Форум за конспирации, уфология и мистика.

Разни => Земя и Екология => Темата е започната от: ultrafutur в Октомври 23, 2007, 16:25:28 pm

Титла: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Октомври 23, 2007, 16:25:28 pm
Остров от боклук с размерите на континент се носи в Тихия океан между Хаваите и Калифорния


23 Октомври 2007
www.bgfactor.org


Голямата тихоокеанска камара се състои от 3,5 млн. тона отпадъци, 80% от които пластмаса
 
 
Морските обитатели ядат пластмаса и умират от глад, алармират еколозите.
 
Площта на Голямата тихоокеанска камара е вече 2 пъти по-голяма от територията на щата Тексас.
 
Боклученият остров се натрупва от 2 тихоокеански течения.


Гигантска купчина боклук, която се разраства с всяка изминала година, се носи във водите на Тихия океан и трови обитателите му в района между Хавайските о-ви и бреговете на Калифорния, съобщава The San Francisco Chronicle. Боклученият остров, който е получил името Голямата тихоокеанска камара (The Great Pacific Garbage Patch), е с територия 2 пъти по-голяма от тази на щата Тексас – вторият по големина щат в САЩ с територия 678 051 кв. км. Грамадата се състои от над 3,5 млн. тона отпадъци, 80% от които са пластмасови. “Айсбергът” от боклук бил открит за пръв път през 50-те години, като оттогава всяка десетилетие площта му нараства 10 пъти.   

Еколозите очакват проблема да продължи да се задълбочава, но посочват, че хората могат да ограничат разрастването на Боклучения континент посредством намаляване потребелението на пластмасови торбички и опаковки, разработването на по-лесно и бързо разградими пластмаси и създаването на алтернативни биоматериали-заместители на пластмасите.

Учените описват и механизма на формиране на боклучената грамада. Празните опаковки и торбички през канализацията попадат в океана, където 2 течения ги носят към Голямата тихоокеанска камара. Тъй като теченията в района се завихрят, отпадъците се набиват здраво един в друг и острова продължава да расте на ширина и височина. Камарата се намира в неутрални води и далеч от корабоплавателните маршрути, затова никоя държава не предприема усилия за разчистването й. Природозащитниците се борят за премахването на огромното океанско сметище, но посочват, че затова ще са необходими международни усилия и милиарди долари. Те уточняват, че без всуобща международна инициатива, нито едно правителство няма да се заеме с почистването на неутрални води, не само от своите, а и от отпадъците на много други държави.

Голямата тихоокеанска камара е особено опасна за здравето и живота на птиците и останалите морски обитатели, посочва вицепрезидентът на американската природозащитна организация Ocean Conservancy, Уорнър Чабът (Warner Chabot). Морските костенурки и птиците поглъщат пластмасови торбички, които взимат за медузи и други мекотели. “Тези животни измират от глад, защото стомасите им се пълнят с пластмаса”, посочва Чабът. Продуктите на петролна основа, които се разграждат за десетилетия, покриват огромна площ в океана, която е част от хранителната зона на животните. Изследване на Greenpeace показва, че боклученият остров застрашава с поглъщане на пластмасови материали или заплитане до смърт в отпадъците общо 267 вида морски обитатели.

Видеоклип за заплахата от разрастващата се Голяма тихоокеанска камара може да се види в новинарския видеопортал на Yahoo.
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: jediguardian в Октомври 24, 2007, 00:40:21 am
Човешката немърливост достига невиждани висоти  >:(
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Октомври 26, 2007, 19:59:04 pm
ЕКОЛОГИЧНО УБИЙСТВО ИЛИ СКРИТО САМОУБИЙСТВО ?


"Ако камъка удари яйцето жалко за яйцето,
ако яйцето удари камъка жалко за яйцето."
Арабска пословицаВ началото на второто хилядолетие живеем във време на небивал технически прогрес. Той ни донесе много придобивки но ни отнема природата. Връзката ни с природата не е наш собствен избор - ние съществуваме в нея. Но какво правим ние с природата ? Отговорът който дава екологията (наука за законите, които управляват живота на растенията, животните и микроорганизмите в тяхната естествена жизнена среда, за взаимоотношенията между организмите и между тях и средата) е мрачен.
Типичен пример за такива трагични промени е непрекъснато разрастващата се над Антарктида озонова дупка - следствие от аерозолните производства и непрекъснато увеличаващото се количество въглероден двуокис в атмосферата. Непрекъсната промяна на концентрациите на газовете в атмосферата променя структурата й и води съответно до изтъняването на озоновия слой. Появила се през осемдесетте години на нашия век, тази дупка заплашва живота на милиони хора, населяващи южното полукълбо. Ултравиолетовите лъчи, част от които трябва да бъдат спирани от озоновия слой, преминават безпрепятствено през атмосферата там, където той липсва и засипват земята. Озоновият слой би могъл да се възстанови, стига да му бъде оставено малко време, но хората засега не му го дават.

Днес в света има над 500 млн. автомобили. Очаква се в недалечното бъдеще броят им да се увеличи няколко пъти, с което и употребата на петролни продукти. Затова светът около нас е препълнен с изгорели автомобилни газове, съдържащи много вредни за здравето на хората и животните съставки, някои от които силно токсични за нервната система. Заради парниковите газове промените в климата ще продължат да се задълбочават.
Горите се изсичат навсякъде. Тропическите гори, които са основен носител на органическият живот на нашата планета и дават около 50% от кислорода на земята намаляват всяка секунда с 4 декара. А горите са най - големият и най - добрият пречиствател на водите. Още при падането на валежите значителна част от тях се задържа по короните на дърветата, а онази, част която достигне земната повърхност, се задържа от горската почвена покривка. Тя като гъба попива огромни количества вода. Затова горите представляват уникален резервоар за чисти води с подобрени питейно - вкусови качества. Горските насаждения си остават и най-големия пречиствател на въздуха. При фотосинтезата дърветата поглъщат огромни количества въглероден двуокис от въздуха и освобождават кислород. Те поглъщат от въздуха и други вредни газове - серни, азотни, хлорни и др. Задържат върху листата си големи количества пепел, прах, сажди и пр. Отделят фитонциди, които пречиства въздуха, убивайки болестотворните микроорганизми. Горите са и преграда за ветровете, с което намаляват изпарените на почвената влага, което осигурява повече влага на растенията. През летните месеци усилено изпаряват значително количество води, с което увеличават атмосферната влажност на въздуха. Горите насищат въздуха с отрицателни йони, които повлияват положително върху здравето на хората.
В света има 434 действащи ядрени реактора. Безопасна доза на облъчване с радиация няма. Всяка доза, дори и минимална, причинява някакво увреждане в организма. Това е становището на Международната комисия по радиационна защита.

Преди аварията в Чернобил се знае за още 18 аварии. Най-голямата от тях е в Три Майл Айлънд, Пенсилвания (130000 души са засегнати, срещу компанията са заведени над 2000 правни процеса. Разходите вследствие на аварията се изчисляват на 3 млрд. долара). Аварията в Чернобил е най-голямото нещастие, сполетяло човечеството от собствената му дейност. Според учени от Института по радиобиология и радиационна защита истинските последици от него ще започнат да се проявяват в организмите през 1999 - 2002 година. В следващите години смъртните случаи, причинени от аварията, ще нараснат с 60000, с 1000 повече ще бъдат случаите на вродени дефекти и с 5000 повече - на вродени аномалии в плода (д-р Гейл, САЩ). Икономическите измерения на аварията в Чернобил се оценяват на загуба от 600 млрд. долара.
Човечеството създаде ядрени заряди способни да унищожат НЯКОЛКО пъти земята. Кому е нужно земята да бъде унищожена няколко пъти, след като тя е една ? Какво ще се случи след ядрен конфликт ?
Главния ефект ще бъде рязкото и изключително силно изразеното и продължително застудяване на въздуха над континентите. Понижаването на температурите ще се предизвика от силното замърсяване на атмосферата от праха от ядрените взривове и от саждите, които ще се отделят при пожарите в селищата, промишлените комплекси, горите, запасите от гориво и т.н. В долните слоеве температурата на въздуха силно ще се снижи. Но като цяло замърсената атмосфера ще се нагрява по-силно, отколкото сега. От ненормално ниските величини върху повърхността на сушата температурата на въздуха на височина 8 - 12 км. постепенно ще се увеличава до ненормално високи величини. Атмосферата ще стане свръх устойчива. Вертикалните потоци въздух и водните пари ще бъдат силно подтиснати. Коренно ще се наруши хидрологическият цикъл на атмосферата, нейното самоочистване ще става извънредно бавно.

