Всички хора, които страдат от киселини имат един или два вида храни, които причиняват оплаквания. Тези храни са често срещани и допринасят за появата на киселини, тъй като те или дразнят лигавицата на стомаха, или отпускат долния езофагеален сфинктер (ДЕС). Работата на ДЕС е да се затвори напълно след като храните преминат от хранопровода в стомаха. За съжаление, някои храни, като шоколада, отпускат сфинктера, което позволява на стомашните киселини да се отдръпнат назад и да наранят деликатните тъкани на хранопровода.
Портокаловият сок е едно от първите неща които страдащите от киселини премахват от менюто си. За нещастие, по този начин те елиминират добър източник на витамин C, фолиева киселина и калий.
Кафето помага на повечето американци да започнат деня си. То може да доведе до киселини, тъй като кофеинът дразни вътрешността на стомаха, което увеличава производството на киселини. Дори безкофеиновото кафе е киселинно.
Шоколадът, учудващо за много хора, е чест причинител на киселини. Въпреки, че богатото на мазнини съдържание има нещо общо с това, шоколадът също така съдържа теобромин (съединение, което се среща в много растения, като какаото и чая), който отпуска ДЕС.
Алкохолът е „двойно зло” за страдащи от киселини, тъй като той често се консумира с други продукти, които предизвикват киселини, като например доматен сок и сода. Той увеличава производството на киселини и отпуска ДЕС.
Помнете, че газираните напитки предизвикват газове и оригване при много хора. Когато човек се оригне, малка част от смляната в стомаха храна се връща към хранопровода, което може да доведе до киселини и парене зад гръдната кост. Успокояването на киселините изисква няколко промени в начина на живот: диета, физически упражнения и намаляване на стреса. Независимо дали Вашите киселини се повлияват от вино или кафе, храни с ниско киселинно съдържание са добро решение.