Форум за конспирации, уфология и мистика.

Мистика и Мистерии => Древност и Изчезнали Цивилизации => Темата е започната от: H. в Януари 23, 2006, 02:05:05 am

Титла: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Януари 23, 2006, 02:05:05 am
Пергаментът, който измъчи криптографите

През 1912 г.търговецът на антични ръкописи Вилфрид Войнич купува странна книжка с размери около 18 на 26 см. Малка, но е доста дебела - съдържа 235 страници. И този очевидно древен манускрипт се превръща в най-голямата загадка за криптографите. Никой и до днес не е успял да разчете текста. Сега британският учен Гордън Ръг твърди, че става дума за брилянтна измама, сътворена през XVI век в името на печеленето на пари. Други експерти са на мнение, че ръкописът на Войнич представлява манускрипт от изчезнала цивилизация,послание от извънземни, които дори посетили Земята. Загадката остава. Пожълтели страници от тънък пергамент, покрити със странни букви, рисунки на фантастични растения, голи жени и космически тела. Това представлява "Ръкописът на Войнич", получил това име, след като през 1912 г. антикварният търговец Вилфрид М. Войнич го открива сред архивите на "Вила Мондрагоне" във фраскати, недалеч от Рим. По това време вилата е йезуитски колеж, който през 1953 г. е закрит.

Историята

Известните факти от битието на ръкописа са малко. За първи път той се появява в хрониките, след като срещу 600 дуката - огромна за онова време сума, през 1586 г. го купува императорът на Бохемия Рудолф II (1552-1612 г.). Документът попада и в ръцете на Якобус де Тепенч, директор на ботаническата градина на Рудолф II (на първата му страница фигурира негов подпис). След като сменя няколко притежатели, пергаментът изчезва през 1666 г. Учени допускат, че е попаднал в някоя йезуитска библиотека и е бил забравен - до откриването му през 1912 г. Тогава попада пред очите на любопитния Войнич. С течение на времето документът става все по-скъп. В един момент го купува друг търговец на антики от Ню Йорк-Х. П. Краус, който през 1961 г. плаща за книгата 21 000 долара. Той я обявява за продан срещу 160 000 долара, но след като не се намира купувач, го подарява на университета в Йеил през 1969 г.

Загадките

Никой не може и до днес да каже какво е съдържанието на ръкописа, нито кога е създаден. Месторождението му е между XIV и XVII век някъде в Европа - някои от нарисуваните дрехи напомнят тези от Северна Италия, други - от Великобритания. Ако се съди по илюстрацията, направена с водни бои книгата може да бъде разделена на няколко раздела: ботаника, астрономия, биология, космология, фармацевтика и рецепти. Има и растение, наподобяващо слънчогледа. Това определя в някаква степен рождената дата на ръкописа - някъде след 1492 г., когато Колумб предприема пътуването си до Америка. Слънчогледът е донесен в Европа от Америка. Колкото и да са странни рисунките, още по-необичайна е азбуката, за която дори не се знае от колко на брой букви се състои. Някои от символите са близки до римските цифри и латинската азбука. Някои експерти твърдят също, че става дума за древен и рядък вид на китайските канджи (от нея произлизат йероглифите). Така или иначе до момента съдържанието на "Ръкописът на Войнич" не е разгадано. Въпреки че над него са прекарали хиляди часове множество експерти. След завръщането си в Америка през 1912 г. Войнич разпраща фотокопия от книгата на редица изтъкнати специалисти по криптография. През 1921 г. един от тях - Уилям Нюболд, заявява, че е разкрил тайната. Според него имат значение не самите букви, а начинът на свързване между отделните знаци. Нюболд твърди, че става дума за писменост, близка до древногръцката. Само че текстът, получил се чрез това разкодиране, приличал по-скоро на брътвеж на луд човек, отколкото на трактат, даващ ключ към някакви научни открития. През 1943 г. Джозеф Мартин фили, експерт по съчиненията на Роджьр Бейкън (1214-1292 г.), се опитва да сравни честотата на появяване на знаците от "Ръкописът на Войнич" с честота на използване на различни букви в съчиненията на Бейкън. Но не стига доникъде. Върху ръкописа са блъскали глави и такива експерти като Джон Тилтман, шеф на разбивачите на кодове в британската база "Блечли парк", или Уилям фридман, разгадал японските пурпурни цифрови шифри през Втората световна война.

Кодът и авторът

Като всичко, свързано с документа, в тайна остава и това кой е неговият автор. Според хипотезите е най-вероятно кодът е бил известен само на неговия автор и е свързан с алхимиците от XII век и техните последователи като Роджър Бейкън. А възможното обяснение за появата му в двора на император Рудолф II е четиригодишният престой там (1582-86 г.) на Джон Ди, английски математик и астролог. Той е бил страстен колекционер на трудовете на Бейкън. Сега британският компютърен експерт Гордън Ръг твърди, че "неземният" ръкопис не е нищо повече от изкусно мошеничество с цел печалба. Още повече, че в Средновековието всякакви тайни текстове са били високо ценени. И продавани на добра цена. Езикът на пергамента не може да бъде разгадан, тъй като просто няма смисъл, твърди Ръг. Според него става дума за свободно навързване на символи от различни азбуки. Ръг твърди също така, че автор на ръкописа е Едуард Кели, средновековен предприемач от Англия. "Кели успява да направи пари. Но на практика "Ръкописът на Войнич"е средновековния аналог на фалшивите "Дневници на Хитлер", допълва компютърният спец. Дали Ръг е прав, ще покаже бъдещето. А докато това стане, експертите ще продължат да си блъскат главите над загадката, оставена от Вилфрид Войнич преди близо век. През 1912 г. американецът Вилфрид Войнич открива в Италия странен ръкопис. Той е написан на неразбираем език. Ръкописът се превръща в непреодолимо предизвикателство за експертите по шифроване. Войнич напразно изпраща на ред криптографи копия от ръкописа с надеждата да го разгадаят. На страниците на "Ръкописът на Войнич" има странни растения, приличащи на слънчогледи, но изглеждащи като извънземни.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/F34r.jpg)

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/F75r.jpg)

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/68r.jpg)

Източник: http://www.pressboard.info/Preview.aspx?prj=43069
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Януари 23, 2006, 02:09:01 am
Ръкописът на Войнич, притежаван някога от император Рудолф ІІ, е пълен с рисунки на фантастични растения, зодиакални символи и голи жени. Далеч по-интересен от илюстрациите обаче е самият текст: 234 страници с изящни, великолепно изписани и съвършено неразбираеми думи. Учените вече 101 години си блъскат главите над най-голямата загадка в историята на литературата. Мъките им датират от октомври 1912 г., когато ръкописът е открит в малка виенска книжарничка от Вилфрид Войнич.

