Форум за конспирации, уфология и мистика.

Наука и Технологии => Наука => Темата е започната от: neven в Юни 09, 2006, 13:48:09 pm

Титла: Проблем с времето
Публикувано от: neven в Юни 09, 2006, 13:48:09 pm
Здравейте! Обръщам се към всички  вас,първо защото виждам,че сте много напред с материала и второ защото ви имам доверие.Прочетох тук-там във форумите за сгъстяващото се време ,но искам по- подробна информация.Наясно съм,че времето тече по-бързо, но  установих,че с мислите си мога даго контролирам,което малко ме стресна.Дали не е внушение? Безобидни ли са моите игрички с времето? Дори не знам как го правя.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 09, 2006, 13:57:06 pm
Ако това е така, то ти трябва Учител. Иначе можеш да разрушиш сама тъкан на Времето
Да не стане като Х-мен и Джйин....

Идеята ми е да изследваш тази своя дарба, да намериш хора, които да те упътят как да я използваш, да не навредиш на себе си, на нас и на самата Реалност
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Admin в Юни 09, 2006, 14:03:55 pm
Звучи готино...но предполагам можеш да правиш това само за теб и за твоята реалност... :)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Mirotvorec в Юни 09, 2006, 14:05:50 pm
Нали съм си любопитен, какво по-точно "контролираш", какво променяш?

Прав е  Oberon, трябва много да внимаваш.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Cenestelle в Юни 09, 2006, 15:06:24 pm
не си играй с времето, това много бърка в кармата - наистина е интересно, аз съм го правила, но тогава не знаех, че може да има последствия - в интерес на истината при жените си личи особено силно, но няма да обяснявам подробно
прави се изключително лесно Миротворец, но имай волята да не го правиш
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ---------- в Юни 09, 2006, 15:25:48 pm
Времето не е някаква абсолютна величина, то съответства на операциите, които протичат в едно пространство. Така, ако например тичаш цял ден като луд и вършиш хиляди неща, които са ти интересни и раздвижват съзнанието ти в многообразни идеи, денят ще ти се стори много кратък; ако обаче застанеш на метър от една бяла стена и цял ден останеш на стола си, гледайки нейната повърхнина, ще се побъркаш от безкрайното продължаване на този ден (стига да не си лудо склонен към медитация). И така, времето не е никак непроменима величина, то зависи изцяло от протичащите процеси. За пример можем да покажем една музейна витрина, където, чрез поддържане на определени условия, се стремят да "забавят" или да "спрат" времето, като съхранят по-успешно пазения експонат.

Тъй като за човек реалността е най-близо на мястото, където неговите мисли, чувства и интуиция се допират до нея, то те трите са от съществено значение за преминаването на времето в тази реалност. Мисля, че Admin правилно предполага, че подобно "изкривяване" на времето е преди всичко вътрешно, за личността, а не за околния свят. Идеята, че можеш да разрушиш света с такова нещо или да си навлечеш карма, ми се вижда прекомерна - може би единствено има да се опасяваш от едно евентуално вманиячаване в забелязаното свойство на съзнанието. Друг е въпросът, разбира се, ако използваш това свойство по користен начин!

По принцип съзнанието е способно не само да модулира локалното време, но също така и локалното пространство; локално, защото тези явления се отнасят преди всичко за личната реалност и влиянието им трудно надхвърля най-близкото ни обкръжение. На мен например ми се случва да "разширявам възприятията си" - правя го преди всичко волево и тогава сетивата ми се насищат с много повече впечатления от нормалното, а съзнанието ми интерпретира много повече от тях; времето сякаш се забавя, защото съзнанието ми преминава през много повече неща за единица време, която на други би дала доста по-ограничено пространство.

Ако все пак има нещо глобално по отношение на времето, което наистина му влияе, това е развитието на нашите съзнания в общопланетарен аспект. Тук из Форума много се пише по този въпрос, като това развитие се отдава на логичен еволюционен етап, до който сме достигнали след много хиляди години упорито изкачване. В следствие на това днес имаме много по-безкатегориални съзнания, които схващат нещата интуитивно, дифузно, отколкото това беше възможно между 19-ти и20-ти век например; почти всички хора са повлияни /на ниво "фентъзи" или "наука" - все тая/ от идеите за пътуване във времето, свръх-нормални способности и прочея; много повече хора използват технологии и практики, които са електронни, или като internet, където времетраенето, местоположението и пространствените размери все повече се релативизират. Всичко това води до съзнания, които все по-лесно ще са способни да превключат, да си спомнят и да се върнат вкъщи...
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Cenestelle в Юни 09, 2006, 16:07:02 pm
наистина промяната на времето е само за индивида НО може да стане навик на разума, и после да е трудно да се спреш, дори и да искаш, а и последиците за тялото са доста неприятни, все пак ако забързаш времето това не може да не се отрази на тялото ти, забавянето може да води до други проблеми, объркване, странни настроения и т.н. По принцип не винаги е нещо много страшно, но може да бъде и е по-добре да не се прави, просто хората нямат право да се занимават с това, особено както не са напълно наясно с последствията...
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юни 09, 2006, 18:52:25 pm
Здравейте! Обръщам се към всички  вас,първо защото виждам,че сте много напред с материала и второ защото ви имам доверие.Прочетох тук-там във форумите за сгъстяващото се време ,но искам по- подробна информация.Наясно съм,че времето тече по-бързо, но  установих,че с мислите си мога даго контролирам,което малко ме стресна.Дали не е внушение? Безобидни ли са моите игрички с времето? Дори не знам как го правя.
Тъй де като оставим глупостите които някоуи написаха такова нещо като време НЯМА.Има илюзия,която е ссвързана с 3д.Това,което контролираш е възприятието на илюзията за време.И можеш да го правиш колкото си искаш,споко.
 
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Antonium в Юни 20, 2006, 13:02:40 pm
Абе нещо някой са прекалили с някой химии. Всичко е на психо основа. В казармата преди уволнение сядах на пейка в 4 часа изпушвах една кутия цигари  гледам станало 4 и 15 .Гадно нещо е времето :P :P :P
Има една страхотна книга на Клифърд Саймък - казва се Времето е най-простото нещо. Супер е!
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Alien в Юни 20, 2006, 15:17:50 pm
В казармата времето тече ужасно бавно. Аз направо си мислех че тази година която прекарах се равнява поне на 3 !  После като излязах и други приятели влязаха и са чудех тоз кога влезе кога излезе  ;)
Същото е по врме на важен мач и ако водиш с 1 гол и остават 5 мин напрао спират да текат ако губиш обаче свършват веднага  :P
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ---------- в Юни 20, 2006, 15:43:20 pm
...и тези процеси са слудствие от процесите,
които протичат в съзнанието ни...
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: neven в Юни 20, 2006, 21:45:06 pm
Аз мисля, че всеки по някакъв начин влияе на времето ,но само ,че едни го осъзнават,а други - не.Лично аз съм привърженик на идеята,че няма минало,настояще и бъдеще.Макар ,че с моя ограничен мозък не мога да си го обясня ,вярвам че е така.Много бях впечатлена  от това какво казват Плеядианците:"Ние идваме от вашето бъдеще".Значи бъдеще и минало съществуват едновременно.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Mirotvorec в Юни 20, 2006, 22:01:34 pm
С моя ограничен човешки мозък не мога да схвана това, ама не се и напъвам.
Цитат
"Ние идваме от вашето бъдеще"
Е, нали няма минало и бъдеще, всичко е сега?

За мен мога да кажа, че никога не ми стига времето  :(
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: neven в Юни 20, 2006, 22:10:29 pm
Ами понапъни се малко де,разтегни го :) :) :)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Tosheto2002 в Юни 20, 2006, 22:24:00 pm
Не може да влияете на времето! Това става индивидуално. Всеки от нас е изпадал в такива ситуации да му се струва, че времето тече по бавно, а всъщност то е постоянна величина. За да повлияете на времето на Земята трябва да полияете и на времето на Вселената (времето е едно). Това едва ли може да се постигне от човек. Просто не сме достигнали този етап в еволюцията си, за да правиме такива неща!
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ssass в Юни 26, 2006, 22:49:33 pm
Бе време не съществува.То е измислено от хората и е за хората.Целта му е да измерва ме живот си и този на цивилизацията.То не е валидно за енергията и материята,а само за съзнанието.Минало,настояще и бъдеще не съществуват,ако се погледне от птични поглед.Всичко,което се е случило се случва,това,което трябва да се случи - се е случило вече.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Cenestelle в Юни 27, 2006, 08:46:06 am
а вие защо не си изхвърлите скептицизма и не ни повярвате? пък и именно в книжки са описани подобни действия и техните последствия, но аз ги четох след като си правих експерименти... и честно казано предпочитам да ги бях прочела
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Eon в Юни 27, 2006, 09:07:05 am
“Метафизиците на Тлон разглеждат времето като най-илюзорната от мисловните конструкции.

Според една от школите настоящето е безформено и неопределено, докато бъдещето е просто настояща надежда, а миналото не е нищо повече от настоящ спомен в умовете на хората.

Друга школа учи, че Вселената е сътворена само преди мигове (или че постоянно се сътворява), и че всички разумни същества със съвършена яснота помнят минало, което никога не е съществувало.

