Форум за конспирации, уфология и мистика.

Конспирации => Здравни конспирации => Темата е започната от: H. в Май 20, 2006, 02:54:46 am

Титла: За маргарина
Публикувано от: H. в Май 20, 2006, 02:54:46 am
За моя приятел Оберон с поздрави ;)


E 405 - Propylene glycol alginate             
Сгъстител и растителна смола, дериват от нефта. Получава се от петрол.

Е 319 - Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)
Получава се от петрол. Препоръчва се избягване на употребата му. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество около 5 гр. се смята за смъртоносно. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин.

Е 320 - Butylated hydroxy-anisole (BHA)
Получава се от петрол. Забавя загниването на храните в резултат на окислението им. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин, дъвки, ядки, произведения от домати, полиетиленови опаковки за храни. Може да предизвика алергични реакции, може да отключи хиперактивност. Има данни за канцерогенност и ефекти подобни на тези на естрогена. Във високи дози води до образуване на тумори при опитни животни. От 1958 година забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен и във Великобритания. McDonald's не го използват в продуктите си от 1986 година.

Е 321 - Butylated hydroxy-toluene (BHT)
Получава се от петрол. Виж и описаното за Е 320.

Е 422 - Glycerol - Подсладител. Безцветен алкохол.
Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производството на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти.

E 477 - Propylene glycol esters of fatty acids – Сгъстител, емулгатор.
Получава се от петрол. Няма данни за нежелани реакции.

Betaine -  Бетаин. Дериват от течно масло/нефт.


Margarine:

Edible oils, edible fats, salt or potassium chloride, ascorbyl palmitate, butylated hydroxyanisole, phospholipids, tert-butylhydroquinone, mono- and di-glycerides of fat-forming fatty acids, disodium guanylate, betaine diacetyltartaric and fatty acid esters of glycerol, Propyl, octyl or dodecyl gallate (or mixtures thereof), tocopherols, propylene glycol mono- and di-esters, sucrose esters of fatty acids, curcumin, annatto extracts, tartaric acid, 3,5,trimethylhexanal, ß-apo-carotenoic acid methyl or ethyl ester, skim milk powder, xanthophylls, canthaxanthin, vitamins A and D.

Margarine is but ONE MOLECULE from being PLASTIC...

(this fact alone was enough to have me avoiding margarine for life and anything else that is hydrogenated , this means hydrogen is added changing the molecular structure of the food)

YOU can try this yourself, purchase a tub of margarine and leave it in your garage or shaded area, within a couple of days you will note a couple of things, no flies, not even those pesky fruit flies will go near it,( that should tell you something) it does not rot, smell differently...Because it has no nutritional value, nothing will grow on it, even those teeny weeny microorganisms will not a find a home to grow...Why? because it is nearly plastic. Would you melt your tupperware and spread that on your toast?
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: H. в Май 20, 2006, 03:00:09 am
Глава 16. Маргаринът - храна или пластмаса

