Автор Тема: Мария Магдалина - коя е тя?  (Прочетена 10805 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Мария Магдалина - коя е тя?
« -: Януари 30, 2007, 14:25:32 pm »
Младоженецът в Кана е Христос
Древни обичаи доказват брака на Исус и Магдалена, само съпругата помазва мъж


Рубенс е нарисувал Христос и Мария Магдалена в дружески разговор

Ако попитате когото и да е, коя е била Мария Магдалена, почти всеки би отвърнал: "Не беше ли онази блудница, на която Исус прощава и с която разговаря приятелски?" В действителност е странно, че нея винаги са я рисували с паднали дрехи. Но в Новия завет тя никога не е описвана като проститутка.
 Голямата бъркотия идва от прекалено големия брой Марии. Има друга Мария, от Витания, която измила краката на Исус с косата си. И има друга независима история в Галилея за някаква блудница, която също измила краката му със скъпото си масло и с косата си. Именно тя се идентифицира с Мария от Витания, защото и двете са направили едно и също, макар и в различни части на страната. И понеже всички са Марии, те се свързват с Мария Магдалена, за която се знае, че Исус изгонил от нея шест демона.
 Всички тези неща са събрани заедно в средновековното
 
определяне на Мария Магдалена като проститутка
 
 макар че няма и следа от доказателства за това. Погрешното мнение бе отречено най-накрая от католическата църква на Втория ватикански събор (1962-1965). Сигурните исторически факти за Мария Магдалена са много малко. Тя е спомената във всичките четири евангелия с името Магдалена, но няма казано много за нея. Тя била богата жена, подкрепяща Исус по всякакъв начин заедно с другите жени, застанали зад учението му. За нея се казва, че е срещнала Исус пред гробницата в сутринта на Възкресението. Тя също е стояла до кръста.
 И тук възниква другият въпрос - за истинската връзка между Христос и Мария Магдалена. Нека се абстрахираме както от провокиращите художествени интерпретации на Никос Казандзакис и Дан Браун, така и от църковните догми и да анализираме епохата, в която е живял Исус.
 Учениците му се обръщат към него с "равви", т. е. проповедник, равин. А е било рядко изключение по това време евреин равин да не е женен. Освен това еврейският закон повелява на Исус Христос като член на рода на Давид да се ожени и да има двама синове до 40-годишната си възраст.
 Косвеното
 
доказателство за това, че Исус е бил женен
 
 - може би наистина за Мария Магдалена, се намира в описанието на първото чудо, извършено от него на сватбата в Кана, разказана в Евангелието на Йоан. Мария, майката на Исус, казва на слугите, че трябва да направят, каквото той им каже - да донесат вино. А съгласно древноеврейската традиция единственият човек на сватбата, на когото било позволено да направи това, е самият младоженец...
 Изследователите често забравят, че създателите на християнството са евреи от I век. Техният светоглед е много по-различен от този на римляните от IV век, които са езичници, почитащи основно Слънцето. А именно те са съставителите и редакторите на християнската Библия. И те взели решението как да се практикува християнството в Римската империя, а оттам и в средновековна Европа.
 В древните култури
 
помазването е имало сексуален контекст
 
 Извършено от жена е било брачно право. Жената в действителност избирала своя партньор, помазвала го и те празнували своя съюз в брачната стая. По-късно цялото им обкръжение празнувало с тях.
 Мария Магдалена е описана да помазва Исус Христос по два повода с масло, наречено "спайкнот", което било разрешено да се използва само от хора от рода на Давид. В три евангелия тя не е назована по име. Но в Евангелието на Йоан буквално се казва, че жената, която е помазала Исус и е избърсала краката му с косата си, е Мария, сестрата на Лазар.
 В картината на Леонардо "Тайната вечеря" фигурата, определяна като Мария Магдалена, явно се наклонява в противоположна на Исус страна. И ръката на св. Петър, като че ли прерязва врата й, втренчен в нея или през нея по доста страховит начин. Това предизвиква интерес, тъй като в изгубените евангелия, много от които по-късно са възстановени и преведени, едно от силните свидетелства е, че
св. Петър е мразел Мария Магдалена
 