Според фундаменталната доктрина на трета школа цялото време вече се е случило и нашият живот е само смътен спомен в ума на Господ.”
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Cenestelle в Юни 27, 2006, 10:04:18 am
да, освен това има неща, които официалната физика и психология не могат да обяснят, но те се случват
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Cenestelle в Юни 27, 2006, 13:25:16 pm
честно казано далеч не всичко в този форум е научно доказано и никой не смята, че трябва да бъде
времето има куп дефиниции, в случая се има предвид усещането за промени в околния свят, относителното съизмерение на собственото и външното развитие
лично за мен времето започна да тече по-бързо, и то не чисто психологически, а физически, за което обаче не ми се разказва, има описан подобен случай в една от книгите на Лазарев /което ме учуди, понеже не мислех че това е свързано с моите експерименти, но се оказа, че във всеки случай има корелация ако не зависимост, но според мен не е случайно съвпадение - не ми се иска да обяснявам в подробности обаче/
лошото е че тези механизми влизат дълбоко в съзнанието и после е трудно да спреш да го правиш, дори и да не искаш, доста труд ми отне да престана неволно да въздействам на времето и още не съм сигурна, че няма да го направя несъзнателно пак
и между другото има описани 'феноменални' случаи, когато хора в екстремална ситуация успяват да направят за секунди неща, които изискват доста повече време /в момента не мога да си спомня нищо конкретно за съжаление/, така че времето, именно защото е плод на нашата фантазия, може да бъде управлявано, дори и да е просто абстрактно понятие - все пак всички знаем доколко е истинско и какво значение има за живота и съдбата на всеки
да, това е 'локална' промяна, само за въпросния индивид, но е напълно истинска и доловима
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 27, 2006, 13:43:33 pm
Времето никак не е плод на нашата фантазия, напротив, ние сме в него. Това е много сложна материя, не съветвам никой да се занимава с нея :)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 27, 2006, 14:00:05 pm
Ти си поел линия на заяждане с мен ли?
Обясни ми тогава защо времето да е плод на нашата фантазия? Ако нас ни нямаше да си го измислим нямаше да има Време ли?
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Antonium в Юни 27, 2006, 14:12:56 pm
Та както казваше един приятел - ЗАКОНИТЕ ЗА ГРАВИТАЦИЯТА СА ДЕЙСТВАЛИ В РУСИЯ ДАЛЕЧ ПРЕДИ ТЯХНОТО ОТКРИВАНЕ ОТ НЮТОН.
Та и за Времето - то действа далеч преди Невенчето да осъзнае присъствието му. Имаше един разказ на Уди Алън, забравих заглавието, та главният герой беше видял НЛО и думите му бяха;
- сигурен съм, че беше 4 и 15, защото часовника в кухнята от две години е спрял на 4 и 15.
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 27, 2006, 15:17:31 pm
Сори, не сме се разбрали, ти друго си имал предвид с въпроса "И що"?, а именно идеята ми да не се занимаваме с времето.
Иначе стилът ти ми харесва:) И аз съм доняъде математик, ако може МГ-то да означава нещо.
Дали кацането на Луната е поетапен НТН, не мога да коментирам. Само ти казвам, че един от полетите на Алоло е трябвало да взриви атомен заряд на повърхността на Луната, но малко преди да натиснат копчето, някакъв странен стържещ звук уплашил отговорника по копчето и той "забравил" да го натисне. Имай предвид че това са тренирани хора, и той сигурно е правил това и насън ...както и да е.
Не е задължително времето да е свързано с джижение. Но пък от друга страна, всичко във Вселената е в движение, няма тотална статичност на нещата, а само относителна - пирона в дъската видимо не се движи, но пък Земята си се върти, обикаля около Слънцето и тн...Има аномалии при които S=V.t  не важи, визирам мостовете на Айнщайн-Розен, при които се изминават огромни разстояния, з амалко време с нормална скорост:))) Точка:)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Cenestelle в Юни 27, 2006, 16:01:01 pm
и аз да се 'оправдая' пред другаря Legionnaire
1. въобще нямам амбиции някой да ме взема насериозно, при положение че самата аз не се вземам насериозно и не го искам - фактите са факти, дори и науката да не може да ги обясни а някои хора да не искат да ги признаят
2. не съм се занимавала с времето преди да намеря материалите по въпроса. обратно, всеки може да го направи по интуиция, вече писах, че е изключително лесно и е по-добре да не се опитва, процеса е като лавина. за решението - седях една вечер и скучаех, бях недоволна от живота си и взех решението, да опитам, защото знаех, че е възможно, за мое учудване се получи
кое ме подтикна към това - въпрос на отношение към живота и разбиране за света, честно казано не беше най-умната идея в живота ми и не искам да я споделям
може да звуча, сякаш спекулирам, да, не искам да давам подробности и не настоявам някой да следва примера ми, така даже е по-добре
някои неща са лични, други са неудобни за разказване, имам правото да ги запазя за себе си
просто поддържам мнение на съфорумец/ка
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Eon в Юни 27, 2006, 17:17:56 pm
Тука също има за тази тема.

http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?action=dlattach;topic=134.0;attach=3406 (http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?action=dlattach;topic=134.0;attach=3406)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 27, 2006, 17:30:34 pm
Много добър пост, мерси за цитата от другия форум. Не съм знаел че нещо трябва да уравоноеси скокът, наистина пропуск от моя страна..брб
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Eon в Юни 27, 2006, 19:49:30 pm
Как така не знаеш, за уравновесяването....

Ех, Оберон-е, не си ме слушал внимателно. Засрами се!  ;D
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ssass в Юни 27, 2006, 22:16:11 pm
честно казано далеч не всичко в този форум е научно доказано и никой не смята, че трябва да бъде
Ако искаш да те взимат насериозно трябва да бъде, иначе си само разказвач на невероятни истории
Хората претендиращи да са някакви феномени изказват мнението, че методите на науката са несъвършени и по този начин не могат да се опишат явленията, които те описват, че са преживели или наблюдавали. Но всъщност тези, които наистина си вярват и не спекулират умишлено, не съзнават че си правят свободни съчинения върху реални научни постановки, което по същество е функция на въображението. Значи, тези хора използват научни термини придавайки им друг смисъл и измерение в зависимост от това как тяхното въображение прави това. В смисъл такъв, че те нямат собствен понятиен апарат за това за което говорят. Ами много ясно, че ако наговориш подобни неща на някой учен той просто няма да те приеме на сериозно. А в друго време дори ще те обявят за обладан от Дявола и директно заминаваш на кладата. Аз не съм учен, но смятам че хората успяха да стигнат до Луната не благодарение на някакви свръхестествено явление а на поетапен НТП (научно-технически прогрес). Който смята, че има и друг път ще чакам да го докаже. Та в този смисъл неможе да вземеш понятието време и да си правиш свободни съчинения върху него.
Сега ще споделя какво за мен е времето. В математиката (която е един универсален език) има следната формула S=Vxt. Всички я знаем много добре. И какво всъщност излиза? Преобразувайки уравнението получаваме t=S/V. Което ще рече, че времето се характеризира с две величини - път и скорост. Пътя е разстояние от т.А до т.В, следователно тази величина характеризира пространството. Скоростта характеризира движението. Извод: без пространство и движение (изменение) няма време. Ако искате да влияете на времето трябва да влияте на тези две величини. Точка по въпроса.
Cenestelle, чудно ми е как взе решението да експериментираш с времето, след като материалите по въпроса си прочела по-късно? Кое те подтикна към това?
и между другото има описани 'феноменални' случаи, когато хора в екстремална ситуация успяват да направят за секунди неща, които изискват доста повече време /в момента не мога да си спомня нищо конкретно за съжаление/, така че времето, именно защото е плод на нашата фантазия, може да бъде управлявано
Колко жалко е, че не можеш да дадеш пример, в такъв случай не мога да го приема като факт. А дали времето е плод на фантазията ни или нещо друго тепърва предстои да се изясни.

Път,време и скорост са величини,които не зависят една от друга.
Контрола на личното време е нещо,което всеки трябва да усвои,поради простата причина,че увеличава своето КПД,разбира се в интелектуалната сфера.Проблема е в това,че после трябва да се наваксва в емоционалната,което е невъзможно да е със същите темпове,а и самата висока интелигентност пречи на това.Не случайно умните хора са по-нещастни от малко невежите и това не се дължи единствено на усъзнатостта.А от неспособноста събитията освен мисловно,да се изживяват и емоционално,което според мен задръства.Вярно че сме във 21 век и науката е слънце,но емоциите са нещо повече от инстинктти и химия и ако съзнанието не се нуждае от тях ,то тялото се нуждае.
Да беше радост,да беше смях!
Уви, отегчението  създава илюзия за бавно време.Точно тук се усеща ролята на нещастието,което се явява и катализатор.Бе въобще един затворен кръг от който трябва рано или късно да се излезе,иначе взимаш,та усъзнаваш,че не депресията е причината да виждаш едно световно безмислие.Цивилизацията е някак си изпразнена от съдържание и въпреки това не може без нея,защото другите хора са в нея.
А ако до всяко едно добро същество имаше поне още едно.
Не бъркайте мислите ми с жалеене по родови общества и тем подобни.Това са размисли за анархията,цивилизацията като дегрес и времето.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: neven в Юни 27, 2006, 22:50:26 pm
Привет! Това "време" дойде навреме.  Поне за мен.Оказа се ,че аз не знам дефиницията за време.За да говорим за нещо трябва да знаем дефиницията за същото.Честно казано понапънах се ,обаче "Отдел дефиниции и закони" в моята глава  ме препрати към"Отдел философски мисли и сентенции." :(
 Аз - "Моля ви ,се искам дефиниция! Поне законче, а! Ще се изложа пред съфорумците!"
 Глас в пустиня .Какво искат да кажат? Че времето е философска категория?
 "Каква си тъпа система Невенке! Помниш закона на Нютон за гравитацията,/макар че много не си съгласна с него/,Питагоровата теорема,закона за кратните отношения и т.н.,а едно определение за времето не можеш да кажеш.Пък твърдиш ,че можеш да му влияеш ! Влияеш му на кукувден ! А доказателтва ? Къде ти са доказателствата?А !"-нарежда ли, нарежда някой в мен.
"Какво ти  пука ,споко Невко, най - много да те изкарат луда  и марш на Наречен."-чувам пак в главата си.
Простете ми  ,че ви отегчавам с моите мисли ,/ не ги крия-не е лошо нали?/
 А   сега според мен :
                                  -времето е създадено по тоя начин -да тече от минало към бъдеще за наше улеснение в този свят.
                                   - времето изглежда твърдо и неумолимо,/но то поддържа причиността/
                                   -  простронство,време и съзнание са взаимно свързани
                                   - времето вече тече по- бързо /в сравнение отпреди 20 г./а може би някой или нещо го прави по-бързо
                                     -времето вече не изглежда така твърдо и неумолимо
Изобщо времето е много интресно създание. :)

                                 
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Дъвиан в Юни 27, 2006, 23:34:04 pm
Сещаш се за източната мисъл, че човек не може да се потопи в една и съща река 2 пъти. Всичко тече, всичко се променя

Малко тактическо уточнение - максимите са на философа Хераклит.

