Автор Тема: За истината и истината според вярата  (Прочетена 6749 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
За истината и истината според вярата
« -: Септември 25, 2006, 11:35:25 am »
 През 1958 г. професорът по стара история в Колумбийския университет Мортън Смит открива в манастир в Мар Саба /източно от Йерусалим/, ръкопис на вселенския Константинополски патриарх. В него има препис на писмо от епископ Климент Александрийски до Теодор, в което се съдържал непознат дотогава откъс от Евангелие на Марко. В писмото си Климент казва, че част от от оригиналното съдържание трябва да се премахне, тъй като не съответства на изискванията на Църквата.
"Защото дори и да казват нещо вярно, онзи, който обича Истината, не бива да се съгласява с тях. Защото не всички верни неща са Истина, нито пък истината, която изглежда като такава според човешките преценки, не бива да се предпочита пред свещената Истина - онази според вярата.
Пред тях никога не трябва да се отстъпва. Когато показват фалшификациите, не бива да се признава, че тайното Евангелие е от Марко, а да се отрича под клетва. Защото не всички истински неща трябва да се казват на всеки."


Morton Smiht - The Secret Gospel

Antonium

 • Гост
Отг: За истината и истината според вярата
« Отговор #1 -: Септември 25, 2006, 11:42:57 am »
А
  Защото не всички истински неща трябва да се казват на всеки."

Morton Smiht - The Secret Gospel
Абсолютно съгласен. Информацията приемана от неподготвен човек е вредна, както за него така и за обществото.
« Последна редакция: Септември 25, 2006, 18:46:45 pm от Horus »

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Отг: За истината и истината според вярата
« Отговор #2 -: Септември 29, 2006, 10:41:18 am »
Като извадиш изречение от контекста, може да си съгласен. Тук обаче става въпрос за прикриването на част от Евангелието на Марко, което противоречи на Истината на вярата, т.е. на църковните догмии, което си е едно манипулиране на историческата истина. Даже се препоръчва да излъжеш под клетва, само и само да не нарушиш църковните постановки.

PREDATOR

 • Гост
Отг: За истината и истината според вярата
« Отговор #3 -: Септември 30, 2006, 05:11:34 am »
Ето един цитат за клетвата:
 от Матея 5 глава
  "33. Слушали сте още, че бе казано на древните: "клетва не престъпяй, а изпълнявай пред Господа клетвите си".
   34. Аз пък ви казвам: да се не кълнете никак: ни в небето, защото е престол Божий;
   35. ни в земята, защото е подножие на нозете Му; ни в Иерусалим, защото е град на великия Цар;
   36. ни в главата си се кълни, защото не можеш направи ни един косъм бял или черен.
   37. Но думата ви да бъде: да, да; не, не; а каквото е повече от това, то е от лукавия."
 Идеята за създаването на църквата не е бил това, в което се превръща. Истината е една,но има един,който всячески се мъчии да я криви и заблуждава,та колкото се може по-вече души да се погубят.И  успява,за съжалиние.

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #4 -: Октомври 04, 2006, 10:22:22 am »
Истинската представа за Иисус трябва да се формира някъде между историческия Иисус и Иисус на вярата. Всяко разглеждане поотделно ще е осакатено и непълно. Не могат да се пренебрегват например произведения като тези на Йосиф Флавий, написани от позицията на очевидец -"Юдейски древности" и "Юдейската война", да не се отчита присъствието на различните религиозни групи в средата, в която е живял Иисус, да не се отчитат династичните практики на юдейския род, да не се разглеждат многото документи от римско време, описващи политическото положение в юдейските земи............и най-накрая "подаръкът", който ни правят едни от древните пазители на първото знание за Иисус от Кумран - скритите 500 ръкописа на еврейски и арамейски - книги от Стария завет, документи на общността /някои от които се отнасяли  към 250 г.пр.Хр./, "Медният свитък", "Военният свитък", "Ръководството по дисциплина" /с описание на ролята на Съвета на дванадесетте за запазване на вярата, "Хабарук Пешер" / с коментари върху личности и събития от епохата/, пълния препис на Исая, с дължина около 9 м и т.н. и т.н., както и т.нар. Библиотека от Наг Хамади. Как да се пренебрегне всичко това?
Истинското ми притеснение в разбирането на Иисус идва от факта, че неговите думи достигат до нас на принципа някой казва, че той е казал ... и като добавим последвалите манипулации на Римокатолическата църква в интерес на построяването на стройна доктрина - Библията се превръща в инструмент за манипулация на вярващите. Определено Иисус е бил човек с мисия - но каква : за четящите Библията е една, за окултистите - друга, за човека на науката съвсем различна....Както се казва, всеки напред със своята си истина....
Да се замислим за своята!