Самият Войнич е много интересна фигура - борец за освобождението на Полша, избягал от каторга в Сибир, женен за кратко за ирландската писателка Етел Войнич, в края на живота си той се установява в Америка и започва да се занимава с антики. Най-ценната му находка е именно споменатият ръкопис, състоящ се от 234 пергаментови страници. Към него имало приложено и любопитно писмо, датирано от 1666 година. То било изпратено от Маркус Марси, ректор на Карловия университет в Прага, до учения йезуит Анастасиус Кирхнер. В писмото Марси моли колегата си да помогне в разгадаването на ръкописа и добавя, че навремето книгата била собственост на император Рудолф ІІ (1552-1612). В двора на владетеля на Бохемия смятали, че загадъчният текст е писан през XIII век от Роджър Бейкън, прочутия францискански монах, философ и алхимик.

Именно тази бележка на Марси вдъхновява американеца Уилям Нюболд да предложи своя разшифровка на ръкописа в началото на XX век. Според него текстът наистина е дело на Бейкън и разказва как английският средновековен учен е създал първите телескопи и микроскопи в човешката история. Версията на Нюболд се разпространява светкавично и авторът й се превръща в най-търсения лектор в американските университети - чак до 1931-а, когато историкът Джон Манли го разобличава като откровен мошеник. Оттогава с ръкописа са се захващали множество реномирани учени, но нито един не е постигнал дори частичен напредък. Междувременно оригиналният ръкопис бил купен от антикваря Хари Краус през 1961-а за внушителната сума от 24 500 щ. долара. По-късно Краус го дарил на Йейлския университет.

Езикът на ръкописа си остава мистерия и до днес. Някои от буквите напомнят на латинските, но други не приличат на нищо познато. През годините текстът е предизвиквал най-различни хипотези. Според едни това е усъвършенствана форма на средновековния китайски. Според други е украински, но с отстранени гласни. Тези версии обаче се опровергават категорично от структурата на изреченията. Синтаксисът на ръкописа не съответства на нито един език в света, изтъкват лингвистите.

Друга на пръв поглед реалистична хипотеза е, че текстът е съставен чрез специален таен код. Само че през последните петдесет години огромен брой криптографи са се мъчили да го разгадаят, без да постигнат дори и минимален напредък. Ръкописът устоя на усилията и на прочутата група "Енигма", която направи на пух и прах шифрите на съветското разузнаване през студената война.

От друга страна, текстът спокойно може да се окаже шега или дори хитра измама. Второто дори е по-вероятно, като се има предвид, че Рудолф II навремето заплатил за ръкописа фантастичната сума от -300 златни дуката. Но и тази теория има слаби места, както изтъква Габриел Ландини,специалист по древни ръкописи от университета в Бирмингам. "В случая става дума за стотици страници с думи, които може и да са неразбираеми, но съвсем очевидно са подредени в изречения, без да се повтарят нито веднъж. Не виждам защо един измамник би полагал толкова усилия" - отбелязва Ландини.

Задачата обаче може и да не е била чак толкова трудна, смята Гордън Ръг, професор по информатика от университета в Кийл. В началото на януари той публикува своята хипотеза в списание "Криптология" и предизвика истинска сензация. Заинтригуван от обясненията на Ландини, Ръг е проучил внимателно методите за подправяне на книжа от XVI век и допуска, че е открил възможния отговор на загадката. Нещо повече, Гордън Ръг разполага и с главен заподозрян за измамата: известния фалшификатор от епохата на кралица Елизабет - Едуард Кели. Един от патентите на Кели бил да фабрикува думи и изречения чрез специален шаблон. Ръг решил да използва същата технология и върху таблица с 40 вертикални и 39 хоризонтални реда нанесъл различни срички от ръкописа на Войнич. После върху нея наложил шаблон, в който били изрязани три малки дупки. Местейки шаблона по таблицата, Ръг получил същия тип думи като онези в мистериозния ръкопис. Сега ученият и сътрудниците му работят върху специален софтуер, който да състави безбройни комбинации от сричките. Ако някои от тях съвпаднат напълно с думите от текста, това ще е достатъчно ясна улика, че някога император Рудолф бил грубо измамен. Разбира се, няма как да се намери стопроцентово доказателство, че ръкописът е безсмислица. Учени като доктор Ландини все още запазват надежда да докажат обратното благодарение на все по-мощните съвременни компютри. Но дори и най-големите оптимисти признават, че разгадаването на ръкописа едва ли ще предизвика научна революция. Най-вероятно съдържанието му ще представлява интерес само за тесните специалисти. Както при всички ребуси, интересната част е не резултатът, а самият процес.
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Януари 23, 2006, 02:13:34 am
http://bg.wikipedia.org/wiki/Ръкопис_на_Войнич - още много информация по въпроса ;) Копирайте линка на адрес бара оттук, тъй като както виждате линка излиза само до /wiki/, а така отивате не на точното място. Просто copy-paste отгоре ;)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Дъвиан в Януари 23, 2006, 02:18:50 am
Колебая се наистина дали книгата е написана по времето на Бейкън - 12 век или по-късно - 15-16 век. Имам две версии:

1. По времето на Бейкън (1214—1294), на Хилдегард фон Бинген (1099 - 1179) и да кажем Метхилд Фон Магдебург (1212 - 1277) са се писали много подобни книги. Знаем, че Бейкън е един много голям алхимик, както и механик, химик, физик и астролог. Преписва му се откриването на барута, макар да казвал, че научил това от азиатски мъдреци. Предсказва използването на парата като движеща сила, освен това описал хидравличния процес, калейдоскопа. Почти през целия си живот е преследван от църквата, макар да е бил францискански монах. Цели 12 години е бил в затвора. Две години, след като излиза, умира. Написал е страшно много съчинения. Затова не е изключено да е написал и този ръкопис, но странното е, че ще трябва да го е написал на този непознат език - едва ли има логика, щом другите му трудови са на обикновения латински! А в тях е излагал какви ли не тайни неща. Но от друга страна, когато видях картинката на това растение, се сетих за едни други картинки, които знам - те са от една книга от 12 век за билки и лечебни свойства, точно по времето на Хилдегард, която е била голяма билкарка и лечетелка - има написани неща върху билките от нея. Ето два сайта. Първият е на растение, което много ми прилича на картинката с растението - http://www.bodley.ox.ac.uk/dept/scwmss/wmss/medieval/jpegs/ashmole/1500/00001505.jpg Но 100 % сигурно не са едно и също, просто си приличат:)
А ето го и целият сайт за средновековната билкарска книга:
http://www.bodley.ox.ac.uk/dept/scwmss/wmss/medieval/mss/ashmole/1462.htm Знаем, че по това време хората са били гонени и какво ли още не, така че е възможна да е имало подобен закодиран ръкопис. Най-вероятно алхимически.

2. От друга страна обаче Джон Дий (1527 - 1608) и Едуард Кели (1555 - 1597), установяват контакт с ангелския свят и свалят еноховия език, така че е вероятно и те да са автори на този ръкопис. Особено щом им е било приятно да се занимават с непознати за хората езици.

Мисля си, че това е просто зашифриран текст на някои алхимици, каквито текстове ги е имало навремето. И мисля, че може да се разшифрова, ако разбира се не е написан на такъв език, значението на който го е имало примерно едно лице на един носител (примерно съответстващите думи, на хартия) и този носител не изгорен безвъзвратно. Но примерно ако е писан през Средновековието, най-вероятно най-срещаната дума трябва да бъде Бог и да се открие в ръкописа коя е най-срещаната дума и да се прецени подхожда ли тя на думата Бог и така...

Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: LoraMarina в Януари 23, 2006, 02:34:10 am
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%87

 ;)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Януари 23, 2006, 02:39:17 am
И така става :P
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: firma в Януари 23, 2006, 11:49:10 am
8-те лъча се наблюдават както в последната снимка на Войнич,така и в календара на маите и иконата-"Неупалимая купина" :-\
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Heinie в Януари 23, 2006, 11:58:53 am
Хич не е съвпадение, мен ако питаш. 8 очевидно символизира основните посоки на разшияването на Вселената след Сътворението (както се разделяха лъчите от центъра с Божията Майка) Или 8 измерения... Де да знам. При положение, че съм почти убеден, че е писана под диктовка, не знам какво да мисля. Като ги гледам тези букви, първата ми реакция са листовете на Ели Логинова, които МО прибра. Но от друга страна, нейните изглеждаха доста по-сложно изписани.
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Дъвиан в Януари 23, 2006, 13:08:25 pm
8-те лъча се наблюдават както в последната снимка на Войнич,така и в календара на маите и иконата-"Неупалимая купина" :-\

Пусни линкове да ги сравним!

Или 8 измерения...

Измеренията са дванайсет ;D
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Януари 23, 2006, 16:10:21 pm
Главните измерения са 9 ;) Другите са под-измерения ;)

Oberon-е, айде бе, чакам ти коментара, зарад теб я постнах едва ли не :P
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Gil-Galadh в Януари 23, 2006, 16:11:11 pm
Тоя ръкопис е голяма психария.КОлко съм си играл докато се убедя че не ставам за криптограф.
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Oberon в Януари 23, 2006, 16:32:31 pm
С риск да се изложа...за пръв път чувам за това чудо :(((( Конкретен коментар не мога да дам...Или е истинско, или е фалшификат. Ако обаче е фалшификат, много лесно биха го разкодирали. На едно от снимките съвсем ясно обаче виждам Дяволския кръг. Ще се запозная по-подрбоно и тогава ще се изкажа,не искам после некадърни забележки към моята особа :)))

Оберон
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Януари 23, 2006, 16:34:34 pm
Срам, срам :P
Запознай се, мисля че е по твоята част :)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Дъвиан в Януари 23, 2006, 21:33:59 pm
И все пак - каква е ползата да се знае, че има такъв ръкопис, след като никой не може да го разчете. Не вярвам да ни се дават неща, за които няма разрешение. Все някой трябва да го разчете, а може и вече да е разчетен! И друго - какво ни показва този ръкопис? Дори и неразчетен, какво ни дава - дали, че може да съдържа нещо толкова голямо, че да съжаляваме сега, че не можем да го разчетем или е нещо просто от архивите на историята. Жалко, че не можем да разгледаме какви са останалите картинки - от астрологията и прочее. От там можем да разберем за значимостта му на ръкопис и на явяване. Защото ако в него има нещо ново, да кажем за астрологията или за медицината, ботаниката и другите науки, то това ще се разбере дори по картинките, в известна степен! И от друга страна - ръкописа е писан от човек (надявам се) и не е "забравен" от някакъв извънземен разум, така че би трябвало да може също човек да го разшифрова.
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Alien в Януари 23, 2006, 21:35:54 pm
Общо взето едва ли има нещо което илюминатите вече да не знаят и да не са приложили в тайните си проекти. Лошото е че те си ползват чудесата на технологията за себе си и против всички които не са от техния клан!
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: firma в Януари 24, 2006, 09:26:46 am
Измеренията са точно 33. Едната порта към едно от измеренията  се намира в Монголия.А как може да се отиди до там.Само чисти и добри и духовно извисено хора могат да отидат.Аз познавам хора,които са ходили.Там са си добре,раса като европеидната.Това ходеше до измеренията ще става за повечето оцелели след 2012 г.Въпроса е ние дали ще се оправим като тях. ???
Уточнявам ходенето до това измерение става с физическото тяло.
Това не е отделяне на душата и пътуване,както повечето като се отделят от тялото,си мислят че много са направили.Ние как ще се оправим е важно!

