Форум за конспирации, уфология и мистика.

Конспирации => Здравни конспирации => Темата е започната от: Eon в Април 04, 2009, 21:45:25 pm

Титла: Хидрогенирани масла
Публикувано от: Eon в Април 04, 2009, 21:45:25 pm
Ядем ли отрови под формата на бързи закуски

Транс-изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс-изомери от твърдите маргарини.

Повечето от транс-мазнините на пазара за хранителни продукти се намират в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, както и във вафли, маргарини и хамбургери. Приготвените в заведенията за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс-изомери. транс-изомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола, който е известен като "лош", а понижават тези на HDL-холестерола, който е известен като "добър".

За здравословната диета е важно да се намали приема на наситени мазнини, но транс-изомерите и частично хидрогенираните масла трябва да се елиминират изцяло.

За какво са вредни транс-изомерите?

Има данни, че транс-изомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми.

Тогава защо се ползват в храните?

Много от производителите на храни ползват хидрогенирани мазнини вместо олио, поради намаляването на разходите, увеличаването на срока на годност, обогатяването на аромата и вкуса на продуктите. Принципно употребата на вредни мазнини се толерира от държавата, защото големите производители са големи данъкоплатци. В същото време американската Агенция по храните и лекарствата препоръчва да не се консумират продукти, в чието производство са ползвани транс-изомери или хидрогенирани мазнини.

В българското законодателство съществува Наредба за специфичните изисквания към мазнините за мазане, но в нея не се споменава "изомер" или "хидрогенирана мазнина". В България производителите не са задължени да описват на етикетите на продуктите си колко грама транс-изомери има в самия продукт и каква част от мазнините, ползвани за произвеждане на продукта, са такива. Докато за някои храни простата логика или вида им показват, че биха могли да съдържат хидрогенирани мазнини, то за други това не е толкова ясно.

Примери са шоколадовите вафли, детските храни от типа "корн флейкс" и дори популярните кроасани с пълнеж. За да разберете дали в някоя храна има транс-изомери на мастни киселини търсете: "хидрогенирани мазнини", "хидрогенирано растително масло", "частично хидрогенирани мазнини". Друг съвет е да гледате реда на изписване: колкото по-напред стои надписа за такива мазнини, толкова повече вредни мазнини има в продукта.

Колко и в кои храни се съдържат транс-изомери на мастните киселини?

Две пролетни ролца в китайски ресторант съдържат около 1,7 грама. Макдоналдс: Малки картофки – 2,5 грама, средни – 4 и големи – 6 грама. Макдоналдс: 6 парчета Chicken McNuggets, съдържат 1,5 грама. Макдоналдс: Big Breakfast – 7 грама, Deluxe Breakfast – 11 грама. (цитираните данни са от сайта на Макдоналдс)

Ресторантите за бързо хранене

Лошите новини продължават и тук. Пържените картофи и панираните продукти се пържат в частично хидрогенирано олио. Дори веригите за бързо хранене да ползват течно олио, понякога картофите частично се пържат от производителя им преди да се замразят и да се предложат на пазара. Пърженето се извършва в хидрогенирано масло. Сандвичите и продуктите, печени на скара също съдържат малко количество транс-изомери поради маргарина, с който се маже скарата.

Печените храни

Най-голямо количество хидрогенирани мазнини се ползват в изработката на торти, кексове, баници, донати. Например един донат съдържа около 5 грама транс-изомери на мастни киселини. В бисквитите, продавани в търговската мрежа, се съдържат доста от вредните мазнини, с изключение на по-качествените, при които се ползва истинско масло. Бисквитите или кроасаните с пълнеж съдържат около 2 грама транс-изомери на мазнините. При чипсовете и солетите положението е подобно. Малко пликче картофен чипс съдържа около 3.2 грама транс-изомери на мастни киселини.

Има ли надежда?

В световен мащаб компанията „Нестле” има директива да намали и изключи от продуктите си транс-изомерите на висшите мастни киселини. За целта в тяхната фабрика за хидрогениране на мазнини в Чили, концерна „Нестле” провежда тестове от март месец 2005 за хидрогениране на мазнини с помощта на ензима Lipozyme TL IM. При този процес не се образуват транс-изомери на мастните киселини.

Какво ни остава тогава?

Намалете приема на транс-изомери на мастните киселини, следете за съдържанието на купуваните от вас продукти. Ако забележите надписите „хидрогенирани мазнини“ и „втвърдени растителни мазнини“ – просто не купувайте. Ако още не сте убедени, гледайте документалния филм на Морган Спърлок, който надебеля с 12 кг за месец, правейки експеримент с ежедневно консумиране на храна в Макдоналдс. Филмът се казва "Supersize me".

Източник: bnap.org
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Eon в Април 05, 2009, 19:30:58 pm
Първото е паста Наполеон
Второто е 3 в 1 Якобс.