 Защо хората биха измислили съперничеството между свети Петър и Мария Магдалена? Защо някой, който просто е писал история, ще предположи, че Исус може би е оставил своето учение и дело на Мария Магдалена? Важността на Мария Магдалена изобщо не е изненадваща. Дан Браун чрез "Шифърът на Леонардо" привлича вниманието към факти като този, че Мария Магдалена може би е била партньор в създаването на християнската вяра. И наистина може тя да е избраният последовател на Исус - "Апостолът на апостолите".
 Тук идва ред и на тамплиерските митове. Легендата разказва, че Мария Магдалена и нейните спътници, пътувайки в лодката без храна, са донесли "кралската кръв" до бреговете на Франция, за да се смеси тя с тази на Меровингите - първата френска династия. Но кралската кръв не се носи в стъклена банка, тя тече във вените на дете. Какво се е случило с него не е споменато. Но то е символ на съюза на мъжката и женската енергия, залегнал в основата на християнската доктрина. И, разбира се, да легитимира божествения произход на френските крале.

Статията е от в. Стандарт - декември.2006г.

Какво знаем за Мария Магдалина ... има ли някаква "конспирация" около нея....?!

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #1 -: Януари 30, 2007, 15:05:21 pm »
готино.Естествено нещата далеч не се ограничават в нещата казани в тая статия
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен miamotobg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 175
 • Шинмен Миамото Мусаши
Re: Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #2 -: Февруари 15, 2007, 18:18:09 pm »
Аз не мога да разбера, кое е толкова важно , дали му е жена или не е. Пречи ли на божествеността му един брак или дори секс с Мария Магдалина. Знам, че каноничните христиани се премятат през кръста като чуят такова нещо, но аз не мисля, че това може да промени вярата на някого. Ако наистина вярваш в Исус, че е син божи, фактът на брака му не може да измени вярата ти, напротив даже може да я подсили. Това си е мое мнение. Ако пък наистина е бил член на сектата на есеите, не мисля че се е женил за Мария Магдалина, защото той е бил от посветените, а те не са сключвали брак. От друга гледна точка, ако ги е напуснал заради несъгласие с някои от идеите им, напълно е възможно да е направил точно напук. Така че, едностранен отговор май няма.Мисля, че по-важния въпрос е - Защо Църквата мълчи по повод женското Божествено начало. Дали връзката на Исус с Мария Магдалина не е точно символична. Ин и Ян. Въпросът си стои.
1. Не носи злоба в себе си. 2. Прави разлика между печалбата и загубата във всекидневието. 3.Развива

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #3 -: Февруари 26, 2007, 15:32:23 pm »
Гола красавица е на път да се окаже "дъщеря" на Леонардо да Винчи

Ако световно признатият изкуствовед Карло Педрети се окаже прав, скоро светът ще има възможността да благоговее пред още един шедьовър на Леонардо да Винчи. Картината носи името "Мария Магдалена" и за последните 100 години е била притежание на частни колекционери.

Според Педрети картината с размер 58 на 45 сантиметра, изобразяща облечената в червена роба, но с разголена гръд и прозрачен воал на корема Магдалена, е нарисувана от да Винчи, заедно с един от неговите ученици. Счита се, че тя е нарисувана през 1515 г. - 4 години преди смъртта на гениалния художник. През октомври картината ще бъде изложена в Анкона, Италия, за първи път от над половин век.

Досега изумително красивото произведение на изкуството е било приписвано на Джампиетрино - един от учениците на Леонардо, чиито работи могат да бъдат открити в някои от най-големите музеи в света, като Ермитажа в Санкт Петербург или лондонската Национална галерия. Директорът на Armand Hammer Centre for Leonardo Studies в калифорнийския университет, Карло Педрети, подозира, че това не е всичко.

"Тъй като качеството й е много високо, аз съм склонен да вярвам, че става дума за нещо много повече от картина, нарисувана от ученик, под вещото ръководство на майстора", казал е 77-годишният професор за Reuters в телефонно интервю. "Все още не може да бъде казано със сигурност, но това е моята позиция и аз съм подготвен да се заема с целия процес на лабораторни анализи и прочее". Според Педрети тази творба "има характеристиката на Джампиетрино, но многократно надхвърля неговите качества".

