Форум за конспирации, уфология и мистика.
Конспирации => Здравни конспирации => Темата е започната от: Alien в Август 10, 2006, 09:37:32 am
-
Забраняват продажбата на чипс и газирани напитки в училищата в Русия
actualno.com
(http://www.club.bg/files/2006/08/09/2edcf0a4ba.jpg)
От новата учебна година в училищата в Русия ще бъде забранена продажбата на чипсове, бонбони и сладки газирани напитки, съобщи радио "Ехото на Москва". Предложението за въвеждане на ограничения при продажбата на тези продукти в детските образователни заведения е направено от руското Министерство на здравеопазването и социалното развитие.
От министерството казаха, че чипсовете и бонбоните не са полезни за здравето на децата. Предлага се те да бъдат заменени от по-полезни продукти - преди всичко мляко и кефир. По данни на АМИ-ТАСС инициативата на министерството вече е била подкрепена от властите в Москва. От московския департамент по образованието казаха, че от няколко години препоръчват чипс, бонбони и газирани напитки да не се продават в училищата.
Почнаха да се сещат най накрая ;)
-
Очакваше се това да стане, защото учените започнаха да осъзнават опасността от остатъчните токсини в храните, тази забрана не е неочаквана...Лошото е, че това са "малки прозрения" - нужна е още доста енергия за отказване от навиците в храненето - какво ако в училищата забранят чипса и пуканките, след като децата продължават да се тъпчат с бейк ролс, севън дейс, дънкин' донътс, снийкърс, мура, солетки и прочее...?
-
Имам въпрос!
Ако седна вкъщи и си направя с картофи от градинката на баба (вече стана прословута) чипс
Има ли токсини?
Или тиквички? :P
-
Едно е чипс друго е пържени картофи :P ъпреки че и те не са особено полезни ама не им прощавам ;) ;) . В чипса има мононатриев глутамат, който е много опасен.
-
Разликата между чипс и пържени картофи (и двете приготвени вкъщи) според мен е около 1 см.
Дали в едното или другото??...
-
Разликата е огромна !
Въпросният глутамат се разгражда, ама не напълно и остават някакви микрочастици от него които са свръхтоксични и примертно 0.0001 гр от тях в организма може да доведе до развитие на рак
-
Разликата е огромна !
Въпросният глутамат се разгражда, ама не напълно и остават някакви микрочастици от него които са свръхтоксични и примертно 0.0001 гр от тях в организма може да доведе до развитие на рак
Ултра, аз ли не разбирам или питам грешно. Значи според думите ти зависи в каква дебелина ще си ги изпържа и тогава ще се разгради това токсичното така ли???
-
Няма ли някаква разлика при приготвянето на пържени картофи и на чипс ? Това би обяснило разграждането на този глутамат , ако се правят по различен начин 8) :)
-
и чипса и обикновените пържени картофи са много вредни
някъде бях чул защо чипса е по-вреден, но не си спомням точно обяснението... също така много популярни са чипсовете със някакви определени вкусове(чушка, сирене и тн.)... те са още по-вредни
иначе поздравления за руснаците... добра 1-ва стъпка
-
Чипсът,който се продава по магазините е вреден
защото съдържа консерванти.
Ако си изпържиш чипс в къщи,той ще е вреден,
колкото са вредни пържените картофки.
Дано и в Бг скоро забранят продажбата на чипс и подобни
в училищата.Ще подкрепя с две ръце :)
-
доколкото имам информация от познати в " Чипита"- София, чипсът го правят от картофи на прах т.е. изсушени заради ниското им качество. след това се добавят редица добавки, като : оцветител, овкусител, стабилизатор, консерванти и много други. именно по този начин се постига желаната форма, вкус и цвят.
Но по-важното е че това са пълни боклуци, и не знам ама много ги обичам. кво да направя?????
-
Ултра, аз ли не разбирам или питам грешно. Значи според думите ти зависи в каква дебелина ще си ги изпържа и тогава ще се разгради това токсичното така ли???
Оф, кво да ти обяснявам - това токсичното го слагат на още неизпържените чипсове, после то минава през фритюрника и се изпържва заедно с другите вещества. В резултат се получават канцерогенни картофки, които странно защо не се развалят, може би с години...
-
От градината на баба, ако вземеш картофи и си изпържиш чипс или картофи не е опасно, опасни са тези от магазина.
-
Точно така!
Ако знаеш в какви количества да пържиш, можеш дори да си устроиш приятна вкусна и здравословна госба..
-
Сладките газирани напитки- основна причина за затлъстяването
11 Август 2006
Американско проучване доказа, че по една бутилка допълнително на ден води до напълняване със 6.8 кг на година
Американски учени доказаха, че основната причина за епидемията на затлъстяването, нападнала САЩ в последните десетилетия, се дължи на повишения ръст продадени сладки газирани напитки.
Около една трета от всички въглехидрати в диетата на средностатистическия американец се падат на различни заместители на захарта, половината от които потребителят получава от газираните напитки, отбелязват учените. В същото време всяка допълнителна бутилка сладка газирана напитка на ден може да доведе до напълняване с 6.8 кг за година.
Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с подкрепата на American Heart Association / Американска кардиологична асоциация/. Според координатора на изследователския проект Франк Ху, изводите се основават върху подробния обзор на данните от 30 научни труда, посветени на проблемите на храненето в САЩ, издадени през последните 40 години.
“Опитахме се да разгледаме случващото се в цялост, без да се доверяваме на отделни изследвания” – отбелязва Франк Ху, добавяйки, че получената картина потвърждава уместността на предприеманите в последно време усилия за ограничаване на рекламата и разпространението на сладки газирани напитки в САЩ.
Основният подсладител, включен в състава на повечето безалкохолни, е царевичният сироп, който съдържа прекалено голямо количество фруктоза. За разлика от глюкозата, този монозахарид не е в състояние да стимулира организма да произвежда инсулин, който участва в метаболизма на въглехидратите и , освен това, подтиска производството на лептин, отговорен за чувството на насита.
-
Натурални сокове може ли...
Отклонихме се, но ... :-[
-
хаха ами от тях няма опасност да се затлъстее, но друг е въпроса колко са натурални
всъщност единствените сокове, които може да са 100% натурални, са доматените
колкото до газираните боклуци... това, че за една година може да се качат около 6-7 (може и да са повече, зависи кога и колко се пият) килограма от тях, им е най-малкото зло
-
Натурални сокове може ли...
Отклонихме се, но ... :-[
Натурални сокове:плод(зеленчук)+сокоистисквачка :)
-
И аз това наричам натурален сок - да видя аз как капе сок от плода.
-
Да, но ще ти трябват 2-3 килограма плодове за да направиш достатъчно количество. За домашни соко - маниаци, препоръчвам сок от Афанас (сиреч, Ананас ;) ) смесен със сок от лимон. Страхотех вкус има.
Аз съм чувал, че CAPY, соковете се правят от тиква и само се добавят разни оцветители и овкусители за да има вкус на даден плод.
-
Компоти от праскови.
След това с миксера и CAPPY ще ми дишат прахта. 8)
-
Аз да не ти казвам какъв смях е падал с това CAPPY. Един го четеше САРУ и като тръгна да си поръчва... :) :) :)
-
Хаха.
Или компоти от круши - мммм.
-
А това с Капи също е една поредна простотия, защото в рекламите очевидно се лъжат хората че пият натурален плодов сок а всичко в него е 100% синтетика. Дали и това престъпление на 'Кока Кола' ООД ще остане незабелязано..?
-
Има една смешка която казах на Хорус преди време.
В бъдещето...
Двама се качват в космическия кораб на дълго пътешествие.
Единия казва на другия:
- Брато, незабелязано, контрабандно вкарах в кораба сарми от зелеви листа и един бидон туршия.
- Ай стига ве! Сериозно ли? Браво на теб, човече. Ами не става така, то бива бива. Ама с тея хапчета, само хапчета ядем, почнахме вече от зор и хапчета да **рем.
Та, на там отиват нещата... :'( :'( :'(
-
Всъщност това е прекрасно деяние на братята руснаци - но дано да спрат чипса и напитките във всички училища, а не само в някои. Ще трябва да се разпита някой, който учи в Русия.
-
Да бе.. сигурно го продават, ама "нелегално" - под тезгяха, като едно време... ;)
-
Пак по-добре лимонада да се крие, отколкото алкохол - хаха.
-
Вече и у нас ;) Само вместо да изпишат вежди да не се избодат очи щото формулировката без захар може да е много коварна ако все пак продуктите са сладки и са им набухали здраво подсладители (няма да е стевия със сигурност)Поне за бозичката как ще го оправдаят аспартама със здравословното хранене не ми е много ясно :P
Махат газираните напитки и сладките от училищата
Проект за нова наредба за здравословно хранене на учениците подготвя Министерството на здравеопазването. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, като добави, че документът вероятно ще бъде одобрен до края на годината.
Според проектонаредбата в училищните столове, бюфети и автоматите за закуски няма да могат да се предлагат захарни изделия, пържени картофени и зърнени изделия, пържени ядки, сухи супи и бульони, сладкарски изделия с високо съдържание на мазнини и захар, като торти, пасти и сиропирани сладкиши. Допускат се обаче десерти на зърнено-плодова основа и шоколад.
От напитките в менютата ще присъстват само негазираната вода, натуралните сокове без добавена захар, мляко със съдържание на мазнини до 2 %, чай, топъл шоколад и боза.
Според наредбата в менютата на столовата задължително трябва да има три пъти седмично риба, а месата, които се предлагат трябва да бъдат без видими тлъстини. Ежедневно ще бъде предлагано кисело мляко, пълнозърнест хляб и най-малко 30 грама сирене. Ежедневно в менюто трябва да присъстват зеленчуци и плодове. Намалява се консумацията на захар и сол.
Наредбата предвижда седмичните менюта за училищните столове да се изготвят с участието на медицински специалист. В състава на персонала, който е ангажиран с приготвянето на храната, трябва да има задължително и човек със средно специално образование по обществено хранене.
В специалните училища менюто трябва да е съобразено с изискванията за диетично хранене на децата в зависимост от заболяването им.
Националният консултант по хранене и диететика проф. Стефка Петрова коментира, че създаването на новата наредба е продиктувано от факта, че близо 20 % от децата на възраст между 7 и 19 г. имат наднормено тегло. Със затлъстяване са 5,6 % от учениците.
Проф. Петрова коментира, че няма да е лесно да бъдат убедени децата, че не бива да консумират често продуктите, които ще бъдат извадени от училищата. Очаква се да има и съпротива от страна на търговците на газирани напитки и захарни изделия.
Началникът на отдел "Опазване на общественото здраве" към МЗ д-р Маша Гавраилова коментира, че за това дали наредбата се спазва ще следи РИОКОЗ. Там, където извикванията не са спазвани, ще бъдат съставяни актове съгласно чл. 229 от Закона за здравето.
http://society.actualno.com/new_193982.html (http://society.actualno.com/new_193982.html)
-
Харесвам идеята за ограничаване на боклучавата храна в училищата...виждам обаче популизъм в тези усилия :). А и повечето родители понятие си нямат от здравословно хранене. Все още в България има хора, които смятат, че има контрол над храната и всичко, което се продава става за ядене. Не един път съм чувала: "И какво ще ми стане от кренвирша? Един път се мре.", "Аз да не съм животно да ям трици/или овес/или каквито се сетите зърна."
Според мен личният пример е важен за децата. Много важен!
-
доколкото имам информация от познати в " Чипита"- София, чипсът го правят от картофи на прах т.е. изсушени заради ниското им качество. след това се добавят редица добавки, като : оцветител, овкусител, стабилизатор, консерванти и много други. именно по този начин се постига желаната форма, вкус и цвят.
Но по-важното е че това са пълни боклуци, и не знам ама много ги обичам. кво да направя?????
Това не може да е така, защото чипс може да се направи само от мноо пресен картоф.
Но виж, за снаксовете и помбера това с картофите на прах важи в пълна сила.