Форум за конспирации, уфология и мистика.

Наука и Технологии => Наука => Темата е започната от: tarikkat в Септември 15, 2005, 13:22:08 pm

Титла: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: tarikkat в Септември 15, 2005, 13:22:08 pm
Всички предполагам са гледали новините на 14 Септември 2005 година
Темата за Слънцето и слънчевите изригвания за първи път придоби интересен характер Медиите "предупредиха" хората че може да има последствия върху тях и ...ел. уредите.
Вижте това - предполагам че ще ви е интересно
Чакам мнението ви по въпроса ;)

14 Септември 2005, сряда
СЛЕД 2 ДНИ
         След 2 дни мощни слънчеви изригвания ще предизвикат смущения в магнитното поле за Земята. Причината е гигантско петно във форма на рак на повърхността на Слънцето. При движението на небесното тяло, то се намира постоянно в сектора на Земята.
 Енергийните удари, предизвикани от слънчевите изригвания, могат да влияят на електронното обурудване и най-вече на мобилните телефони, и изкуствените спътници на Земята. Уязвими са и милиони хора.

Петър Духлев, Институт по астрономия – БАН:
- Вчера е регистрирано изгвърляне на коронарна маса при твърде мощно слънчево избухване, което означава, че ударната вълна до 2 денонощия, максимум 3 ще достигне пределите на Земята и ще предизвика смущения в магнитното поле в йоносферния слой. Хората със сърдечни заболявания хронични и хронични нервни заболявания - те просто трябва да не се напрягат през тези дни.
Петното е стотици пъти по-голямо от планетата Земя.

Петър Духлев, Институт по астрономия – БАН:
- В случая конфигурацията е интересна и наподобява рак, а на нас ни говори, че тази група петна има много сложна магнитна конфигурация - а те обикновено са източници на мощни слънчеви избухвания.
Гигантското петно може да се наблюдава и с просто око при чисто небе. Подобно е наблюдавано и през 2003 година.
http://www.ntv.bg/news/show_news.php?id=6595

http://www.esa.int/esaCP/ASESO2AKOYC_Protecting_0.html
 
 
   
 

Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: H. в Септември 15, 2005, 15:59:01 pm
Започва се. Слънцето е ясен индикатор на това, което се случва на Земята. Всичко е свързано. Като чакрите в нас, само че в космически мащаб. Това, което правим, се отразява на всички живи същества и във Вселената и на Земята. Крайно време е повече хора да го разберат и да се запитат "Quo Vadis".
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Септември 17, 2005, 16:51:00 pm
Земята очаква “слънчевият удар”
15/9/2005 14:04
"DNES +"
Активната група петна на Слънцето №798 се оказва пряко насочена в посока към нашата планета. Преди регистрираното огромно изхвърляне на слънчево вещество на 13 септември именно от тази група петна беше регистрирано мощно излъчване – оценено от специалистите като клас Х17 (7 септември 2005г.), което по мощност е четвърто за целият период на наблюдения на Слънцето. Облакът изхвърлено слънчево вещество вече достига до Земята.
(http://www.dnesplus.com/photos/ph98303.gif)
Специалистите казват, че мощността на изригването е такава, че полярни сияния ще могат да бъдат наблюдавани не само от жителите на полярните региони. В САЩ например, се очаква на полярните сияния да станат свидетели не само жителите на Аляска, но дори и на Тексас, Калифорния, Аризона.

Полярните сияния, които през последните години са все по-често наблюдавани и в екваториалните райони на планетата ни, са най-безобидното последствие на слънчевите изригвания и предизвиканите от тях магнитни бури. Механизмът на въздействието им на нашата планета и на всички живи организми не е докрай изучен, но самият факт за въздействие вече не се оспорва от науката. Слънчевите изригвания системно извеждат от строя комуникационни и електропреносни системи, а не са редки и случаите, в които довеждат до срив в работата на изкуствени спътници. Неведнъж са отбелязвани и случаи на пряко въздействие на слънчевите изригвания върху хората. Руски медии, например, изнесоха данни, че непосредствено след голямата слънчева буря от 7 септември 2005 година, в Москва е отбелязан нетрадиционно висок брой на самоубийствата (330% ръст).

В последните години слънчевата активност очевидно бележи ръст, което противоречи на съществуващите представи за цикличността в слънчевата динамика. Най-мощното от всички регистрирани до днес изригвания беше класифицирано като клас Х40 и се случи на 6 ноември 2003 година. Мощността на изригването беше оценено само по косвени методи. За щастие, изригването се случи в самият край на слънчевия лимб и основната сила на удара не беше пряко насочен към Земята.

По данни на сайта SpaceWeather, в момента скоростта на слънчевият вятър в околностите на Земята е 549,3 км/с, плътността – 1,6 протона на кубичен сантиметър. Вероятността от повторение на свръхмощни изригвания от клас Х в близкото денонощие се оценява като 50%, а 24 часа по-късно - 40%. По-малки изригвания от клас М могат да се случат в близките няколко денонощия с вероятност 75-80%.

Групата слънчеви петна №798 отчетливо се вижда в централната част на слънчевият диск, но за да се наблюдава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се вземат всички предпазни за зрението мерки, например – да се използват защитни филтри.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: mirage в Септември 24, 2005, 15:35:08 pm
Искам само да добавя по темата ,че 2012 се очаква пик на слънчевата активност и в моментния период 1984-2012  слънцето се активизира.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Октомври 31, 2005, 18:13:26 pm
Сега, четете внимателно, няма да повтарям :)))
Като бях студет във Варна ( ееех..), бях в един кръжок към Варненската обсерватория и се занимавах с изследване на Слънцето поне 1 година. Телескопа беше..не помня, ама голям си беше ( то размера както знаем няма значение :))).

Та, за какво иде реч...
Всичко, което се случва със Слънцето е абс.нормално. Това е огромен източник на енергия, който изхвърля в пространството ежесекундно чудовищна радиация във вид най-вече на гама-вълни, които са ,както разбирате, убийствени ( тук искам да акцентирам върху птичия грип..замислете се дали не могат да умират птици, понеже са бомбардирани от гама-лъчи, които все по необезпокоявани си минават заради липсата на озон ).
Писах ви вече за 11-годишния период на слънчева активност, който до ден днешен не е обяснен.
Факт е, че при много силна слънчева активност, е доста възможно да се дисбалансира земното магнитно поле, та дори и да се сменят полюсите. С това обаче не трябва да се спекулира. Не е толкова лесно, дори и за Слънцето:)))

"Физиката" на звездите е такава, че от горните им слоеве пада вещество към долните, което изгаря. В центъра на Слънцето са засечени температури от порядъка на 1,5 милиона градуса. При такава "жега" се изражда веществото и се получава т.нар "изродена материя". Нека илюстрирам:)) За 1 секунда 1 молекула злато може да се превърне в хелий, кислород, сребро и тн..за 1 сек. Сега се сещам как алхимиците са правели злато хахаха.
Та..слънчевата магнитосфера може да разкаже играта на земната, както аз мога да бия Хор на баскет хахах:)
Сложно става, ако покрай Слънцето мине черна дупка...тогава ни пишете бегали:))))

Оберон
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Декември 05, 2006, 18:39:40 pm
NASA e публкикувала снимка на слънчевата система, която обаче много странно е цензурира  :-X :P. Това е супер странно как на официалния си сайт си позволяват да пускат цензурирани снимки  :P. Та се спекулира че това е Планетата Х. Обаче има други мнения според които планетата Х изобщо не е близо да слънчевата система а това което е цензурирано  е огромен извънземен кораб.
 Ето линка на снимката от страницата на НАСА, за да няма съмнения за фотошоп и прочие http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/javagif/gifs_small/20061202_1542_c3.gif

Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ---------- в Декември 05, 2006, 19:26:40 pm
Аз лично сериозно бих се усъмнил, че публикуваната снимка е именно цензурирана по Такъв Дилетантски Начин. Аз например, който сам съм дилетант в компютърната област и на всичкото отгоре в момента съм на един чужд, раздрънкан компютър, ще ви покажа за две секунди каква напълно невидима "цензура" прилагам; сигурен съм, че Световната Пропагандна Машина разполага с много по-квалифицирани от мен дизайнери, много по-добри компютри и много по-изтънчени програми...