Общо взето всички евтини вафли и пастички са с това. А от 3 в 1, 2 в 1 и подобните също всички имат хидрогенирано масло.
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Alien в Април 06, 2009, 17:56:37 pm
Цитат

Вкусна отрова: хидрогенизирани масла

Какво още могат гладните за пари корпорации да измислят и да го поставят в храната или водата за да ни отровят? Те са доста изобретателни и имат доста отрови на разположение. Следващата ужасна отрова в списъка са хидрогенизираните масла. Те се наричат мозъчни отрови и са представени може би в половината от всички храни, които може да намерите в супермаркета. Пише ги ясно на етикета – „хидрогенизирани масла” или частично хидрогенизирани растителни масла”.

 
Това е изкуствена мазнина, която директно причинява кардио-съдови сърдечни болести, унищожава нормалното сърдечносъдово здраве, унищожава здравословното функциониране на нервната система, причинява мозъчни разстройства, причинява сърдечни удари, това е един от най- видните и в същото време токсични добавки които се поставят в храната. Причинява също родилни дефекти, липса на основни мастни киселини както при майката, така и при ембриона.
 

И се слага в храните нарочно, за удобство на хранителните производители. Хидрогенизираните масла не се развалят, което означава че те пестят пари, на компаниите производителки, защото храните им не се развалят по рафтовете.А как се правят тези масла? Ами те не се намират никъде в природата – трябва да имате съоръжение за химическа обработка за да ги правите.

 
Правят се чрез вкарване на водороден газ през водно соево олио или друг тип олио чрез използване на катализатор (в повечето случаи никел). Така че чрез този никел и водороден газ получавате допълнителни водородни атоми прикрепени към молекулата на олиото, което ги прави твърди при стайна температура. При положение че са твърди при стайна температура – това ги прави по-лесни за използване при правене на маргаринови продукти или при правенето на соленки или курабийки.

И всичко това е за удобство на компаниите за производство на храни.

 
Компаниите произвеждащи храни не се интересуват от вашето здраве, тяхната работа е проста – да си продадат стоката. Ако имате здравен проблем в резултат на консумация на определена храна това си е ваш проблем, не техен. Няма да намерите хранителни компании които ви предлагат да ви платят вашите медицински сметки ако например получите сърдечен удар от това че сте яли хидрогенизирани масла. Те просто прехвърлят отговорността изисквайки вие да си платите за здравните последствия причинени от техните храни.

 
Дори работят по въпроса за приемане на законодателство, което априори да отхвърля съдебни искания към хранителните компании.
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Peacekeeper в Април 06, 2009, 18:03:42 pm
Мляко не пия, сирене не ям, и сега искате от закуски да ме откажете ::)
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Eon в Април 06, 2009, 18:23:44 pm
Кой те отказва, ако искаш ядеш ако искаш не ядеш. Избора е твой.  :D
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Peacekeeper в Април 06, 2009, 18:47:54 pm
Да де, избирам живота :P

П.П. На Бил Клинтън нали му правиха троен байпас точно заради това laugh
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Magnolia в Април 06, 2009, 22:46:54 pm
Мляко не пия, сирене не ям, и сега искате от закуски да ме откажете ::)
Е, що? Прави си ги вкъщи. Елементарно е- вкусно и знаеш, какво има.
Аз пък да ви "светна", че някои тарикати даже пишат само "раст. масла" на етикета, а слагат хидрогенизирани. Като видя такъв етикет , не купувам.

А за меламиновите вафли гледахте ли?


http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=916285c3
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Trandev в Април 07, 2009, 12:31:21 pm
Разбра ли се кои са тез вафли? :-\ :-\ :-\
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Alien в Април 07, 2009, 21:11:15 pm
Разбра ли се кои са тез вафли? :-\ :-\ :-\


То голяма конспирация стана  :P Как един не се изпусна да я каже някъде марката - ако беше за друго досега да беше изтекло инфото - но явно никой няма интерес защото фирмата се явява работодател (рекламодател) почти на всички. А и най-тъпото е че ако се каже ще бъде законно защото надвишаването на нормата е доказано - вече дали е смъртоносна, животозастрашаваща и т.н термини не са важни - просто съобщаването на името на марката и че има меламин е достатъчно и по закон не могат да ги бутнат защото не е лъжа ноооо - интереса май е преди всичко! Ако се каже марката обаче тази фирма може буквално да фалира още повече на фона на кризата при която почти всички са си зле и без това  ;)
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Eon в Април 07, 2009, 21:35:03 pm
Така като гледам вафлите според мен са 'Боровец'. Оная дето я режеха ми изглеждаше точно като такава.

Щом вафлата ти е 25 ст. сещай се колко струва тази вафла, че от нея да печелят хем производителя, хем доставчика на едро, хем и магазинерите.

