Форум за конспирации, уфология и мистика.

Разни => Земя и Екология => Темата е започната от: Elane в Февруари 01, 2011, 21:28:20 pm

Титла: Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: Elane в Февруари 01, 2011, 21:28:20 pm

Здравейте,

Обръщам се към вас със следния въпрос: Ако в София бъде организирано (независимо) събитие за засаждане на дървета през съответния сезон - бихте ли дошли? Бихте ли се включили?

Хрумна ми съвсем случайно, и мисля, че е много хубава идея, тъй като е едно от малкото физически видими дейности, чрез които обикновените хора могат да върнат нещо на природата.
Въпроса ми е чисто хипотетичен, отправям го преди всичко с любопитство, но и с малко надежда.

Условията, които си представям са следните: всеки купува по една фиданка (всички знаем, че не са много скъпи), всеки осигурява транспорт и храна за себе си, а заедно уговаряме мястото, което би било най-подходящо за тази дейност, и разбира се, което да е удобно за всички участващи. (естествено няма да е някой парк или градина, по-скоро предпланинска поляна, или... винаги има място за идеи).
Без никой да събира пари, или да печели по някакъв начин от всичко това.

И само да допълня, за тези които ще кажат: „20-30 фиданки не биха направили никаква разлика!“, направо ще ви отговоря предварително – ще направят огромна разлика (дори и да са по-малко на брой), защото самото действие демонстрира вашето намерение, вашата мисловна насоченост  и преди всичко вашата благодарност към природата. Това са.... /ако щете ги наречете чувства, ако щете вибрации, ако щете енергии/,  които носят огромно добро и за природата, и за засаждащия, и за всички и всичко наоколо. 

Друг мой предварителен отговор на следния ответ: "Вече е прекалено късно за такива неща!" - Не е късно. За този, който иска да направи добро и да помогне - никога не е късно. А и между другото, надявам се никой да не го приеме за обидно, но аз лично бих счела реакцията тип "прекалено е късно" за оправдание, и нищо повече.

Друг позитив:
-   При успешното организиране на такова събитие, мисля че все ще се намери някоя медия (вестник, портал, радио...), която ще се съгласи да публикува/отрази историята... А това от своя страна би могло да стимулира и насърчи поне една шепа обикновени хора, които се интересуват от подобни инициативи, но не са запознати със съдържанието на Xnetbg.com (бихме могли и да вмъкнем информация за сайта сред капките)
Все някой ще го прочете...

И, да, знам, че развивам един дълъг фантасмагорен сценарий, но просто ви моля да помислите хубаво, да си кажете мнението и това е. И преди да ме обвините в идеализъм, обвинете себе си в бездействие.

Както вече споменах, не ви питам с някакво сериозно намерение, а защото ми е интересно и мисля, че си струва да споделя това с вас.


Само да ви помоля за едно малко нещичко: не се обръщайте към мен с нападки и агресивно поведение от сорта на: „Че ти пък как ще организираш такова нещо??“..../все пак, дори не съм казала, че аз ще го организирам/.....

....или негативни недомлъвки като: „..... ама то никой няма да дойде...“
А просто, прочетете, помислете и отговорете на въпросите: /ПРИМЕРНО/

-   Какво мислите за идеята?
-   Бихте ли участвали?
-   Бихте ли помогнали?
-   Колко желаещи биха съставили минимума, за който да си струва организирането на такова нещо, според вас?
(аз лично мисля, че и петима души са повече от достатъчни)
-   Какви проблеми биха възникнали?
- За тези на мнение, че никой няма да дойде - защо мислите така? Вие бихте ли си удържали на думата?
-   Защо не правим такива неща по-често? (не хората от форума, ами хората като цяло. Все пак, това е най-елементарното и естествено нещо на света, и на пук никой не го прави. В никой вестник, от години насам, не съм прочела за организирано засаждане на дървета из горите на България, които толкова се нуждаят от това.)

Айде със здраве.


Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: sidewinder в Февруари 01, 2011, 21:38:46 pm
Всяка пролет около деня на Земята ходим да засаждаме в Родопите. Не вярвам някоя община да откаже да даде фиданки при поискване.
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: teni в Февруари 01, 2011, 22:36:09 pm
Да, бих се включил.
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: S. в Февруари 02, 2011, 02:56:23 am
Дам.  :yes:

И попринцип човек ако си реши може и сам да прояви инициативата между другото. Ние тук се опитваме няколко души да си отгледаме фиданки, скоро трябва да ги пресадим навън, обаче то много зор бре...  >:( Самото отглеждане да се опазят докато станат на няколко месеца  :D А семената чак от Франция ги донесох, че тук не съм виждала "семена" за широколистни дървета да речем.
А от шепа семена засадени - да са поникнали няма и половината, пък вече до фиданки да са стигнали само 5! Другите.......

Но идеята е хубава, много даже! Не знам защо няма повече фенове!

Да минеш след години покрай дръвчето и да го видиш вече огромно.. безценно!  :dance:
Пък само някой да тръгне да го реже се увивам с вериги за него и..  ;D

 :drinks:
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: Magnolia в Февруари 02, 2011, 07:06:30 am
Elane, има такива инициативи. Не знам защо не си чела за тях. И аз съм се включвала в такова засаждане и пак бих. В момента си отглеждам орехи и върби вкъщи, които напролет ще "пусна на свобода", наред с другите зелении от перваза.:)

Приибирала съм цветя, захвърлени на боклука с изсъхнали корени и без пръст и саксия дори, които сега се скъсват да растат. :)

S. , какви са тези семена от широколистни чак от Франция? Как не си виждала семена тук? ;) Кестени, орехи, жълъди, калина...- бучват се в пръст и ето ти "семе" за широколистно.

Не е без значение какво къде се сади. Първо трябва да се направи проучване на подходящите за съответния микроклимат видове растения. Природата е най- добрият учител.
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: marmozana в Февруари 02, 2011, 09:47:14 am
Аз бих се включила в такава инициатива на драго сърце, даже имам и идея за дървесен вид който е подходящ за бързо залесяване. Растението, което конкретно имам предвид е Пауловния (http://paulownia.bg/) в момента отглеждам такова в саксия и напролет ще го засадя навън.
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: sidewinder в Февруари 02, 2011, 16:04:15 pm
Аз имам личен опит с отглеждането на дървесни представители от семена. Гинко билоба се хваща от всяка костилка без проблеми. За тис например ще трябват няколко стотин и от тях я излязат 5, я 10. Сега вкъщи имам маслина, габър, бряст, финикова палма, чаено дърво, бутилково дърво и др. Но повечето не са за нашата географска ширина и ще е убийство да ги засадя навън.
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: Elane в Февруари 05, 2011, 21:29:42 pm
Много се радвам, че има хора, които го практикуват редовно или са го практикували!
Аз, честно да ви кажа, очаквах или никакъв отговор, или негативен отговор  ;D

Извинявам се, че ви подцених и подходих толкова негативно (=


Гинко билоба се хваща от всяка костилка без проблеми.

Наистина ли? Под какви условия може да се отгледа?
Моя невиждан план беше да си засадя една ябълка в градинката на пролет, но  и гинко билоба звучи адски добре...

Elane, има такива инициативи. Не знам защо не си чела за тях. И аз съм се включвала в такова засаждане и пак бих.

Специално търсих в Гугъл, защото много исках и искам да се включа в такова нещо, и нямаше, да ви кажа =/ Или поне аз не намерих. Ако наистина е имало и ще има - толкова по-добре, много се радвам! (:
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: sidewinder в Февруари 05, 2011, 21:57:21 pm

Гинко билоба се хваща от всяка костилка без проблеми.

Наистина ли? Под какви условия може да се отгледа?

Да! Отиваш напролет под някое дърво в парка и си събираш около десетина. Бучваш ги в рохкава пръст, умерена влажност и след 20-30 дни покълват. Миналата година засях доста и ги раздадох после. Сега си гледам няколко, но стърчат само като пръчки. Напролет ще напъпят.
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: S. в Февруари 16, 2011, 18:24:11 pm
Цитат
S. , какви са тези семена от широколистни чак от Франция? Как не си виждала семена тук? ;) Кестени, орехи, жълъди, калина...- бучват се в пръст и ето ти "семе" за широколистно.

Не е без значение какво къде се сади. Първо трябва да се направи проучване на подходящите за съответния микроклимат видове растения. Природата е най- добрият учител.

