Форум за конспирации, уфология и мистика.

Духовно => Езотерика => Темата е започната от: Alien в Април 11, 2006, 19:17:52 pm

Титла: Откриха първия в историята случай на свръхестествена памет
Публикувано от: Alien в Април 11, 2006, 19:17:52 pm
actualno.com
Учени от университета в Ъруин, Калифорния, откриха и описаха първия в историята случай на нов вид разстройство на паметта. Според тях той открива съвършено нов път за изучаване на паметта. Списание Neurocase пише, че повече от 5 години Елизабет Паркър, Лари Кейхил и Джеймс Макгоу наблюдавали 40-годишна жена със свръхестествената способност да помни всичко, което се е случило.

Когато й кажат произволна дата, тази удивителна жена разказва в подробности какво е правила, кой ден от седмицата е било и дали тогава се е случило нещо важно за нея. Невролозите предлагат това разстройство да бъде наречено хипертиместичен синдром (от гръцки thymesis – памет и hyper - свръх). Жената със суперпамет за първи път писала на Джеймс Макгоу през 2000 г. Тя му разказала, че помни буквално всеки ден от 1974 г. до момента и приятелите й я наричат жената календар. По думите на Макгоу случаи на аномално развита памет са регистрирани и преди, но тази жена превъзхожда всички.

Почти всички регистрирани досега феномени използват различни мнемонични техники, рими, визуални образи и други прийоми, за да се справят с огромното количество ненужна информация. Мнемониката (мнемотехника) е изкуство и техника за запаметяване; съвкупност от прийоми за облекчено запаметяване на максимален обем информация чрез създаване на изкуствени асоциативни връзки между фактите. Сред често привежданите примери е случай от 20-те години на миналия век: мъж, известен в специалната литература като S, започнал кариерата си като журналист, но по-късно се преквалифицирал като мнемонист и започнал да печели, с шоу пред публика.

Титла: Отг: Откриха първия в историята случай на свръхестествена памет
Публикувано от: Alien в Април 11, 2006, 19:18:13 pm
Жената от Калифорния, която получи кода AJ (под това име тя ще фигурира в научните изследвания), не използва никакви мнемонични методи, което прави нейния случай напълно загадъчен. Нейната памет отговаря мигновено и много лично, твърди Макгоу. Първо тя помни фактите, които са били важни лично за нейния живот и са били интересни за нея самата. Например през 2003 г., без да я предупредят, я помолили да напише датата и месеца, на която се е падал Великден след 1980 г. След 10 минути списъкът с 24-те дати бил готов, като жената помнела как е прекарала празника всяка година. Тя сбъркала само веднъж, като се отклонила от вярната дата с 2 дни. Експериментът бил повторен след 2 години – отново без предупреждение, и всички дати отново били верни.

Учените посочват обаче, че дори в паметта на AJ има пропуски. Независимо от необикновените си способности, тя има трудности при механичното запаметяване и не е блестяла с големи знания в училище. През целия й живот й е било трудно да структурира и систематизира получената информация, събитията в паметта й приличат на „кадри от филм, който никога не спира”, посочват учените. AJ е едновременно и пленник, и затворник на своите спомени, които й е невъзможно да управлява, коментира професор Паркър, водещ специалист по психиатрия и неврология. Те периодично силно я обременяват, тъй като тя нищо не може да забрави, но AJ казала на психолозите, че ако има избор – да запомни всичко или да може да забравя, тя предпочита всичко да остане както е досега.

Изследователите смятат, че изучаването на този феномен ще помогне на забравящите да активизират процеса на запаметяване. Причините за хипертиместичния синдром и неговото разпространение засега не са известни. Но може да се предположи защо AJ се сблъсква с трудности при обработването на информацията. Миналогодишно изследване на учени от Орегон показа, че възможността на мозъка да запаметява необходимата информация трябва да се свързва не само с големия обем индивидуална памет, който е различен за всеки, а със способността да се игнорират ненужните факти и да се концентрира върху важните детайли. С други думи, паметта трябва да бъде избирателна.
Титла: Отг: Откриха първия в историята случай на свръхестествена памет
Публикувано от: asdfghjkl в Април 13, 2006, 22:41:46 pm
Естествено пак го обявяват за заболяване. Имаше такъв филм с Киану Рийвс.
Титла: Отг: Откриха първия в историята случай на свръхестествена памет
Публикувано от: hristog в Април 24, 2006, 21:48:13 pm
кой е филма с Киану ??
Титла: Отг: Откриха първия в историята случай на свръхестествена памет
Публикувано от: H. в Април 24, 2006, 22:49:36 pm
Джони Мнемоник.