Форум за конспирации, уфология и мистика.

Разни => Книги => Темата е започната от: neven в Септември 26, 2009, 09:57:26 am

Титла: Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: neven в Септември 26, 2009, 09:57:26 am
Щукайки из  нета попаднах на една странна, направо фантастична книга. Книга,написана, но не преведена. Напечатана , но не прочетена. Консумирана само визуално. Даже и от автора. Това е книга-гатанка.Казва се "Codex Seraphinianus” /Strange and Extraordinary Representations of Animals and Plants and Hellish Incarnations of Normal Items from the Annals of Naturalist/Unnaturalist Luigi Serafini/.
Книгата се състои от две части на непознат език с възхитителни илюстрации на странни растения, животни, машини, битови сцени и какво ли още не. Има раздели по физика, химия, ботаника, архитектура география и др. С една дума това е енциклопедия на един непознат за нас свят. Автора на тази своеобразна енциклопедия е Луиджи Серафини, дизайнер в театър La Scala в Милано, роден през 1949г. Първото издание е през 1981г.

Няма да ви разказвам повече, а ще сложа няколко илюстрации и вие преценете дали си заслужава да я разгледате цялата.

Ако има филми, които могат да ви направят вегетарианци, то това може да ви накара да забравите секса ;D
(http://img15.nnm.ru/7/0/b/6/a/68176e00d9f8753524b83da0fa9_prev.jpg)

А тука май ги обличат с тела...
(http://img15.nnm.ru/c/e/3/d/e/062e5cac697435ea5b58aa0ebda.jpg)(http://img15.nnm.ru/3/a/b/1/8/0fcc198459df7360b0f0c32c9c5.jpg)

От 70-те години на миналия век го виждаме в съвременните филми:

(http://img13.nnm.ru/2/4/8/9/4/398affc6e6550b7e77fd7156b66.jpg)
(http://img13.nnm.ru/0/2/b/f/e/498c35defbe08301958e8a7805a.jpg)

Ето и целия кодекс:

http://www.inde.ru/tmp/Codex_Seraphinianus.pdf (http://www.inde.ru/tmp/Codex_Seraphinianus.pdf)

Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: H. в Септември 26, 2009, 12:27:07 pm
Пфааа, извратенооо >:( Това да не е вариант на Войнич в съвременен прочит :P
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: oknele в Септември 26, 2009, 12:49:04 pm
Това си превеждам аз от кодекса братко Н.
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: H. в Септември 26, 2009, 14:21:37 pm
Добра интерпретация, хич не се сетих. Точно "правене" на ОП си е.

Иначе тази част с крокодила я бях виждал самостойно някъде из нета. Но помислих че е някаква тантра тогава...
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 26, 2009, 20:52:58 pm
Е как може да не се сетиш ве  :blum1:

Най-якото е намека за отнемане на живота на човека чрез "уреда" за дехидратация :) После пък създаването на живот чрез поливане - растящия в саксия козирог и спиралата на ДНК.

А двата еленски задника ги приемам като пътуване от вселена във вселена, от себе си в себе си примерно :)
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: SMSI-H в Септември 26, 2009, 22:24:49 pm
Невенче,

Що не бъзикнеш пак нета за повече информация за тази книга. Ясно е, че е ченълингова, но е интересното дали има някакъв смислов превод /поне от автора/. Интересното е, какво казва той за нея. Интересното е какво наистина пише в нея. Егати символите...
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: oknele в Септември 27, 2009, 09:07:06 am
Оше снощи се поразрових и открих, че Луиджи(Серафини е псевдоним, явно идва от Серафим - висш Ангел небесен)е италиански архитект, промишлен дизайнер и още какво ли не е работил... Книгата излиза през 1981 г.(поне това открих аз) в много ограничен тираж с цена 250 долара, има и издание на цена над 2000 долара...