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #5 -: Октомври 04, 2006, 10:29:48 am »
Gnostic,Алелуя,много добре казано
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

PREDATOR

 • Гост
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #6 -: Октомври 07, 2006, 16:15:25 pm »
Ами GNOSTIC ,виж сега братле,някой сложи ли ти вилата на врата и ти каза"вярвяй в Господ Исус Христос"? Значи и аз не мога да приема много неща от католиците ,православните и протестантите. Не мога да приема как по съборите са си приемали свои си тези и са осакатили Библията,по един или друг начин,забранявали са я,тези които са проповядвали Божието слово.Няма да споменавам инквизицията,една срамна страница от историята на църквата въобще,но всеки ще си понесе според делата си. Но не ги заклеймявам,нито осъждам,има кой да ги съди,аз не съм съдия.На 31 години  съм и съм видял доста неща,преживял съм доста неща и ще ти кажа едно нещо - Господ не е натрапник. Той няма да те хване за врата и да те насили да вярваш в него,няма да те принуди да следваш учението му,то е сам да пожелаеш,сам да поискаш. Насила хубост не става ,нали?Прочети притчата за семената! Въпросът е не какво четете, а как го четете и как го разбирате. Интерпретации хиляди,но истината е една! Друг е въпросът,дали ти отърва тази истина,дали искаш да вярваш в Господа или само да вдигаш пушилка с думите си. Аз например не вярвам нито на католици,нито на православни,нито на протестанти,макар че бих се прчислил към третите,но вярвам в Господ и Той е който ще ми открие какво трябва да е и какво не трябва да е.Защо не се замислиш над думите: " прави на хората онова което искаш те да ти правят...". Не вярвам да искаш да те бият,крадат,унижават,обиждат и т.н. Искаш да бъдеш обичан,искаш винаги да ти се обърне внимание,да ти се помогне когато имаш нужда,да споделиш с някой... Това е любовта,да обичаш и да даваш от себе си за другия,без да чакаш да ти върне със същото,да се жертваш за другия. Повярвай,мъчно е това и много хора събаря,събаряло е и ще събаря. Не съм светец,напротив,грешник съм,но вярвам,че чрез жертвата си за мен,Господ ме е изкупил и имам надежда,че ще придобия царството небесно. Дори и да съгрешавам отново,аз имам дързоста,вярата и обещанието от Господ,че ще ми бъде простено,като отварям скоба,това не ми дава право да обърна свободата в свободия и да греша на поразия.
 Какъв да бъде един християнин пише в Библията,но и да знаеш само това,е достатъчно:
Евангелие на Йоан гл.14
   34. Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както Aз ви възлюбих, да любите и вие един другиго.
   35. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си.

