Автор Тема: Савската царица, Соломон, Кивотът...  (Прочетена 16231 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Савската царица, Соломон, Кивотът...
« -: Декември 15, 2006, 15:48:17 pm »
Името на Савската царица, което за някои е Македа, а за други Балкис/Билкис се преплита с това на Соломон и мистерията на  Кивота. Ето и малка част от информацията, която открих:

Преди близо 1000 г. пр. Хр. племето на семитите от Сава прекосило Червено море, поробило хамитските народи и се разположило на техните земи по брега на онази област, превърнала се по-късно в Етиопско царство. Корените на Сава лежат в териториите по югозападната част на Aрабския полуостров (днешна република Йемен), по сведения от различни източници възникнала около 1100 години пр. Хр. В началото Сава е управлявана от свещеници, а едва към края на V в. пр. Хр. съдбата на народа е поверена в царски ръце. Царицата на Сава има различни имена. Според ислямското предание тя се казва Билкис, а в етиопските източници е позната под името Македа.

В “Книга на царете” от Стария завет се крият сведения за някогашното посещение на царицата на Сава в двора на Соломон в Йерусалим. С помощта на различни загадки, чието съдържание не е достигнало до наши дни, тя искала да изпита легендарната му мъдрост. Македа останала удивена и много радостна от факта, че слуховете относно израелския цар са напълно вярни: "Истина се говори значи в моята страна за твоите дела и мъдрост! А аз не вярвах, докато не дойдох и не се убедих със собствените си очи. И виждам, че не бе ми казана дори половината от истината. Ти си по-добър и мъдър дори от разпространяваната мълва. Блажени са твоите хора, блажени са всички твои ратаи, които стоят около теб през цялото време и слушат думите ти!"

Много подробни описания на срещата на двамата антични монарха от два различни континента са направени в древната етиопска хроника от 13 век - Kebra Nagаst ("Величието на царете"). Описано е библейското възникване на човечеството, историята за Соломон и Македа, възникването на втория Заян (Zion) в Африка и залеза на Израел. Не е учудващо, че тези събития са разгледани толкова подробно: те са фундаментални за етиопската православна църква и династията на Соломон, които са продължили да съществуват и до днешно време с техния последен император Хайле Селасие. Книгата доказва израелския произход на законните етиопски царе, пътуването на табернакула (дарохранителницата) и изборът на Господ да сътвори земния си дом именно в земите на Етиопия. Табернакул, или преведено също дарохранителница, е мястото където става свещения контакт между човека и Бога. 
        
Соломон, цар на Израел и Юдея, е втория син на Батшеба (Batseba) и Давид I. Израелските царе били известни с това, че често се влюбвали и то в най-различни екзотични жени. Така бащата на Соломон ненадейно срещнал в една къпалня Батшеба, жена с възхитителна красота. Определено връзката им не се е осъществила лесно, тъй като жената била омъжена за един от войниците на Давид I, на име Юрия (Uriah). Царят преспал с Батшеба и тя забременяла, а той искал да потули случилото се и се опитал да направи така, че Юрия да е по-често в брачното ложе при своята жена. Но той се възпротивил, тъй като не му се нравeла идеята да стои вкъщи при жена си, докато неговите другари воюват.В отговор на това Давид I решил да погуби войника като го пратил на бой, където в една битка юнакът намерил смъртта си. След това, когато Батшеба вече била “свободна”, царят я взел за своя жена.
Първият им, извънбрачно заченат, син Absalom загинал по време на едно въстание, а на трона се качил Соломон, вторият им син, плод на вече узаконената царска връзка. Той управлявал от 961 - 922 г пр. Хр. По време на неговото управление царството достигнало най-голям мащаб. То се простирало от Euphrat до Philisterland и границата с Египет.
Нарастването на империята по това време се дължало преди всичко на силно развиващата се външна търговия. Соломон започнал строеж на свещен храм в Йерусалим и бил безкрайно уважаван от хората заради своята мъдрост. На него са посветени някои от древните писания от Стария завет: Мъдростите на Соломон и Песен на песните. След смъртта му царството не успява да удържи на нападенията на северните племена и се разпада.
За връзката с Кивота...
Етиопската следа се базира на Стария завет, където се упоменава срещата на Савската царица, владетелка на Шеба, със Соломон. Повечето изследователи считат, че митичната родина на Савската царица е съвременен Йемен. Но етиопската легенда поддържа, че тя е пристигнала от сърцето на Африка и е родила соломоновия син Менелик, основал съществувалата до свалянето на император Хайле Селасие в 1974 г. монархия на територията на Етиопия. Местната “библия” “Кебре Негаст” отбелязва, че Менелик посетил Соломон и отнесъл ковчега в родината си. Много векове сакралният предмет променял местонахождението си, но последното му убежище станал храмът “Света Мария от Цион” в етиопския град Аксум. В миналото кивотът бил изнасян веднъж в годината от църквата, покрит с платно, което да закриля вярващите от неимоверната му мощ, но за да бъде съхранен, първосвещениците създали негов дубликат, наречен “табот”.