Това определено са страниците, които най-много ме "грабнаха" - човешки очи редуващи се с откровенно рептилски... Опове... Шейпшифтинг...
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: SMSI-H в Септември 27, 2009, 10:13:31 am
Настоящото издание, което всички виждаме в руския сайт, е от 2005 година в Ню Йорк. Пише го в началните страници.
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: oknele в Септември 27, 2009, 10:38:07 am
Двете кули, масонска колона на светлината и колона на мрака, човешки ритуал на хранене на рептили, синя и червена храна(хапчетата от "Матрицата")... Хранителна верига(енергийна обвързаност) между едновременно-инкарниращи се(истински хора, които се прераждат едновременно с блокирана памет за други животи - хората на рисунката влизат едновременно) и последователно-инкарниращи се(рептили - рептилите последователно излизат през струята с ясни спомени от предишни животи)...  :yes:
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: neven в Септември 27, 2009, 10:41:18 am
Невенче,

Що не бъзикнеш пак нета за повече информация за тази книга. Ясно е, че е ченълингова, но е интересното дали има някакъв смислов превод /поне от автора/. Интересното е, какво казва той за нея. Интересното е какво наистина пише в нея. Егати символите...

SMSI, тази книга много ме заинтерисува и затова търсих усилено нещо за автора, някакви интервюта и пр. Но навсякъде информацията е почти една и съща. Има разминавания в дати на издаване и тям подобни дреболии. Автора се споменава по-често в арт средите , понеже книгите  му са източник на идеи. А коментарите по нета са ралични, но се очертават три мнения:
-   книгата е творба на психично болен
-   книгата е творба на талантив художник
-   тя е написана и нарисувана под внушение в състояние на транс

С каквито и очи да я разглежда човек, ще стигне до заключението: да този свят не е като нашия, но много прилича на него. И тогава от само себе си идват нови въпроси: дали това не е нашия бъдещ свят, ако не е значи има подобен на него, за що някои рисунки ме стряскат и т.н. Ако сега някой напише и нарисува по подобен начин книга за нашия свят и я изпрати в миналото, да речем преди 1000 г., какво ще мислят те, дали ще знаят че това е тяхното бъдеще. Предполагам, че ще е достатъчно стряскаща за да отговорят дали  им харесва или не.
Тази книга не е за разумни хора. Тя е за тези, които знаят, че света не е това което знаем. Тя е да интуитивните хора, които нямат нужда от доказателства, защото те ЗНАЯТ.
Самото заглавие „SERAPHINIANUS” е абревиатура на: „Strange and Extraordinary Representations of Animals and Plants and Hellish Incarnations of Normal Items from the Annals of Naturalist/Unnaturalist Luigi Serafini”. Не знам добре английски, нека който може да го преведе по точно. Аз си го преведох така:” Странни и удивитилни  представители на животни, растения и адски превъплащения от съзнанието на натуралиста/антинатуралиста Серафини.
Тази книга ме върна в моя така да се каже към моя„контактьорски период”. Тогава много се интерисувах от екстрасенси, контактьори, пророци и подобни/на това му викам бебешкия период :)/. Та, тогава ми попадна една книга на наша контактьорка, която рисува флората, фауната, съществата от други светове. Макар, че не бяха така майсторски нарисувани и в такаво количество, се впечатлих от чудноватите растения и животни които видях. Имаше и текстове с тяхна писменост, която много прилича на тази в кодекса. Но тук тя беше преведена. Май бяха някакви техни мъдри мисли. Много се впечатлих от тази книжка, макар, че не й помня името. Но добре помня това на автора: Светлана Нешева. Почни никой не споменава книгата и авторката.
Та, Луиджи Серафини има още книги. Една от тях е „PICCOLA PULCINELLOPEDIA”. Рисувана е с молив.
Ето няколко рисунки:
(http://content.foto.mail.ru/inbox/lakshmi77/_answers/s-1298.JPG)
(http://1.media.tumblr.com/Y3HxBR8mmjcyb6xbvhUtdc8qo1_400.gif)
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: neven в Септември 27, 2009, 10:49:16 am
Двете кули, масонска колона на светлината и колона на мрака, човешки ритуал на хранене на рептили, синя и червена храна(хапчетата от "Матрицата")... Хранителна верига(енергийна обвързаност) между едновременно-инкарниращи се(истински хора) и последователно-инкарниращи се(рептили)...  :yes:

Да! Това е!
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: Black Adder в Септември 27, 2009, 22:52:50 pm
Пфааа, извратенооо >:( Това да не е вариант на Войнич в съвременен прочит :P