Провеждаха някаква тяхна еко-инициатива, продаваха и химикали от рециклирани или био-продукти, всякакви чудесии. Виждам, че навлизат и тук, което много ме радва и се възползвам. За семената - не знаех какво е точно честно казано, беше комплект, който се оказа пълен със семена и инструкции.  ;D Аз очаквах да е малка саксийка, защото съм виждала такива за розички - саксийката си е готова, със засадени семенца, пръст и всичко - само я поливаш и после пресаждаш розата. Та с тази идея ги купих и аз.

Тук наистина не съм виждала семена точно, мислех да ходя до един разсадник в съседен град, но ще видим там какво има, че не знам дали ще ги опазя докато станат фиданки. С тези другите голям зор, но поне скоро ще ги местим навън.
Иначе такива ядкови е ясно, че мога да засадя, ама си нямам вяра, че ще се справя после. Успявала съм да опазя само една палма от фурми и още си е окей, да е на близо 10 год.  ;D

Между другото, някой от вас има ли си плодово дръвче вкъщи или в двора? Много искам лимонче да си имам вкъщи  :)

Хубаво е, че има хора в този форум, които се занимават с подобен вид градинарство  ;D
Приятно е  :)
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: raliko в Февруари 17, 2011, 11:30:00 am
И аз бих се включила,но нямам идея кой и кога организира подобни акции.Но съм от Добрич и няма как да идвам до София за идеята.Ако има по-наблизо...И после-не вярвам,че всеки може да си бучва където каквото си поиска/освен ако не е собствения ти двор/,би трябвало някой наистина да проучва и да казва.
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: Славейко в Февруари 19, 2011, 19:24:16 pm
  Едеята е напълно безмислена и именно затова е абсолютно адекватна и чудесна.Присъединявам се.Казвам го напълно сериозно,а освен това съм и градинар.А какво ще кажете за тези,които се намират извън София/аз съм на 3 месеца път с камили от там/Онези ,които искат да си гледат лимонче и палмички у дома,не е проблем,информация колкото щете в мрежата кое какво и как е най добре за разстенията/.Не искам да подценявам никого затова се въздържам да дам акъли за дръвчетата.Ако някои иска все пак,с удоволствие.... :hi:Искам само да припомня, че онези разстения ,чиито дом не е ширините на България ,за тях се искат по- специални познания и грижи.Нека не забравяме да спазваме лунните ритми за торене,засяване,поливане и присаждане.Така ще покажем на практика на самите създания от растителния свят,че ги обичаме.Иначе защо да се занимаваме с тях??...Ако се уговорим например в един ден и час ,кой където е, да засади еди си какво дръвче, този акт е тъждествен на едно събиране на едно място.Нека да знаем ,че земята ще откликне на този жест от наша страна.И мисля,че това ще е жест на нашия дух.Дух достоен,на същества ,които същата тази планета е отгледала.Така, че какво значение има мястото.Ако го направим дружно в един и същи миг,след това ,пак дружно в друг един миг ще усетим последствието на делото си.Като казвам ,че акта е  безмислен,точно така и смятам.Аз не поставям ума там дето трябва да работи сърцето.Не ги смесвам дейностите.Този план е много добър-за дружно засаждане на каквото и да било!!Нека да го реализираме!!!И да се уговорим-сега напролет е много удобно,преди равноденствието-има време...Предлагам ,който е дал идеята ,тя да направи и сценария за реализация на идеята. :hi: :yes: :yes: :yes: :yes: :drinks:
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: Magnolia в Февруари 20, 2011, 02:25:57 am
И аз бих се включила,но нямам идея кой и кога организира подобни акции.Но съм от Добрич и няма как да идвам до София за идеята.Ако има по-наблизо...И после-не вярвам,че всеки може да си бучва където каквото си поиска/освен ако не е собствения ти двор/,би трябвало някой наистина да проучва и да казва.

За Добрич можеш да се свържеш с Венелина Бербенкова от клуб "Екоравновесие".
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: raliko в Февруари 20, 2011, 14:28:46 pm
MagnoliaБлагодаря! @---
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: S. в Февруари 20, 2011, 14:53:47 pm
  Едеята е напълно безмислена и именно затова е абсолютно адекватна и чудесна.Присъединявам се.

Те това не го разбрах!  :(

Иначе за всичко друго си прав, изискват повечко грижи и точно това ме спира за момента. Но си ми е мечта и смятам, че ще стигна до нея по някое време.  ;)
Сега мъча една орхидея.  :nea: Има надежда, но упорито отказва да цъфти откакто съм я взела.