Отшелникът Хебрелебанос Теклемариам, който сега охранява ковчега, никога не разговаря с външни лица и отказва интервю с журналистите. Според поверието той няма право да изостави поста си и напусне пределите на храма до края на живота си и може да се докосне до ковчега едва след настъпването на Страшния съд. Никой, дори и главния йерарх на храма, не се допуска в близост до ковчега, но патриархът на етиопската православна църква Абун Паулос твърди, че е видял светинята със собствените си очи и тя отговаряла напълно на описанието в Стария завет.

Историкът Белаи Хидей припомня, че Етиопия е единствената държава на африканския континент, която никога не е колонизирана и е оставала независима в по-голямата част от историята си. Днес духовното и материално пространство на Етиопия е разделено между християни и мюсюлмани, а страната е в конфликт със Судан. Въпреки това местните жители вярват, че кивотът закриля страната им от неприятели и бедствия, както някога Израил. Пазителят на кивота е убеден, че “всички в Етиопия живеят в мир, защото силата на кочега бди над тях”.
« Последна редакция: Декември 15, 2006, 18:54:14 pm от Horus »

mila mihailova

 • Гост
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #1 -: Май 04, 2008, 05:39:46 am »
ЖАЛКО,ЧЕ ТАЗИ ТЕМА СПИ....  :(

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #2 -: Май 05, 2008, 01:20:30 am »
Не спи, ама не мога да намеря източниците за които знам да цитирам...И аз бях пленена от легендата за царица Шеба - оределено идваща от африканската страна, която е търгувала със злато с Давид - да-а-а екзотична мургава красавица (според африканските източници)...НО също е доказано, че най-големите мини в Родезия (днешно Зимбабве) са разработени от белокожи със златни или червеникави коси финикийци, които са имали своя колония там, та аз не съм много сигурна колко черна е била Шеба (Батшеба).

Ай - пропуснах - в романизираната версия на легендата за нея, тя е представена като изключително влиятелна царица, която е взимала който мъж си пожелае и изобщо не я е интересувал брака!   ;)
« Последна редакция: Май 05, 2008, 10:38:17 am от Mirotvorec »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #3 -: Май 06, 2008, 02:46:47 am »
Също така е била висока над 2 метра ;) И имала летящ трон :D

Breath

 • Гост
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #4 -: Май 12, 2008, 12:39:20 pm »
Откриха двореца на Савската царица

Екип от германски археолози твърди, че е открил руините на двореца на легендарната Савска царица, съобщи в комюнике Хамбургският университет, цитиран от АФП.

Останките от палата, датиращ от 10-и век преди Христа, са били открити в района на етиопския град Аксум под руините на дворец на християнски цар.

Предполага се, че той е бил разрушен от Менелик, син на Савската царица и израелския цар Соломон. Менелик го построява отново, като го ориентира по посока на звездата Сириус, на която бил поклонник.

Разкопките в Аксум са започнати през 1999 г. с цел да се установи произходът на Етиопия и на етиопската православна църква. Според преданията потомци на Соломон и Савската царица са основали етиопската еврейска общност.

http://science.actualno.com/new_161594.html

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #5 -: Май 14, 2008, 22:36:31 pm »
Да - и аз четох за германските археолози - 9 години ровичкат, но ЗАЩО?!  :-\ Явно теорията за възникването на християнството именно в Етиопия, а не в древна Палестина е вярно!

