Форум за конспирации, уфология и мистика.

Мистика и Мистерии => Древност и Изчезнали Цивилизации => Темата е започната от: Joro Velev в Декември 21, 2005, 21:49:24 pm

Титла: Артефакти
Публикувано от: Joro Velev в Декември 21, 2005, 21:49:24 pm
http://artefacts.nm.ru/
http://artefacts.nm.ru/Artefacts/objects.htm
кликнете на черепчето...
Цитат
Подобные медальоны называются змеевиками, - рассказывает директор Института археологии РАН член-корреспондент РАН Николай Макаров. - Они очень редки: до настоящего времени известно не более десятка змеевиков с изображением сцены Крещения. При этом большинство найдено в позапрошлом веке, без соблюдения научной процедуры, и их точную датировку установить невозможно. Мы же нашли змеевик в культурном слое XII-XIII веков. Очень важно, что это первый змеевик, найденный в сельском поселении, - значит, к XII веку сельские жители были христианами не в меньшей степени, чем жители городов, где найдены все предыдущие змеевики. Часто змеевики находят на Балканах, в Сербии, Болгарии, южной Руси. Однако мы твердо уверены в их византийском происхождении.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: ultrafutur в Декември 21, 2005, 23:25:40 pm
Часто змеевики находят на Балканах, в Сербии, Болгарии, южной Руси
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Декември 21, 2005, 23:59:01 pm
Ами то е ясно-щом са византийски...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Joro Velev в Декември 22, 2005, 01:50:35 am
А защо не споменават византийски територии?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Декември 22, 2005, 08:03:19 am
Доколкото си спомням византийците са ни владели около 200г.,освобождаваме се от тях през 1196г. Значи през това време тези монети са били в обръщение и по нашите земи, а в Сърбия и Румъния-по комшийски, просто е вървяла търговията.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Дъвиан в Юли 13, 2006, 14:33:48 pm
Хахахаха :P :P :P
Абе те тези записи се знаят от векове, какво говориш! Те не са материални. До тях се достига с ясновидство, с друго ниво на съзнание...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Joro Velev в Юли 13, 2006, 21:28:10 pm
Ето една мистерия от близкото ни минало:

Археологът Овчаров пита спец службите за изчезнал саркофаг.
Археологът Николай Овчаров ще пита спецслужбите дали в архивите им има данни за липсващ каменен саркофаг. Архивна черно-бяла снимка от Перперикон запечатала саркофаг, който липсва на археологическия обект. Фотоса е сред 50-те снимки в музея в Кърджали от разкопките през 1980-1981г. Само на една от тях се виждал саркофаг - с дължина 3м. височина около1,80 и тежест около 2,5-3т.
"Би могъл да се пренесе само по въздушен път", коментира Овчаров. Местни хора разказвали, че зелен хеликоптер с рускоговорящ пилот отнесъл саркофага през 80-те години на миналия век. Той посочи, че през ония времена имало мания в управленията на ДС за откриване на съкровища.
в. "Труд"

3м. дължина ? - джудже ;)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Юли 21, 2006, 14:28:46 pm
Радиопредавателят на Посейдон
   
    

Между 1962 и 1979 г. полярният изследователски кораб “Елтанин” осъществява мащабно проучване на южните морета и океанското дъно. На 29 август 1964 г. по време на дълбоководни сондажи на 1600 км южно от нос Хорн екипажът успява да заснеме уникално подводно съоръжение. От непрогледното океанско дъно на дълбочина 4115 м изплували очертанията на странна “мачта” с внушителната дължина 120 метра. В основната конструкция били вградени разделени в четири секции 12 лъчеобразни “нишки”, завършващи със сферични уплътнения и сключващи ъгъл от 15? помежду си.
В средата на 60-те години все още не съществувал дълбоководен апарат, способен да достави апаратура с такива размери в ултрадълбоките области на абсолютен мрак и огромно налягане сред обледените южни морета. Затова и морските биолози допуснали, че откритата от “Елтанин” “антена” е някакво морско животно. Въпреки това те не успели да посочат никакъв класифициран от науката вид, който да притежава дори далечна прилика с мистериозния подводен обект. Биологът Томас Хопкинс отхвърлил и възможността да се касае за екзотично растение, тъй като слънчевите лъчи били безпомощни да проникнат в четирикилометровата бездна, а без фотосинтеза то не би могло да оцелее. Същевременно симетрията, размерите и местоположението на обекта създават впечатление за изкуствено инженерно съоръжение, инсталирано с определена цел. Но кога и от кого?
Новозеландският уфолог Брус Кати е автор на теория, според която антената е компонент от създадена в древността глобална конструкция, детектираща и транслираща данни за колебанията в геомагнитното поле на Земята и вариациите в 25 000 - годишния планетарен цикъл на движение сред звездите, известен като прецесия. След задълбочени нумерологични проучвания на подводния артефакт Кати излиза с версия, че той е дело на пришълци от звездната система на Сириус, чиято цел е да “изучават нашата планета или да контролират геологичните процеси, протичащи в земната кора”. Изследователят изказва предположение, че на Земята съществуват още поне 8 такива устройства. Кати счита, че египетските пирамиди и други древни паметници също са част от мащабния проект на космическите инженери.
Междувременно разузнавателните съдове на ВМС на САЩ все още проявяват подчертана заинтересованост към находката на “Елтанин”. Според Кати американски дълбоководни апарати няколко пъти се спускат до антената и я изучават. За съжаление американското правителство отказва достъп до събрания снимков и веществен материал. Така привържениците на теорията за палеоконтактите са лишени от поредния шанс да докажат правотата на своите убеждения.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: H. в Юли 21, 2006, 17:56:26 pm
Оберон-е откъде ги изкопа всички тези статии бре ;D
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Юли 23, 2006, 04:36:28 am
Обероне, май четем едни и същи мат'риали. Това съм го чел ама нито помня къде нито кога.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Jean-Luc Picard в Юли 24, 2006, 11:46:33 am
Радиопредавателят на Посейдон
   
След задълбочени нумерологични проучвания на подводния артефакт Кати излиза с версия, че той е дело на пришълци от звездната система на Сириус, чиято цел е да “изучават нашата планета или да контролират геологичните процеси, протичащи в земната кора”. Изследователят изказва предположение, че на Земята съществуват още поне 8 такива устройства. Кати счита, че египетските пирамиди и други древни паметници също са част от мащабния проект на космическите инженери.

Е ако ми обясните и как от едното е стигнал до другото и шапка ше ви свалям. На старо-сириуски ли е намерил надпис? И съответно го е превел щото имал речник? И как реши човекът че има още 8 такива на Земята? По тази логика може да реши, че и пустинята Гоби е "част от мащабния проект на космическите инженери".
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Antonium в Август 02, 2006, 09:02:55 am
Прекалено интересно е това Радио на Посейдон!
Лично аз откривам някой несъответствия, но ако ги напиша Оберон пак ще ми се разсърди, затова давай да върви :P
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Niya в Август 06, 2006, 18:25:26 pm
Уникален златен кинжал на 5000 г. откриха в с. Дъбене


Мартин Христов от Националния Исторически музей откри изключително ценен златен кинжал и 545 златни украшения в могилата край карловското село Дъбене, съобщи БНР.
Още преди две години край село Дъбене бе открито златно находище.
Само през миналата година бяха открити 15 500 златни елементи, от които реставраторите сглобиха няколко огърлици.prba
Новите находки са от същия тип украшения, но голямата сензация в случая е кинжалът.
Той е идеално запазен, включително и двата му отвора за ръкохватка от кост и дърво.
Кинжалът не завършва с остър връх, а със заточена равна част.
Откритият златен кинжал е доказателство за високо организирания живот в праисторическото общество в Карловското поле преди 5 000 години и образуването на първите раннокласови държавни форми.
От 9 август новите находки ще бъдат изложени в първа зала на Националния Исторически музей, тъй като не се нуждаят от консервация.

Междувременно националното радио съобщи, че археолози са открили част от мраморна култова женска фигура с бикини от края на петото хилядолетие преди Христа при разкопки на терена на Хотница, Велико Търново.
Според ръководителя на разкопките доц. Стефан Чохаджиев от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" находката е свързана с култа на хората от праисторическата епоха към жената-майка и продължителка на рода, но е изненадваща прецизната изработка с ясно очертани линии на бельото.
За половин век проучвания в землището на с. Хотница бяха открити златни накити, които са най-старите образци на обработено злато на континента.
От възстановяването на експедицията през 2000 г. досега екипът на доц. Чохаджиев е открил над 4700 находки, информира медиата.
Сред тях са колекция от керамични съдове и култови фигури, накити от благородни метали и кост, които хвърлят допълнителна светлина върху бита на хората от праисторическата епоха по българските земи.

От   http://news.ibox.bg/
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Alien в Август 07, 2006, 17:01:01 pm
Проф. Божидар Димитров:  Във всички случаи, освен високата си художествена стойност, новооткритият златен кинжал е свидетелство за много високо организиран живот на праисторическото общество в този регион преди 5 хиляди години и образуването на първите, не само в нашите земи, но и в цяла Европа, ранно-класови държавни формати. Огромният брой златни находки - вече близо 16 000 - говорят за интензивен златодобив и достигнати много високи технологии при обработката на златото. Много високи технологии, защото те са с миниатюрни размери.
Тук е мястото да добавим, че златни находки от този тип, в тази епоха, в цяла Европа, се броят на пръстите на двете ръце. Т.е. в археологическите находища се намират от 3 до 7 такива предмета. Ние имаме 16 000 досега само!В интервюто си Димитров изтъква още и загадката около находката свързана с факта че за производството на повечето от златните украшения е било необходимо да се използват мощни лупи с които уж по това време не са разполагали. Професорът казва също че тази цивилизаци както и другата с варненския некропол някак си "висят" на фона на обкръжаващата ги среда. Очевидно тук може да се прокраднат много конспиративни теории относно напредналостта на тази цивилизация и най вече дали някой външен и е помагал или пък тя го е обслужвала. Така или иначе историците не могат да обяснят рационално много неща  ;)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Август 07, 2006, 19:12:42 pm
Уникален златен кинжал на 5000 г. откриха в с. Дъбене
proba
Мартин Христов от Националния Исторически музей откри изключително ценен златен кинжал и 545 златни украшения в могилата край карловското село Дъбене, съобщи БНР.
Още преди две години край село Дъбене бе открито златно находище.
Само през миналата година бяха открити 15 500 златни елементи, от които реставраторите сглобиха няколко огърлици.prba
Новите находки са от същия тип украшения, но голямата сензация в случая е кинжалът.
Той е идеално запазен, включително и двата му отвора за ръкохватка от кост и дърво.
Кинжалът не завършва с остър връх, а със заточена равна част.
Откритият златен кинжал е доказателство за високо организирания живот в праисторическото общество в Карловското поле преди 5 000 години и образуването на първите раннокласови държавни форми.
От 9 август новите находки ще бъдат изложени в първа зала на Националния Исторически музей, тъй като не се нуждаят от консервация.

Междувременно националното радио съобщи, че археолози са открили част от мраморна култова женска фигура с бикини от края на петото хилядолетие преди Христа при разкопки на терена на Хотница, Велико Търново.
Според ръководителя на разкопките доц. Стефан Чохаджиев от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" находката е свързана с култа на хората от праисторическата епоха към жената-майка и продължителка на рода, но е изненадваща прецизната изработка с ясно очертани линии на бельото.
За половин век проучвания в землището на с. Хотница бяха открити златни накити, които са най-старите образци на обработено злато на континента.
От възстановяването на експедицията през 2000 г. досега екипът на доц. Чохаджиев е открил над 4700 находки, информира медиата.
Сред тях са колекция от керамични съдове и култови фигури, накити от благородни метали и кост, които хвърлят допълнителна светлина върху бита на хората от праисторическата епоха по българските земи.

От   http://news.ibox.bg/

Мале мила, тая от картинката като я гледам....само бикини са тва да знаеш:) Повече ми прилича на Космодиск:) Ако искаш бикини да видиш, намери в нета горещите каки от Бразилия....

Оберон
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Август 07, 2006, 22:22:16 pm
Имало е траки и ТРАКИ. Така твърдеше Кръстю Мутафчиев.
 Между другото като ходих да разглеждам експозицията във Варненския музей, имаше наистина страхотно миниатюрни детайли от злато, но после като разглеждах каталога видях, че някои предмети от съкровищата не бяха показани. Защо така, какво крият?
 Оберон, тогава такава е била модата. ;)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Rapsio в Август 10, 2006, 17:31:12 pm
Онзи огромен каменен блок в Баалбек винаги ме е впечатлявал. Това са 1200 тона - как са го преместили преди няколко хиляди години когато основният начин за местене на камънаци е бил с въжета и каменни трупи отдолу. За еднаквите пропорции на някои от пирамидите(Египет и Америка) няма и да говоря - това само по себе си е доста чудно. Че пирамидата е най-простата форма позволяваща строене в огромни мащаби ясно. Обаче да се изберат почти еднакви размери в 2 отделни части на света(май имаше още някъде пак големи пирамиди ама не се сещам къде) това вече е странно.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Август 11, 2006, 01:39:31 am
(май имаше още някъде пак големи пирамиди ама не се сещам къде) това вече е странно.

На Балканския полуостров, Китай, Тибет...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Eon в Август 11, 2006, 11:44:37 am
Марс
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: H. в Август 13, 2006, 02:36:51 am
Южна Америка ;)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Дъвиан в Август 13, 2006, 02:38:55 am
Рила ;)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: rPaguHaP в Август 13, 2006, 12:19:52 pm
В Сърбия май намерили под някви хълмове, тоест хълмовете ги мислят за пирамиди, ама ще видим какво ще стане  :D
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Joro Velev в Август 13, 2006, 12:33:10 pm
Онзи огромен каменен блок в Баалбек винаги ме е впечатлявал. Това са 1200 тона - как са го преместили преди няколко хиляди години когато основният начин за местене на камънаци е бил с въжета и каменни трупи отдолу....
Този ли е блока?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: rPaguHaP в Август 13, 2006, 13:03:17 pm
Като гледам камъка и колоните отзаде съвпадат, самодетно къщата не се връзва, но не това е важното. Ствува ми се, че в камъка вътре има метални пръти, който на цветната снимка не се виждат. Реставрация, конспирация или пак се заблуждавам  :-\
(http://atlantides.free.fr/images/baalbek.jpg)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Eon в Август 13, 2006, 13:20:57 pm
Който е направил пирамидите е имал пръст и тука....

Егати пръста
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: rPaguHaP в Август 13, 2006, 13:22:10 pm
Според мен тази колона не може да падне така от само себе си - отдолу е отместена, а и щеше да е на земята - тук има нещо...
(http://www.habeeb.com/images/lebanon.photo.043.baalbeck.jpg)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Gogo в Август 13, 2006, 19:34:31 pm
мисля че има значение,по принцип не се знае от къде ще изкочи зайчето ;),добре е да се публикуват повече снимки от подобни места-който има де.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Август 14, 2006, 05:21:05 am
За пирамидите в Сараево има отделна тема. ;)
Този камък, исглежда много внушително, представям си за какъв строеж е гласен.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Август 25, 2006, 18:24:34 pm
Безценно!
18.08.2006

Това древно перуанско украшение за глава отпреди 13 века, което изчезна при археологически разкопки през 1988 г., беше намерено от полицията в Лондон. Реликвата, която изобразява морско божество, била задигната при набези на иманяри в гробница в Северно Перу. Новият й собственик я купил на черния пазар и по-късно я дал на адвокатите си, без да подозира, че придобивката му е незаконна. Според експерти предметът се оценява на доста над 1 млн. лири стерлинги.
автор: BBCnews.com
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Gil-Galadh в Август 25, 2006, 23:29:34 pm
Това като го гледам и се сещам за Ктхулу
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Август 29, 2006, 17:06:41 pm
А това не е украшение...
През 1961г. в старата българска столица Плиска при археологически разкопки проф. Станчо Ваклинов открива бронзов медалион , наречен Розетата от Плиска /известна още като Звездата на магите/. Датировката е VII - IX в.
Много интересен културен продукт.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Август 29, 2006, 20:57:32 pm
http://aukhouse.net/arvenier/pismeni/image010.jpg - това е звездата  :)
http://aukhouse.net/arvenier/pismeni/2.jpg - а това е едно от обясненията за значението на руническите знаци
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Август 30, 2006, 04:17:00 am
Аз нося сребърно копие на Розетката :)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Август 30, 2006, 11:22:54 am
И аз нося сребърно копие на Розетата.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Август 30, 2006, 13:32:27 pm
http://aukhouse.net/arvenier/pismeni/image010.jpg - това е звездата  :)
http://aukhouse.net/arvenier/pismeni/2.jpg - а това е едно от обясненията за значението на руническите знаци

Това, което ми е известно за Розетата от Плиска, че образно казано, това е модел на времето. Т.е. във външния кръг са изобразени седемте планети, а във вътрешния - седемте дни от седмицата.
Според древната българска традиция, която пък е наследник на вавилоно-халдейската, всяка планета управлява даден ден от седмицата и оказва влияние върху определен час на всеки ден.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Antonium в Август 30, 2006, 13:33:03 pm
Розетата няма нищо общо с показаното ото Оберон. Иработката на Перуаското украшение е пъти по сложно.  :)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Август 30, 2006, 13:41:42 pm
Украшението си е украшение, дори със сложна изработка.
При Розетата имаме интелектуално постижение.
Споменах Розетата, не защото има нещо общо, а защото се свързва също с древността, но не е украшение.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Август 30, 2006, 13:42:00 pm
Цитат
Това, което ми е известно за Розетата от Плиска, че образно казано, това е модел на времето. Т.е. във външния кръг са изобразени седемте планети, а във вътрешния - седемте дни от седмицата.
Да, това е другото обяснение на знаците в нея.
Цитат
Розетата няма нищо общо с показаното ото Оберон. Иработката на Перуаското украшение е пъти по сложно.
Че кой прави сравнение между двете? Просто се фукаме с нашето  ;D
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Antonium в Август 30, 2006, 13:53:46 pm
Че кой прави сравнение между двете? Просто се фукаме с нашето  ;D

Добре де! Съгласен съм :D
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Дъвиан в Август 30, 2006, 14:33:32 pm
(http://tangra.bitex.com/images/rozeta.jpg)

(http://slavaidoblest.boinaslava.net/index_files/right_files/wladislaw/pliska_files/pliska_3.gif)

"Известната бронзова розета от Плиска (9 век), също символизира кръглия свят, седемте лъча на розетата олицетворяват седемте безсмъртни свети /светии/ Амеша Спента, включително самия Ахура Мазда, представени всеки чрез своето благо творение. Този начин на обединяване на  висшите седем /1+6/ зороастрийски божества с тяхните седем творения е известен още в химните от Гатите, най старата част от зороастрийския религиозен сборник Авеста /АЙ БъЕЗъЗъ Тъ - небе песни. правя - песни за небето, небесни химни, пеене небесни химни/. Надписите са на  генеративния държавен български език ЪЗъЕр - езика на “Говорещата азбука” /вж. книгата “Шепот във вечността”/ и означават:

            ТъЧъ - прави човек -  става въпрос за самия Ахура Мазда  - Висш цар на Мъдростта, сътворил човека, най-висше творение /Чъ - нос, едно - винаги служи за означаване на човек; в първото мое разчитане, погрешно бях взел буквения знак Чъ / > / за КРъ и  сега правя необходимата корекция/.

