Форум за конспирации, уфология и мистика.

Специални категории => Мнения, препоръки и въпроси => Темата е започната от: Oberon в Ноември 17, 2005, 22:41:57 pm

Титла: Skype
Публикувано от: Oberon в Ноември 17, 2005, 22:41:57 pm
Моя скайп нейм е :Ahamenptah
За непросветените: Аха-мен-птах е Атлантида на египетски:)))

Айде пишете си тука скайп неймс:)

Оберон
Титла: Re: Skype
Публикувано от: H. в Ноември 17, 2005, 22:46:42 pm
Тази тема е позор - хахахаха :P
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Oberon в Ноември 17, 2005, 22:49:45 pm
?
Ся да не би Скайп да е нещо еврейско, илюминатско и тн?
Честно питам
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Атила в Ноември 18, 2005, 10:24:16 am
?
Ся да не би Скайп да е нещо еврейско, илюминатско и тн?
Честно питам
ми да, ICQ също
Титла: Re: Skype
Публикувано от: H. в Ноември 19, 2005, 00:41:33 am
Е Оберонка, ти не знаеш ли? Това са еврейски програми. Нещо free ли е, значи не е free :P Да скенна ли книжката "Шпионите в мрежата"? 130 странички е, ама ще ви държи 1 година после... Всеки един мейл по света се следи! Всеки един!!! Те затова са направени - и чатове и пощи. Затова никакво важно инфо по тези методи за комуникация ;)
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Mirotvorec в Ноември 19, 2005, 02:28:12 am
А има ли някакъв сигурен начин за комуникация?
Изключваме телепатичния де...
Титла: Re: Skype
Публикувано от: H. в Ноември 19, 2005, 02:32:40 am
Не разбира се :P
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Mirotvorec в Ноември 19, 2005, 02:38:39 am
Е, то и без туй нещата вървят към...абе да си спомним кои сме.Дойде ли това време-ще хвърлим и джи-ес-ем-и, и телефони, и ...всякакви такива  :D
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Alien в Ноември 19, 2005, 12:57:28 pm
Ето и японската алтернатва - не че има голяма разлика ко ще ползвате  :P
Dnes +
Sony пуска видео конкурент на Skype
    
18/11/2005 13:24
Sony съобщава за старта на собствена безплатна услуга за интернет телефония, аналогична на Skype. Японците обаче наблягат на организирането на видео конферентни връзки.

Новата услуга се нарича IVE и ще се стреми да осигурява “повсеместна моментална видео връзка”. Разработена е на база софтуер, работещ под Microsoft Windows. Необходимите за свързването програми ще са достъпни за изтегляне от Мрежата, а собствениците на нови ноутбуци Sony Vaio BX ще ги получават предварително инсталирани.

Подобно на Skype, в IVE се предлага и позвъняване от компютъра към обикновени и мобилни телефони. При абониране за платената услуга се заплащат 9,95$ месечно, срещу което клиентът получава десетцифрен номер, на който може да получава входящи позвънявания.
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Mirotvorec в Ноември 19, 2005, 13:40:36 pm
А как става разплащането,ако чрез  Skype звъня на тел. номера ?
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Oberon в Ноември 20, 2005, 18:57:05 pm
е с кредитна карта как иначе:)))
Титла: Re: Skype
Публикувано от: H. в Ноември 20, 2005, 22:04:27 pm
:P :P :P :P :P :P
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Alien в Ноември 21, 2005, 14:53:28 pm
Китай иска да прекрати безплатните разговори по Интернет, съвместно с американска компания

 21 ноември 2005 | 12:52
Агенция "Фокус"    

Шанхай. Американската компания за високи технологии Verso Technologies съобщи днес, че е продала софуеър на големи телекомуникационни фирми, който ще позволи на Китай да блокира популярните безплатни Интернет телефонни услуги, като “Skype”, съобщава АФП. Монти Банерман, изпълнителен директор на Verso Technologies не даде допълнителни подробности за купувачите на софуеъра, в интерес на фирмата.


AAAAAAAAAA уж при комунизма било безплатно ама нанайцен.Нестига че следят ко са говори ами че и пари да дават потребителите. Накрая инстернета ще стане Paynet
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Атила в Ноември 22, 2005, 10:46:05 am
не е тва проблема - Scype криптира разговора и не може така лесно да се подлушва - live decrypt яде много ресурси освен ако нямаш по добра технология която Китай най-вероятно няма.

