Форум за конспирации, уфология и мистика.

Конспирации => Исторически конспирации => Темата е започната от: Eon в Април 18, 2006, 15:52:27 pm

Титла: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: Eon в Април 18, 2006, 15:52:27 pm
От нетинфо и Дневник

КПСС знае още от края на 80-те години, че централата има дефекти, припомня в. Дневник в поредицата си тази седмица

17.04.2006

Преди 20 години една катастрофа преобръща представите за опасностите от човешката дейност и показва огромната сила, която се крие в ядрения разпад. Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил в СССР (днес в Украйна) е най-големият инцидент в историята на ядрената енергетика.
Стотици хиляди хора получават радиоактивно облъчване, което предизвиква смъртоносни заболявания, обширни територии ще продължат да бъдат заразени десетилетия напред, а браншът е сериозно компрометиран в очите на обществеността. "Дневник" ще се опита да представи различни аспекти на чернобилската авария и последствията и поуките от нея.

Експериментът

Както всеки голям инцидент, така и чернобилският роди многобройни хипотези и теории - нарочно предизвикан взрив, терористичен удар, дори и намеса от НЛО. В експертните среди и на Изток, и на Запад обаче се е наложила версията за престъпно нехаен спрямо нормите за сигурност експеримент, в резултат на който се стига до експлозия на IV реактор.
Тук ще представим хронология на събитията на базата на последните доклади на Института за безопасно развитие на ядрената енергетика към Руската академия на науките (ИБРАЭ РАН), Програмата за Чернобил на ООН (UN and Chernobyl) и Чернобилският форум, обединяващ няколко организации като Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), Световната здравна организация (СЗО), Световната банка и др.
За 25 април 1986 г. е било планирано да се извърши профилактичен ремонт и изпитание с турбогенератора на IV блок на Чернобилската АЕЦ. Реакторът с номинална мощ от 3200 мегавата е трябвало да бъде изключен за около 20 секунди, а мощността му да бъде свалена до 700-1000 мегавата.
Смисълът на опита е да се провери дали при аварийно изключване на електрозахранването турбогенераторът може на собствен ход до 45-50 секунди да произведе остатъчна енергия, достатъчна за запазване на охлаждането му, докато се включат резервните агрегати. Разбира се, изрично условие е изключителното внимание и строгото спазване на предписанията за безопасност.
Случва се обаче друго. В 1,06 ч. на 25 април започва планираното намаляване на мощността на реактора. Дванайсет часа по-късно мощността е 1600 мегавата, или 50% от номинала.
За чистотата на експеримента е изключена и системата за аварийно охлаждане на реактора, което абсолютно противоречи на предписанията за експлоатация. Реакторът продължава да работи наполовина от мощността си до 23 часа, когато започва повторно снижаване.
Под 700 мегавата обаче турбината по принцип е твърде нестабилна и трудно контролируема. В 0,28 часа на 26 април е стигната мощност от 500 мегавата, реакторът е приведен в автоматичен режим на управление, но неочаквано пада до 30 мегавата.
При такова положение блокът незабавно трябва да бъде спрян, но това не е направено и тестът продължава. Операторът успява временно да стабилизира мощността на 200 мегавата, но заради засиленото охлаждане се получава огромно увеличение на парата в реактора, което води до рязко покачване на температурата вътре.
Ядрената реакция излиза извън контрол, мощността за няколко секунди се вдига до 300 000 мегавата (100 пъти повече от номинала). В 1,24 ч. се взривява горната част на реактора, която тежи около 1000 тона. Самата авария представлява два взрива, които разрушават енергоблока.
По оценки на МААЕ сумарната сила на експлозията надвишава над 100 пъти мощността на ядреното оръжие, използвано през Втората световна война. Разрушеният реактор изхвърля в атмосферата около 520 опасни радионуклеиди.
СЗО посочва, че общата радиоактивност на изпуснатия материал е 200 пъти повече от този при взривяването на атомните бомби над Хирошима и Нагазаки. Според официални данни веднага след катастрофата загиват 31 души, а 600 000 души, участвали в потушаването на пожара и разчистването, получават високи дози радиация.
С радиация са облъчени общо 8,4 млн. жители на днешните Беларус, Украйна и Русия. Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.