            РъЩъ - желание, надежда, рачи - явно се отнася за светия Хшатра Ваирйа - желаната, предпочитаната власт.

            КъБъ ЗъЗъ - хубав съюз - има отношение към светия Аша Вахишта - най-добър порядък, най-добра праведност.

            ОБъ - живот - несъмнено визира светия Амертат - безсмъртие, вечен живот.

            ИЛъ - благо - отнася се за светия Спента Армаити - благодетелен свят, свято благочестие.

            УМъ - ум, мисъл - очевидно това е светия Воху Мана - добра мисъл.

            ГъМъ - растеж, здраве - съвсем логично остава за Хаурватат -  цялостност, благополучие.

От другата страна на бронзовата розета е изсечен сакралния за българите знак IYI, двойно посочения баща Ъ Тъ Ъ - този баща е -, или този, който е, съвсем логично отговарящ в зороастрийската космогония на Спента Майниу /Светия Дух, Светата Мисъл/, възприеман за височайш създател и разпоредител във Вселената, където главен Бог е Мъдростта в лицето на Ахура Мазда."

P.S. Текста е взет от сайта на Борислав Иванов http://borislav.digicom.bg/, който е един прекрасен познавач на нашето минало и писменост, слушал съм го на живо. Препоръчвам ви книгата му "Говорещата азбука на прабългарите".
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Август 30, 2006, 15:07:28 pm
И аз възприемам този паралел със зороастризма. Още едно доказателство за териториите от които идваме - земите в които е бил разпространен зерванизма и зороастризма.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Август 30, 2006, 21:51:39 pm
Според древната българска традиция, която пък е наследник на вавилоно-халдейската, всяка планета управлява даден ден от седмицата и оказва влияние върху определен час на всеки ден.

По точно вавилоно - халдейската е наследник на българската ;)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Август 30, 2006, 21:56:36 pm
Цитат
            ТъЧъ - прави човек -  става въпрос за самия Ахура Мазда  - Висш цар на Мъдростта, сътворил човека, най-висше творение /Чъ - нос, едно - винаги служи за означаване на човек; в първото мое разчитане, погрешно бях взел буквения знак Чъ / > / за КРъ и  сега правя необходимата корекция/.

            РъЩъ - желание, надежда, рачи - явно се отнася за светия Хшатра Ваирйа - желаната, предпочитаната власт.

            КъБъ ЗъЗъ - хубав съюз - има отношение към светия Аша Вахишта - най-добър порядък, най-добра праведност.

            ОБъ - живот - несъмнено визира светия Амертат - безсмъртие, вечен живот.

            ИЛъ - благо - отнася се за светия Спента Армаити - благодетелен свят, свято благочестие.

            УМъ - ум, мисъл - очевидно това е светия Воху Мана - добра мисъл.

            ГъМъ - растеж, здраве - съвсем логично остава за Хаурватат -  цялостност, благополучие.
Дъвиан, а знае ли се кое за кой лъч се отнася?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Август 30, 2006, 22:15:12 pm
Ами на един от онези линкове, пише, кой знак какво означава и как се произнася. Сравни от тези със другите на линка и си готов :)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Дъвиан в Август 30, 2006, 23:04:47 pm
Дъвиан, а знае ли се кое за кой лъч се отнася?

Без да претендирам за истинност в предположението си, мисля че се започва от първият лъч горе вдясно на втората снимка, която съм пуснал. Извода си вадя от това, че щом IYI означава Ъ Тъ Ъ, то Y означава Тъ, и следователно като видим, че първото тълкуване е за ТъЧъ, и като видим, че първият лъч горе вдясно на втората снимка е именно с такъв знак - Y, то бих заключил именно горното си твърдение.

Между другото една задачка - на розетата е имало място за синджирче за окачване на шията. Обаче при пренасянето май се е отчупило кръгчето за провиране на синджирче. Тоест, розетата е била нещо като първата снимка, която съм пуснал - за носене на врата. Та, търси се на кой точно лъч е било мястото за синджирче. Ако някой знае да се обади. Ще бъде предадено. Макар че най-вероятно лъчът е този над знака на прабългарите, но щом има догадки значи може и да не е той.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Август 31, 2006, 00:34:21 am
Цитат
Ако някой знае да се обади.
Ами то и аз питам поради същата причина  :D  Но според мен халкичката за синджира трябва да се постави на втория лъч вдясно, не на първия. Знакът IYI (и то целият) се съдържа в руната, която е като Ж (над нея е нещо като кръст). Това ми се струва, че трябва да бъде първият и най-главен лъч, за който да се хване синджирчето.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Дъвиан в Август 31, 2006, 11:26:28 am
Ами трябва да се види оригиналната розетка и да се види от другата страна кои точно са знаците срещу лъча, за който казваш. Може и той да е. Трябва все пак да е останала следичка от халката. :D
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Eon в Август 31, 2006, 11:32:45 am
Гробницата.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Август 31, 2006, 13:01:06 pm
Ами трябва да се види оригиналната розетка и да се види от другата страна кои точно са знаците срещу лъча, за който казваш. Може и той да е. Трябва все пак да е останала следичка от халката. :D

Мой познат историк е виждал оригиналната розета и каза, че кукичката се е намирала на гърба и до знака IYI. Самият знак е бил насочен към "+"/Слънцето/- мисля, че има логика. Ако това е така/защото аз не съм я видяла/, значи разпространените в момента копия не са правилно изработени.
За сега запознатите с Розетата историци смятат, че тя се е използвала в хоризонтално положение. Но не зная подробности, защо. Мисля, че ще търсят начина  на използване към териториите на Вавилон-подобни розети са се използвали там. Нали и казват "Звездата на магите"?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Август 31, 2006, 18:38:45 pm
Супер, значи съм "улучил" посоката  :D  Благодаря, GNOSTIC, зарадва ме!  :P
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Септември 02, 2006, 02:47:00 am
Естествено, че се е използвала хоризонтална. Дори на онзи линк от предишната страница има снимка на Розетата и там се вижда, че се е закачала и е стояла хоризонтално. ;)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Септември 02, 2006, 08:46:02 am
Май не се е закачвала, когато се е поставяла хоризонтално. Играл ли си на "шише"? "Звездата на магите" по същия начин се е въртяла и който лъч се падне срещу човека, на когото се е "гледало", съответно му се е предричала определена характеристика или качество. Завъртала се е като пумпал за тази цел.
Така си мисля аз де...  :P
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: xnet_user в Септември 03, 2006, 01:42:44 am
A oт къде може да се купи тази Розета
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Септември 03, 2006, 02:09:20 am
На мен ми я подариха, пита Миротвореца, за магазин ;)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Септември 04, 2006, 09:07:54 am
Предлага се от издателство Тангра. Вижте сайта им-там има и цена. На мен ми е подарък от това издателство. Сребърно копие.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Септември 04, 2006, 09:37:47 am
И струва "само" 60лв.?  :o   Айде бе, можеха да бъдат и по-скромни в ценообразуването  ;D
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: xnet_user в Септември 04, 2006, 18:32:31 pm
Аз им пратих писмо, ама вече седмица никакъв отговор...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: H. в Септември 04, 2006, 23:23:37 pm
Танакра са масони.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Септември 04, 2006, 23:47:14 pm
И аз това съм чувал...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Cenestelle в Септември 05, 2006, 07:14:32 am
Танакра са масони.
аз пък харесвах това, което правят... учудвам се
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Септември 05, 2006, 09:38:12 am
За мен е достатъчно положително това, че издават новите исторически изследвания и предимно научни четива...А какви са ... всеки е някакъв!
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Септември 05, 2006, 10:07:44 am
Мисля, че артефакта от началото на темата, представлява Слънцето, а 8те "лъча" са познатите тогава планети. Само дето Слънцето изглежда гневно...а да ви кажа честно, южноамериканските народи имат основание да го изобразяват така...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Cenestelle в Септември 05, 2006, 11:44:09 am
това заради климата им ли? според мен Слънцето навсякъде си е Слънце, то дарява живот, макар че може и да навреди - но с много други неща е същото.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Antonium в Септември 08, 2006, 09:42:06 am
Понеже темата за артефактите се обози, отварям нова тема за да ви запозная с откъс от книгата на Майкъл Кремо "Забранената археология". Приятно четене на всички.


Гравиран камък от мината за въглища Лихай, . близо до Уебстър, щата Айова
На 2 април 1897 г., в броя на „Дейли Нюс" -вестника на гр. Омаха, щата Небраска - се появила статия, озаглавена „Гравиран камък, погребан в мина". В нея се описвал един предмет, който бил открит в мина до Уебстър Сити, щата Айова..Ето какво се казва в статията: „Днес, при добивни работи във въглищната мина Лихай, на дълбочина 130 фута (40 т), един от работниците се натъкнал на парче скала, което го озадачило и чието присъствие на дъното на шахтата не успял да си обясни. Камъкът е с тъмносив цвят и е с дължина около 2 фута (61 ст), ширина - около 1 (31 ст), и дебелина - четири инча (10 ст). Той е изключително твърд и на повърхността му има начертани под ъгъл линии, които оформят правилни ромбове. В центъра на всеки ромб има добре нарисувано лицева възрастен човек. На челото на всички изображения, които са удивително еднакви, има специфична вдлъбнатина. С изключение на две, всички лица гледат надясно. Миньорите не могат да обяснят, как този камък е достигнал до това място - на дълбочина 130 фута (40 т) - под пластове пясъчник. Те обаче са сигурни, че там, където той е бил открит, земята никога по-рано не е била разкопавана." Запитванията, които отправихме към Историческото наследство на щата Айова и до щатската служба по археология към Университета на Айова, не откриха нищо ново. Въглищата от мината в Лихай вероятно се отнасят към карбонските формации.

Желязна чаша от мина за въглища при Оклахома
На 10 януари 1949 г. Робърт Нордлинг изпратил на Франк Л. Марш от Университета „Андрюс" в Бериен Спрингс, щата Мичиган, снимка на една желязна чаша. В придружаващата бележка се казвало следното: „Посетих домашния музей на един приятел от Южно Мисури. Сред събраните от него куриози имаше и една поставена в рамка моментална снимка на желязна чаша."       
Във въпросният частен музей, до снимката на чашата била поставена и следната клетвена декларация, която била заверена от Франк Кенуд в Сълфър Спрингс, щата Арканзас, на 27 ноември 1948 г.: „През 1912 г., докато работех в Общинската електроцентрала в гр. Томас, щата Оклахома, попаднах на солидна буца въглища, която беше твърде голяма и неудобна за употреба. За да я разбия, използвах тежък чук. Това желязно гърне изпадна от средата на буцата, като остави в стените и отпечатък. Джим Стол (един от служителите на компанията) присъства на разбиването и видя как съдът изпадна. Проверих източника на въглищата и открих, че те са били докарани от мините при Уилбъртън, Оклахома." Според Робърт О. Феи от Геологическия институт на Оклахома въглищата от тази мина сана около 312 млн. години. През 1966 г. Марш изпратил снимката на съда и свързаната с него кореспонденция на Уилбърт Х. Ръш, професор по биология в Конкордия Колидж в Ан Арбър, щата Ми-чиган. Марш заявил следното: „Прилагам снимката и писмото, които ми бяха изпратени от Робърт Нордлинг преди 17 години. Когато една - две години по-късно се заинтересувах от това „гърне" (човек може да добие някаква представа за размерите му, ако го сравни с облегалката на стола, на който е поставено), открих, че „приятелят" на Нордлинг е починал и че малката му музейна сбирка е била разпръсната. Нордлинг не знаеше нищо за местонахождението на желязната чаша. Откриването й би затруднило и най-внимателния следотърсач... Ако чашата наистина е това, за което е представена, то тя наистина е един изключително важен артефакт." За нещастие, доказателства като тази желязна чаша обикновено се загубват, докато преминават през ръцете на хора, които не са наясно с тяхното значение.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Antonium в Септември 08, 2006, 09:43:51 am
Подметка от Невада
На 8 октомври 1922 г. в „Америкън Уикли" - притурка на „Ню Йорк Сънди Америкън" - се появила голяма статия, озаглавена „Загадката на вкаменената „подметка" от преди 5 000 000 години" и подписана от д-р У. Х. Балоу. Ето какво се казва в нея: „Преди известно време, Джон Т. Рейд - известен минен инженер и геолог - обикалял из Невада в търсене на фосили. Внезапно той се спрял и с абсолютно невярващ поглед се взрял в камъка, който лежал на зе¬мята пред него. Това било така, защото на камъка - всъщност в самия камък - имало нещо, което много приличало на човешки отпечатък (фиг. 6.6)! Внимателното проучване показало, че той не е оставен от бос крак, а че очевидно представлява вкаменила се подметка. Нейната предна част липсвала, но все пак очертаниятай били запазени, поне две трети. От вътрешната им страна имало съвсем ясни следи от обущарския конец, който явно е свързвал подметката с канта. Още по-нататък имало още една следа от шев, а в средата - където би трябвало да е било ходилото, ако наистина става дума за подметка - имало вдлъбнатина. Точно такава би се получила, ако петната кост се трие и износва материала, от който е направена подметката. По този начин била открита една вкаменелост, която би трябвало да е една от най-големите загадки на днешната наука. Това е така, защото запечаталата я скала е най-малко на 5 000 000 години,"

Фиг. 6.6. Част от подметката на обувка, запазена в триаска скала в Невада. Триасът обхваща периода от преди 248 до преди 213 млн. години.
Рейд донесъл находката в Ню Йорк, където се опитал да събуди интереса на други учени. Ето какво пише той по-късно: „След пристигането си в Ню Йорк показах фосила на д-р Джеймс Ф. Кемп, геолог от Колумбийския университет, и на професорите Х. Ф. Осбърн, У. Д. Матю и Е. О. Хоуви, работещи за Американския музей по естествена история. Всички те стигнаха до едно и също заключение, което гласеше, че „това е най-забележителната естествена имитация на изкуствен предмет, която те някога са виждали". Все пак тези специалисти признаха, че скалата е от триаса. Производителите на обувки от своя страна бяха единодушни, че в началото това е била ръчно зашита подметка. Д-р У. Д. Матю написа кратък доклад по въпроса, в който се казваше, че макар предметът да има всички характерни черти на обувка, включително конците, с които е бил зашит, той представлява една забележителна имитация - „прищявка на природата". "Интересно е да се отбележи, че допитването ни до Американския музей по естествена история получи отговор, че докладът на Матю не е в техните архиви.
Въпреки отрицанието на Матю, Рейд настоял на своето: „Следващите хора, към които се обърнах, бяха един микрофотограф и един яалитичен химик от Института Рокфелер. Те направиха снимките и анализите на предмета извън института, за да не се свързва името му с този проблем. Анализите доказаха [премахнаха] всички подозрения в това, че една подметка е била подложена на фосшшзация през триаса...
Бяха направени микрофотографски увеличения с мащаб двадесет пъти по-голям от този на предмета. Те показаха и най-малките детайли на усукването и извиването на конеца, което доказа, че подметката не е просто естествено подобие, а автентичен човешки продукт. Нишките могат да бъдат видени дори от невъоръжено око, както и напълно симетричните очертания на подметката. От вътрешната им страна има успоредна линия, с разположени на равни разстояния дупки — най-вероятно за шевове. Може да се добави, че поне двама геолози - които някой ден ще станат известни -допуснаха, че това наистина е подметка, която се е фосилизирала при образуването на триаските скали." В момента се смята, че въпросните скали са на много повече от 5 млн. години. Според стандартната хронология триасът обхваща времето от преди 248 до преди 213 млн. години.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Antonium в Септември 08, 2006, 09:47:34 am
Фиг. 6.6. Част от подметката на обувка, запазена в триаска скала в Невада. Триасът обхваща периода от преди 248 до преди 213 млн. години.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: H. в Септември 08, 2006, 19:33:44 pm
Майкъл Кремо влизаше преди в xnet 8)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Admin в Септември 09, 2006, 03:00:45 am
да като имахме и поддържаща английска версия. познаваме се и като пуснем английската версия трябва да му пиша да влиза във форума, който ще спретнем там.. сори за офтопика... Трандев мерси за статийката...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Септември 13, 2006, 12:58:17 pm
Слънцето тук е натоварено с определена символика.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Септември 13, 2006, 13:24:36 pm
Слънцето тук е натоварено с определена символика.