Всичко с времето си.Когато сме готови.
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Дъвиан в Февруари 24, 2006, 10:59:46 am
Татяна Станчева

РЪКОПИСЪТ НА ВОЙНИЧ

     През 1912 година в библиотеката на един Йезуитски колеж в Северна Италия антикварят Уилфрид Войнич намира тайнствен ръкопис, който бързо придобива популярност сред любителите на загадки и завзема умовете еднакво на антиквари, лингвисти, криптографи и изследователи на средновековна Европа. На външност ръкописът изглежда съвсем скромно в подвързия от качествена кожа и без каквито и да е украси. Съдържанието му обаче се оказва крайно мистеризно – почти 200 страници изписани с текст на непознат език и богато илюстрирани с подробни рисунки в ярки цветове. Ръкописът, известен в днешно време под името Войнич, наподобява енциклопедичен труд, изпълнен с множество страници с текст и илюстрации на растения, астрологични и астрономически диаграми.

     Множество експерти и любители са се пробвали да разчетат ръкописа, но и до днес тези опити остават безуспешни. Самият Войнич прави копия от ръкописа и ги изпраща на водещи лингвисти, криптографи и експерти по средновековни ръкописи. След смъртта на Войнич, съпругата му, Етел Лилиан, продължава усилията по разчитането. В крайна сметка ръкописът бива продаден от близка на семейство Войнич на нюйоркския антиквар Ханс Краус за сумата от 24 000 долара. Краус също се сблъсква с неуспех по разчитането на загадъчния текст и през 1969 година го дарява на Йейлския университет, където Ръкописът на Войнич се съхранява и до днес в библиотеката за редки ръкописи Байнеке под номер 408 (вж. бел. 1).


(http://www.palitrabg.net/23na.jpg)
Фиг. 1
(http://www.palitrabg.net/23nb.jpg)
Фиг. 2
(http://www.palitrabg.net/23nc.jpg)
Фиг. 3

     За ръкописа се знае изключително малко – не само текстът и илюстрациите са неразгадаеми, но мистерия обвива както авторството, така и историята на ръкописа. Писмо, намерено прикрепено към корицата на ръкописа, подписано от пражкия доктор Йоханес Маркус Марси и адресирано до учения йезуит Атанасиус Кирхер, хвърля малко светлина относно загадката. От писмото се научава, че ръкописът е бил притежание на Емператор Рудолф II на Бохемия (1552-1612), който го бил закупил за 600 златни дуката. Това, че Рудолф II трябва да е притежавал ръкописа, също се потвърждава и от намерен в началните страници избелял подпис на Якоб де Тепенец. придворният алхимик и директор на ботаническата лаборатория на Рудолф. След Марси, ръкописът трябва да е станал притежание на Кирхер и да е останал във владение на йезуитите до намирането му от Войнич. Никой от каталозите на Музея Кирхер, изграден от частната колекция на учения йезуит, не го споменава и, все пак, това изглежда да е най-приемливото предположение за местонахождението на ръкописа през 18 и 19 век. За историята на ръкописа преди появяването му в двора на Рудолф има само смътни догадки. Сред ранните изследователи е разпространено убеждението, че авторът на ръкописа е Роджър Бейкън (ок. 1214 – 1294) - средновековният монах и учен, известен с всестранните си познания и криптографичните си трудове. Сред по-късните изследователи това убеждение отстъпва място на други хипотези относно произхода на ръкописа. Главните възражения срещу авторството на Бейкън се базират главно на опитите да се датира ръкописа. През 1944 година Хю О'Нийл, професор по ботаника в Католическия Университет във Вашингтон, издига хипотезата, че растението изобразено на стр. 33v (Фиг. 1) е слънчоглед. И тъй като слънчогледът не е бил познат на средновековна Европа до откриването на Новия Свят от Христофор Колумб (1451 – 1506), О'Нийл предполага, че ръкописът е бил създаден много по-късно от времето на Бейкън. Мнозина обаче не приемат разпознаването на “слънчогледа” от О'Нийл, както безспорно всеки, който е имал възможност да разгледа стр. 33v, веднага забелязва, че има съществени несъответсвия между истинския слънчоглед и илюстрацията. Наред с различните предположения относно авторството на ръкописа на Войнич, разбира се, съществуват и тези, които вярват, че ръкописът е просто фалшификат, ако не изработен от самия Войнич с цел печалба, то тогава създаден от средновековен шарлатанин с цел да експлоатира страстта на Рудолф II към тайнствени ръкописи. А че Рудолф е изпитвал такава страст се потвърждава от голямата му библиотека, сред които действително са намерени и много фалшификати. Проблемът обаче е, че никой от тях дори и смътно не се доближава по качество и прецизност на изработка до Ръкописа на Войнич.

     Самият ръкопис представлява малко томче с размери 15 на 23 см, подвързано с висококачествена кожа и съдържащо около 200 страници. Страниците са събрани в 20 коли, всяка от по 8 листа, и са плътно изпълнени с непознат текст и цветни илюстрации в богати тонове. Текстът е изписан в плавен и умерен стил наподобяващ стила на други средновековни ръкописи (Фиг. 2, стр. 55r). Думите са равномерно разпределени по редовете като единствените къси редове са обикновено завършващи редове на отделните абзаци. Сътветно, самите редове също са равномерно разпределени и мястото между тях е приблизително едно и също по страниците. Там, където има илюстрации, редовете прекъсват от едната страна на рисунката и продължават от другата страна, което дава основание да се смята, че илюстрациите и текста са взаимно свързани. Според вида си, страниците се разпределят в няколко категории. Повече от половината страници в ръкописа съдържат илюстрация на растение с текст към него. Началната дума на всяка от тези страници е уникална и рядко се среща на други места в ръкописа. Тези страници са наречени “ботанически” поради приликата си с ботанически трудове; типичен представител е вече споменатата страница 33v (Фиг. 1).

