Автор Тема: Дзен-пробуждане  (Прочетена 3564 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Дзен-пробуждане
« -: Февруари 02, 2008, 19:58:55 pm »
УВОД

Ако сте постигнали просветление чрез дзен, ще откриете,че новия ви поглед към живота е съпътстван от още много проблеми. Ето как бихте могли да се справите:


Стъпка 1

Първото нещо, което осъзнавате след като сте открили дзен е колко глупав сте били преди това, преди да се събудите – това е, защото вие сте осъзнали, че сте били събуден през цялото време така или иначе, но просто не сте го знаели. Но не това е проблема. Това е само едно наблюдение и вие бързо ще се справите с него.


Стъпка 2

Най-големият проблем, който много от хората откриват, е че повечето хора, които ви заобикалят в ежедневния ви живот са все още „несъбудени” или непросветени. И като че ли вие сте единствения, който не е едно ходещо зомби, а всички тези ходещи зомбита си мислят, че вие сте този, който се е изгубил и объркал живота си. Това е същото като в епизод от Стар Трек, в който Спок казва: „В един ненормален свят, нормалният човек изглежда като ненормален...”
Не трябва да се опитвате да събуждате тези хора, но ако много го искате, се убедете, че знаете и „виждате” какво правите.


Стъпка 3

След едно такова пробуждане повечето неща изглеждат дребни и смешни, като работата ви например. И така, трябва ли да напуснете работа? Това наистина няма нищо общо с това дали сте събуден или не. Ако работата ви е гадна, то просто осъзнайте този факт, което всъщност ще се случи все някога. Може да решите да започнете друга, по-стойностна работа или просто да си останете на тази. Наблюдавайте се, какво точно правите и изберете пътя, по който искате да тръгнете.


Стъпка 4

Ако сте се чувствали жалко, мизерно преди да се събудите, то дори и факта, че вече сте събуден няма да го промени, вие пак ще се чувствате нещастник, това е естествен процес. Но да осъзнаете, че наистина сте такъв – ето в това е цялата работа. Ако сте жалък и нещастен то тогава си останете такъв. Ето това значи да се събудите – ако сте събуден ще го знаете.


Стъпка 5

Повечето хора, които се пробуждат имат съпруг/съпруга/приятел, който не е пробуден. Това, само по себе си не е проблем и вие нищо не може да направите. Помнете, вашия спътник е пробуден, дори и той да не го осъзнава. Връзките ви с тези хора ще си останат такива каквито са били и преди. Ще видите!


Стъпка 6

А политиците? Ако сте либерал и в същото време се пробудите за истината? Вие ще си останете либерал, освен ако не решите да се промените. Ако сте консерватор? Ще си останете такъв. И това няма да се промени освен ако не го пожелаете. Какво ще се случи ако сте били от умерените, в златната среда и умрете докато се пробуждате? Познайте – нищо няма да се промени, нещата ще си останат същите.           

               
Стъпка 7

Какво ще стане ако след като сте се пробудили благодарение на дзен и продължавате да медитирате и докато го правите един ден, златен балон от енергия влезе в стаята ви и ви каже, че е БОГ, който има много важно нещо да ви сподели? Какво трябва да направите? Просто слушайте какво ви казва БОГ и се отнесете към тази информация както бихте се отнесли към всяка една друга. Това не е голяма работа.


Стъпка 8

След пробуждането много хора започват да се притесняват от манията за величие и да си мислят, че са БОГ, но всъщност това няма нищо общо с тяхното пробуждане. Ако наистина вярвате, че сте БОГ може да избирате дали да потърсите професионална помощ или не. Зависи колко неприятности ви носи това. Но дори и да имате проблеми да повярвате, че сте Господ то тогава се оправете с това така както сметнете за добре.


Стъпка 9

Някои хора се притесняват, че след като са се събудили за дзен-истините, то като заспят ще забравят всичко. Това трудно може да се случи, защото всеки един от нас е пробуден за тези истини, въпроса е дали го знае или не. След пробужаднето си осъзнавате колко лесно сте го постигнали. Дори и да се върнете към стария си начин на живот ще бъде невероятно лесно да се пробудите след това отново. Може и да решите да го направите, ей така, за забавление. Всичко е наред, защото може да се върнете по всяко време.


Стъпка 10

А ако се чувствате измамен и тъжен след като осъзнаете, че дзен пробуждането всъщност не е нищо? Е, това е естесевен процес както казахме. Много от нас се чувстват глупаво понякога, за някои неща, които сме свикнали да правим. Ако се чувствате измамен, това не е нито добре, нито зле, това е просто да се чувстваш измамен. Вие също може да се чувствате много добре от факта, че сте се пробудил. И това е добре също. И какво от това?


Кен Корцзак

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #1 -: Февруари 02, 2008, 21:20:44 pm »
Хорус, защо не публикува това вчера, преди 27-те години?

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #2 -: Февруари 02, 2008, 23:38:14 pm »
Ами така се случи :P

Неактивен smehyrko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 43
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2008, 12:50:11 pm »
Някъде тук из този сайт имаше една фраза като мото "В спора се ражда истината". Оценявайки факта, че пиша във форум "Философски мисли" бих си позволил разсъждението, че в спора НЕ се ражда истината. В спора може да се родят неприятелски взаимоотношения, защото в един спор винаги ще има победител и победен. Нормално е победеният ако не публично, то поне вътрешно да възнегодува и да търси реванш.
Според мене там където има Философски мисли и размисли, добре е спорът да бъде заменен с разговор на въпроси и отговори на аргументи.
 
Та... така погледнато, ако може да изкажа разсъжденията си върху написаното по темата за дзен - пробуждането.  ....

Съгласен съм, че при евентуалното пробуждане ще бъде съпътствано от много ... ужасно много проблеми.
Не съм съгласен, че ще има бързо справяне със "стъпка 1". Проблемите ще се задълбочават след кратката еофория на новака в пробуждането.

"Стъпка 2" - Мисля си, че ако "видите" дето сте единственият пробуден и всички останали "заспали" ... значи не сте постигнали пробуждане, а нещо друго и много е вероятно наистина да сте зомби. Мисля си, че зомбиращият създава този илюзия у зомбито напълно съзнателно, за да изгради в помислите му "откъсване от реалността".

"Стъпка 3" - На въпроса "Трябва ли да напуснем работата си след пробуждането" ... ами зависи от работата. Ако работите работа изискваща стриктно изпълнение на заповеди и написани от хората временни закони - да, напуснете работа . Като пример .. военен, полицай, адвокат и др. подобни. Ако работата ви е творческа и позволяваща отклонения от общо приетите норми - не я напускайте.   Защото правилно е казано в Стар Трек ... „В един ненормален свят, нормалният човек изглежда като ненормален...”

"Стъпка 4" - Ако се чувствам жалък и нещастен ... то в никакъв случай не бих искал да си остана такъв. Защото защо ще ми е това тъпо пробуждане, ако ще съм нещастен до края на живота си. Трябва да съм много голям глупак ако искам да си остана нещастен. Това може да ми беде внушавано от зомбиращият и е доказателство за нечистоплътни попълзновения от зомбиращият с цел постигане на абсолютен контрол над живота ми. Постигането на щастие е вечно движещ мотив на всеки един човек към еволюция и хармония с Универса. Другото е ..бля-бля....

"Стъпка 5" - Повечето хора които се пробуждат и имат до себе си съпруг/съпруга/роднини/приятели .. и т.н. ... само по себе си не е проблем- да така е. Но в този Физически свят нищо не е само по себе си, всичко е взаимосвързано в една безконечна кармична верига. Да се разсъждава за обективните реалности като за консервирани и херметизирани кисели краставички е меко казано наивно. Защото връзките ми с близките хора в никакъв случай няма да са идентични преди и след пробуждането. След пробуждането в съзнанието и навиците а пробудилият се ще настъпят много големи промени, които ще предизвикат тотално изменение в навиците и поведението му. Което задължително ще бъде забелязано от най- близките му хора. И ако въпросният пробудил се не вземе под внимание този факт- тежко на взаимоотношенията му с близките хора. Защото вече ще имат коренно различни интереси и житейски виждания.

"Стъпка 6" - За политиците ... ще си позволя да прескоча тези ... лични разсъждения. Знам, че ще е интересно на четящите, но просто така искам в момента.

"Стъпка 7" - Никакъв златен балон от енергия няма да видите. Но ако вие "виждате" може и да го "видите" у някой наистина просветлен, но може и да не го "видите". Бог никой никога не е видял, но Божият син  и Божието царство... това е нещо друго. Всичко е въпрос на изкристализиране на понятията и съдържанието им.  А това е субективен процес достъпен за малцина достигнали необходимата Духовна висота и поради това недоказуем в публичен диалог. За това е необходима Вяра.

"Стъпка 8" - Ако наистина вярвам, че съм Бог, едва ли ще потърся професионална помощ. Бог може всичко, следователно, професионална психиятрична помощ не ми е нужна. Стъпка 8 следователно се обезсмисля сама ...

"Стъпка 9" - След пробуждането ми, ако действително съм го постигнал, едва ли бих могъл да се върна към стария начин на живот. А ако въпреки това се върна към старият начин на живот, значи не съм постигнал пробуждане, а нещо временно и илюзорно. Формулиралият Стъпка 9 явно не е наясно с Обективноста на Универса и прави изключително опасна грешка в разсъжденията си, като се опитва да убеди всички в собственните си илюзии по въпросите за дзен- пробуждането.

"Стъпка 10" -
цитат ....  "А ако се чувствате измамен и тъжен след като осъзнаете, че дзен пробуждането всъщност не е нищо? Е, това е естесевен процес както казахме."
Разбира се, че е естественно да се чувствате измамен, защото е точно така.
Защото Дзен- Будизмът е един егрегор и самият егрегор и последователят на този егрегор, не казват как да се излизе от капана на егрегорните ограничения. Дзен-Будизма е създаден за постигане на онази невидима нишка свързваща "учителя" с неговата "ръка", нефизически контролирана във времето и пространството.. сиреч нинджата с черна маска обезличаваща неговата неповторима Божествена същност преди да е нахлупил черната маска. С други думи дзен-пробуждането е една илюзия изкуственно предизвикана с цел обслужване на егрегора им ограничен от рамката "време- пространство".

Както казах по-горе не споря, а само разсъждавам във Форум "Философски мисли".
« Последна редакция: Февруари 03, 2008, 13:03:37 pm от smehyrko »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2008, 15:52:54 pm »
Истинският дзен и неговата същност по природа е едно от малкото "неща" на този свят, необвързано с егрегори. За разлика от обикновения ритуален будизъм. Дзен се отличава много.

Неактивен smehyrko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 43
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #5 -: Февруари 03, 2008, 17:19:48 pm »
Истинският дзен и неговата същност по природа е едно от малкото "неща" на този свят, необвързано с егрегори. За разлика от обикновения ритуален будизъм. Дзен се отличава много.
Това, така написано - каква цел има?
Да убеди мене, другите форумци или самият тебе?
Държа да поясна, че си загубих илюзиите в определен момент от физическото ми съществувание по един доста болезнен начин и мъчно неаргументирани твърдения могат да придобият тежест с голословието си.
Загубването на илюзиите е част от пробуждането, но нека не бъркаме пробуждането с дзен-пробуждането. Ако дзен-пробуждането е от Бога  / в което много силно се съмнявам / , да направи път на различните като алтернативна форма на проявление на Божествената Любов. Бойният "клуб" на дзен-будистите не е направен за демонстрация на Любов.
Има си и прилики и разлики в различните пробуждания.
Ще спра до тук с конкретизацията.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #6 -: Февруари 03, 2008, 19:46:27 pm »
Истинският дзен и неговата същност по природа е едно от малкото "неща" на този свят, необвързано с егрегори. За разлика от обикновения ритуален будизъм. Дзен се отличава много.
Нима има нещо, което да не е свързано с егрегор? Всяка идея, проявена и събираща последователи, които подхранват същата си е егрегор. Поне аз така си мисля.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2008, 21:03:35 pm »
Истинският дзен и неговата същност по природа е едно от малкото "неща" на този свят, необвързано с егрегори. За разлика от обикновения ритуален будизъм. Дзен се отличава много.
Това, така написано - каква цел има?
Да убеди мене, другите форумци или самият тебе?
Държа да поясна, че си загубих илюзиите в определен момент от физическото ми съществувание по един доста болезнен начин и мъчно неаргументирани твърдения могат да придобият тежест с голословието си.
Загубването на илюзиите е част от пробуждането, но нека не бъркаме пробуждането с дзен-пробуждането. Ако дзен-пробуждането е от Бога  / в което много силно се съмнявам / , да направи път на различните като алтернативна форма на проявление на Божествената Любов. Бойният "клуб" на дзен-будистите не е направен за демонстрация на Любов.
Има си и прилики и разлики в различните пробуждания.
Ще спра до тук с конкретизацията.

Това така написано има за цел да се себеизразя, защото смятам, че затова съм тук. Не за да ти правя впечатление или да убеждавам теб или някой друг в нещо си ;) смехурко, не си ли и ти затова тук, а покрай това и да научиш нещо ново ;) Както ти обичаш да казваш - лично мнение ;)
А поста беше провокирано от последното изречение от по-предният ти пост.
Бог не е любов, това е само едно от качествата му.

Истинският дзен и неговата същност по природа е едно от малкото "неща" на този свят, необвързано с егрегори. За разлика от обикновения ритуален будизъм. Дзен се отличава много.
Нима има нещо, което да не е свързано с егрегор? Всяка идея, проявена и събираща последователи, които подхранват същата си е егрегор. Поне аз така си мисля.

Именно, затова казвам "истинският дзен". Там за незначителен се определя дори Буда, за разлика от ритуалния будизъм, където е полу-обожествен. Няма ритуалност - няма колективизъм - няма егрегор. Писал съм го в основната статия за егрегорите още :)

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #8 -: Февруари 03, 2008, 21:48:47 pm »
Извинявам се, че влизам късно в темата, ама порастнах със "Зен и изкуството да се поддържа мотоциклет" (и ще си я търся пак от антикварна, че ми я откраднаха), но усещам някакво политикантсво тука, дето не ми харесва. Каква е идеята, ако не звучи много глупаво? Просто се опитвам да скъсам веригите на спора, че се загубих в тях... ;)

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Относно: Дзен-пробуждане
« Отговор #9 -: Февруари 03, 2008, 22:06:13 pm »
Каква е идеята на какво :P Принципно че не си могла да схванеш идеята май ще се окаже единственото хубаво в тази тема казано по дзен-ски :D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27