Форум за конспирации, уфология и мистика.

Наука и Технологии => Наука => Темата е започната от: Black Adder в Май 26, 2012, 22:01:43 pm

Титла: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: Black Adder в Май 26, 2012, 22:01:43 pm
Покрай земетресението, гледам е подмината една новина, която със сигурност ще промени живота ни след време.
както ни информират от сайта на РИА Новости (http://www.ria.ru/science/20120525/657628341.html)

Астронавтите успешно скачиха кораба Dragon с МКС
20:05 25/05/2012
Център за управление на полетите (Корольов, Московска област), 25 май - РИА Новости

Астронавтите Дон Петит и Андре Коуперс успешно прикачиха към Международната космическа станция първият в историята частен космически кораб Дракон (Dragon (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%28%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%29)).
До този момент, на станцията са пребивавали само "държавни" кораби - руски, американски, европейски и японски.
Дракон е бил прикачен към модула Хармония с помощта на манипулатора Canararm (http://en.wikipedia.org/wiki/Canadarm) в 20.02 ч. МСК, в този момент са сработили всички 16 крепежа, които плътно съединяват станцията с кораба.
По време на сближаването с МКС на кораба е станала авария с инфрачервената камера и лазерната система LIDAR, която е предназначена за навигация и контрол на положението на апарата спрямо станцията. Затова по време на сближение на станцията са извършени няколко непланирани спирания, а физическото свързване е извършено приблизително два часа по-късно от предвиденото.
Люковете на кораба се очакват да бъдат отворени в събота.
Дракон е доставил на станцията около 500 килограма товар - това са 'неважни' предмети, без които на могат да минат на станцията.
В товарният отсек на първият 'частник' има няколко кутии с оборудване за експерименти с течности, подготвени от студенти в рамките на отворен конкурс. В състава на това оборудване влизат и кубчета лед за охлаждане на образците. На борда ще бъдат доставени нотбуци, батерии и храна - 117 стандартни порции обяд за космонавтите, дрехи.
Както се планира, Дракон ще бъде закачен със станцията до 31 май, след което спускаемата капсула ще се приземи в Тихият океан, доставяйки няколкостотин килограма товар на Земята.
(http://forum.xnetbg.com/razni/dragon.jpg)

Драгон, разработен от американската компания SpaceX, стана първият частен космически апарат, който се скачи с МКС.
SpaceX са проектирали кораба в продължение на четири години - през декември 2010 г. то прави първият си полет в орбита и безопасни каца в Тихият океан. По този начин, SpaceX стана първата частна компания, която изведе космически кораб в космоса и успешно го върна на Земята, нещо което до преди това се беше удало само на три държави - САЩ, Русия и Китай.
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: x_name41 в Май 26, 2012, 22:12:30 pm
Невиждам нищо ново във тази новина, обикновенна частна (не държавна) многостепенна ракета от конвенционален тип се скачила с МКС. :)
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: Black Adder в Май 26, 2012, 22:14:23 pm
Ако си беше направил труда да четеш внимателно, както и да прочетеш приложените линкове, щеше да разбереш малката разлика, но ти го оставям за домашно, щото ми омръзна да чакате всичко на готово.
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: x_name41 в Май 27, 2012, 17:27:23 pm
Ааааа да, вярно е наистина изпълнителният директор на проекта е Елон Мъск, който освен това е изпълнителен директор и на "Тесла моторс"! :)
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: Black Adder в Май 28, 2012, 00:06:20 am
Не е това, ама карай.  Няма да затлачвам темата, след време ще се сетиш какво си пропуснал /а  другите/
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: Princess_Deja в Юни 02, 2012, 19:29:55 pm
Цитат
Както се планира, Дракон ще бъде закачен със станцията до 31 май, след което спускаемата капсула ще се приземи в Тихият океан, доставяйки няколкостотин килограма товар на Земята.

Умирам от любопитство, какво конкретно ще е съдържанието на този "товар"? Вече приземил се ... дали ще "споделят" с широката общественост "Дракон"-ът какво ни е донесъл от Космоса. :)
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: x_name41 в Юни 02, 2012, 20:36:27 pm
Този "товар" по всяка вероятност съдържа амортизирана или повредена излязла от строя апаратура, отпадъчни продукти и други подобни неща. :D
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: Princess_Deja в Юни 02, 2012, 20:57:07 pm
хе-хе, верно, колко съм недосетлива  :( как си връщаме "боклуците" тук и пазим чист Космоса  :drinks:

Дано е имало място и за някоя друга ... "проба" или видеоматериалче, което да ни покаже нещо интересно от космическия живот :)
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: Black Adder в Юни 03, 2012, 22:57:25 pm
Че защо трябва да ти свалят видеоматериали с космически кораб? Ти в кой век живееш?
Има си WEB камера инсталирана на МКС:
http://www.geocam.ru/special_webcams/outer_space/webcam1143_international_space_station_live_webcam.html (http://www.geocam.ru/special_webcams/outer_space/webcam1143_international_space_station_live_webcam.html)
/макар последното излъчване да е от 18 май, надявам се да задоволи любопитството ти/
Титла: Re: Астронавтите успешно скачиха кораба ДРАКОН с МКС
Публикувано от: Princess_Deja в Юни 03, 2012, 23:02:58 pm
Благодаря! Ще го изгледам по-късно с цялото си внимание.

Въпросът ми ... провокацията ми беше, каква точно е била целта на този УСПЕШЕН полет (все пак). Една през друга американски совалки с хора се затриват, а този частен кораб, отива, занася, връща се... някак прекалено като на "филм" ми се струва.

след като изгледах "връзката", и не само нея:

НЕ задоволи любопитството ми, поставената статично (а може би нарочно) "веб-камера", която реално не показва нищо съществено, освен че "работи" и Земята си се върти лека-полека. Подобни кадри мога спокойно да си монтирам и слагам всеки ден, когато пожелая. С една дума нищо от самия КОСМОС не се показва. Самият ъгъл и въобще изглед, дори не разбирам за какво конкретно е позициониран да заснеме? Ако камерата е само тази, и това трябва да е успокояващо като кадри, може, но не е интересно.
Може да звуча претенциозно като живееща в 21 век, може и много филми да съм гледала, но все си мисля, че дори да е невъзможно и да не се постараят, пак биха измислили нещо по-адекватно за "опознаване" на Космоса.