А сега вие ми кажете колко е себестойността на "продуктите/боклуците", които се използват за направата на тази "вафла".

Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Alien в Април 07, 2009, 23:21:16 pm
Да най-много се споменава Боровец из форумите най-вече защото някои са се оплакали от стомашни проблеми след като са яли, но пък един вестник "19" явно е излязал с името на Нестле - компроматната война започна  :P
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Magnolia в Април 07, 2009, 23:28:31 pm
От тук нататък много може да се спекулира...
Кой ги прави тези "Боровец"?
А не е ли логично да става дума за голяма марка? laugh Анализите били правени в Германия, на неутрална територия.. 8)
Тези нормални ли са? Как така ще крият, кой е производителят? Няма такова нещо в белите страни. Виновният си понася загубите. Ами ако беше умрял някой????
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Eon в Април 08, 2009, 08:25:08 am
Защо Бтв не казаха коя е марката на вафлата и коя е фирмата?
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Magnolia в Април 08, 2009, 14:51:17 pm
Защо Бтв не казаха коя е марката на вафлата и коя е фирмата?
Как защо?!Защото са им запушени устите с много пари. ;D Аз затова твърдя, че става дума за голяма марка. Малка не би могла да си плати рахатлъка. ;)
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Eon в Април 08, 2009, 15:15:57 pm
Да де, това беше риторичен въпрос. Нали са много отворени, разследваща журналистика ала-бала....
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Trandev в Април 13, 2009, 19:09:24 pm
Аз също смятам, че е Боровец, но пълното затъмнение ме кара да си мисля, че е мощан рекламодател, а Боровец няма реклами по БТВ.

Преди време в Своге Сушърд правеха бонобони със замърсена с фекалии вода, но всичко се покри с много пари. Сега явно ще е някакъв аналогичен случай.
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Magnolia в Април 14, 2009, 01:04:34 am
Аз също смятам, че е Боровец, но пълното затъмнение ме кара да си мисля, че е мощан рекламодател, а Боровец няма реклами по БТВ.

Преди време в Своге Сушърд правеха бонобони със замърсена с фекалии вода, но всичко се покри с много пари. Сега явно ще е някакъв аналогичен случай.
"Горна баня" ли е водата?
Има и ГМО в големите марки, но това никога няма да го оповестят публично.
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Trandev в Април 17, 2009, 12:58:35 pm
Водата Горна баня е друга тема.

Водопровода, който се използва във фабриката беше замърсен с фекални води, доста от работниците се бяха разболели от хепатит, но всичко бързо се покри. Трябваше да изземе доста стока от магазините но всичко се изяде.

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2399&sectionid=2&id=0000605
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Tuki в Април 23, 2009, 11:18:25 am
Аз от години имам навика от време на време да чета какво пише в съдържанието на сладките неща, които ям. Във всички сладки неща има хидрогенирани растителни мазнини. Ей сега погледнах отново съдържанието на едни бонбони и едни бисквити - и те имат хидрогенирани растителни мазнини.
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Fi Tanis в Април 30, 2009, 00:15:16 am
Аз също смятам, че е Боровец, но пълното затъмнение ме кара да си мисля, че е мощан рекламодател, а Боровец няма реклами по БТВ.

Преди време в Своге Сушърд правеха бонобони със замърсена с фекалии вода, но всичко се покри с много пари. Сега явно ще е някакъв аналогичен случай.
"Горна баня" ли е водата?
Има и ГМО в големите марки, но това никога няма да го оповестят публично.

Може ли да предложиш тогава, някаква друга марка вода?
 ???
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Tangrata_ в Април 30, 2009, 02:37:31 am
Навсякъде има от тез хидрогенизирани масла. Напоследък взех да ям Нутела (шоколад в бурканчета) гледам и там има.  ;D

 >:( Крайно разочарован и възмутен взех си поредното бурканче от рафта и се прибрах да си го ям с кроасани. А после даже намерих тема за разговор с гаджето да се възмутя как тия производители нямат срам.  :-X

Бтв, погледнах шоколада от другата марка на щанда - и той имаше същия състав, със същите хидрогенезирани мазнини, така че ... до тук със свободния избор (ако ти се е прияло шоколад, де)  ;D
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Magnolia в Април 30, 2009, 05:21:30 am
Може ли да предложиш тогава, някаква друга марка вода?
 ???

Малко многозначително се е получило в моя постинг горе. Имах предвид, че има ГМО в хранителните продукти, не във водата.
Не бих могла да препоръчам някаква марка вода. "Марка вода"!  Докъде стигнахме само. Усещате ли? :( Ако ще е бутилирана вода, то тогава да се избира някоя с малко съдържание на флуориди. Имаше тема за водата. Потърси я , за да не спамя тук.