Та за тва им резват крилцата на според мене.
Титла: Re: Skype
Публикувано от: H. в Ноември 22, 2005, 14:58:54 pm
Всичко се следи. И сто криптации да има. Разшифрира се всичко за миг...
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Mirotvorec в Ноември 23, 2005, 00:56:01 am
От няколко дена и аз имам  Skype, но имам проблем - звукът, който чувам е накъсан, понякога нищо не разбирам от това, което ми говорят.При отсрещният пък се чува отлично.
Имам високоговорители от лека кола, но без усилвател,просто се чува по-тихо.
Ако някой може да ми даде съвет ще съм благодарен, щото си е хубаво нещо  Skype.
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Атила в Ноември 23, 2005, 02:01:26 am
накъсва ти от връзката (лоша/бавна) или от компа (бавен/стар и не мое да смята пакетите нормално, или е бъкан с въшки и бълхи)
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Mirotvorec в Ноември 23, 2005, 09:57:28 am
Ясно, причината ще трябва да е във връзката, щото останалото е ОК. Благодаря ти, Атила !  :D
Титла: Re: Skype
Публикувано от: Alien в Ноември 28, 2005, 22:50:06 pm
Хохо а ето как се печелят 4 милиарда $ от безплатен телефонПича си е продал компанията Скайп

Създателят на "Скайп" Никлас Зенстрьом направи революция и продаде компанията си за $ 4 млрд.
24 часа"  28 ноември 2005
Дарина Младенова    

Много компютърни експерти и икономисти се подсмихваха ехидно, когато през септември най-голямата електронна аукционна къща в света "Ибей" (eBay) купи компанията за интернет телефония "Скайп" (Skype). И оповести официално, че сделката е за 4,1 милиарда долара.

"4 милиарда за какво? Как се печели от безплатни телефони?", все още се чудят спецовете. Е, поне двама от тях въобще не си задават подобни въпроси. Никлас Зенстрьом и Янус Фрис, създатели и (вече бивши) собственици на "Скайп", направиха, изглежда, добър удар. С едно движение станаха много богати.

Американският гигант им плати 1,3 млрд. в зелено в брой и още толкова в акции. Останалите 1,5 млрд. двамата скайпаджии ще получат през 2008 или 2009 г., "ако бъдат постигнати определени цели".

Зенстрьом остава главен изпълнителен директор на компанията, основана от него и Фрис през 2003 г. И Фрис остава на работа там. Пред тях се открива реалната възможност да завладеят САЩ - досега клиентите им са главно в Европа и Азия.

Въпреки че изглежда свит и като брат на Бил Гейтс -с кръгло детско лице и очила, 39-годишният швед Никлас е по-забележимият. Той е шефът, той дава интервюта и обяснява бъдещи планове. Датчанинът Янус е с 10 години по-млад, но това не пречи двамата да имат зад гърба си вече 2 революции в интернет и страхотен бизнес успех.

"Скайп" е най-големият им хит. Създават го, защото решават, че с бурното развитие на интернет е редно да има и пряка телефонна връзка между потребителите на мрежата,

без телефонни компаниии и други посредници

Софтуерът на "Скайп" е безплатен, разговорите между негови клиенти също. Връзката е прекрасна, чува се кристално ясно. По 2 цента на минута се плаща само за разговори с абонат на стационарен телефон. За 2 години Никлас и Янус набират 54 млн. клиенти, от които едва 2 млн. ползват платени услуги.

"Мисля, че заплащането за телефон остана в миналия век. Дигиталните продукти и услуги не струват нищо и затова не може да се определи цена за ползването им. Телефоните ще изчезнат от услугите на телекомуникационните компании. След 10 години те няма да правят никакъв оборот от тях, всички ще говорят през интернет и без пари", категоричен е Зенстрьом.

"Скайп" вече е заплаха за телекомпаниите. Но за да изкарва все пак някакви пари, фирмата, регистрирана в Люксембург, въвежда платени опции - от миналата година има гласова поща за 19 долара годишно. Зенстрьом

обещава и видеовръзка,

също и пращане на текстове и изображения. 200 души работят по новите (и старите) проекти в "Скайп".

