Автор Тема: Информация за масонството в България. “Колоните са нями”.  (Прочетена 10709 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Великият майстор на Великия Ориент на Франция Ален Бауер проведе половинчасова среща с президента Георги Първанов вчера. За първи път български президент прие официално масон, и то от висш ранг. Ален Бауер пристигна в България специално за 10-годишнината от възстановяването на българското масонство. Ален Бауер е връчил тържествено на Първанов печат на Великия Ориент от 18 век. Освен това той подарил и три книги за богатствата на масонството. Едната от тях е авторска на Великия майстор Бауер. Френските масони изцяло подкрепят България и ще лобират за страната ни за бързото присъединяване към Европейския съюз. Това е заявил Ален Бауер пред държавния ни глава в разговора. Георги Първанов пък е проявил професионален интерес за историята на масонството. Президентът на република България и масон №1 на Франция са обсъдили възможностите за по-активна работа на държавата с неправителствените организации. Българското законодателство трябва да бъде синхронизирано с европейското, а обединена Европа от своя страна трябва да уеднакви законодателството си, смятат Първанов и Бауер.

Първата открита среща на български масони се състоя вчера в хотел “Жеравна” - Банкя. Сбирката оглави пристигналият от Париж Велик майстор на Великия Ориент (Изток) Ален Бауер. (На същото място в неделя вечерта 150 масони от България, балканските страни и Франция са провели своята закрита сбирка.)
Около 9 сутринта пред хотела една след друга запристигаха колите на братята масони. Добър ден, заяви на чист български Великият майстор на Великия Ориент на Франция. Заедно с него, с набиваща се в очите елегантна папийонка, пристигна и заместникът му Жан Сюери - секретар по международните връзки на ложата. Малко по-късно започна и същинската част на откритата сбирка - първата открита масонска сбирка у нас. Представителят за България Хари Ешуа дава напътствия по организацията и разяснява на несведущите специфичните ритуали. В ръцете си държи дървено чукче - уреда на водещия. Групичка от “обикновени” граждани плахо пристъпва към залата. Сред тях е и жена на средна възраст от Асеновград. Прочела съобщението в “Марица” и любопитството към “тайнствените” масони я довело чак до Банкя. Високо на стената е окачен символът на масонството - триъгълник с око. Това е окото на Великия архитект, или Познанието, обяснява г-н Ешуа. Към девет и двайсет Майсторите заемат местата си, подредени в две редици една срещу друга, условно наричани “колони”. Великият майстор нахлузва върху врата си жълт везан пояс с ресни, а другите около него - сини. 9.30 часът - удар с чукчето в ръцете на Хари Ешуа оповестява началото на срещата.
Темата е: “Процесът на присъединяване на България към Европейския съюз”. Първи по право взема думата Великият майстор. Основен принцип в масонството е всеки да освободи себе си и в никакъв случай да не налага нищо на другите, разяснява най- напред Ален Бауер. Задача на масонството е да освободи съзнанието, то не се занимава със спасението на душите, уточнява той. Ние от Великия Изток поддържаме обединението на Европа и искрено желаем присъединяването на България към ЕС, казва г-н Бауер. Според него Европейската общност не бива да бъде договор между силни и слаби, а територия на уважение между едните и другите. Два проблема за решаване очертава Бауер - да се намалят различията между много богатите и много бедните страни в Европа и да се създаде общо културно пространство. Великият майстор смята, че масонството е изпреварило ЕС, обединявайки много широк кръг от европейски страни (френското масонство обединява 38 европейски страни). В дипломацията французите много често са арогантни и се опитват да управляват света, но те не трябва да дават директиви, а само да помагат, самокритично заявява френският гост. Той говори и за родилната болест на масонството - желанието за разделение. Дори и с 1 масон може да се създадат много течения, шегува се Ален Бауер (колко е духовит милият :P). От неговия разказ проличава и изненадващо добро познаване на основни моменти от българската история. Думата за изказване се иска с едно пляскане и вдигане на дясната ръка нагоре. Ораторите започват словата си с “Почитаеми първомайстори...”. Масоните предлагат да се създаде балкански институт за координиране на общи проекти и инвестиции, обща банка за реализирането на проектите, форуми за идеи в областта на науката, културата, икономиката.
Въпреки че получиха думата, никой от присъстващите граждани не се престраши да се възползва от нея. “Колоните са нями”, обявява водещият, което на масонски език означава, че повече няма желаещи за изказване. Удар с чукчето - срещата приключва.