Според мен е по-правдоподобна версията за "преднамерена цензура" - а именно, едно явно разлайване на кучетата, защото... кой знае защо!; може би, за да проследяват нашите реакции по този привидно законспириращ акт... Сигурни бъдете, че там, където не искат да видите, няма да ви слягат ЯВЕН ЧЕРЕН КВАДРАТ!
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Декември 05, 2006, 19:34:57 pm
Да де  ;) то ако искаха можеха и дори да не е качват въпроса е какво се цели с този черен квадрат. Просто няма никаква логика да се качи подобна снимка. Дори да приемем че е "дефект" тогава този дето я е  качвал на сайта де са му били очите ?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ---------- в Декември 05, 2006, 19:40:17 pm
Аз мисля, че има нещо доста злокобно-мандалично в тази цветова конструкция, при която имаме синкаво поле с очертан в бяло кръг към средата (ама не точно в средата) и черния квадрат, който се отклонява леко вляво... Има доста гадно излъчване тази картинка, като се загледам; следователно, намерението при нейното създаване също да е било доста гадно... >:(
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: H. в Декември 05, 2006, 23:42:06 pm
Това се прави с някакви други цели, имам и други такива снимки от НАСА на съзвездия. Няма нищо негативно според мен. Трябва да си много глупав да качваш подобна снимка и да си вкарваш автогол. Или пък да влияеш с нея... Все едно няма хиляда и един начина за това :P Trandev или Oberon може би знаят - нека кажат?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Декември 06, 2006, 08:50:47 am
Мдам, трябва да си много зле да пуснеш тази снимка, като можеш просто софтуеърно да сложиш синьо там. Лично на мен тази снимка нищо не ми говори, нищо не различавам...
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Декември 06, 2006, 09:09:59 am
Аз мисля, че има нещо доста злокобно-мандалично в тази цветова конструкция, при която имаме синкаво поле с очертан в бяло кръг към средата (ама не точно в средата) и черния квадрат, който се отклонява леко вляво... Има доста гадно излъчване тази картинка, като се загледам; следователно, намерението при нейното създаване също да е било доста гадно... >:(

Това е снимка на спътника SOHO, който снима Слънцето, което е в центъра на снимката, ето това ти е синкавото поле. А бялото кръгче е от апаратурата. Ако компютърната апаратура има намерение при създаване на снимката здраве му кажи... Снимали са хората СЛЪНЦЕТО!!!
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Декември 06, 2006, 13:52:35 pm
Eon основната идея на поста ми беше да се изясни какво прави този черен квадрат на снимката  :P Това дефект ли е ? Нещо друго ли е ? На пръв поглед си мяза направо на цензура обаче логически не се връзва да е така. Ако е дефект защо е публикувана снимката като е дефектна ? И в общи линии около черния квадрат се върти мистерията. Пък де да знам може да се окаже накрая че според НАСА е съвсем "нормално" да си го има този квадрат  ;) въпреки че на другите снимки правени 30 мин преди и след това го няма.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Декември 06, 2006, 13:54:01 pm
Ами нещо от апаратура ще да е това черното. Нали знаете как са назъбени снимките на галактиките.
Пратих им и-мейл и ги питах.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Декември 06, 2006, 14:30:15 pm
OK всъщност историята е малко по различна и имаше наистина връзка с планетата Х според някои сайтове  обаче в случая е по-важно нещо друго и то е филтрирането! Та аз всъщност трябваше да гледам за едно друго нещо но като преглеждах снимките ми направи впечатление този черен квадрат за който може да има съвсем логично обясненние с дефекти и т.н.

Сега истинската мистерия е свързана с нещо друго от същите тези снимки. Твърди се  НАСА използва филтър който да замаже някакъв обект. Обаче  като се зумне се виждали следи от артефакти от използването на филтъра.

Ето и линк на английски http://www.godlikeproductions.com/bbs/message.php?page=1&messageid=310335&showdate=11/27/06&mpage=1
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Rapsio в Декември 06, 2006, 15:20:49 pm
Важното е че са замазали нещо,
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Декември 06, 2006, 16:03:59 pm
Вижте една от последните снимки на СОХО.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Декември 06, 2006, 16:05:00 pm
Някакъв пич от форума, който цитира Алиена, сложил филтър и се получило следното:
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Rapsio в Декември 06, 2006, 16:21:05 pm
Вдясно Юпитер, вляво Венера, ам другото?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: stiver в Декември 09, 2006, 16:57:25 pm
Анимацията по-долу е на последното слънчево мега-изригване предизвикало вълни наподобяващи цунами, които са се разпространили по повърхността му за броени минути.  Тъй като учените нямат логическо обяснение за нарушенията в соларните цикли, в момента те разглеждат възможността за въздействието на фактор извън нашата слънчева система. Теорията изглежда по-скоро невероятна, защото разстоянията са толкова големи, че всякакво гравитационно въздействие би било незабележимо. Но общото впечатление е сякаш нашата Слънчева система наближава някакъв источник на огромен гравитационен импулс. Някакви хипотези? Черни дупки, тъмна материя, непознат галактически цикъл?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Декември 09, 2006, 17:57:07 pm
Магнитната буря днес е най-мощна от 30 години насам
Monitor

Най-мощното слънчево изригване от 30 години насам ще ни изкара от строя днес, предупредиха учени от руския Институт по магнетизма на Земята, йоносферата и разпространението на радиовълните, цитирани от ИТАР-ТАСС.
"За 30 години рентгенови наблюдения на Слънцето е имало само 25 такива мощни изригвания и никога досега те не са били наблюдавани в минимума на слънчевата активност", е мнението на завеждащият лаборатория в Института Анатолий Белов. Той обясява още, че повишената геомагнитна активност не е свързана само със слънчевите изригвания. А причините, които водели до магнитни бури били изхвърляне на вещества, свързани с изригванията и високоскоростни потоци от частици от големи коронарни дупки в слънцето",
Появяването на магнитните бури е свързано с повишена слънчева активност, по време на която върху повърхността на Слънцето се появяват огромни петна. От тях в космическото пространство се отделят мощни потоци от заредени частици, които се движат с огромна скорост. Дълго време, преди да навлязат в земната атмосфера, те попадат "в плен" на магнитното поле на Земята и се отклоняват към полюсите. Магнитното поле на тези движещи се заредени частици се наслагва с това на Земята и предизвиква магнитни бури.
По време на слънчевата активност имунитетът на органима на човека спрямо вирусите се понижава. Намалените защитни сили на организма се дължат на смущенията в магнитното поле на Земята. Съвремените проучвания показват, че сърдечно-съдовите заболявания са от 3 - 5 пъти по-високи в периоди на слънчеви избухвания. Медицинските изследвания сочат, че в епохите на повишена слънчева активност сериумът на кръвта има по-ниска способност за разтваряне на чужди тела. Магнитната буря сгъстява кръвта, кръвното скача и създава проблеми за хора със сърдечни и мозъчни заболявания. Най-тежък е периодът преди самата магнитна буря. Едно денонощие преди пикът хората с лабилно здраве реагират. "Критичният" ден се отразява на всички органи и системи. Реагира кръвоносната и нервната им система, хроничните заболявания се обаждат, обострят се страданията на белите дробове. Хората с чувствителна психика реагират с повишена раздразнителност и страдат от безсъние. Настроението лесно се променя. Учените допускат, че при магнитна буря кръвните показатели се нарушават, а червените кръвни телца слепват.Това се отразява особено фатално на мозъка и сърцето. Затова хора със сърдечно-съдови заболявания и склонните към аритмии трябва да са внимателни. Статистиката сочи, че по време на магнитна буря броят на инфарктите се увеличава 3 пъти, на инсултите 2, а пристъпите на стенокардия 1,5 пъти. Лекарите препоръчват в такива дни да се употребяват по-малко животински мазнини, сол и кафе. Очаква се слънчевата активност да премине в период на минимум и се предполага по-малки магнитни атаки.
Следващият пиков момент на слънчева активност ще е през 2010 година. Все още няма категорично становище дали трябва официално да се съобщават моментите на висока магнитност.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Mirotvorec в Декември 09, 2006, 19:35:13 pm
Цитат
Тъй като учените нямат логическо обяснение за нарушенията в соларните цикли, в момента те разглеждат възможността за въздействието на фактор извън нашата слънчева система.
Вчера прочетох едно съобщение, в което се казва, че на 6 декември Земята напълно е навлезнала във фотонния пояс, а процесът е започнал още през август. Колко е вярно не знам, но има вероятност това да е причината за реакция на Слънцето.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Gil-Galadh в Декември 09, 2006, 22:48:23 pm
Вчера прочетох едно съобщение, в което се казва, че на 6 декември Земята напълно е навлезнала във фотонния пояс,
Не че нещо,но аз лично вс еоще виждам тъмнина навън
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 10, 2006, 20:08:13 pm
Днес Слънцето е било сравнително спокойно и не е наблюдаван нито един съществен протуберанс. :D :D :D
Поздрави :)

I beg to difference ..... http://www.sec.noaa.gov/ (http://www.sec.noaa.gov/)

Две изригвания и втори ден слънчева радиация от клас 1 и 2.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 10, 2006, 21:59:45 pm
Цитат
така че има логика активността на Слънцето да ми се отразява.

Има - аз вече следя магнитните бури и слънчевата активност около година, защото си имам някои идеи. Трасирах определени симптоми с определени космически явления, но не смея да твърдя, че са верни, защото всичките ми приятели дават противоречиви рапорти - точно както във форума.  :D

Въпреки, че предложих за обсъждане тезата, че няма разлика между мъжете и жените по моята статистика по-голям процент от жените се влияят от космичните явления.

Но пък и последното изригване беше необичайно - тоест няколко за 2 дни:

- Х9 изригване, последвано от две - клас М на 6-ти Декември
- Х6 последвано от още две М клас.... на 7-ми

И като се има впредвид, че достигат Земята за около 3 дни......
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Rokambol в Декември 11, 2006, 07:53:30 am
         Сега научавам, че е имало магнитни бури. Голямо спокойствие през последните дни (с малки изключения вчера). Все повече се стараех да визуализирам  как светлинни вълни обливат цялата планета и не само нея...
Дали има връзка между всичко това не зная, но когато днес прочетох за изригванията точно в тези дни и усещането което имах и продължавам да имам, реших да пиша. :)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 11, 2006, 11:14:56 am
S1 до S5 са степените на слънчевите радиации - 1 - слаба, 5 - екстримна. 2 е средна. Например при 2 се нарушава навигацията край полюсите както и разпространението на високо-честотни сигнали. Пътниците на самолети са изложени на облъчване и специално бременните жени. Възможно е краткотрайно прекъсване на функциите на сателитите.

