Автор Тема: Търговия с лекарства  (Прочетена 6499 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен TheXLady

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Търговия с лекарства
« -: Декември 01, 2008, 19:44:16 pm »
Здравейте!
Искам да ви споделя едно мое убеждение относно един рекламиран и нашумял контацептивен медикамент. Казва се Ясмин и според всички реклами и писания в сайта на производителя, всичко е повече от превъзходно. И тук идва голямото НО, тъй като след известно търсене от моя страна открих, че ''великолепния'' контрацептив съдържа дроспиренон, който може да предизвика потенциални сериозни сърдечни и здравословни проблеми. Тук идва моето убеждение, че това е един от поредните начини за забогатяване на цената на ВСИЧКО!

Androctonus

 • Гост
Относно: Търговия с лекарства
« Отговор #1 -: Декември 01, 2008, 22:01:28 pm »
Всъщност сама си направила избора да го ползваш. Съвсем близко до ума е, че всяко средство  подобни действия има неблагоприятен ефект върху организма ти. амо се замисли, каква му е целта, как го постига и до какво може да доведе това.
Има случаи, когато тези "лекарства" помагат за някои проблеми, но не това е масовото им предназначение.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Търговия с лекарства
« Отговор #2 -: Април 10, 2010, 21:41:44 pm »
Българите купуват все повече лекарства :o


Въпреки кризата фармацевтичният пазар в България е достигнал 7% ръст през 2009 г. Продадени са лекарства за 878 млн. евро, като на болничния пазар се падат 152 млн. евро и съответно на аптеките - 726 млн. евро, съобщи пред журналисти в Правец Кунчо Трифонов от анализаторската компания IMS - България.

Прогнозата за 2010 г. е увеличение на продажбите с пет процента, като се очаква общият пазар да достигне 1.8 млрд. лева, съобщава "Дневник".

Нарастването на продажбите според Трифонов идва най-вече от повишената покупателна способност на населението. ;) За 2010 г. не се очаква ръст в болничния пазар заради постоянния натиск от страна на министерството на здравеопазването за намаляване на публичните разходи. В продадени брой опаковки също няма да има ръст, тъй като постепенно продажбите се изместват към по-скъпи терапии, смята Трифонов.

България отделя най-ниския процент в цяла Европа като публични средства за лекарства. През 2009 г. здравната каса и държавата са плащали 36.6% от цената на медикаментите. Прогнозата за 2010 г. е още по-лоша – 35%.

В същото време средно за страните от ЕС 85% от цените на лекарствата се покриват с публични средства. Според Кунчо Трифонов в условията на този силно ограничен ресурс в България трябва да има много силно участие на държавата в пазара на лекарства.

Представителят на IMS - България смята, че най-подходящият вариант за здравен модел в България е да се въведе държавно здравеопазване и да има не повече от 1 истински частен здравен фонд.

В САЩ 25% от приходите на здравния фонд гълта администрацията и това е нещо, което ние не трябва да позволяваме, каза Трифонов.
http://www.kafene.net/news.html

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Търговия с лекарства
« Отговор #3 -: Юли 10, 2010, 20:13:12 pm »
Сироп за настинка води до инфаркт

В Германия ще го продават само с рецепта


 :o

Лекарства против настинка може да доведат  до инфаркт, а мехлемчета за отпушване на  нослета за деца - до задушаване. Изводите са на Федералния институт за лекарствата в Германия. От института са категорични, че много лекарства срещу настинка може да изчезнат от аптеките на Федералната република, защото нанасят повече вреди отколкото полза, пише в. "Ди Велт".

 

"Заемаме се сериозно да оценим кои лекарства могат да се продават без рецепта.
Може дори да се стигне до тяхната забрана"
, заяви експертът от института за лекарствата  Улрих Хагеман.

Като опасни той посочва най-вече комбинираните препарати за настинка.

Те съдържат едновременно няколко действащи активни вещества срещу хрема, кашлица и главоболие. Това е "терапевтична глупост", обяснява експертът, защото само някои болни имат едновременно няколко симптоми.
Според Хагеман всеки симптом трябва да се лекува със съответния медикамент, за да няма странични ефекти като нарушение на  кръвообращението и влияние върху психиката.
Много спорно е веществото псевдоефедрин (Pseudoephedrin). Той често присъства в комбинирани препарати срещу хрема, грип и алергии. Във Великобритания и Чехия голяма част от тези препарати се получават само срещу рецепта. В Германия псевдоефедринът е част от сироп против настинка Wick MediNait, както и част от Aspirin Complex, които се получават без рецепта.
Псевдоефедринът служи като съставка за производството на забраненото обезболяващо Methylamphetamin. Заради свойството да стимулира обмяната на веществата и тонуса ефедринът в комбинация с кофеина и съставката ASS - ацетил салицилова киселина, се приема за допинг. Псевдоефедринът може да има силни странични ефекти като неспокойство, безсъние, страх, халюцинации, както и ускорено сърцебиене и повишаване на кръвното. 28-годишен мъж, който имал само хрема, преживява инфаркт, след като приема 60 mg псевдоефедрин. Често като страничен ефект се описва и възпаление на червата.
При децата и кърмачета са опасни препарати, съдържащи етерични масла, които могат да стеснят бронхите вместо да ги освободят и да доведат до задушаване или гърчове. Все повече специализирани списания за деца съобщават за подобни случаи. Например сп. "Chest" описва случай с мехлемче, което се намазва под носа на детето. При един случай бебе е откарано със задушаване в болница.

При опити с животни съдържащата се субстанция е показала, че повишава продукцията на слуз, която напълно запушва дихателните пътища.
Берлинският Федерален институт за оценка на риска предупреждава родителите внимателно да използват разтвори за инхалация и разтривки при малки деца. Често родителите ги бъркат с други препарати и ги дават през устата, което е напълно недопустимо, защото води до гърчове.

http://paper.standartnews.com/bg/

http://zigun.eu/nezhelani/index.htm

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Търговия с лекарства
« Отговор #4 -: Юли 19, 2010, 17:24:07 pm »
Не знам дали не е обсъждано другаде, но предполагам знаете койе най богатия човек на Балканския полуостров и 20-ти в света. Това новоназначилия се . . .опс "избрания" президент на Черна Гора. Богатството му е с неясен произход, което значи цигари, наркотици и най-вече лекарства. Това е и един от най доходоносните бизнеси у нас, сеща ли се някой как се казваха тези братя, които които контролираха апптеките, сега не се сещам.

А наскоро разбрах че собственничката на басейна в Панчарево го е построила с измъкване на пари от медикаменти за онкоболните, тази връзка на лекарства мутри и политици е най опасното нещо са обществото, излиза че като купува човек лекарства или си плаща осигуровките той пълни гушата на мафията и корумпираните политици
Soli Deo Gloria!

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Търговия с лекарства
« Отговор #5 -: Юли 19, 2010, 17:39:21 pm »
Пак аз, но преди малко забелязах интересен блог за медицина, прекалено е политически, тоест анти-ГЕРБ. но така може да се усети каква заплаха е срастването на политиката и лекарската мафия.
Все пак голяма част от нещата са реални факти особенно последния постинг със схемите за източване на пари както от здравната каса така и от големите фармацефтични компании.

http://thesensibleroad.blogspot.com/

Скандален конфликт на интереси на здравната министърка и компания

2010

Министър Борисова и към настоящия момент е участник в 6 клинични проучвания на лекарства. Фармацевтични производители за чийто продукти има клинични изпитания с главен изследовател - проф. Ана-Мария Борисова: Глаксо; Авентис-Санофи; Хофман ла Рош; Амджен; Мерк Шарп. Съпрузите на Борисова и на Ковачева са съдружници във фирма с името “Център за клинични изследвания “Ф. Олбрайт” ООД. До 21 май т.г. самата Борисова е била управител на фирмата, въпреки че вече е заемала поста министър.

В света се провеждат хиляди паралелни клинични проучвания на лекарства. Участниците са доброволци и това е последния етап на проучване на лекарство преди да бъде пуснато на пазара.

България е предпочитана дестинация за такива изследвания заради ниското заплащане на доброволците, членството и в ЕС и сравнителната лекота при манипулиране на резултатите.

В момента в България се провеждат 479 такива изпитания, като средната цена на такова изпитание е над 100 000 евро. Те се провеждат в болниците, като се използва болничната материална база и инфраструктура, но самата болница получава неповече от 20% от печалбата. Останалото е в джоба на ръководителя на изследването, а държавата, като собственик на болниците нехае.

Комисията за позитивен лекарствен списък - КПЛС се състои от 11 члена, като 7 се назначават от МЗ и по един от БЛС, БЗС, МФн и МТСП.

КПЛС е органът който определя кои лекрствени средства ще се плащат от държавата и с какъв процент на РЕИМБУРСАЦИЯ (възстановяване на средствата от държавния бюджет).

В отговор на запитване от депутата Янаки Стоилов към ИАЛ (Изпълнителна Агенция по Лекарствата) се оказва, че министър Борисова и към настоящия момент е участник в 6 клинични проучвания на лекарства.

Фармацевтични производители за чийто продукти има клинични изпитания с главен изследовател - проф.Ана-Мария Борисова:Глаксо; Авентис-Санофи; Хофман ла Рош; Амджен; Мерк Шарп.

Едновременно с това, за продукти на същите фирми, Министерството на Здравеопазването представлявано от същото лице,е сключило за 2010 г.
договори за над 50 милиона лева.Количествата по тези договори са в пряка зависимост от решението на министъра.

Настоящия шеф на Комисията за позитивен лекарствен списък КПЛС, доц. Васил Димитров и двама от членовете й - доц. Асен Дудов и доц. Русанка Ковачева. са попълнили декларации за конфликт на интереси на сайта на Европейската агенция по лекарствата. По българското законодателство “членовете на позитивната комисия трябва да декларират, че не участват в създаването, маркетирането и продажбата на лекарствени продукти”.

От това става ясно, че тримата са попълнили декларации с невярно съдържание. Европейските закони също така задължават регистрираните участници в клинични тестове да гарантират, че “от медицинска дейност, свързана със създаването, производството и продажбата на лекарства, не са получили през годината повече от 50 000 евро”.

Цената само на едно клинично изследване у нас обаче е минимум 100 000 евро.

Съпрузите на Борисова и на Ковачева са съдружници във фирма с името “Център за клинични изследвания “Ф. Олбрайт” ООД.

До 21 май т.г. самата Борисова е била управител на фирмата, въпреки че вече е заемала поста министър. На нейно място чак тогава е вписан съпругът й Стефан Кривошиев. Другите двама съдружници в “Център за клинични изследвания “Ф. Олбрайт” са Антони Георгиев, съпруг на Ковачева, и Александър Шинков.

Ето спавката от APIS:
ЦЕНТЪР ЗА КЛИНИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ Ф. ОЛБРАЙТ, Дружество с ограничена отговорност, ЕИК: 131238278 Състояние към: 21.05.2010 г. Управляващи Стефан Георгиев Кривошиев, управител
Собственици
АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ ШИНКОВ, ЕГН: съдружник , Размер на дялово участие: 33.33 %(1700 лв.)
Стефан Георгиев Кривошиев, ЕГН: съдружник , Размер на дялово участие: 33.33 %(1700 лв.)
АНТОНИ АНТОВ ГЕОРГИЕВ, съдружник , Размер на дялово участие: 33.33 %(1700 лв.)

Важно е да напомним, че сред пациентите на ортопеда д-р Антони Георгиев е министър-председателят Бойко Борисов след прословутото навяхване на глезена на тогава кандидат-примиер през лятото на 2009.

Източници предупредиха, че на заседанието на Министерски съвет от 15.07, доц. Русанка Ковачева ще бъде назначена за председател на КПЛС.

Напомняме, че КПЛС е първостепенен разпределител на обществени средства харчещ над 700 милиона лева от Държавния бюджет годишно.

Е, става ясно и друго - защо и кой е посъветвал премиера да предложи министерски пост на Борисова, макар, че нюансът с обикалянето по великотърновските пътища и вили и трескавото издирване на честни хора внасяше щипка романтика.
Soli Deo Gloria!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27