МАРИЦА днес - 149 (3826), 2003 г.

Horus: $&#(&$@™(*&$)##@%@$_($_@*$(@#)*@_! >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(
« Последна редакция: Септември 12, 2008, 22:42:04 pm от H. »

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Малее, тия щом искат да създават обща банка, значи работата е дебела. Ей, много ни искат да се обединим с Европата, пък и колко ни е гостоприемно президентчето...   >:(  >:(  >:(   :'(
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
125 години масонско движение в България ще отбележат с поредица мероприятия до края на 2004 г. посветените в тайните на Свободното зидарство български масони. На 20 септември Министерството на транспорта и съобщенията ще валидира юбилейна пощенска марка. Същия ден (понеделник) от 19 ч. в зала "България" ще се състои тържествен концерт. Ще прозвучат творби на класици, вдъхновени от масонската тематика (ще слушат Вагнер и Моцарт - хахахаха). Вечерта Великият майстор на Великата ложа на България ще даде официален прием. На 15 и 16 октомври във Варна ще се проведе международна теоретична конференция на тема "Масонството в страните с нова демокрация". До края на юбилейната година българските масони ще инсталират свои Ложи в Търговище, Силистра, Смолян, Разград и Ловеч. С тях броят на популярните още от древността организации на Свободните зидари у нас, които работят в единния съюз на Великата ложа на България, ще достигне 30 автономни Ложи. Функционирането на организирани масонски общности в България е доказан исторически факт със 125-годишна история. Разбира се, от нея трябва да се извади периодът от 1940 до 1990 г., когато поради спецификата на държавното управление у нас е било невъзможно, дори опасно свободното изповядване и практикуване на ценностите на т. нар. Свободно зидарство ( :D :D :P). Няма диктаторски режим по света, който да допуска сдружаването на свободни хора в масонски Ложи. Подобно на Римокатолическата църква през средновековието, така и през ХХ в. хитлеризмът и комунизмът категорично отхвърлят възможността хората да се обединяват от следните основополагащи принципи на поведение:

- Мисли честно, казвай истината и действай разумно.
- Учи се да дириш и упражняваш любовта, истината и труда; съдействай на ония, които се борят против предразсъдъка и невежеството.
- Работи неуморно за напредъка на човечеството.
- Абстрахирай се от различията и външните белези в живота на хората.
- Изповядвай братска любов, която е крайъгълен камък в човешките отношения.

(Ъхъ. Ноу комент бро... 8))

Като прибавим и това, че за членство в една Ложа не се вземат под внимание расовата принадлежност, вероизповеданието, политическата пристрастност, имущественият ценз и общественият статус на кандидата, става ясно защо масонството винаги е трън в очите на самообявилите се за земни наместници на Твореца (хаха, да не знаете ли, че масоните са истински наместници на "Твореца". Разбрахте ме :P).