Ето обясненията тук: http://www.sec.noaa.gov/NOAAscales/ (http://www.sec.noaa.gov/NOAAscales/)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Antonium в Декември 11, 2006, 23:05:53 pm
Тина, това се случва доколкото разбрах 25 пъти средно на 11 години, при 49 години полети на спътници това прави средно 4,5 пъти Х 25 = 112 пъти е имало подобна активност, ако при всяка се е разваляли по 10 спътника, значи 1120 спътника са дали фира, да не говорим за летящите със самолети при тях смъртността трябва да е страшно висока.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 13, 2006, 10:16:53 am
"Около 18.35ч (САЩ) стана ново изригване от слънцето в район 930 и отново Х-клас. Този път то е насочено директно срещу земята. Добрата новина (ако искате да го наречете така) е, че изригването не е толкова силно колкото на 5-ти Декември Х-9. Въпреки това днешното изригване може да създаде достатъчно проблеми.

Очаквайте екстримно време - порязващи ветрове, прави силни ветрове, както и мини-завихряния и смерчове. Смята се също, че тези изригвания са свързани с увеличаване на земетресенията и вулканичните изригвания."

Митч Батрос

(http://www.earthchangestv.com/images/X-Class_Flare_12-12-06.gif)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 14, 2006, 00:01:48 am
"Изключително силна Слънчева ежсплозия изпрати радиационна вълна вчера, принуждавайки НАСА да накара екипажите на Дискавъри и Международната Космическа станция да се скрият през нощта.

Радиацията наруши радиоизлъчването на Земята и в орбита застрашавайки космонавтите които кръжат 220 мили над Земята.

"Летателните и радиационните специалист на НАСА прецениха, че радиационното ниво е толкова високо, че трябва да вземат мерки за космонавтите." - рапортува "Флорида днес".

Командира на станцията Майкъл Лопез-Алегрия и капитана на совалката Марк Полански бяха накарани да преместят екипите си в най-защитените зони на станцията. Те са в спалните помещения на совалката и в средната част на научната лаборатория на Щатската станция Дестъни.

Задната част на Американската лаборатория и Руския контролен център са също една опция се казва в рапорта."

Митч
 
На снимката - душ от протони:

(http://www.sec.noaa.gov/rt_plots/Proton.gif)

Барометър на настроението - 8 ниво: http://www.moodalert.com/News/news.html (http://www.moodalert.com/News/news.html)

(1 - спокойствие, 10 - екстримен стрес, раздразнение и гняв)

Подревдане в права линия планетите на войната: Марс -> Меркурий -> Юпитер -> Земята. В ситуации като тази внезапно са избухвали военни сблъсъци и социалното напревение се увеличава.

Днешни земетръси в Европа (в червено):

(http://www.emsc-csem.org/imgs/h_euromed.jpg)

3200 домакинства в Сиатъл са оставени внезапно без ток. Причините се разследват.......
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ultrafutur в Декември 14, 2006, 10:24:09 am

Мощно слънчево изригване може да промени плановете на НАСА

science.actualno.com
13.12.2006

В Института по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните /ИЗМИРАН/ към Руската академия на науките /РАН/ е бил регистриран 70-и случай на достигане на слънчеви космически лъчи до Земята за цялата история на наблюденията, която се прави от 40-те години на ХХ век, каза за ИТАР-ТАСС завеждащият лаборатория към ИЗМИРАН Анатолий Белов.

Според него Слънцето се е активизирало и вчера е имало много силно изригване, по-големи от което не съществуват.

Активната област се е преместила от Изток към центъра на слънчевия диск - с около 23 градуса на Запад от централния меридиан, затова в това изригване отново са били ускорени заредени частици на много високи енергии, каза Белов. Този път , тъй като изригването е било западно, а не източно, те са достигнали без каквито и да било пречки до Земята.

Според Белов не е имало толкова много случаи, когато слънчеви и космически лъчи се регистрират на повърхността на Земята. Ученият призна, че специалистите не са очаквали подобно явление в този цикъл. Белов подчерта, че изригването е било съпроводено от изхвърляне на слънчево вещество, като скоростта, по косвени данни, е била много висока.

По всяка вероятност то ще достигне Земята на 14 декември. Според Белов е напълно вероятно да има силна магнитна буря, дори много голяма. Според специалиста тя ще започне в четвъртък и ще продължи на 15 декември. Това обаче са предварителни данни, подчерта Белов.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че заради мощното изригване на Слънцето не са изключени промени в плановете на НАСА за излизане на екипажа на совалката "Дискавъри" в открития космос.

Става дума за програмата за четвъртък. Окончателното решение предстои да бъде взето по-късно днес от ръководството на НАСА, информираха от подмосковския Център за управление на полетите.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Декември 14, 2006, 11:03:08 am
Това са нормални процеси, които протичат в горещите звезди, каквото е все още нашето Слънце:) Ние, както отбеляза Тина, системно наблюдаваме слънчевата активност едва от 60 години. А слънцето е на няколко милиарда. GIF-a, който е прикачил Трандеф, е нещо съвсем обикновено..просто Слънцето е яло боб:)))
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Antonium в Декември 14, 2006, 11:13:09 am
Има един друг проблем. Във всички древни рисунки на слънчеви затъмнения не е нарисувана Слънчева корона. Има там някакви съмнения по повод активността на Слънцето в последните столетия :-\
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ---------- в Декември 14, 2006, 12:07:06 pm
Тези дни по телевизията се върти един филм: как някаква нова енергия налита над Земята и "светът започва да гори"... По принцип в американската pop-show-индустрия е традиция природата да се представя като могъща и враждебна опасност, с която трябва да се воюва (Бог да благослови американската армия :P ). За нас обаче е важен артефактът, символът на това подпалване, който според мен е не по-малко симптоматичен от символите в "Денят на независимостта" - символи, които идват да разкрият волно или неволно намеренията на нашите сенчести правителства.

В разказите относно "Последните дни" на религиите се говори за "огън, който ще се изсипе от небето" и това дава основание на съвременните изследователи да допускат иносказание за ядрен катаклизъм. Днес обаче можем да си помислим и за природен катаклизъм. По-духовните тълкувания разглеждат огъня и като символ на Духа, на мъдрост и божествено присъствие.

Ако се задълбаем в календара на маите и свързаните с него концепции, можем да споделим идеята, че Земята и слънчевата система въобще се измества в космическото пространство по начин, който я приближава до пределите на т.н. "фотонен пояс". Този пояс представлява поле от непозната до този момент, високоинтензивна енергия, чиито вибрации се счита, че са докоснали планетата ни за първи път през осемдесетте години на миналия век. О тогава се твърди, че изместването на годишния орбитален цикъл на Земята спрямо Слънцето я въвежда все по-навътре в това поле с поредните си обиколки. От година на година планетата навлиза по-дълбоко в полето, за да се окаже след 20-30 години, че тя вече изцяло е там, дори и когато достига до най-ретроградната си спрямо глобалното придвижване, позиция. От самосебе си се разбира, че някъде по средата на този процес, когато вече половината от годишно-орбиталния цикъл на Земята се намира вътре във фотонния пояс, самата звезда също ще бъде засегната от неговата енергийност. Счита се, че това вече се е случило и може би дори Слънцето вече е изцяло потопено в пределите на това поле, защото последният път, когато Земята ще успее да "надникне" извън тези предели, ще бъде петнадесетина-дневният й ретрограден момент през пролетта на 2011 година; следващата година вече Земята няма да успее да достигне външните предели на пояса...

Наблюдателите на този процес (или по-скоро мислещите за този процес, тъй като до нас официално не досигат данни от лабораторни технически наблюдения) говорят за трансформации в реалността, коио (ще) са последствие от въздействието на нови видове енергия, непознати до този момент на хората. Може да се допусне, че необичайните активизации на Слънцето са част от един подобен процес с непредвидими параметри...
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Antonium в Декември 14, 2006, 13:29:58 pm
Аз лично не мога да се ровя в календара на маите и този фотонен пояс с кой символ е означен не ми е ясно.
Тина съобщаваше сериозни новини до намесата на колегите.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Декември 14, 2006, 15:51:02 pm
Аз лично не знам в календарната система на Маите да има нещо за фотонен пояс. Може и да има, ама Маите да не знаят:) Или пък да го наричат с друго име:)
Цялата врътка около техния календар е много проста. Постоянно препоръчвам една книга, ама... глас в пустиня:)

Маите пазят живия спомен от последния глобален катаклизъм. "Денят, в който небето падна"... Дали е смяна на Полюсите, дали е чудовищен метеорит, дали Потоп...няма значение. Важното е, че хората го помнят в легендите си. И до ден днешен, около езерото Титикака в Андите, можете да срещнете хора, които ще ви разказват за това, докато вие се чудите, как аджеба лодка, направена от тръстика не пропуска вода:))))

Та хората пазят живия спомен за изгарящото Слънце, масова катастрофа, и т.н. Те никак не били глупави хора. Най-вече защото бягащите Атланти са се погрижили да им предадат доста знания. И маите разбират, че тези катаклизми са циклично явление. Скапания бог на димящото огледало, Кетцалкоатл, им обеснява, че това нещо, тази ужасна смърт на много хора, тези катаклизми ще се повторят отново. Единствения изход са масови жертвоприношения, за да може Бога на Времето да е вечно млад. Ако той е вечно млад и не остарява, няма да има и катаклизъм....По почти целия континент започват масови жертвопринишения. Племената се нападат, за да взимат военопленици, които да бъдат заклани. При липса на такива, децата биват колени...
Тогава се намесва Кон Тики Виракоча, когото наричат Белият учител на Андите. Той проповядва христовите ценности по билото на Андите, и обеснява на хората, че жертворпинишенията няма да помогнат. Дефакто, слага край на тези ужасии...
Факт е, че календара на маите има 3 функции: за реколтата, за отчитане на времето и третата, най-свещена за Маите - да се изчисли края на света. Дали е край, е друг въпрос. Мисля, че са имали предвид следващия глобален катаклизъм.