Танграта, хубавото е, че търсейки начин да избегне хидрогенизираните мазнини, човек лека- полека се ориентира към по- естествени храни. Шоколадът не е от тях. Май не съм виждала такъв без транс- мазнини.
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Hound Dog в Април 30, 2009, 20:49:51 pm
Единствените сладки купешки неща без хидрогенирани мазнини са едни скъпи вносни бисквити... скъпи са, но са damn good! Много по-вкусни са от българските и се правят с краве масло.
Иначе се "доверявам" на тези с "растителни мазнини"... вероятно и те са транс, ама... който си няма село и баба да му пече сладки... а съм шокохолик. Все пак съм намалила консумацията на мин. от много време.
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: хадзапи в Април 30, 2009, 21:51:15 pm
Не ти препоръчвам да ядеш захарни и шоколадови изделия с растителни мазнини, на които не е посочено какви по произход са тези мазнини. Това е така, защото повечето такива "Растителни мазнини" са всъщност само едно нещо - палмово масло, а то не се разгражда в организма, натрупва се в него и може да причини големи неприятности със сърдечно-съдовата система, че даже и ракови образувания. Същото е и хидрогенираното масло - това е изменен маргарин, за да може да се втвърди повече и да се работи с него за направата на по-евтини бисквити, вафли и марципаново-шоколадови ментета.
По скъпите бискивити трябва да е посочено изрично, че са направени с краве масло. Вкарват се много вносни бисквити и вафли на ниски цени и ги продават на много високи, а всъщност са с тези вредни мазнини. Най-добро е да си правиш в къщи сладкиши с употребата на чисто масло и зехтин и какао или шоколад.

Иначе има чисти шоколади, които може да се ядат, в които се ползва какаово масло, без добавка на хидрогенирани мазнини.
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Tangrata_ в Април 30, 2009, 21:58:40 pm
Ако си ергенче, като мене кой ще ти прави сладки у дома?

Съвременните млади моми не разбират от тия работи  ;D

А една от причините да ям готови неща (кроасани и др под.) е, че излизат невероятно евтино и не отнемат никакво време и труд.
Може би наистина ще мина към собствено приготовление, но след някоя и друга година.
Всъщност сега се сещам - рецепти за домашен шоколад също има - с какао, захар, масло и сухо мляко. Ако се направи достатъчно голямо количество наведнъж, може би ще си заслужава времето.

Това, което дразни е, че цените на всичките стоки са достатъчно скъпи, колкото ако да бяха направени с истински, традиционни материали + надценката. Тези "икономии" от качеството за продуктите идват като бонус, на алчните компании. (а може би и за лъжливи реклами)
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Magnolia в Април 30, 2009, 23:36:42 pm
Ако си ергенче, като мене кой ще ти прави сладки у дома?

Съвременните млади моми не разбират от тия работи  ;D

А една от причините да ям готови неща (кроасани и др под.) е, че излизат невероятно евтино и не отнемат никакво време и труд.
Може би наистина ще мина към собствено приготовление, но след някоя и друга година.
Всъщност сега се сещам - рецепти за домашен шоколад също има - с какао, захар, масло и сухо мляко. Ако се направи достатъчно голямо количество наведнъж, може би ще си заслужава времето.

Това, което дразни е, че цените на всичките стоки са достатъчно скъпи, колкото ако да бяха направени с истински, традиционни материали + надценката. Тези "икономии" от качеството за продуктите идват като бонус, на алчните компании. (а може би и за лъжливи реклами)

Аз се каня да пробвам някои от тези рецепти. Звучат мнооого вкусно:
http://www.zemianazaem.com/?p=161
Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: insomnia1304 в Юли 18, 2009, 06:50:56 am
Изобретен е "топлоустойчив" шоколад :o
health.bg


Специалисти от швейцарската фирма Barry Callebaut, която е сред водещите световни производители на шоколад, са изобретили „топлоустойчив” шоколад.

Той започва да се разтапя при температура 55 градуса по Целзий. Банкови експерти окачествяват инвестиционните перспективи на новия продукт като забележителни.

Новият шоколад, наречен „Вулкан” /"Vulcano"/, вече няма да причинява на потребителите неудобството да се размекне в чантата или в ръцете.

Освен това „Вулкан” е и с 90% по-малко калоричен от обикновения шоколад. Ръководството на компанията прогнозира голям успех на новия продукт в южните страни, а също в Индия и Китай, където собствениците на магазини не могат да си позволят голяма хладилна площ. ;)

http://www.health.bg/index.php?page=articles&id=7146




Титла: Re:Хидрогенирани масла
Публикувано от: Magnolia в Юли 18, 2009, 14:08:17 pm
Изобретен е "топлоустойчив" шоколад :o
health.bg



Интересно е, каква е съставката, която позволява това. Знам, че лецитинът обикновено не позволява на шоколада да се разтапя на стайна температура.