Гениално:))))
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: GNOSTIC в Септември 13, 2006, 15:54:28 pm
Точно така - определена символика , за която можем само да гадаем, възоснова на нашите знания и понятия.
Най-общата представа за изображенията на слънцето е като символи на огъня /огънят пък е алхимичния знак на златото/.
Слънцето може да се разглежда и като символ на жизнената сила и Божествения огън.
В древна Индия с осем лъча са изобразявали осемте посоки на света, над всяка от които е господствала една от  седемте планети / само посоката запад е била без покровител/....
Осмицата, освен свързана с броя на планетите, може да се разглежда и като символ на закона и правото, възраждането.
В християнството с осем лъча е Витлеемската звезда.
За това казвам, че в момента  на създаването си този предмет е имал точно определена символика, която обаче може да се разчете само като се отчита датировката и културното ниво в определения период.
Наистина не е гениално ... просто дайте предложения за символика. За древните Слъцето не е било просто Слънце, поне според моите познания.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Дъвиан в Септември 18, 2006, 20:36:46 pm
A oт къде може да се купи тази Розета
Предлага се от издателство Тангра. Вижте сайта им-там има и цена. На мен ми е подарък от това издателство. Сребърно копие.
И струва "само" 60лв.?  :o   Айде бе, можеха да бъдат и по-скромни в ценообразуването  ;D

София, книжарница “Новото Битие”, ул. Хан Крум 7 А, до пл. Славейков - струва 7 лева, ако не са променили цената. :P

Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Септември 18, 2006, 20:51:53 pm
Ами аз освен пак да се обадя  :D    7 лева?... И е сребърно?  :o
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Дъвиан в Септември 18, 2006, 20:53:34 pm
Не знам сребро ли е, какво е , но е красиво. :D

Едва ли е сребро за такава сума. :)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: H. в Септември 18, 2006, 22:44:16 pm
Не е сребро. Никел и още нещо беше...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Октомври 20, 2006, 19:30:08 pm
Не е сребро. Никел и още нещо беше...

И титан :)))

По темата. Доста артефакти има открити досега по Земята, но се крият. Знаем защо :)))
60-те години някакъв изследователски съд, в района на Егейско море открива странен златен предмет. Той бил кръгъл, с множество зъбни колелца и разни схеми. Доста се чудлеи за какво аджеба са го използвали древните елини ( или друг, разбира се ) , след което установили, че това кръгче прави интересни неща. Можело да предсказва лунни и слънчеви затъмнения, имал и свойства на калкулатор. Възрастта му датирала от порядъка на 3000 години някъде....Толкоз помня. Трябва да изнамеря книжката...

Оберон
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Октомври 23, 2006, 02:13:52 am
Да не би да говориш за менахизма от Антицитера? Защо тои той правел същите неща.

Та така, през 1900 година, плувци - гмуркачи намират близо до остров Антицитера отломки от гръцки кораб. На него има внушително количество статуи, както и някакъв странене механизъм. Първоначално в музея не им обръщат голямо внимание и дори не забелязват зъбчатите колелца чак до 1902 г. Веднага започват спорове за това какво е това нещо (брях!)  Някои виждат в колелцата остатъци от астролаб (уред позволяващ да се измери височината на небесно тяло над хоризонта), други смятат, че предмета е по - съвременен и случайно е попаднал сред отломките. Когато проучват надписите, които съдържа, установяват, че е от 80 г. пр. Хр. след, което той е забравен в музея като "астролаб". През 1958 г. се намесва др. Де Сола Прайс, английски учен, известен с обширния обхват на познанията си. Когато посещава атинския археологически музей, той вижда механизма. За него няма съмнение, че държи нещо необикновенно в ръцете си. Ученият извършва електролитна дезоксидация (?), позволяваща да се заменят окислените части с оригинален метал за да се възстанови машината.
 Възстановения апарат представлява кутия с дебелина 20 см с три метални циферблата, способни да се движат самостоялтелно. Други два циферблата, съставени от множество подвижни кръгове, се намират от задната страна на кутията. Върху всички има астрономически знаци. Кутията е покрита с надписи и е снабдена с астрономически календар. Във вътрешността и се намира механизъм за задвижване, съставен от зъбчати колела, подвижни стрелки, оси и валяци, както и от диференциал. Механизмът действа ръчно, без дистанционно, хехе. След фотографиите е констатирано, че такъв механизъм би бил възможен за направа едва през XIV в. Единствен сред намерените антични инструменти, механизмът от Антицитера има точни разграфявания. Системата му от зъбчати колела е направена в бронзова плочка с около 2 мм дебелина и всички зъбци са отрязани под ъгъл 60 градуса , което ги прави сглобяеми едни в друг и взаимозаменяеми за някои от тях. В статия от 1959 г. д-р Де Сола Прайс, пише, че машината от Антицитера прилича на астрономически часовник без махало, но че вероятно е била използвана като сметачна машина, позволяваща да се получат едновременно много сведения върху фазите на Луната , разположението на планетите и много други данни за космическите цикли. Според него това е: "античен гръцки комппютър", както е и заглавието на статията. Прекалено сложен за да се появи в технологическа пустош, механизмът от Антицитера поставя много други въпроси. Едно от малкото сигурни неща за него е, че е изчислявал астрономическите движения.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Октомври 23, 2006, 08:59:12 am
Точно за това иде реч:)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Ноември 09, 2006, 17:26:57 pm
“Кристис” продава Чинията, все пак

09 ноември 2006/News.dir.bg

Търгът на уникалната сребърна византийска чиния, намерена по българските земи, все пак ще се състои, съобщи БНР. Много е вероятно тя да бъде продадена.
Търгът трябваше да започне между 16.30 и 17.00 часа българско време. Искането на българската страна е отхвърлено от британския съдия Фок, тъй като според него "досието на чинията било чисто". Съдията внимателно разгледа приложените документи, свързани с произхода на предмета и реши да отмени издаденото по-рано заповед за спиране на търга и изземване на предмета. От пресслужбата на “Кристис” уточниха пред Фокус, че са оказали цялото необходимо съдействие на българските и британските власти в разследването на произхода на предмета. Очаква се цената на изложения за търг предмет да достигне между 300 000 и 500 000 британски лири. Пред БГНЕС снощи шефът на международния отдел на ВКП Камен Михов заяви, че след депозирането на молба от българската страна английски съд е издал заповед за запор и изземване на вещта. Заповедта трябваше да бъде връчена в аукционната къща в четвъртък. Телевизия bTV пък предаде, че "Кристис" ще обжалва съдебната заповед за спиране на търга на уникалния съд, както вероятно е станало, за да се стигне до втората заповед. Вчера главният прокурор Борис Велчев заяви, че ще се търси съдействие от английските служби, за да се изследват останките от почвата по сребърната чиния, които ще бъдат сверени с почви в България.

Как се стигна до търга??

Българска афера гръмна чак до лондонското сити и е на път да постави под въпрос сериозния авторитет на една от най-големите аукционни къщи в света – “Кристис“.
Сребърна чиния, открита в България, се продава на търг с начална цена 300 000 паунда, като очакванията са цената й да достигне 1 450 000 британски паунда. Уникалната средновековна сребърната чиния е част от сервиз от 13 части. Върху нея има ключов надпис, че съкровището е принадлежало на Константин Алана. Аланите са племе, което през 1306 г. е преселено в България от Светослав Тертер и се е заселило в района на Пазарджик. Точно там е намерено съкровището. За това никой не спори. От “Кристис“о баче упорито твърдят, че то е открито през 1903 г., като залагат на факта, че единствената международна конвенция, която постановява връщане на откраднати паметници, е от 1972 г. и няма обратна сила назад в годините. Българският иманяр Найден Блангев, открил съкровището, обаче твърди, че го е извадил през 1999 г. и дори, уличавайки себе си, разкрива това пред директора на Националния исторически музей и полицията. И министърът на културата Стефан Данаилов, и главният прокурор Борис Велчев, изпратиха писма до “Кристис“ да спре търга, насрочен за утре, до изясняване на случая. По всичко личи обаче, че видният лондонски аукцион бърза да продаде чинията, и едва ли ще го спре. По данни на митничари всяка година от България се изнасят между 8 и 12 000 монети с различна, но голяма стойност, които по правило се продават зад граница на по-висока цена. Те минават по така наречените “официални канали“ – през купени митничари или се изнасят от България с дипломатическа поща. Към това дори не се знае колко точно изнасят единичните трафиканти. Властите обикновено нямат никакъв шанс да хванат износа на монети: например една сребърна монета, която върви навън по 50 000 евро, може спокойно да дрънка заедно с българските стотинки в джоба на трафиканта, и нито ще я засече скенер, нито митничарите ще започнат да броят стотинка по стотинка в джобовете на преминаващите границата. Случаят с аукционна къща “Кристис“ показва, че нито една от правораздаващите български институции не преследва това престъпление. А трафикът на културно-исторически ценности е най-доходоносния черен бизнес след наркотиците. При значително по-малко рисков от тях. Търсенето на старини с металотърсач, който между другото е официално забранен от чл. 278 от Наказателния кодекс, досега никога не е считано за престъпление от прокуратурата и няма нито един иманяр с обвинение, повдигнато за това техническо средство. Като при това ударите обикновено са насочени в абсолютно обратна посока: ако някой археолог няма официално разрешително за работа с металотърсач, го чакат огромни неприятности. А иманярите рискуват най-много да им конфискуват техниката, и след това си купуват нови металотърсачи от най-обикновени магазини, където те се продават без всякакъв лиценз или разрешителен режим. Търсенето на археологически предмети и находки без разрешение на Археологическия институт и специалната комисия към него, тоест без открит лист, е иманярство по смисъла на закона. В същото време във видинското село Арчар, където е публично известно, че цялото село се занимава с иманярство и във всеки двор има трактор или фадрома, и задължително металотърсач, няма нито един осъден. Доста често бригади от по 10-15 иманяри си организират екскурзии по различни краища на България, обикновено там, където имат информация и очакват находки. И открито заплашват археолозите, които случайно попаднат там. Например - група от Шуменско отива в района на Малко Търново. Прави си в избрания район палатков лагер и започва незаконно да копае, като обикновено вади по-ценните предмети и безогледно разрушава всичко останало. Така археолозите дори след това не могат да възстановят какво е имало на мястото и каква е историческата му стойност. Българска археоложка е била заплашена от такава иманярска бригада с оръжие с цел да бъде прогонена и да не прави конкуренция на иманярите. Според Конституцията на България и Закона за паметниците на културата всички старинни предметив страната са публична държавна собственост и ако се докаже, че са попаднали в частно владение, следва да бъдат конфискувани. Такъв случай обаче в България няма. Дори големи колекции като тази на известния нумизмат Митко Бузата му бе върната, след като за 20 години следствието и съдът не се произнесоха. Наблюденията на археолози и специалисти сочат, че опитите да селегализират чрез еднократна амнистия големите колекции нарочно се саботират от държавните чиновници и самите колекционери, тъй като съществуващата анархия в тази материя е еднакво изгодна и за двете страни. Освен това след евентуалната легализация големите колекционери няма да могат да продават нито един предмет от тях без разрешение на държавата. Цялата тази анархия ражда случаи като уникалната сребърна чиния на Константин Алана. Има 4 основни района, които очертават иманярската карта на България: Видин-Враца-Монтана, Благоевград-Гоце Делчев, Шумени Пловдив-Карлово-Чирпан. На практика обаче се работи в цялата страна, понякога паралелно с археолозите. Копае се и в село Татул и в района на Перперикон, и самият им откривател проф. Николай Овчаров редовно е потърпевш от това. В белоградчишкото село Граничак, което е на самата граница със Сърбия, има огромен античен обект, който целият е разоран по примера на арчарската Рациария. Няма нужда да напомняме, че всяка последна събота на месеца във Велико Търново се провежда борса на така намерените предмети и нелегален аукцион на извадените монети. Интересен еслучаят от преди 3 години, който е показателен пример и за количеството на изнесените културно-исторически ценности от България, и за нехайството на властите ни към него. През 2003 г. микробус с българска регистрация е спрян от карабинерите за рутинна проверка в Италия. Оказва се, че е препълнен с антични монети и исторически паметници. Шофьорът, явно запознат с италианските закони, без колебание дал адреса на човека, на който трябвало да ги достави. Въпросният дилър също се оказал българин, позициониран в Италия. Компютърът му се оказал пълен с данни, имена, находки, цени, сделки с исторически паметници , изнесени от България, преминали през неговите ръце и продадени на чужди колекционери. Италианските служби още през 2004 г. са предоставили цялата тази информация на българските власти, но в България никой не е привлечен под наказателна отговорност. Схемата обаче се оказва измислена перфектно: италианците не могатда повдигнат обвинение и да съдят дилъра българин, защото той търгува с ценности на друга държава и не е извършил престъпление по италианските закони. И италианската полиция е с вързани ръце, а в България никой не го търси. Италианската полиция е свършила единственото възможно в случая: документирала е самопризнанията на дилъра и информацията му за връзките и контактите, чрез които са пласирани антиките. И тази информация също е предоставена на българското следствие и прокуратура. По това време обаче тази тема беше табу за българската прокуратура и е излишно да припомняме знаменития случай с брата на тогавашния главен прокурор Филчев и монетите, които той пренася залепени върху вътрешното фолио на кутии от мляко. Според източници на Дарик от иманярските среди обаче в момента тази дейност замира. След като Борис Велчев стана главен прокурор и разпореди проверка на каналите за трафик на антики, по веригата на този бранш се е усетил сериозен натиск. Иманяри твърдят, че във всяко Районно полицейско управление има спуснато окръжно, в съответствие с което полицията ги лови, привиква ги на разпит и ги притиска. Особено притеснени са хората по ниските звена на веригата и търсачите, които вече масово се отказват и смятат, че за 2-3 монети и дребната комисионна за тях не си струва да рискуват 3 до 5 години затвор, и се ориентират към големите градове. Такива периоди на временни затихвания обаче е имало и преди, когато ниското ниво търсачи временно се притаява: това се наблюдаваше, когато бе създадена Централната служба за борба с организираната престъпност. Следващото притихване се наблюдаваше когато в НСБОП бе създадено специално звено за борба с трафика на културно-исторически паметници начело с полк. Кирил Христосков. Това обаче обикновено много бързо отминава и дейността избухва с нова сила. Особено след като през 1999 г. въпросното звено в НСБОП бе закрито, а тогавашният главен прокурор Никола Филчев не разследваше трафика на антики. Сребърната купа е намерена от пазарджишкия иманяр Найден Блангев през 1999 г. заеднос още 13 предмета. Заедно с Блангев е имало още един иманяр. По-нататък схемата е следната: той продава цялото съкровище на пазарджишкия дилър Бойко Цветанов. Дилърът му платил 30 000 германски марки, които после се оказали фалшиви. Блангев тръгнал да си търси интереса, обаче дилърът Цветанов вече е бил предал находката по веригата нагоре на пловдивчанина Марин Велков, който има антикварен магазин и държи каналите за износ навън. Бай Марин обаче през това време вече е успял да изтъргува съкровището в Белград. И иманярят Найден Блангев останал излъган. Точно това го вбесило и той набил дилъра, за което му образували дознание в пазарджишката полиция. Сега прокуратурата и полицията имат шанс да докажат българския произход, само ако открият кой лондонски дилър, стоящ още по-нагоре във веригата, е идвал да фотографира в Пазарджик съдовете от съкровището, и чрез свидетелски показания на хора, които трябва да накиснат себе си пред закона. Това едва ли ще се случи, и вероятността утре търгът да се състои и купата да стане собственост на анонимен колекционер е твърде голяма. Така, както останалите съдове от съкровището: 9 се намират в три гръцки музея, една е в “Библиотек насионал“ в Париж и още една – в неназована частна колекция в Лондон. Находката е много рядка и изключителна, датира от 12 век и няма много аналози в света, коментира Кирил Христосков.


Източник: www.dir.bg
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Gil-Galadh в Ноември 09, 2006, 18:07:07 pm
ето една новина която ме ядоса.
 Баси...Тъпи англичани,никакво уважение към чуждите култури,и то можем спокойно да кажем че блягодарение на нас там не говорят турски сега,мама им английска.
 Ама и нашите са за псуване че иманярстват и разпродават съкровищата,и както винаги и политиците.Пък и квито са гъзолизци нищо няма да направят.
 Баси кокло много от историята ни ше се разкрие ако си съберем тъй що е пръснато по света.

АБе ще видят ингилизите кой ще се смее последен
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Albinoni в Ноември 09, 2006, 22:07:33 pm
Не се продаде...
 
"Кристис": Истинският купувач на византийската чиния не дойде

09.11.2006

Лондон, 9 ноември (Специално за БТА от Веселин Паунов) Византийската сребърна чиния от 12-ти век, изкопана край Пазарджик, не бе продадена от аукционата съща "Кристис", тъй като никой от участниците в търга не предложи цена близка до предварително обявената долна граница от 300 000 британски паунда.

Наддаването започна от 180 000 британски лири и бързо достигна 240 000, но въпреки подканванията на водещата търга никой не предложи по-висока сума. Служителка от прес-офиса на "Кристис" заяви малко по-късно за БТА, че процедурата изисква предметът да бъде върнат на собственика - колекцията "Станфоърд Плейс", която ще реши дали отново да предлага чинията на търг. "Такива неща се случват.

