Автор Тема: Загадките на Австралия  (Прочетена 4855 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Загадките на Австралия
« -: Януари 25, 2007, 14:53:11 pm »
Австралия - страна на бумеранга, на кенгуруто и на магиите за смърт, е континент, изпълнен с мистерии. Попадайки в Новия свят, ние разбираме, че той е различен от местата, които познаваме. Австралийският пейзаж не е претърпял съществени модификации през последните геологически ери, а традициите са толкова дълбоко вплетени в бита на местните, че обединяват в едно цяло живота на индивида и стремленията на общността.

Една от загадките е свързана с произхода на коренното население. По този въпрос антрополозите не са единни. Според някои специалисти аборигените произлизат от японския народ аину, според други прародителите им са живели на о. Цейлон, а трети ги свързват с индийските дравиди. Езикът им не е родствен с който и да е друг език в света. Предполага се, че древните жители са пристигнали на континента преди около 30 000 години.

Аборигенската култура е все още неизчерпаема мина с изненадващи информации за етнографите, странна смесица между свещени символи и митология, магия и езотеризъм. Аборигените, които са останали около 40 000 души, имат съвсем различни възприятия за света от останалите хора. Те боготворят миналото, а поверията и ритуалите им са свързани с митичната епоха, наречена Времето на сънищата. Светилище на тази вяра е една огромна скала с изненадващи характеристики.

През 1873 г. изследователят Уйлям Госе открива в Северна Австралия серия от скални масиви с формата на купол. Сред тях изпъква по размерите си внушителна червеникава каменна маса, гигантски монолит с височина над 300 м и обиколка 9 км. През онези години министър-председател на Австралия е сър Хенри Айерс, затова в негова чест Госе кръщава откритието си Айерс Рок. Оттогава почти всички туристи включват в своя маршрут най-известната атракция на Новия свят.

По залез, когато грапавата повърхност на камъка попива червеникавите отражения на слънцето и дълги сенки се протягат между съзвездието от разломи и процепи, с които е осеяна скалната формация, цветовете оживяват и туристите разбират, че си е струвало безпокойството на няколкото часа път с автобус в сърцето на пустинята. Но те не си дават сметка какво представлява ритуалната скала за народа, населявал тези сурови земи хилядолетия преди пристигането на белия човек.

Според аборигените каменният монолит е кръстопът от света на съня, мястото, където през епохата на сънищата народите на кенгуруто-заек и на елмазения питон са воювали помежду си в битки, които са още живи в песните и в церемониите им. За коренните австралийци Времето на сънищата е като библейската Книга за сътворението. Митовете припомнят, че когато светът все още се е формирал, хибридни създания - наполовина хора, наполовина животни - са прокарали големите пътеки, които и до днес пресичат необятните австралийски пустини. Те са научили аборигените да оцеляват на тази враждебна територия, където водата не достига и слънцето за минути дехидратира човешкото тяло. Оттогава местните познават основно пустинята, знаят къде и как да се сдобият с вода и храна и живеят в хармония с околната среда. Всеки абориген е природен радиестезист и усеща инстинктивно водата от километри разстояние. Понятието Време на сънищата е тъй вкоренено в съзнанието и в традициите на туземците, че учените още не са успели да разберат значението му.

Белият човек е кръстил светинята на аборигените Айерс Рок, но те познават червения монолит под името улуру. Всяка пукнатина, всяка бръчка върху камъка има за тях особен смисъл, свързан с вселената на съня. Тъмно петно от влага върху една от стените например е кръвта на народа на змията, а специфични скални натрупвания са лицето на спящ праотец или гущерът канджу, търсещ своя бумеранг. Всичко наоколо разказва на кореняците за епичните битки, водени на това митично място.

Пещерите на улуру са пълни със свещени скални рисунки и знаци, които според легендите са издълбани от предците, живели в епохата на сънищата. Някои от рисунките са предназначени само за жени, а други само за мъже. Табу е да се поглежда към пещера, резервирана за членове на противоположния пол. В пещерата на кенгуруто Мала младите аборигени се посвещават в тайните на съня. Татуирани и изписани с охра, те се събират пред каменен постамент с формата на предшественик човеко-звяр. Ритуалът с посвещаването е особено жесток и цели да укрепи характера на младежа, призван да устоява на болката и съответно на трудностите на живота.