Оберон
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: IYI в Декември 14, 2006, 15:53:29 pm
Това, което разбрах аз е че Слънцето ни обстрелва с високо концентрирани модулации наситени с информация.Слънцето е и предавател, неговите функции са безбройни и една от тях наподобява оръдие.Въпросът е не каква е информацията, а кой я изпраща и с каква цел..?За целта донякъде се досещам, но за за първият само предполагам...?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 15, 2006, 02:05:36 am
Ами да продължа с бюлетина.... ;)

Както можеше да се очаква, изригването предизвика магнитни бури:

(http://www.sec.noaa.gov/rt_plots/Kp.gif)

"Слънчевите" специалисти от двете страни на Алтантика се хванаха за гушите, обвинявайки се един друг, както и древните учени които са почнали да изчисляват слънчевите цикли с откриването на телескопа (17 век)...

Организираната от НАСА спешна среща на специалисти преглежда в момента наблюденията на слънцето от 3-4- века направени от 15 нации и спорят къде е грешката и дали наистина съществува нещастно предречения 24-ти цикъл. Задачата им е да се опитат да направят формула за предсказване на изригванията най-късно до пролетта на 2007-ма. Факта е, че Слънцето изригва толкова колкото в предишните 1000 години.

Мнението на съвета от учени в НАСА може да се изрази най-ясно с изказването на Дейвид Хатауей: "Това предсказване ще е като да слушаш звука от приближаващ се влак и да прецениш размера му."  :D ;D ;D


Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Mirotvorec в Декември 15, 2006, 08:35:49 am
http://137.229.36.30/cgi-bin/magnetometer/gak-mag.cgi (http://137.229.36.30/cgi-bin/magnetometer/gak-mag.cgi)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 15, 2006, 11:17:08 am
Още едно изригване - клас Х - късно на 14-ти - започва да се усеща.

http://www.sec.noaa.gov/today.html#xray (http://www.sec.noaa.gov/today.html#xray)

Магнитометъра (КП индекса) стои твърдо на 8 (от 10). Трябва да ви кажа, че при КП = 9 преди месеци загубих съзнание при кацане със самолет.......
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Antonium в Декември 15, 2006, 12:20:17 pm
Четох една книга - Слънчева буря на Артър Кларк - Гадна работа
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ---------- в Декември 15, 2006, 18:56:28 pm
Независимо от предстоящото обвинение, че това не е "сериозна новина", предвид на определението, че "сериозно" е материалистичното разбиране:
СЛЪНЦЕТО е живо и разумно същество и като такова очаква нашия импулс на добронамереност, който да бъде отправен към него и да послужи за изграждане на някакъв вид взаимност по между ни. Всеки от вас може да съдейства за построяването на този мост между човечеството и звездата, по своя си собствен начин, като медитира, прави молитви или каквото там се следва...
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ENKI в Декември 17, 2006, 16:45:40 pm
Изглежда този импулс на човешката добронамереност към Бога и Природата отдавна е изчезнъл от душите на нас хората, за това ние ще заплатим много висока цена и то скоро.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ---------- в Декември 17, 2006, 18:00:26 pm
А кои сте това "ние"?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Antonium в Декември 20, 2006, 09:50:59 am
Една невероятно красива снимка. :) :) :D
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Mirotvorec в Декември 20, 2006, 09:58:18 am
Това ми хареса  :P   Даже и някаква птица феникс виждам...
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 21, 2006, 02:27:13 am
Равносметка:

12/05/06 - Шокиращо и неочаквано изригване клас Х-9
12/08/06 – Възможно изригване на вулкана ‘Pagan’
12/08/06 – Изригване на вулкана ‘Shiveluch’ в Камчатка
12/11/06 - Голям астероид "164 Eva" с диаметър 65 мили пресича орбитата на Земята
12/12/06 – Ново X3-клас изригване - насочено директно към нас
12/12/06 - Активира се вулкана ‘Khangar’ в Камчатка
12/13/06 - На космонавтите е наредено да се скрият заради радиация
12/14/06 - Земетресение в Чианг Май - Таиланд
12/15/06 – Буря оставя 1.5 милиона къщи без ток в Щатите
12/17/06 - Качулката на вулкана "Жълтите камъни" се издува със трашна сила
12/17/06 - Червено предупреждение за вулкана ‘Soputan’ в Индонезия
12/18/06 – Хавайския вулкан ‘Kilauea’ скоро ще се сгромоляса
12/19/06 – Вулкана ‘Shiveluch’ в Камчатка почва да изригва пепел
12/19/06 - Земетресение в Източен Тенеси
12/19/06 - Планината Света Елена (вулкана) изригва огромни гейзеро от пара
12/19/06 - Вулкана ‘Bulusan’ в Централните Филипини изригва пепел
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Декември 21, 2006, 10:00:15 am
Тина, такива неща се случват всеки ден на Земята.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 21, 2006, 10:31:18 am
Тина, такива неща се случват всеки ден на Земята.

Какво? - Толкова активни вулкани ли?  :o
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Декември 21, 2006, 10:32:22 am
Ами защо не?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ultrafutur в Декември 21, 2006, 11:58:49 am

Това е част от прелюдията към това, което предстои.
Еонски, какво се правиш - все едно не си чел предсказанията...?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Tina в Декември 22, 2006, 02:03:22 am
Ами защо не?

Хей - не може да изригват ЕДНОВРЕМЕННО 55 вулкана на Земята и това нищо да не е?!  >:(  >:(  >:(

Такова нещо не го пише и в Библията и в Корана и в Тора..... :o :o :o

http://visz.rsoe.hu/alertmap/woalert.php?lang=eng (http://visz.rsoe.hu/alertmap/woalert.php?lang=eng)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: H. в Януари 04, 2007, 21:18:48 pm
Solar Cycles and Climate, Consciousness & Civilization - John Jay Harper on Coast to Coast

Ian Punnett welcomed futurist John Jay Harper, who discussed how solar cycles affect climate, consciousness and civilization.
Harper is the author of Tranceformers: Shamans of the 21st Century and creator of the DVD, Science of Soul: The End-Time Solar Cycle of Chaos in 2012 A.D.


Можете да свалите от conspiracycentral.net - закачил съм торент файла :)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: gouranga в Февруари 12, 2007, 02:23:49 am
в случая май търсим под вола теле
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Antonium в Февруари 12, 2007, 09:53:15 am
в случая май търсим под вола теле
Съгласен
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: ultrafutur в Февруари 26, 2007, 11:50:07 am
Неочаквана слънчева активност изненада астрономите

Данните от апарата Ulysses показват, че на Слънцето става нещо, което не съвпада с теоретичните прогнози.


26 Февруари 2007
www.bgfactor.org


След изследване на полюсите на Слънцето, с помощта на апарата Ulysses, учените откриха, че там става нещо, което не съвпада с теоретичните прогнози. Новият 11-годишен цикъл на слънчева активност започна, така че активността на Слънцето трябва да бъде далеч от своя максимум.

Специалистите обаче откриха, че нещата не са точно такива, каквито трябва да са на теория. Открити са изригвания в полярните области, а не в екваториалната, както трябва да бъде при предсказаното ниво на активност. Мощността на тези изригвания е много голяма – подобна на тази през 2000 -2001 година, когато беше максимума.

Освен това температурата на полюсите не е еднаква. Според резултатите от измерванията южния полюс е по-студен от северния. Това означава, че ситуацията е коренно противоположна на тази преди около 10 години, когато южния полюс беше по-топъл със 7-8 процента.

За сега специалистите не могат да обяснят тези противоречия с теорията. Има вероятност тази ситуация да е свързана със смяната на полярността на Слънцето, която съпровожда периодичното изменение на активността му.

През следващите петнадесет месеца изследователите се надяват да получат по-точна информация от Ulysses, и така да могат да обяснят особената ситуация.

 8)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Rapsio в Февруари 26, 2007, 13:01:05 pm
Нормално, учените все пак разбират едва 1% от ставащото във Вселената.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Март 22, 2007, 19:58:46 pm
Учени откриха причината за слънчевите изригвания

actualno.com

Иследователи от американската космическа агенция НАСА успяха да изяснят как се получават слънчевите изригвания.

Това съобщи на пресконференция в главната квартира на НАСА във Вашингтон представителката на научно-изследователската лаборатория на американските военноморски сили Джудит Карпен.

"Наистина видяхме много неща за първи път, например как магнитното поле разпръсква енергия в различни части на Слънцето и как това води до взривове", каза Карпен.

Учените успяха да получат информацията с помощта на космическия апарат "Хинод", който бе изстрелян през септември 2006 г. за изучаване на магнитното поле на слънцето.

"Сега можем да създадем триизмерен модел на Слънцето с висока разделителна способност. Това няма да остави място за теории, ще имаме научна революция, ще се наложи да преразгледаме много теории и дори да се откажем от някои", заяви Карпен.

По думите й, освен това учените са получили потвърждение, че атмосферата на Слънцето е доста по-гореща, отколкото самата повърхност, което е фундаментален астрофизичен феномен.  

