То и без никой да загине пак си е някакво поднасяне на дарове. Ами тези камани дето ги хвърлят с агресия символно са си точно това. Хорицата могат да си мислят, че замерят Сатаната, но като го правят с озлобление, а не се съмнявам, че точно тако го правят, направо го радват. И какво по-хубаво от негова гледна точка, ако междувременно няколко стотин човека биват умъртвени поради религиозния фанатизъм на тълпата, която се бълска като невидяла, без дори да разбира в какво всъщност участва.

Ужасна работа.
Забележката за обиколките около църквите и къпането в Ганг съще е уместна до някъде. Вярно, там го няма това озлобление, но също се получават стълпотворения.Колко жертви е взела ганг през историята (от удавяне по време на религиозното къпане) пак поради блъскане. Сега на скоро даваха, как полицаите се опитвали да предотвратят подобни случаи и случаи на изгубване на възрастни хора и деца в навалицата. Естествено няма статистика до колко опитите им са успешни.
Нашето въртене около църквите също не е кой знае колко хубаво. И ние си имаме инциденти - главно подпалвания разни на бради и покривки, но чак до смърт не съм чувал да се е стигало.
Все пак съм на мнение, че каквото и да е, щом е съврзано с масово поклонение не е много религиозно. Ясно е, че всичко духовно е преди всичко личностно изживяване, а такова не се постига в тълпата и масата. Там се постигат други начини, поведението на тълпата е коренно различно от това на отделния човек, в тълпата се губят задръжките и човеке е по-податлив на външни влияние - независимо дали отпред ще му говори фанатичният религиозен лидер или фанатичният диктатор.
Чудя се колко ли германци е имало стъпкани на събиранията на Хитлер, знам за припаднали и др. леко пострадали, но за мъртви не съм чул, пък и да е имало едва ли някой е водил статистика.
Ами положението с рок концертите, там поведението на тълбата може да се наблядава най-лесно в днешно време, друго събитие подходящо за подобно наблюдение са президентските избори в САЩ - с плакатите, смешните шапки, и вечният избор на по-харизматичната личност, а не на по-стойностната и по-интелегентната. Не че виждам нещо харизматично в Буш, но те "братята" американци мислят явно по друг начин.