Автор Тема: Aритметични операции има в предметите на Варненското златно съкрови  (Прочетена 8979 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Прогресията на Фибоначи и аритметични операции има в предметите на Варненското златно съкровище

30 януари 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"


За проекта „Архео-Логика на свещените символи” пред Агенция “Фокус” разказа Христо Смоленов, един от инициаторите на идеята.


Фокус: Г-н Смоленов, разкажете за вашия проект?
Христо Смоленов: Изследователски екип под мое ръководство разшифрова послание на най–древната цивилизация. В екипа има математици, физици, крупен специалист по концептуално изобразително изкуство. Името на проекта е “Архео-Логика на свещените символи“.
Логиката не е канон, не е догматика, а инструмент на свободомислието. Всъщност тя е била едно от малкото оръжия на свободната мисъл векове наред, през повече или по-малко мрачни епохи. Била е и средство за решаване на парадокси, за разкриване на загадки и разшифроване на послания от други, далечни култури. Тези послания са като тестове за интелигентност на съвременния човек.
Точно така би следвало да се възприемат и някои забележителни артефакти от Варненските некрополи. В тях има не само концептуално изкуство, но и художествено оформени научни послания. Изобразени като свещени символи – силует на Великата богиня майка, златни фигури на бик с характерни знаци по тях, те са носител и на научна информация. Кодът им, който успяхме да разшифроваме, е гениално прост – просто гениален.
Всичко започна с изследване именно на пропорции. Те са общото между изкуството и науката. Именно пропорциите въздействат на сетивата и докосват усета за красивото. От друга страна много от най-важните закони на науката изразяват именно пропорционални зависимости. Вземете прочутия закон на Айнщайн за връзка между маса и енергия: Е = мс2. Маса и енергия са тъждествени с точност до константа, т.е. с коефициент на пропорционалност. Ние си поставихме за цел да потърсим постоянни, или често повтарящи се пропорции в свещените символи и артефактите на цивилизацията от Варна. Тази постановка на въпроса се оказа изключително плодотворна. Освен естетични, открихме и математически функции на символите и артефактите. Те изобразяват закономерности, които историята на науката документира 4, 5 и дори 6 хилядолетия по-късно. В някои от златните фигури откриваме числата от прогресията на Фибоначи, аритметични операции, геометрични фигури. Например правоъгълен триъгълник със страни 3, 4, 5 единици и в допълнение – още 9 правоъгълни триъгълника, вложени във фигурка на бик с размери 5,8 на 5,6 сантиметра. Същата фигурка може да играе ролята на транспортир, и дори да служи за ориентир при движение по азимут, тъй като в нея трайно са фиксирани еталонни ъгли от 90, 60 и 45 градуса. Съществува и друга група артефакти, чийто анализ с нашия метод дава впечатляващи резултати. Оказва се, че предмети, на които древните са приписвали свещен смисъл, имат същевременно практическо значение за определяне на посоката на движение. Те оправдават изрази като „ С бога напред!”, изразяват надеждата с божия помощ да се достигне до целта, защото практически, а не само символично служат за ориентация по звездите. Те служат за бързо определяне на посоката, например при навигация в бурно море. Накратко, осмислят свещените символи, включително и първите изображения на кръст, като действени ориентири с практическо значение.
Фокус: Как ще отговорите на тези, които ще Ви кажат, че е случайно, а не гениално?
Христо Смоленов: Аз съм човек, който уважава случайността и я цени в живота, но не разчита само и главно на нея. Освен култови форми на изкуство, предметите от съкровището са и художествени форми на наука.
Това е система от символи, в която има закономерност. Това дава основание да смятаме, че е наистина осмислена система. Съдържащото се в нея интелектуално предизвикателство прилича на тест за интелигентност, даден ни от онази цивилизация, преди 7000 години. Дали става дума за извънземни, които са се пошегували с нас, така както ние се шегуваме, изпращайки в космоса златни дискове с информация за достиженията на човечеството. Дали става дума за една изключителна цивилизация, загинала под вълните на потопа. Цивилизация, в която духовното развитие и интелекта са изпреварвали на светлинни години материалните условия на своята реализация.
Фокус: Имате ли логическо обяснение, ако е така както казвате, защо е загубено това знание и после и го откриваме наново?
Христо Смоленов: Самата наша цивилизация, в момента е в подобна драматична ситуация. В крайна сметка - уязвима е от неопитомимата природа. Възможно е Библейският потоп да се е състоял именно в акваторията на Черно море. Има версии, че провлакът, който е разделял Черно море, е бил пробит, а разположеното по–ниско Черно море е било залято от водите на Средиземно море или е повишило със 150 метра нивото си, заливайки цветуща цивилизация. Не случайно в американските екшън филми, когато говорят за бялата раса, казват – кавказки тип човек. Много възможно е тук да е люлката на онази цивилизация, която е понесала фаталния удар на потопа, но е успяла да оплодотвори близки и далечни култури. Това не са случайно подхвърлени хипотези...
Фокус: Какво искате да докажете с всичко това?
Христо Смоленов: Тръпката да разбулиш една загадка, сама по себе си е мотив. Но ние знаем, че с всяка разбулена загадка открива нова. Ще се върна към въпроса за характера на цивилизацията, която преоткриваме по такъв сензационен начин. Редно е да се знае, че най–малко 21 % от живеещите понастоящем в България, носят в гениите си връзката с онези хора, които са създавали и бранили въпросната цивилизация.
България трябва да промени по решителен начин образа обобщение, с който върви в европейски контекст.
Борбата за духа и престижа на България са тясно свързани с нашето оцеляване като нация и колективен интелект.
Затова са и усилията на екипа, който ръководя, и който е подкрепен от Ордена на Тамплиерите в България, Великия магистрален приорат Св. Иван Рилски, от Българското айкидо–общество и от различни неправителствени организации. Смятам, че е дошло време да заемем позиция в защита на тази цивилизация, която сме донесли в Европа.
Фокус: Каква е ролята на историята в това изследване?
Христо Смоленов: Смятам, че историята е това, което ни дава не само самочувствие, но и нови предизвикателства. Като гледаме звездното небе, виждаме история, защото голяма част от звездите, чиято светлина долавяме в момента, отдавна не съществуват. Всичко е история. Идеологията е история. Психологическата борба в съвременния свят, също е свързана с борба на самочувствие. Това са аргументи, почерпени от материалната и духовна култура на страните, които ние представляваме, и която носим в себе си.
Омръзна ми да слушам нихилистичен хленч, достигащ до културен мазохизъм. Иска ми се да дам кураж на много хора, които биха видели в това основание да се почувстват предизвикани да отстояват духовните си права.


Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Цитат
Редно е да се знае, че най–малко 21 % от живеещите понастоящем в България, носят в гениите си връзката с онези хора, които са създавали и бранили въпросната цивилизация.
Впечатляващо! Още едно доказателство, че прародината на българите е Балканския полуостров.
И, естествено, да отбележим и конспиративния елемент, който е в спонсорите - "Ордена на Тамплиерите в България, Великия магистрален приорат Св. Иван Рилски..."  :P
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Това не е доказателство че прародината на българите е тук. ТОва е доказателство, че имаме общо с хората,които са живели тук и нищо повече.


Но пък е много забавно когато някой изрази учудване че древните са бил интелигентни колкото нас. А това е нещо напълно нормално, все пак са хора също като нас.И постигат значителни неша с ресурсите с които разполагат, в някои отношения дори ни надминават
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Това не е доказателство че прародината на българите е тук.
Напротив, доказателство е.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен rado89

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 224
Много интересно интервю!Благодаря на Alien за което.
« Последна редакция: Февруари 01, 2009, 17:54:01 pm от Alien »
A Coward Dies A Thousand Deaths! A Real Man Dies But Once!! 2PAC

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
А Гил как ще коментираш тази част от интервюто, която по мое мнение е точно в съзвучие с някои други тези, които в другите теми ти винаги "оборваш" ?

Цитат
Много възможно е тук да е люлката на онази цивилизация, която е понесала фаталния удар на потопа, но е успяла да оплодотвори близки и далечни култури. Това не са случайно подхвърлени хипотези...