Табутата и магиите са така здраво вплетени в аборигенската култура, сякаш този странен народ е привнесен в нашия свят. Някои специалисти подхвърлиха хипотезата за далечни контакти с извънземни, с което до известна степен се обясняват аборигенските легенди за Времето на сънищата, както и изненадващите познания на коренните австралийци в областта на астрономията, конструкцията на оръжия и др. Проклятията за смърт и рисунките в пещерите на улуру също разпалват фантазията на изследователите, поддържащи извънземната хипотеза.

При проклятията за смърт вещугерите нангари използват парче кост от предната част на човешка ръка, което насочват към избраната жертва. Върху костта се издълбават свещени символи, после шаманът запява погребална песен и освобождава магията. Няма значение на какво разстояние се намира неприятелят, духът на костта го настига и отнема живота му. Занимаващите се с тази материя смятат, че омагьосването с кост е най-опасната от всички магии. Проклятието е толкова могъщо, че винаги води до смърт, освен ако нангари реши да помилва нещастника и прекъсне магията.

Според някои изследователи аборигените са потомци на жителите на т.нар. Атлантида на Пацифика, като далеч назад във времето Австралия е била част от митичния континент Му, разрушен след глобален катаклизъм. Останал хилядолетия изолиран от какъвто и да е контакт с други цивилизации, когато е открит през ХVІІ в., континентът е девствена територия с уникална местна култура, възприемаща Вселената и живота далеч от догмите и предразсъдъците на останалия свят. И макар че бързо е станал земя за завоюване, Новият свят и до днес не е асимилиран от европейската култура и пази непокътнати своите мистерии.= = = = = = = = = =
Малък речник на шаманска Австралия


* Бумеранг. Оръжие на австралийските аборигени, което поразява жертвата си и се връща назад. Шедьовър на аеродинамиката, бумерангът се прави от твърдо дърво и освен за лов се използва и като музикален инструмент в ритуалните церемонии. Да се хвърли бумеранг е истинско изкуство.

* Бунип. Бунип е демон, свързван с мистериозно животно, живеещо според аборигените в блатистите зони. Звярът има тяло на теле, глава на кенгуру и човешко лице. Разновидност на чудовището, подвизаваща се в езерото Александрина, има човешка горна част на тялото и долна част с формата на риба. Друг странен хибрид на Бунип е срещан сред блатата Тукербил. Съществото има по една глава на всеки от двата си края и се придвижва напред и назад в двете посоки.

* Крясък, който убива. Говори се, че някои шамани успяват да модулират вокалите в странен вик, който е в състояние да унищожи всякаква форма на живот в радиус от няколко километра. Изкуството на смъртоносния крясък се съхранява ревниво от посветените и се предава на малцина избраници.

* Моха Моха е друго чудовище, което според аборигените обитава някои от езерата на Австралия. Забелязала съществото, учителката Ловел го описва като кръстоска между змия, костенурка и риба. Било дълго около 9 м, а главата му била снабдена със силни челюсти и островръхи зъби. Макар че няма научни доказателства за съществуването му, криптозоолозите картотекираха съществото под името Chelosanria Lovelli.

* Му. Според някои изследователи Австралия е част от потъналия в миналото континент Му, а скалните рисунки в пещерите на аборигените са дело на съвсем друга култура.

* Омагьосване с кост. Магията за смърт на аборигените е едно от най-могъщите проклятия. Когато шаманът насочва костта към обречения, той със сигурност умира.

* Радиестезия. Аборигените усещат водата, където и да се намира тя, и знаят безброй системи за откриването й при екстремни условия.


