Фруктозата се прави от различни плодове, не само от грозде. А от толково време я употребявам и нищо ми няма, даже се чувствам много по-добре. Мед в България истински и чист почти не е останал. Производителите си оставят истински мед само за семействата си и за най-близки хора. Познати пчелари са ми казвали, че подхранването на пчелите през зимата със захарен сироп се отразява на качеството на меда. Със захаромер и в лаборатория веднага се познава какъв е меда -кръщаван ли е със захар или не. Отделно за получаване на истински мед пчелите трябва да се подхранват само с техния си мед. Но пчеларите в желанието си да печелят повече ги хранят през зимата с малко мед, премесен с много захарен сироп, а захарния сироп си го купуват на готов разтвор, който се прави от рафинирана захар, която обикновено се прави на сироп, когато вече в търговската мрежа й изтече срока на годност и просто я преработват във форма, която да се използва. Знайте - в хранително-вкусовата промишленост просто нищо не се изхвърля, а се преработва отново и се влага в различни неща, които населението си ги изяжда.
Фруктозата се прави от царевица. Не си мисли, че се прави от грозде. В съседния на моя град има голям завод за тази цел.
Съжаявам, че те упреквам, но мнението ти е много погрешно. Аз съм пчелар. И описаните от теб практики на хранене на пчели със захарен сироп през зимата е изключително погрешно и некомпетентно. През зимата пчелите могат да се хранят само с мед или медени питки с пудра захар, но не и със сироп. И захарен сироп за подхранка на пчелите никога и никъде в България не се продава. Всеки пчелар си прави сиропа сам. В България за зимно подхранване на пчелите се продава подбуда, която представлява тестообразна питка от най-различни вихлехидратни съдържими, което не е предпочитано от мен поради високата цена. Физически не е възможно през зимата да се дава на пчелите захрен СИРОП. За да повярваш на такова мнение трябва да знаеш доста неща за пчелите. Смятай, че са те заблудили, като са ти казали това! Плюс това през пролетта, когато започне бурното размножаване на пчелите в семействата, миналогодишния мед и онова количество подхранка, което се дава през пролетта, почти не остава до първата главна паша. Вече при първата главна паша се слагат магазини с празни рамки за получаване на стоков мед. Така че от дадената захар на пчелите в чистия природен мед влизат не повече от два три процента. Ако количеството захар в меда надхвърли нормата от седем процента медът не се купува като чист, а се купува като индустриален, който пък се използува в сладкарската промишленост. Допустимото количество захароза в меда е до 7 процента. Над този процент вече е индустриален.
И със захаромер не можеш да разбереш медът, какъв е. Първо щото медът е гъст и в него не можеш са сложиш захаромер, второ, защото предполагам, че не си виждала какво представлява захаромера. А аз го употребявам при други химични процеси, свързани с производство на алкохол като вино или ракия. Медът може да се познае на око дали е кръщаван или в лаборатория , но не и със захаромер.
Дълбоко се заблуждаваш, че при сегашните високи цени на захарта и ниските цени на меда за пчеларите, всеки пчелар може да си позволи да храни с големи количества захар и през лятото, когато има обилна паша. А ако искаш чист пчелен мед това лято ще имам в достатъчно количество, не и в момента. И не само планинския мед е хубав. Опитвала ли си липов? Като е озахарен се маже като чисто масло, толкова е мек и приятен. Ами яла ли си от магарешки трън?
Съгласен съм с мнението пчелите да се похранват само с техен си мед. Но съществува огромен риск при такова подхранване. Рискът се нарича НОЗЕМАТОЗА, поради наличието на манов мед в кошера. Пчелата получава диария през зимата заради такъв мед, не може да се изака нормално извън кошера, щото е студено и не излиза, започва да ака вътре, и то твърде нарядко и поради инфекциите в храносмилателната система на пчелата умира. Един познат, който миналата есен зазими сто и двадесет кошера, сега има само тридесет, щото не е извадил мановия мед /миналата година имаше такъв - между впрочем най-полезния за човека/ и не е хранил със захарен сироп за през зимата като заместител на меда. Ти какво предпочиташ, да вадиш година-две мед от пчели хранени със собствен мед, които на третата година ще умрат поради наличие на манов мед в кошерите, или да изваждаш всеки август всичкия мед от кошерите, да ги подхранваш със захар, но да не ти умират семействата? Имаш ли си представа, колко трудна професия е пчеларството, колко труд се полага, който не се заплаща никак добре и колко любов трябва да имаш към тези жилещи насекоми?
Не отправяй такива упреци друг път! Уважавай труда на пчеларите, защото благодарение на тях я има голяма част от реколтата на земята поради опрашващата им дейност. Пчеларите целят пчелите да останат живи, а не както в САЩ, където миналата година умряха през лятото над 60% от пчелните семейства и селското стопанство изпадна в гигантска криза.