Искам да попитам какво мислите за
киселото мляко, има ли конспирация в него, по какво да познаем истинското кисело мляко, какви вреди могат да се получат от честата му употреба и друго подобни въпроси. За начало малко информация:
Киселото мляко
Да се проследи историята на киселото мляко е невъзможно. То е старо като света. Всяко прясно мляко, поставено за съхранение в кози или агнешки мех, е осъдено на ферментация. По цял свят са познати негови различни по вкус и качества варианти - кумис в Средна Азия, лабан в Близкия Изток, кефир в Русия или югурт в Турция, откъдето това наименование е стигнало и до Западна Европа. Българското кисело мляко обаче е уникално. Защо това е така, до началото на миналия век било неизвестно. Щастливото откритие направил българинът Стамен Григоров (1878-1945 г). Той е роден в с. Извор, Трънско и следвал естествени науки първо в Монпелие, а после в Женева и Париж. След една ваканция в родното си село тръгнал за Европа с армага (гърне) кисело мляко. По пътя го изял, а после сложил остатъците под микроскопа и открил непознатата дотогава пръчковидна бактерия Lactobacillus bulgaricus. През 1903 г. направил научно съобщение по този повод, а две години по-късно изнесъл доклад за българското кисело мляко в института "Пастьор" в Париж. В негова чест откритието било кръстено Bacterium bulgaricum - Grigoroff.. Специален принос за популяризирането на това откритие имал руският учен академик Иля Мечников, който през 1908 г развил идеята, че едно от обясненията за дълголетието по българските земи е консумацията на кисело мляко. Според неговата теория основна причина за стареенето на човека е натрупването на отровни вещества в организма от действието на гнилостни бактерии в дебелите черва. С годините те предизвикват бавно отравяне и разстройство на нервната система. Пръчковидният български бацил, твърди Мечников, създава неблагоприятни условия за развитието на гнилостните бактерии, с което забавя стареенето. По-късни изследвания доразвиват това откритие и доказват антибиотичните свойства на българското кисело мляко, както и способността му да лекува стомашно-чревни заболявания и гнойни възпаления.
Лактобацилус булгарикус отдавна се е превърнал в метафора за българската действителност и за националната специфика. Как и кога се е появил по българските земи, не е ясно. В литературата по този въпрос могат да се срещнат различни догадки, някои свързват неговата поява с бита на древните траки, които били овчари и няма как да не са познавали киселото мляко. Други предполагат, че това е мутирал щам, който трайно се установил у нас заедно с прабългарите и донесения от тях кумис. Някои легенди свързват забележителните победи на Чингиз хан с киселото мляко, което било включено в разкладката на войската. Твърди се, също че българската му разновидност станала известна на запад още през XV в. след като някакъв арменски лекар излекувал френския крал Луи XI от тежко стомашно заболяване. Днес е сигурно, че Лактобацилус булгарикус е огромен национален капитал.
http://www.fama.bg/fama.php?pg=poleznoЗа повече сведения:
http://www.umc.bg/id-36/faq.html (
Въпроси и отговори от "Обединена Млечна Компания")http://bg.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_bulgaricus (
Уикипедия за Lactobacillus bulgaricus)
http://www.democrit.com/the_news.php?n=48 (
Луи XI и киселото мляко; статия за киселото мляко)
http://www.omda.bg/BULG/COOK/sirene.html (
Как да си приготвим кисело мляко и сирене)
http://www.potrebiteli-bg.com/food/kis-mljako.htm (
Резултати от дегустационни тествания)