Иначе съм съгласен с Neven и Cenestelle. Както казва един човек - което не го знаем, не значи че не съществува. Времето е безкрайно, да ви кажа. За мен времето е абстрактна величина и не знам кой може да отговори на въпроса - Как се е появило времето? Каква е същността му? По какво определяме, че времето е крайно, всъщност. Според мен въпроса за времето се съотнася до въпроса за безкрайността на Вселената и на нашия свят.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юни 28, 2006, 09:51:30 am


Път,време и скорост са величини,които не зависят една от друга.
Контрола на личното време е нещо,което всеки трябва да усвои,поради простата причина,че увеличава своето КПД,разбира се в интелектуалната сфера.
Били са независещи една от друга величини по Нютоново време.
Тъй като времето е просто още една ос на пространството,ти се движиш и през него.Колкото по-бавно се движиш в основните три измерения,толкова по-бързо препускаш през времето.А контрола на личното време е нещо като превключване на скорости и ограничаване на този поток
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Cenestelle в Юни 28, 2006, 10:26:07 am
Били са независещи една от друга величини по Нютоново време.
Тъй като времето е просто още една ос на пространството,ти се движиш и през него.Колкото по-бавно се движиш в основните три измерения,толкова по-бързо препускаш през времето.А контрола на личното време е нещо като превключване на скорости и ограничаване на този поток
уфф и тук стигаме до фундаменталното доказателство и обяснение на явлението, човек може със силата на волята си да променя пространството, въпреки законите на физиката, значи може и времето, като връзката пространство-време е такава, че промяната в едната величина води до промяна в другата
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Mirotvorec в Юни 28, 2006, 11:02:33 am
Доста неща изобщо не вдявам по тази тема, щото сигурно съм в някакво...безвремие. И все пак, вашият коментар по следното твърдение: денонощието вече не е 24часа, а 18ч(примерно) като продължителност. Сиреч  24-те часа протичат с продължителността на 18ч.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юни 28, 2006, 11:49:15 am
Да.Пак изтичат 24 часа,но по-бързо.Часовникът е най-тъпата измислица на човек
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 28, 2006, 12:24:54 pm
Мисля че Невена е луда:)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: neven в Юни 28, 2006, 12:30:35 pm
Ами нали това се опитвам да ви кажа бе ,хора! 24 часа текат.Но продължителността им е като на 18ч.Всички вече го усещат ,даже и децата! Убедена съм , че има и доказателства.Хей, айде ,знаещите изровете нещо по този въпрос.Знам ,че можете ,а! :)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Antonium в Юни 28, 2006, 12:52:18 pm
Абе не че се намесвам в този спор, но какво прави този разказ в отдела - Космос и Технологии/Астрономия и Астрофизиката, предлагам да се създаде душевните терзания на Н....., отделно имам съмнения в съботирането на форума от тази личност Н..... с изказвания и после седи и гледа  и не вярвя на ушите си как се връзваме >:(
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ssass в Юни 28, 2006, 15:38:59 pm
Дотук разбрах, че за теб времето не съществува,НО е антипод на вечността, която сигурно също не съществува.
Противоречиво нали?Да кажа ли отново, че тази част от поста ти за мен е несъстоятелна или пак ще се засегнеш?
И накрая - Защо път,време и скорост са величини,които не зависят една от друга?
Не получих отговор от теб засега.
Не се засягам лесно.Ако имах нужда от отговора,щях да следвам физика.Направи си труда и вземи отвори учебниците по физика за средно образование и там ще го прочетеш.Уви,доказателство не са приложили.Има три... какво? Какво са тия трите дето ги има?


Три подхода,чрез които да се разглежда дадено събитие или обект и най-удачно е да се използват и трите.
Разбира се всичко започва от религията,пречупва се през призмата на философа и чак след това стига до науката,която го отхвърля или доказва и възстановява неговия статут на общовалидно.

Не случайно едни от най-великите умове ,живяли в зората на цивилизацията,са вярващи,философи и учени в едно.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: asdfghjkl в Юни 29, 2006, 02:40:17 am
Само да вметна и аз нещо специално за скептиците. Това забързване на времето, за което стана въпрос по-нагоре е в резултат приближаващия край на епохата, в която живеем и началото на един нов революционен (еволюционен) етап от развитието на човечеството. Това изменение на времето е просто следствие от приближаващите събития. Толкоз от мен. Поздрави. ;)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: asdfghjkl в Юни 29, 2006, 03:25:20 am
Питай, повечето от съфорумците ще го обяснят по-добре. Няма смисъл да се впускам в обяснения, защото така или иначе ти няма да ме възприемеш на сериозно.
Титла: Отг: Проблем с Legionnaire
Публикувано от: ---------- в Юни 29, 2006, 17:32:51 pm
Не мога да разбера каква е причината някой изпразнен от позитивно съдържание самохвалко да разрушава цялата дискусия в тази толкова фундаментална тема. Поздравления, Legionnaire! - заради теб се повлече една вълна от противоречия и вече пети лист чета глупости, подпалени от взаимните желания за отбраняване на едно или друго его! Мога да разбера скептицизма ти, желанието ти за твърда, доказана и сведена до способността на човешкото малумие да приема, наУка - ти имаш право да изповядваш този път и да държиш затворено съзнанието си за други пътища. Но саботирането на останалите пътища за мен си остава неразбираемо или, по-точно - непростимо; достатъчно основание да бъдеш изхвърлен. Доста ми е тъжно, когато видя посетители в нашия форум (влизането тук принципно би трябвало да бъде заявка за търсене на един вид алтернативна истина - такъв е форумът, за разлика от форумите на Министерски съвет или на БАН :P ), които посетители влагат цялата си енергия в това да демонстрират грешките на останалите и да принизяват техните опити за принос. Ако ти искаш лабораторно проверени доказателства, иди в някоя американска образователна програма и не се занимавай с нас! В противен случай, очакваме от теб да ни споделяш своите възгледи и няма да те питаме за никакви доказателства - такъв е нашият подход.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ---------- в Юни 29, 2006, 17:56:30 pm
"ВРЕМЕТО Е ПРОСТРАНСТВО" - каза един мой приятел веднъж и това много силно ме впечатли. Времето наистина е едно пространство - измеримост, както измеримости са трите оси на видимия свят. Времето не е линейно и еднопосочно - това веднага се усеща, когато напуснем триизмерността. Вземете един роман например - вземете книгата и разлистете страниците й. Книгата като вещ е триизмерна, но като съдържание надхвърля много трите измерения и в зависимост от таланта на автора си, може да достигне до много степени над предела на третото измерение. Но за нашия пример нека се откажем от въпросите на духа, който може би е въплътен в текста на тази книга и който идва на живот в нашия читателски свят винаги, щом го докоснем. Да вземем най-простото - формалния текст: можете да го изчетете линейно, от началото през страниците до края, но можете също така да го четете и безразборно. Например, можете да прескочите от средата на втора глава директно в края на осма; това е времеви скок. Такъв скок е възможен, защото текстът на книгата е от естеството да надхвърля третото измерение, където линейният и еднопосочен принцип господства над времето. Това свойство на обектите, които не са триизмерни, писателите разбраха в края на ХІХ век и започнаха да пишат модерните романи. В тях времето вече не течеше еднопосочно, разказът не следваше хронология, а започна да се разлива като психически вълни и да опира директно в метафизиката. Така словото започна да си спомня едни забравяни от древността свойства, които не бяха чужди на нито един свещен химн на посветените. Днес вече наблюдаваме демонстрация на това свойство във всички съвременни изкуства, в електронната интерактивна среда, в мултимедията и дори в живописта - вградена върху двуизмерната плоскост, живописта може да надхвърля триизмерната видимост. В ренесанса са знаели доста неща в тая посока.

Времето не е механично. То не е създадено от часове, разделени на брой минути, то не е дори лунните и слънчеви цикли около Земята. Времето е движение, процес. Богатият интелектуален живот предполага множества операции, всяка от които отваря времеви обем; смислов обем; обем от времепространствена вместеност. Скучаещият, обратно, гледа в една точка на тавана и при него нищо не се случва, време не тече. Медитиращият от своя страна, когато навлезе в дълбока медитация, привидно прилича на скучаещия - твърдят, че при него нищо не се случвало. Когато се заемат с медитация обаче осъзнават, че в "заспалото" състояние на медитацията всъщност пребивава една неимоверна будност - всяко тупване на сърцето е грохот, ознаменуващ ери... Сякаш медитиращият е отминал делеч отвъд ускоренията на бързащия интелектуален тип. Когато навлязат обаче и в най-дълбоките нива на медитация установяват, че вече няма съществуване, няма среда, следователно няма две точки, които да се движат една спрямо друга; няма процес, значи няма и време: навлезли сме във Вечността...

Днешната епоха се ускорява. Причините за това са няколко. Хората като цяло са покачили своята оперативна интелигентност и това им позволява да вместят много повече операции в живота си, отколкото е било допустимо преди. Освен това, самият живот неимоверно се е усложнил и особено в градовете експлоатацията на човека е взела връх - от вас се изисква да дадете максимум от вашата кръв в работното ви време. Така хората се отдават на една невротизирана забързаност. Заедно с това вибрацията на Земята се променя; качваме се на по-високо енергийно ниво, поради което не след дълго ще се окаже, че вече (поне някои от нас) не пребивават точно и само в триизмеримостта. Всъщност човекът винаги е пребивавал и в много други пространства освен в легално потвърденото от науката, но сега предстои това да бъде забелязано и от онези, които се противят. Така времето ще се напласти още повече, ще започнат да текат паралелно няколко линии на време, ще започнат да текат в различни посоки и ще започнат да се усукват. А както казахме горе, над третото измерение времето става напълно дифузно, безлинейно; можеш да скочиш от средата на втора глава директно в края на осма, или да се върнеш на заглавието (http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?board=23.0).
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ---------- в Юни 29, 2006, 18:42:53 pm
Това дали си писал същото като мен или не, Legionnaire, не е част от темата и неговото изтъкване може да се свърже единствено с егоистичното ти желание да демонстрираш, че си прав. Такива стремежи отхвърлям и въпреки, че нанесе достатъчно опустошения в дискусиите ни, все пак ще ти отговоря на въпроса - той не е маловажен.