Масонството в България има своето неотразимо присъствие. Защо високопоставен турски военачалник отменя заповед за опожаряване на обсаден български град? Защо княз Батенберг инкогнито пътува с файтон от София до Русчук? Защо председателят на Народното събрание Захари Стоянов тръгва за последното си пътуване към Париж и какво намират в куфара му? Кой освободи пленниците от Междусъюзническата война? Кой написа първия проект за Обществото на народите? Кой забави достатъчно дълго фашисткия Закон за защита на нацията, за да могат да бъдат спасени българските евреи? Как се е получило така, че елитът на българската държава до края на Втората световна война има пряко отношение към Свободното зидарство? Отговорите на тези въпроси неминуемо кореспондират с ролята, която е играло, играе и ще продължава да играе масонството в българската история (милите те, какво щяхме да правим без тях? Може би... щяхме да се развиваме?). След падането на Берлинската стена масонското движение е възстановено във всички страни от бившия Източен блок, включително и в България. То е задължителен, характеризиращ белег на демокрацията. Отношението към него е израз на споделянето на принципите на хуманизма, толерантността и правата на всеки човек (агрярярярахахаха!). Необходимо е обаче още дълго време, за да бъдат преодолени насажданите с десетилетия от комунистическата пропаганда негативни внушения към този тип сдружения с идеална цел. Всъщност посттоталитарният период, в който се намира обществото ни, логично предполага днешното разбиране на същността на масонството в целия спектър от "Осанна!" до "Разпни го!". За медиите продължава да е по-важен въпросът кой е масон и дали има далавера в това, отколкото какво всъщност е масонството. Не са изключение и случаи, в които масонството се използва за преследването на политически амбиции и реализирането на икономически интереси. Спекулациите с масонството са естествен процес за етапа, в който се намира недоразвитото ни гражданско общество. Още сме твърде далеч от една Америка например, където в самото начало на създаване на държавата САЩ масонството е институционализирано като училище за граждани (казахте ли си - хахаха).
Към днешна дата у нас се практикуват почти всички разновидности от широкия спектър на различните видове масонски ритуали. Повече от хиляда години Свободното зидарство се е разклонявало в една многообразна система на практики с различни дози езотеризъм, етични принципи, демографски особености, филантропичност и просветителство. Абсолютно погрешно е мисленето, че масонството е едно, еднакво и единствено. Напротив, неговата универсалност се състои именно в неговото необхватно многообразие. Универсалността в случая е, че всички видове масонски общности са обединени около изповядването на гореизброените принципи. Към тях трябва да се прибави и абсолютно задължителното условие, че в една масонска Ложа независимо от нейния вид абсолютно са недопустими споровете на религиозна и политическа основа (ами какви спорове, като те си имат бог и си го почитат :P Носителят на "Светлина" :-X). Юбилейната 125-годишнина на масонското движение в България е празник на всички видове масонски структури в страната, а не само на някоя отделна Велика ложа или Орден. Несъстоятелни са публично повдиганите в последно време въпроси относно разединеното ни българско масонство. Движението на Свободните зидари не е нито политическа партия, нито масова обществена организация, че въпросът за неговата полярност и многообразие да е от фундаментално значение. Няма държава по света, където да съществува само една масонска структура и да се практикува само един вид масонство. Дори в глобален аспект братството на Ордена на Свободните зидари е разделено на английско, континентално, американско и далекоизточно. Темата за разделението не е масонска тема. Самата философия на свободнозидарската доктрина изключва този въпрос. Събирането на разпръснатото познание и неговото използване в човешките взаимоотношения, а не събирането на хората в една-единствена организация, е основната цел на една масонска общност. В този смисъл тази 125-годишнина може да бъде определена като юбилей на принципите на братството, толерантността и стремежът за човешко съвършенство по българските земи.


Все така братя! Ние сме с вас! Кой би бил против такова дело!!! Само луд човек :D :D :D

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Откъде е този мат'риал?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Първата велика масонска ложа у нас основана във Варна през 1884 година.

Наричат ги световните кукловоди, хората, които управляват света от удобната сянка на ложата си. По българските земи франкмасонството се появява в началото на ХIХ век. Посветени в масонството чужденци, посещаващи българските градове по поречието на Дунав, правят първите опити за организирането на масонски огнища и привличането в тях на българи, предимно търговци, които въртят алъш-вериш със страните от Средна и Западна Европа. За първия българин, посветен във франкмасонството, се счита живелият в бесарабския град Кишинев архимандрит Ефрем. Според хрониките през 1820 година той попада в ложа "Овидий". След завръщането си в България се опитва да основе първата масонска ложа в Русе. Основоположник на българското регулярно франкмасонство обаче е българинът Иван Николов Ведър. С принципите на Свободното зидарство той се запознава по време на пътуванията си в Европа. Посветен е в английска ложа в Цариград. Достига най-високата, 33-та степен в йерархията на Стария и Приет шотландски обред. Ведър е бил в тесни връзки с членовете на Българския централен революционен комитет в Букурещ и по-късно въвежда в масонството много именити български национал-революционери. Според хрониките на зидарите по време на Руско-турската война благодарение на установената масонска връзка между Иван Ведър и турски военнокомандващ българинът успява да предотврати унищожаването на най-европейския български град - Русе. Веднага след освобождението на България през 1878 година Ведър предприема действия за създаването на първата българска масонска ложа. През 1880 година, с патент на Великия изток на Португалия, е провъзгласено запалването на Светлината на първата българска регулярна ложа "Балканска звезда" със седалище в крайдунавския град. За неин първомайстор е избран Иван Ведър. Скоро тя разпростира своята дейност и в други български градове. "Балканска звезда" е посещавана и от самия княз Александър Батенберг, който преди да заеме българския трон, е работил в австрийска ложа. През 1884 година във Варна е основана първата българска Велика ложа, която обаче е просъществувала много кратко време. Неопитното българско масонство обаче не успява да се опази от заразата на избухналите политически противоречия в новата българска държава. За да избегне компрометирането на масонството през 1887 година, Ведър "приспива" създадените от него ложи. Захари Стоянов, Стефан Стамболов и Васил Коларов изповядвали шотландското учение. През 1914 година неколцина посветени и членуващи в чуждестранни изповедания българи учредяват в София ложа "Заря", която получава патент за редовност от Великата ложа на Франция. След консултации с европейски масонски сили през 1917 година френските масони дават съгласие, българската ложа "Заря" да се раздели на ложите "Зора" и "Светлина" и те да образуват Великата ложа на България. На 7 януари 1918 г. в София е провъзгласено инсталирането на Великата символна ложа на България. За първи Велик майстор е въведен генерал Александър Протогеров. Българските масони обявяват своя Декларация за изповядваните свободнозидарски принципи. За девиз на Великата символна ложа на България от 1918 година е обявен "Любов, Истина, Труд". За периода 1918 - 1940 година, ложата основава свои клонове в Русе, Варна, Пловдив, Бургас, Плевен, Кюстендил, Ямбол и Дупница. Над петстотин български мъже са посветени в масонството. Значителна част от тях са личности с голямо обществено значение за страната и със сериозен международен авторитет. Зидарската престилка препасват видни учени и университетски преподаватели, творци на изкуството, политици и индустриалци, банкери и търговци, дипломати, военни. 17 български министър-председатели са били масони. Захари Стоянов, Стефан Стамболов и Васил Коларов са само малка част от заемалите високи постове в йерархията на зидарите известни българи. За кратко време българската ложа получава официално признание от почти всички значими зидарски сили в света, влиза в близки отношения с тях и взима активно участие в живота на всемирното масонство. Български делегати участват в работата на всички международни масонски форуми, у нас се регистрира бум на издаването на масонска литература. Масонството у нас е забранено със закон. С установяването на хегемонията на фашистката и национал-социалистическата идеологии през тридесетте години на ХХ век в Европа за българското франкмасонство настъпват тежки времена на преследвания, дискредитиране и обявяването му за враг номер едно на държавата. Легалното съществуване и функциониране на масонските Ложи в България е забранено в края на 1940 година с приемането на Закона за защита на нацията. Българските приемници на Хитлер и Мусолини заклеймяват франкмасонството като проводник на интересите на западните демокрации, вреден за българските държавни интереси. За да избегне силовия разгром, Великата символна ложа на България се саморазпуска още преди влизането на закона в сила и "приспива" всички свои дъщерни ложи. Архивът, наличните финансови средства и документите за собственост на недвижимо имущество са изнесени извън страната. След края на Втората световна война и настъпилото прекрояване на картата на Европа, започналите репресии засягат и останалите живи българи франкмасони. Сред осъдените на смърт от така наречения народен съд попадат много зидари. Франкмасонството е публично обявено от комунистите за агентура на чужди шпионски централи и в периода на настъпилата студена война органите на сигурността на комунистическа България са оторизирани с пълна свобода да вземат всички репресивни мерки за недопускане на възраждането на масонството у нас. За масонството се говори "тихо" предимно сред радикално настроените бохемски среди. Редица заемащи отговорни постове в държавната и партийна йерархия личности са били заклеймявани като "врагове с партиен билет" и отстранявани от длъжност заради досега им с тайното общество. Много български масони емигрират на Запад, но за разлика от своите събратя емигранти от Русия, Полша, Унгария, Чехия и Румъния, не успяват да се организират в действаща в емиграция българска ложа.

Демокрацията води псевдомасоните в България.