(http://www.palitrabg.net/23nd.jpg)
Фиг. 4


     Ботаническите страници са последвани от страници съдържащи по около 3-4 параграфа, изложението на които наподобява списък с рецепти. Всеки параграф започва с рисунка на аптекарско шише, следва ред от илюстрации на различни корени и накрая -  3-4 реда текст. Възможно е това да са указания за различни смеси, съдържанието на които е дадено от илюстрациите, а начинът на приготовление или приложението им да е изложено в текста. Стр. 99r е типичен пример за такава страница, фрагмент съдържащ втория параграф на страницата е изобразен на Фиг. 4. Интересно е да се отбележи приликата на някои от корените с илюстрации от ботаническата секция на ръкописа. Първата, третата, четвъртата и седмата илюстрация лесно могат да се разпознаят като корените на растенията изобразени на страници 51r, 37r, 43v и 50r (Фиг. 5 - Фиг. 8 ).


(http://www.palitrabg.net/23ne.jpg)
Фиг. 5

(http://www.palitrabg.net/23nf.jpg)
Фиг. 6

(http://www.palitrabg.net/23ng.jpg)
Фиг. 7

(http://www.palitrabg.net/23nh.jpg)
Фиг. 8


   В средата на ръкописа се намират известен брой страници с космологични и астрологични илюстрации. Рисунки наподобяващи отделните зодиакални съзвездия и планети, концентрични кръгове изпълнени с различен брой звезди и текст изпълват плътно тези страници. Други страници, изпълнени главно с текст и илюстрирани с голи къпещи се нимфички, са наречени “биологични”, а в края на ръкописа се съдържат тъй наречените “инструкции”, състоящи се от къси параграфи, всеки от които започва със звезда и напомня на кратко указание по различни въпроси.

   Първият, който предлага решение на загадката, е Нюболд, професор по философия в Университета на Пенсилвания. През 1921 година той обявява, че е разчел ръкописа като предлага решение базиращо се не на писмените знаци използвани в ръкописа, а на отделни неравности, които се забелязват само под лупа. В допълнение Нюболд използва анаграмен подход за да нагоди смисъла на отделните думи. Някои от по-сензационните резултати на Нюболд са страници от разшифрован текст потвърждаващи авторството на Бейкън, изобретяването на микроскопа и телескопа от последния и илюстрацията на мъглявината Андромеда (Фиг. 3). За няколко години теорията на Нюболд добива популярност и е поддържана от видни изследователи. През 1931 година обаче Джон Менли, работещ в университета в Чикаго, издава критична статия, в която излага логическите слабости в решението на Нюболд. Главното възражение на Менли е, че предложеното решение нито е сигурно, нито е единствено – анаграмният подход на Нюболд позволява различни варианти на разшифровката и зависи до голяма степен от нагласата на съответния изследовател. Менли също така не намира за приемлив факта, че писмените знаци нямат значение, а са само носители на вторичното писмо – микроскопичните неравномерности. През последващата част на ХХ век много други решения също биват издигнати2, някои, подобно на Нюболд, основаващи се на анаграмен подход, други опитващи се да разпознаят екзотични естествени езици. За съжаление обаче, никое предложение до сега не е успяло да предложи приемливо и последователно решение, което да устои на критерия за валидност приложен от Менли. Традиционната хипотеза, най-подробно изследвана от неформална група, съставена от учени работещи за американската агенция по сигурността начело с Уилям Фридман, е да се смята, че текстът е на познат естествен език, но зашифрован по определена система. Друга възможност, предложена от лингвиста Жак Ги, е текстът да е фонетична транслитерация на естествен език, но записана от човек незапознат с езика. Ако в допълнение на това, са използвани и измислени знаци да представят отделните звуци чути от записващия, Ги смята, че подобен текст би могъл да наподобява свойствата и характеристиките на текста в Ръкописа на Войнич.     

   През 1970 Прескот Къриър, криптограф работещ за морския флот на САЩ, забелязва, че текстът на ботаническите страници може да се раздели на две категории, отличаващи се според почерка и статистическите характеристики на писмото. Къриър стига до извода, че ръкописът трябва да е писан от поне двама различни автори, и съответно нарича двата вида писмо ръка А и ръка Б. По-късни и по-подробни статистически изследвания обаче не показват такава драстична разлика, каквато Къриър предполага, а забелязаните разлики всъщност преливат постепенно от едната категория в другата. Едно такова постепенно развитие на стила в ръкописа може да се дължи на записки правени през огромен период от време в живота на автора.

    За момента главна част от усилията на изследователите е концентрирана в “превеждането” на “войничките” букви в знаци, електронно четими от компютър. “Превеждането” на ръкописа в електронен формат позволява да се изследва текста за различни статистически характеристики, съществуващи при естествените езици. По този начин вече е установено, че средната дължина на думите в ръкописа е по-къса от тази в повечето европейски езици. Честотата на думите в зависимост от тяхната дължина също се съгласува с наблюдаваната честота при естествените езици. Направени са също и изследвания по ентропията на текста. За ентропията на текст се съди по това до каква степен отделните знаци се повтарят сред думите и каква информация всеки от тях носи. Не всички статистически характеристики са показател за логическа последователност на думите в даден текст. Честотата на думите в безсмислен текст от случайни знаци и думи, например, може лесно да наподобява честотата на смислен текст написан на естествен език. Поради това някои изследователи вярват, че текстът на ръкописа, въпреки статитическите си свойства, пак може да е случаен и безсмислен. Сред онези, които вярват, че ръкописът на Войнич е просто поредица от безсмислени знаци или фалшификат с определена цел, главно място в последните години държи англиийският учен Гордон Ръг. В своите изследвания, Ръг показва, че е възможно да се създаде безсмислен текст, наподобяващ писмото на ръкописа на Войнич по последователност и детайлност на изработката, показващ същите статистически характеристики като тези на естествените езици като се използват само методи достъпни през средновековието. В интерес на истината трябва да се отбележи, че самият Ръг признава, че неговите изследвания не доказват фалшивостта на ръкописа, а само подсилват вече изложени аргументи3. Главна слабост в доводите срещу автентичността на ръкописа на Войнич обаче остава липсата на мотив. Изработката на ръкописа е толкова изкусна, съдържанието е толкова последователно в огранизацията си, че въпросът защо някой ще положи толкова усилия остава неясен.