Реакцията на властите

В първите часове никой не разбира измеренията на катастрофата. Видимите признаци са само пожар на покрива на IV блок, който е загасен със силите на местните пожарникари към 6 ч. сутринта на 26 април.
Това че реакторът е разрушен и гори вътре, става ясно едва през деня. Първите съобщения нагоре по йерархичната стълбица гласят, че ситуацията не предизвиква опасения, докато в медицинския пункт на централата вече постъпват десетки ранени.
Ръководството на централата дълго не вярва на пристигащите информации и не предприема необходимите действия за защита на персонала и населението, посочва доклад на ИБРАЭ РАН от тази година.
Много се спори и досега какво са могли да направят властите за предпазване на жителите в околните области.
Факт е, че почти 50-хилядният град Припят, разположен на 3 км от Чернобил, е евакуиран едва на 27 април следобед, т.е. ден и половина след аварията, когато са регистрирани най-високите дози на облъчване.
Йодната профилактика на населението в 30-километровата зона около Чернобил започва на 28 април, а пълната евакуация на забранената зона - едва на 4-7 май.

Информационното затъмнение

Типично за съветските времена, първоначално Москва мълчи за инцидента, а първите официални съобщения евфемистично подценяват катастрофата.
На 28 април официалната агенция ТАСС разпространява кратка новина, в която се казва, че в Чернобил е имало "нещастен случай", а "един от реакторите получил повреда".
Мащабите на аварията стават ясни едва след отправеното от Швеция дипломатическо питане към СССР по повод отчетените на шведска територия високи нива на радиация. Шведското правителство съпоставя данните за повишена реакция в Европа с посоката на вятъра и обявява на целия свят, че някъде в Съветския съюз е имало ядрена авария.
Дотогава Москва провежда извънредна операция за потушаване на пожара в реактора и разчистване на терена, но не предпочита да говори публично за това.
Показателно е, че първото обръщение по повод Чернобил на генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов е направено по телевизията чак на 14 май.
Дотогава западните медии вече разтръбяват за катастрофата и публикуват сведения за повишен радиоактивен фон в редица държави.
Като най-засегнати извън СССР се смятат Финландия и Швеция, а заради ветровете радиоактивният облак минава кръговидно и над Норвегия, Германия, Австрия и Румъния.
В началото на май последните разсейки минават също и над Югославия и България, но и българското правителство от това време държи гражданите в информационно неведение.