По темата - кое е най-подходящото време (сезон или пък месец ? ) за пресаждане на дръвче навън?
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: Magnolia в Февруари 20, 2011, 17:07:23 pm
MagnoliaБлагодаря! @---

Моля. :hi:

Сега мъча една орхидея.  :nea: Има надежда, но упорито отказва да цъфти откакто съм я взела.

По темата - кое е най-подходящото време (сезон или пък месец ? ) за пресаждане на дръвче навън?

По- първия въпрос: Като я купи, беше  ли цъфнала? Моята не цъфтя  2-3 години, но аз се грижех за нея през това време и в един хубав ден изкара цветоносно стъбло. :) Важно е да е на светло,( не на пряко слънце, но на перваза на прозорец), на 18-20 градуса, веднъж в седмицата да я поливаш и да и оросяваш листата редовно с пулверизатор, в зависимост от влажността на въздуха в стаята.
   Продават и някакви изкуствени торове за орхидеи, но аз никога не съм и слагала. Не искам да си тровя цветята с изкуственяци. Всички казваха, че няма да цъфне, но тя напук на всичко се обсипа с цвят. :blum2:

Поливането става така:

Наливаш вода със стайна температура, престояла поне едно денонощие (за всички цветя се отнася, за да се изпари хлора. Ако е филтрирана- още по- добре.)в съд малко по широк от саксията на цветето. Аз ползвам кашпата на орхидеята. Оставяш няколко часа саксията вътре, за да се напои хубаво и после много хубаво изцеждаш водата, като въртиш на всички страни, за да не остане никаква излишна влага, иначе загиват корените. След като се изцеди добре, връщаш саксията в кашпата и това е.

По втория въпрос: Напролет е най- добре. Дървета се садят пролет и есен.
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: S. в Февруари 21, 2011, 16:11:19 pm
Точно така я гледам уж.  :(
И препарат съм й слагала, на някой му беше останал и ми го даде. Но не мисля, че помогна, даже напротив.

Мерси, и за отговора на втория въпрос - ще садим скоро значи.  :flag_of_truce:

Сега си погледнах орхидеята и е прокарала едно "пипалце" нагоре  ;D , някакво новичко. Ще видим, стискайте палци. Добре са си и листата и всичко, но клонките на предишните цветове изсъхнаха и това ме притесни.

Замислих се, че май я забравям малко повече време в съдчето за вода  :blush: Ама пък ако я държа по-малко почва да съхне??? Обича да се плацика във вода  :dance:
Титла: Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: thesweetest_ в Март 15, 2011, 09:55:05 am
Ами да бих дошла. А и нашето училище (ТГ Стара Загора) сме основали еко клуб, който е свързан с ученическия парламент в София и редовно извършваме някаккви дейности за почистване на града и опазване на природата. Например ей сега на 19.03 ще ходим да чистим бидечката така, че който е от Стара Загора и има желание може да дойде :)
Титла: Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: izi_sun4eto в Юни 15, 2012, 16:14:49 pm
 Прекрасна идея! Във всяко нещо има смисъл, а и колкото повече се съберем, толкова повече...
  Хубаво е да се мисли, как да се реализира скоро, а не просто да си говорим, защото действията са по-важни от намеренията! Ако някой знае за някое подобно скорошно събитие, моля нека сподели, Една идея за популяризирането му- в днешно време, колкото и голям да е "фейсбоклука", може да свърши една добра работа за реализацията на едно такова, дори мащабно събитие :)
Титла: Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: niko1957 в Август 10, 2013, 10:55:30 am
Много хубава идея! Всяка пролет си мисля за това. Но уви, една птичка пролет не прави! Участвал съм в проект за почистване на парк към неправителствена организация, но такива проекти се използват днес за политическа реклама. Иначе, просто проектите не печелят финансиране. Магистър съм по екология. Достатъчно съм наясно с всичко това.