    Голяма част от информацията относно първоначалните опити да се дешифрира ръкописа се дължи на Мери Д'Империо, която през 1979 година организира конференция на тема “Ръкописът на Войнич” и впоследствие публикува сборник с изложените материали. Книгата ѝ, “Ръкописът на Войнич – елегантната загадка”4  днес се смята за отправна точка за всеки интересуващ се от ръкописа. Благодарение на развитието на Интернет през последните години и на група ентусиасти, голяма част от информацията в книгата, както и всичко известно за ръкописа до момента е достъпно за всеки5.

    Докато първоначалните опити по дешифрирането се отличават с крайно индивидуалния си подход, то в в днешно време надпреварата за първенство е отстъпила място на едно колективно начинание да се разреши загадката чрез сътрудничество и свободна обмяна на информация. Дали един такъв колективен подход ще се окаже по-успешен от този на съревнование и краен индивидуализъм практикуван широко сред научните среди, остава единствено на бъдещето да покаже.

1Висококачествени дигитални цветни копия на страниците на ръкописа са достъпни до всеки интересуващ се чрез страницата на библиотеката, http://beinecke.library.yale.edu/dl_crosscollex/ , където изображенията могат да се видят след като се потърси архива за ръкопис номер 408.

2Подробна информация за различните издигнати хипотези относно езика на ръкописа може да се намери на http://en.wikipedia.org/wiki/Voynich_Manuscript

3Gordon Rugg, The Mystery of the Voynich Manuscript , Scientific American, July, 2004, http://www.sciam.com/issue.cfm?issueDate=Jul-04

4Mary D'Imperio, The Voynich Manuscript – An Elegant Enigma, Aegean Park Press, 1978,

5Най-обширна информация за ръкописа на Войнич е събрана на страницата на Rene Zandbergen, http://voynich.nu/

 
Татяна Станчева. Публикувано в www.palitrabg.net
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: RedGuy в Февруари 25, 2006, 17:24:20 pm
Ох.. тази писменост много ми напомня на глаголицата и на арменското писмо, ама и аз с моите познания...
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Дъвиан в Февруари 25, 2006, 17:38:52 pm
Ох.. тази писменост много ми напомня на глаголицата и на арменското писмо, ама и аз с моите познания...


Супер - направи изследване. Чакаме! ;D ;D ;D
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: doriangrey в Март 31, 2006, 03:17:19 am
интересно казвате ...
казвам го и аз ...
първоначално си мислех, че е майтап...
после, че е писано на вещерски събори или пък с огледало, или пък...
оказа се обаче много по-просто, отколкото си мислех първоначално...
всеки, който владее 3 езика може да се опита да прочете това, което
е написано в книгата - но за истинският и прочит ще ви трябва един
четвърти, който по разумни причини не е оставил много паметници...
и то по доста разумни...
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Mirotvorec в Март 31, 2006, 10:10:58 am
Да гадаем ли или ще ни кажеш кои са тези езици?  ::)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: doriangrey в Април 01, 2006, 01:13:08 am
явно ще гадаете, докато му дойде времето...
иначе я имам цялата книга - без 28 страници, които така или иначе са липсвали и при откриването и...
не че и вие не можете да си я свалите от нета разбира се ...
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Mirotvorec в Април 01, 2006, 09:20:53 am
Добре де, когато сметнеш, че му е дошло времето-ще ни кажеш.  :P
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Дъвиан в Април 01, 2006, 10:22:39 am
всеки, който владее 3 езика може да се опита да прочете това, което
е написано в книгата - но за истинският и прочит ще ви трябва един
четвърти, който по разумни причини не е оставил много паметници...
и то по доста разумни...

Едва ли с този ръкопис не са се занимавали учени хора, знаещи много езици и то древни. Така че или ръкописа е разчетен и засекретен, или действително не може да се разчете току така.
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 01, 2006, 23:38:34 pm
doriangrey, можеш ли да ми го пратиш на зип, че съм много зает да си го свалям едно по едно :)
Ако го има някъде целият за сваляне пусни линк.
Благодаря, надявам се да не те затруднявам ;)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: doriangrey в Април 03, 2006, 00:06:38 am
Horus,

мога - но е 43 MB - ще го сложа в чекмедже и ще ти го предоставя,
освен ако не се сещаш друг начин...

поздрави

ДГ
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 03, 2006, 00:20:44 am
Ами супер :D
Ако можеш да го качиш някъде, ще е още по-гот, за да може всеки да си го свали :)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: doriangrey в Април 03, 2006, 01:02:16 am
добре -в  abv.bg и без това нищо не се получи, няма да обяснявам защо,
да не се обиди някой...

http://www.orendabooks.com/xnet

това са само черно-белите сканирани листове...
ще прибавя и цветните и ще пиша пак...

сигурно ще плача от трафик-а, който ще ми причините, но какво да се прави...
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 03, 2006, 01:10:25 am
doriangrey - много благодаря!
Сайта ти е чудесен, кога ще започнеш да го работиш! Гледам че си качил за тракийските плочки и розетката!
Много интересно :o 8) ;D
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: doriangrey в Април 03, 2006, 01:28:48 am
балгодаря Horus - надявам се и аз да намеря малко време в този живот...
скоро...

качих и цветната версия на сканираната книга на Войнич...

хайде със здраве...
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 03, 2006, 01:37:17 am
Уаааа :'( :'( :'(
Черно бяло ееее... :'( :'( :'(
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: doriangrey в Април 03, 2006, 02:54:33 am
айде виж пак моля...
BlackWhite.zip - само по заявка  ;)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 03, 2006, 13:06:48 pm
Може ли да се намери пълният цветен вариант отнякъде :D ???
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: doriangrey в Април 03, 2006, 13:27:47 pm

 ???
ами това е пълният цветен вариант - други няма ...
както вече писах - липсват 28 фолиа - както ги наричат...

файла e: (click on)

Color.zip    02-Apr-2006 23:47       54.8M (http://orendabooks.com/xnet/Color.zip)

хайде виж пак...

Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 03, 2006, 13:50:22 pm
Абе човек, това което беше качил, всичко беше черно-бяло - като ксерокс копия!!! Имаше само 1 цветна!
Сега свалям това да видим... ??? ??? ???
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 03, 2006, 14:31:59 pm
Окей, с този всичко е наред :D
10х отново! :D
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 13, 2006, 02:25:51 am
По времето на кралица Елизабет I, нейния личен шпионин, Джон Дий, основава британските тайни служби. Джон Дий е бил заклинател и член на таен алхимически орден. Предполага се, че той е авторът на ръкописа Войнич, който сега е собственост на университета Йеил и се държи под ключ само на няколко метра разстояние от централата на обществото "Череп и кости".


