Автор Тема: Мистерията на Голгота  (Прочетена 4222 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Re: Мистерията на Голгота
« Отговор #1 -: Март 29, 2007, 16:21:17 pm »
МИСТЕРИЯТА НА СВЕТИЯ ДУХ

Димитър Мангуров

“Има Един, който се проявява като Любов, като Мъдрост и като Истина. И цялата жива Природа говори за този Единия, Великия.” С тези вълнуващи думи Бодисатвата Беинса Дуно по категоричен начин ни посочи трите възвишени лица на Бога. Първото е Любовта, проявена в Живота. Второто е Мъдростта, проявена в Светлината на знанието, а третото е Истината, проявена в Свободата. Започне ли човек с Любовта като велика и мощна сила, душата и духът му се пробуждат и той влиза в реална връзка с физическия, с духовния и с Божествения свят, защото Любовта съдържа в себе си всички условия, методи и възможности за ПЪЛНОТО му развитие. Тя е СРЕДАТА, в която живеят съществата в безкрайното Сътворение и всички те знаят, че “Бог е Любов”, от която изтича Животът. Учителя казва: “Думите вечен живот подразбират разумното движение на душите; думата Бог - зародишите на Духа, условията, силите, законите в Природата, върху които се крепи този величествен ред на нещата; а Исус Христос - разумното начало, което излиза от Единния Бог и което НАСОЧВА и СЪХРАНЯВА ВСИЧКИ ЖИВИ СЪЩЕСТВА.” И още: “Елементът, който носи Живота в себе си, е Христос, а условията, които спомагат за проявяването на Живота, седят в Дух Свети.” Ето как само с няколко изречения Учителя по великолепен начин ни разкрива главната мистерия на Вселената - Мистерията на Любовта. “Самият Бог толкова възлюби света, щото даде от себе си в жертва най-хубавото, най-възвишеното - своя “единороден Син”, за да повдигне ония души, които ВЯРВАТ в Любовта”, казва Учителя, “защото само тя е вечна”. И продължава: „Всяко друго вярване е измама. Единствената истинска работа в света - това е науката за Любовта. Тя е великият обект на познание на душата. Едничка тя може да пробуди в нея скритите възможности. Свещеното Име на Любовта, това е магическият КЛЮЧ на безсмъртния живот, чрез който всички отрицателни енергии се превръщат в положителни. С него човек може всичко да направи. Това свещено име търсят кабалистите от всички времена.”

И ако Любовта е самата СЪЩИНА, то Мъдростта, която се съдържа в нея, представя ФОРМИТЕ на Любовта, изявени от Бога, възвишените духове и човеците на Земята. Бог ЧРЕЗ Мъдростта е създал Вселената. Учителя ни открива: “От първото докосване на човека с Бога у него се явява един изблик на Любов; той се превръща в извор на живот, който постоянно блика. И понеже този извор трябва да намери своя път на движение, явява се второто докосване на Бога - Мъдростта, за да ОЧЕРТАЕ пътя на това движение. Щом като Мъдростта изгрее в човешката душа, всяко нещо в ума отива на своето място. Всички идеи стават ясни, определени и идват в пълна хармония, защото Светлината е ДРЕХА на Мъдростта”. А на друго място: “Светлината е дреха на душата. Когато говорим за човека, подразбираме същество на Мъдростта”, т.е. Антропос-София. От света на Мъдростта изтича истинското, същественото знание. Нещо повече: “Тя е най-голямото и нетленно богатство, с което човешкият ДУХ може да разполага и само Божията Мъдрост може да го задоволи”.

Мъдрият човек е опитал и проверил всичко, което знае и само на него се открива Славата Божия. Само мъдрият може ИСТИНСКИ да слави Бога! Учителя е категоричен: “За да влезе човек в царството Божие, това зависи от неговото знание и Мъдрост, а не от неговата Любов”. Ала този път е най-трудният - пътят на Учителите. Мъдрецът живее без външен закон, а според оня ЖИВ закон, който Бог е написал в душата му. Оттук идват и всички страдания. Учителя ни предупреди: “Ти, който се стремиш към Светлината, чуй думите на Мъдростта: Искаш ли да усвоиш Божествената Мъдрост и тайните на живата Природа, казвам ти, няма друг път освен страданието. Докато съдиш, докато роптаеш, докато се оплакваш и философстваш, ти си далеч от Мъдростта”. За да отправи нашия поглед още по-нагоре с изключителното откровение: “САМО СВЕТЛИЯТ ПЪТ НА МЪДРОСТТА ВОДИ КЪМ ИСТИНАТА!”


Продължава наhttp://liternet.bg/publish5/dmangurov/misteriata.htm
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Мистерията на Голгота
« Отговор #2 -: Април 03, 2007, 15:34:37 pm »
А какво важно е станало там? Последният път като проверих е било място за изпълнение на екзекуции
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: Мистерията на Голгота
« Отговор #3 -: Април 21, 2007, 10:20:29 am »
"Мистерията на Голгота" - д-р Рудолф Щайнер

http://www.aobg.org/lectures/steiner/golgotha.html


Неактивен viper21

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Re:Мистерията на Голгота
« Отговор #4 -: Ноември 13, 2009, 21:42:12 pm »
има само една истина и тя е в светото евангелие ,всичко друго е от лукавия ,това е и наи голямата му победа да си мислим че има само материялен свят че е равен с бога ,всички виждаме ефекта от това и тои е пагубен ,ако допуснем царство на мамона това ще е краят на човешката цивилизация

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27