Преди безплатния телефон Зенстрьом и Фрис се прочуват със създаването на "КаЗаа" (KaZaa) - компанията, разработила софтуера за обмяна на музикални файлове, който е изтеглян най-много в света -370 милиона пъти. Двамата измислят и пускат КаЗаа през 2001 г. По-късно я продават - очевидно в подходящия момент, тъй като търсенето рязко спада заради ограниченията, защитаващи авторските права на изпълнителите.

Всъщност Никлас не е роден революционер. Разказва, че като дете бил примерен и изпълнителен. Роден в Стокхолм, завършва информатика и бизнес мениджмънт в университета в Упсала, като последната година прекарва в американския "Ан Арбър" в Мичиган. През 1991 г. започва кариерата си в шведската "Теле 2" - нова телекомуникационна фирма, в която тогава работят 23-ма души. Там се запознава с Янус Фрис.

Няколко години по-късно двамата се отделят в собствена фирма и правят удар след удар. Захващат се все с проекти в областта на р2р (peer to peer) - директната връзка между персонални компютри, без сървъри между тях, която улеснява и прави безплатна размяната на файлове между потребителите в интернет. Засега "Скайп" е върхът, но какво ли ще последва? С нюха си на бизнесмен Зенстрьом разширява полето на безплатния си телефонен продукт: "Моторола" ще вгражда в бъдеще софтуера на "Скайп"в мобилните си апарати, "Сименс"

е разработил радиовръзка между компютрите

и своите телефони, а "Плантроникс" и "Лоджитек" произвеждат специални слушалки за интернет телефонията.

Шведът се е прицелил и в групата на предприятията, които поддържат контакти с много свои сътрудници и служители извън офиса или в други страни. "30% от клиентите ни ползват "Скайп" за служебни цели. Но ние няма да се специализираме върху тях, а ще разработваме софтуера за всички потребители", обещава Зенстрьом.

Когато не е ангажиран да създава "подривни" технологии, той кара ски, пътешества, обича ветроходството. На всичко отгоре е щастливо женен, както пише в сайта на компанията.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: METAL в Януари 17, 2009, 19:10:18 pm
Моя е rocknroll329
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Geo в Януари 24, 2009, 14:03:58 pm
H. говориш глупости. Skype е една от най-сигурните програми, създавана изобщо. Има над 200 криптоалгоритъма, имплементирани на високо ниво, които непрекъснато се сменят по време на разговор или чат и това прави разбиването на криптираната информация непосилна задача, дори и за суперкомпютър. В допълнение има активна защита на паметта, което пречи на т.нар. reverse ingeneering или разгадаване на кода - оттам - невъзможно е да се кракне или разгаде принципа й на действие.

Единствения недостатък на програмата е, че самата компания Skype може да следи и записва всички разговори и съобщения при поискване, например, от държавен орган (вкл. български такъв - НСБОП, ГДБОП, ДАНС, сещате се...). Ако имаше такава програма без тази "екстра" щеше да е брутално сигурна.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Black Adder в Януари 24, 2009, 18:21:25 pm
H. говориш глупости. Skype е една от най-сигурните програми,
Добре младежо, какво ще кажеш да си направиш един експеримент с най-сигурната програма?
Пусни си Скайпа у вас и накарай някой от вашите да пише.Отиди по същото време у съседа на гости и там се логни със същото име като у вас.
Учуден ще останеш, как така при теб пристигат всички съобщения от компютъра в къщи - написани и получени.
Толкова за сигурността.
Още по-забавно е да го направиш тоя номер в у вас с два компютъра или в интернет зала. Пробвай да видиш на колко компа едновременно можеш да се включиш. :D
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: kossev в Януари 24, 2009, 18:36:36 pm
Цитат:"Ако имаше такава програма без тази "екстра" щеше да е брутално сигурна."
Абе Geo ти на колко години си?
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Geo в Януари 24, 2009, 18:42:47 pm
Естествено, ако някой ти има името и паролата - тва е все едно да имаш кодовете за сейфа на банката :-) И изобщо няма да остана учуден, запознат съм с това поведение на скайп и го намирам за нормално. Мога да си включа скайпа едновременно на колкото си компютъра поискам.

kossev - от 5 години се занимавам сериозно с компютърна сигурност, това трябва да ти е достатъчно, ако си решил да ме атакуваш на този принцип. Атакувай ми аргументите, но се опасявам, че нямаш с какво.