Океанът поради неговата колосална термична инерция ще се охлажда бавно. По протежение на крайбрежието от огромния температурен контраст между сушата и бавно изстиващия океан ще възникват силни урагани, съпровождани от колосални валежи от сняг върху широка ивица на крайбрежието. Независимо от годишните времена ще започне продължителна "ядрена зима". Във вътрешността на континентите количество на валежите ще бъде близко до нулата. Селскостопанските култури ще бъдат унищожени, а домашните животни, ако преживеят застудяването, ще умрат от жажда, тъй като прясната вода ще се намира предимно в твърдо състояние. Описания ефект на остро падане на температурата на въздуха над повърхността на сушата е основното, но не единственото климатично следствие от ядрените взривове. Ще настъпят и изменения в състава на атмосферата. На големи височини в нея ще се отдели огромни количество азотни окиси, което многократно ще надвишава нормалното им съдържание. Това ще предизвика разрушаване на озонния слой и след разсейването на дима интензивността на убийствените ултравиолетови лъчи ще се увеличи няколко пъти. От пожарите в селищата ще се отделят въглероден окис, цианиди, диоксин и фурани, което ще доведе до разрушаване на екосистемите.
Тропическите гори ще бъдат погубени даже от краткото въздействие на студа и мрака (те съществуват в тесен термодинамичен диапазон и не са способни да понасят резки колебания на температурата и светлината). Това ще доведе до гибелта на растенията и животните, а биосферата ще остане без основния източник на кислород. Посочените ефекти ще възникнат практически при какъвто и да е сценарий на ядрената война. Географските разстояния за театъра на военните действия са без значение. При локален ядрен конфликт, в която и да е точка на планетата циркулацията на атмосферата ще доведе до замърсяване на цялата атмосфера на земята само след един - два месеца.
Последствията - хората, преживели първия удар, ще се окажат в условията на жесток студ, липса на вода, храна и топливо, под въздействието на мощна радиация, замърсители, болести и в условията на краен психически стрес. Крайният ефект - една мъртва планета.

Друга част от заплахата се крие в замърсяването вследствие безразборното ограбване на ресурсите на планетата. Ресурсите използват онези, които трупат богатства за себе си. Установена е връзка между промишленото и радиационното замърсяване и увеличението на злокачествените заболявания.
Апокалиптичните картини могат да бъдат продължени и с други сценарии: Биологично оръжие (друг вид оръжие за масово поразяване, при което се използуват някои болестотворни микроби и техните токсини.); Локални и глобални замърсявания на екосистемите в следствие на производствени аварии и катастрофи, Изчерпване на запасите от питейна вода; Пандемии, Генетични манипулации и т.н.
Възможно ли е тези сценарии да се сбъднат ? Да и това се случва и днес въпреки всички законодателства и конвенции за забрани на ядрени опити.

Всъщност екологичният конфликт е много сложен. От една страна, това е навлизането на технологиите сред хората и създаването на изкуствен свят, който няма аналог в природата. От друга страна, той е социален проблем, който засяга природните закони, а не непосредствено обществото, поради което на хората им изглежда, че е сякаш извън обществото, т.е. не е социален. Но ако имаме предвид първото условие, е ясно, че щом не е социален, конфликт въобще не е налице – нали хората са свикнали да живеят само в изкуствен свят, свят неприроден, виртуален, фантастичен и илюзорен.

Всички ние употребяваме продуктите на същите мултинацонални компании, които са основните замърсители на природата, караме или се возим на автомобили или пък гласуваме за правителства, които включват във военните си бюджети разходи за разработване на всевъзможни оръжия за масово поразяване.
От друга страна човекът не може да не възприема и да не консумира новите придобивки на културата. Ако се откаже да ползва кола заради замърсяването на въздуха, ако не яде в "Макдоналдс", защото тази фирма е един от най-неморалните врагове на околната среда или ако се противопоставя на атомната енергетика, ще гледат на него като на аутсайдер. Ако съвсем избяга от консуматорското общество, то ще го възприеме за психично болен, при това съвсем сериозно.
Конфликтът става иманентен. Пример: стратегическа компютърна игра, която ползват предимно децата – играчът трябва да добива злато, камъни, да изсича дървета, да излови рибата, да избие слоновете, сърните, да обере плодовете. Всички тези неща му дават възможност да строи кули, да произвежда рицари, бойни слонове, магове, стрелци, с които ще победи вражеската нация. Когато накрая на екрана се изпише "You are victorious", на картата са останали само континентите, морето и останалите живи бойци – няма дървета, няма риба, няма плодове, няма сърни, няма го живота.

Ал Гор, сегашният вицепрезидент на САЩ, изявен природозащитник  ;D, дава една метафора по отношение на неразбуденото и все още неразбуждащото се отношение на хората за защита на природата: "Ето известните думи на пастор Мартин Нимолер за начина, по който нацистите успяха да завладеят цялото общество: "В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защото не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава вече не бяха останали хора, за да ме защитят".

Природата е добро. Природата е източник на ценности, които са иманентни на нашата (човешката) природа, т.е. без нея животът ни освен че е невъзможен, се обезценява. Трябва да си наложим промяна в ценностната система, да прекратим (като осъзнаем) нашето скрито самоубийство. Първо на себе си да си обясним, че сме взели природата назаем от нашите деца и трябва да я върнем чиста, за да можем да ги гледаме открито в очите.

В противен случай - жалко за яйцето.Ползувана литература:

1. Свилен Енев С. (1999) Философия на екологията - философия на бъдещето стр. 26
2. Милев В., Слаников И., (1986) Смърт и безсмъртие, изд. "Медицина и физкултура", София, стр.49, 50
3. Тонева Т. (1985)"Ядрената зима" сп. Природа и знание бр. 2 1985 стр.20,21
4. Greenpeace, "Nuclear Safety in Central and Eastern Europe and the Former Soviet Union: Current Situation Perspective"http://mindilikov.hit.bg/article/eko.htm
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Октомври 27, 2007, 14:52:18 pmООН: Ресурсите на Земята вече не стигат за 1/3 от човечеството

bgfactor.org - 26 Октомври 2007


Скоростта, с която хората използват ресурсите на Земята през последните 20 години, е “поставила човечеството на границата на оцеляването”, съобщава британският ежедневник The Times, цитирайки заключенията от последния доклад за състоянието на околната среда и природните ресурси на ООН Global Environment Output 2007, изготвен от около 1400 изследователи, представляващи 48 национални правителства и над 50 изследователски центрове в 47 държави по света.

Към момента за оцеляването на всеки един човек са необходими 3 пъти повече ресурси, отколкото планетата е в състояние да осигури. Освен това от наблюденията на специалистите става ясно, че 30% от земноводните, 23% от бозайниците и 12% от птиците, населяващи Земата в момента, са заплашени от изчезване. Ежегодно пресъхва и 1 от всеки 10 големи реки по света.

В доклада се допълва, че за последните 20 години населението на Земята е нарастнало с 34%, ежегодно изчезват 73 000 кв. км. гори, 75 000 души загиват при стихийни бедствия, а още 3 млн. души стават жертва на болести, свързани с недостига или замърсеността на водата.

Посочва се още, че ежегодно по света измират 10 млн. деца на възраст под 10 години, 60% от световните реки са преградени или отклонени, популацията на сладководните риби е намаляла с 50% за последните 20 години, а над 50% от градовете на планетата са надвишили нормите за замърсяване и безопасност на средата на Световната здравна организация (WHO).

В заключение експертите посочват, че изготвеният от тях доклад е поредният “призив за действие” към световните правителства, които трябва да вземат спешни мерки за решаването на въпросите, свързани с опазването на околната среда, преди тя да стане негодна за живота на човечеството.
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: asdfghjkl в Октомври 28, 2007, 01:09:55 am
 :'(

     :o

 ???

 >:(
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Октомври 30, 2007, 21:54:57 pm
18 загиват при удар на нефтени платформи

www.standartnews.com
2007-10-26


Най-малко 18 нефтени работници загинаха, а други 61 бяха спасени от морето при сблъсък на две нефтени платформи на компанията "Петролеос Мехиканос" в Мексиканския залив, съобщи вчера ЕФЕ. Ударът станал заради високите 8 метра вълни и ветрове със скорост над 130 км/ч между щатите Кампече и Табаско. Издирват се още седем служители. Има разлив на петрол. Същевременно се е получил пробив в сондата на едно от газовите находища и горивото се изпарява.