Времето от часовника и от календара не е съществувало преди появата на човека и ще изчезне веднага, когато човекът изчезне. Нещо повече - времето от  часовника и от календара не съществува дори сега, а вместо него има само една заблуда, че в момента е 18:06 и обществото ме задължава да стоя на работното си място още един "час" - изкуствена мяра за количеството експлоатация, което обществото ще наложи върху мен, за да ми даде довечера хляб.

Времето като абсолютна категория, като естествена същност на Реалността се е появило в момента, в който са започнали да се случват неща. В Библията това е моментът, когато Бог казва: "Да бъде светлина". В любимата ти наука това е МИТЪТ за "Големия взрив". Това време не е нито в часовника, нито в календара; то дори не е в циклите на планетарните, слънчевите и галактическите системи, или в пулсациите на Вселената и на системите от Вселени. Това време е върховното дихание на бъденето, което в наивните, смехотворни и ненаучни бръщолевения на индийските диваци са нарекли дихание на Брахма. Странното е само, че онези голи диваци говорят за галактики и вселени няколко хилядолетия преди Христос - може би великите ти учени, които са единствен източник на знание, са прозряли съществуването на галактики и вселена преди тях :P Засягам толкова много онези голтаци само заради това, че ти предлагам да напънеш научната си глава и да им прегледаш ненаучните самозаблуждения - там са казали всичко за времето и за неговите циклирания, което вие се готвите да започнете да "откривате" с квантовите си и ядрени напъни...
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 29, 2006, 18:46:34 pm
Е имало е много ясно:) Ако питаш обаче брамините, ще чуеш и нещо друго - Време няма, докато не го измислим:) Говоря за един много хубав пример с един бор и чудно езеро до него:)))

Въобще оставам с впечатлението че Легионерът е платен шпионин на форум на прогресиращата научна мисъл - онзаи, която отрови въздуха, водата, организмите ни..бъдещето ни. Лъскавите телефони и магазините без кофраж на Витошка НЕ са бъдещето. Това е пикливото ни настояще. Учените работеха единствено и само за да могат други диваци да трупат пари. Тези които работеха за благото на цивилизацията...Тесла например....не ми се говори.
Почваш да ме дразниш с тона си, най-вече намеквайки че сме кухи лейки. Не така бро!

Оберон
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 29, 2006, 19:15:35 pm
Трябва да уточним какво е наука, какво трябва да е наука, какво Би трябвало да е наука, коя наука загубихме, и коя наука ще открием.
За мен науката не е сбор от закони и теореми. Между другото, в науката има много фундаментални закони, които важат тук и сега, важат на 1 млрд. ly оттук.
Нека не се дразним един друг, а да говорим за Времето - кой какво знае и тн. И защо отброяването на Времето е било толкова важно за Древните, а за нас е само часовник на ръката и картинка в 19:59 по Първа програма...
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ---------- в Юни 29, 2006, 19:18:31 pm
В Рим са въвели календар. Думата Calendar произлиза от нещо, чието значение е "таблица", или "колонка със сметки". Става дума за книгата с данъците, които населението на Рим е трябвало да плаща на хазната периодично. Заради това са въвели там календар и отчитане на време - заради дължимите вноски...
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 29, 2006, 19:23:24 pm
така е да, и много хитро нали:))))

Докато "гениалните" римляни са се занимавали с оргии, простотии и данъци, халдейците са смятали лунните дни, предсказвали са затъмнения и тн. Календарът сам по себе си се явява като концепция още в Древен Шумер, само дето си мисля, че това знание им е предадено.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: neven в Юни 29, 2006, 22:48:56 pm
"Мисля че Невена е луда:)"
Обероне,такива като теб приемат за нормални всички индивиди ,чието психологическо поведение се придържа към колективните правила.Този който не се вмества в тези норми се счита за луд,ненормален.Питал ли си се някога в каква степен "нормалното" се приближава до "оптималното"?И изобщо на този етап доближава ли се?
Такива като мен "луди"правят света не толко скучен. :)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ssass в Юни 30, 2006, 00:52:40 am
Времето е нищо повече от имагинерна величина,чрез която се охаректеризират промените и по-точно състоянието на природата в миналото,настоящето и бъдещето.
А промените са без значение,защото енергия не се създава и не се унищожава,тя просто преминава от един вид в друг.Време имат само преходните неща .Тъй като ние се мислим за  преходни и че когато се раждаме се създаваме и когато умираме се унищожаваме,затова и си въобразяваме,че времето видите ли е нещо значимо.
Да,втълпено ни е,че е значимо.Дали,за да изживеем младините си на воля и за да не ревем за младостта,когато се сбръчкаме или за да бачкаме като луди,защото няма за кога да ставаме богати и властни,ако не почнем от сега,на момента,не знам. В първият случай времето не е необходимо.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юни 30, 2006, 19:00:52 pm
Не казвам откъд ее дошло, само ти казвам че не е тяхна измишльотина :))
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Alien в Юни 30, 2006, 19:16:29 pm
Календарът сам по себе си се явява като концепция още в Древен Шумер, само дето си мисля, че това знание им е предадено.
И ако искаш да кажеш, че е предадено от извънземна цивилизация, то по логиката на flyDragon, най-вероятно те са въвели календара за да си събират междугалактическите данъци?! ;D


Естествено че е предадено от извънземна цивилизация - Ануннаките! При това ето ти и подробности каква е уловката на така предадения календар и какъв би следвало да бъде ако искаме да живеем в хармония  ;)
http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=264.0
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: H. в Юни 30, 2006, 19:57:19 pm
Legionnaire ти изписа няколко листа по темата, но аз така и не съзрях доказателство за съществуването на времето. Не можеш да ми го дадеш нито ти, нито някой учен, по простата причина, че това са неща, които са доста извън разбиранията на ограничениете ни мозъци. Препоръчвам ти тази (http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=1693.0) книга ;)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юни 30, 2006, 21:27:19 pm
Благодаря.Лека ирония ли долавям в думите ти за влиянието над времето?
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Alien в Юни 30, 2006, 21:45:13 pm
Какъв е проблема човека да влияе над времето обаче само върху него ? Тоест да  забавя или забързва своя ритъм.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Eon в Юни 30, 2006, 21:46:04 pm
Направете си една черна дупка и вижте какво влияние само пада върху времето.

Купон.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Alien в Юни 30, 2006, 22:01:22 pm
Времето за всеки отделен субект тече по различен начин на базата на биологичния му часовник. Но като цяло се измерва в цикли. В момента определено се забелязва сериозно забързване на времето поради промяната на Пумановия резонанс от 8 цикъла на почти 13.  - 24 часа сега не се равняват на същите преди 50 години - сега същите тези 24 часа минават относително много по-бързо!
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юни 30, 2006, 22:28:01 pm
Шуманов резонанс има предвид човека.ТОва е един вид пулса на Земята
Само разиграй теоретично възможността човек да се движи със скоростта на светлината и ми кажи какви ще са последствията от едно такова пътуване.
T=0 V= 300 000 km/s
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: H. в Юли 01, 2006, 00:20:12 am
Legionnaire, когато говориш за мен пък и за хората, моля те не ми говори с термини и не ми казвай какво мога и не как евентуално би било, тъй като ти самият не знаеш, защото не можеш да го установиш експериментално, нали :)

Питай Св. Августин за времето и ще видиш какво той ще ти каже... Той не го отрича, но ще ти даде основа, чрез която можеш да стигнеш по-надалеч...

И бъди човек ако обичаш. Не био-робот. Искам да ми вкараш в термини и формули любовта, състраданието, болката, усмивката. Чак тогава ще покриеш претенциите си.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: H. в Юли 01, 2006, 01:20:51 am
Ако беше прочел правилно, щеше да разбереш че целта ми е не да се заяждам, а да предизвикам размисъл у теб.
Аргументи не чух. Не чух и теб. Чета заучени фрази, които не са Ти.
Отдавна се опитвам да не критикувам - разбрал си и сам че е пагубно. Да надникнем отвъд себе си и петте си сетива! Отвъд формулите и кухите шаблони "Това е Реалността, това е Реалността и нищо повече!!!"

Тогава ще говорим пак :)

Виждаш, чуваш и възприемаш със сетивата и научните си инструменти, по-малко от 5 % от това, което е около теб. Не го забравяй никога.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Mirotvorec в Юли 01, 2006, 13:04:20 pm
Настройване за петото измерение

Много неща се случват. Ние ви казахме преди, че има много еволюционни стадии, през които преминава човешката биология. Много от вас започнаха да се будят в 3 часа сутринта, присъединявайки се към клуба на будещите се в 3. Да, можете да свалите ръцете си. Ние знаем кои сте. Ние ви посещаваме често в 3, 4 и 5 часа. Това е част от триадата на съня, която ще става все по-разпространена сред хората. Тази триада ще ви позволи да спите в продължение на три часа, да будувате два и след това да спите още три. Това ще се превърне в нормалния модел на съня, докато се развивате. Ние ви казахме също, че аритмиите и сърцебиенето ще бъдат често срещани. Повдигайки ускорено вибрацията си, физическото тяло трябва понякога да пропуска удари на сърцето или да бие неритмично, за да достигне по-високото ниво на трептене,  което става обичайно за вас. Вие не сте сами в промените си. Нещо се случва, докато навлизате в петото измерение. Най-лесният начин да разберете петото измерение е като опознаете първите три. Ще го кажем с много прости думи. Първите три са просто височина, ширина и дълбочина. Двете измерения, към които сега изграждате ново отношение са време и пространство. Следователно, времето и пространството също трябва да се пренастроят много подобно на начина, по който вашата вибрация трябва да се настрои, за да навлезе в по-високите състояния на новата планета Земя. Може да се каже, че самата Земя пропуска един удар тази година. Ще имате допълнителна секунда, с която трябва да се съобразите тази година при отчитането на времето. Дава ви се време, многообични. Може да е само миг, но е магичски миг.