Досега "Мария Магдалена" почти не е показвана. Налична е черно-бяла нейна снимка, направена през 1920 г. във Виена. Последната изложба, където е била представена, е била в САЩ през 1949 г., а самият Педрети наскоро се е заел да я издири и я е открил в частна колекция в Швейцария. Изкуствоведът, който е посветил по-голямата част от живота си в изучаване на Леонардо, е предпазлив, но изпълнен с надежда, че интуицията няма да го подведе.

Той иска на картината да бъде направена инфрачервена рефлектограма - способ, чрез който тя може да бъде видяна "в дълбочина", или с други думи може да бъде видяна в различни етапи от нанасянето на боите. За целта се използват камери, снабдени с инфрачервени детектори. Педрети е казал, че ако бъдат намерени контури от скиците на картината, това ще е "изключително важно", защото скиците на Леонардо много лесно се идентифицират. "Все още предстои да бъдат направени анализи, които аз искам да видя, заедно с рефлектограмата. Забележително е, обаче, че е нарисувана върху непокътна дъска за рисуване, точно като Мона Лиза!", добавил е експертът.

Известно е, че Леонардо да Винчи не веднъж е оставял на свои ученици да довършват работите му. Счита се, че едно от копията на картината му "Мадоната на скалите" е нарисувано съвместно от него и Амброджио де Предис. Ако се докаже, че "Мария Магдалена" е излязла изпод ръката на Леонардо, макар и не изцяло, това ще бъде една от много малкото негови картини, изобразяващи голи жени. Друга такава е "Леда и лебеда".

Статията и снимка на картината :
http://avtora.com/news/nowini/gola_krasawica_e_na_put_da_se_okazhe_dushterya_na_leonardo_da_winchi

Неактивен aldonea

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
 • От всичко достатъчно!
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #4 -: Август 22, 2009, 12:18:12 pm »
 :)Да всеки има отговор, но има ли изобщо отговор този въпрос ??? Не е ли достатъчно да кажем както е казал Иисус "Да хвърли камък пръв онзи, който е безгрешен?" :hi:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #5 -: Септември 13, 2009, 10:10:07 am »
Бях на лекция за Мария Магдалена - жена и сподвижничка на Исус Христос, която също е проповядвала в Европа и е основала много църкви с истинското учение. (Не църкви като сгради, а групи.) Нейните госпели се наричали "Пътят" и са свързани по-късно с ученията на катарите, за които знаем че са наследници на Богомилите.

Когато Исус е бил разпънат на кръст трите Марии (майка, жена и тъща) са се молили под кръста и енергийно го балансирали да му помогнат да премине "бариерата". След това трите абдикират на брега на Франция и започват да разпространяват истинското учение. Дали Мария Магдалена е била бременна при пристигането си във франция, ще оставя настрана, но във Бавария е намерено полу-разрушено копие от един от нейните госпели. Този госпел не е достъпен още, но двама автори са получили достъп до него и са написали книга. На мен ми беше пратено копие от госпела, в което думите с прав шрифт са на Мария Магдалена, а наклонен - интерпретация на авторите какво може да е било на мястото на разрушените места.

Ако някой има повече време от мен, нека да помогне и да го преведе - цялото е 5 страници.

Госпела на Мария Магдалена се разпространява в групи, които се интересуват от балансиране на двете енергии - Ин и Ян, логическата и интуитивната, мъжката и женската - както и от възстановяване на женската енергия в света като път за оцеляване. За това е говорил и Дънов: "Повдигнете жената и тя ще спаси света!"
« Последна редакция: Септември 13, 2009, 10:10:57 am от Tina »

Неактивен merulious

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 548
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #6 -: Септември 13, 2009, 11:50:06 am »
Такова евангелие (не претендирам, че текстът е същият, това трябва да се свери!) мисля, че се намира и по нашите книжарници. :-X Но както казах, информацията трябва да се свери.
...water can flow, and water can crash...