Възраждането на организираното масонството у нас започва веднага след падането на Берлинската стена и началото на демократичните промени. Първоначално се появяват няколко сдружения с псевдомасонски характер, които не успяват да просъществуват. Възстановяването на масонството се забавя умишлено от опитите на посттоталитарните политически сили да постигнат легитимиране пред външния свят чрез масонските структури. Възникналите псевдомасонски кръгове са овладени от бивши кадри на комунистическия апарат и служители на бившите идеологически отдели на ДС. През 1992 година е направен първият неуспешен опит за публично оповестяване на създадена именно по този начин българска ложа. Никое от тези фалшиви според днешните зидари формирование обаче не успява да получи признание за легитимност от което и да е било редовно масонско изповедание по света. През 1996 година Варна приютява първата извънстолична ложа. Първоначалният процес на реактивиране на масонството у нас след 10 ноември протича в две паралелни посоки - по линия на югославската Великата ложа "Югославия" и Великата ложа на Германия. По същото време у нас развиват дейност и други масонски организации като швейцарската ложа "Алпина" и Великия Ориент на Франция, а редица българи са посветени в масонството и в гръцки ложи. За основоположници на новото регулярно франкмасонство след 10 ноември у нас се считат група българи, посветени през май 1992 година в немската Ложа "Лесинг". Като основен "виновник" за това се сочи българинът емигрант д-р Иван Войнов. Те създават през 1994 година в София ложите "Светлина", "Зора" и "Сердика". Две години по-късно пак в столицата е инсталирана и ложа "Заря", както и първата българска извънстолична ложа - "Черноморски приятели" във Варна. Скоро са отворени и масонски клонове в Шумен, Русе и Добрич. На 20 септември 1997 г., в свой собствен Храм в София петте български ложи "Светлина", "Зора", "Сердика", "Заря" от Ориент-София и "Черноморски приятели" от Ориент-Варна провъзгласяват обединяването си в съюза на Великата ложа на Старите, Свободни и Приети зидари на България. За неин пръв Велик майстор е избран Иван Ставрев. Ложата издава и свой печатен орган - списание "Светлина". На 22 септември 1997 г. Обединените велики ложи на Германия разпространяват до всички масонски сили по света информационен меморандум, с който препоръчват да бъде призната регулярността на българската Велика ложа и да се установят контакти с нея. Благодарение на това българската ложа получава признание и влиза в официални контакти с близо сто ложи от цял свят. Двама варненци в ръководството на сегашната Велика ложа - настоящият велик майстор на българската ложа е 46-годишният софийски бизнесмен Петър Горновски. Той бе избран през март 2001 година на събор на зидарите в Горна баня. Директорът на общинска дирекция "Архитектура и строителство" на Варна Венелин Жечев пък бе провъзгласен за негов заместник в новия велик съвет. Дългогодишният директор на Радио Варна Стоян Чешмеджиев пък е избран за велик церемониалмайстор. 15 май 1999 година заради нарасналия интерес във Варна е инсталирана втора редовна ложа "Морска звезда". Варна се води за една от люлките на зидарската философия. Тук функционират две официални ложи, а най-често събиранията на родните масони стават край морето.
Само преди две седмици над 300 български зидари присъстваха на ритуала по полагането на първия камък на храм на варненската ложа "Черноморска звезда" в местността Почивка.

в. Черно море

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
От на масончетата форума са 8)

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Май прекалено внимание им обръщаме.  :(
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Наложително е. Не виждаш ли какво става вътре - "Как да стана масон", "Защо ни лъжат с конспирацията на масоните, те всъщност са най-големите филантропи" и т.н...

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Темата е разделена на две теми...СПИСЪК НА БЪЛГАРСКИТЕ МАСОНИ
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен zaio

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Извинявайте за тъпия въпрос, но последно Масоните " гадните" или" не чак толкова гадните са"? Четох всичко поместено във форума и все не мога да разбера  ???
Най-добрата рецепта за щастие е- да използваш парите си не за да трупаш вещи, а преживявания!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Гадни, но тези статии са поръчкови и искат да ги изкарат добри. Затова и ги поместваме, едно, за да ги иронизираме и второ, за да ги изобличим ;)

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Имам чувството, че половината са масони просто заради името (абе, дручко си е да споменеш под мустак, че си...), другата половина-поради икономически интереси (шанс за далавери) и само ръководното тяло са наясно с истинските цели на тези организации.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Почти никой не е наясно с ръководните цели. Единици. Другите си мислят, че са в престижен бизнес-клуб.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27