Маргаринът, един от поредните "хитове" на последните две десетилетия, беше провъзгласен шумно като по-безопасен и същевременно по-евтин заместител на маслото, но дали това е истина?
Този продукт се получава от евтини, нискокачествени растителни масла (включително от соя), които чрез процес, наречен хидрогенизация, се превръщат в твърд на стайна температура и значително по-траен от маслото продукт, който като него може да се нанася на тънък слой. При хидрогенизацията се прибавят водородни атоми към молекулите на двойните връзки на ненаситените мастни киселини, съдържащи се главно в маслата от растителен произход, за да се превърнат в наситени. За да протече този процес, се изисква повишено налягане, температура от 120 до 210 градуса по Целзий и наличието на метален катализатор. Това, което е най-важно да се знае, е, че при хидрогенизацията голяма част от мастните киселини, които нормално съществуват в т. нар. рация, преминават в неестествената трансформа.
Характерът на хранителните мазнини, които се приемат, влияе върху състава на клетъчната мембрана и оттам на правилното протичане на функциите в самата клетка. Хранителните мазнини играят роля на разтворители и преносители на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К и са единственият доставчик на полиненаситените есенциални (т.е. незаменими) мастни киселини - ЕМК. Приемът на достатъчно количество от последните е много важен фактор за правилното функциониране на имунната система. Наричат се есенциални, защото организмът не може да ги синтезира сам, но ако приема от тях в достатъчно количество, може да произведе всички други мастни киселини, които са му необходими. ЕМК обхващат два основни класа - т.нар. омега-3 и омега-6 мастни киселини.
ЕМК са необходими за изграждане на здрави клетъчни мембрани. Те съдействат за намаляване на холестерола, предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания и са основен предшественик при образуването в организма на простагландините (вж. по-долу). Според някои учени ЕМК участват в пренасянето на кислорода от въздуха, постъпил в белите дробове през алвеоларните мембрани, до хемоглобина в кръвта и после през Клетъчните мембрани до митохондриите в клетките.
Д-р Едуард Сигел, носител на различни награди за изследванията си в областта на мастните киселини и автор на книгата "Есенциалните мастни киселини при здраве и болест", е създал много чувствителен тест, чрез който може да се определи количеството им в човешкия организъм. Той е установил връзка между сърдечно-съдовите заболявания и наличието от една страна, на неестествените трансмастни киселини в човешкото тяло, а от друга - на недостиг на ЕМК. Според него това нарушено равновесие има вероятно голямо значение за съществуването на толкова много хронични заболявания в индустриализираните държави. Проблемът обаче не е само в недостатъчния прием на ЕМК, а и в невъзможността да се оползотворяват пълноценно, когато се консумира храна, лишена от витамини и микроелементи и същевременно богата на белтъци и мазнини от рода на маргарина, в който се съдържат само незначителни количества омега-6 мастни киселини.
Най-богати източници на ЕМК са студеноводните риби - треска, скумрия, тон, херинга, сардина и съответно рибеното масло, студено пресованите масла от ленено семе, рапица, вечерна иглика, пшенични зародиши, някои ядки. ЕМК са неустойчиви и лесно се разграждат при контакт с въздуха и от топлинна обработка.
Тъй като в природата съществуват естествено само цис-, а не трансформи на мастните киселини, човешкият организъм не може да се справи с тяхното преработване и те започват да се натрупват по клетъчните мембрани и на други места, където изобщо не би трябвало да бъдат. Изследвания, които се правят в последните години, показват, че количеството на трансмастните киселини в мембраните на клетките при някои хора е нараснало до 20%, а би трябвало да е нула! Всичко това естествено нарушава защитните функции на клетъчната мембрана, клетъчното хранене и междуклетъчния транспорт.
Трансмастните киселини променят нормалните механизми, чрез които се извършва преобразуването на холестерола в организма, и това повишава количеството му в кръвта. Същевременно се увеличават липопротеините с ниска плътност (ЛНП) - важен фактор за развитие на атеросклероза, а намалява Количеството на липопротеините с висока плътност (ЛВП), които защитават сърдечно-съдовата система от първите.
Според доклад на Датския хранителен съвет направените изследвания подсказват, че консумирането на трансмастни киселини от маргарина е равностойно или дори по-опасно за развитието на атеросклероза, отколкото приема на наситени мастни киселини (каквито има в маслото и сланината).
Едно изследване, публикувано преди години в "Америкън джърнъл ъф Клиникъл нютришън" показало значителни разлики между честотата на сърдечно-съдови заболявания в Северна и Южна Индия. Хората, живеещи в северната част, били месоядни и имали повишени нива на холестерол в кръвта. Техен главен източник на мазнини било топеното масло (наричано "гхий"). Индийците от южната част на страната били основно вегетарианци и имали съответно понижено ниво на холестерол в кръвта. Но какво било огромното учудване при преценката на резултатите, когато се установило, че вегетарианците имали 15 пъти по-голяма честота на сърдечно-съдови заболявания. Каква била причината за този шокиращ резултат?
Вегетарианците от Южна Индия били заменили топеното масло с маргарин и рафинирани растителни масла! След 20 години "Лансет" отразява, че честотата на инфарктите със смъртен изход у месоядните жители на Северна Индия са се увеличили. Причината се оказала същата - повечето от тях заменили гхий в храната си с маргарин и рафинирано растително олио.
В млякото на много американски и канадски майки кърмачки, употребяващи маргарин, са установени значителни количества трансмастни киселини и същевременно силно намалени количества от ЕМК. Нивото на последните в нигерийски кърмачки, хранещи се с естествена храна, е 5 до 10 пъти по-високо!
Трансмастните киселини увеличават количеството на простагландините Е2 (хормони, които засилват възпалителните реакции), а същевременно потискат образуването на простагландини Е1 и ЕЗ, които имат противовъзпалителен ефект. Простагландините регулират много метаболитни функции и дори незначителни промени в количеството им може да допринесе за промени в алергичната нагласа на организма, кръвосъсирването, кръвното налягане, имунното състояние и други. Освен това според Удо Еразмус, експерт в тази област и автор на книгата "Мазнини, които лекуват –мазнини, които убиват", в процеса на хидрогенизация се образуват толкова много и различни съединения, че хранителната индустрия не желае да спонсорира изследвания за тях или да прави каквито и да са публикации във връзка с това. В завършения вече продукт остават токсични метали като алуминий и никел (те се използват най-често като катализатори), които, веднъж попаднали в организма, започват да се натрупват в клетките и нервната система и потискайки различни ензимни системи и клетъчни функции, застрашават здравето. При преработката на олиото в маргарин освен есенциалните мастни киселини се премахват всички протеини, витамини, микроелементи и фибри.
Гореизброените проблеми, които предизвикват трансмастните киселини, са известни на науката от години, но въпреки това са пренебрегвани от хранителната индустрия. В някои европейски страни, като Дания например, допустимото количеството трансмастни киселини, което може да има в хранителните продукти, е не повече от 0,1%. А в САЩ се продават маргарини, които съдържат до 30 дори до 50% от тях!
Според д-р Ръсел Джав, известен медицински изследовател, свиневъдите в САЩ не хранят отглежданите   животни с маргарин, защото знаят, че ще умрат. Когато той се свързал с Министерството на земеделието, се оказало, че там имат представа за този факт, но възможният ефект върху хора не ги интересувал, защото това било извън тяхната юрисдикция. В същото време отговорните органи не вземат отношение по този въпрос, засягащ здравето на милиони хора по света. Фактът, че хранителната индустрия успява да държи в неведение широката общественост относно тъмната страна на маргарина, както и на различни други "храни" и "хранителни добавки", показва каква власт има тя в правителствените и научните кръгове. Ето какво пише Удо Еразмус; "... маргарините, продавани в супермаркетите и магазините за натурални продукти, обикновсно съдържат едни и същи негодни за консумация  мазнини,   дори  и когато носят името на някой известен лечител... Гигантската маслена, хранителна, лекарствена и медицинска индустрия са се заели да печелят пари. За всички тях здравето е второстепенна грижа.  Сляпо доверяващият се потребител понася с компрометирано здраве последствията от този бизнесплан..." Според същия автор само за 1981 г. продажбата на маслената индустрия е била около 40 млрд. USD, а за 1992 г. - около 80 милиарда.
Маргаринът не е единственият "хранителен" продукт на пазара, който съдържа значително количество трансмастни киселини. Всички продукти, предлагани за консумация, на които пише "хидроаенизирано" или "частично хидроаенизирано", е желателно да се избягват. Към маргарина спадат и т.нар. шортънинги, които се използват за пържене, при приготвянето на сладкарски произведения и други производства на хранително-вкусовата промишленост.
Рафинираните растителни масла (като например слънчогледовото олио) също съдържат известно малко количество трансмастни киселини. Същевременно голяма част от естествено присъстващите витамини, като например витамин Е, в процеса на преработва са унищожени, защото последната се извършва при висока температура с различни токсични вещества част от които остават в олиото.
Най-здравословни са студено пресованите масла и топеното масло (гхий).