Петролен разлив остави над 600 000 души без питейна вода в Мексико

www.dnevnik.bg


Близо 600 хил. души в мексиканския щат Веракрус останаха без питейна вода в резултат на петролен разлив, съобщиха местните власти, цитирани от радио "Ехото на Москва" и Фокус.

Изтичането на петрол е замърсило водите на всички реки в района. Според данните на медиите инцидентът е причинен от авария в подземна секция на петролно-газовата компания "Пемекс".

Петролът се е разлял още миналата седмица, но са пазили в тайна мащабите на екологичната катастрофа. Петролното петно вече е достигнало и до Мексиканския залив. Районът разполага с мобилни пречиствателни съоръжения, а близо 1200 души работят, за да овладеят разлива овладеят.


Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Ноември 09, 2007, 21:04:21 pm
Екокатастрофа заплашва залива на Сан Франциско

Николай Атанасов
www.bgfactor.org - 9 Ноември 2007


Южнокорейски кораб изля близо 220 000 литра мазут в залива след удар в една от подпорите на San Francisco Bay Bridge


Над 219 550 литра (58 000 галона) корабно гориво са изтекли в залива на Сан Франциско, след като вчера 250-метровият контейнеровоз Cosco Busan на най-голямата южнокорейска корабоплавателна компания Hanjin Shipping Co. се блъснал заради гъстата мъгла в една от подпорите на моста Сан Франциско Бей Бридж, свързващ града с Оукланд, предава Bloomberg.  Заради замърсяването на залива са затворени 16 плажа в района на Сан Франциско.

Около разлива са поставени ограждения, а в акцията по събирането на горивото са се включили 8 кораба-чистачи на Бреговата охрана, чиято работа се координира посредством хеликоптери, уточнява морският старшина от Бреговата охрана на Сан Франциско, Кевин Нес (Kevin Ness). Въпреки усилията на властите, мазутното петно вече се е придвижило на 22,5 км. северно от мястото на катастрофата. 

Сблъсъкът на Cosco Busan с бетонните ограждения край една от подпорите на моста станал около 8,30 ч. местно време в сряда (18,30 ч. българско време), малко след отплаването му от пристанището на Оукланд. В резултат на удара корабът получил пробойна малко над ватерлинията в предната лява част на корпуса, откъдето започнало да се излива гориво. Навигаторът, капитанът и екипажът били подложени на тестова за алкохол и наркотици, които са стандартна мярка при подобен инцидент.

Бреговата охрана на Сан Франциско разгърнала 30-метрова зона за сигурност около ававриралия кораб, преди да започне очистването на залива. Според говорителката на на службата, Мелиса Хаук (Melissa Hauck), до вчера следобед са били събрани 35 960 литра гориво (9500 галона), както и 2,29 куб. метра мазут под формата гел или твърди субстанции. Разливът е от бункерно гориво, съставено от тежки фракции на мазута, което е по-гъсто и затруднява работата по очистването му, съобщава Los Angeles Times. Бреговата охрана е поставила 3 350 метра заграждания около зоната на разлива, а повреденият е изтеглен на буксир до Кендълстик Пойнт, като течът на гориво вече е преустановен.

Кметът на Сан Франциско Гевин Нюсъм (Gavin Newsom) заяви, че градските власти смята да съдят “частните лица и компаниите”, отговорни за разлива. “Ще направим всичко необходимо виновниците за катастрофата да понесат отговорността за причинените щети, които ще бъдат ликвидирани своевременно от отговорните за това агенции”, обеща Нюсъм на съгражданите си пред San Francisco Chronicle.

Изтеклият мазут застрашава уникалната екосистема по цялото крайбрежие на Северна Калифорния, съобщават еколози. Плътен пласт гориво обкръжава легендарният о-в Алкатраз и вече навлиза във водите на Тихия океан, движейки се към моста Golden Gate. Мазутни петна вече са попили в най-малко 9 плажове и паркове в района – Мюър Бийч, Кърби Коув, Родео Бийч, Блек Санд Бийч, Бейкър Бийч, Криси Фийлд, Чайна Бийч, Ейнджъл Айлънд и Форт Пойнт (Muir Beach, Kirby Cove, Rodeo Beach, Black Sand Beach, Baker Beach, Crissy Field, China Beach, Angel Island, Fort Point). 26 облени с мазут морски птици са открити на плажове на 70 км. северно от Сан Франциско, 6 от пернатите са загинали.

“Според официалните стандарти замърсяването е от средна категория, но за малкия по размери залив на Сан Франциско и тихоокеанското крайбрежие северно от града, това е голяма катастрофа, заплашваща крехката екосистема в региона”, посочва капитанът от Бреговата охрана, ръководещ пристанището на Сан Франциско, Уилям Юбърти.
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Ноември 10, 2007, 11:24:50 am
Арести в Конго заради замърсяване с токсични отпадъци

news.bg


6 са били арестувани в Конго заради замърсяване на рекa с токсични отпадъци, са съобщили местните власти, цитирани от BBC.

Установени са над 20 тона токсичен материал.

Жителите около река Мура са предупредени да не ползват водата от тях.

Зоната в провинция Катанга е отцепена и текат разследвания и проучване за степента на замърсяването.

Открити са медна и кобалтова руда, китайско производство, изхвърлеи през миналия месец.

Предполага се, че ще бъде открит и уран, забранен за износ.

Тестове са показали, че радиацията на мястото надхвърля 50 пъти допустимата граница.
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Ноември 11, 2007, 10:27:02 am
Хиляда тона мазут се изляха в Керченския пролив

11.11.2007
www.actualno.com

Хиляда тона мазут се изляха във водите на Керченския пролив между Черно и Азовско море, след като тази нощ руски танкер се разцепи на две, предаде ИТАР-ТАСС.

Не е известна причината за разцепването на танкера "Волганефт-139", който превозвал 4000 тона мазут.

Няма пострадали сред 13-те членове на екипажа. Двете части на морския съд са все още над водата, като хората са на носовата част.

На помощ към круширалия кораб са потеглили няколко буксирни кораба. Бедствието е станало в 4,45 ч. московско време.

В момента в района има лоши климатични условия, бушува буря. Височината на вълните достигат 4 метри, а скоростта на вятъра - до 25 м/с". След евакуацията на екипажа, ще започне операцията по очистване на разлива.Екокатастрофа - руски танкер се разцепи в Азовско море

Руският танкер „Волгакефт-139" се разцепи в Азовско море, на борда му е имало 4077 тона мазут, съобщи агенция „Новости".       

news.ibox.bg

Втори танкер- „Волганефт-123" е в бедстващо положение в Керченския пролив. На корпуса му има пукнатина, но засега няма изтичане на нефт.

Трети кораб - "Волногорск", натоварен с 2000 тона сяра, потъна в същия район. Деветчленният екипаж, които се беше прехвърлил на сал, вече е спасен.

В 03.45 часа българско време, при буря, южно от порт Кавказ, танкерът „Волгакефт-139" се е разцепил на две части.

Кърмата, заедно с 13-членния екипаж, е отнесена в морето.

В морето вече са изтекли над 2000 тона от намиращите се на кораба 4077 тона мазут.
Заради лошото време спасителните екипи не могат да определят посоката на движение на нефтения разлив. 

В момента се провеждат спасителни работи.
След като екипажът бъде евакуиран, ще започне локализирането на нефтеното петно=

Бурята продължава. Скоростта на вятъра достига 25 метра в секунда, а височината на вълните е 4 метра.

Тъй като времето продължава да се влошава, е предприета евакуация на 50 морски съда от порт Кавказ.

Предупреждението за бурята е разпространено снощи и капитаните са имали възможност да реагират, смята транспортният прокурор на Новоросийск Максим Степаненко.


Перфектната буря предизвика екокатастрофа в Черно и Азовско море


www.bgfactor.org

Заплашени са руското и украинско крайбрежие на Керченския пролив, българската Гражданска защита също е в готовност


Мощна буря в Керченския пролив, свързващ Азовско с Черно море предизвика безпрецедентна серия от корабокрушения и инциденти в двете морета, съобщава агенция “Новости”. Скоростта на вятъра по време на бурята достигна 32 метра/сек., а вълнението в морето – 6-7 бала. За един ден стихията потопи 5 кораба, в т. ч. 3 товарни съда със сяра и един танкер с мазут, изхвърли върху плитчините други 6, повреди сериозно 2 танкера, а една баржа продължава да бедства на дрейф.

