Автор Тема: Бялата и Черната ложи  (Прочетена 21097 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Бялата и Черната ложи
« -: Януари 18, 2008, 09:31:49 am »
По повод ледените блокове падащи от небето

http://xnetbg.com/new/forum2/index.php/topic,267.msg63074.html#msg63074

се отклонихме към природните явления като действия на доброто и злото (Бялата и Черната ложа или по-познати като Озирис и Сет). Слагам го в Религия, защото трябва за се приеме условно, че разсъждаваме върху две висши дуалистични сили обожествявани през историята.

Alien,

по повод падащия лед аз си мислех други неща прес последните няколко години. Първо започнах да трасирам природни катастрофи където има най-много замърсявания - като Мексиканския залив, където дори няма живи корали от вливащите се реки които влачат нитрати от американските ферми. Също цунамитата и вихрушките в най-мръсните и заразени зони на крайбрежията. След това обаче ми направиха впечатление "изборните" катастрофи при които вихрушки или град или ледените парчета за които говориш или пожари. При тях много интересно оцеляват някои и са съсипани други - и хора и имоти.  Под влияние на Петър Дънов, който твърди, че Бялата ложа действа със светлина и топлина, а Черната - със студ и мрак, започнах да следя природните катастрофи като действия на Бялата и Черната ложа. Например ледените парчета ще са атаки на Черната ложа, а пожарите - на Бялата ложа. Нощните атаки - на Черната, а дневните - на Бялата...

Да не забравяме, че вселената е ментална!

Не знам още дали съм на прав път, но мисля......

ultra 10x.108 :-*

Tina, интересни разсъждения, бих те слушал при една по-разширена теза :D

Едно разширение (е всичко в областта на моите теории разбира се - нищо сигурно - както писах размишлявам над Бяла / Черна ложа):

Ако приемем, че епохата на Кали-Юга (Черната ложа), свързана с жестока деволюция и потъване във злото съвпада и с ледниковия период, защо да не приемем, че сегашното глобално затопляне е свързано с еволюцията на човечеството към любовта и доброто (Бялата ложа)?

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Относно: Бялата и Черната ложи
« Отговор #1 -: Януари 18, 2008, 18:09:40 pm »
Дънов мисля че ги е описал много добре двете ложи и дори е дал и историческо инфо за тях - незнам дали си го чела  ;) Ако не си мога после да го сканирам от една книга  :P

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Бялата и Черната ложи
« Отговор #2 -: Януари 18, 2008, 22:52:55 pm »
Дънов мисля че ги е описал много добре двете ложи и дори е дал и историческо инфо за тях - незнам дали си го чела  ;) Ако не си мога после да го сканирам от една книга  :P

Да - бих искала Алиен - аз имам 10-тина книги на Дънов и откъснати споменавания за това, но явно не това за което говориш. Абсолютно съм съгласна с него независимо, че е малко и бих искала да прочета повече.

Другия ми източник разбира се са богомилите, макар, че те не наричат тези сили така, а Бог и Сатанаил. 

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Относно: Бялата и Черната ложи
« Отговор #3 -: Януари 18, 2008, 23:57:48 pm »
Ами може би си го чела това щом имаш различни книги от Дънов, но все пак така или иначе е по темата  ;)Не съм го оправял много така че може да има някой друга грешка  :P

В света, при появяването на човека, се явиха две школи от най-учените хора на човешката раса. Те се разделиха според възгледите на светлината и тъмнината. Едните твърдяха, че при светлината животът може да се поддържа по-добре. Другите поддържаха обратното: че при тъмнината човешкият живот може да се развие по-добре. Ония на тъмнината, казаха, че светлината може да се използува за един много малък и тесен кръг. Светлината никога не трябвало да се дава на всички. Те аргументираха, доказваха, че когато спи, човек трябвало в тъмнина да спи. И като се върти Земята, трябвало да има тъмнина. И те се разделили на две ложи: бели и черни братя, с противоположни възгледи. Едните казваха, че човек трябва да се ограничи  в затвор. Туй е тяхното учение. Другите казваха, че човек трябва да има пълна свобода, която да се ползува по убеждение. Следователно има два вида хора: едни, които вървят по правия път на светлината, и други, които вървят по пътя на тъмнината. Това са два възгледа за живота. Ти искаш да бъдеш враг - това е път на тъмнината. Ти искаш да бъдеш светия - това е път на светлината. Искаш да имаш знание и да го използуваш за себе си - ти си в пътя на тъмнината. Ти искаш да работиш за благото на ближния си - ти вървиш по пътя на светлината. Ти си ходил в оня свят, носиш блага оттам и искаш да ги опиташ само за себе си - ти вървиш по пътя на тъмнината.

Белите маги в бялата окултна школа, употребяват топлината против омразата, а черните маги употребяват студа като противодействие на обичта. Белите маги употребяват топлината за усилване на обичта, а черните употребяват студа за усилване на омразата. Ако ме запитате защо имаме студена зима, ще ви отговоря: тия две ложи - черната и бялата, действуват в природата. И според тоя закон, онези от вас, които сте наблюдавали какво е било времето, когато воюваха помежду си Централните сили и Съглашението, са забелязали следния резултат, когато Централните сили побеждаваха, времето всякога беше студено, а когато побеждаваше Съглашението, времето беше топло. И тогава от чисто окултно гледище ние заключавахме, че бялата окултна ложа беше на страната на Съглашението, а черната - на страната на Централните сили. Дали те знаят това нещо, или не, това е друг въпрос. При сключването на мира, черната ложа измени тактиката си и започна да действува върху Съглашението, а бялата ложа започна да действува върху Централните сили - размениха ролите си. Аз само мимоходом споменавам тоя факт. Положението, в което се намирате в даден момент, когато поддържате известна идея, може да бъде подкрепено или от бялата, или от черната ложа. Ако вие искате да се самовъзпитавате, най-първо трябва да определите откъде се дирижират идеите, които имате и които ви вълнуват.
« Последна редакция: Януари 19, 2008, 00:14:21 am от H. »

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Бялата и Черната ложи
« Отговор #4 -: Януари 19, 2008, 00:28:24 am »
А това го имам!  :)

Само, че аз го четох след Богомилите и си ДОЙДЕ много естествено на мястото!

Не е ли така за това което говорим?

Мога ли да си развинтя фантазията?

Черната ложа - съня / безсъзнанието и нощта.....предизвикват във хората депресии и желание да се "изключат" - да "заспят" използвайки алкохол, наркотици и зомбиращи шоута и ТВ програми.

Черната ложа е добре за НЯКОИ хора, но не за всички. На знам дали е много самоуверено да кажа, че уважавам и двете, защото те покриват интересите на различни хора.

Факт! - Ако човек вибрира високо енергийно, спи повърхностно и спи най много 2-3 часа на ден. Същия човек може и да не се храни с дни както и да живее със слънчева светлина.

Факт! - Ако човек вибрира на много ниско енергийно ниво (идва ми на ума енергията в гробницата на Бастет в Странджа - малко отклонение), то тоя човек е обикновено боец, но има нужда и от много храна, спане и енергия.

Ние живеем в дуалистичен свят - значи всеки от двата вида си има съдба и задача.

Идва ми на ум също как в древна България са се делели на Висш Цар-Жрец, Войни, Търговци, Майстори, Жреци и лечители....и останалите. Явно е било свързано с това в коя ложа могат да оперират по-добре - Бялата или Черната, но и двете са били необходими!
« Последна редакция: Януари 19, 2008, 00:29:49 am от Tina »

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Бялата и Черната ложи
« Отговор #5 -: Януари 19, 2008, 00:33:10 am »
Хм - още една мисъл:

Ако всички сме светии и искаме само да обичаме ближния, кой ще ни пази живи за да правим това?!

(Нали затова загинаха Богомилите - защото поеха твърде много по пътя на Светлината и забравиха тъмнината - войните които да ги пазят живи, за да обичат и лекуват!)
« Последна редакция: Януари 19, 2008, 00:34:22 am от Tina »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Бялата и Черната ложи
« Отговор #6 -: Януари 19, 2008, 00:56:46 am »
"Бедата" ни в този свят, е нашата дуалистичност. Дори ако трябва да кажа: "Доброто не е по-добро от злото", пак ползвам термина "добро", за да обрисувам идеята си. Кръга е затворен по невероятен начин и сме дотолкова ограничени в мисленето си, че ни е невъзможно да разберем много неща.

Как бихте разбрали кое е "добро", ако нямаше "зло"? Едно без друго не могат и двете са илюзия и целта ни тук е да преминем на над-полярностно разбиране. Бог (каквото и да е), не е "изначално добър" и "всеблаг". Бог съдържа всичко в себе си. Той е неутрален и не-полярен.
Светът няма да се оправи само с "любов" и "светлина" - химна на ню-ейдж.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Относно: Бялата и Черната ложи
« Отговор #7 -: Януари 20, 2008, 17:32:11 pm »
"Доброто" и "Злото" са учебни лостове, зададени в реалността на планетата Земя с определена цел. Извън пределите на Земята няма "добро" и "зло", а тяхното привидно противоречие се помирява "по един таен начин", както казва на някои места Дънов. И все пак, противоречието между "добро" и "зло" на Земята съществува, при това реално. Това съществуване на нещо, което отсъства в космическата безкрайност, е наложено поради особеното място на Земата в еволюцията на съществата, избрали да дойдат на нея. Земята е учебен център. И както в учебните чертежи ние често употребяваме спомагателни линии, кито да упътват ученика, въпреки, че в самите чертежи такива спомагателни линии въобще не съществуват, така и в етичен план на Земята съществуват учебните категории "добро" и "зло". Ако вие убиете за забавление едно невинно човешко същество, това на Земята безусловно е "зло". Ако вие безкористно спасите от глад, страдания или невежество същото същество, това на Земята безусловно е "добро". В космоса обаче, тези две действия не са нито "добро", нито "зло". Една причина за това е, че в космоса отсъства телесност, която можете да убиете, отсъства глад, който можете да утолите, отсъства невежество, което можете да просветите... Каквото и да се случи в космоса, то се случва заедно с целия низ от безкрайностни вариации около това случване и Великият баланс, за който говорят даоистите в Китай, остава равновесен. Тук на Земята това не е така, поне не за съвършения. Но станеш ли съвършен, ти вече не принадлежиш на тази Земя - отваряш се към пределите на космоса... Ето защо трябва да се разбере илюзорният, спомагателен характер на учебните категории "добро" и "зло", но заедно с това да не се забравя, че дори и спомагателни, те са реални за учебния процес и осигуряват неговото успешно преминаване. Самонадеяното зачеркване на тези категории рискува да постави в крайно затруднена ситуация въобразилия си ученик и може да го върне за "поправителен изпит" :D
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Бялата и Черната ложи
« Отговор #8 -: Февруари 01, 2009, 17:19:16 pm »
"Бедата" ни в този свят, е нашата дуалистичност. Дори ако трябва да кажа: "Доброто не е по-добро от злото", пак ползвам термина "добро", за да обрисувам идеята си.

Полюси?!  :-\

- Северен-Южен
- Здрав-Болен
- Щастлив-нещастен
- Ден-Нощ
- Престъпление-помощ
- Материално-Духовно
- Раждане-смърт
- Топло-студено
- Плюс-минус

(- Мъж-Жена  ;))

.................
« Последна редакция: Февруари 01, 2009, 17:22:43 pm от Tina »

Неактивен aldonea

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
 • От всичко достатъчно!
Re:Бялата и Черната ложи
« Отговор #9 -: Август 11, 2009, 12:57:22 pm »
 :) Смятам,че коренът на двете ложи е един и след грехопадението на човека(инволюцията) се разклоняват в сегашното положение.И от тук развитието надуализма и борбата м/у ИН и ЯН и всичко последващо от двойствеността успешно властваща. Но не бива да забравяме,едно мъдро същество е казал следното: "ЗЛОТО Е НЕИЗПОЛЗВАНОТО ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ДОБРО" :yes:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен merulious

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 548
Re:Бялата и Черната ложи
« Отговор #10 -: Август 11, 2009, 13:07:00 pm »
Аз не съм толкоз мъдро същество, но съдейки по наблюденията си, мога да кажа, че всичко съществуващо има смисъл и цел, поради която съществува. Следователно злото също има мисия сред нас и предназначение :blum2: Още повече, както каза и ти- коренът е ЕДИН!
« Последна редакция: Август 11, 2009, 19:34:21 pm от Mirotvorec »
...water can flow, and water can crash...

Неактивен deya

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re:Бялата и Черната ложи
« Отговор #11 -: Август 26, 2009, 15:11:58 pm »
Много хора правят зло, но не са в черната ложа, нали?
Истината е, че и те обичат. Какво? Според мен себе си на първо място. Също така обичат и други хора, а и други неща - като например похотта и злото, и властта.
Но не всички, които са похотливи са от черната ложа. Главната разлика е какъв е мотива - любов към другите или любов към себе си.
Има и средно положение, разбира се.
« Последна редакция: Август 27, 2009, 00:12:07 am от Mirotvorec »

Неактивен aldonea

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
 • От всичко достатъчно!
Re:Бялата и Черната ложи
« Отговор #12 -: Август 28, 2009, 12:03:57 pm »
 :hi: Казват, че ако не умееш да обичаш себе си, как ще обичаш другите ;)
Ако не умеем да ползваме свободата, как ще оставим свободни онези ,които обичаме?
Ако не сме свободни , как ще разрешим да се прояви същността ни?
Всеки е свободен да избира ТЪМНИ или СВЕТЛИ :hi:
Ето тази свобода според мен граничи с божествената любов,която е еднаква и за двете страни на барикадата ;)
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен aldonea

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
 • От всичко достатъчно!
Re:Бялата и Черната ложи
« Отговор #13 -: Октомври 17, 2009, 13:16:12 pm »
Много хора правят зло, но не са в черната ложа, нали?
Истината е, че и те обичат. Какво? Според мен себе си на първо място. Също така обичат и други хора, а и други неща - като например похотта и злото, и властта.
Но не всички, които са похотливи са от черната ложа. Главната разлика е какъв е мотива - любов към другите или любов към себе си.
Има и средно положение, разбира се.
По някога "дяволът" в лошотията си ни прави услуга и казваме:"да това беше малкият дявол" или "ЕЛА ЗЛО , ЧЕ БЕЗ ТЕБ Е ПО-ЗЛО"
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен deya

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re:Бялата и Черната ложи
« Отговор #14 -: Декември 22, 2009, 23:00:03 pm »
Да, съгласна съм. Болката е учител, но само когато можеш да я превъзмогнеш. А ти сигурна ли си, че няма да дойде ден, в който дяволът ще е ненужен и хората ще се учат по друг начин - все пак има прогрес, за който дяволът не е отговорен и който се дава от бялата ложа. За какво ни е дявол ако всички прогресират така?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27