Източник: откъс от книгата на д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: Oberon в Май 20, 2006, 03:19:24 am
Хор:)))
За хидрогенизацията си абсолютно прав:) За шортънинга също. В България се внасят хидрогенизирани мазнини от Европа, а рафинирани - от Малайзия. Дори едната се казва "Шортекс" :))) За онези Е-та дето пишеш, малко ме съмнява дали ги има, ще попитам когото трябва. За трансмазнините си прав също, скоро една голяма фирма в Европа си го отнесе:))))

Оберон
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: H. в Май 20, 2006, 03:46:19 am
Проучи добре ;)

Да чуя добра дума от теб е като да слушам Орфеева песен ;D ;D ;D
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: RedGuy в Май 20, 2006, 20:43:54 pm
Цитат
и топеното масло (гхий).

Да, тука съм определено съгласен "гхий rules". Гхий го препоръчват индийските лечители, така че момчета - и момичета, не се стеснявайте... :D Само незнам какво ще кажете за холестерола...
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: asdfghjkl в Юли 01, 2006, 02:54:36 am
А оникновенното краве масло става ли за ручане?
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: Eon в Юли 01, 2006, 07:12:06 am
Става. Но пак внимавай да не ти пробутат нещо, което само го водят за такова.
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 01, 2006, 15:02:10 pm
не че нещо ама гхито е канцерогенно
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: Eon в Юли 01, 2006, 15:15:28 pm
какво е "гхито"
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: ultrafutur в Юли 02, 2006, 22:03:23 pm
Пречистено от токсини масло...
Какво му е канцерогенното обаче - незнам..??
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: Joro Velev в Юли 06, 2006, 06:34:11 am
А оникновенното краве масло става ли за ручане?
Става. Но пак внимавай да не ти пробутат нещо, което само го водят за такова.
От тези Ви думи се сетих за молбата на една крава, рекордьорка по млеконадой:
" - Че ще ни заколят е ясно. Нека поне на етикета пише:
 "Месо от крава рекордьорка"
Не да ни минават за "телешко"."