В резултат на катастрофите, в пролива се изляха 1 300 тона мазут и 6 800 тона техническа сяра. Екологичното бедствие заплашва с тежки последствия руското и украинското крайбрежия на Керченския пролив, но българската Гражданска защита също е в сътояние на повишена готовноствъв връзка с мащабното замърсяване.

Серията от инциденти е първа по рода си в Керченския пролив, обявиха от Управлението на Министерството на извънредните ситуации на Руската Федерация в Краснодарския край. Причина за катастрофите станал факта, че екипажите на пострадалите съдове пренебрегнали предупреждението за буря, а впоследствие корабите нямало къде да се укрият от стихията, заради географските особености на пролива.

Бурята удари първо руския танкер “Волгонефт-139”, превозващ 4 700 тона мазут. Под напора на вятъра и вълните, достигащи до 5 метра височина, плоскодънният съд от типа река-море, се разцепи на две, изсипвайки 1/4 от товара си в морето. 13-членният екипаж, който успял да се прехвърли на кърмовата част на кораба, впоследствие бе спасен. Тази половина на танкера с оцелелите резервоари бе отнесена към украинския бряг, докато носовата част бе закрепена на повърхността с котвени въжета.

След това в пролива потънаха 3 кораба, превозващи сяра. Първи бе руският съд “Волногорск”, откъснал се от стоянката на пристанище “Кавказ”, с 2 400 тона сяра на борда. 8-членният екипаж се възползвал от спасителните пояси, след което бил прибран от пограничните патрули.
Корпусът на авариралия кораб се превърнал в смъртоносен капан за украинския съд “Ковел”, който се блъснал в него, получил пробойна и потънал с 2000 тона сяра. Попадналият в морето екипаж бил прибран от украински граничен катер.


На същото място потънал и руския кораб за сухи товари “Нахичеван” с 3 500 тона сяра. 3 души от екипажа му са спасени, останалите 8 се смятат за безследно изчезнали. В издирването им участват 4 руски буксирни кораба и съдове на украинското Министерство на извънредните ситуации. На рейд край нос Херсонес край Севастопол пък е потънал грузинския кораб “Хаш-Измаил”, превозващ скрап. От 17-членния му екипаж са спасени само 2 души, останалите се издирват. 

Руската нефтена баржа “Дика” и плаващият кран “Деметра” били откъснати от котва на същата стоянка и захвърлени на плитчините край нос Тузла. Четиримата моряци, намиращи се на борда на корабите са вън от опасност. Ураганният вятър изхвърлил на плитчините край пристанището Новоросийск турски и гръцки товарни кораби. Край Кримски Судак на плитчини е заседнал украинския кораб “Вера Волошина” със селскостопанска техника за Румъния.
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: Peacekeeper в Ноември 11, 2007, 15:35:47 pm
Като виждат накъде вървят нещата, нямали да ни подготвят за напускане на планетата?
И без това Земята не е единствената планета, на която има живот.
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: jediguardian в Ноември 11, 2007, 16:06:15 pm
Аз предпочитам да живея на тази планета в хармония с природата. Пък и кой ще ни прати на друга планета?
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Ноември 12, 2007, 10:30:13 am
Руски експерт: Ставащото в Азовско море е екокатастрофа

Товарът от 2000 т сяра на потъналия при Савастопол кораб "Волногорск", е по-опасен от нефтения разлив, заяви президентът на Руския зелен кръст Сергей Барановски цитиран от агенция „Новости".     

Нефтеният разлив е голям проблем, но още по-голям проблем е потъналата сяра. Сега мащабите на екологичните щети ще зависят от оперативните действия на Министерството на извънредните ситуации и спасителните служби но при всички случаи това е екологична катастрофа." - коментира Барановски. 

Припомняме, руският танкер „Волгакефт-139" се разцепи в Азовско море, на борда му е имало 4077 тона мазут. Втори танкер- „Волганефт-123" е в бедстващо положение в Керченския пролив. На корпуса му има пукнатина, но засега няма изтичане на нефт. Друг кораб, натоварен с метал, е потънал край Севастотпол. Двама души от екипажа са загинали, един е изчезнал безследно.  Още един кораб - "Волногорск", натоварен с 2000 тона сяра, потъна в същия район. Деветчленният екипаж, които се беше. прехвърлил на сал, вече е спасен.

http://news.ibox.bg/news/id_1006272654
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Ноември 13, 2007, 20:38:49 pm


Еколози прогнозират киселинни дъждове в района на Керченския пролив

www.bgfactor.org - 13 Ноември 2007


Сред застрашените територии е регионът на р. Кубан, включващ Краснодарския край на Русия
 

Зам.-директорът на руската Служба за опазване на околната среда Росприроднадзор Олег Митвол обяви, че съществува опасност от киселинни дъждове в района на Керченския пролив след серията от корабокрушения и корабни инциденти, предизвикали екокатастрофа в единствената връзка между Черно и Азовско море, предава агенция “Новости”. Ръководителят на пресслужбата на Управлението на Министерството на извънредните ситуации в Краснодарския край, Татяна Кобзаренко, обеща, че Управлението ще предупреди жителите на застрашените райони в случай на такава опасност. 

Падането на киселинни дъждове е свързано с попадането на голямо количество сяра в морето”, цитира думите на Митвол Управлението на Министерството на извънредните ситуации в Краснодарския край. Сред заплашените райони е регионът на р. Кубан, включващ Краснодарския край, както и републиките Адигея и Карачай-Черкесия, както и част от Ставрополския край.

Олег Митвол пристигна в Кубан за оценка на последствията от екокатастрофата, предизвикана от морската буря със сила 6-7 бала, която потопи 4 товарни кораба, повреди 2 танкера и изхвърли на плитчините още 6 товарни съда.  В резултата на бедствието във водите на пролива се изсипаха най-малко 1 300 тона мазут и 7000 тона техническа сяра. По-рано Митвол обяви, че сярата е инертен материал в гранулирана форма и съществува възможност тя да не се превърне в опасни за човека и живата природа съединения. Освен това, с подобряването на времето в района, спасителните екипи правят опити за изваждането на контейнерите със сяра на повърхността. 

Руският президент Владимир Путин изпрати на мястото на екокатастрофата премиера на Федерацията Виктор Зубков, който да се запознае на място с последствията от бедствието в района на Керченския пролив. Днес Зубков ще посети пристанището “Кавказ” в град Темрюк и ще проведе съвещание с ръководството на ангажираните в ликвидирането на последствията от катастрофата служби и управления. Той ще обсъди и по-нататъшните съвместни мерки за справянето с кризата с украинския премиер Виктор Янукович, който също е пристигнал в засегнатия регион.

Междувременно тази сутрин бе възобновено издирването на 20-те изчезнали в Керченския пролив моряци – 5 от руския кораб “Нахичеван” и 15 от грузинския съд “Хаш-Измаил”, и очистването на водите и крайбрежието от мазутното петно с дължина най-малко 12 км. и средна ширина 2 метра. Към 19,00 ч. местно време снощи в района на пролива бяха събрани 160 тона мазут. В съвместната операция участват общо 17 руски и украински кораби-чистачи с бонови заграждания и абсорбиращи реагенти, 6 самолета-катамарани, 71 единици друга почистваща техника и общо 488 души персонал. Подготвя се и специален полигон за утилизацията на почвата с мазут, която заедно със замърсените водорасли, покрива с дебел слой брега в засегнатия район. Замърсяването вече стана причина за смъртта на най-малко 30 000 морски птици.