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Eдинственото,което статията казва е, че тук е имало много древна цивлизация. И че хората са били толкова интелигентни колкото и днес. Извънземна цивилизация едва ли. Просто между тогавашните хора и сегашните няма разлики по отношение на интелигентност и възможности за творчество. Но пък никъде не се споменават българи. Това, че дадена праисторическа цивилизация е живяла тук не ги прави българи. За да ги определим като такива са необходими находки,които да съответстват на културния, духовния и битови контекст на българите. А имаме просто един некропол с редица златни и други съкровища, имаме много древна цивилизация,но това не ги прави българи
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Да цитирам още един път за неразбралите:
Цитат
Редно е да се знае, че най–малко 21 % от живеещите понастоящем в България, носят в гениите си връзката с онези хора, които са създавали и бранили въпросната цивилизация.
Ако в момента някой, който живее в България, но не се  смята за българин, се освобождава от отговорността да носи въпросните 21% от гените на своите предци-българи.  ;)
Просто ... редно е да се знае!
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Здравец

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 156
За да ги определим като такива са необходими находки,които да съответстват на културния, духовния и битови контекст на българите.

На историческата конференция бяха предоставени такива и ти много добре ги видя.
Имам в предвид находката-смесена свастика от с.Ябълково, eдинствената такава намерена досега.
Свастика и сувастика в едно.
« Последна редакция: Февруари 02, 2009, 08:45:20 am от Здравец »
Благодарение на евреите Българското царство се разпада на части, благодарение на тях и турците из

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Тя доказва само че е имало древна цивилизация тук. Това,че в гените си носим тяхно наследство не ги прави българи, а прави днешните българи тяхни наследници. А пък за оная находка - нищо не я определя като българска.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 369
Ами предположения за такъв потоп има и в археологическия музей в гр.Китен.  :) Затова американците хвърлиха толкова долари в съвместните подводни арх. разкопки. Има и витрина с вертикален разраз на пластовете. Вижда се с просто око, че предметите от 5000 хил.г пр.н. ера са много по съвършенни от тези, от 3-тото хилядолетие преди н.е. Да, това може де е била много развита и то земна цивилизация. Лично аз смятам, че тя е била тракийската.
Колкото за връзките-не забравяме ли, че тук са живеели и траки, и славяни, преди идването на прабългарите.Ми ние сме наследници на всички тях (а и на гените им).През вековете толкова са се поомесили хората. :D  laugh
« Последна редакция: Февруари 02, 2009, 19:19:07 pm от Mirotvorec »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Понятието "славяни" е изкуствено, така че няма защо да ги броим изобщо, а траки=българи, така че ...   ;)
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Понятието "славяни" е изкуствено, така че няма защо да ги броим изобщо, а траки=българи, така че ...   ;)
защото?
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Христо Смоленов: Варненската цивилизация е оставила златните еталони на първата наука


21 март 2009 | 05:59 | Агенция "Фокус"