Магическата секунда

Това е настройване не само на начина, по който се развивате или отчитате времето, но и настройване на самата планета Земя. Вашето възприемане на секундата е да броите от едно до две. Ние ви казваме, че тя е много, много повече, защото има цели светове, които живеят в рамките на тази магическа секунда. Ще се сложи началото на пресичане на реалности, при което две реалности се пресичат и оставят постоянен отпечатък. Това започва тази година и е едно от обозначенията и приготовленията за тази допълнителна секунда, която вашите учени ще добавят в календарите и часовниците. Това е неочаквано пренастройване, което трябва да се направи, поради настъпващата еволюция. Да, Земята се променя. Земята сменя вибрацията си. Въртенето на Земята се променя по отношение на другите планети. Въпреки че нейното въртене се забавя, тя издига своя вибрационен модел. Това настройване ще бъде много подобно на настройването, което изпитват собствените ви сърца когато бият ускорено или неравномерно. То е факт. Осъзнайте го. Какво смятате да направите с дарената ви допълнителна секунда?

http://transbeacon.lightworker.com/011506MagicSecond-bg.php (http://transbeacon.lightworker.com/011506MagicSecond-bg.php)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Glarusman в Юли 01, 2006, 15:11:15 pm
Измеренията са 4 - трите изброени + времето. Пространстовото може да се характеризира като едномерно, двумерно, триизмерно и т.н.
..........
Авторът не позна. За мен една секунда е разстоянието от 299 792 458 метра изминато от светлината за това време и го възприемам чисто мисловно.

Вече мисля че съм го споменавал, но пак ще кажа. Един от преподавателите ми в университета спомена че математически е доказано че линейното пространство в което живеем е 23 измерно. Даде и някои доста изчанчени примери с червей движещ се по лист хартия ама не ги помня.
 Много правилно си се ориентирал в концепцията си за време, поне според мен. Ако трябва да се задълбаем още по дълбоко в нещата може да се стигне до теологичният спор че абстракцията "време" не трябва да се смята за четвъртото измерение. Тя може да се представи като функция на скоростта (на светлината разбира се) или на изминато разстояние. Той самият човек който ги е осмислял тези неща за съвременната наука си го е казал:

" Във вселената има една единственна константа. Скоростта на светлината"       
                                                              -Алберт Айнщайн

 Математиците по подразбиране ги приемат тези неща. За хората имали поне малък досег с висшата математика ще прост пример- въвеждането на естествения параметър при него времето се преставя като функция на изминатия път и по този начин се елиминира като променлива в уравнението. Да не говорим че във висшата математика се използват и така наречените безпространствени променливи.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Glarusman в Юли 01, 2006, 16:17:58 pm
     Междувпрочем искам да взема отношение по темата  :) . И аз усещам "забързване на времето. Но може да се дължи на изкривени спомени. Просто като си помисля сега колко малко неща мога да правя за 1 час и като си спомня какво бше в 10ти клас например......... .... . Тогава времето между 20 и 00 беше като цял ден сега :). Не мога да си обясня феномена, само ми е жал че се получава така. Дали не идва от факта че съм остарял и мозъка ми съответно е минал на по-малко обороти. Иначе субективно е ясно как можеш биологически да забързаш времето. Човешкия мозък опреснява информацията от очите мисля че няколко стотин пъти в секунда. Да ама като тръгне да те блъска кола следва адреналинов ръш, промяна на  химията в мозъка и съответно мозъка започва да опреснява информацията от очите няколко десетки хиляди по-често в секунда (не твърдя че броя на 0лите след 1цата е точен ма май толкова беше) и съответно времето ти се забавя  и всичко е на забавен каданс и си виждаш целия живот и... колата те блъска  :).
     Същият ефект може да се постигне и с химии. Някой от закоравелите алкохолици и тревомани в форума моля да сподели опит  :D .
      А иначе имаше едно научно доказателство за което май се е споменавало в форума. Само съм го зачитал и ми изглеждаше правдоподобно, макар да се води псевдонаучно. Говоря за "скъсяващата се амплитуда на синусоидата на времето" това е теория направенавъв връзка са края на света 2012 г. Според нея тогава тази синусоида толкова ще истънее че накрая ще се "скъса" и после ще видим... Сега не ми се търси инфо ако някой е попадал моля да допълни поста ми, че в момента уча за утре за изпит по механика на непрекъснатите среди :)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 01, 2006, 16:21:46 pm

Вече мисля че съм го споменавал, но пак ще кажа. Един от преподавателите ми в университета спомена че математически е доказано че линейното пространство в което живеем е 23 измерно. Даде и някои доста изчанчени примери с червей движещ се по лист хартия ама не ги помня.
 Много правилно си се ориентирал в концепцията си за време, поне според мен. Ако трябва да се задълбаем още по дълбоко в нещата може да се стигне до теологичният спор че абстракцията "време" не трябва да се смята за четвъртото измерение. Тя може да се представи като функция на скоростта (на светлината разбира се) или на изминато разстояние. Той самият човек който ги е осмислял тези неща за съвременната наука си го е казал:
23 измерно чак не.Според съвременната м-банд теория е 11-12.Проблема е че май повечето измерения са "усукани"  в себе си и са твърде мали за да ги наблюдаваме.
 А време не е функция на скоростта на светлината,попрочети и ще разбереш "Елегантната вселена" като за начало
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Glarusman в Юли 01, 2006, 16:51:07 pm
Не твърдя че времето е функция на скоростта на светлината, твърдя че може да се представи като функция на величината скорост или величината изминат път, две понятия само по себе си във функционална зависимост. Твърдя че чрез естествена параметъризация величината време се изключва от математическите уравнения , а чрез инвариантността се постига известна независимост от въведената координатна система. Тоест времето може да се изключи като определяща величина (не е точно така де но ще ми простите  :) ) . Твърдя също че скоростта на светлината е единствената константа. Естествено че времето  не може да се представи като функция само на скоростта на светлината- тя е константа , съответно се представя като точка по числовата ос. Биективните изображения които имат само нея за допустимо множество приемат стойности в едноелементно множество, тоест няма как да характеризират времето което също е права. Няма да се мъча до там че да осмислям какво би станало ако се представи чрез съвкупност от изображения, въвеждане на топологии и така нататък безсмислено е и доникъде няма да доведе.

А иначе съм съгласен че може да са 11-12. И наистина повечето са усукани в себе си и са прекалено малки за да се наблюдават(всъщност всичките май са такива). Примера за червея за който ви говорех е че ако се движи по повърхност и пред него се изправи стена , то той ако има размери клонящи към епсилон (колкото да се побере в тези измерения), то теоритично той може да мине през стената.

П.П. Опа дам видях каво визираш. Онези малки скобки. Противореча с в двата поста, но просто в онзи случай искам да кажа друго не съм се изяснил. Искам да кажа че дадената скорост трябва да бъде взета в отношение на скоростта на светлината за да може да се избегне недвусмислието получаващо се при скорости относно обекти.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 01, 2006, 17:16:28 pm
По същия начин можем да разгледаме пътя или скоростта като функции на времето.Зле съм с математиката,но предполагам че ще постигнем аналогични резултати,само че някоя от другите величини ще е неопределяща.
 Всяка една от величините в системата е зависима от другите,и съответно може да се представи чрез тях(напредването по една ос влияе  на напредването по другите)

  какви са тия биективни изображения,че нещо май не съм запознат(не май,ами си е така)

п.с.Вкара ме в шах с тоя сложен език.Айде да си основен клан на "Злите побъркани физици" във Форума :D
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Glarusman в Юли 01, 2006, 17:26:40 pm
Айде само дето не съм физик  :). Карам две висши 1во Математика 2ро Информатика
Вярно е че величините могат да се представят като функции една на друга и ето тука за да могат да се получават независими резултати при математическите анализи се ползва инвариантността. Абе общо взето канонични форми, инвариантност естествена параметризация и такива ми ти работи
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: neven в Юли 01, 2006, 18:27:14 pm
Eй, голяма дандания стана тука! То физика ,то математика ,термини какви ли не :)Момчета ,по-спокойно давайте -времето е ваше :)

Mirotvorec, това дето го пусна ми хареса.Нямаш ли някакъв ченелинг от Плеядите.Симпатизант съм им :)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: H. в Юли 01, 2006, 20:53:39 pm
Това че виждаме като звезди, вече избухнали планети, не е доказателство за съществуване на времето :)

Поне за мен ;) Прочете ли това, което ти пратих на ЛС?
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Glarusman в Юли 01, 2006, 22:41:33 pm
Я да се включа колкото да налея малко масло в огъня (то вече разбрахме че маргарин и без това не трябва да ползваме  :) :) )

http://www.scienceagogo.com/news/denying_time.shtml

А ето и сайт на цяла книга по въпроса:
http://www.doestimeexist.info/

Много добър цитат:
The best way to show time doesn't exist is to explain motion without it. And there are reasons to do so!

Това се прави при изследването на движението на планетите например там се използват автономни системи диференциални уравнения при които времето не влиза във явен вид. Изследва се периодичност на базата на движение на точка по теактория. Междувпрочем едно определение за време е честотата на слуването на някое събитие на базата на друго периодично повтарящо се събитие (не съм сигурен дали е точно така)

 Спорът съществува ли наистина време или няма е "теологичен". Самият Айнщайн май се е изказал доста неясно по въпроса.

Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ssass в Юли 02, 2006, 00:42:34 am
Аз не разбирам кво му е толкова сложното.Времето е просто измислица чрез която се описва последователността на събитията,които между в прочем са необратими,а не времето.И събитията са необратими само за съзнанието,което вече е отчело промяната.Напрактика,ако се вкопчим единствено в науката и разглеждаме човека като биологична машина,то една от най-важните му цели е да отчита протичащите промени и да ги запомня.Също така може да се каже,че за всяка една единица време (като имаме предвид че времето е имагинерна величина) имаме различни вселени и единствената връзка между тях се oсъществява от съзнанието.