"Все още не можем да разберем как по-студената повърхност загрява горещата атмосфера. Все пак получените данни най-вероятно ще ни позволят да се доберем до разкриването на механизма на загряването", каза Карпен.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Март 22, 2007, 20:25:41 pm
Да, нали това е в унисон с теорията която самия ти пусна Алиен ;)

Май ще се окаже вярна  ;D

http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=3021.0 (http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=3021.0)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Март 22, 2007, 20:36:23 pm
Именно  :P Почва да става интересно  ;)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Март 23, 2007, 17:17:04 pm
Виждам, че пак трябва да се намеся:)))

Слънцето е най-горещо в центъра си. Предполага се ( разбира се, няма как да е измерено с термометър ), че е около 1,5 млн. градуса по Целзий. Короната на Слънцето е наистина по-гореща от долните слоеве, ето защо:

Движението не частици в Слънцето е следното: От короната към повърхността, от повърхността към центъра. Ако движението беше обратно - към короната, тогава нейната температура щеше да е по-ниска от тази на повърхността. Защо обаче, частиците в орбита ( Короната ) са по-горещи от тези на повърхността? Защото тяхната енергия е много по-голяма отколкото на тези отдолу. Тези в короната се движдат с много по-големи скорости, отколкото тези на повърхността. Затова и короната е във вид на плазма.
Коронарните чстици се привличат от гравитацията, и падат на повърхността, където голяма част от енергията им се губи и те изстиват. По-долните слоеве пропадат надолу, където водорода гори и се образува хелий ( или обратното , не помня вече ).

По повод другата тема за Слънцето. То не може да стане черна дупка, защото няма необходимата критична маса. Ако обаче Слънцето се превърне в черна дупка, тя ще е с радиус 4км.

Оберон
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Март 23, 2007, 17:26:31 pm
Хелий се образува, да.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Март 23, 2007, 17:33:15 pm
Цитат
"Все още не можем да разберем как по-студената повърхност загрява горещата атмосфера. Все пак получените данни най-вероятно ще ни позволят да се доберем до разкриването на механизма на загряването", каза Карпен.

Оберонски при това положение има 2 варианта  ;) или тези се правят на луди, че не могат да го разберат  :P или просто нямат капацитета да го разберат на този етап. Обаче като гледам ти явно добре го разбираш и може би трябва да им го разясниш.......
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Март 23, 2007, 17:42:48 pm
Цитатът ти е малко объркан. Учените отдавна знаят механизма на това нещо. Просто не знаят защо е така, а не че не знаят как се получава...
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Март 23, 2007, 18:21:48 pm
Цитата ми е точен  ;) Ако нещо са объркали при превода е друга работа, но ако приемем че няма грешка едва ли ще говорят за:  ще имаме научна революция, ще се наложи да преразгледаме много теории и дори да се откажем от някои", заяви Карпен. aко това се знаело преди  ;)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Joro Velev в Април 05, 2007, 20:57:32 pm
Рекордна слънчева активност

Анализ на годишните пръстени на дървета с радиоактивен въглерод показва, че повече от 8000 години Слънцето не е било толкова активно колкото днес

   Доста горещо е на централната звезда. Неотдавна учени от института “Макс Планк” за изследване на Слънчевата система откриха, че нашето Слънце е прекалено активно и от 1940 г. активността му е толкова силна, каквато не е била от 850 г.пр.н.е., откакто се правят подобни измервания. Учените са проследили  средния брой на слънчевите петна до 9400 г.пр.н.е. и са установили, че магнитната активност на Слънцето повече от 8000 години не е била толкова висока, колкото днес. Когато Слънцето е свръхактивно, магнитното му поле отслабва потока космически частици, който непрекъснато нахлува в земната атмосфера. Сблъсъкът ма високоенергийните частици от Вселената с молекули на въздуха предизвиква поява в атмосферата на радиоактивния въглерод С-14. Дърветата го поглъщат като въглероден двуокис и ток може да бъде открит в годишните им пръстени хилядолетия по-късно. Колкото по-ниска е концентрацията на С-14, толкова по-активно е било Слънцето, толкова повече слънчеви петна е имало и толкова по-силна е била излъчваната от него топлина.
   От съдържанието на С-14 в годишните пръстени на дърветата учените правят заключения за съдържанието на този въглерод в атмосферата, но само до 1900г. След тази година съотношението между радиоактивния и нормалния въглерод, което е решаващо за изчисленията, е силно повлияно от индустриализацията. Опитите с атомни бомби също са увеличили двойно съдържанието на С-14 в атмосферата. За пълната реконструкция на слънчевата активност обаче това не е от голямо значение, защото от 1610 г. насам съществуват надеждни източници за броя на слънчевите петна.
   След статистически анализ на продължителността на периоди с повишена слънчева активност учените заключават, че с 90-процентова сигурност през следващите 50 години Слънцето ще загуби сегашната си свръхактивност. Те обаче не са установили стабилно и редовно повтарящо се поведение на Слънцето. Някои цикли идват и си отиват, например периодът от около 90 години и друг от 210 години, но тези колебания нямат същото решаващо значение и не са толкова стабилни, колкото познатия 11-годишен цикъл.
   В момента учените се опитват да разберат взаимодействието между колебанията в слънчевата дейност и климата на Земята. До този момент е установено взаимодействие между слънчевата активност и климата, но в повечето случаи то не е ярко изразено. По-скоро дългосрочните климатични промени в течение на стотици години и дори по-дълги се влияят от слънчевата активност.
   За силното затопляне на климата през последните десетилетия по всяка вероятност е виновна единствено човешката дейност. Климатичните модели приписват на Слънцето най-много 30% дял в последното затопляне на климата.
ВНТ
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Април 06, 2007, 11:51:09 am
Макс Планк...мани ги тия бе, разбират 1% от ставащото на Слънцето:)

Слънцето има толкова дълъг живот, че повишената активност за няколко десетилетия е като миг от вечността за него. Не свързвайте подобни неща с разни фотонни пояси, Вселенски разум и галактическа конспирация. За последно казвам, че флуктуацията в слънчевата активност е нещо съвсем, ама СЪВСЕМ нормално.
Но е факт, че сме пряко свързани с тази активност. Докато Слънцето, едно незначиелно колебание не е от значение, на земята може да се окаже пагубно...

Оберон
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: 4akam в Април 21, 2007, 12:52:51 pm
много е интересна темата, но - ние си имаме човек, който е много напред с изследванията на слънцето - доц.Борис Комитов - той вече има една издадена книжка, но както сам казва много неща не е успял да напише  в нея. ако се интересувате от негови прогнози бих могъл да споделя ;)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: veselqk-U в Април 21, 2007, 19:30:14 pm
много е интересна темата, но - ние си имаме човек, който е много напред с изследванията на слънцето - доц.Борис Комитов - той вече има една издадена книжка, но както сам казва много неща не е успял да напише  в нея. ако се интересувате от негови прогнози бих могъл да споделя ;)

Ами сподели де.Хайде! :)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: H. в Април 21, 2007, 22:47:56 pm
Като говорим за Слънце, трябва да кажем и за Емил Минев :)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Trandev в Април 23, 2007, 09:41:22 am
Бориис Комитов е един доста интересен човек, от него може да се научат доста неща
http://www.astro.bas.bg/~komitov/
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Alien в Април 23, 2007, 14:43:35 pm
Слънцето свири като църковен орган

Изхвърлянето на плазма е съпроводено от мощни звукови вълни, подобни на музика

Стандарт

ЛОНДОН. Твърденията на античния философ и математик Питагор, че съществува космическа музика, наречена хармония на сферите, намери потвърждение в съвременната наука, съобщи вчера Би Би Си. Огромните спирали от горещ наелектризиран газ в атмосферата на Слънцето се "държат" като музикален инструмент. Те заформят цилиндри над повърхността на най-близката до нас звезда и резонират като тръбите на църковен орган. Точно тези цилиндри поемат и многократно усилват звуците, които съпровождат изхвърлянето на гореща плазма при слънчевите изригвания, убеден е проф. Робърт фон Фей-Зибенбюрген. "Ефектът е като да дръпнеш струна на китара", заяви ученият на заседание на британското Кралско астрономическо дружество в Престън. "Цилиндрите" се намират на хиляди километри над Слънцето и противно на очакванията температурата в тях е 300 пъти по-висока от тази на повърхността на звездата. Когато плазмата премине през тях, тя се нагорещява до 6000 градуса и благодарение на това мощните звукови вълни, които я съпътстват, започват да се разпространяват със скорост десетки километри в секунда. Изчисленията сочат, че дължината на вълните от "слънчевия орган" е около час. Ако можеха да се разпространяват в космическия вакуум, Земята би била "облъчена" от симфонии. Дали обаче щяха да са в хармония, а не в хаос още никой не може да отговори.

Цитат
"Цилиндрите" се намират на хиляди километри над Слънцето и противно на очакванията температурата в тях е 300 пъти по-висока от тази на повърхността на звездата. Когато плазмата премине през тях, тя се нагорещява до 6000 градуса и благодарение на това мощните звукови вълни, които я съпътстват, започват да се разпространяват със скорост десетки километри в секунда.

Тези май нещо са се объркали щото от  този цитат илиза че температурата на повърхността е 20 градуса   ;D ;D ;D (http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/24.gif)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Trandev в Юли 30, 2007, 15:18:00 pm
Изчезнаха всички петна от Слънцето
30 Юли 2007
Това показва достигане на минимум активност на нашата звезда и край на слънчевия цикъл.

Слънчевата активност от 1996 до 2020 г. според NOAA.

