Автор Тема: 3а модата  (Прочетена 3115 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
3а модата
« -: Декември 04, 2006, 13:11:04 pm »
 Да е в крак с модата е желание на почти всеки млад човек. Този му стремеж го кара да купува прескъпи дрехи, лъскави списания, да копира модели на поведение и обличане от многобройните журнали. Модата е тайното оръжие на силите , които контролират обществото.За съжаление доста от нас са обсебени от идеята да бъдат модерни, компенсирайки по тази начин духовното си изоставане.
   Но темата за модата бе провокирано от една книга, която изрових вчера на тавана. Издадена е през 1891г., доста пожълтяла и се рони като юфка и реших да препиша дума по дума една статийка за модата/ като съм променила само особеностите на тогавашната азбука/.Книгата е на Кнайп – бащата на водалечението, за моя радост  тази му статия е на най-запазените й  страници. Ако ви е интересна една статия за модата отпреди стотина години , приятно четене :)

За вредата от модата

    Eдна от причините за изънчеността, мекушавостта и болнавото състояние на жените е тяхното облекло. Облеклото на жените, а особено на градските, от година на година си изменя все във вреда на здравето им и пак те нищо не мислят и за нищо не се грижат толкоз много колкото: как да станат по-изтънчени, по-бледи и слаби и по-немощни.Сега понятията за хубостта са съвсем други и и сега едвам ли се не счита за красота уродството и кекавостта.Облеклото на жените се крои и притъкмява съвсем с други разчети: тук се не мисли ни за здраве, ни за благосъстояние, а само за  прилика, само за изтънченост. Днес облеклото е така притъкмено, че не допуска да се допре въздуха до кожата, от което тя се изтънчава и става  осетлива към най-малките промени във времето. А при такива привички въ облеклото не може да се очаква здраве.
      Ако жените имат присърце своя живот и здравете трябва да се погрижат да заякнат своето тяло, а най – вече краката си, без да гледат какви са исканията на модата, какви трябва да бъдат върховете на чепичките и какви трябва да бъдат краката. Здравето е най-висшето благо и то трябва да ни ръководи въ всичко. Нека тялото да бъде естествено, даже грубо, краката големи и неделикатни, но да са здрави.
      Едно друго бедствие, което по – рано се срещаше в градовете, и което днес се среща и в селата, това е корсета. Има 50 години откак той е влезнал в мода, през това време аз съм чел много вестници, че много случаи са били причинени от корсетите. Тази гнусна страст иска да възстава против всемогъщия Бог и да изменя формата, която той е дал на човешкото тяло.
      Колко е неприлично и глупаво е да се жертвуваме  за модата  и да търсим в нея спасението. Аз знам добре , че модните журнали, легкоумните и халосани жени ще се присмеят и охулят моите забележки. Но те ще престанат да се смеят и ще познаят и ще познаят истината, когато видят, че с своето безумство са съсипали здравето си.Аз виждам да пристигат тук/ в Верисхофен/ едно голямо количество челядници майки, които се оплакват от разни болести, аз успявах да им докажа, и те не се отказваха, че тяхното лошо състояние и болести се дължат на тяхната глупост или слабост да съобразяват живота и носията си с модата и въобще  да вярват според духа на времето. И за да се прекрати този капризен и убийствен вкус, всеки човек е длъжен да се подигне против него с доказателства, изложени вь вестниците и списанията за да се види колко погубва тази мания и как тя обезобразява и разваля една част от тялото.Много стегнатите връзки докарват често разширение в сините жили, защото те затрудняват обръщанието на кръвта, по тази същата причина тесните и стегнати огърлета, яки и вратовръзки произвеждат подуване на шията и разни буци.Това продължително притискане на снагата не докарва ли също такова побъркване в обръщението на кръвта и не става ли то един извор за разни заболявания и немощи?
    Една безутешно наскърбена челядница майка доде еднаж при мен и ми се оплака, че добила в седем години четири мъртви деца, но още по-жално бе това, че тази същата причина, стягането на снагата, бе докарало нейното злощастие, защото от детинство и до омъжването си тя употребявала редовно корсета.Тя прибави, че всичкото й тяло било набръчкано, спарушено и че тя нямала никаква надежда да се избави от това окаяно положение. Ако хората мислеха малко повече за смъртта, те щяха да бъдат повече предпазливи в начина на своето обличане и не щяха да подражават всичките дивотии на модата, но всички почват да мислят, да се окайват, да поумняват чак когато видят, че са слезли в една бездна, от която мъчно се повръща и от която малцина се връщат. Ония майки, които се грижат за бъдещето състояние на своите деца, не трябва никога да търпят техните капризи, не трябва да ги оставят да се увличат от каквато и да била мода, която е гибелна и вредителна, в такъв слчай, по-късно децата им няма да се оплакват от своето безумство.
      Но не са само еластичните подвръзки, теснити огърлета и ръкавици и разните корсети, които развалят здравето на жените.Има и други лоши обичаи в облеклото.Всеки вижда какви различни форми се дават на женските облекла и как на тази форма всички безразсъдно се подчиняват, жените не мислят и не обсъждат сгодността и хигиеничността на облеклото, те гледат гледат само едно нещо: да бъде то според модата. И като не разсъждават и не обмислят върху това, те стават понякога смешни, чудовищни: днес техните рокли имат камилски гърбици на долната част на гърба, след време те заприличват за прилепи, като стесняват до крайност долната част на ръкавите, а рамената остават широки и издигнати като уши.Но това е само смешната страна на модното облекло. Натъпкания с вълна и козина валяк, който стои прилепен до долната част на гърба спомага да се развива непрекъснато една голяма топлина в тази част от тялото и от това се поражда и усилва толкоз неприятния маясъл/?/ Когато това е така, защо тогаз се носи този валяк на кръста? Ако някой проповедник отиде на място, гдето модата не съществува, и вземе да проповядва подобни безумства, вземе да иска въвеждането на такива облекла, той ще се вземе за луд. Но защото тези модни капризи и безумства се проповядват в илюстрованите книги и журнали, затова жените ги посрещат и възприемат със зинали уста. Облеклото, било то женско или мъжко, трябва да отговаря на потребата на тялото, а не на потребата на модата и модните журнали.Една от най-съществените длъжности, които се налагатна човека в носенето, в обличането е: дрехите да не бъдат никога тесни и ли силно стегнати, защото младото тяло ще бъде измъчвано в своето израстване и защото то не ще може да да извършва своите длъжности. И когато модните журнали, в разните кроежи , които те донасят, почнат да спорят преди всичко за свободното развитие на тялото, а после за капризите на вкуса, тогаз всеки може да бъде техен подражател.
   Като стана дума въобще за тясното и стегнато облекло, аз ще се възползувам от случая да обърна вниманието всекиму върху вредния обичай да се носят стегнати или тесни огърлета и яки. Една подобна стегалка ще упражнява върху гласовия орган едно натискане, което те не ще издържат дълго време, кръвта  се възпира в своето заобикаляне, произвежда се прилив, гласът отслабва или се съвсем изгубва. Освен това от опит съм узнал, че често е твърде мъчно, а някой път невъзможно да се изцерят такива слабости и болки, които са произведени от тез причини.
 Аз мисля, че говорих доста и исках това що е необходимо да се знае за начина на обличането и запазването от студа. Но независимо от това аз ще посоча още един пример на Създателя, който се грижи птиците небесни и животните земни, като им дава за лете и за зиме друго облекло.Също така и човекът е длъжен да се облича съобразно с времето, като се облича с по-леки дрехи през лятото и с по-топли през зимата.