Титла: Относно: Skype
Публикувано от: cdms в Януари 24, 2009, 19:09:28 pm
Като си говорим за сигурността в Skype много ме интересува мита за паролите. Има ли възможност и как ако има да се хакне, чийтне и научи паролата на даден потребител.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Geo в Януари 24, 2009, 19:14:45 pm
@Geta - да, има, но проблема не е в скайп. Може да ти я познаят, ако е много лесна (често използвана или логически силно вероятна (например юзър drqueen и парола lechitelkata)) или може да те излъжат да си я кажеш (и двете са social engeneering). Могат и да ти сложат троянец/снифър и т.н. Това обаче не е проблем на скайп софтуера.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Black Adder в Януари 24, 2009, 21:58:20 pm
kossev - от 5 години се занимавам сериозно с компютърна сигурност, това трябва да ти е достатъчно,
Божкеееее, супер аргумент извади,  а знаеш ли кога е било 1982-ра година, от когато Аз се занимавам с компютри? Достатъчно ли ти е?!? :o
И какво значи - сигурност, при положение че 10 човека могат да те четат и то без да се усетиш даже? А паролата лесно се взима, ако си собственик на Скайп сървъра, нали? Да те светна ли, че такъв има даже няколко в БГ?
Замислял ли си се защо при всички други Instant Messengers логването от друг компютър автоматично води до прекъсване на връзката на стария, само Skype - НЕ ????
И малка корекция на примера ти за сейфа - може 10 човека да знаят паролата за него, но ако решат да го отворят неминуемо ще се видят, нали?


ПП. Извинявам се, преди малко видях с кой разговарям. Собственика на Феноменибг.ком. В такъв случай се извинявам за съмненията в познанията ти, вече не се съмнявам, и само ще добавя - Ха ха ха  ;D ;D ;D ;D ;D
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Geo в Януари 24, 2009, 22:23:34 pm
Ми хубаво, представи си знанията на някоя секюрити конференция, публикувай начин да се вземат паролите на хората като си супер нод, да чета, да се образовам. Щот досега няма не съм видял нито сериозни концептуални разработки в тази сфера, камо ли proof of concept. Очаквам с интерес!
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Alien в Януари 24, 2009, 22:25:43 pm
МВР се готви да лови престъпниците в чата

24 януари 2009 / News.dir.bg
От няколко години престъпниците пренасочиха комуникациите си в скайпа, държавата е безпомощна, сега ние не следим скайп, защото нямаме тази възможност.
Важно е МВР да може да го следи и това е въпрос на голяма дискусия, заяви по Дарик радио вътрешният министър Михаил Миков.
Според него идеята е в закона да се добави текст и режимът за подслушване в скайпа да е като този за специалните разузнавателни средства. Нека тази дискусия започне сега и аз съм готов да я водя, декларира вътрешният министър.
Той допълни, че ведомството му не възнамерявало да следи коментарите във форумите, освен ако не става въпрос за тежки престъпления.

http://dnes.dir.bg/2009/01/24/news3900625.html (http://dnes.dir.bg/2009/01/24/news3900625.html)
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Black Adder в Януари 24, 2009, 22:29:16 pm
Ми хубаво, представи си знанията на някоя секюрити конференция,

Какви знания желаете да Ви представя? Нещо което го знае всеки интелигентен човек?
Сам признаваш, че 100 души могат да седят с твойто име в Скайп и да четат какво си пишеш,без ти да подозираш,  и въпреки това ми твърдиш "Skype е една от най-сигурните програми, създавана изобщо"
Може би бъркаш понятията - "Защитена, за да не разберат какво правят" и "Защита на потребителя и личната кореспонденция".
Щото ако една програма мисли повече за това, да не разбера аз че ме подслушва, мисля че точно затова е създадена - ДА ПОДСЛУШВА.
И да продава сведенията на който си плати.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: kossev в Януари 24, 2009, 23:04:08 pm
Явно МВР вече са платили :)
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Geo в Януари 25, 2009, 09:38:24 am
Единствения недостатък на програмата е, че самата компания Skype може да следи и записва всички разговори и съобщения при поискване, например, от държавен орган (вкл. български такъв - НСБОП, ГДБОП, ДАНС, сещате се...). Ако имаше такава програма без тази "екстра" щеше да е брутално сигурна.