Специална преграда, която ще бъде разгърната в Керченския пролив между пясъчния нос Тузла на Таманския п-ов в Русия до о-в Тузла в Украйна, трябва да спре мазутното петно, което в момента се движи към Азовско море, уточни Татяна Кобзаренко. Загражданието ще бъде разгърнато веднага, след като времето позволи това.
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Януари 16, 2008, 12:52:52 pm
Потъналият Explorer заплашва с екокатастрофа водите край Антарктида


www.bgfactor.org - 27 Ноември 2007

В Антарктическия океан вече има голямо мазутно петно, налягането може да пръсне резервоарите с 185 000 литра гориво
 
 
 

Голямо петно от корабно гориво се е образувало на мястото на потъването на круизния лайнер M/S Explorer, който се озова на 1 500 метра дълбочина на дъното на Антарктическия океан в петък, 20 часа след сблъсъка си с айсберг край Южните Шетландски о-ви. Докато корабът почива на дъното, експерти предупреждават за възможните катастрофални екологични последици от корабокрушението, съобщава агенция “Новости”.
В момента на фаталния удар с ледения блок, в резервоарите на M/S Explorer е имало 185 000 литра дизелово гориво, част от което е попаднало във водата още по време на потъването на кораба. Според първоначалните оценки, петното на повърхността на океана било с размери 180 метра дължина и 20 метра ширина.
Според последните данни на министъра на околната среда на Аржентина, Ромина Пиколоти (Romina Picolotti) обаче, която направила оценка на екологичната ситуация от борда на самолет, размерите на петното са много по-големи и “вероятно достигат 5 км. ширина и 8 км. дължина”, предава Xinhua.
Директорът на аржентинския Антарктически институт Мариано Мемоли (Mariano Memoli), който в сряда ще отпътува за мястото на бедствието, съществува реална опасност голямото налягане на дълбочината, на която се намира кораба, да пръсне стените на резервоарите и дизеловото гориво да се разлее във водите на океана. Аржентинските власти са започнали постоянен мониторинг на мястото на потъването на M/S Explorer, за да сведат до минимум последствията от евентуална екокатастрофа, уточнява Мемоли. На мястото на катастрофата се намират и екип чилийски експерти на борда на ледоразбивача “Виел”.
По мнението на Мемоли, разходите за справянето със замърсяването на околната среда трябва да бъдат поети от компанията-собственик на кораба и държавата, която му е издала необходимия сертификат за екологична безопасност. Построеният през 1969 г. В Нистад, Финландия M/S Explorer е собственост на базираната в Торонто канадска туристическа компания Gap Adventures и плаваше в антарктически води под либерийски флаг.
Според друга версия, налягането може да предизвика само образуването на пукнатини по стените на резервоарите, през които горивото ще изтече бавно и ще се разтвори във водата, преди да стигне до повърхността. При всички случаи обаче, на местните екосистеми ще бъдат засегнати от бедствието, посочва “Вести”.
Кметът на чилийският пристанищен град Пунта Аренас Рикардо Бендел посочва, че “достигането или обезопасяването по някакъв начин на резервоарите на такава дълбочина е практически невъзможно”. Тъй като мястото на катастрофата е на голямо разстояние от най-близките населени места, в т. ч. на около 1000 км. от Пунта Аренас, експертите се надяват последствията от изтичането на горивото да не бъдат много сериозни. Те разчитат на това, че дизеловото гориво се изпарява сравнително бързо от повърхността на водата.
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Януари 16, 2008, 13:08:14 pm

Сблъсък в Жълто море предизвика най-тежката екокатастрофа край бреговете на Южна Корея


bgfactor - 7 Декември 2007

Кораб-кран удари танкер в пристанището Теан, югозападно от Сеул, предизвиквайки разлив на над 15 000 тона нефт

(http://www.chinapost.com.tw/new_images/20071209/p1a-1.jpg)

След катастрофата между кораб-кран и закотвен танкер в южнокорейското пристанище Теан (Taean), разположено на около 170 км. югозападно от Сеул, в Жълто море се изляха най-малко 15 000 тона петрол. Това е най-тежкият нефтен разлив в историята на  Южна Корея. При последния сериозен морски инцидент с танкер край бреговете на страната, около 5 035 тона суров петрол и корабно гориво изтекоха във водите на пристанището Йеосу (Yeosu) южно от Сеул, съобщава AAP, цитирайки информация на местната осведомителна агенция Yonhap.
Регистрираният в Хонгконг танкер Hebei Sprint трябвало да разтовари пратката от суров петрол от Близкия Изток за южнокорейската рафинерия Hyundai Oilbank, чийто представители засега не са открити за коментар, предава Reuters.
Корабът с около 260 000 тона (1,8 млн. барела) суров петрол на борда бил закотвен на стоянка на около 8 км. от крайбрежната ивица Малипо (Mallipo), когато бил ударен от преминаващ транзитно кораб-кран, използван за строителството на мост в Теан, съобщава южнокорейското Министерство на морския транспорт и риболова.
В резултат на катастрофата, танкерът получил пробойни в 3 от нефтените резервоари и в морето изтекли около 15 000 тона (110 000 барела или около 17,4 млн. литра) петрол. Изтичането на петрол от 2 от резервоарите било спряно около 3 часа след катастрофата, но изтичането от третия продължава и обема на замърсяването може да се увеличи. Според местните власти, размера на щетите за екосистемите и околната среда ще може да се изчисли единствено след отстраняването на аварията и локализирането на нефтения разлив.
Последната катастрофа, свързана със замърсяване с нефтопродуккти стана в началото на ноември в Керченския пролив между Черно и Азовско море, поделен между Украйна и Русия. Тогава в резултат на буря за няколко часа в пролива потънаха 4 кораба, а 6 бяха повредени или изхвърлени на плитчините. От разцепилия се на две танкер “Волгонефт-139” във водите изтекоха около 2000 тона корабно гориво от тежки фракции на мазута, а на дъното се оказаха около 7000 тона техническа сяра, което изправи на границата на екокатастрофа Черно море.
През август м. г., японският танкер Bright Artemis, превозващ 250 000 тона нефт, се сблъска в Индийския океан с бедстващия товарен кораб Amar, в резултата на което в океана се изляха 4 500 тона нефт.
През ноември 2002 г., стана най-тежката екокатастрофа в историята на Испания, когато еднокорпусният танкер “Престиж”, превозващ 77 000 тона нефт, се разцепи и потъна на около 240 км. от крайбрежието на Галисия. Нефтеният разлив замърси над 1000 плажа в Испания и Франция и нанесе тежък удар на местната риболовна промишленост. По данни на испанските власти, въпреки усилията на специалистите и почистващата техника, течът на нефт от потъналия на 4000 метра дълбочина кораб, така и не бе отстранен. Поради това, през 2003 г., близо година след катастрофата, в морето се изляха 63 000 тона нефт.


(http://www.theage.com.au/ffximage/2007/12/09/OIL_ST_wideweb__470x298,0.jpg)

Титла: Относно: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: AU в Януари 16, 2008, 23:17:42 pm
 :'(

     :o

 ???

 >:(
ура, сайта е отново на линия

  колкото до филмите , тъжно но факт :(
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ======= в Април 13, 2008, 19:02:42 pm
    Ще си платиме за всичко, което нанесохме на Гея и обитателите й от растителния и животинския свят.
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: Breath в Май 29, 2008, 13:02:21 pm
Нефтен разлив приближава към Варна

Космически снимки показват гигантски нефтени петна на 80 км от морския бряг на Варна.
Това съобщава в. "Народно дело". Петното е с площ от няколко десетки квадратни километра.
Според руски експерти, огромният разлив се носи към българското крайбрежие. Морската ни администрация обаче, засега няма информация за петролно замърсяване

http://www.bgfactor.org/news.php?cm=13&nid=41139Фекално замърсяване на Офицерския плаж във Варна

Евентуалните причини за замърсяването са фекалиите, които изтичат от Шокърския канал в Морската градина, както и пробита канализация в следствие на многобройните строежи в близост до плажната ивица. Необходимо е да се вземат спешни мерки, за да не се провали сезона, коментират експерти. За разлика от варненския плаж, пробите от морската вода на юг от “Аспарухово” до Бяла са много добри, съобщи още д-р Божилова.

http://www.e-fermer.com/statia.php?group_id=9&cat_id=66&groupa=01^%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&id=1535http://www.youtube.com/watch?v=Dhat9aE2nEI&eurl=http://condor46.blog.bg/viewpost.php?id=128265

 :(

Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ======= в Май 29, 2008, 20:20:37 pm
       То не е само край Варна, а цялото ни Черноморие е силно замърсено. Няма достатъчно пречиствателни станции и всичките фекалии за най-лесно - хоп в морето, а после още искат и да има туристи. Опасно е човек да се къпе в Черно море, най-малкото алергията е почти сигурна.
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: Magnolia в Май 29, 2008, 23:02:57 pm
На мен ми е гнусно, да ходя на големите плажове. Виждала съм какви ли не гадости да плуват в морето там.Търся си затънтени местенца, където няма хотели наблизо.
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: Breath в Май 30, 2008, 12:08:27 pm
Тъжно е, че започнахме да казваме:"Гнус ме е..." и аз понякога се чувствам по този начин.
И като се замислиш, та за всичко това сме си виновни ние и продължаваме да не обръщаме внимание.....
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: Breath в Юни 16, 2008, 18:35:29 pm
Отпадъци и времето им на разлагане в морето:

Батерии - 1000 години
Стъклени отпадъци - 1000 години
Пластмасови бутилки - от 400 до 600 години
Кутии от бира - от 200 до 500 години
Капачки от бутилки - 300 години
Полиетиленови пликове - от 35 до 60 години
Презервативи - 30 години
Картонени опаковки - от 25 до 50 години
Санитарни отпадъци - 25 години
Фасове от цигари - 10 години
Алуминиево фолио - 5 години
Хартиени опаковки - 4 седмици

По материали от: http://greenupgrader.com
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: ultrafutur в Юли 15, 2008, 10:50:21 am


Най-голямата оръжейна база на китайската армия унищожена от земетресението, твърди военен източник


Високопоставен китайски военен източник потвърди, че неотдавнашното земетресение в провинция Сичуан е предизвикало верига от експлозии в планинския район на Сичуан. Експлозиите са унищожили най-голямата оръжейна база на китайската армия, няколко нови военни бази за изпитание на военна техника и част от ядрена база, включително няколко ядрени бойни глави. Тази информация се счита за върховна военна тайна.
На 23 май 2008 г. китайски военни части за химическа защита са изпратени в гр. Ченджиаба (Chenjiaba), обл. Бейчуан (Beichuan).

(http://cache.daylife.com/imageserve/0a8KfNR7cW422/610x.jpg)

(http://msnbcmedia3.msn.com/j/msnbc/Components/Photo_StoryLevel/080516/080516-china-blog-fireman-845a.standard.jpg)
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: Eon в Ноември 07, 2008, 09:27:18 am
Екологичната криза придобива застрашителни размери (http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081105192704.htm)
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: хадзапи в Ноември 07, 2008, 23:51:37 pm
Замърсяването се увеличава, а нас ни занимават само с финансови кризи, войни, избори и всякакви други неща, за да не се мисли върху далеч по належащите неща. Явно нещо се знае, че предстои и сме като на доизживяване тази наша днешна цивилизация, на принципа - "След нас и потоп".
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: Eon в Ноември 08, 2008, 08:18:06 am
Замърсяването се увеличава, а нас ни занимават само с финансови кризи, войни, избори и всякакви други неща, за да не се мисли върху далеч по належащите неща.

По-скоро финансовата криза е на първо място, защото удря директно и веднага. След време ще дойде реда и на екологичната такава.
Титла: Относно: Замърсяване на Земята
Публикувано от: хадзапи в Ноември 08, 2008, 12:25:06 pm
Може би тук му е мястото да споделя нещо, което от месеци просто не ми дава мира като светоусещане за ставащите събития не само у нас, но и по целия свят, а то е, за нещо, малко е да се каже страшно, за нещо в пъти по-ужасно очакващо ни всички хора по цялата ни планета.

Имах усещане за нещо лошо и трудно за страната ни няколко месеца преди да се случат събитията от 1996-7 год. по времето на управлението на Луканов. Тогава го козах на близък човек, той ве си изсмя, че било невъзможно, а после ми се извиняваше. След някои други такива случки сега се вслушва малко повече. Много ми се иска това усещане да не е правилното, но... то е пъти повече от предишните ми усещания и да лоши и за хубави неща. Това не значи, че няма да има щастливи и успяващи хора, но като обобщаване сплямо цялото ни население на Земята е за страшни събития. А и планетата ни ще изживее големи промени.

Извинявам се за може би апокалиптично изглеждащото ми усещане, но това е.
Титла: Re:Замърсяване на Земята
Публикувано от: rofl в Юни 10, 2010, 00:18:46 am
BP grabs 'oil spill' keywords on Google

http://www.theregister.co.uk/2010/06/08/bp_buys_oil_spill_keywords/ (http://www.theregister.co.uk/2010/06/08/bp_buys_oil_spill_keywords/)

BP is purchasing search keywords such as "oil spill" on Google, Microsoft Bing, and Yahoo! in an effort to spin the ongoing clusterf**k in the Gulf of Mexico.

BP си купили думички като "oil spill" в Google, Microsoft Bing и Yahoo! в опит да скрият и заобиколят случилата се преебавка (букв. прев.) в Мексиканският Залив.


As noticed by the International Business Times and others, if you search on "oil spill" on Google, Bing, or Yahoo!, you may see a BP ad appear at the top of the results page. The ad points to the url www.bp.com/oilspillnews, where netizens can, in BP's words, find "Info about the Gulf of Mexico Spill" and "Learn More about How BP is Helping." Yes, helping. And yes, those are BP's caps:
BP buys oil spill keywords

As of this afternoon Pacific, if you visit BP's "news" site, the header reads "Gulf of Mexico Response" and the top "news" link trumpets BP's "First Payment on Barrier Islands Project for State of Louisiana." All the while, you're greeted with some lovely pictures of oil rigs at sunset and men in hardhats cleaning beaches that look awfully clean to begin with.

No surprise there, then. ®Бритиш Петролиум си купили съчетанието "разлив на нефт" и други подобни и ясно показват как може да се заобиколи свободното търсене. Така че като търсите информация в интернет за катастрофи свързани с нефта на първо място откривате миличка страничка какви усилия били полагали да помагат в трагедии с петрола!
Титла: Разливът в мексиканския залив
Публикувано от: sasho90 в Юни 23, 2010, 23:21:28 pm
Знаем за нефтения разлив, който стана в мексиканския залив. Предлагам тук да пускаме всякаква интересна информация относно него.
   Пускам новина от последните часове:

Нефтът почна да струи от тръбата на Бритиш Петролеум по-бързо от всякога, след като клапа беше повредена. 

Ню Орлеанс - Нефт почна да блика от мястото на разлива в сряда, след като компанята беше принудена да премахне придържаща капачка, прi което подводница ударила клапа. Новината идва и с информацията, за двама загинали, които били наети за операцията.

БП се нядяваше да сложи наново капачката по-късно в сряда, след като оправи клапата.

След като ръката на робота ударила системата, газ се издигнал към клапата, която носи топла вода надолу и която предотвратява появяването на ледени кристали в капачката, каза бреговия пазач Тад Алън.

Капачката беше премахната и екипи са проверявали дали са се появили кристали, преди отново да я сложат на мястото си. Алън не каза колко време ще отнеме това.

Преди проблема със задържащата капачка, тя е събрала около 2.65 милиона литра нефт за последните 24 часа. Други 1.66 милиона са били изгорени

След инцидентът от тръбата вече извират около 9,450,000 (9.45 милиона) литра петрол на ден (около 60,000 барела петрол).

От началото на разлива досега са се разлели около 380,000,000 (380 милиона) литра петрол.

Съобщава се и за стрелба, завършила със смърт
Смъртните случаи в сряда не са били причинени от операцията по задържането на разлива. Бреговата охрана каза, че работниците са участвали в операцията по почистването, но тяхната смърт излглежда не е била работническа злополука.

Един от загиналите е бил капитан на кораб, който умрял от огнестрелна рана, каза говорител на Бреговата охрана. Повече подробности не са били съобщени.

източник: MSNBC (http://www.msnbc.msn.com/id/37841204/ns/disaster_in_the_gulf/)

Видео на нефтът, бликащ от тръбата на БП наживо: (http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/37412412#37412412)
Титла: Re:Замърсяване на Земята
Публикувано от: sasho90 в Юни 24, 2010, 12:39:28 pm
По официална информация е станало е ясно, че загиналият се е бил самоубил, защото не е могъл да понесе случващото се.   :D
Титла: Re:Замърсяване на Земята
Публикувано от: insomnia1304 в Юли 10, 2010, 09:11:54 am
http://vhod.awardspace.com/news.php?lng=bg
Титла: Re:Замърсяване на Земята
Публикувано от: rofl в Юли 27, 2010, 03:10:14 am
BP Oil - Enough is Enough (mirror) GOING VIRAL!!! nomorecoverup

http://www.youtube.com/watch?v=gGH_vt91CFg (http://www.youtube.com/watch?v=gGH_vt91CFg)
Титла: В Мексиканския залив...
Публикувано от: x-file в Август 01, 2010, 14:52:51 pm
В Мексиканския залив - библейска катастрофа
"и цялото море ще бъде превърнато в кръв"
Красимир Иванджийски (Krassimir Ivandjiiski)В 22 часа на 20 април 2010 г. в Мексиканския залив на нефтената платформа Deepwater Horizon на британската British Petroleum, разположена на 80 км от крайбрежието на САЩ срещу щата Луизиана, започна чудовищна, с библейски пропорции катастрофа, която може да се окаже още по-чудовищно престъпление срещу човечеството.

