Форум за конспирации, уфология и мистика.

Разни => Новини и общи дискусии => Темата е започната от: rofl в Август 01, 2009, 11:47:06 am

Титла: Фармацевтичен гигант се отърва...
Публикувано от: rofl в Август 01, 2009, 11:47:06 am
http://bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=20079

Фармацевтичен гигант се отърва със $ 75 млн. компенсация за убийството на деца с пробен антибиотик в Нигерия

През 1996 Pfizer тествали Trovan върху над 200 деца – 11 починали, при 189 се появили слепота, глухота, паралич и др.

Американският фармацевтичен гигант Pfizer постигна извънсъдебно споразумение за изплащането на $ 75 млн. компенсации на жертвите на изпитанията на експерименталния антибиотик Trovan преди повече от десетилетие в Нигерия, причинили смъртта на 11 деца и тежки, необратими увреждания на 189 други, предава France Presse. Подробности за споразумението с властите на щата Кано, където са правени фаталните опити с деца, са публикувани в прессъобщение на сайта на Pfizer.

Съгласно положенията на на договорката с нигерийските власти, производителят на лекарства ще създаде фонд за подпомагане на участниците в опитите с Trovan в размер на $ 35 млн. Още $ 30 млн. Pfizer ще вложи в медицински проекти, подготвени от властите на щата Кано, а останалите $ 10 млн. ще прибере правителството на нигерийския щат, като компенсация за съдебните разходи по случая досега.

Срещу тази сума, властите в северния щат на Нигерия ще свалят обвиненията срещу Pfizer и ще оттеглят заведените граждански и наказателни изходи за общо $ 2,75 млрд. компенсации за нелегалните тестове на антибиотика Trovan.

През 1996 г. по време на епидемия от менингит в Кано, Pfizer провежда без знанието на правителството изпитания на експериментарлния препарат върху над 200 местни деца. 11 от тях почиват, а 189 ослепяват, оглушават, получават паралич или мозъчни увреждания.

Правителството на щата посочва, че лекарството не е било лицензирано от здравните органи на страната и използването му е било незаконно. Ръководството на Pfizer продължава да твърди, че пострадалите деца са станали жертва на менингита, а техният антибиотик е помогнал за спасяването на много човешки животи. В резултат на мемингитната епидемия в Нигерия през 1996 г. загиват над 12 000 души.

Използването на Тровафлоксацин (Trovafloxacin), продаван под името Trovan от Pfizer и като Turvel от Laboratorios Almirall, силно ограничено в редица държави в света заради сериозните си странични ефекти, в т. ч. тежки и често фатални увреждания на черния дроб – факт, открит едва през април 2001 г.