В тази връзка ми се струва малко смешно, че искат да го подслушват. Може би искат да го подслушват по по-лесен начин. Обаче Skype не отговаря на американските закони (които предвиждат именно да има такъв начин на подслушване) и едва ли това, което мвр искат, ще стане.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: cdms в Януари 25, 2009, 10:56:51 am
Skype да не е единствената програма по рода си. Има MSN, ICQ, Ovoo и други, които също са кодирани.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Black Adder в Януари 25, 2009, 15:35:14 pm
Да, ама да си чул някой да се изтъпанчи и да каже - е баш таз програма не може да се подслушва, а нея най-много я ползват престъпниците?
И баламурника си вика - бреййй, ей на и министъро тъй речи, начи нея ша ползвам аз, тя е баш най-сигурната.
Щото нискочелия нема да се замисли, даже нема и да провери колко елементарно е подведен.
Щото както множество пъти по-горе споменах, всички други програми съобщават  когато името за включване се ползва от друг потребител и съответно не го позволяват.

В тази връзка ми се струва малко смешно, че искат да го подслушват. Може би искат да го подслушват по по-лесен начин. Обаче Skype не отговаря на американските закони (които предвиждат именно да има такъв начин на подслушване) и едва ли това, което мвр искат, ще стане.
Я ми цитирай точно 'американския закон', на който 'не отговаря Skype", иначе приемам твърденията ти като 'Чух една жена на пазара да говори с друга жена и от там разбрах", както и документа забраняващ ползването му на територията на САЩ
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Geo в Януари 25, 2009, 16:45:54 pm
Compliance with the Communications Assistance for Law Enforcement Act
In the United States, the FCC has interpreted the Communications Assistance for Law Enforcement Act as requiring digital phone networks to allow wiretapping in the presence of an FBI warrant, in the same way as traditional phone service. Skype is not yet compliant with the act and has, so far, stated that it does not plan to comply.[29] According to the ACLU, the Act is inconsistent with the original intent of the Fourth Amendment to the U.S. Constitution[30]; more recently, the ACLU has expressed the concern that the FCC interpretation of the Act is incorrect.[31]

http://en.wikipedia.org/wiki/Skype (http://en.wikipedia.org/wiki/Skype)
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Black Adder в Януари 25, 2009, 23:35:01 pm
Wikipedia не се явява официален източник на нито една информация, тъй като самата й идея е, да се списва от доброволци.
Във Вики-то и аз мога да напиша какво ли не.
---------
Спирам да споря с радиото наречено Geo, който трябва си е направил изводите от текущите факти.
Като цели 5 години вече се занимава с "компютърна сигурност" (що ли съвпада в регистрацията на сайта му) - нека ползва Скайп-а и да си мисли как 200-та супер защитени протокола го пазят.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Geo в Януари 26, 2009, 09:07:27 am
При положение, че в този абзац имаш за 3 изречения три цитирани външни източника е смешно твърдението ти. Ето ти, като не искаш википедия:

http://www.voip-news.com/feature/skype-calea-compliance-061206/ (http://www.voip-news.com/feature/skype-calea-compliance-061206/)
http://www.aclu.org/privacy/spying/15440pub19980301.html (http://www.aclu.org/privacy/spying/15440pub19980301.html)
http://www.aclu.org/privacy/gen/20223res20050912.html (http://www.aclu.org/privacy/gen/20223res20050912.html)

И моля стига насочва аргументите си към източника ми или към мен, а дай да поспорим по фактите, щот това засега не се случва.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Black Adder в Януари 26, 2009, 12:13:49 pm
Омръзна ми да повтарям едно и също, но понеже си по-упорит и от радио, ето ти ги синтезирани. Отговори на фактите и спи спокойно:

Факт 1: Skype регистрацията може да се ползва на няколко компютъра, без самият собственик да знае за това.
   Следствие: Използвайки регистрацията на другия компютър(и), подслушващият може да получава всяка изпратена-приета информация на истинският собственик.
Факт 2: Skype имат по няколко сървъра във всяка една страна, което предопределя, че службите на тази страна могат да се възползват от това./например Скандала с подслушването в Австрия /
Факт 3: Skype упорито защитават програмата си, но не за да предпазят потребителя, а за да не може потребителя да разбере какво и как праща програмата
   Следствие: Собствениците на Skype и тайните служби могат да изпращат на сървъра си файлове от компютъра на потребителя, без самият той да знае за това.
Факт 4: Въпреки "суперзащитата" съществуват вируси, които се вмъкват и се саморазпращат на всички потребители в листата, нищо не пречи на същият този вирус да изпрати лична информация до създателя си.
факт 5: Навсякъде службите тръбят, че Skype е неподслушваем и се ползва от терористите.
   Следствие Както се вижда от гореизброените факти, това не е така, което логично води до извода, че твърденията на службите имат за цел да замажат очите на хората и по-точно, да ги подмамят да ползват Skype.
------------------------------------
Сега по-добре ли е за отговаряне, точка по точка, ако обичаш, защо Skype според теб е по-сигурен от другите комуникатори.
Но без мъгляви примери за каси, яйца и цитати от библията.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Geo в Януари 26, 2009, 12:22:37 pm
Казах пределно ясно веднъж и се цитирах още веднъж, че самата компания скайп и правителствата, които могат да й нареждат (вкл. българското) имат достъп и могат да четат тази информация и това изобщо не влиза в спора. Изпращане на файлове от компютъра на потребителя и т.н. - с това не съм запознат, но то влиза в горната точка - Skype не е сигурен, що се отнася до подслушване на ниво държавни органи.

Единствено вирусите тук са новост - не съм ги проучвали не съм се интересувал досега на какъв принцип работят и какви са им възможностите.
Титла: Относно: Re: Skype
Публикувано от: cccpkgb в Януари 26, 2009, 14:34:19 pm
Е Оберонка, ти не знаеш ли? Това са еврейски програми. Нещо free ли е, значи не е free :P Да скенна ли книжката "Шпионите в мрежата"? 130 странички е, ама ще ви държи 1 година после... Всеки един мейл по света се следи! Всеки един!!! Те затова са направени - и чатове и пощи. Затова никакво важно инфо по тези методи за комуникация ;)

До колкото знам NSA (National Security Agency) прихващат на ден 3 млрд. съобщения, мейли и др. такива.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: fisk в Януари 26, 2009, 23:24:52 pm
От време на време хвърлям  по някой поглед на това място, съвсем анонимно, но сега просто не се сдържах, голяма провокациика, поради мега невежеството на Black Adder, което не  ме касае хич, но от тага му на "Administrator" по него биха се подвели не един.

Та по темата..

(момента за паролите и чат хисторито го оставяме, защото е подигравка, за всеки сериозно гледащ на въпроса "сигурен ли е скайп?", на страницата на Скайп, ясно са написани мерките, което е препоръчително да следите!)

Да подслушваш  скайп е на практика неизпълнимо или безсмислено.
 
Black Adder, да си беше напрвил труда да прочетеш линка в уикипедия, коментара за "достоверността на информация там" надявам се е лицемерен?

Skype НЕ ИЗПОЛЗВА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ИНФРАСТРУКТУРА за да функционира, на практика или на теория или за всеобща забава. Цялата комуникация протича през  протоколните инструкции на P2P (в уикипедия е обяснено какво е П2П). И това не е случайно, а именно по отношение сигурност, за разлика от неговата open source алтернатива "Gizmo"

"СЪРВЪРИ" по целият свят?!?! По на татък - в България" - тук  виждам "COSMIC POTENTIAL AWARD", no offence


По въпроса с интернет, WAN и локалните ISP, техните възможности за "подслушване", ще кажа само едно нещо - http://en.wikipedia.org/wiki/Encryption (http://en.wikipedia.org/wiki/Encryption) !

Без значение, че трафика ти е бил интерсепнат и бива достъпен от N броя нодове, минал ли е през криптиране - всички пакети и информация са безполезни.

До преди година някой от протоколите от 4th Layer и application-а имаха уязвимост, преди появата на SSH v.2, бяха нанесени доста сериозни щети. Но за това естествено се знаеше, за това и го давам за пример.

"Сигурен ли е скайп?"

Сигурен е колкото всеки едиин друг софтуер със затворен код "closed source". Колко е сигурен ( сигурността не засяга само подслушването) знаят само неговите разработчици.

Оттук на сетне, спекулации може да се правят (и се правят) до безкрайност;

Да тръгне някой да ми рисува как се разбива RSA, също е достойно за награда, или абсолютно безхаберие по отношение на мержи, комуникации и софтуер. Конвенционалната технология е нещо, с което просто няма как да се спекулира, защото всичко се случва пред теб; нямам как един изходен резултат/ задача да влиза и излиза "скрито" от което и да било парче код, без да бъде "прочетено".
И не на последно място, има не една комерсиални групи и компании, които се занимават с болезнените моменти от целият IT безумен цикъл, винаги всичко е било в някаква степен споделяно. Както и годишни конференции на тема сигурност.

Сега, ако темата беше в раздел Езотерика, вероятно всичко е възможно. Но тук вече нещата минават астралния плейн. Супер компютри, супер мозъци, и тн.


Относно интернет следенето и подслушването. Ако някой въобще стигне до там, че да бъде обект на подслушване, оттам на сетне всичко е тривиално, надявам се го разбирате!

последният коментар в темата няма да коментирам, че е от '05;
 


темата сама по себе си бива един готин пример, как човешкото невежество бива експлоатирано.


Ползвайте скайп преспокойно lol


и малко реф:

http://en.wikipedia.org/wiki/Skype_Protocol (http://en.wikipedia.org/wiki/Skype_Protocol)

http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/DOC-260434A1.pdf (http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/DOC-260434A1.pdf) - това е един не много нов, но сравнително лесен и информативен материал, за voip технологията и сигурността.

http://support.skype.com/en_US/faq/FA145/What-type-of-encryption-is-used;jsessionid=5A5876DC718A55F0C4A59EEA5FC58568 (http://support.skype.com/en_US/faq/FA145/What-type-of-encryption-is-used;jsessionid=5A5876DC718A55F0C4A59EEA5FC58568)


Форума е станал 60% философия и не малко сай-фай, за последната една година.. sigh

Поздрави

fisk
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Black Adder в Януари 27, 2009, 11:15:52 am
Black Adder, да си беше напрвил труда да прочетеш линка в уикипедия, коментара за "достоверността на информация там" надявам се е лицемерен?

Ако си беше направил труда да намериш източници, различаващи се от официалния сайт на Скайп и вездесъщата Википедия, щеше да разбереш колко малко знаеш. Доста по-напред съм в материята отколкото си мислиш, но както и да е, не аз ще съм  човека който да си губи времето да кара слепите да прогледнат.
Ползвайте си каквото искате и си вярвайте на 'официалните страници'.
Ето и една страничка, с малко линкове, за по-ученолюбивите - протоколи, защити и прочее статии:
http://www1.cs.columbia.edu/~salman/skype/index.html (http://www1.cs.columbia.edu/~salman/skype/index.html)

http://seclists.org/fulldisclosure/2005/Oct/0533.html (http://seclists.org/fulldisclosure/2005/Oct/0533.html)
Ето и описание на един от първите бъгове, водещи до изпълнение на произволна програма на клиентския компютър.


Титла: Относно: Skype
Публикувано от: човека в Февруари 06, 2009, 01:43:33 am
ХОРА ТЕМАТА НЕ Е ДАЛИ СКАЙ Е СИГУРЕН, А ДА СИ НАПИШЕТЕ СКАЙПА... >:(
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Eon в Февруари 15, 2009, 20:30:48 pm


Престъпниците в Италия все по-често провеждат интернет телефонни разговори с цел да избегнат прихващане от полицията, съобщи ВВС.

Топ-полицаи в Милано твърдят, че членовете на различни групировки, както и търговци на оръжия, наркотици и жива плът, масово ползват Skype, за да объркат разследващите.

Според италианската полиция, криптираната система на Skype е корпоративна тайна и компанията отказва да я разкрие пред властите в страната.

Първи за новата мода в престъпния свят алармирали граничната и данъчната полиция в Милано, които прихванали телефонен разговор на заподозрян за търговия с кокаин.