Просто днес не дойде истинският купувач", коментира служителката на аукционата къща. По-рано британският съдия Фок заяви, че няма основания да спре продажбата на сребърната чиния след като се запозна с мотивите на българските власти. В официална декларация от "Кристис" изтъкнаха, че не биха предложили на търг предмет, за който има съмнения, че е откраднат или изнесен нелегално.
БТА
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Ноември 09, 2006, 22:51:56 pm
На този съдия са му бутнали нещо за да издаде втората заповед. Ама такъв е западния модел, който толкова време се опитват да ни наложат. Имаше подобен скандал, когато откриха в американски музей (или май английски) открадната глава на статуя от храма Ангкор.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Antonium в Ноември 10, 2006, 11:33:22 am
Това се казва артефакт.

През 1988 година австралийския професор Р.Майерс със своите помощници правил разкопки в неголямо блато намиращо се на остров Пасха. Изумлението им е било голямо, когато в процеса на разкопките се натъкнали на останки от седящ на кон средновековен рицар. Благодарение на консервиращите свойствана торфа, седлото и коня са добре съхранени. Съдейки по доспехите, рицаря е бил член на Ливонския орден /13 - 16 век/, а в неговата кесия са открити три златни унгарски дуката от 1326 г.
Нито една позната, естествена причина за появата на рицаря на острова не е открита до този момент.
Някой е пренесъл този нещастен човек и го оставил в блатото, да си трошат главите разни археолози :) :P
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Ноември 10, 2006, 11:50:40 am
Това се казва артефакт.

През 1988 година австралийския професор Р.Майерс със своите помощници правил разкопки в неголямо блато намиращо се на остров Пасха. Изумлението им е било голямо, когато в процеса на разкопките се натъкнали на останки от седящ на кон средновековен рицар. Благодарение на консервиращите свойствана торфа, седлото и коня са добре съхранени. Съдейки по доспехите, рицаря е бил член на Ливонския орден /13 - 16 век/, а в неговата кесия са открити три златни унгарски дуката от 1326 г.
Нито една позната, естествена причина за появата на рицаря на острова не е открита до този момент.
Някой е пренесъл този нещастен човек и го оставил в блатото, да си трошат главите разни археолози :) :P

А стига бе!!! Това е яко:)
Съдейки по много сайтове за българска история, няма да се очудя ако намерят и българско столче да речем, и някой да изреве: ЕТООООООО, дали сме началото и на Великденската цивилизация:))))
Сериозно, нямам идея как е попаднал този рицар там....Австралия започва да се заселва след 1550 май...но до Пасха си е бая плуване. Да е дошъл от Америка...хм..Може би от Китай или Япония, те са имали силна флота тогава. Ама в крайна сметка, никой не знае точно кога е попаднал там. През 13-14 век, бая португалци са щъкали там, имам предвид в Индийския океан. Може би тоз авантюрист са го оставили нейде по о. Суматра, и той оттам се е добрал до пасха. Нямам идея:)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Ноември 10, 2006, 12:02:19 pm
Представяте ли си рицаря си препуска из Унгария и затъва в блато. Няма как да се измъкне и потъва, потъва, потъва... докато не излезе от другата страна на остров Пасха. Ха! :)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Alien в Ноември 14, 2006, 11:06:14 am
“Кристис” продава Чинията, все пак

Ето интервюто на Мартин Карбовски с този дето твърди че ги е изровил ;) Най интерсно за мен е как ще повярваш че държавата ще ти плати 30 бона за нещо намерено в земята и то веднага да ти извади парите  ;) :P


Специално за "Стандарт" Николай Блангев разказа историята на своята находка.

Николай Блангев
- Какво работиш, какво образование имаш, с какво се прехранваш?
- В момента нищо. Средно образование имам, на 41 години съм, свободна професия, когато е летният сезон, изкупувам гъби, есенния - грозде.
- Имаш ли представа как се случват нещата в иманярския бизнес?
- Моето иманярство беше кратко и за съжаление не с добър край. Преди тази случка никога не съм бил иманяр. Два-три дни след това пак не бях иманяр. А как стоят нещата - намираш 5 монети и отиваш на някоя борса, на която се събират от тоя бранш. Има в Пловдив две-три и в Търново. Монетите се предлагат, идват хора, които ги купуват. Ако някой намери нещо по-голямо, не го носи на борсата. Търси вариант да го продаде на някой богат човек, малко по-скъпо. Свързваш се с хора, които се занимават с това. Аз имена не знам, знам имената само на двама - Бойко Цветанов и Марин Велков. Други не знам, защото не съм запознат.
- Марин Велков е пловдивският антиквар, който твърди, че ти си наркоман?
- Всеки има право да твърди, каквото си иска. А нещата са по-прости. Дадох нещата на Бойко Цветанов, той намери Марин Велков и ми го представи за професор от историческия музей.
- Марин Велков ти се е представил за професор?
- Марин Велков пред мен не се е представял за никой. Бойко Цветанов ми представи тая теория. Той ми разви тая класика, че ще викне човек от музея, който да ги види, да ги прецени и да ми даде съответното възнаграждение. Не цялата цена, а възнаграждението, което ми се полага за това, че съм го предал на държавата.
- Значи те двамата са се направили на държавни служители?
- Точно така. Марин Велков изигра ролята на държавата. Той не искаше да говори с мен, което ми направи впечатление. Защо професорът да не иска да говори с мен, като аз съм го намерил. Но тогава не са ме занимавали такива неща. Въобще не съм бил в час.
- Колко пари ти дадоха?
- 30 хил. марки. Но парите бяха фалшиви.
- Коя година е това?
- Края на 2000 г.
- Явно не си знаел какво държиш в ръцете си, каква е тая чиния?
- Ние пак говорим за една чиния, а чинията не е една. Съдовете са 13. Две чинии и 11 тави. Намерих ги случайно с металотърсач. Както казват хората: Всичко в живота е късмет. С моя приятел си купихме металотърсача от Бойко Цветанов. Месец или два по-късно излязохме да го пробваме и намерихме тавите.
- Ей така - oт първия път?
- Ей така. И за една цигара време, то изпиука, ние разровихме - и извадихме тавите.
- В чувал ли бяха, в нещо конопено?
- Не. Бяха си подредени в земята.
- И не са мръднали от корозията?
- Може да се каже, че не са мръднали. Нямаше по тях белези, че нещо им има.
- Усети ли радостта, че забогатяваш?
- Не, защото не съм знаел, че забогатявам. Нищо не разбирах от това, което става в момента. Не съм се занимавал с това. Извадихме тавите, събрахме ги и слезнахме долу в Пазарджик.
- Изчистихте ги.
- Не сме ги чистили. Те си бяха чисти. Само ги изтръскахме да падне пръстта.
- Не бяха ли патинирани?
- Няма да отговоря, защото се води следствие.
- Какво се е случило после със съдовете.
- Заминали са за чужбина. Свързваш се с дилъра в чужбина, пращаш снимки.
- Замесени ли са ченгета в иманярските истории?
- Не мога да кажа. Някой митничар може и да е замесен, но за полицията не мога да кажа нищо.
- Да не са те заплашвали, че си толкова любезен към полицаите? Чухме, че те са те тормозили доста.
- Не много. 4 години.
- Какво са те тормозили?
- Първо ми съчиниха обвинение, че заплашвам Бойко Цветанов с убийство. Държаха ме един месец, но ме пуснаха под домашен арест. После още 1 година лежах под домашен арест. През това време ми се роди дъщеря. Беше голям тормоз. Сутрин, обед и вечер полицаи ме проверяват дали съм вкъщи. Тропат, тракат из къщата с пушки, с пистолети. Страшно беше.
- Тогава все пак ставаше ли дума за тия чинии?
- Ставаше дума само и единствено за тия съдове. За друго нищо не е говорено в съда освен за това, че съм искал Бойко Цветанов да ми върне съдовете или да ми даде истински пари.
- Ако зависеше от тебе, къде е мястото на тази чиния, на съкровището?
- В музея. По това време като дадох съдовете на Цветанов, през цялото време бях заблуждаван, че те наистина отиват в музея.
- Много лесно са те метнали. Другите съдове къде са?
- Човек се учи, докато е жив. Доколкото знам, в момента ги търсят другите съдове и най-вероятно ще ги намерят.
- Възможно ли е чинията да е минала през някой голям български колекционер?
- Не. Чинията е изнесена директно.
- Защо не си я взе, да си я оставиш тука, на масата.
- Пак казвам - не мога да си я оставя на масата, при положение че съм бил с чувството, че я давам на българския музей и на българския народ.
- Да обсъдим друга версия - чинията не е от 1999 г., а някой ти я е продал на тебе.
- Не. Версията е ясна от много отдавна. Че аз съм ги намерил и се знае къде съм ги намерил.
- Минавало ли ти е през акъла да ги претопиш и да си направиш украшения за жена ти.
- Не.
- Колко кила сребро беше?
- Към 30.
- Ти обаче казваш, че се храниш с гъби, а не си беден. Да не си продал и нещо друго.
- Да, продал съм - едно наследствено жилище в Пазарджик.
- Не те ли е яд, че сега в "Кристис" има нещо толкова скъпо и е било в ръцете ти.
- Не ме е яд чак толкова много. Яд ме е, че не е останала в България.
- Късметлия ли си?
- След късмета идва дълго време некъсмет. Затова си мисля, че съкровището е прокълнато. След това, което се случи, и това, което ще се случва - такова усещане имам. Всеки, който се допря до тая чиния, нищо хубаво не видя.
- Какво ще пожелаеш на тоя, който ще я купи?
- Да я върне в страната. И да не я купува, защото сигурно е с много тежка магия.
- Те как изглеждаха, тия тави?
- Като тави за ориз.
- Ако беше министър на културата, как щеше да решиш проблема с иманярството?
- Трябва да се измисли система нещата да остават в България. Да се плащат достатъчно пари някой като намери нещо. Музеят да плаща, за да остане в България. Не като цифрите в аукционите, но достатъчно. Досега нямаше да има празно място в музеите. Има поне 10 лицензирани магазина за скъпа иманярска техника. А иманярството е забранено. Как работят тия магазини?
- Пожелай си нещо?
- Пожелавам си съкровището да се върне в България.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Alien в Декември 02, 2006, 02:27:32 am
Учени реставрираха калкулатор на повече от 2000 години

(http://i.dir.bg/CMS/2006/12/01/a_3a5a9.jpg)

Bulgarian Post - 01 Декември 09:45
Това е най-древното известно досега устройство. С помощта на компютърно моделиране и прецизна рентгенова томография учените са намерили точното място на всяко едно от 82-те бронзови парчета на калкулатора.Международен екип от учени от Гърция, Великобритания и САЩ са реставрирали бронзова сметачна машина, спасена още преди сто години от потънал край гръцкия остров Антикитера кораб, предаде сайтът Technews.bg. Древният астрономически калкулатор, направен в края на втори век преди Христа, е удивително точен и по-сложен от който и да е друг инструмент, конструиран в следващите 1000 години.Въпреки че останките от сложния механизъм са били силно повредени от престоя под водата, с помощта на компютърно моделиране и прецизна рентгенова томография учените са намерили точното място на всяко едно от 82-те бронзови парчета и реконструираха един достоверен модел на калкулатор. Моделът показва 37 зъбни колела, поставени в дървена кутия. На капака й има циферблати и надписи, които се отнасят към движенията на планетите, разкрива авторитетният британски вестник Телеграф.Смята се, че това е най-древното известно досега устройство, съставено от сложен комплект от задвижващи зъбни колела. Откривателите му го описват като най-стария калкулатор, тъй като може да събира, изважда, умножава и дели. С негова помощ древногръцките астрономи са чертаели орбитите на Слънцето и Луната, определяли са кога ще има слънчеви и лунни затъмнения и дори преминаването на Марс и Венера.Съвременните учени са удивени от факта, че по онези времена е било възможно да се направи толкова сложно техническо устройство и то от метал. Механизмът от Антикитера налага мнението, че историята на технологията далеч не е линейна. Подобни сложни механизми започват да се правят чак през Ренесанса, когато се появяват часовниците по средновековните катедрали.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Декември 02, 2006, 22:28:01 pm
Всъщност е Антицитера ;)

http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=2069.30
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Eltimir в Февруари 10, 2007, 13:33:05 pm
Ето и две снимки от разтопените камъни, за които говорех. По същия начин, може би със същото оръжие са разтопени много камъни върху повърхността на Марс. Поне за оня хълм мога да кажа, че температурата не е от ядрен взрив, тъй като липсва кратер.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Antonium в Февруари 12, 2007, 10:44:45 am
http://jones.blog.bg/viewpost.php?id=43130 - нещо интересно намерих в този блог

Сакара, Египет
1936

Не е известно, кога точно неколцина иманяри, въоръжени със сечива, въжета и факли, са проникнали в 50 вековната гробница на принц Сабу - човек управлявал по време на почти митичната Първа династия. Бил администратор на град, наречен "Звезда от семейството на Хор" - странно име за селище... Влезли вътре и на светлината на дървените си факли, без много приказки, задигнали всичко, което им изглеждало ценно. Вероятно са отмъкнали и предмети, които биха хвърлили повече яснота върху личността на Сабу, както и върху предназначението на един твърде странен артефакт...

Малко преди нацистка Германия да разпрати стотици археолози в търсене на свещени антики по различни краища на Земята и особено в Египет, тук на спокойствие копаел британецът Уолтър Емъри. Г-н Емъри е прочут с откритието на т.нар. мумифициран зоопарк, но е и първият, който влиза след грабителите в гробницата на принц Сабу. Това което заварва, са само купчина говежди кости, керамични и медни съдове, остриета на стрели, парченца от кутия, направена от слонова кост, колекция кремъчни сечива... и скелетът на принц Сабу, полегнал странично... а точно зад гърба му стоял този предмет: изработен от шисти, почти натрошен, той не приличал на нищо, което било откривано дотогава.
Скрит дълго време за обществеността, необикновеният предмет бил почти забравен. А днес археолозите официално го разглеждат като чиния или ваза.
По-късно някой се сеща да попита неколцина космически инженери, какво мислят, че може да е това. Въпреки, че не намират база за сравнение, те оприличават предмета на пропелер, витло, част от някакъв механизъм, но въпреки това без аналог сред съществуващите днес технологии. Понеже е изработен от неустойчив материал, заключават, че това е по-скоро копие на нещо, което майсторът на предмета е виждал... Но със сигурност дизайнът подсказва за нещо техническо. Какво е това, обаче - остава загадка и до днес.
И така - необясним предмет, който очевидно е бил доста ценен за принца, за да бъде положен редом до тленните му останки в гробницата от "Звездата на Хор" - наистина странно име за селище...  Хор - богът на Небето, син на Озирис и изобразяван като сокол, идващ от висините. Името му всъщност означава - "далечният"... Откъде и с какво летателно средство Хор е пристигал при древните египтяни от Първата династия, във времето, когато боговете предали властта на хората? А те на свой ред са се опитвали да изобразят необяснимото за тях, чрез нещо вече познато... Дали странният предмет не е бил част от "божествените" летящи машини на древните ни небесни бащи? Ако гробницата на Сабу не бе ограбена, сигурно щяхме да знаем. Но най-вероятно предметите, намерени там никога нямаше да бъдат поставени в музейните зали.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: H. в Февруари 12, 2007, 10:53:48 am
Прилича на част от механизъм.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Eon в Февруари 12, 2007, 12:57:59 pm
http://www.eonsweb.com/ufoalien/ufopropulsion/grangemouth.htm (http://www.eonsweb.com/ufoalien/ufopropulsion/grangemouth.htm)

 :P
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Rapsio в Февруари 13, 2007, 19:40:00 pm
Става дума за предмети, намерени в могили пръснати в цяла Северна Америка.
Това са само част от артефактите, останалите ги има на http://www.coasttocoastam.com/gen/page1870.html?theme=light

(http://www.coasttocoastam.com/timages/page/Kimball020707a.jpg)
A) This is obviously a woman with a pharaoh's hat. This may have been the image of Hatshepsut
who sent an armada to the Americas searching for trade. This is a clear example of some of the Negev writing as well.

(http://www.coasttocoastam.com/timages/page/Kimball020707b.jpg)
B) This is a reference to the image of the Sphinx from someone who has never seen a picture of it, or been there.

(http://www.coasttocoastam.com/timages/page/Kimball020707c.jpg)
C) This is a picture of a native and someone from the east holding a Hawk over the head of an Egyptian.
The Hawk was the symbol of the virgin born offspring-god of Isis.


Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Rapsio в Февруари 13, 2007, 19:41:49 pm
Още няколко :)

(http://www.coasttocoastam.com/timages/page/Kimball020707e.jpg)
E) Example of Egyptian gold coins found in the Americas.

(http://www.coasttocoastam.com/timages/page/Kimball020707f.jpg)
F) An example of an Egyptian Prayer stone found near the copper mines.

(http://www.coasttocoastam.com/timages/page/Kimball020707g.jpg)
G) An obvious relief of an Egyptian found in the mounds.

(http://www.coasttocoastam.com/timages/page/Kimball020707k.jpg)
K) An obvious reference to the Sphinx.

(http://www.coasttocoastam.com/timages/page/Kimball020707p.jpg)
P) Egyptian with the sacred head of the Jackal.