Ако някой е чел (по случайност) Йоло Денев и "Библията на Българите и на човечеството" ще ми е интресно да се намеси! Нека да пиша направо преди да се уточняваме в безкрайно постове, че за мен Йоло Денев е психо-медиум (освен, че дълги гидини е обикалях хранилищата на България за стари книги). Освен Йоло Денев срещнах още трима автори, които свързват именно Етиопия с ранното християнство и (Особено) Савската кралица, която е била дъщеря на най-почитания "финикийски" цар!

Неактивен ipsilan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 91
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #6 -: Май 26, 2008, 04:11:00 am »
Мисля,че беше Ерих фон Деникен,щом намеря книгата-ще постна нещо по-интересно,а мисля,че и Едгар Кейси споменава за тяхната среща,та според Деникен/цитирам по памет/-Савската царица била бясна,че някой си Соломон,па макар и могъщ цар,е толкова почитан и уважаван,та чак хвърлял сянка върху нейната слава,и за да го впечатли,и "смаже" от демонстрация на могъщество и сила-тя отишла в летяща колесница,и от висините се провикнала-"ти ли си могъщия,мъдрия Соломон,чието име се повтаря по света,и нарушава съня ми?"-Соломон,имал орлов поглед,останал захласнат от красотата на царицата,но после-също се издигнал със трона/който бил на 12 нива,изградени от различни животни-първото съпало-лъв,второто-бик,третото-вълк,орел и т.н...и имало определен "код" за изкачването,трябва да знаеш къде да стъпиш-иначе съответното животно,ако сгрешиш-те разкъсва-например първа стъпка-на лапата на лъва,после на десния рог на бика .../Та срещата им се състояла във въздуха,даже някъде бях чел,че оглеждайки я,Соломон мярнал изпод дългата,великолепна тога-космати,двукопитни крачета,ужасено я погледнал и попитал-"Ти демон ли си?"-А тя се притиснала към него и прошепнала-"За теб мога да съм каквато пожелаеш..."
                                                     Ух,мама...
Животът е сън,смъртта е събуждане...

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #7 -: Май 26, 2008, 10:20:36 am »
Кивотът представлявал сандък от акациево дърво със златен обков, който символизирал присъствието на Бог сред хората. В него се съхранявал златен съд с “манна небесна”, жезълът на Аарон и две плочи с изписаните върху тях божии повели, получени от пророк Мойсей на планината Синай. В Изход 25:10-22 се уточнява, че дължината на ковчега е 1.22 м, а широчината и височината - 76 см.
Върху похлупака му две златни фигури на херувими с разперени криле символизирали божията милост. Кивотът, отъждествяван с божествената мощ, бил пренесен от евреите до Обетованата земя. С неговите свръхестествени прояви закриляният от Яхве народ бил непобедим.
Силата на кивота пресушила река Йордан, за да преминат израилтяните и изпратила мор на филистимците, осмелили се да влязат битка с богоизбраните. След основаването на столицата Ерусалим цар Давид поставил ковчега на завета в палатка, в която общувал с Богa (1 Самуил 6:1-19).
Соломон тържествено го пренесъл в Светая Светих на своя легендарен храм (1 Царства 8:1-9). Кивотът все още съществувал по времето на цар Иосия през VІІ в.пр.Хр. Предполага се, че е изгубен при превземането на Ерусалим от вавилонския цар Навуходоносор в 587 г.пр.Хр. или преди това, тъй като не бил упоменат сред ограбените от храма на Соломон реликви и съкровища. Подчинявайки се на божията повеля (Иеремия 3:16), израилтяните никога не създали друг ковчег и тайната му изглеждала безвъзвратно изгубена.

В свое проучване за американското католическо списание “Crisis” Реймънд Матю Рей отбелязва, че съществуват пет сценария за съдбата на ковчега. Според холивудската версия реликвата се намира в секретен хангар на американското правителство. Други версии предполагат, че кивотът е бил укрит от евреите в подземията на соломоновия храм при нашествието на завоевателите или откраднат или унищожен от вавилонците. Неотдавна починалият археолог-аматьор Рон Уайът твърди, че е открил ковчега в пещера под хълма Голгота, където е бил разпнат Христос.

