права линия) и минава точно през невидимия човек.

т.е. само абсорбиране на всичката светлина не е достатъчно. Ще трябва  и да я препредаваш от другата си страна на излизане от тебе.
Т.е. невидимия трябва да приема от едната си страна (например пред лицето си) светлината от всичките предмети в стаята, и да излъчва същата тази непречупена светлина откъм гърба си, за да може хората да продължават да ги виждат тия предмети, все едно че той не е там.


Така че онова обяснение за облака от свободни електрони си е чиста проба евтина мистификация.

А разслоенията на реалността описани от Флайдрагон няма да ги коментирам. Но ме съмнява някой да е преживял за сега подобно нещо.

Тина, мисълта не е задължително да е невидима. Т.е. дали човек е мисъл или не няма общо с неговата видимост.
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Tina в Февруари 03, 2008, 21:36:40 pm
Приемам всичките критики, ама аз не съм порастнала още и вярвам в шапката невидимка, вярвам, че само добрите хора (с високи вибрации) виждат ангелите и феите и елфовете... Което пък идва до въпроса НА КАКВИ ЧЕСТОТИ / ВИБРАЦИИ КАКВО ВИЖДАТ ХОРАТА? А?

Известно е, че децата които не са инфектирани от страх, депресия, стрес и манипулация ВИЖДАТ джуджета и феи и ангели.

А и никъде не пише в тези случай КАКВО СА ВИЖДАЛИ ОЧЕВИДЦИТЕ на мястото на липсващия човек. Аз проучих около 20-тина и всичките се случват на места достатъчно познати и на "невидимите" и на очевидците и най-общо това са стаи край маса, стълби, фотьойли или коридори. Аз лично не изключвам възможността, че очевидеца в тези случаи е превключил на авто-пилот и не обръща внимание дали вижда или не вижда нещо зад "нещото което твърди, че е там".   ;)
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Joro Velev в Февруари 03, 2008, 23:41:47 pm
...Което пък идва до въпроса НА КАКВИ ЧЕСТОТИ / ВИБРАЦИИ КАКВО ВИЖДАТ ХОРАТА? А?...
   Има теория, че може да се види и докосне нещо, което е със сходни на твоите вибрации. Щом невидимите са виждали видимите но не и обратното... интересно?!
   Идва ми на ум един диспут. Дали обекта съществува по принцип или се реализира само когато насочим взор към него?
   Сещам се и за парадокса установен от квантовите физици. Ако не се наблюдава електрона се държи като вълна, при наблюдение - като частица. (ако не греша нещо)
   Да си представим, че бъдещия невидим е толкова откъснат от околната действителност, че хич не му е на ума. И в резултат на това и на действителноста не и е до него. ;) НО при описаните случаи процеса продължава и при заявено желание на невидимия да му обърнат внимание. Дали не е налице някаква инерци?
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Tina в Февруари 03, 2008, 23:52:45 pm
   Сещам се и за парадокса установен от квантовите физици. Ако не се наблюдава електрона се държи като вълна, при наблюдение - като частица. (ако не греша нещо)

Ха-ха не ме настъпай -там - ще си пишем на ЛС!  :)
Титла: Относно: Невидими не по своя воля...
Публикувано от: Tangrata_ в Февруари 04, 2008, 03:41:03 am
що пък на лс.

не знам за вибрациите.

И аз съм чувал, че деца могат да виждат феи и джуджета, но защо не знам. (в смисъл кое е обяснението)
че са чисти е явна причина, но дали имат високи вибрации или не, не знам.

Въпреки това не се знае дали тия случаи са съпоставими, защото тия хора са от нашия свят и от нашата материя. А джуджетата и феите, кой ги знае от къде са.