Ще си позволя да цитирам прочутият Др. Емет Браун от филма "Завръщане в бъдещето" : 
"Триста физици!!!" :D

Нещо ми се загуби връзката с темата ,навлезнах в абсолютният офф-топик.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: H. в Юли 02, 2006, 00:51:07 am
Аз не разбирам кво му е толкова сложното.Времето е просто измислица чрез която се описва последователността на събитията,които между в прочем са необратими,а не времето.И събитията са необратими само за съзнанието,което вече е отчело промяната.Напрактика,ако се вкопчим единствено в науката и разглеждаме човека като биологична машина,то една от най-важните му цели е да отчита протичащите промени и да ги запомня.Също така може да се каже,че във всяка една единица време (като имаме предвид че времето е имагинерна величина) имаме различни вселени и единствената връзка между тях се усъществява от съзнанието.

Добре казано!
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ssass в Юли 02, 2006, 03:13:48 am
Напрактика,ако се вкопчим единствено в науката и разглеждаме човека като биологична машина,то една от най-важните му цели е да отчита протичащите промени и да ги запомня.
Това може да е твоето мнение, но в никакъв случай не е научното виждане по въпроса.

Също така може да се каже,че във всяка една единица време имаме различни вселени и единствената връзка между тях се осъществява от съзнанието.

Колко е голяма тази единица време, през която можеш да имаш устойчива вселена, която да съществува достатъчно дълго, че да може твоето всемогъщо съзнание да я свърже със следващата? И преди човешкото съзнание кое е свързвало отделните вселени?
Нима науката признава съществуването на душа?
Дефакто,ако сме без душа,то не сме нищо повече от биологични машини с неясна цел.

Единицата време е каквато искаш,от най-малката до най-голямата.
Ми може би и при най-малката промяна (например "прескачането" на електроните) резултатът трябва да е устойчива вселена,иначе може би отдавана да я няма,но всъщност какво означава неустойчива вселена,че да има устойчива.Може би става дума за равновесие и уравновесяване.
Моето съзнание,както и твоето,свързва света,който съм научил преди секунда и този който научавам настоящата секунда.Всичко,което то не е научило и запомнило,всъщност не съществува за него,както и за мен като цялостен организъм.
Затова може би в психологията се казва,че всеки човек си има свой собствен свят.

Все още за някои хора,думите Бог,вяра и религия не са изпразнени от съдържание.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ssass в Юли 02, 2006, 18:41:41 pm
Не се и съмнявам.Даже подозирам причината - безцелие и безмислие.
Само че има една малка подробност,научното аргументиране е точно толкова безмислено и безцелно,колкото и  бърборенето.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Joro Velev в Юли 03, 2006, 06:05:42 am
И накрая - Защо път,време и скорост са величини,които не зависят една от друга?
И ето едно поредно просташко мое мислене:
ПЪТ
Мога да поискам да стигна до Пловдив, но мога да променя избора си и да стигна до София.
Т.е. пътя зависи от мен.
ВРЕМЕ
Мога да поискам да стигна в 12 часа, но мота да поискам да стигна и в 17.
Т.е. времето зависи от мен.
СКОРОСТ
Мога да пътувам с 5км/ч, мога и със 100км/ч. Може и повече.
Т.е. скороста зависи от мен.
И какво излиза?
Всичките на куп, дали зависят помежду си или не, зависят от това, дали съм на кеф или не.
А ще ми разправят, че "Времето е най-простото нещо"?
Аз къде оставам тогава?  ;)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Joro Velev в Юли 03, 2006, 06:36:04 am
"Двама монаси спорели.
Единият твърдял, че вятъра клати знамето. Другия не отстъпвал - знамето разклащало въздуха и така се появявал вятър.
Минал трети монах, послушал ги и им казал:
 - Мозъците ви се клатят."
 ;D
Та, времето не е константа. Както всичко в света, и то се променя. Ако то е величина породена от промените - двежението и протичането на събитията, и те от своя страна постоянно променящи се. Как очаквате науката в сегашното си състояние да го измери точно?
За нея е нужна повторяемост и лабораторни условия. А някои неща не искат да се съберат в лаборатория.
Времето е компромис, докато изнамерим нещо по-точно.
(нахвърлени лични мислички)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 03, 2006, 10:29:01 am
как ще обясниш, на мен и всички останали, колко трябва да продължи нормалния акт, избягвайки ползването на мерните единици за време (секунди, минути, часове и т.н.)?
е тва е.Квото и да се говори,накрая винаги опираме до секса :D :D :D

 Времетраенето на актта няма абсолютно никакво значение извън съзнанието и желанието за повече.
Освен това може да се опише с брой на движенията и темпото,което пак няма абсолютно никакво значение извън съзнанието.
.
а има,има значение.
 бтв. Tempo по италиянски значи време...

И ето едно поредно просташко мое мислене:
ПЪТ
Мога да поискам да стигна до Пловдив, но мога да променя избора си и да стигна до София.
Т.е. пътя зависи от мен.
ВРЕМЕ
Мога да поискам да стигна в 12 часа, но мота да поискам да стигна и в 17.
Т.е. времето зависи от мен.
СКОРОСТ
Мога да пътувам с 5км/ч, мога и със 100км/ч. Може и повече.
Т.е. скороста зависи от мен.
И какво излиза?
Всичките на куп, дали зависят помежду си или не, зависят от това, дали съм на кеф или не.
А ще ми разправят, че "Времето е най-простото нещо"?
Аз къде оставам тогава?  ;)
За жалост в основата си неправилно.Път-в случая важна е дължината на пътя.не къде е началото и къде края.МОже дори да не стингеш до София,ти пак си изминал път.
 Напротив-времето си тече.От теб зависи скоростта.Ако времето зависи от теб трябва с пет километра/ч да можеш да стигнеш до София от Пловдив от 12 до 17
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: neven в Юли 03, 2006, 12:39:30 pm
neven, имам лоши новини, за теб.Ти явно си много назад с материала. neven, ти не съществуваш, както и времето, върху което се опитваш да влияеш. Откажи се. Това е просто само една матрица, илюзия. Излез от матрицата и всичко ще си дойде на мястото. Как ли? Е, за това вече трябва да питаш Horus. Аз така или иначе възнамерявам да си остана част от МатрицатаЛегионер,и двамата знаем ,че сме вътре.С тая разлика ,че на теб ти харесва.Харесва ти да зубкаш дефиниции ,формули, да спориш на воля.Кой ще ти се опре ,та нали  науката е с теб :)Та тая същата наука откри най -сетне ,че мислите имат влияние върху човека и всякакъв род експерименти.Аз го знам от собствен опит.
На ниво секретна наука учените пътуват във времето и измеренията и правят куп други експерименти,за които ти и идея си нямаш.Защото си от оная официалната наука, с която запълваш времето си на Земята ,за да не освободиш ума си да прогледне с Душата.Тая същата душа ,за която учените много добре знаят и се чудят как да манипулират човека,за да го отдалечат от нея.Хайде ,дай ми една формула където има като величина силата на мисълта. :---
Прав си-всичко е илюзия.Поне това и двамата знаем.
А бе,хора какво прави секса в тая тема?Що ли питам :) То и за ядрени реакции да беше темата ,секса пак щеше да присъства :)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Sikozu® в Юли 03, 2006, 18:48:53 pm
След като стигнах до 3-тата страница ми писна да чета... та да обобщим :
1-во времето е математически модел абсолютно измислен от хората, за да измерват с лесно разбираеми единици "движението в пространството"
2-ро да твърдиш, че контролираш нещо, което не съществува е в сферата на фантастиката.
3-то една част несъзнателно и една изключително малка част от хората могат съзнателно да променят възприятието си за околната среда така, че според общоприетите категории за "време" ("Времето се движи с 60 минути в час" - Нютон) те могат да го забавят или ускоряват (Примера с футболния мач беше брилянтен). Но разбира се това е индивидуално качество.
4-то ако се приемем, че 1-во и 2-ро са верни, тогава такова нещо като time travel не съществува.

ПП. Един пример за промяна на възприятието - преди година спрях да играя cstrike, защото имах ban в почти всеки сървър. Мислеха, че играя с хак. Всъщност играя играта от толкова отдавна, че моето време за реакция (възприятие за време) беше два пъти по-бързо, понякога дори имах чувството, че съм в "bullet time". Според мен това доказва, че промяната(съзнателно) на възприятието за време е възможно чрез дългосрочно и целенасочено "трениране" в тази насока.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 03, 2006, 18:53:14 pm
Според мен това доказва, че промяната(съзнателно) на възприятието за време е възможно чрез дългосрочно и целенасочено "трениране" в тази насока.
Най-доброто и най-важното в темата!
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Oberon в Юли 03, 2006, 19:00:06 pm
Ако си мислиш, че Времето е измислено от хората си в заблуждение, клонящо към безкрайност хаха...
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Glarusman в Юли 03, 2006, 19:28:27 pm
Според мен това доказва, че промяната(съзнателно) на възприятието за време е възможно чрез дългосрочно и целенасочено "трениране" в тази насока.

 Ок след като си говорим на ниво забързване скоростта на мисловният процес , понеже според мен за тази форма на забавяне на времето става въпрос ако някой може да ме насочи към материали по въпроса, нещо което да да подскаже как става "тренирането". Много съм заинтересован от това нещо, но колкото и да съм се ровил из интернет не съм намерил нищо обективно което д може да ми помогне в тази насока. Някой да има линкче, книжка , нещо?
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 03, 2006, 22:45:18 pm
Ок след като си говорим на ниво забързване скоростта на мисловният процес , понеже според мен за тази форма на забавяне на времето става въпрос ако някой може да ме насочи към материали по въпроса, нещо което да да подскаже как става "тренирането". Много съм заинтересован от това нещо, но колкото и да съм се ровил из интернет не съм намерил нищо обективно което д може да ми помогне в тази насока. Някой да има линкче, книжка , нещо?
Ами то ти казаха-много ЦС
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Glarusman в Юли 04, 2006, 00:22:49 am
Освен ЦС. Времето което си губя в игра пред компа е разпределено : 60% стратегии, 30% рпг (Главно под формата на WoW) 10% адвенчър
 Всичко друго въобще не припарва към харда ми.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Sikozu® в Юли 04, 2006, 00:57:27 am

 Ок след като си говорим на ниво забързване скоростта на мисловният процес , понеже според мен за тази форма на забавяне на времето става въпрос ако някой може да ме насочи към материали по въпроса, нещо което да да подскаже как става "тренирането". Много съм заинтересован от това нещо, но колкото и да съм се ровил из интернет не съм намерил нищо обективно което да може да ми помогне в тази насока. Някой да има линкче, книжка , нещо?