спирам да flood-я
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Февруари 13, 2007, 19:54:04 pm
Да няма нещо грешка, че са намерени в сев. Америка, щото много "египетски" ми звучат?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: H. в Февруари 13, 2007, 19:55:37 pm
Защо? Бастет в Странджа и то ли е грешка ;) :P
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Alien в Февруари 13, 2007, 19:57:07 pm
Да няма нещо грешка, че са намерени в сев. Америка, щото много "египетски" ми звучат?
На сайта се твърди че са от Северна Америка - по поречието на Мисисипи, Канада и Мексико.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Февруари 13, 2007, 20:00:01 pm
Защо? Бастет в Странджа и то ли е грешка ;) :P
Египет е на хвърлей разстояние  от Странджа, а Америка...  Освен това не съм чувал някой да е намирал нещо такова по нашите земи.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Rapsio в Февруари 13, 2007, 20:03:49 pm
Сигурно щот не са си казали кво са намерили :)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Gil-Galadh в Февруари 13, 2007, 20:31:17 pm
Ето и две снимки от разтопените камъни, за които говорех. По същия начин, може би със същото оръжие са разтопени много камъни върху повърхността на Марс. Поне за оня хълм мога да кажа, че температурата не е от ядрен взрив, тъй като липсва кратер.

Ядрения взрив може да стане и над земята,като няма да остави кратер,или той ще е много малък.Съвременните атомни бомби се взривяват именно над земята.Някои на километър от нея


А американските егиопетски картинки...Преди време един автор-пътешественик беше доказал че е напълно възможно египтяните да са ходили до америка.Тур ХЕйердал май се казваше
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Февруари 14, 2007, 03:52:15 am
На втората снимка, змията под котката е кобра. Вижте характерните "очи" на разперената качулка. В Америка май нямаше кобри?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Февруари 14, 2007, 09:46:59 am
Сензационни паметници в изложбата "Скални мистерии"

Праисторически светилища в Родопите са с 1000 години по-ранни от египетските пирамиди, твърдят български археолози

Сензационни паметници могат да бъдат видяни на фотоизложбата "Скални мистерии", която ще бъде открита на 16 февруари (петък) от 17 ч. в Националния природонаучен музей.

Археолози от Националния археологически институт и музей (НАИМ) към БАН проучват уникални ранни праисторически светилища и астрономически обсерватории в Източните Родопи. Твърдят, че откритите от тях светилища са с хиляда години по-стари от египетските пирамиди и от цивилизацията в Месопотамия.

Те са дело на древна цивилизация, процъфтявала по нашите зами много преди траките, смятат учените. Те са убедени, че откритията им доказват съществуването на уникална култура, чиито носители са изваяла гигантски фигури в скалите на Родопите и хилядолетия наред са наблюдавала пътя на небесните тела.

Тези хора са изпращали мъртвите си с най-ранните в света златни предмети. През ІV хилядолетие. пр. Хр. те загадъчно напуснали процъфтяващите си селища и изоставили светилищата.

2500 години по-късно ги преоткрили траките, които изградили свещените си места върху някои от тях.
Показаните във фотоизложбата "Скални мистерии" ранни праисторически светилища, са свидетелство за съществуването на една човешка общност с изумителни познания.

Според българските археолози тя е изработва най-старите в света златни изделия и е създавала е лунни и слънчеви календари на базата на постоянно и продължително наблюдение на небесните тела.
Археологическите находки пораждат ред въпроси. Почти всички ниши са разположени на най-високите и труднодостъпни места, а върху скалите с удивителна точност са издълбани фигури на хора и животни, каквито не се срещат другаде.

Върху скалните била са изсечени басейни, знаци и наблюдателни площадки, които могат да се обхванат изцяло само от "птичи поглед" ? т.е. трудно може да се обясни технологията, по която са били направени.

В този смисъл ранните праисторически светилища в Родопите се нареждат до най-значимите археологически находки, направени през последните години в света, твърдят изследователите.

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1005257 (http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1005257)

Интересно, започнаха да пишат и за цивилизация преди тракийската  :-\   А защо да не са били пак траки?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Февруари 18, 2007, 14:16:31 pm
Интересно, започнаха да пишат и за цивилизация преди тракийската  :-\   А защо да не са били пак траки?


Ето това питам и аз постоянно? Изопачават нещата както си искат.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: CTPaHHa в Март 02, 2007, 05:54:16 am
аве на мен цялата тая история със "цивилизоването"ни мноооог странна ми изглежда....човека за 1 милиард години не еволуира, а после изведнъж открива огъня и почва да стори идеални геометрични обекти, насред пустинята, насерд джунглата и т.н аре ве!!!
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Eltimir в Март 02, 2007, 09:32:48 am
Още по-интересно е, че някои от тези "първобитни" строежи не могат да бъдат създадени дори със съвременна техника. Например Баалбекската тераса. Толкова са първобитни, че ние още не знаем как са направени.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Albinoni в Март 02, 2007, 10:23:01 am
БААЛБЕК
Фантастичните плочи

Ще започнем с дълъг цитат:

    "В някои места на Земята са се запазили останки от древни постройки, които смайват с мащабите си, особеностите на конструкциите и други "загадъчни" детайли.
     Трилитите на Баалбекската тераса например, разположени в подножието на планината Антиливан, представляват гигантски, грубо обработени блокове, дълги до двадесет метра и тежки около хиляда тона. Тези блокове са докарани от кариера и са издигнати на височина до седем метра - задача, която е трудно да се реши дори с помощта на мощните средства на съвременната техника. В самата кариера е останал огромен, одялал, нo неотделен от скалата камък. Дължината му е 21 метра, ширината - 4,8 - и височината - 4,2. Биха били необходими обединените усилия на 40 хиляди души, за да се помръдне такъв блок от мястото си.
     Досега не могат да се смятат решени въпросите: от кого, кога и с каква цел са изсечени тези "циклопични" плочи?".
     Всичко, което е казано по-горе, съм взел от статията на М. Агрест "Космонавти на древността", в която на преден план се изтъква мисълта: не са ли построили такива съоръжения като Баалбек пришълци от далечни планети и не са ли те унищожили при излитане Содом и Гомор? По отношение на Баалбек тази хипотеза изглежда така:
     "Може да се допусне, че космонавтите са извършвали изследването на Слънчевата система с малки кораби, стартирайки от Земята. Не е изключено за целта да им е било необходимо да получат на Земята допълнително ядрено гориво и да построят специални площадки и складове. Те също несъмнено трябвало да оставят спомен за пребиваването си на Земята. Не се ли отнасят назованите необикновени съоръжения, като например терасата на Баалбек, към тези паметници?".

     И така, при планината Антиливан (по-точно при хребета й) в Южен Ливан се намира тайнствената Баалбекска тераса, която е възможно да е построена от космонавти като площадка за кацане на малки ракети. А ако не е, то "не може да се смятат решени въпросите "от кого, кога и с каква цел са изсечени тези "циклопични" плочи?"  Но хайде да направим пътешествие из този край и да видим на място какво представлява Баалбекската тераса.
     Упътвайки се за Баалбек, ние оставяме брега на Средиземно море и се изкачваме по сухите склонове на Ливанските планини, като следваме пътя, по който са вървели преди две хиляди години пети македонски и трети галски легион на Август. Покорени са крайбрежните финикийски градове и новият град- лагер Бейрут, наречен Колония Юлия Августа феликс Бейрутус, тоест щастливата колония Бейрут на Юлия Августа (дъщерята на императора), останал назад, където флотата сигурно охранявала легионите откъм тила. Отпред е Хелиополис - малък, но богат семитски град, наречен така от Селевкидите, наследници на Александър Македонски в чест на бога Слънце. По-рано градът се е наричал Баал Бек - Градът на Ваал. Римляните знаят, че Хелиополис е древен център на финикийската религия, чиито мъже са известни с красноречието си, а жените - с красотата си. Тук живеят най-добрите флейтисти в света и се извисяват прекрасни храмове, посветени на Слънцето. От седловината се вижда широка долина - до десет километра широчина и около сто дължина. От другата й страна са рижите и виолетовите склонове на Антиливанската верига, на чиито върхове по половин година не се стопява снегът. Южната част на долината представлява обраснало с тръстика езеро; към север местността се издига и там, сред реки, стичащи се към езерото, се намира градът - редица от къщи, заобиколени от каменни огради, покриви на пазари и по средата - хълмът на Акропола, увенчан от няколко малки храма, построени по елински образци.
     Легионерите се спускат надолу, без да се грижат за охрана и без да се престрояват в бойни редици. Походът не е дълъг и труден, и легионерите починали си след боевете, загрубели от вятъра и загорели, весело си разменят шеги. Не можеш да си спомниш улиците на колко градове са видели тези легиони. Един град повече, един по-малко...
     Главният храм на Баал Бек, построен в незапомнени времена, бил посветен на арамейския бог Хадад, бог на мълнията и гърма, който бил властен да изпрати дъжд на полята, за да зрее реколтата, и порой, за да унищожи тази реколта. Главата на Хадад била увенчана с лъчи, по времето на селевкидите го отъждествявали с бога Слънце и затова храмът на Хадад станал храм на Юпитер Хелиполитанус. Реконструирали го и го разширили, броят на поклонниците растял и получилият известност храм дал ново име на града - Хелиополис. След завоюването на Близкия Изток от римляните значението на Хелиополис продължавало да расте. И не само заради това, че тук се намирал храмът на Юпитер-Хадад. Хелиополис контролирал плодородната долина, богата с изворна вода, гори, лозя, бил най-големият пункт, където спирали за почивка керваните, пътуващи от крайбрежието към вътрешността на страната, освен това служил за военна база на римляните. Оттук римските пълководци тръгвали в походи срещу царството на Партите.
     През 116 година при оракула на храма на Юпитер в Хелиополис се явил император Траян. Решил да провери всезнаещия пророк и вместо въпрос му предал чиста плочка за писане, завита в плат. В отговор получил също такава; това уверило императора в проницателността на оракула.
     - И тъй, какъв ще бъде окончателният отговор? - попитал императорът. На Траян дали връзка съчки, увити в парцал. Следващата година императорът загинал в Киликия. Тялото му изгорили на огън от съчки. Предсказанието се сбъднало. Така гласи преданието. Разбира се, императорът би могъл и да не загине и тогава същите съчки можело да бъдат изтълкувани  другояче. Но за нас е важно друго - през II век храмът в Хелиополис станал толкова известен в древния свят, че дори римските императори се обръщали към неговия оракул.
     Император Антонин Пий (138-161 г.) заповядал на мястото на стария храм на Юпитер да се започне построяването на нов, най-големия в света. Били нужни огромни средства и множество роби. Вниманието на римския двор към строителството в долината на Ливан се засилвало още и от това, че през тези години самите римски императори не били чистокръвни римляни: Септимий Север се сродил с ливанската фамилия на Юлий Басиани от Емеса и синът му, император Каракала, бил вече наполовина ливанец. И за следващите императори от династията на Северите далечната ливанска долина престанала да бъде чужда, това била къщата на тяхната майка и на жените им. Майката на Каракала, умната и властна Юлия Домна, помагала на мъжа си Септимий Север,
а след това и на сина си да управляват държавата. В Рим се появяват много учени и държавни дейци от Ливан и Сирия. Предприемчивите потомци на финикийците завземат ключовите позиции в империята. Ливанци и сирийци командуват легиони, търгуват, заседават в сената. Каракала и майка му пишели думата "Хелиополис" на монетите си. По тяхно време се и разгърнало с пълна сила строителството, започнато от Антонин Пий. Храмът на Слънцето, а и целият акропол, построен от императора, възхищавал пътешествениците и пилигримите. Нищо не могло да се сравни с този акропол в цялата Римска империя, дори в самата столица. И след много години, когато Баалбек бил завладян от арабите и акрополът превърнат в крепост, те били сигурни, че той е построен от великия цар Соломон. Нали нито един, с изключение на Соломон, нямал власт над духовете, а освен тях никой не би могъл да построи такъв храм.
     Сигурно арабите не са знаели за съществуването на пришълци от други планети. Акрополът не бил довършен. Строителството му се проточило и войнишките императори, които управлявали империята през годините на залеза й, не могли, а и не искали да влагат луди пари в създаването на храма. Но завършването му било толкова близо, че вече при Каракала започва да действува и малцина се досещали, че първоначалните планове на архитектите не били изцяло осъществени и храмът не бил въздигнат толкова великолепно, колкото се искало на Каракала. ... Огромна стълба, на която би могъл да се събере цял легион, водела към колонадата над главния вход в акропола. Арката на входа, украсена със скулптури, била висока петнадесет метра и широка десет. Като минел под нея, посетителят се озовавал в шестоъгълен двор, също ограден от колонада. След него се намирал още един двор на акропола - главният. Той заемал повече от хектар. По средата му се издигал грамаден олтар. Колоните, ограждащи площада, се ценели едва ли не като златни. Тези порфирови колони били изсечени в кариерите на Египет, близо до Червено море. Обработили ги и ги шлифовали в Египет, след това ги довлекли до Нил, превозили ги върху шлепове до Александрия, после ги натоварили на кораби и отпращали към Бейрут. От там, отново чрез влачене през планините, били закарани в Хелиополис. Също такива колони са намерени в Рим и дори в Палмира. В сравнение с колоните на храма на Юпитер те не са големи, но все пак тежат няколко тона.
      Очевидно транспортирането на далечни разстояния на тежести от такъв мащаб е било напълно по силите на древните. Главният двор се затварял от храма на Юпитер - център на акропола и на  целия Хелиополис. Храмът стоял върху грамадна платформа, която се разполагала върху плочи. Всяка от тях е с дължина двадесет метра, височина пет и широчина четири. Да се изсече и достави на мястото на строителството такава плоча, не било леко, но архитектите били замислили това не заради създаването на легенди за духовете на цар Соломон или за извънземни пришълци. Под храма се намирали обширни подземия и плочите служели за тяхно покритие. Освен това районът на Хелиополис бил подложен на чести и силни земетресения (по-късно те разрушили голяма част от храмовете). Затова било решено фундаментът на храма да се издигне колкото се може по-здрав. Обемът на работата се оказал не по силите дори на най-добрите строители на Римската империя. Само три плочи били наредени във фундамент на храма. Те и получили след това името "трилитон". Всяка от тях тежи почти хиляда тона и от нея може да се построи сграда, дълга двадесет и висока петнадесет метра и с дебелина на стените половин метър. Внимателният наблюдател ще забележи, че във фундамента на храма е трябвало да има четвърта плоча. Мястото й е заето от няколко други плочи със значително по-малък размер.  Защо е станало така? Материалът ли не е стигнал, или космонавтите са бързали? Обаче се оказало, че четвъртата плоча съществува - тя се намира в каменната кариера близо до Баалбек. Теглото й надхвърля хиляда тона. Плочата е толкова голяма, че изкачилият се на нея човек прилича на мравка върху куфар. По плочата могат да се забележат следи от секачи, с които хилядите каменоделци са дялали страните й. И тук вече не остава никакво място за космонавтите. Дори най-запаленият им привърженик няма да твърди, че любимото оръдие на звездните пришълци били секачите.
    
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Albinoni в Март 02, 2007, 10:24:16 am
Храмът на Юпитер е разположен върху платформа, образувана от плочите гиганти и по-малките им сестри. Към него води стълба с три платна. Ограден е от колони, които, макар и не толкова известни, колкото плочите на трилитона, заслужава да се споменат и те. Диаметърът им е около три метра. С височината си надвишават двадесет метра, т.е. шестетажна сграда. Всяка се състои от три части, тежи почти колкото една плоча и при това е увенчана с грамаден великолепен капител, поддържащ фриз и корниз, тежки по няколко тона. Колоните са тъй прекрасни, че един съвременен френски писател е казал: "Ако ги нямаше, то щеше да има по-малко красота в света и по-малко поезия под небето на Ливан". Но тези колони - къде по-сложно творение на инженерния и архитектурния гений, отколкото плочите тераси - никой не приписва на космонавтите. Защото иначе би се наложило прелитането на пришълците да се обвърже с конкретно време и място - оживено, пребродено, описано и преди, и по време, и след строителството на акропола, би се наложило да им се припише познаване на коринтския архитектурен ред и дори поклонение на Юпитер. Вътре в храма се намирала златната статуя на бога. Античните автори пишат, че бил млад, голобрад, облечен в туника на водач на колесница, в дясната си ръка държал бича на гърма, а в лявата - мълния и сноп пшеница. В дните на годишното празненство най-знатните жители на Хелиополис, които дълго се готвели за този ден, обръснати до голо, съблюдавайки пост и въздържание, изнасяли от храма статуята върху раменете си. В съкровищницата на храма били скрити също така свещените черни камъни. Храмът бил богат, известен като никой друг в Римската империя. Жреците му владеели обширни земи, роби, подземията на храма били напълнени със зърно, вино, масло и други стоки.
     Отляво от храма на Юпитер и малко по-ниско от него се намирал друг известен храм на акропола, храмът на богиня Венера. В наши дни този храм погрешно се нарича храм на Бакхус. Така се именува в историческите трудове и записките на пътешествениците. Той отстъпвал на храма на Юпитер и изглеждал малък в сравнение с него, но това съвсем не значи, че наистина е бил малък. Запазилата се врата на храма, висока петнадесет метра, вече говори за размерите му. Фризът на храма бил облицован от каменни панели, украсени с барелефи с изображенията на Марс, Бакхус с венец от лозови листа, Меркурий, Плутон и Венера, която притиска към гърдите си гальовен купидон.
     През късноримската епоха на триста метра от акропола бил издигнат още един, но вече малък храм, представлявал кръгло изящно съоръжение и бил посветен на Фортуна - богиня на съдбата. Хелиополис процъфтявал дотогава, докато християнството не изместило многобройните свирепи, понякога весели, често неразумни и несигурни антични богове. Идването на християнството означавало залеза на Хелиополис. Известно време жреците на акропола господствували над града, но с всяка година все по-бедно и по-скромно минавали празненствата, все по-малко ставали привържениците на златния Хелиос.
     Гибелта на езическия Хелиополис съвпадала със сгромолясването на Западната Римска империя. Източната Римска империя, Византия, като християнска държава, не насърчавала култа към античните богове. Но град Хелиополис продължавал да живее и акрополът се запазил, макар че статуята на Юпитер била изнесена и претопена на кюлчета и подземията на храмовете били разграбени. Докато Хелиополис си оставал важен търговски град на империята, той не можел да съществува без храмове. Затова в него се строили и нови църкви, сега вече християнски, а по-рано построените храмов се преправяли в християнски. През IV век император Теодосий заповядал да се издигне катедрала в средата на централния площад на акропола. Катедралата би трябвало да ознаменува победата на истинската вяра над езичеството. Построена набързо, по-евтино и по-просто, тя се разрушила след няколко десетилетия почти без да остави следи. Храмът на Фортуна бил преправен в християнска църква. Нарекли го църквата на света Варвара. Император Юстиниан заповядал да се извадят порфировите колони от площада на акропола и да се откарат в Константинопол. Колоните пак извървели дълъг път. Отново прехвърляне през планините, отново товарене на кораби в Бейрутското пристанище, отново пътешествие по море към новата столица. Тези колони се използували за строителството на "Света София" - християнската катедрала в Константинопол. Те и сега се намират там заедно с други колони, докарани от целия източен свят, сред останки от велики и прекрасни паметници на архитектурата, унищожени от християнството.
     Враждебните сили на природата като че ли очаквали отслабването на Хелиополис. Няколко земетресения едно след друго разрушили града, всяко разрушавало къщи и църкви. Но храмът на Юпитер се крепял След няколко столетия християните византийци били принудени да напуснат западналото градче, което било загубило предишното си значение. На тяхно място дошли арабите. Тъкмо тогава се и родила легендата, че храмовете и огромните платформи са построени от духовете на цар Соломон.
     Арабите с нова сила се заловили да престрояват и прекрояват акропола. По-точно това, което било останало от него. По времето на тяхното идване построените преди повече от петстотин години сгради загубили здравината си. Паднали няколко великолепни колони от храма на Юпитер и капителите им се търкулнали надалеч из двора на акропола. Земетресенията разрушили по-голяма част от стените на акропола и унищожили входа. Арабите превърнали акропола в крепост. Високият храм, укрепен с грамадни каменни плочи, като че ли примамвал фортификаторите да го използуват. От разрушените плочи и колони направили нови стени и крепостни укрепления. Сред развалините била построена джамия. Друга, по-голяма, израснала извън границите на акропола.
     Още веднъж се сменили боговете и още веднъж прекланящите се пред тях били сигурни, че именно техните богове действително са истински и достойни да господствуват над света. Но на колоните на Юпитер се паднало още веднъж да видят смяната на знамената и на боговете. Армията на кръстоносците на Боемунд Антиохийски и Раймунд Едески превзела крепостта и се задържала в нея известно време, отбранявайки се от дамаската армия. Кръстоносците успели да опустошат джамиите и на бърза ръка да възстановят властта на християнския бог. След няколко седмици те отстъпили и в джамиите се върнали моллите. А оределите колони на храма на Юпитер равнодушно се извисявали над това стълпотворение. Боговете, в чиято чест били издигнати, измрели толкова отдавна, че и помен не останало от тях по тези места. И срещайки изображението на Юпитер или Марс, християните и мюсюлманите в зависимост от настроението и полета на фантазията си ги възприемали или за дяволи, или за герои от древността.
     Забравило се името на града - Хелиополис. Върнало се старото - Баалбек. Един английски пътешественик, който видял развалините на Баалбек през 1751 година, съобщил в записките си, че в една долина, в средата на мръсно бедно градче стърчат девет огромни колони, наоколо се търкалят много камъни и плочи. Друг пътешественик, французин, тридесет години по-късно изброил само шест от тези колони: поредното земетресение през 1759 година съборило останалите три. Същият обърнал внимание на руините на бойна кула, която някога се извисявала сред колоните. Той не знаел, че кулата била построена през XII век от Бахрам-шах, господаря на Дамаск. По времето, когато тук се появили първите европейски пътешественици, Баалбек отдавна бил загубил военното си значение. От Хелиополис благоволил да се заинтересува негово императорско величество кайзерът на Германия. Това се случило през първите години на нашия век. Немски археолози започнали планомерни разкопки на града. Те разчистили между другото малкия кръгъл храм на Фортуна. Със столетия той се е криел сред жилищните сгради, полузатрупан със земя и затулен от огради. Оказало се, че почти не бил пострадал от времето. По-късно тук работил френски археолози и най-накрая щафетата била поета от ливанския Департамент по старините.
     А какво представлява Баалбек днес? Колкото и да е чудно, бурната и плачевна съдба на акропола не е успяла да го заличи напълно от лицето на земята. Римските и ливанските архитекти са строили толкова солидно и сериозно, че в Баалбек е останало най-много от римската епоха, а не от времето на християните и мюсюлманите. Това не значи, че от римско време се е запазило много, но като се има пред вид, че нито от Византия, нито от кръстоносците, нито от халифата не е останало почти нищо, става очевидно сравнителното могъщество на езическите богове.
     Шестте исполински колони, стълбата и платформата на храма на Юпитер и днес правят потресаващо впечатление на всеки, който е бил в Баалбек. Жълтеникавият топъл камък се запалва при залез слънце и колоните, които се виждат от много километри, изглеждат като триумфална арка, като врата, която не води заникъде. Олтарят на централния площад на акропола, изчистен от руините на християнската катедрала, се извисява над плочите и парчетата от колони, които са се изтъркулили отгоре, от храма. Част от порфировите колони на централния площад са цели и до днес, като прикриват достъпа до нишите, в които някога са стояли статуи на герои и богове. Християнските пуритани от първите векове на византийството разрушили статуите. Каквото не успели те -довършили го мюсюлманските дервиши.
     От големите храмове на Хелиополис най-добре се е запазил храмът на Бакхус. Отдалече той изглежда невредим. Това не е така. Само от две страни са останали стени и колони. Храмът е толкова здрав и внушителен - именно като храм, като произведение на изкуството, а не като живописна руина, - че сега в него се провеждат международни фестивали на драмата и музиката.
     Всяка година в Баалбек пристигат най-добрите театри и опери на света и в езическия храм, по-голям от която и да е съвременна концертна зала, се събират зрители. Веднъж в годината Баалбек оживява. И ако в този храм по рано са се прекланяли пред веселите и непостоянни богове на античността, след това - пред божата майка, след това - пред Мохамед, то сега езическите времена на Венера и Юпитер са се върнали в Баалбек. Храмът е възвърнат на музите.

 
Игор Можейко

Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Trandev в Март 22, 2007, 09:55:02 am
Благодаря Албинони :)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Albinoni в Април 05, 2007, 01:48:29 am
Намерен скелет хвърля нова светлина за изследване на прародителите ни

http://bgnewsroom.com

Кости от анатомически съвременен човек, открити в пещерата Тянюан край Пекин, са на около 40 000 години и могат да хвърлят светлина върху разселването на прародителите ни на Изток, предадоха АФП и Би Би Си. Те се позоваваха на изследване, публикувано в изданието на американската Национална академия на науките "Proceedings of the National Academy of Sciences", цитира БТА

През 2003 г. китайски учени са открили 34 фрагменти от кости, принадлежащи на един индивид. Датирането им с радиоактивен въглерод показа, че човекът е живял преди 42 000 - 39 000 години. За този период антрополозите разполагат само с два точно датирани човешки фосила от Източна Азия. Единият е от пещерата Ниах от Сарауак на о. Борнео, а другият е от Китай - казва един от авторите на публикацията проф. Ерик Тринкхаус от университета "Вашингтон" в Сейнт Луис (САЩ).

Според общоприетата теория съвременните хора (Хомо сапиенс) са произлезли от Източна Африка и се се разселили по Земята преди 70 000 години, като са изместили по-ранните популации на неандерталците с много малко или никакво кръстосване.

Повечето от морфологичните характеристики на костите от пещерата Тянюан съответстват на тези на съвременния човек, но има  и някои черти, характерни за по-ранни човешки видове - например сравнително големи предни зъби, казва Хон Шан от Института за палеоантропологични изследвания към Китайската академия на науките. Според проф. Тринкхаус и други учени това подсказва, че съвременните хора в известна степен са се чифтосвали с представители на архаични групи.

Схващането за кръстосване между съвременните и по-архаичните човешки групи е до известна степен спорно. Противниците му твърдят, че някои от несъответстващите черти просто са се запазили от древните африкански прародители.

Анализът на костите от Тянюан разкрива и няколко интересни подробности от начина на живот на индивида от пещерата. В момента на смъртта си той е бил между 40 и 50-годишен, показва изтриването на зъбите му. Сред находките липсва таз и не може със сигурност да се определи полът му. Образците от Тянюан носят следи от болести. Преди смъртта си индивидът е загубил няколко зъба, което не е необичайно предвид напредналата му възраст. Върху костите на краката са открити няколко образувания, вероятно причинени от заболяване на мускулните връзки около двете колена.

Останалата част от костите на краката показват, че индивидът е бил активен. Единствената кост на малкия пръст от крака сочи, че човекът е носил обувки. Това означава, че съвременният човек е започнал да носи обувки 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе.

Предишно изследване на проф. Тринкхаус е показало, че малките пръсти на човешките крака са станали по-слаби през етап от праисторията, известен като горен палеолит. Това се обяснява с носенето на груби обувки, при което намалява  употребата на яките и гъвкави малки пръсти за хващане и поддържане на равновесие.
 

Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Ashaman в Април 15, 2007, 12:11:50 pm
Огромният камък от Баалбек си е истински, и няма араматурни желзеза:) Доколкото знам, не е преместван, там е дялан и от единият край още е свързан със скалата. За розетата имаше няколко версии, лично мен никоя не ме задоволява:)
А това е от България, и май не е проучвано, дали знаят изобщо за него?понеже това е любителска снимка.
(http://img141.imageshack.us/img141/9527/000022352xo1.jpg)
-----

И още нещо от мен;
(http://img263.imageshack.us/img263/1180/sunsymbolbi5.jpg)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: kokimoto в Април 15, 2007, 22:45:02 pm
Ashaman
кажи каде е направена тази снимка !! Трябва да се проучи!!
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: H. в Април 15, 2007, 23:23:30 pm
Демир Баба. Има тема.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Април 19, 2007, 01:33:34 am
Ashaman, тези, с които сравняваш са осмолъчни. А това което е снимано е седмолъчно така, че сравнявай по - скоро с росетата от Плиска. Можем да почнем от там какъв е смисълът на седмолъчната звезда, защото осмолъчната я разгледахме в другата тема?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Ashaman в Април 22, 2007, 10:12:00 am
Ами аз не ги сравнявам, сравнени са осмолъчните от колажа, който е мой.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Fiery в Юли 16, 2007, 05:30:33 am
(http://www.standartnews.com/images/uploaded_images/pic_270329_bg.jpg)(http://www.standartnews.com/images/articles/orig_196086_bg.jpg)


(http://i.actualno.com/club.bg/files/2007/07/14/8635dfd505.jpg)


ВИДЕО (http://www.youtube.com/watch?v=JQlVRwUiORA) :-*
 


Съкровищата от Сливен доказват хипотезата на Китов, че Долината на царете се простира на юг и обхваща територията и на днешния сливенски край.МОНИТОР

Понеделник,16 Юли 2007

Златна маска и пръстен, принадлежали на тракийски владетел, царувал в началото на IV век пр.н.е., откриха археолози от екипа на проф. д-р Георги Китов. Съкровищата бяха откопани от гроб в Далакова могила край сливенското село Калояново.
Намерената преди два дена златна маска е втората по големина, открита в България. Тя е с диаметър 23 см и е по-лека от маската на Терес, която екипът на проф. Китов намери през 2004 г. край Шипка. Маската е на неизвестния засега владетел, погребан на това място. Тя е плоска, с голям нос и със затворени очи.
Вчера археолозите откриха и златен пръстен. Около плочката на бижуто е изографисан профилът на погребания тракийски владетел. По думите на проф. Китов нарисуваният мъж е красив и интелигентен, с брада, мустаци и много прилежно сресана коса. Около изображението на тракийския цар е изсечен и надпис, който гласи: "На спасителя на Азия", обясни още проф. Китов.
Гробът на тракийския владетел, разкрит в Далаковата могила, е с размери 2 на 2,5 м. Стените на некропола са облицовани с дърво. Заедно с владетеля в него са погребани и два коня. В гроба бяха намерени още 30-сантиметров сребърен ритон, изобразяващ глава на сърна и бронзова хидрия. Археолозите се натъкнаха и на два златни съда с украси от канелюри и три много големи амфори, които са отлично запазени.
По време на разкопките екип на "Дискавъри ченъл" е снимал откопаването на гроба, както и намирането на ценните находки. За първи път в историята на телевизионния канал те снимат на живо откриването на сребърен ритон, обясни проф. Китов.
По договор с общината всички находки, които открие експедиция „Темп" край Сливен, ще бъдат предоставени на историческия музей в града. Това съобщи началника на музея Николай Сираков. Откритите досега съкровища ще бъдат отнесени в сградата на музея, където ще бъдат поставени под специална охрана. Кметът Лечков съобщи преди два дни, че ще внесе предложение в общинския съвет да бъдат купени бронирани стъкла за бъдещата експозиция на съкровищата.
Вчера Сираков съобщи още, че след като приключат разкопките на гроба, екипът на проф. Китов ще продължи експедицията си с откопаването на друга могила, която се намира в същия район.
Наталия Финашкова


СТАНДАРТ

Понеделник,16 Юли 2007

Археолозите са категорични, че пръстенът е уникален не по-малко от златната маска. Той със сигурност е царски. Заедно с него бе намерен и малък съд от метал, върху който има изображение на жена. Това кара археолозите да смятат, че погребението е от края на V в. пр. н. е., а не както вчера се предполагаше, че е от IV в. преди Христа. При всички случаи анализите тепърва предстоят. "Стандарт" научи, че могилата, в която бяха открити златната маска и златният пръстен, е единствената от всичките 16 източно от Сливен, която не е била проучвана предварително от геофизиците на експедицията. Вчера стана ясно, че в гроба на тракийския владетел има нещо рядко срещано. Главата на царя е отрязана и археолозите я откриха до таза му. Тепърва това откритие ще се изследва. Вчера никой не се нае да каже какво означава. Освен конски украси в гроба бяха открити множество звънчета, топчета и други.
Проф. Китов предложи намерената златна маска на тракийски цар да бъде посветена на бащата на българските траколози покойния проф. Александър Фол. Вчера д-р Китов обяви официално намерението си в присъствието на съпругата на Александър Фол, Валерия Фол, която е ст.н.с. в Института по тракология. Истинско стълпотворение на учени от България стана на Далаковата могила край сливенското с. Калояново. Да видят златната маска дойдоха археолози от цялата страна. Лично директорът на Археологическия институт към БАН Рашо Рашев пристигна на могилата. Оказа се, че вторият ритон, за който археолозите съобщиха в събота вечерта, на практика е кентавър. В гроба на тракийския цар е погребано и животно, за което се предполага, че е елен. От двете страни около самия гроб, където има поставени дървета, бяха открити по два коня.
От вчера голямата работа вече се прехвърля на реставраторите, които да започнат да консервират многобройните находки, открити в Далаковата могила. Археолозите се натъкнаха и на множество малки керамични съдове, но част от тях са натрошени и трябва много внимателно да се облепят още на място. Всички открити находки се напояват със специална течност, за да може консервацията им да стане по-лесно. Археолозите се натъкнаха и на следи от тъкан, която ще се изследва.
Засега златната маска се пази със засилена охрана. В нощта срещу неделя откритието на д-р Китов бе пазено от четирима въоръжени полицаи от РПУ-Сливен. Те пристигнаха в събота вечерта и ще се сменят, докато маската е в района на Далаковата могила. Кметът на Сливен Йордан Лечков вече обяви, че ще поиска още средства от общинската хазна за покупка на специални бронирани витринни стъкла. Те ще са нужни за Историческия музей в Сливен, където да бъде поставено уникалното откритие на Георги Китов. По договор с общината археолозите трябва да предадат всички свои находки в Историческия музей в града под сините камъни. Очаква се стойността на експедицията да надхвърли 300 хил. лв.
Работата на екипа на д-р Китов през последните два дни се заснемаше от екип на канал "Дискавъри". Досега археолозите разкопаха три тракийски могили. До края на лятото те трябва да изследват още около селата източно от Сливен.
Георги Мангинов

Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Юли 24, 2007, 23:46:47 pm

В гроба на тракийския цар е погребано и животно, за което се предполага, че е елен.


Някакви идеи, тълкувания, предположения за това погребение?
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Юли 27, 2007, 15:38:53 pm

В гроба на тракийския цар е погребано и животно, за което се предполага, че е елен.


Някакви идеи, тълкувания, предположения за това погребение?

Елементарно, Уотсън, нали трябва да яде нещо в хадес:))))
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Юли 31, 2007, 23:12:21 pm
Само да спомена, че на много от откритите съкровища и злата веднага им правят дубликати и тихомълком ги заменят с оригиналите. Излагат дубликатите, а оригиналите се маскират някъде (все още не знам къде), като изложените ги представят за оригинали. Това е казано от човек отговарящ за охраната при разкопките на някои могили.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Силата в Август 01, 2007, 12:08:22 pm
Злато!Прадедите ни са били толкова добри в неговат обработка.Мен ме впечатли ,че тялото е на спасителя на Азия.Инайки предвит ,че тялото си има и пръстен и маска може би той не е от тука. :-\
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: любопитен в Октомври 18, 2007, 11:32:05 am
Имам предположение ,че "Долината на царете "не продължава само на изток а и на юг.Дано само не ги изпреварят иманярите-проклети да са!
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Joro Velev в Октомври 21, 2007, 06:37:59 am
   Това последно откритие е само на 9км. от Кабиле.
   Стените на Кабиле са каменни и мноого по-солидни от прехваления Севтополис, чийто пък според слухове били от дървета и земен насип. Дали царския град е по-защитен от една предполагаема резиденция? Не съм специалист но и по застроена площ Кабиле бил по-голям....
   При около 90 тракийски племена ако половината са имали отделни царства, по ми се връзва "полуострова на тракийските царе" една долина - едно племе. ;)
   Скоро във филм за Троя казаха, че "тази отрова я ползват траките за да ловят маймуни". Бих запитал дека са били тези маймуни по тракийско???
   Дано специалистите са съвестни и коректни.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Trandev в Октомври 29, 2007, 13:39:03 pm
МАЙКЪЛ КРЕМО В БЪЛГАРИЯ
Визитата ще включва лекции и срещи в цялата страна с представители на научната и академична общност, беседи с читатели и широката общественост, участия в телевизионни и радиопредавания, интервюта, репортажи, публикации, запознаване с културното и природно богатство на България - посещения на музеи, културни паметници и природни забележителности, разпространение на книги и списания с автограф на автора.

Срещата на Майкъл Кремо с читателите в книжарници "Пингвините" включва следните градове и дати:

    *
      27 октомври, 16:30 - Стара Загора, ул. "Цар Симеон Велики" 117
    *
      29 октомври, 16:30 – Казанлък, ул. "Искра" 8
    *
      30 октомври, 16:30 – Габрово, ул. Радецка 9
    *
      31 октомври, 16:30 - Велико Търново, ул. "Оборище" 18А, CENTRAL MALL
    *
      02 ноември, 16:30 - Плевен, пл. "Възраждане" 7
    *
      05 ноември, 16:30 - Русе, ул. "Александровска" 48
    *
      07 ноември, 16:30 – Варна, пл. "Митрополит Симеон", Козирката
    *
      08 ноември, 16:30 – Бургас, ул. "Александровска" 147
    *
      09 ноември, 18:00 – СОФИЯ, пл. "Славейков" №11 (книжарница "Пингвините" в "Александра видео Шок")

Повече информация за Майкъл Кремо и визитата му в България можете да намерите на адрес:
www.vedaorg.info
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Януари 13, 2008, 23:03:26 pm
Най-старият гроб на Балканите е край Велико Търново


13 януари 2008 г.


Германски учени потвърдиха, че великотърновският археолог Недко Еленски е откривател на най-старото погребение от неолитния период на Балканите.

Археологът в продължение на 5 години проучва раннонеолитното селище край с. Джулюница. През 2004 г. той откри гроб на 12-13-годишен индивид, който датира от 6300-6200 г. пр.Хр.

Преди 2 години Недко Еленски изпратил за радиокарбонно датиране в Института по протоистория и праистория в Кьолн 7 проби от овъглено дърво.

След изследванията, проведени под ръководството на проф. Венингер, е потвърдено, че най-ранното селище край Джулюница е от 6300-6150 г. пр. Хр. Това доказва, че погребението, открито в този пласт, наистина е най-старото на Балканите от неолита.

Недко Еленски провежда археологически разкопки край Джулюница от 2001 до 2005 г. Погребението беше открито в полувкопано жилище с дължина 4,30 м, чийто покрив бил изработен от нетраен материал. Гробът е разположен на 70-80 см от огнището, под пода на жилището.

Антропологът проф. Йордан Йорданов не се наема да определи с точност пола на индивида, защото на тази възраст половите белези не са ясно изразени.

Неолитното селище е съществувало от 6300 до 5700 г. пр.Хр., като животът там замрял поради неясни причини, обяснява археологът. Разцветът на селището е в периода около 6000 г. пр.Хр.

Там са намерени и две погребения от късния халколит, датирани около 4000 г. пр.Хр. През 2005 г. Недко Еленски откри край Джулюница и късове корозирал метал на 8000 г., за които след изследвания в Геоложкия институт при БАН беше установено, че става дума за медни находки.

Експонатите също са предоставени за изследвания в Германия, за да бъде установено дали металът е бил подлаган на обработка.

През това лято археологът от Регионалния исторически музей ще продължи разкопките на раннонеолитно селище. Една от целите, които си поставя, е да проучи пласта между 6800 и 6000 г. пр.Хр., като ще търси най-вече жилища.


http://goodnews.actualno.com/new_143233.html


Джулюница е във Въликотърновско: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%BB%D1%8E%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_(%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE)     
Ако се окаже, че намеренит метал на 8000 години е бил обработван може да излезе нещо много интересно :)

Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: sunin в Февруари 01, 2008, 01:20:32 am
Нито един от тези артефакти не е открит в археологически контекст. Тогава за каква археология говорим >:( Ако някой археолог някога е изкопал странна находка тя отдавна е потънала незнайно къде....... :-\

Без строга документация няма археология - има фантасмагории и иманярство!!!

Относно М. Кремо - той е един блестящ учен и съм сигкрен че лично е участвал в проучването на някой тайни археологически обекти. Но за сега публикациите на находките ще останат засекретени и скрити от очите на стадото и на ония - вие знаете кои. :D
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: ---------- в Февруари 01, 2008, 10:30:01 am
E, във форума за Езотерика може би думата "археология" има и по-иносказателен смисъл, който не е толкова строго обвързан от илюминаторните инструменти за "истина" - документациите...
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Март 14, 2008, 15:51:14 pm
Е, във форума за Езотерика, въобще няма място за изчезналите цивилизации:)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: asdfghjkl в Април 05, 2008, 05:00:30 am
http://forum.all.bg/printthread.php/Cat/0/Board/history/main/386849/type/thread

Разгледайте материалите и снимките в тази тема, има много интересни попадения!
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: cheese в Април 19, 2008, 16:43:11 pm
Чужбински форум с интересни снимки на разни неща. Вкамененият чук ме разби направо! (Баси как звучи - "чукът ме разби" :))

http://www.unexplained-mysteries.com/forum/lofiversion/index.php/t39641.html
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: ======= в Май 28, 2008, 19:57:39 pm
       Откриха гробницата на Клеопатра
Египетският Индиана Джоунс твърди, че е погребана заедно с Марк Антоний

Египетският археолог Захи Хауас, известен с прякора Индиана Джоунс, тъй като не се разделя с шапката си, твърди, че е на път да открие гробницата на Клеопатра. Засега е открил тунел под храм, който водел към гробницата, изпълнен с необичайно количество монети с образа на египетската царица и нейни скулптури
Фото Интернет


Една от големите загадки на древността може скоро да бъде разгадана. Египетският археолог Захи Хауас твърди, че е открил мястото, където е погребана легендарната египетска царица Клеопатра, пише в. "Таймс". Ако Хауас се окаже прав, то това ще е най-голямото археологическо откритие в Египет от 1922 г. насам, когато британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон. 60-годишният Хауас, когото наричат Индиана Джоунс, защото не се разделя с широкополата шапка, подобно на героя от едноименния филм, предполага, че Клеопатра и нейният възлюблен -римският пълководец Марк Антоний - са погребани заедно в храма на Озирис, известен като Taposiris Magna, на 45 км западно от град Александрия. Археологът открива под храма тунел, дълъг 121 м, в който намира статуи на Клеопатра, сред които и една алабастрова глава, както и множество монети с нейния образ. "Подобни артефакти не можете да откриете в обикновен храм", обяснява Хауас. Друго доказателство е, че храмът е бил добро място за скривалище. След като при Акциум през 31 г. пр. Хр. Октавиан побеждава флотата на Марк Антоний и Клеопатра, двамата побягват към Египет. Битката слага край на властовите им амбиции и те решават да се самоубият. Според Хауас, който е и шеф на Висшия съвет по антични ценности на Египет, телата им са погребани под храма на Озирис. Археологът още не е открил самата гробница, но през ноември ще продължи разкопките, като използва радар за откриване на подземни камари. Хауас работи заедно с 12 археолози и 70 работници.

Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Mirotvorec в Февруари 25, 2009, 21:47:01 pm
                       Какво е това с големите очи?

Така, както е счупено, и с тези очи, които са били инкрустирани, прилича на извънземно, както ги дават по филмите.

С тези думи ни посреща директорът на Археологическия институт Маргарита Ваклинова. "Обаче е човек - допълва дамата, - дупките на главата са най-вероятно от инкрустирана корона. Това не се среща по статуетки с толкова малки размери. Очите са като тип семитски, изпъкнали", допълва тя.

Странното същество, което гледа от снимките, е открито преди около 3 г. в района на Дупница, Благоевградско. С черепчето в ръка откривателите причакват на улицата археолога Иля Прокопов, бивш шеф на Националния исторически музей, за да му го покажат и да чуят мнението му. По-късно му пращат и снимки на находката. "Не ги знам кои са, повече така и не ги видях. Но това, което ми показаха, действително ме изуми", спомя си историкът и очите му заблестяват.

"Не съм виждала подобно нещо - казва и Румяна Милчева от Археологическия музей в София. - Много е странно. Не съм сигурна, че изобщо е от България. Не е типично, наподобява маи и ацтеки, по-добре идете в Музея за чуждестранно изкуство", отпрати екипа ни археоложката, призната за специалист по "главите".

Според Иля Прокопов каменната главичка е част от статуетка отпреди римската епоха и ако са спазени пропорциите на човешкото тяло 1:7,5-8, то тя е била между 40 и 50 см.

„Най-вероятно тази статуетка, или група от статуи,

е била във важен храм, защото е от мрамор, обкован, а след това позлатен”,

обяснява специалистът. Той допуска, че артефактът е бил в сграда, която е претърпяла силен пожар: "Металът е изгорял навсякъде, включително не се виждат щифтове от камъка да стърчат, но са запазени металните листи, които са вътре в очните кухини, където не е имало кислород." Прокопов е категоричен, че металният лист е обличал отвсякъде фигурата, не е само вътре в очите. Те пък са били от стъклена паста или от полускъпоценен камък и най-вероятно са били цветни, за да се открои окото.

Историкът допуска, че статуетката е била върху пиедестал. При изгарянето на храма или светилището, където е била, тя паднала и се счупила, защото отцепването на находката върви по дамара на камъка. "Не е счупено от удар, защото няма такива следи. По-скоро при нагряването камъкът е паднал на земята и статуетката се е разпръснала на части", подрежда пъзела Прокопов.

Отворите по главата според него са, за да се закрепи върху нея конструкция – шлем, скафандър или нещо друго. "Има два варианта – или става въпрос за божество, което е било с шлем, например Атина Палада,

или е нещо, което хората са видели".

"Много често са рисували и изобразявали неща, които не са могли да си ги обяснят. Но са ги виждали. Не е типично да рисуват въображаеми същества. Никой не е сядал да си измисля нещо, съвсем друг е бил информационният поток, общуването", обяснява историкът. "Много малко са били грамотните хора – жреци, хора от управата, и те са били на почит. Така че не може някой да седне и да изработи нещо просто така, защото му е хрумнало, нещо толкова скъпо – мрамор, облицован с метал, позлатен, полиран, с очи в цвят. Това не може да си го измисли."


Проф. Йордан Йорданов
Директор на Института по експериментална морфология и антропология към БАН

Това е антропоморфно същество

Със сигурност това е антропоморфна фигурка, т.е. човекоподобна. Дали е извънземно? В нашата наука работим със сравнения и тъй като нямаме налично извънземно, не мога да ви кажа. Но със сигурност не е животно. Устройството на клепачната цепка, на едното и на другото, особено на лявото око, в което има зеница, категорично отхвърля тезата за някаква прилика с животински вид.

За съжаление нещо е счупено отдолу. Дупките са характерни за някои от епохите на праисторията. Те биха могли да се интерпретират като маркиране на венец или корона. Имитирали са идол, божество, което е смятано за важно в системата, идеологията, към която принадлежи.

Древните хора са имали навик да маркират с точки някои от отворите, най-често устата, или по-рядко - около носната кухина. Така че в случая това е едно керамично произведение, даже с поставена очна ябълка. Не ме изненадва размерът - когато се произвеждат този тип фигурки, в никакъв случай не са с действителния размер на човешка глава. То е много по-малко. Аз не съм виждал досега в находките на археолозите, като изключим елинизма и римската епоха, фигура, която да имитира достоверно черепа.

http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl4 (http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl4)

Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: хадзапи в Март 12, 2009, 20:51:39 pm
Още малко "приказки":

"Стоунхендж е построен от средните атланти. Космическа база, от която атлантите са направлявали корабите си при излитането и приземяването им. Има строго определена ориентация и директен транспортен коридор, свързващ Земята с цивилизациите от Орион. Под Стоунхендж има подземен атлантски град, в който се намират космически кораби и архив със звездни карти и маршрутни трасета."" Баалбек представлява духовен център, където са се изучавали различни дисциплини на философията, космогонията и духовните закони във Вселената. Под него има подземна библиотека, съхраняваща ръкописи, свързани с тези дисциплини. За Баалбек мога да кажа, че е съвършено творение на техническата мощ на Висшия разум. Има и изграден подземен завод. Той се простира на стотици километри площ и е разположен на 7 нива. Построен е още преди появата на атлантите, когато Земята е имала друга структура, а ядрото й било с коренно различни параметри на физическите и енергийните стойности. В ядрото на Земята са работили представители на различни цивилизационни и планетарни групи. В момента процесите на производства са почти замразени, поради започващите нови промени в него. Функционират само лабораториите, които се занимават с изследване на настъпващите изменения. На базата на получените данни се правят систематични доклади до съответните галактически центрове. А те, от своя страна, на базата на получените данни, извършват съответните корекции и пренастройки на енергийните канали, свързващи отделните точки на Галактиката."


"- Кои енергийни комплекси са най-важните на Земята?

-Всички са изключително важни. Но генераторът, който е в основата на Голямата пирамида, е свързан с ядрото на Земята, което продължава да бъде изследвано и следено като процес на развитие и функциониране, тъй като има особено важно значение за Галактическата общност."" В подземията на плиска се съхранява литературната съкровищница на българските ханове, исторически документи, свързани с живота и преселението на траките, както и документи от времето на атлантите, описващи начина на конструиране и принципа, на който са работили всичките използвани от тях апарати и машини. В специален отдел се намира "ключ" към познанието на атлантите. Притежаващият този ключ може да усвои техните знания. Но не сега.
В златната книга, намираща се в подземията на Преслав са предадени всички тайни на атлантите, които те са оставили на траките. Там са описани и всички техни подземни градове, както и пътят до тях. Съществува и описание на мястото, където се съхранява генетичния материал на мсички живели да сега цивилизации на Земята и пътят до там. Във 2-та, по-малка част на книгата, траките описват пътищата, по които са поели, местата, които са посетили, дейността, която са извършили преди да се върнат по тези земи.
Началото на книгата започва с азбуката на атлантите и начините за усвояването й."
От Милан Миланов
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Oberon в Март 13, 2009, 12:14:39 pm
Стоунхендж няма нищо общо с писта за атлантски космонавти, небесни порти, или пък съзвездие Орион. На въпросния Милан Миланов му предай много поздрави, и да слезе малко на земята. Да се постарае да подходи малко научно, че вече е смешно.

Не мога да коментирам кой е построил Стоунхендж, това никой не го знае, камо ли въпросния Миланов. Но мога да ти дам много солидни доказателства каква е била целта му. Ако те интересува, кажи.

п.с Адски ми е любопитно, какво е значението на земното ядро за галактичната общност:)))
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: bai_lun в Април 04, 2009, 10:41:38 am
(http://xfile.hit.bg/columb.jpg)
Златни амулети на древните индианци от днешна Колумбия
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Tuki в Април 23, 2009, 15:15:52 pm
Останките на сестрата на Клеопатра

Възстановка на лицето на Арсиноя:

(http://www.bgfactor.org/img/lead/2009/03/18507.jpg)

Група австрийски археолози доказа, че открит преди повече от 80 години в центъра на древногръцкия град Ефес в Мала Азия, днес на територията на Турция, скелет е принадлежал на принцеса Арсиноя ІV (Arsinoe; 68 или 67 г. пр. н. е.- 41 г. пр. н. е.) – по-младата и амбициозна сестра на египетската императрица Клеопатра, която спорела с нея за престола, съобщава Fox News, цитирайки информация на британското издание The Daily Telegraph.

Европейските археолози открили гробницата с останките още през 1926 г. и взели със себе си за изследване черепа, който бил детайлно изследван, измерен и описан. Тогава обаче останките не могли да бъдат идентифицирани, а в годините на Втората световна война черепът на принцесата изчезнал безследно.

През 1990 г. докторът по археология от Австрийската академия на науките, д-р Хилке Тюр (Hilke Thür) отворила отново саркофага в гробницата и открила, че обезглавеният скелет е все още на мястото си. След 4-годишно изследване на останките, Тюр излезла с хипотеза, че те принадлежат именно на убитата по заповед на Клеопатра Арсиноя.

Тогава мнозинството историци сметнали теорията за малко вероятна, но днес със средствата на съвременната наука Австрийският археологически институт провел ново изследване на останките, сравнявайки ги с още 500 скелета, открити в същия исторически пласт в Ефес, от който датира гробницата – 50-20 г. пр. н. е. Специалистите тръгнали от обратната теза – че теорията на Тюр за Арсиноя е невярна, но не намерили никакво доказателство за това.

Допълнителното изследване и реконструкцията на черепа на Арсиноя, съгласно информацията за него, показва, че принцесата е съчетавала чертите на белите европейци, древните египтяни и чернокожите африканци, което кара на изследователите да смятат, че Клеопатра също е имала смесен произход и евентуално африканска кръв, а не както се е смятало досега – македонски, т. е. гръко-кавказки произход, уточнява The Times.