В резултат на неправилно сондиране, от дъното на залива избухна подводен нефтен гейзер. Постепенно се оказа, че става дума за подводен вулкан от нефт. След това всички данни бяха засекретени. Въпреки това стана ясно, че вулканът не е само от нефт, но и от асфалт или по-точно от така наречения батолит.

След това се появи тезата, че изригващите от земните недра нефт, асфалт, газове идват под огромно налягане от подземна кухина с размери на Еверест. Ако катастрофата продължи и морското дъно пропадне, ще загинат стотици милиони души не само в Америка от предизвиканата цунами. Това може да се случи и без цунами - от нанесените унищожения върху околната среда и започналите урагани в района. Още по-лошо е, че за всичко това в ВР са знаели. Знаел е и президентът на САЩ Обама. Според някои източници САЩ са в смъртни конвулсии. На масата е хвърлено асо пика, т.е. смъртта.

Появиха се съвети от специалисти човечеството да започне да се групира около Екватора, тъй като катастрофата ще доведе до промени в климата на планетата и в магнитните полета.

Дали това не е 2012 г.? Не знаем. Но със сигурност нещата са много лоши. Те може да са само част от истината и от онова, което ще последва в САЩ до 1-2 месеца.

Компанията ВР, добиваща почти целия нефт за САЩ, е като наркоман, зависим от хероина. Нефтът е безкраен източник на огромни печалби за наркодилъра. Президентът Обама, секретарят на енергетиката на САЩ Стивън Чу и секретарят на отбраната Робърт Гейтс са били информирани от ВР, че ще сондират на безпрецедентните 11,5 км в района Macondo до брега на Луизиана. През септември 2009 г. сондата Deep Horizon е пробила дупка на дълбочина 11,600 метра под морското равнище в каньона Кийтли, блок 102, в Мексиканския залив, югоизточно от Хюстън.

По време на сондирането Deep Horizon е пробила масивен нефтен депозит, но приоритетите на ВР са били променени когато в Macondo се оказало, че има 3-4 милиарда барела нефт в подземна кухина с обема на най-високия връх на планетата Еверест.

Но изригването на нефта беше резултат на друго сондиране на Deep Horizon, което причини нейната експлозия на 20 април.

Според някои източници администрацията на Обама се е надявала, че откритият нефтен залеж от тези 3-4 милиарда барела ще покрие нуждите на САЩ, ако заедно с Израел започнат война срещу Иран и ако Иран затвори Ормузкия пролив и световния танкерен нефтен трафик.

Въпреки предупрежденията, Обама е дал зелена светлина за сондирането в изключително опасния и рисков район Macondo. Даже в момента ВР сондира на още по-голяма дълбочина - 13 000 метра северно от брега на Аляска, в района Liberty Field.

Става ясно, че английските и американски нефтодобивници дълги години са наблюдавали как съветските нефтодобивници правеха супердълбоки сонди, с което отдавна опровергаха така наречената биотична теория за произхода на нефта, т.е. че той се е появил от останките на умрели динозаври и растителност, които някак си са преминали от органично в минерално състояние през хилядите години под налягането в техните масови гробища. Но колко милиони динозаври са умрели точно в района Macondo на дъното на Мексиканския залив и колко огромна е била тази праисторическа гора и как са се събрали всичките точно на едно място и са потънали поне 6000 метра под морското дъно? Не се опитвайте да отговаряте. В биотичната теория за произхода на нефта вече никой не вярва.

И именно това е причината за сегашната катастрофа, че нефтът е с абиотичен, т.е. с неорганичен характер, че не идва от измрели динозаври и гори, а произхожда дълбоко от земната кора от неорганичен материал, който също е част от генезиса на нашата планета.

Най-вероятно експлозията на Deep Horizon е била причинена от известната със своята мрачна слава американска компания Halliburton на вицепрезидента Дик Чейни. Работниците неправилно са каптирали отвора, процес известен като циментиране.

А когато се споменава фирмата Halliburtonq всички застават нащрек. С основание. Оказа се, че само осем дни преди взривяването на нефтената платформа Deep Horizon, Halliburton съобщи, че купува Boots&Coots за 240 милиона долара.

Кои са тези Boots& Coots? Това е най-голямата в света компания, занимаваща се именно с почистването на замърсявания с нефт и газ и с причинените от тях пожари и взривове. Какво "невероятно" съвпадение.

Но и това не е всичко. Банката Goldman&Sachs, която всъщност остана единствената американска банка, няколко седмици преди катастрофата в Залива е продала 44 процента от своя дял в ВР. А главният изпълнителен директор на ВР Тони Хауард е продал своите дялове за 1,4 милиона лири един месец преди експлозията. Каква прозорливост!

И така, ВР е дълбала в океана хипердълбоко сондиране и е могла да се натъкне на батолит. Какво означава тази дума? Идва от гръцките "батос" - дълбочина и "литос" - камък, т.е. това е голям масив от застинала магма, дълбоко в земната кора. По-рано батолитите са считани за бездънни, отиващи дълбоко в земната кора на неопределено разстояние. Но с появата на геофизическите методи за изследване беше установено, че мощността на батолита възлиза на 3-15 км. По този начин батолитът има формата на гигантска леща. В неговия състав освен нефт има всичко друго - подземни газове и даже разтопена магма. И всичко това, под огромно налягане.

И така, в резултат на аварията на нефтената платформа, която стои също така напълно "случайно" на стиковката на две тектонични плочи, почти по същия начин като земетресението в Хаити, се е образувала пукнатина, през която под невероятно налягане излиза съдържание от много по-голяма дълбочина на Земята, отколкото можем да си представим. С други думи ВР, със собствените си сонди е пробила истински вулкан в морското дъно.

Заедно с нефта от дъното изригват токсични газове и органични вещества съдържащи се в най-дълбоките недра на Земята. Равнището на тяхното съдържание надвишава допустимите норми десетки хиляди пъти.

Според някои изчисления, всеки ден в залива изригват 120 000 барела нефт. Според експерти, от недрата ще изригнат милиарди барели нефт, докато в огромната кухина, 8 километра под морското дъно не настъпи баланс и водата не нахлуе вътре, за да замени изригналия нефт. Температурата на тази дълбочина е около 400 градуса и ще превърне водата в пара, чието налягане ще повдигне дъното на океана. Според изчисленията това ще създаде цунами висока 30 метра и повече, която ще изтласка отровения океан дълбоко в сушата. Не става дума само за Мексиканския залив. Нефтът вече излезе в Атлантическия океан и се разнася от Гълфстрийм, течението, което е поне четири пъти по-силно от течението на Мексиканския залив и което може да разнесе нефта през следващите 18 месеца по целия свят.

ВР използва срещу разлива химическия препарат Corexit 9500 и Corexit 952А, които са толкова отровни, че бяха забранени в Европа. Но Европа ще ги получи от Гълфстрийма. Corexit се произвежда от корпорацията NALCO, която някога беше част от Exxon Mobil. Химиците предупредиха, че ако ВР не спре да използва Corexit , морето ще умре.

Междувременно се появи идеята дупката в дъното на океана да бъде запушена с ядрен взрив. Позовават се, че по времето на СССР руснаците са използвали подземни ядрени взривове срещу изтървани газови сондажи в Сибир. Дали е вярно не се знае, но едва ли някой може да си представи какво ще стане, ако бъде взривен подземен нефтен и асфалтов вулкан с ядрен взрив. Даже се страхуваме да си представим. Да припомним, че става дума за стиковката на двете тектонични плочи, което може да повлече потъването на цели континенти. Какви могат да са сценариите?