Красимир ГЕОРГИЕВ, Евгени АЛЕКСИЕВ
« Последна редакция: Януари 25, 2007, 14:54:26 pm от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен mirage

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 96
 • Im omnia paratus
Re: Загадките на Австралия
« Отговор #1 -: Януари 25, 2007, 15:12:26 pm »
В книгата за Пиратите и тамплиерския флот бегло се споменава за някаква древноегипетска колония която е имало в Австралия, някакви древноегипетски статуу са били открити.

anna

 • Гост
Re: Загадките на Австралия
« Отговор #2 -: Януари 25, 2007, 17:23:14 pm »
  Геолозите  са  се  изказали, че  туземците- австралийци - съществуващи  сред  архаична  фауна  и  флора - трябва  да  бъдат  отнесени  към  дълбоката  древност. Цялото  окръжение  на  тази  тайнствена  раса, за  чиито  произход  етнологията  пази  мълчание, свидетелства  за  истинността  на  Езотеричната  гледна  точка. Както  казва  Jukes:
" Твърде  любопитен  е  фактът, че  не  само  тези  торбести  животни(млекопитаещите, намерени  в  Оксфордшар  сред  плочите  на  каменните  полета), а  също  така  и  много  раковини, като  например  тригониите, и  даже  някои  растения, намерени  като  вкаменелости  в  Оолитните  скали, много  повече  се  приближават  до  живеещите  днес  в  Австралия, отколкото  до  съществуващите  форми  в  която  и  да  е  друга  част  на  планетата. Това  може  да  се  обясни  с  предположението, че  от  времето  на  Оолитния(Юрския) период  в  Австралия  са  станали  по- малко  изменения, отколкото  на  други  места  и  че  по  тази  причина  нейните  флора  и  фауна  са  запазили  нещо  от  този  Оолитен  тип, докато  в  останалите  части  на  Глобуса  той  е  бил  напълно  изместен  и  заменен".
А  сега, защо  измененията  в  Австралия  са  били  по- малко, отколкото  на  други  места? Къде  е  основанието  или  причината  за  такова  "осъждане  на  забавяне"? Просто  защото  природата  на  заобикалящите  условия  се  развива  със  съответната  раса. Съответствията  царстват  навсякъде. Отживелиците  на  онези  по- късни  лемурийци, които  избегнали  гибелта, погълнала  тяхната  раса, когато  главният  Материк  е  потънал, са  станали  предци  на  част  от  сегашните  туземски  племена. Понеже  са  твърде  ниска  субраса, породена  отначало  от  животните, от  чудовища, чиито  вкаменени  останки  почиват  днес  на  мили  и  мили  под  коритата  на  моретата, тяхното  потомство  оттогава  е  съществувало  в  условия, подлежащи  на  ярко  изразен  закон  за  забавяне. Сега  Австралия  е  една  от  най- древните  страни  над  водите  и  се  намира  в  състояние  на  старческа  разруха, независимо  от  нейната  "девствена  почва". Тя  не  може  да  произвежда  нови  форми, ако  не  й  се  окаже  помощ  от  младите  раси  и  чрез  изкуствен  метод  на  развъждане  и  култивиране...

"ТАЙНАТА  ДОКТРИНА"

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: Загадките на Австралия
« Отговор #3 -: Януари 25, 2007, 19:40:06 pm »

* Крясък, който убива. Говори се, че някои шамани успяват да модулират вокалите в странен вик, който е в състояние да унищожи всякаква форма на живот в радиус от няколко километра. Изкуството на смъртоносния крясък се съхранява ревниво от посветените и се предава на малцина избраници.


Във филма "Дюн" бунтовниците имаха подобен вик. Слагаха едни неща на вратовете си и когато викаха можеха да разрушават и убиват. Вика беше нещо като "Зуум", но не съм сигурен.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
Re: Загадките на Австралия
« Отговор #4 -: Януари 25, 2007, 22:29:16 pm »
"Не знам как по друг начин да го изразя. Енергиите са толкова различни в Австралия. Търсенията и енергийните изисквания там са толкова различни от тук.
Да, така е. Тази част от Земята е изключително интересна. Има много потенциални качества на Галактическото ядро, които никога не са използвани другаде. Там също не са се научили да ги използват, но силата там е голяма и мисля, че си го усетил. Засега няма особено действие – все още е само потенциал, който не бил използван на вашата планета. При създаването й е имало нещо като “протягане” от Галактическото ядро. Имало е отпечатък, който се е превърнал в Земята, и областта на Австралия е била тази, която е била отпечатана, в известен смисъл. Това не се вмества в нищо, казано за вашата Земя – например Шамбала и т.н. Но тук говорим за енергиен отпечатък още преди Земята да е станала планета или да е получила физическо изражение. Така че тази област все още помни този отпечатък и е различна – в нея има Огън.