Отговорността

Различни организации, в това число и от страните от бившия Съветски съюз, днес вече признават, макар и неохотно, че причините за катастрофата се крият в техническото несъвършенство в конструкцията на реактора в съчетание с погрешните действия на персонала на централата, който доста самоуверено и лековерно провежда опасния експеримент.
За аварията допринася също така и разпространената по съветско време, особено в последните години, практика за пренебрегване на правилата и нормите, отчитат експертите от Руския институт за безопасно развитие на ядрената енергетика.
Нито една легитимна авторитетна организация не е успяла незабавно да вземе ситуацията под контрол и да информира населението за мерките за защита, изтъква и доклад на Програмата на ООН за преодоляване щетите от Чернобил.
Особено престъпно е поведението на съветските власти по отношение на Припят, за чиито 50 000 жители денят след аварията, 26 април, започва както всеки друг.
Очевидци разказват например как любопитни припятци се струпват по високите етажи на жилищните блокове, за да наблюдават чудното синьо излъчване над експлодиралия реактор. На хората в засегната област не е казано нито дали трябва да пият вода, да консумират ли мляко и зеленчуци и т.н.
Ако населението е било по-рано инструктирано за мерките за защита, би било много вероятно да се избегне въздействието на някои радионуклеиди, най-вече на йод-131, който предизвиква рак на щитовидната жлеза.
Ако евакуацията е била проведена по-рано, това би позволило да се спасят голям брой хора от влиянието на радиоактивния йод, който в първите 8-16 дни след аварията представлява най-голяма опасност, посочва анализът на ООН.
За Чернобил са осъдени общо шест души. Сред тях са директорът на централата, главният инженер и началникът на смяната, които получават различни срокове лишаване от свобода.
На централно ниво в Москва обаче вината се замаскирва с рутинните и козметични уволнения, например на председателя на "Госатоменергонадзор", на зам.-министъра на енергетиката и на заместник-министъра на средното машиностроене и др.
Реално обаче за некачествения строеж на реактора никой не поема отговорност, въпреки че в последно време се появяват все повече документи, доказващи, че висшето ръководство на СССР е знаело още в края на 70-те за сериозните дефекти в Чернобил.
Секретен меморандум на КГБ от февруари 1979 г., разкрит от американски и британски медии, например обяснява, че носещите колони на цялата конструкция са били с отклонение от 10 см, а хоризонталните връзки между колоните на места дори са липсвали.
Документът носи подписа на тогавашния председател на КГБ Юрий Андропов и е адресиран до ЦК на КПСС. (Вж текста в Chernobyl.co.uk).
Титла: Отг: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: Eon в Април 18, 2006, 15:53:19 pm
Тук можете да поствате своите мнения относно причините и интересните неща, които
са се случили при тази трагедия.
Титла: Отг: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: AU в Май 07, 2006, 18:03:05 pm
  ето един линк към филм :

  http://todayspictures.slate.com/inmotion/essay%5Fchernobyl/?GT1=8019


  без коментар  :-[ :-X :-[ :o >:( :-X

  Екологичния Звуков Корпус

  и снимки ....

  http://irc.techno-link.com/chernobyl_rides/

 
Титла: Отг: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: AU в Май 07, 2006, 18:11:47 pm

  интересното е ,че руските братушки ,. когато слагали минералите в цимента на саркофага , отново не изпълнили плана ,. и миналата година японски учени установили , че кофчега се разпада , с години по - рано,. а не както е било проектирано 50 години живот ,.

но няма проблем сега в киевската Рус ,. ще може да се ходи на Екстремен туризъм ,. вземете си лазерни пушки ,. и на лов за мутанти ...

  ЕЗК 
Титла: Отг: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: dolphain в Юли 30, 2006, 14:56:53 pm
Аз честно казано не бях много сигурна през коя година стана аварията и сега като чета тук и изтръпнах-ами аз бях през 1987 ,точно една година (през юли 1987 ако трябва да съм по точна)на бригада в ....Полтава-Украйна.Брахме ябълки в един софхоз.И даже на екскурзия ходихме до Киев.Малиии ми ние сме били баш на най неподходящото място и в най неподходящото време.Макар ,че кои знае ,може би точно тази определена доза радиация която съм получила ми е отворило каналите така да се каже за духовното.Защото 2 години и половина след това се започна моето пътуване и припомняне......... ;)
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: търпелив в Август 30, 2007, 10:16:46 am
само заради факта,че скриха информацията за тази трагедия,цялото политбюро на бкп си плачеше за доживотни присъди още при първото спечелване на изборите уж де-през 1991 год, но кой да ги даде тези присъди-несъществуващия съд в България ли?
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: insomnia1304 в Април 28, 2010, 22:32:01 pm
Припят е кръг от Ада, Чернобил, 24 години по-късно

http://razkritia.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%8F%D1%82-%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB-24-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF/
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: Peacekeeper в Април 29, 2010, 01:14:58 am
Дефекти като с Курск :flag_of_truce:   Руска му работа >:( ;D
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: Raw Deal в Май 23, 2010, 05:02:56 am
Може да ви прозвучи странно, но в същата зона, на няколко километра от централата се намира един обект, известен като Чернобил-2