Сценарий 1: Краят не се вижда

Ясно е, че е невъзможно спирането на този нефтен вулкан, който от Мексиканския залив ще потече по източното крайбрежие на САЩ, нагоре по Гълфстрийм и в северния Атлантически океан. От морското дъно ще изригват и отрови, в които нито един животински вид - сухоземен или морски, няма да оцелее. Огромни райони ще се превърнат в гробища. Какви са шансовете на хората да оцелеят - никакви. Дъждовете и ураганите ще разнесат отровите на стотици километри навътре в сушата, след това с водите те ще попиват в почвата. И така, безкраен кръговрат. Безпрецедентна екологична и хуманитарна катастрофа.

Сценарий 2: Цунами

Този е още по-лош. Налягането в дупката, от която батулитът изригва е около 100 000 кг на квадратен сантиметър. Такова нещо не можете да си представите. Нефтът не може да бъде затапен или взривен. Той ще продължи да изригва от други пукнатини, дупки и разломи. На първо място ще освободи метанов газ, който променя плътността на водата. В този случай корабите от всички размери ще изчезват безследно във водата.

Ако напукването на дъното продължи, то ще бъде отслабено до такава степен, че газовете и нефтът във вътрешната кухина ще експлодират с такава сила, която никакви думи не могат да опишат. Ще се появи колосална цунами, който ще залее сушата и за един час ще помете всичко по своя път.

Сценарий 3: Бури, урагани, киселинни дъждове

Неизбежните урагани и бури ще се прибавят към унищоженията. Те набират сила над топлите води. Мексиканският залив е топъл. А с дебел слой от нефт върху него, още по-топъл. Това е така да се каже "ураган на анаболици". Ураганите генерират феномена наречен "щормово повдигане". Това означава, че силата на вятъра надига и движи огромни водни маси с височина над 5 метра, които нахлуват в сушата със скорост над 150 км/ч на десетки мили в континента. Освен това на върха на това "щурмово повдигане", което може да достигне и 15 метра, има отново вълни, които също са високи. Нефтът ще покрие почти всичко. И без ураганите даже малките бури в района на Залива ще донесат не само дъждове, но и отровни газове. Когато водата в залива се нагрее Corexit 9500 ще мине в молекулярно състояние, т.е. ще се промени от течност в газ, който се поглъща от облаците и се връща на земята като отровни дъждове, които унищожават посевите, водата, животните и хората. В този сценарий отново милиони хора са в огромен риск. Сезонът на ураганите продължава до ноември.

Сценарий 3а: Нефтена вода - никаква питейна вода

Всички заводи за обезсоляване на водата, които зареждат с питейна вода стотици градове в САЩ, ще бъдат затворени. Те разчитат на филтри на наноравнище, но нефтът ще ги затапи веднага. Същото се отнася и за атомните електроцентрали, които се охлаждат с морска вода. И те ще бъдат затворени. Затварянето на АЕЦ-овете ще доведе до дефицит от електроенергия. Ще започнат сривове на електромрежата и въобще на енергийната мрежа на цели държави.

Сценарий 4: Убийствено земетресение. Новият Мадридски разлом

В този сценарий подводният вулкан оказва колосално налягане върху съседните скали и тектонични плочи, заради което следва земетресение, което засяга и така наречения "разлом Нов Мадрид". Той от своя страна пропада и спира подводния вулкан. Това е добрата новина. Лошата е, че милиони хора ще загинат и може да изчезне голяма част от територията на САЩ. Откъде идва историята.

На 16 декември 1811 г. земята под градчето Нов Мадрид се размърда и се получи най-голямото земетресение в историята на САЩ - от 8,7 по Рихтер. Сега това може да се повтори и с по-унищожителна сила по разлома Нов Мадрид.

Каква е връзката на този разлом с Мексиканския залив? Според последни данни, епицентърът на евентуалното земетресение е под Залива.

Сценарий 5: Масово евакуиране

При всеки от горните сценарии масовата евакуация ще бъде задължителен елемент. Ще става дума за десетки милиони хора. Хиляди започнаха да напускат щатите около Залива. Сезонът на ураганите ще влоши ситуацията. Онези, които изчакват, вероятно ще изпуснат последния влак или последната кола.

Решението: Революция

Катастрофата може да роди решения, които отговарят на тези досега немислими сценарии.

Вече има експерти, които са убедени, че онези, които бързо напуснат САЩ, ще имат късмет. Съветват да не се пътува в Канада, а в Южна Америка или Африка, колкото се може по-близо до Екватора. Северна Америка ще попада все повече под ставащите събития. Трябва да се очаква срив на икономиката и пълна обезценка на долара. Паника в обществото, преминаваща в масови грабежи, насилие и безредици. Обявяване на военно положение, въвеждане на войски и затваряне на границите. Населението се разпределя в лагери за поддържане на реда. Те вече са подготвени. Държавата САЩ престава да съществува.

Това са хипотези, които никой не опровергава, защото не може.

Какво ще стане, ако нефтът и асфалтът продължават да изригват и ако се отвори втори кратер в Залива.

Кой може да се справи с предизвиканата от катастрофата цунами.

Онова, което е истина е, че човекът стана несъвместим с планетата Земя. Алчността му я унищожава.

Какво можем да ви посъветваме? Всеки може самостоятелно да мисли. Сами трябва да решавате, какво е най-добро за вас. Вашата воля е все още свободна. Страхът и депресията са братя. Куражът е лекарството.

Друг изход просто няма. Все още...


Титла: Re:Замърсяване на Земята
Публикувано от: rofl в Октомври 13, 2010, 00:02:10 am
САЩ вдигна забраната за добив на петрол в залива

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3326431 (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3326431)

Американските власти обаче са въвели и нови по-строги мерки за безопасност

САЩ премахнаха забраната за дълбоководен добив на петрол в Мексиканския залив.

Тя бе наложена след големия петролен разлив през април, причинен от експлозията на нефтена платформа на британската компания "Бритиш петролиъм".

Американските власти обаче са въвели и нови по-строги мерки за безопасност.

"Решихме, че вече е подходящо да отменим мораториума за онези оператори, които може да прескочат високата летва, която сме поставили по отношение на мерките за безопасност", заяви министърът на вътрешните работи Кен Саласар.

На 12 юли администрацията на президента Барак Обама наложи забрана до 30 ноември.

Белият дом съобщи, че отпадането на мораториума ще настъпи след въвеждането на нормативни правила, гарантиращи, че петролните компании имат планове за реакция при изтичане на петрол.

Правителството бе под сериозен натиск от регионалната индустрия по крайбрежието на Мексиканския залив да вдигне ограничението с аргумента, че той коства работни места и нанася вреди на икономиката.

От спукания кладенец на БП изтекоха 4,9 млн. барела суров петрол, който застраши екосистемата и богатата фауна на американското крайбрежие на Мексиканския залив.

Освен това инцидентът причини месеци наред сериозни проблеми на американските граждани по крайбрежието на няколко щата.

Доклад, представен пред правителствена анкетна комисия от американски учени преди дни, отчита, че  администрацията на Обама първоначално е подценила мащабите на катастрофата, което е отслабило доверието на американците във властта.

Според доклада първите оценки за количеството петрол, изливащо се във водите на залива, са създали у хората усещане, че федералното правителство не е напълно компетентно да се справи с кризата и че не е напълно честно с американците.
Титла: Re:Замърсяване на Земята
Публикувано от: бивш Китаец! в Октомври 13, 2010, 20:55:36 pm
http://-Цензурурано - Жълт сайт/2010/09/galfstriym-iztchezna-otchakva-li-ni-nov-lednikov-period/
Мисля че това е вече достатъчно тревожно.
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: fishbone в Октомври 05, 2012, 20:40:57 pm


Според учените точно сондажите са предизвикали тая чудесия(бруталия). И до ден днешен от 2006 та там продължава да изригва кал..и така 30 години най малко.
Който му се чете да чете. Banjir lumpur panas Sidoarjo
http://id.wikipedia.org/wiki/Banjir_lumpur_panas_Sidoarjo там може да си смените езика на руски да ви е по лесно ако сте зле английския.
Снимки бол в нета само пишете  lapindo (Sidoarjo)
 
 И една песен напраена по тоя повод: Filastine - Colony Collapse
Титла: Re: Замърсяване на Земята
Публикувано от: bojinkata в Октомври 05, 2012, 20:49:00 pm
rofl, точно така е. От пукнатини край кладенеца продължава да излиза кал, нефт и още кой знае какви боклуци. Те не могат да бъдат запушени. Самото мълчание по проблема е красноречиво доказателство, че нещо се крие. И течението спира и залива умира. :diablo: