Автор Тема: Възходът на религиите  (Прочетена 5035 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zahary

 • Гост
Възходът на религиите
« -: Март 17, 2007, 21:38:39 pm »
От векове насам хората са търсили начини да направят живота си по-добър, по-хармоничен, по-осмислен. Това е и причината в първите новопоявили се религии на планетата да са въведени най-напред правни норми на поведение. Спомнете си при какви условия са били писани тези свещени писания- в пустини, сред пясъци, при пълна липса на хигиенни и етични норми. Дори обикновеното свещено обрязване, изисквано от закона се е извършвало с остър камък......Възниква въпросът какво бихте предприели Вие на мястото на Създателя, по какъв начин бихте постъпили за да направите тези хора по-добри? ЗА ДА ПРИЕМАТ ЗНАНИЕТО ВИ И ДА ГО ПРИЛОЖАТ ПРАВИЛНО. Без съмнение наложило се е да се поеме най-лекия, най-безобиден подход - въвеждането на правото като способ за частично овладяване на освирепялата тълпа....И все пак резултати е имало- изградили са се редица цивилизации една след друга, като всяка една от тях е приемала доброто от предходната и в крайна сметка тези правни норми се превръщали в етично-морален кодекс. Така правото се е обособило в религия...

Ако искаме обаче да разберем вътрешния смисъл на религията /която и да е/ не е достатъчно да се осланяме единствено на нашите понятия за външното /маргинално/ съдържание на този кодекс, а да проумеем мотивите за създаването му и крайната точка, до която би ни завело това знание. Само така ще се почувстваме освободени от мъглявото покривало на външните пориви на тази религия. Kакто знаем във всяко духовно творение има вътрешна /езотерична/ и външна /екзотерична/ страна, или рождение. Приемайки това разбираме на нещата ние се включваме във вибрацията на Първоизточника на тази идея /религия/, което от своя страна е гаранция за това, че сме я разбрали правилно......

Eто няколко цитата от Корана, свещената книга на мюсулманите:

„Наистина, изпратихме Тората /Свещен закон при евреите, Петокнижие, предадено на евреите чрез Моисей/ , в която са заключени напътствия и светлина. /Сура 5:44/.

„Ние дадохме на Иисус Евангелието, което съдържа напътствия и светлина, изпълняващи откритото преди него в Тора, както и напътствие и поучение за онези, които се боят от Бога. /Сура 5:46/

„В религията не трябва да има никаква принуда” /Сура 2:256/.

Приемайки и разбирайки езотеричното съдържание на религиите ние правилно асимилираме думите на Христос: „Ако те удари някой по дясната буза /удряйки с дясната ръка плесницата попада върху лявата буза/, обърни и лявата /разгледай своите грешки, прости на враговете си/, а също и на Мохамед /закона на талиона и вътрешната война /ДЖИХАД/ вътре в душата на човека.

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Възходът на религиите
« Отговор #1 -: Март 17, 2007, 22:16:22 pm »

Ако ще приемаш езотеричното направо забрави по-добре думата религия. Христо не е идвал да създава религия, Буда не е идвал да създава религия. Релгиите са създадени от хората за хората. Религиите са метод на контрол, за това са толкова много. В дъното им лежат едни и същи изопачавани истини, които различни хора в различно време са опитали да извъртят, за да ги използват в своя полза. Стига вече християнство, будизъм, ислям, стига глупави разделения. Има хора ориентирани към духовното и хора ориентирани към материалното. Средностатистически, никой никога не е ориентиран напълно към едното, но едното винаги преобладава. Това е. Всякакви останали определения съществуват само, за да създават разделение и да предизвикват конфликти и то на материално ниво - религиозни войни и сблъсъци от които човечеството е страдало достатъчно.

И въобще не е вярно, че религиите са дали на хората правилата и нормите. Сблъсък между светските правила и норми  и това което религиите са налагали има още от времето на пещерите, когато често, ако вождът е бил по-умен си е имал проблеми със шамана. Религиите само са спуснали покривалото върху хората, като са им втълпявали страх от неща които те не разбират и не могат да разберат. От това са се възползвали шаманите и жреците, защото религиите не започват с християнството и свещените му писания. Положението не се променя и до написването на Стария Завет, където народе се плаши от свещениците и водачите му чрез злия бог Яхве, Йехова или каквото му е там името, като така се държи в подчинение. Нещата се запазват и при Християнството, което няма нищо общо с оригиналното Христово учение. То е достатъчно изопачено и изкривено от създалите го, та да всява страх в хората чрез идеята за ада, първородния грях и какво ли още не. Така се продължава и до идването на инквизицията и гонението на вещиците и първите учени, които се опитват да отворят очите на простия човечец.

ПС: Абе в тоя форум се напълни само с религиозни фанатици, всеки се надпреварва да цитира библейски откъсчета!!! Админите спят ли?? Аз хубаво бях спрял да пиша, като други, ама то тогава ще останете да си дискутирате с възпитаниците на семинарията май? Току виж ви обърнали в правата вяра!!!  :o

« Последна редакция: Март 17, 2007, 22:51:54 pm от DreamCatcher »

Неактивен Petee

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 109
Re: Възходът на религиите
« Отговор #2 -: Март 17, 2007, 22:21:27 pm »
Няма религия, има учение.

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Възходът на религиите
« Отговор #3 -: Март 17, 2007, 22:30:47 pm »
Ти да не мислиш, че това дето го пише в Библията е истинското учение на Христос? Ако е така си в голяма грешка. Вярно основните начела са същите, но само основните. Библията не е писана от самия него,  даже не е писана от учениците му.
Я по-добре, ако имаш мнение малко го развий, понеже позицията ти не е много ясна.

Има и религии, има и учения. Учение на Христос е имало, учение на Буда е имало. Сега има религии с фанатизирани последователи, някои от които са готови до убиват в името на своите религии. Същите тези религии са изпращали кръстоносни походи, водили са джихати. Това има ли го в учението на Христос някъде, понеже аз не съм го зебялязал? Обаче го има в изградената от определени хора и групи, гонещи определени цели, религия.

Господа, съжалявам, ако това ви разбива мирогледа, но всъщност се съмнявам, че има чак такъв ефект. Вярвам, че където и който и да ви е учил на прекалена религиозност ви е промил мозъците достатъчно.
Пожелавам ви някой ден и вие да разбиете оковите и да прогледнете! Аз не съм грешник, не съм и безбожник, но не съм фанатик! Мир и любов на двама ви, и скорошно просветление!
« Последна редакция: Март 17, 2007, 22:49:49 pm от DreamCatcher »

Здравчо

 • Гост
Re: Възходът на религиите
« Отговор #4 -: Март 17, 2007, 22:42:46 pm »
Цитат
Това има ли го в учението на Христос някъде

Е па нали каза, че Библията не съдържа Христовото учение. Не съм запознат с друг вариант на Христовото учение, но съдейки по изключително правдоподобното и достойно за внимание евангелие на Юда, което за разлика от всички останали не е брутално изменено, за да служи на нечии интереси, що да няма точка "Избийте всички, които не са Християни"  :D

Религията е някакъв жалък опит за материализация и унифициране на едно чувство, каквото е вярата.
С това не казвам, че религията е нещо лошо, но по същество е много далеч от идеалната представа за вяра. Защото е  създадена от хората. А хората са боклуци.

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Възходът на религиите
« Отговор #5 -: Март 17, 2007, 22:45:18 pm »
Здравчо, Здравчо! За пореден път и не само от теб забелязвам, че хората в тоя форум не знаят какво е това риторичен въпрос за подсилване на даден текст. Освен това ми се струва, че си отрязал половината изречение, което е често срещан манипулативен похват в пропагандата. Какво точно искаш да докажеш?
Иначе си прав за другите работи.
« Последна редакция: Март 17, 2007, 22:47:49 pm от DreamCatcher »

Здравчо

 • Гост
Re: Възходът на религиите
« Отговор #6 -: Март 17, 2007, 23:00:48 pm »
Искам да докажа, че последната тенденция е, че когато на някой му изнася - Християнството се изкарва манипулирано. Когато на друг му изнася - то е в чистата си форма... Ето на, Християнството подтиква към Кръстоносни походи, щото е лоша религия.
Това последното не е конкретно към теб, DreamCatcher

Пък и не става дума за риторичния въпрос.
1.Ти казваш, че Християнството не е Христовото учение (грубо казано)
2.После казваш, че в Христовото учение няма подтикване към избиване на друговерци(грубо казано)
От 1 и 2 => ти от къде си сигурен, че в оригиналното Христово учение няма точка за избиването на друговерци?
:)
Но както и да е.

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Възходът на религиите
« Отговор #7 -: Март 17, 2007, 23:18:53 pm »
Всъщност работата е там, че в Библията също няма текстове за избиване на друговерци, а тя според мен се основава донякъде на оригиналното христово учение, до там до където е било угодно на нейните създатели в съответствие с техните цели. По-късно през средновековието нещата малко са се променили, но тогава е било трудно да се преправят всички библейски текстове и то с нещо толкова набиващо се. За това се е погрижил вече изграденият папски авторитет.
Следва да се направи заключението, че и в оригиналното христово учение не е имало подобни идеи. Все пак любовта и братството между всички хора, независимо от пол, възраст, народност е основата на това учение. От това някак си не са могли да избегнат до голяма степен и създателите на Библията. Все пак обаче са я обединили някак си със стария завет, макар дори в така написаният текст на Христос да се приписват думи укоряващи старата еврейска религия с нейния страх от бога, когато бог е любов. И най-вече, Здравчо се облягам на собствената си духовна същност и на интуицията си, за това в основни линии съм доста сигурен какво точно е имало в първоначалното Христово учение. Наречи го някакъв вид личен, езотеричен опит. Сигурен съм в това, както съм сигурен, че в Библията има противоречия, поради причинете за които тя е създадена.
Дано да съм бил достатъчно ясен, но когато нещата опрат до духовното трудно се обясняват лични преживявания и разбирания. Освен това съм забелязал, че ти си по логиката и точните науки, та може би наистина трябва да се избягва спора с теб по езотерични и религиозни теми. Постовете ми бяха насочени към господата Пепее и Захарчо.

Здравчо

 • Гост
Re: Възходът на религиите
« Отговор #8 -: Март 17, 2007, 23:28:52 pm »
Съвсем не съм по точните науки, това е друга тема.

Има писано срещу евреите, но това е най-логичното, тъй като именно това е била господстващата религия по времето, когато Християнството е започвало да придобива облик. Това е била религията, върху която е трябвало Християнството да се "наложи" най-напред. Или "утвърди" е по-правилна дума. Въпрос на среда, време, пространство.
Но да се каже, че ясна идея на Християнството е борба срещу юдеите, е грешно.
Не го каза ти, но такава теза се лансира често.

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Възходът на религиите
« Отговор #9 -: Март 17, 2007, 23:36:25 pm »
Аз пък лансирам идеята, че Хрисот или Исис, както и да му е там името, защото то е без значение, не е искал да прави никаква религия или група от последователи. Нито да измества някаква религия с друга дори. Просто е дошъл да научи хората на нещо, което те така или иначе са знаели дълбоко в себе си, но са го били забравили - всемирната любов. Другото, останало след него не е измислено и не е създадено от него, нито е било негова цел.

Прав си не съм казал, че е проповядвал гонение на евреите или нещо такова, та той самият е имал такова потекло. Просто е изкарал на показ дефектите на старият мироглед. Не е отказвал своята мъдрост ни никого, независимо от предишна религия или народност - това би противоречало на учението му за всемирната любов и братството между хората, като деца на създателя.

Интересно наистина къде си чул подобни тези, аз не съм ги срещал. Звучат ми като някаква странна смесица между нацизъм и радикално християнство.  :D

« Последна редакция: Март 17, 2007, 23:38:34 pm от DreamCatcher »

Неактивен ssass

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 71
 • Днес ще го докажа,а утре ще го опровергая
Re: Възходът на религиите
« Отговор #10 -: Март 18, 2007, 05:17:32 am »
Човешката природа до такава степен е изкривена, че може би няма връщане назад ... За лошо или добро, това не става по наша воля, а имено благодарение на религии , науки, общество ... че дори несъзнателно самите ние  подвеждаме тези след нас по черните пътища.
Това, което следва - осъзнато да приемем изкривената си природа, щото вече няма накъде повече да се самозаблуждаваме, а мисля малко са хората, които са способни да се отрекът от себе си.
Кое е по-лошо ? Да приемеш знака или да се отречеш от себе си? За едното знаем, че е непростимо, а другото е недопустимо.Да, отново това христянство или може би юдеизъм, или ислям , което всъщност е точно онзи пазар, който Исус Христос изгони от храма. Дребен битак в който имаш невероятната възножност да заменяш вярата, душата  си за място в рая или ако не, то за някакво подобие на земен рай преди пропадането в ада.Помнете ми думата, тези, които ви обичат, няма да поискат нищо в замяна, нито доверието ви, нито любовта ви, щото влюбеният не изисква, а дава.Поне според мен е така.

Дали това не е капан в капана ... Да дадеш всичко от себе си, дори най-скъпото ... Наистина ли, в този свят изграден от болка и страдание, само миг на щастие е достатъчен за да се дадеш и още повече да си готов да го направиш отново и отново, щото ако за някои любовта е вечна, то за нас хората е като преходна , а колкото повече се стараем да я задържим, толкова по-лесно ни се изплъзва.И всеки път тръгваме отново след нея с дваж по-голям стремеж и желание, готови да дадем дори това, което нямаме ...

Според мен, трябва да се дава, но с мярка, особено на хората, които обичаме най-много, за нещата, които обичаме най-много и за целите, които най-много искаме да постигнем.Ако дадем всичко ... никога не се знае от къде ще изкочи най-големия ни кошмар.
Религиите да говорят каквото си искат, не се чувствам длъжен, нито да обичам всички, нито да се пазя от омразата.Нито мисля, че е небоходимо, за мен важното е да помагам, а не да вредя. Мога да понагам и на хората, които мразя и силно се надявам да не вредя никому.

И всичко това е в името на чистата съвест ... за мен това е истинската религия, независимо, че дори и редно/нередно подлежат на някаква относителност и промяна ...основите са едни и същи.До тези изводи достигнах преди време, когато се позадълбавах на тези теми, всичко друго е пропито с объркващи противоречия и дори абсурди на места.
« Последна редакция: Март 18, 2007, 05:51:10 am от ssass »
Хаоса за едни е ред за други. „Summa sedes non capit duos.“ "Homo proponit, sed dei disponit." Пиян,

zahary

 • Гост
Re: Възходът на религиите
« Отговор #11 -: Март 18, 2007, 10:35:42 am »
Господа, с темата, която повдигнах нямах мнамерение да абсолютизирам функцията на религията, каквато и да е, разбира се, че при буквалното приемане на идеите на християнството, юдаизма, исляма и др. религии се стига до фанатизъм и поробване на мисленето на човека. Целта ми бе съвършено друга. Желанието ми бе да насоча разсъжденията на някои хора към вътрешното съдържание на религиите и към тяхния ЕЗОТЕРИЧЕН смисъл. Религиите не се появяват току така, слизайки от небето, за тяхното пораждане задължително съществува причина, а тя е вътрешният нравствен закон в сърцето на човека! Мисля, че е важно това да се разбере правилно.

zahary

 • Гост
Re: Възходът на религиите
« Отговор #12 -: Март 18, 2007, 11:00:32 am »
"И въобще не е вярно, че религиите са дали на хората правилата и нормите". Дали DreamCatcher е прав? Религията не е някакъв продавач на пуканки по булевардите на историята. Тя е имала и продължава да има социална и нравствена функция. Друг е въпросът дали и до колко това се забелязва от някои хора. А че съществува връзка между правни кодекси в хилядолетната история на различните страни и народи и нравствените ценностни системи на тези  общества не е мястото тук да доказвам.
Явявайки се на чисто материален план религията е длъжна да приеме някои характеристика на сферата, в която попада. В противен случай тя не би могла да пробие нито ден и не би могла да извърши своите програмни функции. Именно този момент се използва от хората на НЕЗНАНИЕТО. Помислете само- възможно ли е един морален човек да използва религията за користни цели? Не! А в ръцете на безкрупулен човек /фанатик/ тя се превръща в оръжие. Така че проблемът не е в това че съществуват религии, а в нечистите сърца на някои хора.

zahary

 • Гост
Cтара тибетска легендата за Вярата и Знанието
« Отговор #13 -: Март 18, 2007, 11:12:34 am »
В една стара тибетска книга се среща легендата за Вярата и Знанието. Желайки да се открият на хората, двете богини, които са жи­веели в небесните висини, приели форма; макар и идеална, тая форма била прилична на човеш­ката. . .

Техните имена били Вяра и Знание. Тях съединявали толкова тесни любовни връзки, че те дошли на земята тясно свързани една с друга и драговолно биха останали така завинаги. Ала, ма­кар и да не била възможна внезапната им раз­лъка все пак времето се показало онова ужасно оръдие, чрез което съмнението на хората мал­ко по-малко успяло да ги разлъчи. Те толкова страдали през време на земното си съществува­ние, че станали съвсем обезобразени, и им било не само невъзможно да се познаят една друга, но те дори усещали една към друга не­преодолимо отвращение. . . . А времето следвал своя неприкъснат вървеж. От върха на небесата, от където богините се спуснали към нас съединени в една мощ, Нирманикай се пригот­вял на свой ред да слезе върху земята. . . Нирма­никай- това бил духът на самопожертвуванието с мъничко покривало. И тия, що предрекли него­вата поява на нашата планета говорели, че той бил изкупителят на човечеството. . . Той не дошел да примери тия две небесни сестри, слезнали на подивялата земя, защото сам Едничният Дух на боговете се отдалечил от тях през време на тяхната разлъка . . . Тяхните тела били погре­бани и се преобърнали в гниещо вещество без признаци на разумен живот. Върху всеки гроб на двете небожителки, черпейки храна от съ­щата гнилота, покарало едно малко дръвце - едничек спомен на любовни връзки отъ миналото. Ала от къде е могло да се вземе тайнственото семе, от което е израстнало дръвцето? Върху гроба на Знанието дръвцето се превърнало в доста голямо растение, с безчислени клончета, които се нарекли "науки" със звучни и величави имена, но родени от гнилота те не могли да покажат nризнаци на ИСТИНСКИ ЖИВОТ. И всяко клонче, всеки листец, даже сух, получил име, без да се изключват и тия листица що изпадали на земята. Същото се случило и с Вярата. Така също израсло голямо дърво и неговите клони се назовали "религии", а безчислените листа били сектите, вярванията, присъдите на живота и смъртта. ... И когато се случвало да пада сух листец, на неговото място израствал нов зелен мъничък, а листата все се умножавали и умножавали. 3емните хора се изродили и станали толкова малки, че не могли да стоят и да гледат направо дърветата и, подобно на рояк микроби, били разделени на многобройни купчинки лазящи, по листата и само от време на време прескачащи от един лист на друг; те не мислели за сте­блото на дървото, нито дори за клончетата. . . . Такова е било земното кълбо, когато Нирманикай се въплътил въ тяло, подобен на един мик­роб човек, подобен на другите. Ала между другите същества е имало и такива, които още обичали да отправят очи към небето; те виде­ли как слизал от Горе вестителят на истинските Вяра и Знание. И когато видели тоя вестител, носящ човешка форма, не се излъгали и го познали. . . .

И от някои дървета се спусна­ли вярващи същества макар и нищожни, носей­ки в себе си тялото на Нирманикая и очаквай­ки докато детето Махатма (вьзвишен дух) се превърне на човек. Когато това се свършило, Той им заповядал да вземат търнокопи и мо­тики и да копаят при стеблата на дърветата. И направили те така, но жилците на дърветата, които се тревожели за своята безопасност, на­паднали на работниците, забавяйки им с това работата; работниците, обаче все пак съумели да дoвeдaт до край труда си. И когато почнали да се виждат корените, покрити с гъсти пластове гнилота- чревоточина от червеите на честолюби­ето, порока и невежеството, тогава се преобразили и възродили душите на работниците, и макар че загинал сам Нирманикай в борба, но мнозина оцелели твърди във Вярата и Знанието. И узнали те, че в духа Изкупител са били Bяpa­та и Знанието, които неразкъсваемо съединени, съставят заедно вечния Дух, Един и Heделим.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27