"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен iti

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 123
Re: 3а модата
« Отговор #1 -: Декември 04, 2006, 15:03:58 pm »
Аз да внеса малко хаос  :D. Та значи, никой насила не го карат да купуват, нали? Ясно е, че чрез мода хората се опитват да компенсират нещо. Щом смятат, че така ще успеят, нека го правят. Ако знаеха, че не могат, щеше да е друго. Докато човек не знае и не иска да знае, нека да прави глупости. Това си е негово право, нали? Мен ми е жал за малките, дето тръгват по тоя път, защото до нямат избор. Момичета на 14-15 години се носят така, както преди десетилетие курвите. Разбиват си здравето, а и не се знае кой ще ги срещне по нощите... Вредят и на психиката си, защото са адски повърхностни. Култовото беше завръщането на потурите  ;D. Мен ми се струва, че отгоре наистина се забавляват как могат да манипулират хората да обличат нещо дето са им го носили прадядовците на село... Но така е, всяка грешка се заплаща. Голяма част от нещата са набити подсъзнателно. Малките вършат много неща и не знаят защо. Родителите им не са достатъчно знаещи и силни, за да могат да ги предпазят. А и ми се струва, че не са способни и достатъчно да ги обичат. Обвиняват ги за нещо което всъщност са плод на тяхното поколение - телевизия, реклама, комерсиални певци, мода и т.н. Те са изградили този свят и после, малките им виновни. Не пряко разбира се, но всеки един служи в някоя от тези сфери като раб(отник).

Мисълта ми е, че проблемът не е в самата мода, а далеч по-навътре в психиката на хората. Пак се опира до светът навън и кой го изгражда, до бягство от отговорност, от недостатъчно мислене, от недостатъчно чувства... Виждам ги хората как се примиряват, особено в Бг, защото те нямат волята да се обединят. Дори за дребни несправедливости в образованието, в работата. Предпочитат да го карат по течението и всеки да се спасява както може. Еми, какво да кажа, няма как да стане... Децата го отнасят...
Да се опитате да разберете Муад' Диб, без да познавате неговите смъртни врагове, харконите, е все ед

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: 3а модата
« Отговор #2 -: Декември 04, 2006, 19:10:38 pm »
Именно в психиката на хората е -конформизъм се казва.
 
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Re: 3а модата
« Отговор #3 -: Декември 05, 2006, 14:07:48 pm »
Модата е тайното оръжие на силите , които контролират обществото

Не съм съгласен. Рекламните и маркетингови отдели настина облъчват хората постоянно, но това не са никакви "тайни сили", всеки с по-голямо желание може да потърси информация относно тях. На поддалите се на всяка реклама никой не им е виновен - все още има огромни библиотеки с книги, интернет достъпът е по-евтин отвсякога, т.е. никой не ги задължава да гледат тв, да купуват последната модерна стока, излязла на пазара. Това, че някой печели на техен гръб благодарение на тяхната глупост и необразованост не го прави зъл човек :)
Именно на тяхната глупост се дължи и смехотворния им външен вид, когато в стремежа да бъдат модерни, обличат нещо което хептен не им отива.

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: 3а модата
« Отговор #4 -: Декември 13, 2006, 14:04:42 pm »
Тълкуванието на думата мода е "временен стил в облеклото". Ако човек постави акцента върху думата стил, няма да гледаме такива смехотворни и кичозни примери по улиците. Защото изпълването със съдържание на думата стил, изисква индивидуалност, а не стадно мислене. А може би точно, защото индивидуалността не е още оформена  при тинейджърите, виждаме точно в тяхно лице най-изразено пристрастяването към модните теденции.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: 3а модата
« Отговор #5 -: Декември 13, 2006, 15:14:03 pm »
Ха, аз пък си спомних една идея на Г.Г.Маркес от "Сто години самота":

" тя носеше на главата си шапка, която беше толкова стара, че отново беше излязла на мода "...

 :D
musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27