(http://kachi-snimka.info/thumbs/jdv1274579687b.jpg) (http://kachi-snimka.info/viewer.php?id=jdv1274579687b.jpg)

(повече снимки + кратка информация на английски - тук: http://pix.fine.kiev.ua/egor/gallery/0000b02w (http://pix.fine.kiev.ua/egor/gallery/0000b02w))

маалко напомня за това:

(http://kachi-snimka.info/images/rgh1274579762i.jpg)

да, haarp ;)


Някаква връзка? А може би избухването на реактора е част от някакъв план?
Както е известно, по време на ликвидацията на аварията ръчно е бил прокопан тунел под централата с цел да се вкара сложна техника, която с течен азот да охлажда долната част(кухина) на реакторния цилиндър, но такава инсталация не е била доставена, а кухината е била запълнена с бетон. Съмнително.

Преди някой да е започнал да ме критикува, ще напомня че на този свят всичко е възможно, сами виждате!
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: black в Октомври 24, 2010, 12:25:00 pm
Попаднах на филм по темата
http://www.vbox7.com/play:0bead967&al=1&vid=2697564
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: Lenks в Ноември 15, 2010, 10:49:09 am
Гледах филмчето от горния линк и направо останах потресен... Излиза, че все още нищо не е свършило и някой инцидент може да прични още по-големи щети от първата авария...
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: sineglazka в Ноември 16, 2010, 15:44:29 pm
Побиха ме тръпки....   :o :negative: :o


http://www.razkritia.com/38843/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d0%bc%d1%80%d1%8a%d1%81%d0%bd/
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: cccpkgb в Април 03, 2011, 11:31:35 am
Може да ви прозвучи странно, но в същата зона, на няколко километра от централата се намира един обект, известен като Чернобил-2

Дуга. Служели са за засичане на американски ракети. Работят до 89 г. Намират се южно от Припят и централата. Такива антени има също и в Комсомолск на Амур.
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: teni в Април 05, 2011, 16:18:17 pm
Чернобил си е поредното планирано и изпълнено престъпление срещу човечеството.
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: Edge of Sanity в Април 06, 2011, 19:23:33 pm
Абсолютно, тези неща не са толкова случайни колкото може да изглеждат. Просто когато се случват тези неща, мозъците на хората са прекалено замъглени за да го осъзнаят.
Титла: Re:Как гръмна Чернобил
Публикувано от: gabriella33 в Юли 03, 2011, 04:46:27 am
Може да ви прозвучи странно, но в същата зона, на няколко километра от централата се намира един обект, известен като Чернобил-2

(http://kachi-snimka.info/thumbs/jdv1274579687b.jpg) (http://kachi-snimka.info/viewer.php?id=jdv1274579687b.jpg)

(повече снимки + кратка информация на английски - тук: http://pix.fine.kiev.ua/egor/gallery/0000b02w (http://pix.fine.kiev.ua/egor/gallery/0000b02w))

маалко напомня за това:

(http://kachi-snimka.info/images/rgh1274579762i.jpg)

да, haarp ;)


Някаква връзка? А може би избухването на реактора е част от някакъв план?
Както е известно, по време на ликвидацията на аварията ръчно е бил прокопан тунел под централата с цел да се вкара сложна техника, която с течен азот да охлажда долната част(кухина) на реакторния цилиндър, но такава инсталация не е била доставена, а кухината е била запълнена с бетон. Съмнително.

