Автор Тема: Създават изкуствено слънце?  (Прочетена 5732 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Създават изкуствено слънце?
« -: Януари 02, 2009, 11:58:02 am »
Създават изкуствено слънце?

02 януари 2009 / News.dir.bg
Американски учени твърдят, че са на прага на епохално разкритие, което ще доведе до създаването на изкуствено слънце. Според тях в най-скоро време те ще успеят да предизвикат атомна фузия.
Този експеримент на калифорнийските учени може да даде отговор на един от най-големите проблеми във физиката и да доведе до научна и енергийна революция, предаде БГНЕС.
През тази пролет в лабораторията в Калифорния учените ще създадат миниатюрна изкуствена звезда и ще се опитат да предизвикат термоядрена реакция. От минималното количество гориво, което ще получат, те искат да произведат температура от над 100 млн. градуса по Целзий и няколко пъти по-голямо налягане от това на планетата. Ако този експеримент бъде успешен, това ще бъде първата крачка към създаването и изграждането на електроцентрали на базата на ядрената фузия. Това ще означава още и създаването на неограничен източник на енергия. Химическият елемент, който ще бъде използван за предизвикването на фузията, е водород. Водородът е най-често срещаният химичен елемент във Вселената, съставлява 73-75% от нея и 10-тия по разпространение на Земята. Той има голямо значение за сегашното състояние на Земята - участва в състава на много органични съединения.
Учените, чиято лаборатория се намира в средата на най-големите лозарски масиви на Калифорния, искат да създадат същите условия като тези в сърцето на слънцето, защото "слънчевата фузия е източник на всички енергии по света" и дава решение на много въпроси и проблеми пред които е изправен света.


Ако не се лъжа имаше някакви предсказания "приписани на Ванга" свързани с пускане в експлоатация на  изкуствено слънце след 200 години или нещо подобно трябва да проверя  ;)

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #1 -: Януари 02, 2009, 12:21:20 pm »
Не може да е водород, а деутерий и тритий (изотопи на водорода).


Ако не се лъжа имаше някакви предсказания "приписани на Ванга" свързани с пускане в експлоатация на  изкуствено слънце след 200 години или нещо подобно трябва да проверя  ;)
И на мен това ми мина през ума, но ако говорим за изкуствено слънце, създадено от човек, то Юпитер е първия кандидат за целта ;)  Има достатъчно хелий за синтез, че превърнем ли го във второ слънце, ледовете на Европа ще се разтопят и тя ще стане годна за живот. Освен това ще имаме втора слънчева система в системата ;D  Луните на Юпитер ще са планетите :P

П.П. Интересно защо не споменават ИТЕР в новината :-\

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #2 -: Януари 02, 2009, 12:31:44 pm »
Забелязвате ли нещо важно - все повече се говори за водата като гориво на бъдещето, ето, предната новина беше за Заплаването на водата, сега за синтеза. Изглежда елита ни подготвя за промяна ;)

Неактивен UpsideDown

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 228
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #3 -: Януари 02, 2009, 14:23:01 pm »
Все пак трябва да ни кажат "достоверно" как ще вземат повече парички  :D

koruin

 • Гост
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #4 -: Януари 02, 2009, 15:43:56 pm »
Интересно...
А между другото никак няма да вземат повече парички. Все пак те си ги печатат и те си ги разменят после чрез борси и т.н. Това е просто игра за пред нас, още една форма на контрол, при това доста силна.

Неактивен UpsideDown

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 228
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #5 -: Януари 02, 2009, 16:03:46 pm »
Ама неможе все да печаташ и печаташ и да ги пръскаш наляво и на дясно/а тук сумите са огромни/,защото те се харчат и да няма последици.Последици под формата на разбутване на системата в която сме в момента,не че някой ще им държи сметка за тях.А колко по лесно е да кажат "Бензина отпада като гориво,ето ви как с вода може да се замести всичко" и/или "Направихме ви второ слънце,решихме енергийния проблем" за едното може увеличени цени,за другото данък,а може и двете.Те парите пак си остават форма на контрол.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #6 -: Януари 02, 2009, 17:49:19 pm »
Дори и да направят, дори и да удовлетворява всички енергийни нужди ще бъде на принципа - ние ти го даваме да го ползваш ама понеже има разходи по подръжката + огромни инвестиции, патенти и т.н. искаме еди колко си % от заплатата ти  така че разлика няма да има ако дори не стане и по- зле, щото то е ясно че енергията няма да се ползва  толкова да се топлите вкъщи а за "някои други нещица"  ;)Ако няма някаква по-съществена смяна на формата на управление подобен проект от сега го виждам като идеален начин за финансова зависимост - хем нормалните хора ще го платят хем няма да е тяхно а на някоя "корпорация".