Ами има и такава теория, доколкото прочетох, че се е опитал да направи нещо като  Манускрипта на Войнич (http://hrenovina.net/wp-content/mediafile/Voynich.pdf), Кодекса на Мендоса, Кодекса на Борджия (http://yatsutko.net/mediasrc/codexborgia.pdf)  или на Борхес (BORHES) др.,  което за мен е най-вероятната версия.
Ама знае ли човек :)

Колкото до изданията - първото наистина е през 1981 г., второто издание през 1983-та година в Ню-Йорк, Мюнхен и Амстердам, трето през 2006 в Италия, и 2008.
(it.wikipedia.org (http://it.wikipedia.org/wiki/Codex_Seraphinianus))

П.П. Интересно е да се хвърли око на статията Нечитаемые шедевры (http://hrenovina.net/1146) (на руски е)
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: Amrita в Септември 27, 2009, 23:28:16 pm
В момента нямам толкова време да се ровя из италоезичните източници. Спомням си само, че зърнах някъде, че книгата е "писана" в периода от 1976 до 1979 година.
Между другото, в един сайт за доставка на книги, който понякога ползвам, тя може да се поръча:

http://www.ibs.it/code/9788817013895/serafini-luigi/codex-seraphinianus (http://www.ibs.it/code/9788817013895/serafini-luigi/codex-seraphinianus)

В Интернет пише, че цената й в момента е много висока, а я предлагат само за 89 евро, както и че много интелектуалци са почитатели на книгата (изброяват се изтъкнати имена).
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: Amrita в Септември 28, 2009, 00:48:44 am
Открих интервю с Луиджи Серафини, който развива активна дейност в много области на изкуството. Нещо като Ренесансова личност на XXI век. Не дава практически никаква информация, с изключение на едно изречение, което ми направи впечатление (подчертано от мен):
"Тoзи мой труд се роди в периода между 1976 и 1978, когато все още нямаше Интернет. Иначе щях да си направя блог. По онова време точно бях направил едно дълго пътешествие в Калифорния, където бях заразен от общия дух на хипитата. В Италия исках да създам нещо, в което да обединя същата онази смесица от визуалност и игривост, но и нещо, което да обикаля, да бъде споделяно между хората. Докато правех Кодекс-а не съм мислил, че той трява само да бъде излаган в галерии, да бъде продаван и толкова. Рисунките трябваше да са нещо, което хората да споделят, да разпространяват помежду си. И така започнах да обикалям между различни издатели в опити да издам тази книга. Идеята се хареса на Франко Мария Ричи, който я издаде през 1981 година."
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: neven в Септември 28, 2009, 11:05:01 am
Рисунките трябваше да са нещо, което хората да споделят, да разпространяват помежду си.

Ако си вгледаме доста анимациони герои са взаимствани от неговата книга. Независимо, че много хора не знаят кой е източника желанието на автора се сбъдва. Впечатлителен балет по идеи от кодекса:
http://video.yandex.ru/users/denisbooks/view/1/?cauthor=denisbooks&cid=100000001 (http://video.yandex.ru/users/denisbooks/view/1/?cauthor=denisbooks&cid=100000001)

А който има желание да се запознае и с други кодекси, ето един богат материал/стига да имате регистрация/
http://torrents.ru/forum/search.php?id=bViLsMU7MUuQ&nm=All+Rare+collections+of+CODICES

 (http://torrents.ru/forum/search.php?id=bViLsMU7MUuQ&nm=All+Rare+collections+of+CODICES)
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: H. в Септември 28, 2009, 22:29:17 pm
Няколко връзки:

http://www.believermag.com/issues/200705/?read=article_taylor
http://www.archimedes-lab.org/Serafi/C_serafini.html
http://www.math.bas.bg/~iad/serafin.html
http://www.greylodge.org/occultreview/glor_017/codex.htm
http://grapefruitopia.com/seraphinianus/links.shtml
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: xthing в Септември 29, 2009, 19:43:09 pm
Изключително много символика и то само в няколко страници психичноболен не ми се струва правдоподобно.
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: Amrita в Септември 29, 2009, 20:13:04 pm
Изключително много символика и то само в няколко страници психичноболен не ми се струва правдоподобно.
Психичноболен в никакъв случай. Човекът си организира и в настоящите дни изложби, дава интервюта и е абсолютно адекватен на тях. Има дори и негови снимки в Интернет.
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: Black Adder в Септември 29, 2009, 22:54:43 pm
Точно психично-болните се отличават с див педантизъм и постоянство.
Има дори и негови снимки в Интернет.
А колкото до снимките в интернет - добре че не завися от тях, щото каквито са ме нацвъкали - тутакси ще прекарам остатъка от живота си в психиатрията  :rofl2:
А ако питаме Хорус - даже и там няма да ме пуснат  :flag_of_truce:
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: Amrita в Септември 30, 2009, 00:49:54 am
Black Adder , добре, а какви са твоите аргументи, че е психично болен (освен педантизма и постоянството, които и психично здрави прояват)? Все пак, ако ще се опитваме да твърдим нещо, да се аргументираме. Аз съм изложила моето мнение (не съм с медицинско образование, но съм изучавала някои дисциплини, включително психопатология и все пак, имам някакъв поглед върху темата) най-вече на база на информация, която съм събрала (не само Интернет), ще бъде интересно да разберем и твоето на какво се базира.
Коментарът за снимките беше не относно менталното му съсътояние, а че е личност, която не се е изолирала или е загадъчна, а достатъчно известна.
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: neven в Септември 30, 2009, 14:29:41 pm
Нещо, което не можем да си обясним и разгадаем, обикновено го обявяваме за невъзможно и на автора му се лепва етикет "психично болен", т.е. ненормален. Та питам - кой е ненормалния?
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: H. в Февруари 14, 2010, 15:27:38 pm
http://tracker.concen.org/torrents-details.php?id=14184
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: neven в Февруари 14, 2010, 15:37:01 pm
Иска регистрация :D За какво става дума?
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: H. в Февруари 14, 2010, 16:09:18 pm
Ами за цялата книга в pdf. Забравих да спомена, че явно в разшифровката му е участвал българин. Не знаех.

The writing system (possibly a false writing system) appears modelled on ordinary Western-style writing systems (left-to-right writing in rows; an alphabet with uppercase and lowercase letters, some of which double as numerals) but is much more curvilinear, not unlike cursive Georgian in appearance. Some letters appear only at the beginning or at the end of words, a feature shared with Semitic writing systems. The language of the codex has defied complete analysis by linguists for decades. The number system used for numbering the pages, however, has been cracked (apparently independently) by Allan C. Wechsler[2] and Bulgarian linguist Ivan Derzhanski,[3] among others.
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Февруари 14, 2010, 16:28:23 pm
Незнам защо, но аз като я разгледах веднага си помислих че тоя идва от "отдолу" - кухата земя.
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: neven в Февруари 15, 2010, 17:04:37 pm
"Наш човек (Иван Держански) обаче все пак установява, че номерацията на страниците си е съвсем закономерна - засукан вариант за записване на 21-ична бройна система."

http://aeops.blogspot.com/2009/10/codex-seraphinianus.html (http://aeops.blogspot.com/2009/10/codex-seraphinianus.html)
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: ketix в Февруари 19, 2010, 19:44:39 pm
torrents.ru  е закрит на 18 февруари 2010,  новото име е rutracker.org
Титла: Re:Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: Jean_Valjean в Март 21, 2010, 16:39:47 pm
Адаш мой е той...

Можем ли наистина да го определим като психично болен? Неговите рисунки на нас от форуми ни говорят нещо, то тогава и ние трябва да сме объркани.

По картинката с вкарването на патрони в човешка ръка имам спомен за една подобна книга. Ставаше дума за една планета на която било много трудно да се живее и всички хора били обучавани да използват подобни устройсва, за да могат да оцелеят. Стрелбата    става като просто си вдигнеш ръката в тази позиция.
Титла: Re: Кодекса на Луиджи Серафини
Публикувано от: slick в Октомври 04, 2014, 12:06:24 pm
Напомня ми на този филм

www.youtube.com/embed/7FdEkLmxSxo