 ;)
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 06, 2006, 10:53:26 am
Пречистено от токсини масло...
Какво му е канцерогенното обаче - незнам..??
ми образуват се канцерогенни вещества като се топи маслото на тигана
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: ultrafutur в Юли 06, 2006, 23:44:30 pm
- е нали е пречистено имено от онова, което е канцерогенно иначе...?

Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: Gil-Galadh в Юли 07, 2006, 02:12:58 am
тц.Като загаря маслото ис еотделят.А  е неизбежно.
Титла: Отг: За Маргаринът
Публикувано от: ultrafutur в Юли 07, 2006, 23:44:31 pm
Това твърдение ми намирисва на поредната анти-индийска конспирация..
Титла: Маргарин или масло?
Публикувано от: H. в Декември 13, 2006, 18:06:57 pm
МАРГАРИН ИЛИ МАСЛО?

Първоначално маргаринът бил създаден за угояване на пуйките. След като избил всички пуйки, хората, които били вложили пари за изследванията, искали възвръщаемост, затова решили да изчислят какво да правят с този продукт, за да си върнат парите. Субстанцията била бяла и нямала привлекателен вид -  оцветили я в жълто и започнали да я продават като заместител на маслото.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

- и маслото и маргарина имат еднакви калории

МАСЛОТО
- има малко по-високо съдържание на мазнини – 8 грама (в сравнение с 5 грама при маргарина)
- според едно медицинско проучване в Харвард, яденето на маргарин повишава заболеваемостта от сърдечни заболявания с 53% при жените в сравнение със същото количество масло
- яденето на масло повишава усвояването на други хранителни вещества от други храни
- маслото се консумира от векове, а маргаринът – от 100 години
- вкусът на маслото е по-добър

МАРГАРИНЪТ:
- носи троен риск от коронарни заболявания на сърцето
- повишава холестерола (лошия) и понижава нивото на “добрия” холестерол
- повишава 5 пъти броя на раковите заболявания
- снижава качеството на млякото при кърмачките
- намалява имунитета
- намалява реакцията на инсулин

И сега идва най-интересното:

Само ЕДНА МОЛЕКУЛА дели маргарина от ПЛАТСТМАСАТА…
Дори само този факт беше достатъчен, за да ме накара завинаги да се откажа от маргарина и всичко останало, което е хидрогенирано (това означава, че е добавен водород, което променя молекулната структура на субстанцията)

Проверете сами какво представлява маргарина:

- вземете опаковка маргарин и я оставете на сянка или в гаража – той не гние и не започва да мирише различно, защото в него няма нищо живо – той няма хранителна стойност
- никакви мухи или други животни не го доближават (дори само това вече трябва да ви говори нещо)


Върху тази субстанция не расте нищо – даже малките микроорганизми. Защо ли? Защото е почти пластмаса.
Ще разтопите ли някое пластмасово изделие, за да си го намажете на филийка?
Титла: Re: За Маргаринът
Публикувано от: ---------- в Декември 13, 2006, 20:58:30 pm
Добре е да се използват маслинени мазнини, зехтин... По-добре е да се откажете въобще от други омазнявания, освен от тези, както и естествените рибни меса и хайвери, при положение, че ползвате такива... Останалите мазнини (и техните пластмасови симулации) в повечето случаи водят до задръстване на организма, като че сте изсипали лепило върху косата си. Често изходът от това е инфаркт или туморна аномалия.

Направете опит с бурканче вода, като предварително ще й се извините за злото, което ще приложите върху нея с учебна цел: добавете в това бурканче малко мазут, разбъркайте и затворете здраво. Оставете някъде, където никой няма да притеснява опита ви с месеци на ред. Всичкото това време ще бъде необходимо, за да се убедите, че водата не може и не може да се освободи от мазутеното замърсяване - за разлика от зехтина, или дори олиото, от които ще се отдели категорично след минута... Тук има по-запознати и всички ще потвърдят две обстоятелства: първо, човешкото тяло в 70% съставлява вода; и второ, мазутът, като петролен продукт, е много подобен на маргарина. Пак повтарям, да ползвате маргарин е като да заливате косата си с лепило - добър апетит!
Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Декември 14, 2006, 22:19:05 pm
Мухахахаха ;D ;D ;D ;D
Аз съм го правил този опит с майонеза, от най-евтината... ужас за 1 месец не фана и мухалче даже.
Да не говорим, че я скрих на работа и през почивката я даблюдавам как мухите кацат замалко и веднага се махат ...
Да не са луди да ядат от там  ;D
 
Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: Rapsio в Декември 14, 2006, 22:25:44 pm
Стана ми гадно кат прочетах за маргарина...
Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: ---------- в Декември 15, 2006, 18:58:19 pm
Добър апетит!
Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: Alien в Декември 20, 2006, 23:46:10 pm
Ястията с хидрирани мазнини изчезват от менютата в Ню Йорк


Този тип мазнини водят до затлъстяване и доказано са причина за сърдечно-съдови заболявания, информира Zdrave.bg
18.12.2006
Ню Йорк е първият град в САЩ, където от менютата на кафенетата и ресторантите ще изчезнат ястията, приготвени с хидрирани мазнини, информира Zdrave.bg.

Комитетът по здравеопазването на града единодушно гласувал към средата на 2008 г. да се прекрати търговията с подобни продукти във всичките над 28 хил. места за обществено хранене.

Аналогична забрана се очаквало да бъде въведена и на цялата територия на САЩ.

Хидрираните мазнини водят до затлъстяване и доказано са причина за сърдечно-съдови заболявания.

Те се произвеждат по промишлени технологии чрез обработване на растителните мазнини с водород.

Този тип мазнини се съдържат например в маргарина, в повечето видове бисквити и бонбони, които са с дълъг срок на годност.

Производителите на хранителни продукти твърдят, че използват хидрираните мазнини, не само заради издръжливостта, но и защото засилвали вкуса на храните.

По данни на Националния институт за здравеопазване на САЩ през миналата година почти 40% от смъртността в страната е в резултат на сърдечно-съдови заболявания.

Ню Йорк не случайно става първия град в САЩ, забраняващ хидрираните мазнини. Той е известен със своите кампании за здравословен начин на живот.

Още преди три години там бе въведена забраната за пушенето на обществени места, напомнят от здравния сайт.


Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: H. в Април 22, 2007, 06:03:51 am
Повечето рафинирани и нискомаслени храни са бедни на незаменими мастни киселини и при приемането им се достига до дисбаланс в организма и понижаване на "добрия" и повишаване на "лошия холетерол". Една от най-опасните храни е маргаринът, направен от хидрогенизирани масла. Самото хидрогенизиране се извършва посредством загряване на мазнината и пропускане на водород през нея.

Хидрогенизирането е измислено през 1912 г. така, че растителните мазнини да заместят маслото и маста. По време на хидрогенизирането се получават транс-наситени мастни киселини - транс-изомери на мастните киселини, които приличат по конфигурация на наситените мастни киселини, но имат различна структура от тези при човека и бозайниците.

Количеството транс-изомери на мастните киселини може да варира между 5 и 75%, като законите на Великобритания и САЩ не задължават производителите да посочват количеството хидрогенизирани  мазнини в продукта, а само дали има такива или не.

ТМК - транс-мастните киселини могат да бъдат опасни за организма и да повлияят неблагоприятно усвояването на ненаситените мастни киселини. Те са още по-опасни когато се загреят, защото полимеризират (пластмаси).

Хидрогенизираните мазнини се съдържат в чипсовете и поничките и в растителните масла в някои закуски и бисквити. Те достигат до 10% от състава на някои маргарини.

Транс-мастните киселини увреждат рецепторите за липопротеини - това пречи на организма да преработва носещите холестерол липопротеини с висока плътност, клетките променят скоростта и нивото на холестероловия синтез и се достига до повишаване на серумния холестерол. (Явно клетките не могат да усвояват холестерола, въпреки че им е необходим, и така остават излишъши от холестерол, които могат да се отложат по стените на кръвоносните съдове.) Изследванията показват, че при приемане на ТМК серумният холестерол нараства доста бързо. Консумиращите маргарин са изложени на по-висок риск от ИБС. Колкото повече ТМК консумират (и колкото повече те се складират в подкожната мастна тъкан), толкова рискът от ИБС нараства. Частично хидрогенизираните растителни масла доведоха до покачване честотата на ИБС.

Американците  приемат межу 11 и 28 г транс-мастни киселини дневно, което представлява 1/5 от общото количество приети мазнини. За ориентация: една голяма порция чипс, пържен в хидрогенизирано масло, съдържа 8 г транс-мастни киселини, също както и 60 г изкуствено сирене (от соя ли?). Една от причините за епидемиите от ИБС може да бъде директно свързана с въвеждането на частично хидрогенизираните мазнини в хранителната индустрия. Първият голям взрив е през 1920 г. Преди Първата световна война, когато маслото и сиренето са били основни хранителни продукти, смъртността от тромбози на коронарните артерии е била доста ниска. Въпреки това учените са свързали появата на ИБС с мазнините от животински произход, на които е богато маслото, и така са дали възможност на производителите на маргарин да твърдят, че хидрогенизираните мазнини са по-добри за здравето.