BTW ,  скоро може да се очаква и  невероятното НАУЧНО откритие че въздухът е много мръсен (интересно защо ли) и трябва да се пречиства еждедневно - услужливи фирми веднага ще се намерят и ще си го плащаме като данък смет  ;)

Неактивен Black Adder

 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 782
 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #7 -: Януари 02, 2009, 18:15:06 pm »
BTW ,  скоро може да се очаква и  невероятното НАУЧНО откритие че въздухът е много мръсен (интересно защо ли) и трябва да се пречиства еждедневно - услужливи фирми веднага ще се намерят и ще си го плащаме като данък смет  ;)
Друга работа нямаш ли си, ами дърпаш дявола за опашката. :D Виждаш как набутаха катализаторите за колите преди години. >:(
А журналистическото писание, издигнало в патос 'създават изкуствено слънце' една подхвърлена някъде си новина, просто няма какво да се коментира.
За журналиста е все едно дали ще напише че някой се е запалил с газова бутилка или някой ще запали Юпитер. Важно е "да има новина".
На едно място даже заглавието беше
Цитат
Напролет ще ни "огрее" изкуствено слънце
Да плачеш ли, да псуваш ли - не знам. :(
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен astronomy

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 4
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #8 -: Януари 02, 2009, 18:39:53 pm »
че какво има да създадат изкуствен термоядрен синтез в малки количества, нали не мислите, че ще е нещо огромно :-\

Неактивен spirtbrat

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Относно: Създават изкуствено слънце?
« Отговор #9 -: Януари 02, 2009, 18:59:12 pm »
...Според тях в най-скоро време те ще успеят да предизвикат атомна фузия...

Добре де, тия защо говорят така, сякаш правят епохално откритие. За термоядрени реакции в контролирана среда (магнитни "бутилки") съм чел още в книги от 70-те години. Това далеч не е нова технология. Във Франция се строи международен експериментален термоядрен реактор и далеч не е първият. Има около десетина построени преди него с най-различни размери и начин на работа. Това, че учени правят експерименти с термоядрени реакции не е новина.
Това е от новините, опитващи се да направят нещата "модерни". Факт е, че много малко хора са чували за възможността за термоядрени електроцентрали и още по-малко хора се интересуват и следят напредъка на тази технология. Също е факт, че ITER ще струва адски много пари и обикновения човек реално няма да получи нищо от тази машина. Тя нама да произвежда ток за населението. Пък и защо? Както UpsideDown намекна, "Големите" нямат никаква полза от заместители на бензина (който те контролират) и от по-добри източници на енергия (които те не контролират). Печалбата за тях са тези 9-10 милиарда (които най-вероятно ще се окажат повече като преполовят строежа) за изграждането на реактора от техни фирми. Точно затова още при представянето на проекта разни хора възроптаха срещу идеята данъкоплатците да изплащат скъп експеримент. Нужно е разбунените духове да се успокоят със статии като тази, даващи идеи за това какво може да се постигне ако се овладее дадената технология. "Чиста и безплатна енергия" са обещанията, които трябва да успокоят хората за да продължат да си плащат мирно и тихо. А реално погледнато тази "чиста и безплатна" енергия няма да се реализира, ако не си платим прескъпо за нея. ;)
Като говоря за чиста и безплатна енергия - замислялили сте се защо възобновяемите енергийни източници станаха толкова често срещана тема напоследък? Скоро се е появила технологията или не е била ефикасен заместник на изкопаемите горива - НЕ. Първите слънчеви клетки са изобретени 1954, а фотоелектричния ефект е известен още от 19-ти век. Причината те и други технологии за възобновяема енергия умишлено да не бъдат финансирани и да не се говори за тях толкова много е събрана в един въпрос, зададен от Джордж Уестингхаус към Тесла - "If it's free to anyone, where do I put the meter?". Такава енергия нито може да се таксува, нито може да и се контролира количеството. Повишеният през последните години интерес към нея е поради появяването на все по-ефективни слънчеви клетки и вертови генератори. Технологията има огромен потенциал и въпреки влиянието на петролните магнати, лека-полека тя си пробива път.
Това не са празни приказки - преценено е за най-добра ефективност да се ползват комбинация от слънчеви клетки и ветрови генератори. Съотношението между тях се определя от това къде на земята се намирате и какъв е климата. За непрекъсната енергийна обезпеченост са нужни и батерии да складират енергията. Живота на една такава изградена система е около 20 години. За нашите стандарти цената е малко височка $3500 на член от семейството (300KW/h на месец). Сравнено с цената на родната електроенергия излиза, че за 7 години напълно се изплаща тази система. А ако извадим и сметките за парно през зимата и за топла вода през цялата година, времето за изплащане се свива съвсем. А ако ползваме и електрическа кола ($20 000 - $35 000 за модел с нормална големина, а не тип Трабант) елеминираме и разходите за бензин.
И това не са неща извадени от списание за научни открития. Говоря за технология която се внася в България.
За живеещите в къща е лесно, ама повечето хора живеят в блокове. Помислено е и за това - има панели и генератори, които се поставят на фасадата по същия начин, по който хората сега си поставят климатиците, а по-малките кооперации дори могат да се организират и да си сложат панели на покрива за да се захранват централно.
Замислял съм се ако таксиметрова фирма инвестира в електрически коли и собствена електроенергия, с тези си цени за превоз ще излязат на печалба много бързо и печалбата ще е голяма при условие, че не плащат за бензин. :)
Всичко това сега звучи малко странно, но е така защото не е "на мода". Хората усещат, че нещо е "готино", чак след като голям брой други хора го ползват по лични причини. Ако половината произвеждат енергията си сами, то и другата половина бързо ще си сложи слънчеви клетки на терасата :) Не е въпрос на пари - въпреки, че сме страна произвеждала собствени компютри, преди 10 години малко хора имаха домашен компютър, а още по малко имаха GSM за 500лв. Сега няма човек без поне 1 мобилен телефон и всеки под 40г има домашен компютър.
Малко се отплеснах :) Мисълта ми е, че винаги ще има такива евентуални идеи с които да зареждат надеждата на хората за по-добро бъдеще. Бъдеще, което е предназначено само за съзнанието на обикновения човек, и не е част от плановете на тези които управляват и контролират света. По този начин ни отнасят вниманието от вече съществуващите алтернативи, които не са им изгодни.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27