Защо бяхме там с моята приятелка Гленда?
Мисля, че Земята искаше да сте там и че това помогна и на двама ви. Несъмнено при теб е оказало оздравяващо въздействие, защото човек винаги бива излекуван в Огъня на Трансформацията. Има подобрение на състоянието на физическата ти структура. Усещаш ли това?
Да, силно.
Така че от лична гледна точка ти беше там, за да помогнеш на себе си. Никъде другаде на Земята нямаше да преживееш такова изгаряне, такъв процес на Огъня на Трансформацията. Той е по-силен в тази част на Земята. Затова има биологични видове, които живеят само там; много от тях не са могли да оцелеят на места, където няма този вид Огън. Тези, които живеят тук, не са могли да оцелеят там, където има този Огън, или все още не знаят как. Областта на Австралия може да изглежда неразвита, защото просто не използва своя потенциал. Ти отиде там и за да хармонизираш част от тази енергия в годен за използване формат, да построиш мост, така да се каже, между тази част и останалия свят.

Да, почувствах това.
Така че това е аспектът на поставената задача; а в личен аспект отиването беше заради излекуването – и то ти помогна много. Областта на сърцето ти е много по-стабилна (разбира се, трябва да продължиш да работиш върху нея), харесва ми. Сърцето ти има афинитет към тази област; живял си там много пъти. Бил си там, Браян, когато се е случило това отпечатване, за което говорих, и си го запомнил. Установил си много космическа връзка, когато си отишъл и отново си почувствал тази енергия. Това не означава, че преди не си можел да направиш космическа връзка, но сега сърцето е разпознало мястото. Било е в областта на идентичност с, бихме могли да го наречем, божествения еволюционен модел, където, ако не използваш Душата като своя идентичност (което ти не правиш), трябва да разполагаш с нещо друго, което да разпознае за теб модела, който твоята физическа структура да  използва. Ти не се идентифицираше достатъчно с Душата, за да позволиш на този идеален еволюционен модел да възприеме форма на физическо ниво, затова си намерил друг начин. Така че всичко е наред.

Това е въпрос на избор за мен; не е нещо, което правят всички Монади-Създатели. Обикновено те не идват във физическия свят.
Така е, но те идват, когато имат нужда да увеличат процеса на Създателя, за да го разберат по-пълно. Понеже системата работи по този начин, те също имат нещо уникално, което да дадат на физическата система. С други думи, едното не може без другото. По този начин ти стана част от физическата вселена, защото енергията ти е нужна, за да помогне за балансирането й. И също така защото е нужно ти да видиш творческия процес уголемен, за да го разбереш по-цялостно. Защо? Не обезателно защото имаш проблеми с него, а защото за бъдещите си отговорности ще имаш нужда да го разбираш по уникален, подробен начин, който няма да е необходим за бъдещите задачи на другите Създатели.
"
oт една книга
« Последна редакция: Януари 25, 2007, 22:31:11 pm от WhiteRider »

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Re: Загадките на Австралия
« Отговор #5 -: Януари 26, 2007, 12:44:19 pm »
Във филма е така, но в книгата не точно. Във филма изключително ефективните бойни умения на рода Атреидис са съчетани със странното оръжие с ултразвук, за да се получи цялата бойна техника, на която Пол и Джесика учат свободните. В книгата ги учат само на бойните умения, а такова оръжие няма. А Гласът, с който си служат от обществото на Бин Джезърит представлява команди с използване на различни модулации, думи и интонация, които подчиняват моментално този, към когото го използват. И да, можеха и да убиват с него.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27