Той предложил на съучастника си да продължат разговора в Skype, където да уточнят детайлите по сделка с 2 кг наркотици.

В последните години подслушването на стационарни и мобилни телефони бе в изключителна полза за италианските полицаи, които успяха да разбият доста групировки точно по този начин.

Сега обаче законът може да ги лиши от това право, тъй като кабинетът на премиера Силвио Берлускони изготви проектозакон, който може да ограничи правото за подслушване само за най-тежки случаи на криминални престъпления.

Доста от криминалните репортажи в италианските медии се дължат именно на подслушани разговори и това тревожи много водещи политици, включително и самия премиер.

Те самите безброй пъти са били обект на медиен интерес поради изтичане на информация от техни частни телефонни разговори.

Проектозаконът предвижда още публичното оповестяване на криминални подробности, които са станали известни чрез подслушване, да стане незаконно, докато не бъде издадена присъда срещу обвиняемия.

Като се има предвид тромавата съдебна система в Италия, това би означавало, че подробности по дела, които в момента се гледат от съда, могат да бъдат разгласявани от медиите... след 15 години.

Срещу това протестират всички италиански журналисти, както и топ-съдиите във Върховния съвет на магистратите.
Титла: Относно: Skype
Публикувано от: Kida в Февруари 15, 2009, 20:39:39 pm
Извод: не планирайте политически убийства по skype  ;) Моя скайп: gigitomou
Титла: Re:Skype
Публикувано от: Mirotvorec в Декември 23, 2010, 10:45:13 am
Май са хакнали Скайп, поне така ми казаха преди малко.   ;)   Някой има ли информация?
Титла: Re:Skype
Публикувано от: Black Adder в Декември 23, 2010, 10:54:32 am
Може би има връзка с това факта, че преди няколко дни независимо дали сте забранили или не автоматичното ъпдейтване на програмата, се извършваше автоматично зареждане на най-новата версия.
Явно са бързали да прикрият някоя дупка в сигурността на системата.
Помня преди години пак имаше нещо подобно и 2-3 дни нямаше връзка със сървара им. Тогава замазаха положението със смехотворното обяснение, че много хора теглели ъпдейти, та затова се претоварила системата.
Титла: Re:Skype
Публикувано от: fishbone в Декември 23, 2010, 11:24:26 am
Това с новата версия наистина си беше изнервящо и наглярско. :D Даже първоначално помислих, че в вирус, а снощи званях на поне на 5 човека да ги питам имат ли скайп.
Титла: Re:Skype
Публикувано от: fishbone в Декември 23, 2010, 12:48:13 pm
Skype бавно се съвзема
Потребителите на програмата трябва да изчакат поне още няколко часа

Skype постепенно се завръща към нормалния си режим на работа, но за пълно възстановяване на достъпа до услугите на популярната програма за чат и телефония ще са необходими поне още няколко часа. Това твърдят сътрудници на компанията в Twitter.
Преди по-малко от 24 часа настъпи кошмарният момент за Skype – в сряда привечер (българско време) потребители от Европа, Америка и Азия не можеха да използват програмата.
Множество българи също срещнаха проблеми с влизането си в Skypе.
По неофициална информация поне половината от потребителите на програмата от цял свят са имали проблеми с влизането си в Skype.
Представители на техническия екип на компанията работят без прекъсване за нормализиране на ситуацията, съобщава Fox News.

http://www.dnes.bg/
Титла: Re:Skype
Публикувано от: the_special_boy в Декември 23, 2010, 14:54:23 pm
Може би има връзка с това факта, че преди няколко дни независимо дали сте забранили или не автоматичното ъпдейтване на програмата, се извършваше автоматично зареждане на най-новата версия.

този проблем дали ще се реши защото новата версия е много дразнеща специално мен
Титла: Re:Skype
Публикувано от: hobbs в Декември 23, 2010, 21:31:15 pm
крайно време беше да го спрат . сега ще се върне MiRC чата  8)
Титла: Re:Skype
Публикувано от: cassio в Декември 24, 2010, 15:00:25 pm
Някой спомена, че АйСикЮ-то си бачка  8) Така че какво толкова? В Кю-то имаше по-яки емотикони и на мен лично ми харесваше повече :) А и има безброй други начини за комуникация  :writer: горките пощальони  :D