Масаите, приемащи по 4-7 г ТМК дневно от кравето мляко, не надвишават праговия прием, над който организмът не успява да преработи приетите мазнини. В САЩ средният дневен прием на ТМК е 12-20 г. Но масаите вероятно боледуват по-рядко и поради това, че консумират пълноценна храна, дори и с високо съдържание на наситени мазнини, а не рафинираните храни и полуфабрикатите на западната цвилизация.
Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: karutzar в Април 22, 2007, 10:18:31 am
Мухахахаха ;D ;D ;D ;D
Аз съм го правил този опит с майонеза, от най-евтината... ужас за 1 месец не фана и мухалче даже.
Да не говорим, че я скрих на работа и през почивката я даблюдавам как мухите кацат замалко и веднага се махат ...
Да не са луди да ядат от там  ;D
 
Лайната са вкусни! Не е възможно всички мухи да грешат! ;D ;D ;D
Не само маргарина е вреден. Оказва се, че и слънчогледовото олио в България е вредно. Във Финлания олиото е прекалено рафинирано (и безвкусно), и не само то - захарта също. В България как се произвежда олиото е тайна.
В интерес на истината използвам само зехтин и се чувствам прекрасно. В Lidl има много ефтин и хубав испански зехтин - литър за €3. Което си е чудесна цена... :D
Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: Mirotvorec в Април 22, 2007, 11:19:00 am
Цитат
много ефтин и хубав испански зехтин - литър за €3. Което си е чудесна цена...
Тихо да не те чуе булката, защото 6лв. за нещо, което "ама пием ли го , какво стана-пак е свършила бутилката"   хич не е малко.   ;D
Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: Alien в Април 22, 2007, 12:44:50 pm
6лв ама за какво количество ? Щото за студенопресован в стъклена бутилка за литър под 10-11лв не съм виждал.(http://smilies.sofrayt.com/fsc/lick%20lips.gif)
Титла: Re: За маргарина
Публикувано от: karutzar в Април 22, 2007, 14:10:43 pm
6лв ама за какво количество ? Щото за студенопресован в стъклена бутилка за литър под 10-11лв не съм виждал.(http://smilies.sofrayt.com/fsc/lick%20lips.gif)
Първа студена преса. Аlien, става въпрос за магазина Lidl. Аldi още го няма във Финландия. Въобще българските цени са ужасни. Например 500 грама немски шоколад с фастъци или някакви ядки в Lidl е €2. Не мисля че в България можеш да намериш такова качество за тази цена. Въобще когато говорим за качество в България - ... всичко е менте. Виждам огромна разлика в един и същ продукт купен във Финско и в България. Например Ariel в България си е чиста порнография - половината е вар. Менте от всякъде.
А иначе най-добрия зехтин е от Крит. №1 е! Скъпичък е наистина - €20 на литър. Някои стоки в България са двойно по-скъпи от тези във Финландия. При фински стандарт мога да си купя 1800 литра бензин на месец, докато в България даже и при фантастична заплата не можеш да купиш повече от 4-500 литра. Просто българските търговци са пълни мошенници. И не само те...
Титла: Относно: За маргарина
Публикувано от: Alien в Февруари 17, 2009, 19:28:29 pm
Ядем смъртоносен маргарин



Маргаринът, който се продава по магазините, съдържа вредно канцерогенно палмово масло. Това съобщава пред вестник "Новинар" изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.

Според него преди години са правени изследвания, които са доказали канцерогенните съставки в палмовото масло, което се слага в маргарина. От Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) обясниха, че инспекторите им проверяват хранителните продукти, които не са от животински произход, само по етикета и нямат правомощия да изследват стоките дали съдържат вредни съставки. Това на практика означава, че ако производителите не са написали на етикета, че продуктът съдържа палмово масло, няма как да бъде установено наличието му.

Диетолози казват, че подобни твърдения трябва първо да бъдат доказани. Въпреки това те не скриха, че ако има канцерогенни съставки в маргарина, те действат като цигарите и могат да причинят дори рак при честа консумация. Експертите отказаха да коментират дали при допълнително загряване, например при готвене, канцерогенността на продукта се повишава.

От РИОКОЗ заявиха, че ако даден хранителен продукт трябва да се изследва, е необходима специална заповед от здравното министерство.

Според Кърлев от канцерогенното вещество се слага и в маслото. Той посъветва потребителите, когато си купуват масло от буца, да гледат дали при разреза има различни нюанси на жълт цвят, тъй като това означава, че продуктът е смесен с маргарин.

Производители, потърсени за коментар вчера, категорично отрекоха да има каквито и да е вредни съставки в продукцията им.
  http://society.actualno.com/new_221992.html (http://society.actualno.com/new_221992.html)
Титла: Относно: За маргарина
Публикувано от: Breath в Февруари 23, 2009, 12:23:04 pm
Зам.-министър Бъчварова: Палмовото масло не е опасно

"Палмовото и другите растителни масла са безопасни, а проблемите при кашкавалите и сирената са свързани основно със сроковете на зреене".

Това заяви във Варна зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова.

Така тя опроверга твърденията на учени, че палмовото масло, което се слага в млечните продукти е особено опасно.  ;D

"В Дания, например, сиренето "Фета" е със 70 растителни масла, но това е посочено на етикета", аргументира се Бъчварова. Етикетите на храните според европейските изисквания трябва да се посочат всички съдържащи се в тях съставки, уточни тя.

Няма да се създава самостоятелна структура в Министерството на земеделието и храните, която да контролира безопасността на хранителните продукти, това остава задължение на регионалните ветеринарно-медицински служби, съобщи зам-министърът.

Масираните проверки в месо и млекопреработвателните предприятия, които се извършват в момента, целят да установят дали произведените продукти съответстват на предварителната техническа спецификация, в съдържаща описание на веществата, които се влагат в храните, обясни Бъчварова.


Източник: http://www.dnes.bg/article.php?id=66387 (http://www.dnes.bg/article.php?id=66387)
Титла: Re:За маргарина
Публикувано от: Alien в Март 12, 2009, 23:04:54 pm
Добиването на рафинираното олио следва етапите:

1. Слънчоглеодовото семе се избелва, обезмирисява (12 часова обработка) по химически път с луга (сода каустик) при 70 градуса по Целзий. Съпроводено е с отделяне на сапун.
               2. Обработва се с консерванти за да не гранясва. Процесите са близки до рафинирането на нефта.

От рафинираното олио до маргарина
              1. Рафинираното олио се обезводнява с водород под налягане, като се ползва  никелов катализатор;
              2. Следва изчистване от никела;
               3. Обработка с консерванти за да не гранясва;
               4. Оцветява се;
 Така в крайния продукт липсват естествените витамини, летицин и др.

http://www.sliven.net/web/hrana-zdrave/txt/4_marg_&.htm
Титла: Re:За маргарина
Публикувано от: Alien в Март 20, 2009, 18:47:28 pm
Здравното министерство: Маргаринът си е ОК!

(http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_11_6.gif)  ;D

Цитат
МЗ. РИОКОЗ обаче им е издало предписания в етикета на продуктите да се добави наличието на хидрогенирана (втвърдена) мазнина, съгласно изискванията на Наредбата за етикетиране и представяне на храните.
http://dnes.dir.bg/2009/03/20/news4170890.html

Тоест след като го напишат автоматически си става ок  :-X. Интересно тогава на цигарите защо има разни надписи от сорта Пушенето убива и т.н. като можеха просто да напишат съставките  :P

Цитат
Вкусна отрова: хидрогенизирани масла

Какво още могат гладните за пари корпорации да измислят и да го поставят в храната или водата за да ни отровят? Те са доста изобретателни и имат доста отрови на разположение. Следващата ужасна отрова в списъка са хидрогенизираните масла. Те се наричат мозъчни отрови и са представени може би в половината от всички храни, които може да намерите в супермаркета. Пише ги ясно на етикета – „хидрогенизирани масла” или частично хидрогенизирани растителни масла”.

 
Това е изкуствена мазнина, която директно причинява кардио-съдови сърдечни болести, унищожава нормалното сърдечносъдово здраве, унищожава здравословното функциониране на нервната система, причинява мозъчни разстройства, причинява сърдечни удари, това е един от най- видните и в същото време токсични добавки които се поставят в храната. Причинява също родилни дефекти, липса на основни мастни киселини както при майката, така и при ембриона.
 

И се слага в храните нарочно, за удобство на хранителните производители. Хидрогенизираните масла не се развалят, което означава че те пестят пари, на компаниите производителки, защото храните им не се развалят по рафтовете.А как се правят тези масла? Ами те не се намират никъде в природата – трябва да имате съоръжение за химическа обработка за да ги правите.