Тайната е в мисленето, в нивото на съзнание - индивидуалното, семейното, общностното, националното, глобалното!
Титла: Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: Анонимъс в Ноември 25, 2013, 16:58:21 pm
Мисля, че идеята е страхотна. Водят България за най-екологичната държава в европейския съюз по добив на ток, обаче природата на страната ни е замърсена и умира. Не се полагат грижи заради егоистични оправдания като ,,вече е късно'' ,,никой не го прави'' и ,,аз не замърсявам''. Не е ли крайно време да покажем отговорност и морал по тази тема?
,,Вече е късно'' - Защо да е късно? Ти в момента си жив, планетата ни е жива, значи има време. По какъв начин сме закъснели да покажем отговорност и морал към майката земя на която, ние всички сме деца? Какво имаш предвид под ,,късно''? Късно, не е ли, когато вече на земята не е останало живот, не дава плод, не вали дъжд? Как така ,,вече'' е късно? Ами преди 10 години пак ли беше късно? А преди 100 години пак ли е било късно? А след още 1 век в бъдещето пак ли ще е късно? Нека спрем да се оправдаваме и да почнем да мислим и да действаме едновременно.
,,Никой не го прави'' - ами почни ти да го правиш и ти ще си първия, уникален, който е проявил здрав разум. Защо трябва да чакаме друг да започне нещо? Защо искаш да си от онези, които сляпо следват мнения и действия на други?
,,Аз не замърсявам'' - така ли? Ами какво ще кажеш за всичките ежедневни отпадъци от храна, бензин и т.н.
Някой все пак се е сетил. Браво на човекът, който се е сетил да публикува тази тема във форума. Нека, ние от XNETBG, да покажем мисъл и действие и наистина да се организираме да направим нещо. Нека да хвърлим едно камъче в океана и да оставим вълните да изминат пътя си. Туко виж ако сериозно почнем да се занимаваме може и да доведем българския народ до нова ера, където всеки мисли и действа вместо да слуша и да следва. Нека да почнем като засадим няколко дръвчета, това ще накара даже и онези, които слушат и следват да се замислят и да действат. На път сме към един апокалиптичен свят или към пълно унищожение заради хора, които страстта им е да трупат пари като ни поробват и убиват. 300 човека на тази земя са по богати от половината население на планетата Земя. Ако няма хора, които да поведат другите към добрата кауза, които да засяват мисъл в мозъка на слепите, които да създават водачи, как по точно ще прогледне най-накрая масата през купищата конспирации, как ще се опазим от геноцид, как ще направим разлика?
-  Бихте ли участвали?
Аз бих и искам да участвам в такава кауза да помогнем да опазим природата.
Не мисля, че са нужни много хора. Нужни са няколко, които да са сериозни. 5 човека е добра бройка, да!
Мястото на което искаме да засадим дърво може да е вече замърсено. Може да е нужно да почистим преди това, за целта ще е добре да се предопредят всички да си носят ръкавици, найлонови пликчета и т.н.

Мисля, че никой не го прави, защото никой не се е поинтересувал. Повечето предпочитат да се пъшкулизират в тях или за тях е много по важно да се поинтересуват за най-новата мода, или за най-новата кола, или за резултатът на някой мач, защото изглежда, че в днешното общество тези неща са в пъти по важни.
Титла: Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: conspiration_ в Януари 07, 2016, 21:58:51 pm
Това е много хубава идея. Всяка пролет на село (знам, че там е чисто) засаждаме по две-три дървета. Трябва и в по-големите градове, където ежедневно дишаме мръсния въздух да засадиме няколко дръвчета за красота и чистота.
Титла: Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: Амрита в Май 25, 2016, 04:48:42 am
Против съм относно произволното засаждане на дървета в градовете. Трябва да има градоустройствен план. Дърветата могат да пречат на тръбопровод, сграда, ел. мрежа. и т.н.  Има документален филм за произволната сеч на горите в България, оголени пространства, които  няма да се залесят сами скоро, тези места имат нужда от засаждане, но и от  опазване. Бих засадила полски цветя, за да помогна на пчелите или да ашладисам някое дръвче в гората с плодни клони, знам че последното го е правил дядото на съпруга ми. По принцип обожавам градинарството! Що се отнася до дървета в градовете и парковете, то  следвайте примера на  други страни (Канада например), където  част от дърветата или пейките в парка са дарение в памет  на някого (от гражданите), по този начин засаждането е регулирано, но  подпомогнато от желаещите.
Титла: Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
Публикувано от: @dito в Ноември 24, 2016, 03:10:14 am
Идеята е много приемлива, както за големи, така и за подрастващи хора, силно подкрепям да я има, би могла да стане навсякъде из градове и села. :)