Арсиноя и Клеопатра (или както е официалната й титла, Клеопатра VII Филопатор; 69-30 г. пр. н. е.), били дъщери на елинистическия цар на Египет Птолемей XII от различни майки. Арсиноя, която според съвременниците си се отличавала с неземна красота, сама била закратко царица на Египет под името Арсиноя IV.

Когато Юлий Цезар пристигнал в Александрия през 48 г. пр. н. е. и се съюзил с Клеопатра, Арсиноя успяла да избяга с помощта на учителя си Ганимед и да се присъедини към бунтовните египетски войски под командването на Ахилес (Achillas), които я обявили за фараон на Египет. По-късно Ахилес бил убит по заповед на евнухът Ганимед, който на свой ред застанал начело на армията.

След като египетските войски били разбити от Юлий Цезар в Битката на Нил през 47 г. пр. н. е., Арсиноя била откарана в Рим, за да води Триумфа на Цезар като военна плячка. След унижението, Арсиноя потърсила убежище в Храма на Артемида в Ефес.

Тъй като се страхуваола от амбициозната си сестра, Клеопатра поискала от любовника си Марк Антоний да я убие, което се случило в Храма на Артемида през 41 г. пр. н. е.

Научната документация от проучването на останките на младата принцеса ще бъдат представени от д-р Фабиан Канц (Dr Fabian Kanz) от Медицинския университет на Виена пред Американската асоциация на специалистите по физическа антропология (American Association of Physical Anthropologists) в Чикаго на 31 март, посочва The Daily Mail.

Историята на откритието ще бъде представена и от документалния филм “Cleopatra: Portrait of a Killer”, който ще бъде излъчен по BBC1 от 21,00 ч. местно време (23,00 ч. българско време) следващия понеделник, 23 март.А за самата Клеопатра се твърди, че е изглеждала така. Този бюст се пази в Берлинския музей:

(http://img.lenta.ru/articles/2009/03/16/arsinoe/cleopatra.jpg)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: ultrafutur в Юни 02, 2009, 11:16:31 am
Металните тръби на котловината Чайдам

(http://www.epochtimes-bg.com/2009-02/pix/2009-05-31_04_d.jpg)

http://www.epochtimes-bg.com/2009-02/2009-05-31_04_d.html

През 2002 г екип от учени се отправят към китайската провинция Чингхай (Qinghai), за да изследват мистериозни метални тръби, открити в котловината Чайдам (Qaidam). Изследователите установяват, че тези тръби трябва да са произведени в много далечно минало - време, за което се счита, че човечеството е разполагало само с най-примитивната технология. Местните хора обаче вярват, че тези останки са продукт на извънземна култура.

„Неуместен артефакт” (Out Of Place ARTifact / Oopart) е термин, прилаган за десетки открити на различни места по света праисторически обекти,  чието  технологично ниво е в пълно противоречие с определената им въз основа на физически, химически и геологически данни възраст. Често неуместните артефакти са обезсърчаващи за конвенционалните учени, но носещи радост на авантюристичните изследователи и любителите на алтернативни научни теории.

През 2002 г екип от учени се отправят към китайската провинция Чингхай (Qinghai), за да изследват мистериозни метални тръби, открити в котловината Чайдам (Qaidam). Изследователите установяват, че тези тръби трябва да са произведени в много далечно минало - време, за което се счита, че човечеството е разполагало само с най-примитивната технология. Местните хора обаче вярват, че тези останки са продукт на извънземна култура.

Докато много части и парчета от тръбите могат да бъдат намерени разпръснати в областта, голям брой от тях са разположени в подножието на връх Байгонг (Baigong), в пирамидална структура, висока приблизително 60м. Пирамидата има три триъгълно оформени пещери. Въпреки че две от тях са се срутили, третата разкрива метална тръба с диаметър от 45см, с видим изпускателен отвор. Втора тръба със същия диаметър се спуска навън по планината и отива в земята.

На входа към пещерата има около десет тръби с диаметър между 10 и 40см. Според изследователите тези парчета предоставят някакви доказателства за начина, по който тръбите са били сглобявани.

Още железни парчета от тръби могат да бъдат намерени по брега на езерото Тосон, на около 80м от пещерите, разпилени насред пясъка и скалите. Тези тръби са ориентирани по посока изток-запад, а диаметрите им са между 2 и 4,6см.

Тръбите от езерото разполагат с няколко различни отвора, като най-малкият е с ширината на клечка за зъби. Някои от тях имат изходи, които излизат на нивото на водната повърхност или под нея. Но те не са запушени, независимо от незнайния брой години във вода и пясък. И така, кой би построил такава сложна система от тръби и каква е била нейната функция?

Чин Жянуен(Qin Jianwen), началник на отдел Връзки с обществеността към кметството в Делинга (Delingha), сподели пред китайския вестник „People’s Daily”, че голямата височина и суровият климат правят областта практически необитаема. Той обаче отбеляза, че точно тези условия превръщат местността в идеално място за провеждане на астрономически проучвания, за което свидетелства и разположеният наблизо голям радиотелескоп на Китайската академия на науките. 

Няколко парченца от странните метални тръби са били отнесени в местна топилня с надеждата да предоставят на изследователите по-добро разбиране за сплавта, използвана при производството на тръбите. Химическият анализ показва, че те са съставени от 30 процента железен оксид и голям процент силициев диоксид и калциев оксид. Осем процента от метала, взет от тръбите, не е могъл да бъде идентифициран.

Според експертите голямото количество силициев диоксид и калциев оксид, намерени по тръбите, е в резултат от дългото взаимодействие между желязото и пясъчника. Това е нещо, което би могло да се получи само ако тръбите са били изработени много отдавна – по време, за което се счита, че човечеството не е разполагало с необходимото технологично ниво за създаването на подобни неща. :-\

Областта на връх Байгонг е сравнително отдалечена. В нея няма индустриално или урбанистично развитие; единствените й жители са номадски пастири, живеещи на север от планината.

Така не ни остава нищо друго, освен да се чудим дали тази сложна система от тръби е създадена от извънземни, от напреднала човешка цивилизация или е продукт с по-малко загадъчен произход. Докато местните хора си имат свои теории по въпроса, то на учените тепърва им предстои да правят заключения относно мистериозните метални тръби в котловината Чайдам.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: invio в Юни 03, 2009, 11:51:42 am
http://mmmgroup.altervista.org/e-menu.html
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: insomnia1304 в Юни 06, 2009, 19:00:38 pm
Алуминиевият артефакт от Аюд, Румъния
http://www.epochtimes-bg.com/2009-02/2009-06-06_01_d.html
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: bogoizbrania в Октомври 14, 2009, 22:27:38 pm
За какво според вас е служело това?

(http://pics.data.bg/storage/pics/74908/18239/ece2e326f06dab62904bc9d9b6782a14_610x0.jpg)
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: SMSI-H в Октомври 14, 2009, 22:43:19 pm
Дай координатите!
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: julian_jecov в Март 13, 2011, 16:05:17 pm

kristalen_cherep_5Берлин, Германия /КРОСС/ В последния си брой немското списание „Mysteries" разказва за поредната сензация. По някакъв неизвестен начин един от кристалните черепи бил намерен в Бавария. Възможно е той да е принадлежал на райхсфюрера от СС Хайнрих Химлер. Това е последният от 13-е черепа, които трябва да бъдат намерени преди Края на Света, за да се предотврати световния Апокалипсис, пише изданието. На страниците на списанието, неговият издател, швейцарски ят журналист и писател Люк Бюргин съобщава, че кристалният череп с тегло 12 килограма, височина 17,5 см и ширина 21 см е бил открит в  стар дървен сандък преди три години и „на цената на един сандвич" е бил закупен от 45 - годишен сътрудник на списанието от Бавария. Според Бюргин, единственото, което е пазело черепа е била стара войнишка раница.
kristalen_tcerepВ средата на 19 век в Европа започнаха да се появяват кристални черепи, които били изработени от майстори от доколумбовата цивилизация в Южна или в Мезоамерика. Жреците на ацтеките, инките или маите са ги използвали в религиозните си ритуали. Според вярванията, ако цялата „дяволска дузина" от 13 черепа се съберат на едно място, ще настъпи края на света. В неизвестен досега списък на четири страници са изброени 35 предмета на изкуството, които Хитлер и Химлер са наредили да бъдат изнесени от Аугсбург в Страконице, малко преди края на Втората световна война. Под №14 е написано „Кристален череп. Колекцията на Ран, N 25592, кожен куфар, мъртва глава от кристал, Южна Америка". „Билд" цитира думите на Люк Бюргин: „През следващите няколко месеца, навярно ще получим и съответните експертни мнения както за списъка, така и за черепа. Засега мога само да предполагам, но моят журналистически усет ми подсказва, че списъкът е истински".
http://www.cross-bg.net/index.php?_rt=1198494
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Март 13, 2011, 20:22:08 pm
Ехех, и си нямаха друга работа, освен да го тикнат в носа баш на сътрудника на медийната група :p Бахти глупостите! =D
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: baradj в Юни 01, 2011, 18:24:54 pm
Археолози, които правят разкопки на територията на Турция, в провинция Невшехир, твърдят уверено, че гномите съвсем не са  приказни персонажи, а реални същества, които са населявали лабиринти под земята преди пет хиляди години.

По време на разкопките  са открити повече от 200 селища на дълбочина 80 метра и това са само 10-12 от горните етажи, а учените са на мнение, че  те общо са около 20.

Преди около 5000 години само в един от тези подземни градове с улици, храмове, дворци за кралете и обикновени  жилища са можели да живеят, без да се изкачват на повърхността,  до 50 хиляди жители.  Там те дори отглеждали зеленчуци и развъждали домашни животни - в потвърждение на това да открити скелети на коне, свине и крави.

Открити са мегаполиси с продоволствени складове, винарски изби, тържествени зали с колони и банки с тонове златни запаси. Градовете се строели от камък, който поддържал постоянна температура + 25 градуса, а наличието на  вентилационни шахти позволявало да се живее под земята. Градовете помежду си били  съединени с широки тунели.

Все още, обаче, не може да се    даде обяснение на въпроса кои са били тези тайнствени жители, защо са избрали да останат под земята  и къде са изчезнали.

Според наличните артефакти, подземните жители  били ниски на ръст около 1,2-1,5 м и са живели до 30-35 години.  При разкопките не са били открити признаци на каквато и да било религия.  Учените смятат, че гномите са се покланя ли   на своите крале, които, ако се съди по  таваните на спалните им, са превъзхождали по ръст поданиците си.

Много археолози са на мнение, че в началото на цивилизацията, хората  са били с нисък ръст.  Някои разкопки потвърждават, че Земята  в някои райони е била  населена от лилипути, които впоследствие са измрели, така както в други  пък са живели гиганти....

Въобще, колко малко знаем за миналото на Земята-майка!
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: fishbone в Юни 02, 2011, 13:02:56 pm
То интересно гноми, гноми ама някакъв източник на инфото ше може ли?
Иначе baradj и аз вярвам, че е имало не една и две лилипутски раси.
Титла: Re:Артефакти
Публикувано от: sunin в Юни 02, 2011, 17:11:41 pm
Тази информация е малко по-подробна и научна. За ``хобитите`` учихме в първи курс - Увод в праисторията.

Хомо Флоресиенсис е нов човешки вид, който може да пренапише учебниците по еволюция

 Останки от представител на неизвестен човекоподобен вид, живял преди 18 000 години и висок не повече от метър, са били открити на индонезийския остров Флорес.
Малките хора, които Би Би Си сравнява с хобитите от романите на Дж.Р.Р.Толкин, са имали много по-малък мозък, отколкото нашия вид Хомо Сапиенс, но изглежда са използвали оръдия на труда и са познавали огъня, смятат австралийските учени, на които дължим находката.

Някои експерти са във възторг от откритието, което според тях ще пренапише учебниците по човешка еволюция; други обаче се съмняват, че костта е от човекоподобен вид, информира Българската редакция на Би Би Си.

За находката подробно съобщава научното списание "Нейчър".

Цели страници на откритието посвещават днес и повечето британски вестници, като обясняват, че лицето на "хобита" е имало съвсем ясни човешки черти.

Много вестници публикуват на първите си страници рисунка на човекоподобно същество, което отправя предизвикателство към познатата ни история на еволюцията, както посочва "Гардиън".


 "Високият 90 см хобит, който пренаписва историята на човечеството" - под това заглавие "Индипендънт" обявява, че учените празнуват най-важното събитие в антропологията от цял век насам: откриването на нов човекоподобен вид.

Неговите представители живели редом с праисторическия човек в продължение на хиляди години, преди да изчезнат в джунглите на Индонезия заедно с миниатюрни слонове и гигантски плъхове, разказва изданието.

"Индипендънт" цитира учените, според които откриването на Хомо Флоресиенсис (Homo floresiensis, както е наречен човекоподобният вид) поставя под въпрос самото естество на човека поради ниския ръст и малкия мозък.

Различни според Би Би Си са и хипотезите за изчезването му - мощно вулканично изригване на островите или силната конкуренция на по-високия и по-мощен Хомо Сапиенс.

Първият открит "екземпляр" от новия вид е женски и е наречен "LB1", съкратено от "Liang Bua 1", по името на пещерата, където е намерен.

Големината на нейния мозък е била колкото при шимпанзетата и първоначално учените сметнали, че са се натъкнали на детски останки.

Друга интересна характеристика на новия вид са дългите му предни крайници, което кара някои да предположат, че "хобитите" може да са живеели по дърветата, особено ако наоколо вече са бродели хищните комодски варани.

Засега се смята, че новият вид е произлязъл от т.нар. "Homo erectus" ("изправен човек"), останки от който са намирани на индонезийския остров Ява.

Той може да се е заселил на Флорес преди около 1 млн. години и поради откъснатостта на острова от сушата да е еволюирал в миничовек, за да използва по-добре оскъдните ресурси, допуска Би Би Си.

Недоумение обаче буди начинът, по който е доплувал дотам, вероятно с лодки - но плавателните съдове се смятат за надхвърлящи интелектуалните способности на Хомо еректус.

Не по-малко любопитно е, че местните жители са съхранили легендите за "малкия народ", който те наричали "Ebu Gogo".

Източник BBC
Титла: Re: Артефакти
Публикувано от: RViewer в Април 23, 2012, 00:51:23 am
Радиопредавателят на Посейдон
   
   

Между 1962 и 1979 г. полярният изследователски кораб “Елтанин” осъществява мащабно проучване на южните морета и океанското дъно. На 29 август 1964 г. по време на дълбоководни сондажи на 1600 км южно от нос Хорн екипажът успява да заснеме уникално подводно съоръжение. От непрогледното океанско дъно на дълбочина 4115 м изплували очертанията на странна “мачта” с внушителната дължина 120 метра. В основната конструкция били вградени разделени в четири секции 12 лъчеобразни “нишки”, завършващи със сферични уплътнения и сключващи ъгъл от 15? помежду си.
В средата на 60-те години все още не съществувал дълбоководен апарат, способен да достави апаратура с такива размери в ултрадълбоките области на абсолютен мрак и огромно налягане сред обледените южни морета. Затова и морските биолози допуснали, че откритата от “Елтанин” “антена” е някакво морско животно. Въпреки това те не успели да посочат никакъв класифициран от науката вид, който да притежава дори далечна прилика с мистериозния подводен обект. Биологът Томас Хопкинс отхвърлил и възможността да се касае за екзотично растение, тъй като слънчевите лъчи били безпомощни да проникнат в четирикилометровата бездна, а без фотосинтеза то не би могло да оцелее. Същевременно симетрията, размерите и местоположението на обекта създават впечатление за изкуствено инженерно съоръжение, инсталирано с определена цел. Но кога и от кого?
Новозеландският уфолог Брус Кати е автор на теория, според която антената е компонент от създадена в древността глобална конструкция, детектираща и транслираща данни за колебанията в геомагнитното поле на Земята и вариациите в 25 000 - годишния планетарен цикъл на движение сред звездите, известен като прецесия. След задълбочени нумерологични проучвания на подводния артефакт Кати излиза с версия, че той е дело на пришълци от звездната система на Сириус, чиято цел е да “изучават нашата планета или да контролират геологичните процеси, протичащи в земната кора”. Изследователят изказва предположение, че на Земята съществуват още поне 8 такива устройства. Кати счита, че египетските пирамиди и други древни паметници също са част от мащабния проект на космическите инженери.
Междувременно разузнавателните съдове на ВМС на САЩ все още проявяват подчертана заинтересованост към находката на “Елтанин”. Според Кати американски дълбоководни апарати няколко пъти се спускат до антената и я изучават. За съжаление американското правителство отказва достъп до събрания снимков и веществен материал. Така привържениците на теорията за палеоконтактите са лишени от поредния шанс да докажат правотата на своите убеждения.

Не знам дали са осем, но със сигурност има още една такава мачта, на мааааалко по-голяма дълбочина...

Друже, това дето го пише Оберон потвърждава постулат 1, на онова дето го дъвчехме с бай Петър преди три дни. Кво да ти кажа, направо ми увисна ченето, не бях влизъл от 7-8 месеца тука и сега се набутах точно на това дето ни е на дневна листа. Аман от синхроничности.

А това е снимката на това дето са открили янките: http://en.wikipedia.org/wiki/Eltanin_Antenna (http://en.wikipedia.org/wiki/Eltanin_Antenna)

Титла: Re: Артефакти
Публикувано от: Oberon в Април 23, 2012, 18:27:44 pm
Тия пък от Уики-то и те берат круши завалиите..."необичайно корало"...Господи...
Титла: Re: Артефакти
Публикувано от: aismak в Октомври 28, 2012, 23:26:39 pm