Едно време докато търсех статии за НЛП се натъкнах на статия, която твърди, че е за усъвършенстване на мисълта http://www.psychology-bg.com/texts/dev_memory1.htm ето тук успях да я намеря (или поне една част от нея)
Първо трябва да знаеш какво точно искаш да подобриш, а след това целия google е на твое разположение :)

А иначе най-популярния метод е медитацията. И преди да се опитате да преместите някой лек предмет чрез концентрация и със силата на ума си трябва да ви кажа, че за няколко часа най-накрая успях да помръдна една химикалка с мисълта си... просто като прекараш толкове време в концентрация и мислене най-накрая разбираш, че нищо няма да стане докато не го пожелаеш т.е. след толкова размисъл преместих химикалката с ръка :) Това може и да ви се стори смешно, но ако го опитате ще стигнете до същия резултат и ще ме разберете. Стигнах до заключението, че физическото движение е функция на мисълта и в крайна сметка найстина съм преместил предмета с ума си.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Joro Velev в Юли 04, 2006, 12:34:26 pm
Ок след като си говорим на ниво забързване скоростта на мисловният процес , понеже според мен за тази форма на забавяне на времето става въпрос ако някой може да ме насочи към материали по въпроса, нещо което да да подскаже как става "тренирането". Много съм заинтересован от това нещо, но колкото и да съм се ровил из интернет не съм намерил нищо обективно което д може да ми помогне в тази насока. Някой да има линкче, книжка , нещо?
Имам описанието на метод за въздействие чрез мисълта (волята) на физически предмети.
Ползва се визуализация. ;)
Няколко месеца визуализираш махалото на стенен часовник. Когато визуализацията стане стабилна, се опитваш да спреш махалото в най-долната му точка от траекторията. Когато и това стане стабилно, опитваш с най-горната му точка. И това като стане стабилно, опитваш да го спираш в произволни точки. След стабилизирането и на това, може да опиташ да спреш в полет някоя птичка....ако ви позволи морала и етиката и приемете шашването на птицата за приемлива цена. ;)
При успех и вие ще се шашнете (може би).
Допускам ползването на подобно обучение, като обекта на забавяне е цялата околна действителност. Който иска нека опита. :)
Не знам Морихей, основателя на Айкидо, какво е ползвал. При катастрофа на лек автомобил с трамвая, в който е пътувал, той наддава "Киай". Никой от колата не е пострадал, а Морихей критикувал ученика си, че не бил достатъчно внимателен та изпуснал носения пакет - хванат от Учителя преди да падне. ;)
Развиването на тази способност ще ви позволи да предотвратявате катастрофи, или поне да намалите неприятните последици.
А Нео, от "Матрицата" спираше куршуми.
Правил съм го, но не в материалното (за сега ;))
Имам някъде описания и на други фрапиращи тайни китайски техники. Повечето изискват 10 години всекидневна практика. А нямаме толкова време, според някои.  ;)

Темата е за времето.
Има дълго медитиращи хора. Не само Йоги.
Те забавят локалното време на тялото си, като освобождават ресурс за висшата си същност.
Връх в това (за мен) е състоянието сомати. Това е много рядко постижение. Като изключа сомати, при медитиращи се наблюдава смяна функциите на органите в тялото. Когато сърцето спре, функцията му се приема от черния дроб, който пулсирайки изключително бавно, способства за снабдяването с кръв на един център в мозъка запазващ будно активно състояние.
Процесите на тялото са забавени (не спират) но съзнанието се ускорява до неузнаваемост. В това състояние може да се разхожда из времето.
Според някои практикуващи, времето е вектора на осъзнаване на събитията. За тях Вселената е замръзнала мисъл-форма, и те могат, с осъзнаването си, да пътуват напред и назад. "Всичко вече се е случило - сега. Времето е илюзия създадена от процеса на осъзнаване на Всичкото, като отправната-стартовата точка на осъзнаването способства за затвърждаване на илюзията за време." Отправната точка - добре, но спрямо какво определат бъдеще-минало, колкото и илюзорни и относителни да ги смятат? Нямам понятие.
Развилите тази способност могат да дават подробности от събития, на които не са свидетели. Но дали действително пътуват или четат от общото информационно поле на Земята?
Нямам представа. Дори Тот казва, че от един определен момент в миналото на Земята, дори той не може да прочете нищо.
Ако е така, ще се окаже, че времето си съществува само по себе си. А така нареченото пътуване назад във времето си е чисто четене на записа в общото информационно поле. Приетото по вероятност въздействие на минали събития, ще се окаже промяна на записа, но не и на самото станало вече (от наша гледна точка) събитие.
Пътуване в бъдещето тогава може да е четене на програмата която има да се изпълнява, съответно с възможните варианти на развитие.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Joro Velev в Юли 04, 2006, 12:44:03 pm
Винаги съм мислил, че Айкидо е танц на по-финно ниво от нашето именно поради това усещане, което се придобива към партньора, а и не само. Жалко, че животът ми така се стече, че винаги слагаше някакво препятствие при всеки мой опит да практикувам това изкуство, но не губя надежда-времето е пред мен(Joro Velev, защо не си по-близо?).
Има и по-добри от мен. Но аз съм тук, където и да е това.
Oberon,
ако ти падне гледай филма "Спецназ" излъчен от руската телевизия. Там зашлевиха от разстояние един невярващ американски командос. Инструктура каза, че може да се справи с 15 едновременно. Поваляше боец от около 4-5 метра.
Бил Захопулус, инструктор на гръцките спец, майстор в няколко изкуства, гасейки свещ от разстояние, каза на демонстрацията си в НДК "Ако някой знае, че притежава тази способност, нека внимава. Това е равносилно на изстрел с пушка, с тази разлика, че няма дупка". :)

P.S.
Но нека не спамираме темата за времето. ;)
Надявам се да се спрат личните нападки и квалификации.
Недостойно е за хора желаещи развитие.
Така си мисля аз.
:)
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 04, 2006, 13:18:07 pm
Да споделя личен опит с различното възприемане на времето.
При демонстрация на техники от Айкидо (ирими наге), имах време да подложа ръка под главата на падащия (уке). Както уке така и страничните наблюдатели казаха: "Не видях какво стана", "Не разбрах кога се оказах на земята". Някои допускат, че са се ускорили прцесите в тялото ми. Но ако това беше така, след няколко изпълнения би следвало да се почувства умора и изтощение. Такова не съм преживявал в случаите на спазване основните принципи в Айкидо, т.е. когато техниката се изпълнява с Ки а не с физическо усилие.
Един от треньорите ми веднъж ме попита (на 4 очи) "Как го направи?" и поясни, че при свободната практика с него, е видял как двойника ми изпълнява техниката преди тялото ми да се задвижи. Аз го запитах "А ти как така си го видял?". И двамата не знаехме какво и как е станало.
Дали действително е видял някой от ефирните ми двойници или е погледнал в бъдещето? Нямам представа, но се е случвало няколко пъти.
Възможно е самото очакване на събитието да го прехвърли минимално напред, но също е възможно да са се включили прогностичните способности на съзнанието му.
Както знаете, светлината се забавя в очите за 1/10 от секундата, следва изпращане на импулса до съответния мозъчен център, анализ, взимане на решение, изпращане импулс към мускулните групи и реакцията им. При една ръка разстояние няма време за реакция - удара е преди реакцията.
Защо описвам всичко това?
На мнение съм, че при всеки локалното му време, т.е. скороста му на живот, е различно. Вероятно се влияе от нещо, което науката още не взима предвид - съзнанието и силата на мисълта. Доколко може да оказва въздейстие на околната среда и съществата не съм експериментирал.

Дюн! Предполагам че не е бил ефирен двойник,а самия ти,и останалото се дължи на забавената реакция на човешките сетива,нещо подобно на преместване без движение,ти просто си там или по точно квантово-вероятностната вълна която те изгражда,т.е. ти може да си навсякъде,и само фиксация  е необходима.

Застанах стабилно срещу него, той се концентрира, замахна с/у мен...юмрукът му НЕ докосна комера ми, но аз паднах на около 2 метра от мястото, на което стоях. От него разбрах, че има техника, при която енегрията Ки излиза по посока вектора на удара на известно разстояние. Красота :)) Поклоних му се смирено, удивен от този "удар".
Все още търся подходящи техники за обучение на такива номерца.Ако някой има нека сподели(ако требе на е-мейл).Имам няколко идеи(като онази по-горе) как ще става но още не съм ги изпробвал на практика поради липса на яснота и енергия.


Жоро,тая техника определено ще я пробвам.А ако можеш да намериш тея описания ще е много добре.
 Аз лично смятам че не е необходимо чаак толкова време като 10 години.Предполагам една-две са достатъчни.Цялата работа е да се изчисти подсъзнанието от блокажите,които са натрупани през живота и да с еизключи психическия сензор.Предполагхам чрез хипноза може да се постигне много.
 Също така добре се отразява на мисленето така нареченото "speed reading" или бързо четене.ОСвен скоростта на четене се вдига и тази на мислене.

Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Glarusman в Юли 04, 2006, 15:21:31 pm
Имам някъде описания и на други фрапиращи тайни китайски техники. Повечето изискват 10 години всекидневна практика.