Из филма "Илюминати"
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: doriangrey в Април 13, 2006, 04:12:45 am
По времето на кралица Елизабет I, нейния личен шпионин, Джон Дий, основава британските тайни служби. Джон Дий е бил заклинател и член на таен алхимически орден. Предполага се, че той е авторът на ръкописа Войнич, който сега е собственост на университета Йеил и се държи под ключ само на няколко метра разстояние от централата на обществото "Череп и кости".

хммм...
 :o
Horus, надявам се, че не съм обвинен с гореизложеното в:

1. кражба
2. връзки с британските тайни служби
3. роднински връзки с господин Дий
4. членство в обществото "Череп и кости"
5. роднински връзки с кралицата
6. достъп до ключовете на Йеил-ския университет

Тайно се надявам също гореспоменатите да нямат достъп до форума или пък ако да - да не се прочели все още точно  тази статия...Ако имат достъп все пак, то  бих те помолил да ги ограничиш някак - виж там - разберете се нещо...
 ;D
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Април 13, 2006, 16:21:01 pm
Това пък включване за какво беше?
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: asdfghjkl в Април 14, 2006, 00:27:51 am
Странно!? И на мен ми убягва смисъла.
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: H. в Август 21, 2008, 23:29:13 pm
(...) Джон Дий бил астрологът на кралицата, розенкройцерски Велик Учител, черен магьосник и таен агент за новата разузнавателна мрежа. Докато бил в Прага, Дий дал на император Рудолф II от рептилоидната династия на Хапсбургите (който също бил окултист), един илюстриран ръкопис, написан кодирано и твърдял, че той е произведение на Роджър Бейкън, францисканският монах от 13 век, който разстроил ръководителите на църквата  с неговите въгледи и идеи. Те включвали предсказания за микроскопа, телескопа, колата, подводницата, аероплана и убеждението, че Земята е сфера, а не е плоска. През 1912 г. същият ръкопис бил закупен от един американски търговец на книги, наречен Уилфред Войнич и този ръкопис станал известен като ръкoписът на Войнич. Когато той изпратил копия от него на тогавашните експерти, те заявили, че по-голямата част от стотиците илюстрирани растения не растат на тази планета. Някои от илюстрациите излеждали като тъкан, погледната под микроскоп, а други били от звездни системи и съзвездия. Най-добрите разбивачи на шифъри, достъпни в разузнаването на САЩ и през Първата и Втората Световни войни се опитали да дешифрират, това което нарекли „най-загадъчният ръкопис в света”, но никой от тях не успял да го разкодира. Уилям Ромейн Нюболд, професор в университета в Пенсилвания твърдял, че е разкодирал част от него през 1921 г. Той твърдял, че на част от текста пишело следното:

В едно вдлъбното огледало, видях една звезда под формата на охлюв между центъра на Пегас, колана на Андромеда и главата на Касиопея.

Това, което е описано в ръкописа придобит от д-р Джон Дий, за него сега се знае, че илюстрацията, която съдържа мъглявината Андромеда е също правилна, но е изобразена от ъгъл, който не може да бъде видян от Земята! Този ръкопис е само един пример за нивото на знание, с което Братството е работело преди столетия, докато другото им крило – религиите са държали масите в най-елементарно невежество.


Из "Най-голямата тайна" на Дейвид Айк
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: henny в Юни 01, 2013, 11:41:02 am
Първо Привет на всички!..Нов участник съм в тоз форум и се надявам да можем да си бъдем полезни в обменяне на инфо и сондирайки мнения..

Та по същество:Иде реч за манускриптът на Войнич..
 Част от многото въпроси се съдържа в инфото,което прилагам по-долу и с Вас бихме могли да продължим с други въпроси...Аз лично съм особено заинтригувана от този артефакт и докато събирах материал за прегледност,какви ли не предположения започнаха да се въртят в главата ми..Ноо за тях после..
 Науката няма отговор кой е авторът на текста , на какъв език е написан и какъв е неговият смисъл?!
 Този текст/книга/ е една от най-невъобразимите загадки в историята на цивилизацията ни... Кой би могъл да знае за какво е написан? Очевидно обхваща широк кръг от теми и вероятно е свързан с алхимията?? Защото най-ценните

 алхимически трактати

 са кодирани, такава е традицията на големите алхимици...Нека проследим хронологията

Историята на една загадка

 ПРОИЗХОДЪТ на ръкописа, неговото авторство и мястото на създаването му са неизвестни. Пътят на книгата е толкова странен, колкото и самата тя. Първият й собственик е алхимикът Георг Бареш, който през 1637 г. моли за помощ в декодирането й Атанасиус Кирхер, немски учен, йезуит, занимаващ се с криптология, физика, естествени науки, лингвистика, антична история, теология и математика. Три години по-късно алхимикът подновява опитите си да привлече Кирхер към ребуса, а писмото му на латински се пази и до днес в архивите на Папския Григориански университет в Рим. След смъртта на Бареш преди 1662 г. манускриптът е взет от Ян Марек Марци, чешки доктор и учен, ректор на Пражкия университет, който го изпраща заедно с придружително писмо от 19 август 1666 г. директно до Кирхер.
 "Преподобни и достопочтени господарю, отче в Христа - пише Марци до Кирхер. - Тази книга, завещана ми от скъп приятел, поверявам на теб, мой най-ближни друже Атанасиус, още щом тя попадна в ръцете ми, тъй като съм убеден, че тя не би могла да бъде разгадана от друг, освен от теб. Д-р Рафаел, учител по чешки език на Фердинанд III, тогава крал на Бохемия, призна, че е принадлежала на император Рудолф и че той платил на приносителя й 600 дуката. Според него авторът й е Роджър Бейкън, англичанинът...".
 Съдбата на криптографския "Свещен Граал" потъва в неизвестност до появата й на разпродажбата, организирана от йезуитския орден и купуването й от Войнич. Съпругата му, писателката Етел Лилиан Войнич, продължава опитите с дешифрирането, а в края на живота си го завещава на секретарката на Войнич и своя приятелка Ан Нийл. Нийл продава униката на антикварния търговец Ханс Краус за 24 500 долара. Тъй като за него не се намира повече купувач, Краус решава да го дари на Йелския университет през 1969 г., където е и днес под каталожен номер MS 408.
 Уникалният ръкопис е изследван от десетки лингвисти, историци и световноизвестни разбивачи на кодове, сред които са Уилям Фридман - криптограф от американската армия, служил и през двете световни войни, който през 1952 става главен криптолог на Националната агенция за сигурност, САЩ, и бригаден генерал Джон Тилтман, криптограф и криптоаналитик от британската армия, постъпил в разузнаването през 20-те години на ХХ в..