Етиопската следа се базира на Стария завет, където се упоменава срещата на Савската царица, владетелка на Шеба, със Соломон. Повечето изследователи считат, че митичната родина на Савската царица е съвременен Йемен. Но етиопската легенда поддържа, че тя е пристигнала от сърцето на Африка и е родила соломоновия син Менелик, основал съществувалата до свалянето на император Хайле Селасие в 1974 г. монархия на територията на Етиопия. Местната “библия” “Кебре Негаст” отбелязва, че Менелик посетил Соломон и отнесъл ковчега в родината си. Много векове сакралният предмет променял местонахождението си, но последното му убежище станал храмът “Света Мария от Цион” в етиопския град Аксум. В миналото кивотът бил изнасян веднъж в годината от църквата, покрит с платно, което да закриля вярващите от неимоверната му мощ, но за да бъде съхранен, първосвещениците създали негов дубликат, наречен “табот”.

Отшелникът Хебрелебанос Теклемариам, който сега охранява ковчега, никога не разговаря с външни лица и отказва интервю с журналистите. Според поверието той няма право да изостави поста си и напусне пределите на храма до края на живота си и може да се докосне до ковчега едва след настъпването на Страшния съд. Никой, дори и главния йерарх на храма, не се допуска в близост до ковчега, но патриархът на етиопската православна църква Абун Паулос твърди, че е видял светинята със собствените си очи и тя отговаряла напълно на описанието в Стария завет.

Историкът Белаи Хидей припомня, че Етиопия е единствената държава на африканския континент, която никога не е колонизирана и е оставала независима в по-голямата част от историята си. Днес духовното и материално пространство на Етиопия е разделено между християни и мюсюлмани, а страната е в конфликт със Судан. Въпреки това местните жители вярват, че кивотът закриля страната им от неприятели и бедствия, както някога Израил. Пазителят на кивота е убеден, че “всички в Етиопия живеят в мир, защото силата на кочега бди над тях”.

Автор:Мирослав Минчев

http://www.secretsbg.com

musica universalis

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #8 -: Май 26, 2008, 19:45:09 pm »
ultrafutur,

Казваш нещата написани от Мирослав Минчев, а мълчиш за твоя коментар... Що така?

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #9 -: Май 26, 2008, 22:12:55 pm »
Щото така ми харесва  :) Обичам да оставям някои постове без коментар. Смятам ги за завършени, и казващи достатъчно много сами по себе си.

musica universalis

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #10 -: Май 27, 2008, 00:31:15 am »
...
   Отшелникът Хебрелебанос Теклемариам, който сега охранява ковчега, никога не разговаря с външни лица и отказва интервю с журналистите.
....
   Пазителя на вероятния Кивот бе показан по един от сателитните канали.
   Мисля, че си е позволил да говори .... споделя, (или някой друг е разказал), че Кивота го убива... Рядкост било пазител да оцелее дълги години (мисля средно 5-6)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #11 -: Май 27, 2008, 20:44:26 pm »
...
   Отшелникът Хебрелебанос Теклемариам, който сега охранява ковчега, никога не разговаря с външни лица и отказва интервю с журналистите.
....
   Пазителя на вероятния Кивот бе показан по един от сателитните канали.
   Мисля, че си е позволил да говори .... споделя, (или някой друг е разказал), че Кивота го убива... Рядкост било пазител да оцелее дълги години (мисля средно 5-6)

Евентуална причина радиация  ??? 

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #12 -: Май 27, 2008, 20:55:59 pm »
Прекомерното енергийно натоварване също води до изтощение.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #13 -: Май 27, 2008, 21:59:06 pm »
Да и според мен е радиация.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Относно: Савската царица, Соломон, Кивотът...
« Отговор #14 -: Май 27, 2008, 22:28:53 pm »
Google serarch за Хебрелебанос Теклемариам:

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=Hebrelebanos+Teklemariam&meta=

Многозначителното Нищо ...  ;) :) :-\
musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27