Наблюденията на Слънцето показват, че в момента всички петна върху него са изчезнали. Това показва достигане на минимум активност на нашата звезда, съобщи НАСА. Сега специалистите очакват върху повърхността му да се появят нови петна, които ще покажат започването на нов слънчев цикъл.

Според прогнозата на Центъра за изучаване на космическото пространство в САЩ, следващия слънчев цикъл трябва да започне през март 2008 година, а пикът му ще бъде достигнат през 2011-2012 година.

Един слънчев цикъл продължава 11 години. През този период от време звездата преминава през минимум и максимум на своята активност.

По време на минимума на повърхността на Слънцето почти няма петна и изригвания. По време на максимума на слънчевата повърхност се наблюдават голям брой петна и изригвания. Когато има изригване се изхвърлят милиарди тонове наелектризиран газ в космическото прострнство. Този поток от газ, достигайки Земята може да повреди изкуствените спътници, съответно и GPS системата, може да повлияе на радио комуникациите и на енергомрежата.

(http://www.bgfactor.org/img/lead/2007/07/11843_4305.jpg)

www.bgfactor.org


Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Юли 30, 2007, 16:14:08 pm
А, добър ден!!!!
От 2 години рева като заклано прасе, че Слънцето си има цикли, дори ви бях писал някъде из темите, че са на 11 години, за които слънцето дори сменя поляритета си.
Следвашите няколко години няма да е такава жега, баси кефа:)))
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Trandev в Юли 30, 2007, 16:20:18 pm
А, добър ден!!!!
От 2 години рева като заклано прасе, че Слънцето си има цикли, дори ви бях писал някъде из темите, че са на 11 години, за които слънцето дори сменя поляритета си.
Следвашите няколко години няма да е такава жега, баси кефа:)))

От твоите уста в божиите уши. Очаква се лек спад в пазара за басейни ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Октомври 06, 2007, 17:07:55 pm
Sun Burn

Solar storms can knock out power on Earth. New satellites will help us predict where and when

Spewing billions of tons of plasma millions of miles into space, the sun’s eruptions, like this explosion captured by NASA’s SOHO probe, can be strikingly beautiful. But when they result in what scientists call coronal mass ejections—think seething bubbles of flung-off plasma—they can short-circuit satellites and trigger powerful magnetic shock waves that result in electrical power failures on Earth. NASA’s $540-million STEREO mission, whose two satellites were scheduled to launch in late August, is designed to capture 3-D images that identify Earth-bound solar storms days before their effects reach us. Positioned at points ahead of and behind the Earth in its orbit, the satellites will work like a pair of eyes to more precisely measure a storm’s size and location—and let us identify it in time to take action and prevent damage.

Transition Region and Coronal Explorer/Stanford-Lockheed Institute for Space Research/NASA

Слънчево Изгаряне

Слънчевите бури могат да ударят енергийно Земята. Нови сателити ще ни помогнат да предскажем кога и къде

Изхвърляйки милиарди тонове плазма, на милиони мили в Космоса, изригванията на слънцето, като тази експлозия заснета от сондатата СОХО на НАСА, могат да бъдат стряскащо красиви. Но, когато това произтича в това което учените наричат коронални масови изпускания – представете си балони изхвърлящи плазма – те могат да предизвикат късо съединение в сателитите и мощни магнитни шокови вълни, които да причинят електрически аварии на Земята.540$ милионната мисия СТЕРЕО на НАСА, чиито 2 сателита се планират да се изстрелят в края на Август, са коструирани така, че да могат да правят 3Д снимки, които да определят слънчевите бури, които ще ударят Земята дни преди те да достигнат до нас. Позиционирани в точки отпред и зад Земята в орбита около нея, сателитите ще работят като двойка очи, за да измерят по прецизно размера на бурята и местоположението й – и това ще ни позволи да ги идентифицираме предварително и да вземем мерки за предотвратяване на щетите.

Преходно Регионален и Коронален Изследователски / Станфорд Локхийд Институт за Космически Изследвания / НАСА

Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: astronomy в Декември 31, 2008, 15:12:07 pm
Вижте не съм чела всичко, което сте писали до тук, но от това което прочетох, разбирам че вие сте скептично настроени към всичко, което се случва. Разбира се, че Слънцето си има минимуми и максимуми, имало е години, в които не са се появявали слънчеви петна изобщо, имало е години, в които са се появявали около 100. Вярно е, Слънцето си има 11 годишен цикъл, където му се сменят полюсите, сега сме в минимум, а мисля че 2012 навлизаме в максимума. Ето тук може да прочетете допълнително: http://www.astro.bas.bg/sun/s_cycle.html (http://www.astro.bas.bg/sun/s_cycle.html) И в крайна сметка, не бъдете толкова скептично настроени  ;). А да и този слънчев вятър и магнитни бури, стига с наивността ви, та те дори и не ни достигат, разбирам да живеете на полюсите и да ви боли глава, но има ли магнитна буря, тя трябва да е доста силничка, че да ви заболи глава чаак в БГ. Посетете сайта, информация за Слънцето: http://spaceweather.com/ (http://spaceweather.com/)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: хадзапи в Май 04, 2009, 22:43:19 pm
СЛЪНЧЕВИТЕ АТАКИ МАЧКАТ МАГНИТНОТО ПОЛЕ

Автор: Труд

ПАРИЖ - Силно повишената слънчева активност смущава магнитното поле, установиха астрономи, които публикуват данните на сайта на Европейската космическа агенция.

Енергийният “обстрел” силно компресира магнитосферата и променя състава на йоните в околоземното пространство. Сега учените търсят начин да установят до каква степен тези промени въздействат на спътниците в орбита, включително и на Джи Пи Ес системите.

Оказва се, че външната част на магнитното поле, която обикновено е на около 60 000 км, се е снижила на 25 000 км над Земята. Скоростта на йонните потоци в резултат на слънчевите атаки е нараснала два пъти, като е достигнала 900 см в секунда. При това положение общото количество заредени частици е нараснало почти пет пъти.

Резултатите са събрани от четирите космически сателита на агенцията “Клъстър”, както и от двата “Дабъл стар”, в които има и китайско участие.

Въпреки разстоянието от около 150 млн. км Слънцето оказва постоянно въздействие върху Земята. При това то не се ограничава само до светлината и топлината, които идват към нашата планета. Тя е подложена на постоянен “обстрел” с потоци от заредени частици, възникващи в резултат на бурните реакции, които поддържат живота на Слънцето. За щастие, Земята е заобиколена от магнитно поле, което ни защитава от вредното влияние на високоенергийния слънчев вятър. Понякога обаче активността на Слънцето е толкова голяма, че огромните количества заредени частици, идващи към Земята, причиняват т.нар. геомагнитни бури. Те са в състояние да прекъснат телекомуникациите.

При нормални условия сателитите се движат в орбита вътре в магнитосферата - защитен “мехур”, образуван от магнитното поле на Земята. Когато обаче се повиши слънчевата активност, картината драматично се променя - това поле се компресира и частиците се активизират и сателитите са изложени на по-голяма доза радиация, отколкото могат да поемат.

Сега учените установяват сериозно ниво на опасност. Те са се заели с разработването на подходящи методология, която да позволи да се регистрират събитията, които се случват в магнитосферата.

Слънцето е в период на минимална активност. Въпреки това руски спътник регистрира мощни изригвания на 17 и 23 април т.г. Потоците минаха покрай Земята. Според астрономите обаче следващия път може да попаднат на нашата планета.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=91574
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Септември 05, 2009, 09:30:13 am
Мистерията с изчезналите слънчеви петна – разрешена?

(http://www.sciencedaily.com/images/2009/06/090618131402-large.jpg)

Хелиосеизмична карта на вътрешността на слънцето. Червеникаво-жълтите ленти показват слънчеви джет потоци. Черните контури отбелязват активността на слънчевите петна. Когато джет потоците достигнат критична географска ширина около 22 градуса, активността на слънчевите петна се повишава. (Credit: Image courtesy of National Solar Observatory)

ScienceDaily (June 19, 2009) — Слънцето е в пика на вековен соларен минимум, и слънчевите петна са изчезнали по странен начин от повече от две години. Сега за пръв път соларните физици може да разберат защо.

В прес-конференция на Американското Астрономическо Общество в Боулдър, Колорадо, изследователите обявиха, че поток от енергия (джет) дълбоко в Слънцето мигрира по-бавно отколкото трябва през вътрешността на Слънцето, усилвайки липсата на слънчеви петна.Рачел Хоуи и Франк Хил от Националната Слънчева Обсерватория (NSO) в Тускон, Аризона, са използвали техника наречена хелиосеизмология за да засекат и проследят джет потоци в дълбините на Слънцето на 7000 км под повърхността. Слънцето генерира нови джет потоци близо до полюсите на всеки 11 години, те обясняват. Потоците мигрират бавно от полюсите към екватора и когато джет поток достигне критичната географска ширина от 22 градуса, започва да се появява нов цикъл на слънчеви петна.Хоуи и Хил са открили, че потока асоцииран със следващия соларен цикъл се движи мудно, като са му нужни три години за да покрие разстоянието от 10 градуша ширина сравнено със само две години за предния слънчев цикъл.

Сега джет потока, най-накрая достига критичната ширина, отбелязвайки завръщането на соларната активност в месеците и годините, които предстоят.

Тъй като потока тече под повърхността на слънцето, джета не е директно видим. Хил и Хоуи са проследили скритите му движения чрез хелиосеизмология. Местещите се маси под повърхността на Слънцето изпращат вълни на налягане, които се разпростират из звездния интериор. Така наречените “p форми” (p за pressure) отскачат в интериора и карат Слънцето да звъни като огромна камбана. Чрез изучаването на вибрациите по повърхността на Слънцето, е възможно да се разбере какво се случва вътре. Подобни техники се използват от геолозите за да картографират интериора на нашата планета.

