аве, то от дума- на дума и после хоп! Ще земат да направят някаква глупост! Хубаво си консолидираха членска маса и можеха да монополизират целият националистически електорат. Все пак, Сидеров не влезе заради своята личност, ами в доста по-голяма степен на org. като БГНС, Зиези-екс-quo, войните... Тия пенсионирани военни и полицаи са на 2-ри план. А според мен, БГНС бяха и са най-големите и най-известните. Нали Расате беше до Воленката колко време. БГ националистите са в уникална позиция, дето е заслуга на хора умрели преди повече от 1300 години! Доста от тези, които учат БГ история са потенциални членове на БГНС и националисти. Не казвам 100%, но самото знаене на БГ история и инфото идващо от сайт-овете в нета дават много силен порив. И това е всяка година! След всеки нов випуск! БГНС е в процес на оформяне и бидейки в такъв, лидерите трябва да търсят хора съc знания /виcшисти и т.нат/ и да консолидират членската си маса. В крайна сметка, ресурсите решават коя натиск група- като БГНС, ще има успех. Три са най-съществените ресурси: хора, пари и информация. Последното го нямат /инфо тук означава, ако бяха някакви тесни специалисти в дадена област/- пари , имат някакви види се, и хора- техният коз.
Hо като идват повече хора, те ще искат действие, а ефективното действие изисква консолидираност и вътрешна хармония вътре в движението, които с увеличаването на членската маса, ще изискат йерархична структура. А йерархичната структура изисква опитни хора- със знания, а практическото действие -- от специалисти. Имат ли потенциала БГНС да доставят добри вътрешни организатори и хора със визия? Види се, акумулират човешки ресурс- добре. Но какво ще стане, когато трябва да се смени властта с още по-демократична? Как така се сменя политическата система? Какво и кого искат да сменят? Ако нямат подходящите хора, които да организират периода след евентуалните промени ... не ми се мисли... Аз си мислех, че те ще изчакат няколко години още и тогава ще започнат да действат, по бавнo и по-предпазливо.
=
И така, БГНС /ГВАРДИЯ/ пак в акция и много добре си подсигуряват електората, ако си позволя да се изкажа по-цинично.
По-горе пак писах, че те са в много добра позиция, поради факта че всеки, който чете БГ история в училище ще бъде вдъхновен до степен позволяваща му да стане член на Гвардията.
Ето защо, тяхната инициатива е много хитра. Е, надали са я мислили по този начин, както аз я виждам цялата работа, но поне такъв ми се струва, че ще е ефекта. Предполагам, че тези мълчугани полека-лека ще се впечатляват от подобен род прояви и ще се идентифицират с Гвардиятаи в дългосрочна перспектива биха могли да са съпричастни към движението. С други думи, още от сега, Гвардия си отглежда електорат и по този начин ще отвлече този електорален поток към себе си, а не към другите партии.
Нямаше нужда да бързат толкова. Трябва време за да се консолидира едно движение. Колкото повече грижи се полагат по отглеждането, толкова по-добре. Проблемът е само, че ще се развиват поколения, чиято политическа култура ще е по-агресивна и ще е много важно тези националисти да са градивно настроени, а не деструктивно. Дали ще е така?
Другото хитро нещо е че Гвардията ще спре достъпа на която и да е друга потенциална националистическа организация, в което визирам АТАКА. Трудно ми е да кажа в момента, доколко ще пострада електорално АТАКА от разрива с БГНС. Въпреки това, едно е сигурно: ако Гвардията продължат и интензифицират тези прояви, то с времето ще "спрат кранчето" на АТАКА. Оттам, електората, който остане с Волен би останал в най--добрия случай на същото равнище. Следващите покололения, биха били по-склонни да са с БГНС.
Това все пак е проява само в София. Ефектът за който говоря, според мен зависи доколко Гвардията ще има финансовите и организационните възможности да я свърши тая работа. Другото нещо е, че подозирам, че може да има полова сегрегация: момчентата ще са по-склонни да са в Гвардията.