На хартия: Технология на горчивата сладост – отрова в храните
Фабричните храни не са това, което бяха. За да го отчетем, дори не е задължително да сме добре информирани потребители, а е достатъчно да имаме запазен нюх и вкусови рецептори с богат житейски опит. Но ако сме информирани, ще знаем от какво е редно да се пазим, как да го разпознаваме и как да установяваме симптомите на вредните въздействия.
Някои хранителни стоки изгубиха обичайните си вкусови качества, тъй като за производството им например не се използва натурално, а сухо мляко и/или други заместители. Специфичните цветове вече се дължат на изкуствени химически оцветители, а не на яйцата или на плодовете. А няколко големи индустрии – свързани със сладкарските изделия и безалкохолните напитки – работят със „синтезирани“ подсладители, зад които се крие една горчива и все по-често отчитана статистическа реалност.
Чудо(вище)то аспартам
Сред най-опасните съставки в днешните фабрични храни и напитки е изкуственият подсладител, известен предимно като аспартам. Той има още над дузина алтернативни названия, като може би най-популярното у нас още от 1990-е години е NutraSweet, но също така се крие и зад наложили се търговски марки като Equal, Equal-Measure и Spoonful.
http://www.ivanstamenov.com/2011/03/2550/