"Все още не разбираме как точно джетовете активират слънчевите петна," казва Песнел от Космическия център на НАСА. „Нито пък разбираме напълно как самите джетове се генерират.”

За да разреши тези мистерии, наред с други, НАСА планира да изстреля Соларната Динамична Обсерватория (Solar Dynamics Observatory - SDO) по-късно тази година. SDO е оборудвано със сложни хелиосеизмологични сензори, които ще позволят изучаването на вътрешността на Слънцето по-добре от когато и да е било.

"Хелиосеизмичния и Магнитен апарат на SDO ще подобри разбирането за тези джетове и други вътрешни потоци като ни предостави дълбочинни снимки на Слънцето,” казва Песнел.

Постоянното следене и изучаване на соларните джетове може да помогне на изследователите да направят нещо безпрецедентно – да предричат бъдещите соларни цикли.

Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090618131402.htm
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Септември 05, 2009, 09:32:58 am
Слънчевите петна разкрити в детайли от суперкомпютри

(http://www.sciencedaily.com/images/2009/06/090618143958-large.jpg)

Интерференцията между тъмната част на слънчевото петно и светлия кръг около него, показва сложна структура с тесни, почти хоризонтални (светло до бяло) нишки вмъкнати във фона, имащи по-вертикално (тъмно до черно) магнитно поле. (Credit: Copyright UCAR, image courtesy Matthias Rempel, NCAR)

ScienceDaily (June 21, 2009) — В пробив, който ще помогне на учените да разкрият мистериите на Слънцето и влиянието му върху Земята, международен екип от учени водени от Националния Център за Атмосферно Изследване (National Center for Atmospheric Research - NCAR) създадоха за пръв път пълен компютърен модел на слънчевите петна. Резултатите се показват едновременно в научи детайли и забележителна красота.

Слънчевите петна се асоциират с масивни изригвания на заредена плазма, която може да причини геомагнитни бури и да повлияе върху комуникациите и навигационните системи. Те също допринасят за вариациите в цялостната енергия излъчвана от Слънцето, което може да повлияе върху климата на Земята и да упражни неуловимо влияние върху климатичните модели.

Повече тук: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090618143958.htm
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Франки Фърбо в Август 03, 2010, 10:35:39 am
„Слънчево цунами” може да удари Земята


03 август 2010 | 05:08 | Агенция "Фокус

Земята може да бъде засегната от екстремно космическо време още във вторник след огромна експлозия на повърхността на слънцето, предупреждават учени, цитирани от в-к „Дейли Телеграф”.Слънчевите фойерверки през уикенда са били регистрирани от няколко сателита, включително новата Обсерватория на слънчевата динамика на НАСА, която е проследила разпространяването на взривната вълна.
Астрономи от цял свят са наблюдавали огромна експлозия над гигантско слънчево петно с размерите на Земята, като излъчването е свързано с огромно изригване от повърхността на звездата.
Посоката на експлозията насочва „слънчевото цунами” директно към Земята.
Според експерти суперзаредените газови частици ще достигнат планетата ни във вторник и ще бъдат отразени от естественото магнитно поле, защитаващо Земята.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: insomnia1304 в Август 03, 2010, 22:02:44 pm
Вълната от силно компресиран газ вероятно ще достигне Земята още днес, като ще си пробие път през естествения магнитен щит, защитаващ планетата. В резултат на това ще бъдат регистрирани впечатляващи случаи на северно или южно сияние.

Земята може да получи тежка вълна от Космоса още днес, след масивна експлозия на Слънцето, предупреждават учени.

Слънчевите фойерверки през уикенда бяха отчетени от няколко изкуствени спътника, включително от новата лаборатория за слънчева динамика на НАСА, която наблюдава разпръскването на ударната вълна навън.

Астрономи от цял свят станаха свидетели на огромен блясък над гигантско тъмно петно върху слънцето с размерите на Земята, който те свързват с дори още по-голямо изригване на повърхността на звездата.

Експлозията, наречена коронарно изхвърляне на маса, е била насочена директно към Земята, като след това е изпратила "слънчево цунами" през Космоса на разстояние 150 млн. километра.

Образите от лабораторията на НАСА показват за ударна вълна, движеща се от блясъка в Космоса, съобщава списание New Scientist. Според специалисти вълната от силно компресиран газ вероятно ще достигне Земята още днес, като ще си пробие път през естествения магнитен щит, защитаващ планетата ни.

Очаква се в резултат на това да бъдат регистрирани впечатляващи случаи на северно или южно сияние.

"Изригването е насочено директно към нас," коментира Леон Голуб от центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" (CfA). "Това е първото голямо насочено към земята изригване от доста време."

Учените предупреждават, че наистина сериозно слънчево изригване би могло да унищожи изкуствени спътници и да доведе до хаос в енергийните и комуникационни мрежи по земното кълбо, ако това се случи сега.

Според НАСА Великобритания би могла да изпита масови спирания на електроподаването и да остане без критични комуникационни сигнали за дълго време, след като Земята бъде ударена от случващата се веднъж на поколение "космическа буря".

През юни в. "Daily Telegraph" разкри, че висши учени, представители на космическата агенция, са смятали, че Земята ще бъде ударена от безпрецедентни нива на магнитна енергия от слънчеви изригвания, след като Слънцето се събуди "от дълбок сън" някъде около 2013 г.

Остава неясно обаче какви щети ще бъдат причинени на световните комуникационни средства от това последно изригване.

Луси Грийн от космическата научна лаборатория "Мълърд" в Съри е проследила изригванията чрез японския орбитален телескоп "Хиноде". "Слънцето поражда впечатляващи фойерверки," коментира британската специалистка по слънцето. "Това беше много рядко събитие - не едно, а две почти едновременни изригвания от различни места на Слънцето бяха насочени към Земята.

От НАСА не бяха открити за коментар.


Изригването

Подобни изригвания се случват, когато гигантски магнитни структури в слънчевата атмосфера изгубят стабилност и повече не могат да бъдат удържани от огромното гравитационно привличане на Слънцето. "Точно като освободена навита пружина, при внезапното им освобождаване те изригват в космоса."

"Изглежда това е първото изригване с толкова огромен мащаб, че е променило магнитните полета в половината от видимата атмосфера на слънцето - и е осигурило подходящи условия за второто изригване", казва Луси Грийн.

"И двете изригвания биха могли да са насочени към Земята, но може да се движат с различна скорост. Това означава, че има голяма вероятност да наблюдаваме сериозни и продължителни ефекти от рода на северни сияния в ниските географски ширини."

http://www.webcafe.bg/id_485331863_Slanchevo_tsunami_moje_da_udari_Zemyata
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: fry в Август 05, 2010, 18:09:42 pm
http://ludnica.pogledni.com/blog/solarna-burja
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: sedere в Август 05, 2010, 20:59:30 pm
Красиво е, но и може да бъде опасно. :)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: bogoizbrania в Януари 28, 2011, 18:31:33 pm
Слънчева платноходка.
Ето интересен проект, но според мен изцяло фантастичен. На английски е описано придвижване на апарати от слънчевия вятър NanoSail-D ;

http://www.nasa.gov/centers/marshall/pdf/484314main_NASAfactsNanoSail-D.pdf (http://www.nasa.gov/centers/marshall/pdf/484314main_NASAfactsNanoSail-D.pdf)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: nettle в Януари 28, 2011, 21:53:02 pm
Фантастично за тебе, ама японците вече имат активен кораб с мисия до Венера, задвижван от слънчевия "вятър" IKAROS (http://www.jspec.jaxa.jp/ikaros_channel/e/)!
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: marhs в Януари 29, 2011, 13:14:23 pm
В последните 70-80 години слънчевите цикли, със своите пикове на активност, свързани с изригванията от слънчевите петна, оказват влияние на електрониката, радиовръзките, сателитните системи и т.н.За това време са минали 7 такива цикъла.Магнитните бури оказват влияние и на част от хората със здравни проблеми, но нима не е било така през последните 7000 години на съществуване на цивилизацията ни ? За последните 7000 години е имало 636 единадесет годишни цикли.Айде, ако сметнем и за 10000 год. е имало 909 такива цикли.И човечеството продължава да си живее на земята, даже е набъбнало до 7 милиарда души, май, не съм сигурен.Да не говорим въобще за живота на земята, който е от милиони години.Така, че не слънцето е основната опасност за живота на планетата ни, а ние самите..... ;)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Януари 29, 2011, 14:27:31 pm
Слънцето не само не е "основната опасност", а всъщност е единствения източник на живот...
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: marhs в Януари 29, 2011, 19:26:43 pm
Слънцето не само не е "основната опасност", а всъщност е единствения източник на живот...

Браво, добро заключение(ама за живот къде?). ;D Само дето забрави, водата, атмосферата и задължителната вулканична дейност, на планетата, като другите необходими източници.Иначе, според казаното от тебе и на Луната, Венера, т.н. също трябваше да има живот ::)
На Венера явно не и е провървяло с близостта до тоя източник.