Христо Смоленов пред Агенция “Фокус” за златните еталони на първата наука


Фокус: Г-н Смоленов, преди време се ангажирахте с хипотезата, че в земите на днешна България се е зародила най-старата европейска наука. Как се развива вашата хипотеза и на нея ли е посветена новата ви книга?
Христо Смоленов: Заглавието на книгата е „ АРХЕО-ЛОГИКА" и тя излиза от печат през идната седмица. Мои съавтори в това изследване са Христо Михайлов и Владимир Божилов. Така че в отговорите си пред вас изразявам и техните виждания.
Ще покажем, че по нашите земи е възникнала най-древната наука на света. Тя принадлежи на цивилизацията, прочута и с най-старото златно съкровище. Става дума за находките от Варненския енеолитен некропол, открит през 1972 г. Възрастта му е определена чрез радио-въглероден анализ, резултатът от който е направо поразителен. Артефактите от културата Варна са от периода между 4600 и 4200 година преди новата ера. Време е да преосмислим представите си за праисторията на човешкия интелект. Всъщност, след откриването на цивилизацията от Варна, се налага да осъществим истинска революция на смисъла. Когато говорим за човека от каменната ера, трябва да се отърсим от високомерието и пренебрежителното отношение. Той едва ли е бил по-глупав от повечето наши съвременници. Това, че е живял в далеч по-трудни условия и се е справял с тях, за да оцелее, само засилва уважението ни към неговия интелект. Големият астроном Джералд Хокинс, известен с хипотезата си за Стоунхендж, пише следното: „Всяка книга за Стоунхендж или за кой да е от останалите мегалитни паметници трябва да започва с посвещението: На човека от каменната ера - криворазбран, оклеветен и подценен".
Нека да направим едно ново усилие, за да разберем логиката на неговото мислене, системата от знания, които са им позволили да оцелее. От тази практически ориентирана логика е започнала еволюцията на съвременната наука. И тя, както и праисторическото знание, далеч изпреварва материалните условия на своята конкретна реализация. И носи в себе си потенциал за нещо много по-голямо.
Фокус: Това ли имате предвид под термина архео-логика?
Христо Смоленов: Това е отправната точка. Респектът към мисленето на хората отпреди 7000 години е оправдан. Подкрепяме го с нови аргументи въз основа на стотици артефакти от Варненския некропол. Започваме интердисциплинарно изследване на тези предмети и представената в тях система от знания. За целта използваме както логически и математически средства за анализ, така и визуални евристики, т. е. елементи на образно мислене. Синтезът на научно и художествено-образно познание е характерен за цивилизацията от Варна. Смятаме, че именно тя е Първата европейска цивилизация. В това понятие влагаме не само критерии за наличие на обработено злато, социална йерархия и разделение на труда, но и още един съществен признак. Критерий за цивилизованост е и наличието на система от знания, която поставя основите на приложна наука. Културата Варна отговаря на това изискване, докато нито една известна култура преди нея не разполага с подобна система. Има и други огнища на култура с впечатляващи художествени образци, но що се отнася до научните еталони, то цивилизацията Варна е първа от досега известните в Европа, а и в света. Става дума за епоха, която предхожда с 2000 години Хеопсовата пирамида или Стоунхендж.
Варненската цивилизация ни е оставила в наследство не само най-старото художествено обработено злато. Тя разполага и със златни еталони, благодарение на които са изработени първите инструменти за навигация, за астрономически наблюдения или геодезични измервания, за движение по азимут и земемерство.
Фокус: Не се ли боите, че на някого тези твърдения могат да се сторят пресилени?
Христо Смоленов: Съзнаваме, че това е голямо предизвикателство. Готови сме да отговорим по достойнство на проявения интерес. Хипотезата ни ще получи потвърждения, които - надяваме се - ще разбунят духовете. За нас това не е самоцел, но има своя по-дълбок смисъл. Само така могат да се променят традиционните и до голяма степен инерциални виждания за първоучителите на европейската култура. Великите цивилизации имат своите велики предшественици, които често остават неизвестни или подценени. Разбира се, и това е белег за автентичност - колкото по-голяма е една истина, толкова повече усилия се правят за нейното премълчаване или преиначаване.
В предметите от Варненското съкровище има синтез на художествено и научно изящество. Именно тази цивилизация е открила прочутото златно сечение, числото, което го изразява и прогресията, станала известна през средновековието с името на Фибоначи. Нещо повече, тя е въплътила тези математически съотношения в златни еталони. Те са така майсторски изработени, че спокойно могат да минат за украшения - и досега са ги възприемали именно като украшения. Но зад декоративните им качества се крие научно съдържание и практически функции, благодарение на които хората от петото хилядолетие преди Христа са могли да се ориентират, да измерват ъгли с поразителна точност, да се придвижват в непознати земи и морета. Изработили са първите пергели и транспортири, уреди за навигация, свещени предмети с научно предназначение.
Фокус: Покажете за какви златни еталони става дума.
Христо Смоленов: Вижте например тези предмети, които се пазят в Районния исторически музей на Варна и в Националния исторически музей. Използвам случая, за да благодаря на хората, които ръководят и работят в музеите и в Института по археология. Артефактите наистина са прекрасни, освен другото и заради кода на златното сечение в тях. Двадесет века по-късно, в древния Египет, този код доминира художествените и архитектурни решения. Но за първи път в историята на цивилизациите срещаме златното сечение и прогресията на Фибоначи във Варненското съкровище.
Денка КАЦАРСКА

http://focus-news.net/?id=f11575

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27