Спокойно бе момчета!
Имам такъв проблем!
И при мен е доста по-сложно, отколкото на самите вас!
Проблемът с тези мътнини, които НАИСТИНА се виждат само на светъл фон, или когато наблюдаваме двевна светлина влизаща през прозорец, го имам още от десет годишна възраст. Н. ме знае на колко съм години. Тоест, когато съм забелязал мътнините, и помен нямаше от мисли за мобилни телефони, компютри и всички чудеса на съвременната техника. Остава нездравословното хранене и от там незадоволителната функция на черния дроб. Плюс това в детската ми възраст съм боледувал много и съм приемал доста антибиотици. Заради тях зъбите ми днес имат тъмен цвят - от циклините.
Та така...
Проблемът ми не се изчерпва само с виждането на мътнини. Оказа се, че в дясното ми око има светло образувание, което се намира в стъкловидното тяло и пречи на светлината да попада в центъра на жълтото петно. В резултат с дясното око започнах правите линии да ги виждам вълнообразни, виждах предметите и буквите по текстовете почти с 25-30% по малки, цветовете започнаха да избледняват в централната област, където беше насочен погледът ми и вместо синьо виждах зелено - , но в периферното зрение всичко беше наред с цветовете. С една дума с двете очи виждах различно и много ми пречеше. Не казвам случайно пречеше, вече не е така!
Това беше много силно през 2004 година. По него време прочетох книгата на Мирзакарим Норбеков "Опитът на глупака, или как да смахнем очилата", в оригинал, щото още не беше излязла на български. Упражненията не са никак трудни, учат се доста бързо, номерът е да ги упражняваш всеки ден поне по 30-40 минути. Успоредно с това, карах жена ми вечер да ми капе по капка разстопен чист пчелен мед в дясното око в продължение на около два месеца, сълзи и щипе, но има полза. След като започнах да правя упражненията на очите, с преглеждане на ръководстовото по Хата йога на Венцислав Евтимов, открих, че той съвсем накратко разказва за АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ упражнения, които се практикуват от йогите, М. Норбеков нали ги е взел от източната медицина. След около месец практика ми се появиха първите проблясъци. Започнах да виждам по добре цветовете, линиите се изправиха, петната почти напълно изчезнаха, предметите и буквите се уголемиха при гледане само с дясното око. Иначе поради проблема с дясното око се влачи от детска възраст. Виждам с лявото око сигурно 125 % и поради това до 2004 година не съм обръщал внимание на проблема, докато не започна вече НАИСТИНА да ми пречи, защото виждах с двете очи различно, особено, когато гледах из зад ъгъл - с лявото око виждаш правилно предметите, а с дясното изкривено. След около три месеца, при виждане с дясното око на около 65-70% от възможностите му, започнах да се удивявам на напредъка си, при който вече спокойто имах възвърнато зрение на около 90%. Гледах си спокойно и вече нищо не ми пречеше да виждам нормално предметите.
Така нещата се движиха около година и половина, когато усетих, че процесът с влошаване на зрението отново започва. На третия месец след началото на упражненията ги спрях, защото започнах много напрегната работа в НОИ и след работа трябваше психически да разпускам, за упражнения вече въобще не мислех. И след година и половина отново започна влошение, което напредваше много бавно, главно поради напрягането на мускулите на очите, поради психическото напрежение и спонтантото стягане на мускулите на лицето и очите, при взирането в компютъра и съсредоточаването. Така продължавайки да се влошава деградацията на дясното ми око не се върна на предишното фатално ниво, а застана на около 75% и, О ... ЧУДО..., СПРЯ да деградира. Тоест, трите месеца упражнения си вършеха работата цели две години след като бях прекратил практикуването им. В момента съм на нивото от 2006 година и това ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ВСЕ ТАКА.
Каква беше главната полза? Ами много просто. С упражненията се постига волеви контрол върху очните мускули. И същността му се състои в следното. С упражненията учим мускулите на очите ДА СЕ ОТПУСКАТ. В един момент започваме да ги отпускаме съзнателно, когато гледаме например телевизия или четем дребни букви. Но бързо идва момент, когато този съзнателен рефлекс става несъзнателен и почти непрекъснат. Тоест, в голяма част от времето мускулите на очите ги отпускане несъзнателно. ОТТАМ СЕ ПОДОБРЯВА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО НА МУСКУЛИТЕ, ПОДОБРЯВА СЕ ХРАНЕНЕТО НА ТЪКАНИТЕ И ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ТОКСИНИТЕ, което е фактор за възстановяването на очните тъкани. След няколко месеца упражнения по 30-40 минути дневно бях достигнал нивото, когато само при поява мисъл за упражненията и на усещате на очите, усещах как като по команда очните ябълки се отпускаха и напражението им веднага спадаше. Трудно е да се обясни този процес, който тече за три-четири секунди, и при който ФИЗИЧЕСКИ се усеща, как цялата очна ябълка се отпуска; това трябва де се опита индивидуално; но подчертавам, че е изключително приятно усещане.
За желаещите да опитат ето и книгата на Норбеков. Успехът ви е в кърпа вързан!!! Вервайте ми!!!
Наближава моментът отново да подкарам старите упражнения, но за по-дълъг период от три месеца, когато определено ще възвърна 100% от зрението на окото си.
Panev,
Не мисля че ще имаш бързо подобрение от билковите отвари. Казвам това, защото в окото ти вече са настъпили физиологични промени. С химични вещества няма да постигнеш бърз ефект. Ако искаш да ускориш нещата, действай с принудително вкарване на тези химични вещества в окото чрез упражнения, защото, какво са упражненията, ако не принудително помпане на вените и артериите на окото. Окото само знае как да се излекува, трябва само да му се помогне. Аз също си капех мед в окото, НО БЕЗ УПРАЖНЕНИЯТА НИЩО НЯМАШЕ ДА НАПРАВЯ.
Мисля, че тази информация ще се окаже полезна и за Н.
Предполагам, че книгата, ако я няма в "Спиралата" може да се намери в друг български сайт, преведена на български.
Действате и не се отказвайте! Успехът ви е сигурен. Това ми го казва човек, постигнал малък опит в упражненията за очите на Норбеков, и то без да е участвал в група.
P.S. Очила не нося и никога до момента не съм носил. При очните прегледи с разширение на зениците, се оказа, че петното в дясното ми око не може да се излекува, както твърди медицината. Надявам се никога през живота си да не сложа очила... освен слънчеви с UV филтър и поляризация, хе-хе-хе...