Хлябът – нездрава традицияавтор Христо Раднев
Публикувано на 27-11-2009 в Здравословно хранене
Хлябът и изделията от тесто са основна част от диетата на съвременния човек, но малко хора знаят за вредите от тях. Те са бедни на хранителни вещества с изключение на минерала мед, който е токсичен при нисък прием на цинк.
Защо хлябът засища и ни се приисква филийка?
Въглехидратното съдържание на белия хляб е около 55%, оттам и пристрастяващите му свойства на високо-въглехидратна храна – чувство за бързо засищане при глад. В различните сладкиши и торти има дори още повече въглехидрати. Преминавайки през стомаха и червата, хлябът запазва плътността и голяма част от обема си, създавайки илюзията за ситост.
Защо хлябът запича?
Еластичността на тестото се дължи на протеина глутен, който е трудно смилаем и силно алергенен. Доказано е, че необратимо уврежда лигавицата на тънките черва, чрез автоимунна реакция на организма. Глутенът се намира в зърната на пшеницата, ръжта и ечемика. Използва се масово в хранителната индустрия като стабилизатор, а в миналото се е използвал като лепило (glue – лепило). При попадането на глутена в храносмилателната система се образуват глутенови екзорфини, които прекъсват чревната перисталтика. Ограничаването или премахването на храните съдържащи глутен, значително подобрява стомашно-чревните смущения.
Психични проблеми
Глутеновите екзорфини имат психотропни свойства, които са свързани с аутизъм, шизофрения и други психични заболявания.
А пълнозърнест хляб?
Пълнозърнестият хляб съдържа голямо количество фибри, които хранят отговорната за редица заболявания, патогенна флора на дебелото черво, увеличават обема на изпражненията и дразнят чревната лигавица. Всичко това води до болест на Крон, синдром на дразнимото черво, дивертикулит, рак и др. Също така в зърното има фитична киселина и ензимни инхибитори, които сериозно натоварват панкреаса и предотвратяват абсорбцията на важни минерали като цинк, калций, магнезий и желязо. Единственият начин да се деактивират тези вредни съставки е чрез ферментация или накисване на зърната, което е твърде времеемък процес за днешния ритъм на живот.
Извод
Хлябът и тестените изделия са от храните, които трябва да се избягват, особено от хора със стомашно-чревни заболявания и диабетици. Те имат ниска хранителна стойност, вредят на храносмилателната система и блокират усвояването на редица важни хранителни вещества.
Ферментацията е най-ефективният метод за неутрализиране на фитичната киселина и ензимните енхибитори.
Използването на кисел квас при приготвянето на хляб е пример за ползотворна ферментация.
http://lichentrenior.com/hliabat-nezdrava-tradicia/Повече информация:
http://ezinearticles.com/?The-Dark-Side-of-Wheat-New-Perspectives-on-Celiac-Disease-and-Wheat-Intolerance&id=1818855http://www.westonaprice.org/foodfeatures/be_kind.htmlК. Монастырский – “Функциональное питание”
http://en.wikipedia.org/wiki/Glutenhttp://www.jbc.org/content/254/7/2446.full.pdf+htmlhttp://stanford.wellsphere.com/heart-health-article/hey-buddy-wanna-buy-some-exorphins/693472