И аз се приъединявам  към молбата ако не ти е проблем да ги потърсиш тези техники и да ми ги пратиш на маила.
  Колкото до ударите от разстояние, доколкото те се дължат на Чи (Ки за по правилно) енергията, предполагам че добро начало в тази насока е практикуването на тай чи. Аз го "почвам" почети през месец ама съм яко непостоянен.
  А да питам за тези практикуващи speed reading как са с нивото на запомняне и възприемане. При мен има значително понижаване като го пробвам. Но не съм тренирал много. Пък и го изпробвам върху учебници по висша математика. Нещата подобряват ли се с тренинг? Някой достигал ли е нивото на диагонално четене на страницата?
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Joro Velev в Юли 04, 2006, 15:26:40 pm
Сетих се за фиксацията на квантово-вероятностната вълна, говорят за това във филма "Какво си мислим че знаем". Анастасия ползва вероятно това. Но за да се разчупят блокажите научени от цивилизацията са нужни усилие, воля и време. И не малко вяра до придобиването на опитност.
Ето как завършва една от тайните техники:
"И когато на десетата година чуете бълбукане от водата в кладенеца под вас - остават само две години до постигане на майсторство. С един жест може да спрете атака или да елиминирате противник."
Дали е безопастно да я описвам?  ;)
Хипнозата ще свърши работа. Но аз съм против външните методи. Те правят човека податлив на влияние, а ние се борим против това, нали? Нека не даваме козове на нашите любими недоброжелатели. Те ползват външни или основани на технологии методи, нашата сила е във вътрешната работа.
За ускорено четене съм срещал няколко метода.
Единия е с летящ поглед над текста пропускайки едносричните. Смисъла се разбира от контекста. :)
Другия е също летящ поглед над текста, но да не се произнася на ум, както мнозина правят.
Третия е от Йога. В средата на текста, между редовете, се поставя малка зелена точица. Стремежа е да се прочетат съседните редове без да се мести фокуса от точката. С практика се прочитат все повече редове, докато се стигне подобие на моментна фотографската памет, с един поглед да се прочита цяла страница.
Последния метод е изключително полезен за практикуващите бойни изкуства. При тях се ползва или фокусиране в една точка (Хара) или високоскоростно прехвърляне на фокуса.
Има моменти, в които ставаш само страничен наблюдадел на действията си, извън времето и пространството. Това се е показвало в много екшън филми. Усвояването най-често е резултат от състоянието а не от целенасочена практика. Не отхвърлям последното за което явно е нужен учител с опит. При мен е станало като следствие от практиуване на основните принципи. Едва после дойде стремежа да се генерира състоянието според спомена. Понякога се получава.  ;)
Всичко това ме доведе до извода, че въздействието върху времето е възможен. Остава дилемата дали това е субективно. Дали е контрол на времето като такова или само на личното възприятие за него, като следствие от промяна скороста на психо-физичните процеси в индивида.
Нужно е повече опит за да съм по категоричен, поне за себе си.
------
P.S.
Скоро ще пусна една статия за една константа на финната материя. Проучва се дали винаги е била константа. А ако не е, то тогава много от законите и другите константи си губят значението и смисъла, включително и химическите и физическите взаимодействия. И ако се окаже, че за различни области на Вселената и в различни периоди от Времето тази константа е различна, то всички познати ни величини биха имали други стойности и взаимозависимости.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 04, 2006, 15:36:07 pm
  А да питам за тези практикуващи speed reading как са с нивото на запомняне и възприемане. При мен има значително понижаване като го пробвам. Но не съм тренирал много. Пък и го изпробвам върху учебници по висша математика. Нещата подобряват ли се с тренинг? Някой достигал ли е нивото на диагонално четене на страницата?
доколкото знам в началото има период на адаптация през който наистина е занижено запомнянето,едва по-напред се  дига и то доста повече от преди.

@Жоро-За константа на Планк ли става дума?
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ultrafutur в Юли 04, 2006, 15:48:44 pm
------
P.S.
Скоро ще пусна една статия за една константа на финната материя. Проучва се дали винаги е била константа. А ако не е, то тогава много от законите и другите константи си губят значението и смисъла, включително и химическите и физическите взаимодействия. И ако се окаже, че за различни области на Вселената и в различни периоди от Времето тази константа е различна, то всички познати ни величини биха имали други стойности и взаимозависимости.

Никога не е била константа, а варира непрекъснато. Като цяло времето изобщо не е константно и само милиардите часовници на земята поддържат илюзията за неговата постоянна стойност. Имат значение на първо място галактическите въздействия, на второ - звездно-планетарните, и чак на последно - въздействия от локалните енергии на Земята - енергийни линии, подземни обекти и отделни хора.
Също така, след преминаването на честотния портал 2012 ще разберете че законите познати от учебниците по физика са си били чисто натамъняване на космоса към ограничените разбирания на двуполюсното съзнание. . .
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Joro Velev в Юли 04, 2006, 15:55:43 pm
Ако успея за константата ще пусна тема или мнение късно довечера. Не помня в статията да се споменава Планк, което не означава че не е така. :)
Малко е големичка но си заслужава.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Joro Velev в Юли 04, 2006, 17:28:53 pm
Изглежда, че според вас, психиката и съзнанието нямат място в общата картина.
Е, аз не мисля така.
Дори без ползване на съзнателно усилие, човек може да променя траекторията на светлината.
Направете си опит.
Насочете показалеца си към източник на светлина. Погледнете покрай него, към лъча минаващ близо до повърхноста му. Гледайте с едното си око, за да елиминирате изкривяване на образа от бинокулярното зрение. Движете пръста.
Обяснете защо резултата е именно такъв,чрез познатите от науката закони.
Това е първото от серия упражнения, след които на няколко пъти успях да видя полето около ръката си.
Опитайте. Може и да съм се заблудил (илюзирал  ;))
А ако успеем да ползваме и съзнателно усилие? Дали и околните ще видят същото?
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Joro Velev в Юли 04, 2006, 19:21:35 pm
Какво е общото с времето?
Нали една от опорите за изчислението на потока време беше скороста на светлината?
Бихме ли ползвали една променлива за определянето на друга променлива?
Резултата пак ще е променлива.
В много области на науката се прави точно това.
Казват, че в междузвездното пространство имало вакуум. Но това не е липса. Учените вече започнаха да избятват понятието "вакуум". Това е по-разредена материя(енергия) с по-ниско налягане(скорост, интензивност) от произволно приетото за отправна точка. Дори там има среда. А светлината се движи с различна скорост в различните среди.
Ако прима, че всеки закон си има изключение, то значи зад цялата история стои друг, неописан закон.
---
Да се върна по-конкретно на темата.
Всеки възприема времето субективно. Приели сме една относителна стойност, с цел малко по-доброто синхронизиране и разбиране на процесите в света и в нас самите.
Това за сега върши приемливо добра работа.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ultrafutur в Юли 04, 2006, 22:11:38 pm
3D траектория = 3D време ....
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: iti в Юли 22, 2006, 14:12:33 pm
Ами аз съм чувал малко. Времето е "еластично", а не "твърдо", дори можеда е живо (то всъщност кое може да е реално мъртво...). Значи лесно може да се сгъстява и разтяга. Според мен всеки в някаква степен го е усещал и вероятно го възприема различно в зависимост колко е осъзнат, колко присъства в него в дадения момент. Терминът за сегашното му състояние според повечето източници е "ускоряване" и действа на всички, защото ще се самоунищожим преди да сме разрали поне малко времето в което живеем. Чрез ускорението имаме шанс да изживеем повече от това време.
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: ---------- в Август 11, 2006, 02:00:49 am
Те часовниците все едно и също време показват (12:60), а то времето тече по съвсем други орбити... По-добре е да гледаш планетите и  звездите, да следиш вдишванията и издишванията си, ритъма на сърдечната песен...
13:20
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: Gil-Galadh в Август 11, 2006, 09:52:10 am
учуден съм,днес вече за втори път се съгласявам с Флай.Ако някой вече е имал съмнение за Края,вече би трябвало да е разсеяно
Титла: Отг: Проблем с времето
Публикувано от: H. в Септември 17, 2006, 04:12:03 am
8) 8) 8)
Титла: Re:Проблем с времето
Публикувано от: _ в Януари 18, 2010, 14:42:01 pm
ето една тема като за мен  ;D

значи за тези които говорят за пц игрите това се нарича мускулна памет, до такава степен сте тренирани че мускулите на ръката са запаметили какво усилие е нужно да се премести мишката в желаното място :)

обаче и да се спре времето те пак ударите на сърцето и стареенето на тъканите си вървят и пак ще си умреш.

колкото до учените те просто са вкарали мерни еденици за да може да се изчисляват скорости и т.н.

ако в=300000 то т="1" а не "0"   >>> това си е просто движение  :)


Титла: Re:Проблем с времето
Публикувано от: meander в Януари 18, 2010, 18:31:46 pm
Joro Velev  Здравей.
 Като ви чета постовете,ма налягат мисли.
Цитат
Всеки възприема времето субективно.
Субект не беше ли един човек или едно нещо.В тоя ред мисли времето дали не е и то субект или субективно.На времето е имало мярка за време един лакът/една копраля.Е да ама лакътя на всеки е различен,и пак са били навреме за среща.Е имало е +/- ама ние не сме германци.
Цитат
Всеки възприема времето субективно. Приели сме една относителна стойност, с цел малко по-доброто синхронизиране и разбиране на процесите в света и в нас самите.
Това за сега върши приемливо добра работа.
Тъй че от възникналите мисли по въпроса си мисля че часовника не е нищо повече от дървен метър за време,поради различните ни лакъти.
Някой път ми идвват глупости в главата, ма нали затова има и глупави хора. ;D
Напънах са и аз по темата,надявам се поне гледната ми точка да не стане зян.Ако се посмеете ,и да не съм помогнал поне съм ви разсмял.
Живи и здрави. ;D
Титла: Re:Отг: Проблем с времето
Публикувано от: elunez в Юли 04, 2010, 22:43:40 pm
наистина промяната на времето е само за индивида НО може да стане навик на разума, и после да е трудно да се спреш, дори и да искаш, а и последиците за тялото са доста неприятни, все пак ако забързаш времето това не може да не се отрази на тялото ти, забавянето може да води до други проблеми, объркване, странни настроения и т.н. По принцип не винаги е нещо много страшно, но може да бъде и е по-добре да не се прави, просто хората нямат право да се занимават с това, особено както не са напълно наясно с последствията...
Времето в глобален мащаб не се влияе нито от човека , нито от който и да било , дори да ти се струва, че тече по-бавно , което не е така , това е само илюзия .

Титла: Re:Проблем с времето
Публикувано от: marhs в Юли 10, 2010, 18:44:35 pm
 
SchumannResonance03.gif (31.08 KB, 567x635 - видяно 245 пъти.)
- постната от Н.

Изтеглих картината, но се вижда само горният част на майския календар-така ли е, или наистина липсват 4/5 от цялата ?