Просто уточнявам.Тъй като една от преобладаващите насоки в темата е опасността от пиковете на слънчевата активност за хората на земята.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Януари 29, 2011, 20:01:56 pm
Мисля, че е видно - "шефа" на системата в която живеем е слънчо :)
А наистина ли смяташ, че се пораждат 9 планети и една звезда, само за да ни има нас? :)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: marhs в Януари 29, 2011, 20:50:33 pm
Не смятам, че сме само ние, но и слънцето не може да е единствен източник на живот в системата.Както и звездите сами по себе си.Мисля, че за живот са необходими и още няколко условия.А и топлината за живот може да идва и от вулканично дейност, както откриха живот на дъното на океана, където няма никаква слънчева светлина, но водата се затопля от така наречените "черни" пушеци, извиращи от топлите земни недра.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Hacko в Февруари 08, 2011, 12:39:55 pm
Направиха първата 360-градусова снимка на Слънцето (http://science.actualno.com/news_334783.html)

http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=b4b411c3
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: bogoizbrania в Февруари 16, 2011, 19:06:37 pm
Фантастично за тебе, ама японците вече имат активен кораб с мисия до Венера, задвижван от слънчевия "вятър" IKAROS (http://www.jspec.jaxa.jp/ikaros_channel/e/)!
А това видя ли го? " The acceleration by the solar radiation pressure is verified! " :)
Е усеща се нещо, ама да се получи ускорение равно на гравитационното нада ли.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: buden в Август 11, 2012, 11:28:49 am
Слънцето се държи все по-странно: http://phys.org/news/2012-08-huge-solar-filament-sun.html

Ако не ни сполети лошият късмет на соларната криза, поне да научим нещо ново за Слънцето (може би доста по-интересно от Марс).
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: bojinkata в Август 11, 2012, 14:41:34 pm
Слънцето се държи все по-странно: http://phys.org/news/2012-08-huge-solar-filament-sun.html

Ако не ни сполети лошият късмет на соларната криза, поне да научим нещо ново за Слънцето (може би доста по-интересно от Марс).
       Абе хубаво си го дал линка, ама с два реда да беше написал какво му е странното. От гугъл преводача нещо не хванах.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: GARVAN в Август 12, 2012, 00:06:11 am
Слънцето се държи все по-странно: http://phys.org/news/2012-08-huge-solar-filament-sun.html

Ако не ни сполети лошият късмет на соларната криза, поне да научим нещо ново за Слънцето (може би доста по-интересно от Марс).
       Абе хубаво си го дал линка, ама с два реда да беше написал какво му е странното. От гугъл преводача нещо не хванах.

Ето статия на български по темата: http://nepoznato.energetika-bg.com/2012/08/shok-ogromnata-puknatina-na-slantseto-se-uvelitchi-do-800-hilyadi-kilometra/
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: sasho90 в Август 12, 2012, 02:41:52 am
Да, доста впечатляващо изглежда. Представете си това нещо да изригне. Дали има такава възможност и ако да, какви биха били последствията за Земята и хората?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: mitkosven в Август 12, 2012, 09:07:59 am
Ако изригне последствията - сигурна гибел.Но надали ще изригне,нищо неможе да се предположи поне за сега.

От линка на Гарвана се замислих над последният ред цитирам: "Според учените  това говори за сходство на всички планетни системи в ранните етапи на еволюцията". Следователно,според мен предстои еволюция и някак си го свързвам и със един материал дето бях чел за 2012 ,че щяло да претърпим еволюиране,нова епоха нов вид.

ПП: Това си е лично,мое мислене :)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: bogoizbrania в Август 13, 2012, 00:27:34 am
Слънцето се държи все по-странно: http://phys.org/news/2012-08-huge-solar-filament-sun.html

Ако не ни сполети лошият късмет на соларната криза, поне да научим нещо ново за Слънцето (може би доста по-интересно от Марс).
       Абе хубаво си го дал линка, ама с два реда да беше написал какво му е странното. От гугъл преводача нещо не хванах.
Не видяхте ли последният надпис, Source: Universe Today и като кликнеш на тоз соурс таратанци нема тъкъв филма. Самият факт че не се споменава в статията кой е правил снимките показва измама, слънцето с такава резолюция може да се снима само от няколко сателита и те не са видели нищо такова.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Август 13, 2012, 01:48:35 am
http://www.universetoday.com/96649/huge-solar-filament-stretches-across-the-sun/

http://www.flickr.com/photos/[email protected]/7726156974/in/photostream

Особено 2-рия линк последния коментар. Боги, разследвай малко повечко.

А за малоумните български "журналисти" и тяхната "пукнатина" мога да кажа само, че имат пукнатина в мозъците. За целта организирам групово посещение с намаление на цените при тези приятели (http://www.svnaum.com/).
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: sasho90 в Август 13, 2012, 02:22:56 am
Предлагам на вашето внимание две много интересни видеа, които могат да се свържат и със скорошното голямо земетресение в Иран.
1. 2.
Каналът на същия този пич е изключително интересен и информативен. Ако разбирате английски е направо задължително да събскрайбнете. Всеки ден пуска 2-минутни видеа със сгъстена информация относно глобални и соларни събития. Един от най-добрите канали, които съм виждал в Ютуб.  :hi:
Не забравяйте, че след земетресението в Иран имаше и земетресение пак над 6 по скалата на Рихтер и в Китай. Същия пич от този канал предупреди да гледаме за големи земетресение м-у 12ти и 18ти август на базата на слънчевата активност и подредбата на небесните тела. Засега видяхме 2-3 големи от началото на този времеви период. Можем сами да си направим изводите. Явно наистина има нещо вярно в тази теория.

ПП: Това не е единственото чудато слънчево петно в последните месеци. На 12 март се беше образувало гигантско слънчево петно с формата на триъгълник. Можете да видите формацията на това видео:
;)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: mitkosven в Август 13, 2012, 07:24:34 am
Този,който е писал че се е пропукало,така си е измислял :D. Помислете само,как слънцето ще се пропука,като е една топка газ,а пукнатина върху газ .... невъзможно.Най-много да се превърне в "Червен Гигант" и след това да избухне или превърне в бяло джудже.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: sasho90 в Август 13, 2012, 12:36:48 pm
Добре де, какво се хващате за тая пукнатина? Съвсем ясно е, че е написано в преносен смисъл за да грабне заглавието читателя. По-нататък в статията си пише, че е слънчево петно.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: bogoizbrania в Август 13, 2012, 15:47:55 pm
http://www.universetoday.com/96649/huge-solar-filament-stretches-across-the-sun/

http://www.flickr.com/photos/[email protected]/7726156974/in/photostream
Посоченото по горе е некоректна обработка, ето и по-реалистична снимка и видео нещата са съвсем различни и не е нито пукнатина нито петно! Най-обикновени съединявания на изригвяания образували интересна фигура.
http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/News081012-whipprom.html

Особено 2-рия линк последния коментар. Боги, разследвай малко повечко.

А за малоумните български "журналисти" и тяхната "пукнатина" мога да кажа само, че имат пукнатина в мозъците. За целта организирам групово посещение с намаление на цените при тези приятели (http://www.svnaum.com/).
Това не го разбрах, отговор на друг ли е?
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Eon в Август 13, 2012, 20:05:09 pm
Посоченото по горе е некоректна обработка,

То е ясно, че е некоректна, ама не е измама както ти твърдиш тук:

Самият факт че не се споменава в статията кой е правил снимките показва измама, слънцето с такава резолюция може да се снима само от няколко сателита и те не са видели нищо такова.
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Passiflora в Август 14, 2012, 10:28:17 am
Колкото повече разглеждам снимките, толкоз по-малко странна ми се вижда тази "пукнатина".

Хората са си го предсказали още към 2006 г., че ще има висока слънчева активност и обясняват защо:
"Dikpati's forecast puts Solar Max at 2012. "
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2006/10mar_stormwarning/
Взел, че е познал!  :D

Доколкото разбрах се навлиза в 25 цикъл, като пикът на слънчевата активност ще е към 2022 г. Дори учените смятат, че този цикъл ще е един от най-слабите от векове насам:
http://phys.org/news66581392.html#nRlv

На който му се търси нещо по-актуално от 2006 г., да си се рови!  :bye2:
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: capricorn в Август 16, 2012, 22:50:09 pm
Напоследък все повече се обръща внимание на Слънцето, и там като че ли наистина се случва нещо! Първоначално теорията на Пане Андов

http://www.youtube.com/watch?v=1q2Du_DkKbo&feature=related
 (http://www.youtube.com/watch?v=1q2Du_DkKbo&feature=related)
че слънцето ще се превърне в червен гигант от там в супернова ми изглеждаше малко невероятна, но след като сега се появяват и официални твърдения, че слънцето е заобиколено от черна материя, и все повече взе да се говори за някакви 'проблеми' и странни явления с него, тази теория ми изглежда все по вероятна..
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: mitkosven в Август 17, 2012, 08:18:43 am
capricorn можеш ли да обясниш за какво става дума,малко от малко в клипа,че не всички чаткаме английският - поне лично аз не го знам много добре,но ми се вижда доста интересна теорията поне от няколко неща,който разбрах :)
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: Oberon в Август 17, 2012, 15:39:35 pm
Общо взето, някакъв пак е изтрещял...
Щом показва, как 2 "НЛО" правят кръг в житата, при все че 2мата студенти си признаха, че е фейк, за какво говорим....
Титла: Re: Всичко за СЛЪНЦЕТО
Публикувано от: bogoizbrania в Август 21, 2012, 00:50:23 am
Ето коректно обработване на изображение на интересни формирования на слънцето, не е като това с което започна темата.
http://apod.nasa.gov/apod/image/1208/sunfilament_dahl_960.jpg(http://apod.nasa.gov/apod/image/1208/sunfilament_dahl_960.jpg)