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #7 -: Септември 13, 2009, 16:13:53 pm »
Мария магдалена, споменатата в Библията е възрастна жена роднина на Мария майката на Христос. Думата "магдалена" е някаква връззка с думата "маг", вероятно значи съпруга на Маг, нейния съпруг е Никодим, но нямам директни доказателства за това. Тя е помогнала на Мария при ражднето на Христос, видяла е преди това "Витлеемската звезда", което е само светлинно явление свидетелство за Христос, а не атмосферно или космическо явление. Тази жена е и помогнала за погребението заедно с Никодим съпруга си, като е извършвала и след погребалните юдейски процедури по мумифицирането на погребано тяло. "Маговете" отишли при Ирод в Ерусалим са именно Мария и Никодим.
Soli Deo Gloria!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #8 -: Септември 13, 2009, 16:43:30 pm »
Мария магдалена, споменатата в Библията е възрастна жена роднина на Мария майката на Христос. Думата "магдалена" е някаква връззка с думата "маг", вероятно значи съпруга на Маг, нейния съпруг е Никодим, но нямам директни доказателства за това. Тя е помогнала на Мария при ражднето на Христос, видяла е преди това "Витлеемската звезда", което е само светлинно явление свидетелство за Христос, а не атмосферно или космическо явление. Тази жена е и помогнала за погребението заедно с Никодим съпруга си, като е извършвала и след погребалните юдейски процедури по мумифицирането на погребано тяло. "Маговете" отишли при Ирод в Ерусалим са именно Мария и Никодим.

Големи простотии говориш. Жената се казва Mary Magdalene или Mary of Magdala.

А Магдала е град в Галилея. Маг означава "магьосник" само на български, нали се сещаш, че на други езици нищо не значи... Как си ги изсмукваш от пръстите подобни цветни историйки не знам. ???

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #9 -: Септември 13, 2009, 16:58:45 pm »
Не съм писал, че гръцкото маг е магьосник, мисля че е значи човек занимаващ се с погребване и балсамиране на покойници. Идеята че Магдалена е име на град е само предположение, което не се потвърждава от гръцкия текст. Проповедниците го ползват за да не се бърка с другата Мария от Витсаида.
« Последна редакция: Септември 14, 2009, 09:18:50 am от Mirotvorec »
Soli Deo Gloria!

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #10 -: Септември 13, 2009, 22:23:25 pm »
на базата на какво? На гръцки погребение(Ταφή) няма нищо общо с корена "маг".
На старогръцки също.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #11 -: Септември 13, 2009, 22:46:13 pm »
А! Пропуснах да ви пиша от лекцията, че "тъщата" е родила малката Мария Магдалена извънбрачно и са я затирили в Египет докато я омъжат за богат търговец на олово. Тя и Мария (божията майка) са били приятелки още като малки в групата на есените в Галилея. Повечето изследователи не вярват, че това са истинските им имена и най-вече, че Магдалена има някаква връзка с Магдала (това име не е съществувало за това място по това време). Според последните проучвания Мария значи богопомазана, а Магдалена - мъдра - тоест титли в обществото!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #12 -: Септември 13, 2009, 22:48:53 pm »
За времето си Мария Магдалена е била значима фигура в Галилея, нещо доста рядко за жена по онова време.

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #13 -: Септември 13, 2009, 23:33:31 pm »
на базата на какво? На гръцки погребение(Ταφή) няма нищо общо с корена "маг".
На старогръцки също.

На базата на това, че тя се занимава с погребването на най святото тяло, за целта е била намерена най способната жена за тази работа.
Soli Deo Gloria!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Мария Магдалина - коя е тя?
« Отговор #14 -: Септември 14, 2009, 09:07:23 am »
И как свърза думата "маг" с "човек, който изпълнява погребвания".

Мария не е "намерена" след като е умрял Исус за да го погребе. Тя си е била с него още като е бил жив. Какво по нормално от това тя да участва в погребението. Няма да викнат римляни да го погребват я... ще го погребат най-близките му. Ако въобще говорим за някаква смърт.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27