Неприличащ на нищо познато

 Ръкописът на Войнич не прилича на нито един европейски език. В него няма думи, съставени от над 10 глифа, същевременно се срещат твърде малко еднобуквени или двубуквени думи. Разпределението на буквите в думите също е свръханомално. Някои букви се появяват само в началото на дума, други само в края, а трети само в средата. Докато семитските азбуки са с много букви, които се пишат различно в зависимост от позицията им - в края, по средата или в началото на думата, буквите от латинската, гръцката и славянската азбука се изписват принципно по един и същи начин, независимо къде се намират в думата. Аномална е и честата употреба на една и съща дума, която изниква до три пъти в ред, което е нетипично за европейските езици. Думи, различаващи се само с по една буква, се повтарят също с необичайна честота, което превръща дешифрирането в "ескалираща фрустрация", както отбелязва Елизабет Фрийдман - криптоанализатор и пионер в американската криптография, която през Втората световна война участва в декодирането на кода "Ейнигма" на германското военноморско разузнаване...

Илюстрациите в ръкописа на Войнич съответстват на разделите му. В "Билкарския" раздел са изрисувани неизвестни растения, части от които са представени в увеличен размер, сякаш гледани под лупа, със съответни описания и обяснения. В "Астрологическия" дял са включени диаграми с универсални символи като луни, слънца и звезди. Изобразени са и 12-те зодиакални знаци. "Анатомичният" е с непрекъснат текст, украсен с голи женски тела, къпещи се във вани или басейни, свързани с тръби, напомнящи на човешки органи. "Космологичният" също е пълен с кръгови диаграми, чийто смисъл е непонятен. Върху разгъващите му се страници се виждат карти с шест острова, пътеки, замъци и подобие на вулкан. "Фармацевтичният" съхранява рисунки на части от билки с подробни указания, придружени от аптекарски съдове. Вероятно по-дългите текстове са рецепти. "Рецептурникът" е с кратки абзаци, разделени със звездообразни символи...
(http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/1//45/780/45780932_Voynich_manuscript_cosmological_example_86v_crop.jpg)

Гледайки изписването на този език от манускриптът на Войнич,неволна препратка направих и с един друг такъв/ също в манускрипт/ и при това изписан преди цели 3 500г.!!Освен това се оказва,че този артефакт е Книгата от която е взаимствала библията за не малко неща..като потопът,но с такива детайли и подробности за които Вехтия завет странно защо Забравил да упомене??
 Този манускрипт е написан в Египет,на папирус и е с име-определител "Великата книга",дадено от египетските астролози и тогавашни учени!Известна става по-късно и като Библията на Колбрин..
 Та мисля,че усещате какво означава това или поне подсказва?..Но и да не се отклонявам,въпреки,че тази вметка е доста съществена..
 Направи ми впечатление колко прилики има в тези два езика..
(http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/1//62/657/62657864_13082010_2.jpg)

..а пък тези изображения ми приличат направо като "жива" лаборатория: :)

(http://ic.pics.livejournal.com/pryf/39738266/2561675/2561675_original.jpg)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: mim4i в Август 03, 2013, 23:59:19 pm
Пусни линкове да ги сравним!

Измеренията са дванайсет ;D

Всъщност 8 са степените на пространството във или извън времето. 8 са времевите ръкави, който предопределят изместването на суйвлите в 3 измерното пространство, спрямо съседните му 2, съответно: под нас - равнинно/3 материални точки/ и над нас - тесарактично...
8 са опорите на нашата вселена, която според графиката от ръкописа е от 13 тип, незавършена. Състояша се от 12 позитивни и 1 активна/негативна/ подвселени...
Практически 8 са посоките на света, отговарящи на стихийте....
Единственото, което не ми става ясно е как някой си, който е живял през X век някъде в Италия/защото  пергамента върху който е изписано всичко това датира от 1420година+-/ е могъл да знае всичко това и най-вече даже и да го опише. ::)
Титла: Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
Публикувано от: Black Adder в Януари 24, 2014, 16:46:01 pm
Американският ботаник  Артур Тъкер (Arthur O. Tucker)  от Делауерският държавен университет ( Delaware State University (http://cars.desu.edu/faculty/atucker/)) и IT-специалиста Рексфорд Талбърт (Rexford H. Talbert) са публикували ново изследване в списание HerbalGram (http://cms.herbalgram.org/herbalgram/issue100/hg100-feat-voynich.html?ts=1390572001&signature=dc8db1d6c00f82fc53fe9f245e30f7d5), от което става ясно, че са идентифицирали 37 от общо 303-те представени в макускрипта растения
Ето например това растение, което им е заприличало на Полска поветица Ipomoea murucoides
(http://forum.xnetbg.com/razni/hg100-Voynich1.jpg)
В горната част е рисунка от кодекс на растенията в Американският континент рисувани през XVI-XVII век, а долу е подобно растение, от рисунките в ръкописа на Войнич.
Друго, срещано вече и у нас растение е Опунцията (Opuntia ficus-indica), която дори аз имам в колекцията си от кактуси :)
(http://forum.xnetbg.com/razni/hg100-Voynich2.jpg)
(във линка който съм дал по-горе има описани всички 37 растения за които е намерено съвпадение)
Според учените, надписа под рисунката лесно се превежда като "нашли", което се явява вариант на думата "нохтли" от ацтексият език нахуатл.