bofara ,това е добра идея, за която не се бях замислял.
А за медните стърготини е истина ,че не се намират лесно в София. Днес си намерих стоманени от един фрезист и той сам ми каза,че хора като него предпочитат да ги продават за някой лев. Явно асоциацията ,че искам стружки за без пари (стомана) му се връзва в съзнанието и за мед, което няма нищо общо ,но както и да е.
Имам друго питане. Надявам се да не задръствам излишно темата с въпроса си понеже ми остава да прочета още около 30-на страници. Няколко недели си обикалях Витоша и си събирах етапно парчета втвърдена смола от боровете. Исках продукта да е максимално органичен. В последствие видях ,че парчетата ,които бях събрал (смола върху дървесина) могат да се разтопят на водна баня и само с някакъв разтворител ,така че смолата да падне от дървесината. За съжаление трябваше да добавя и химикал (разтворител за боя) и миризмата на смола сега е убита до известна степен. Свойствата са запазени. Прецедих многократно смолата и съм събрал близо 400мл. На консистенция при нормална температура е точно като мед. Тъй като мисля да я използвам вече, се питам дали при положение ,че е борова ще има някаква промяна в отношенията на добавяния втвърдител към смолата или пропорциите си остават както описаните досега? Така например мисля да добавя фини с по-големи частици метал в оргонита. Първо искам да добавя фините към смолата и след това да заливам. Втвърдителят ми е на Лакпром и по рецепта би трябвало да е 10%+5%(реално 50% от 10%).
Благодаря.