Преди някой да е започнал да ме критикува, ще напомня че на този свят всичко е възможно, сами виждате!
Преди време,беше доста отдавана,попаднах на интересен материал.Там се говореше за Чернобил1 и Чернобил2.Това,което си спомням е че първата служела за захранване на втората.Всичко било някакъв засекретен проект на руснаците,може би за термоядрен синтез?
Интересното е,че през 1986 г. почти по едно и също време в СССР и САЩ стават инциденти с ядрени централи.
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: forcomnet в Ноември 06, 2012, 23:45:04 pm
Да, възможно е това съоръжение да има подобна функция като американския HAARP. Известно е, че руснаците също имат такива съоръжения макар и работещи не точно като американските и изглеждащи пак не точно като американските.
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: x_name41 в Ноември 07, 2012, 01:07:00 am
Посоченото съоръжение е конвенционална радиолокационна станция за засичане на междуконтинентални балистични ракети и нищо повече, между другото в казармата бях свързочник http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F_%22%D0%94%D1%8A%D0%B3%D0%B0%22
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: Raw Deal в Ноември 07, 2012, 01:52:19 am
В Уикипедия ХААРП също са я изкарали нещо незначително. ;)
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: x_name41 в Ноември 07, 2012, 02:06:38 am
да си призная честно по лесно ми е да приема проекта монтоук отколкото конспиративната версия за тази рлс и хааааарп
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: liuba4e в Ноември 24, 2012, 20:53:42 pm
Гръмна заради невежеството на някой невежи ''експерти''. Как гръмна ли? За мен е просто. Човешка грешка. Ако бяха изкарали касетите с уран... Какво ти изкарване... Ако бяха предупредили демокрацията, сега нямаше да има хора, чиято мутация ги е изкарала от релсите на живота. Докато властите си седяха послушно в креслата, хиляди хора загубиха животът си, а останали се превърнаха в изроди заради едно невежество. Къде е сега Европеският съюз със своите политически цели? Или те се ровят в мръсотиите, които биха им носили печалба? Нищо не е било случайно. Не може да кажеш, че не си знаел, че от атомна централа може да изтича радиация... След като са го построили, би трябвало да знаят. И? От тогава до сега какво се промени? И Фукушима здаде багажа и... Къде останаха проверките в електроцентралите? Нали щяха да затягат контролът? Трънки. Нищо няма да се промени. Всички знаем как гръмна Чернобил и Фукушима. Въпросът би трябвало да е - Защо гръмна Чернобил?
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: M37_Unseen в Август 20, 2013, 11:32:09 am
Най-голямото престъпление тогава беше, не че гръмна Чернобил, а че не се взеха адекватни мерки след нещастието.Милиони хора пострадаха, само за да запазят една идеология неопетнена.И все пак истината излезе на яве.
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: Kat в Декември 07, 2013, 03:16:00 am
Зад аварията Чернобил се крие само една човешка грешка. На конспиративните теории по случая не вярвам.
Атомната енергетика е изключително специфична наука, за управление и работа в атомна електроцентрала се изискват специалисти и постоянство в образоването на кадри, подходящи за такава работа, тъй като, както се видя, най-малката грешка може да доведе до фатални последици.
И все пак, въпреки Чернобил, атомната енергия си остава най-евтината енергия, демек енергията на бъдещето, а не всяка държава може да си позволи собствени реактори, точно заради липсата на специалисти. Даже преди време четох, че в момента в Русия и турция си строят по един реактор.
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: dobringeorgiev в Март 17, 2014, 15:00:45 pm
Истината винаги излиза наяве в крайна сметка.
Не вярвам да са използвали аварията, за да покрият някакъв таен проект.
Все пак умишлени жертви от такива мащаби е имало и преди в историята на човечеството, но не и по такъв безобразен начин...
Титла: Re: Как гръмна Чернобил
Публикувано от: hakama в Май 18, 2019, 12:54:05 pm
Може би някои са гледали сериала по HBO, който е доста добре направен, но ми се ще да гледам (или прочета) нещо за самата причина за аварията и то да е достоверно.
Пападнах, на това, но не съм го гледал все още.

Chernobyl Disaster: BBC Drama - Documentary