Соковете е добре да се пият прясно изцедени, в домашни условия, със сокоизстисквачка. И да се пият веднага.
Такива сокове - става въпрос и за плодови и за зеленчукови, са годни 2 часа след изстискване. А ако искате за по-дълго съхраняване, то се разреждат с вода 1 към 1 и се държат в хладилник, но само в продължение на 12 часа. Зеленчуковите и плодовите сокове се усвояват от организма за 20 минути. Да добро общо състояни е добре да се пие по 2 чаши сок дневно. Но е добре соковете и да се разреждат поне с малко вода.
При хора, които имат проблеми с диабет или нарушен въглехидратен толеранс е по-добре да ползват повече зеленчукови сокове, по-рядко плодови (в плодовете има повече захар и тъй като соковете се усвояват много бързо от организма, нивото на захар се увеличава бързо, а при зеленчуковите захарите са по-малко). Това са ми заключения от собственото ми използване на соковете.
Пример за зеленчукови сокове -целина, червено цвекло, зеле, моркови, краставица, даже магданоз. Тези ги ползваме в къщи. Е, моркови много рядко цедим, те не ни се препоръчват за по-честа употреба, в тях също има доста високо съдържание на захари, както и в плодовете.
А от плодовите сокове най-вкусен е ябълковият. По една ябълка на ден - средно голяма (и по-кисела да е), е отлично средство за профилактика на целия организъм.