Ето и
втората половина:
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400–Е495)
Номер/ Наименование/ Коментар
E400 Alginic acid извлича се от водорасли,използва се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове – предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401 Sodium alginate виж 400
E402 Potassium alginate виж 400
E403 Ammonium alginate виж 400
E404 Calcium alginate виж 400
E405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти
E406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използва като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и всладоледите
E407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с
етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua;използвасе взахаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадовзаместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в
Индия; намалява нивата на холестерола
E413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използувсе в храните, свързващо в козметиката
E414 Acacia извлича се от Acacia Sengal;
E415 Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416 Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител – има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417 Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се вЕквадор и Перу;използвасе в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420 Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза;използвасе внискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421 Mannitol изкуствен подсладител; използвасе в нискокалоричните храни
E422 Glycerol подсладител;използвасе в ликьори; бонбони; сушени
плодове, нискокалорични храни
E431 Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен(8)стеарат
E432 Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E433 Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E434 Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E435 Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E436 Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E440(a) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E440(b) Amidated pectin амидопектин
E441 Gelatine възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E442 Ammonium phosphatides – без странични ефекти
E450 Diphosphates Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви
E460 Cellulose без странични ефекти
E461 Methyl cellulose метил целулоза; може да причини чревни проблеми
E463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
E464 Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза
E465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза
E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти
E469 Sodium caseinate без странични ефекти
E470 Fatty acids salts соли на мастни киселини; забранени в някои страни
E471 Mono & di glycerides of fatty acids без странични ефекти
E472 Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти
E473 Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини
E474 Sucroglycerides захароглицериди
E475 Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти
E476 Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти
E477 Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти
E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol – няма данни
E479(b) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono– and diglycerides of fatty acids. Термически окисленно соевое и бобово
масло с моно– и диглицериди на мастните к–ни
E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат
E481 Sodium stearoyl–2–lactylate без странични ефекти
E482 Calcium stearoyl–2–lactylate без странични ефекти
E483 Stearyl tartrate забранен в някои страни
E491 Sorbitan monos tearate без странични ефекти
E492 Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастноразтворими субстанции
E493 Sorbitan monolaurate забранен в някои страни
E494 Sorbitan mono–oleate забранен в някои страни
E495 Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни
Минерални соли (Е500–Е585)
Номер/ Наименование/ Коментар
E500 Sodium carbonates Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
E501 Potassium carbonates без странични ефекти
E503 Ammonium carbonates дразнещ лигавицата
E504 Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид
E507 Hydrochloric acid безопасно в малки количества
E508 Potassium chloride по големи количества могат да причинят язва
E509 Calcium chloride калциев хлорид
E510 Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511 Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал)
E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави
E514 Sodium sulphates натриев сулфат – може да наруши водния баланс
E515 Potassium sulphates без странични ефекти
E516 Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик
E518 Magnesium sulphate има лаксативен ефект
E519 Copper sulphate
E524 Sodium hydroxide натриева осноова
E525 Potassium hydroxide калиева основа
E526 Calcium hydroxide без странични ефекти
E527 Ammonium hydroxide амониев хидроксид
E528 Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид
E529 Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества
E530 Magnesium oxide магнезиев оксид
E535 Sodium ferrocyanide без странични ефекти
E536 Potassium ferrocyanide без странични ефекти
E540 Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат
E541 Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат
E542 Bone phosphate костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
E544 Calcium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E545 Ammonium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E551 Silicon dioxide без странични ефекти
E552 Calcium silicate получава се от варовик и диатомит – антиацид
E553(a) Magnesium silicates магнезиев силикат
E553(b) Talc свързва се с рак на стомаха; типичен продукти – белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554 Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
E556 Calcium aluminium silicateизползвасе в млечни прахове; виж Е554
E558 Bentonite без странични ефекти
E559 Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти
E570 Stearic acid без странични ефекти
E572 Magnesium stearate без странични ефекти
E575 Glucono delta–lactone без странични ефекти
E576 Sodium gluconate забранен в някои страни
E577 Potassium gluconate без странични ефекти
E578 Calcium gluconate без странични ефекти
E579 Ferrous gluconate цвето задържащ агент;използвасе в
растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден
E585 Ferrous lactate – няма данни
Усилващи вкуса и аромата (Е620–Е640)
> >Номер Наименование Коментар
E620 Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
E621 Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се вконсервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622 Monopotassium glutamate монокалиев глутамат;използвасе солни заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623 Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624 Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625 Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626 Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуаниловкиселина; свързва се с подагра
E627 Disodium guanylate натриев гуанилат; виж 626
E629 Calcium guanylate калциев гуанилат; виж 626
E631 Disodium inosinate виж 626
E633 Calcium inosinate виж 631
E635 Disodium 5'–ribonucleotide както 626
E636 Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
E637 Ethyl maltol виж Е636
E640 Glycine & its sodium salt глицин и негова натриева сол
РАЗНИ
Номер/ Наименование/ Коментар
E900 Dimethyl polysiloxane – базирано на силикон
E901 Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903 Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904 Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини – може да инхибират абсорбцията на мазнини, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлват се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907 Refined microcrystalline wax забранен в някои страни
E913 Lanolin добива се от овча вълна
E920 L–Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921 L–Cystin вж E920
E924 Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925 Chlorine – в обработката на брашната
E926 Chlorine dioxide виж 925
E927 Azodicarbonamide – забранен в някои страни
E928 Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви – виж 210
E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване
E932 Nitrous oxide – безвреден в малки количества
E950 Acesulphane potassium
E951 Aspartame изкуствен подсладител, дава доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952 Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954 Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957 Thaumatin изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967 Xylitol овлажнител
E999 Quillaia extract емулгатор,използвасе в бирата и газираните напитки
E1100 Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200 Polydextrose безопасен в малки дози
E1201 Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент; при изкуствените подсладители
E1202 Polyvinylpolypyrrolidone – колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400–E1450 Starches Скорбяла – няма странични ефекти
E1505 Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото
E1510 Ethanol алкохол
E1517, E1518 Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол
E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент
От: [email protected]