 
Правят се чрез вкарване на водороден газ през водно соево олио или друг тип олио чрез използване на катализатор (в повечето случаи никел). Така че чрез този никел и водороден газ получавате допълнителни водородни атоми прикрепени към молекулата на олиото, което ги прави твърди при стайна температура. При положение че са твърди при стайна температура – това ги прави по-лесни за използване при правене на маргаринови продукти или при правенето на соленки или курабийки.

И всичко това е за удобство на компаниите за производство на храни.

 
Компаниите произвеждащи храни не се интересуват от вашето здраве, тяхната работа е проста – да си продадат стоката. Ако имате здравен проблем в резултат на консумация на определена храна това си е ваш проблем, не техен. Няма да намерите хранителни компании които ви предлагат да ви платят вашите медицински сметки ако например получите сърдечен удар от това че сте яли хидрогенизирани масла. Те просто прехвърлят отговорността изисквайки вие да си платите за здравните последствия причинени от техните храни.
Титла: Re:За маргарина
Публикувано от: хадзапи в Март 20, 2009, 20:08:03 pm
Маргарина си е чиста отрова.
Титла: Re:За маргарина
Публикувано от: bogoizbrania в Ноември 02, 2010, 17:07:08 pm
Интересно изследване за разликите между добавките на палмово масло и слънчогледово;

http://fanaticcook.blogspot.com/2010/11/saturated-fat-increases-insulin.html (http://fanaticcook.blogspot.com/2010/11/saturated-fat-increases-insulin.html)

Изглежда се вкарва масово навсякъде.
Титла: Re:За маргарина
Публикувано от: bogoizbrania в Ноември 20, 2010, 01:18:11 am
По разгледах някои неща за технологията и на рафинираното слънчогледово олио и маргарина.

Рафинирането на олиото е с цел да се изкара повече мазнина от кюспето. Фактически студено пресованото олио е много по опасно, защото то съдържа естествена вода и много бързо се разваля и напада от всевъзможни бактерии и буболечки, което значи че със сигурност му се слагат консерванти иначе никой търговец няма да рискува.

При маргарина нещата са по-сложни, защото соевото или палмово масло се разбухва с водорода, за да стане на пяна. Получената субстанция поема огромно количество вода, над 80% от маргарина е всъщност вода, колкото и странно да звучи обаче получената субстанция не съдържа пластмаса, а само разградена мазнина, която дори се усвоява по бързо от организма. Стомаха чрез киселините прави същото, което и водорода. Гадното е разбира се че маргарина се пъха навсякъде особено в сладоледа, сладкарските изделия и шоколада.

Така се стига до извода "консумирайте умерено и с мярка".
Титла: Re:За маргарина
Публикувано от: bojinkata в Ноември 23, 2010, 19:16:25 pm
От десетина години маргарина, кремвирши, олио, бяла захар и още някои храни е мръсна дума у дома. Основно употрябаваме шарлан и за салатите зехтин-помаче.Скъпичък е. За шарлана пише, че е получен чрез студено пресоване на "отбрани слънчогледови зърна". Действително ли е така? Има ли химична обработка? Би следвало и да е по-евтин от олиото, т.к. минава по-малко операции, съответно по-малко енергия, труд и т.н., но за БГ- нормално.Три пъти по-скъп. Здравослоното е по-скъпо у нас, а може би навсякъде. Нерафинираната захар/кафява/ е пет пъти по-скъпа. Може ли малко информация за шарлана и кафявата захар? Благодаря.
Титла: Re:За маргарина
Публикувано от: bogoizbrania в Ноември 23, 2010, 21:01:20 pm

В предаането "Как се прави" даваха как се получава студено пресовано олио от слънчоглед и обясниха какви са задължителните белези на истинското, зпомнил съм ги добре;
1. задължително в продукта има капки вода и мътен цвят, едва нагряването го прави светло и изпарява водата
2. задължително се съхранява на тъмно
3. трайност три месеца и то при съхранение в хладилник !
4. минимална цена на едро и то в Канада $20 !

Титла: Re:За маргарина
Публикувано от: silversmith в Ноември 24, 2010, 08:26:00 am
Да студено пресованите масла са нещо много хубаво и полезно,скъпички са но има начин да си ги осигуряваме и то на няколко пъти по-ниска цена.Как става тази работа ,ами като сами си ги правим с домашна преса за студено пресоване.Аз от 2 месеца се сдобих с такава и съм възхитен ,досега съм правил от орехи,слънчоглед, сусам,бадем,тиквени семки,лен вкусът няма нищо общо с този от магазина,а има и удоволствие от самата работа.Самата пресичка е много удобна за работа,ако някой желае може да си я поръча,струва 100 евро,ето оттук:www.piteba.com (http://www.piteba.com)