 Целият Нов завет се базира на вярата и любовта,не на делата както в старя завет,но това е една много обширна тема и няма да я закачам сега. Христос дойде,изпълни стария завет и докара новия - на надеждата за всички,дори и тези които не са евреи и цялото изпълнение на завета се състои във вярата и любовта,да вярваш в Господа и с любов да му служиш ,както Той с любов към нас не пожали единородня си син ,в който имаме надежда за живот вечен. Истната е една,но е може би не за всяко ухо и не за всяко сърце.
« Последна редакция: Октомври 07, 2006, 16:19:48 pm от PREDATOR »

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #7 -: Октомври 09, 2006, 14:21:49 pm »
PREDATOR,
Тъй като се обръщаш  лично към мен, трябва да ти отговоря.
Изборът на вяра си е един много личен момент. Разбирам и уважавам твоя – от цялото ти изказване наистина се чувства протестантски уклон.
При мен обаче е по-различно. Моят подход към нещата, в които вярвам е познанието, неповлияно от религиозни постановки. Ученичеството като един непрекъснат процес. Мисля, че облягането на която и да е религиозна доктрина , води до ограничения пред сърцето и ума. Приетите за “чиста монета” готови тези, ни карат да кажем “Аз зная!” и на свой ред се превръщат в догма, стават един вид спирачка, лишават ни от собствен път, който да вървим.  В интерес на истината не религиозния, а “езически” ориентирания интелект е този, който открива нови полета в изкуството, науката , архитектурата…., дава храна за прогреса…. Правя разлика между духовно учение и религия.
До моето разбиране за света са по-близки старите духовни езотерични учения, заклеймени от Църквата като еретични, независимо от това, че прозират на места в Библията.
Наистина, няма по-добра основа за една религия от идеала на Иисус за любов към ближния, хармония, единство и служба в общество от братя. Но всичко това е опорочено от догмите, интерпретациите, спретнати от Вселенските събори, излъсканите ритуали, изпразнени от духовен смисъл, ако щеш и от разцеплението в т.нар. християнски свят, тълкуващо по различен начин Библията.
Важно е разбирането на Христовия импулс, но в случая религията не помага.  Религията сякаш е заела позата на притча, предназначена за непосветени.
Може би повече за истинското учение на Иисус ще разберем от гностичните евангелия, отколкото от тези, редактираните, влезли в състава на Новия завет. И повод за това ми предположение е бързата реакция на Ватикана срещу наизлязлата “еретична” литература. Между другото думата “ерес”от гръцкото hariesis, означава “избор”. Поставянето на етикета “ерес” е забрана за упражняване на правото на свободен избор.  А аз обичам свободата…. Това е.

Неактивен miamotobg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 175
 • Шинмен Миамото Мусаши
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #8 -: Октомври 09, 2006, 15:08:36 pm »
Исус каза:” И ако тези, които ви водят, кажат:”Вижте, царството е в небесата”, то птиците небесни ще ви предвождат. Ако ви кажат:” В морете е.”, рибите ще ви изпреварят. Но царството е вътре във вас. И е извън вас. “Когато опознаете себе си, ще бъдете разпознати. И ще разберете, че вие самите сте деца на живия Отец. Но ако не се опознаете, вие сте в бедност и вие самите сте бедността.”
]. После той каза: “ Човекът е като сръчен рибар, който хвърля мрежата си в морето. Той я изважда от морето, пълна с малки рибки, и между тях умния рибар намира голяма и отлична. Той хвърля всичките малки риби обратно в морето, без да се съмнява, че е избрал голямата. Който има уши да слуша, нека слуша!”
(9) Исус каза:” Чуйте, сеячът пристъпя, взима шепа и хвърля. Сега, някои зърна падат на пътя, и птиците ги отнасят. Други падат на камъните, не се вкореняват в земята и не дават добив. Други падат в тръните, те задушават семената и червеите ги поглъщат. А други падат на добра земя и дават добра реколта- 60 и дори 120 кратно за една мярка.”
Евангелие на св. Тома - отречено от Църквата като неканонично, защо ли...
1. Не носи злоба в себе си. 2. Прави разлика между печалбата и загубата във всекидневието. 3.Развива

PREDATOR

 • Гост
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #9 -: Октомври 11, 2006, 14:14:51 pm »
 Явно в този форум всек гледа да напише ,но не и да прочете какво е написал опонента и най-важното да вникне в писаното.Казах,че не се съгласявам нито с католици,нито с православни ,нито с протестанти,макар,че бих си причислил към третите,но не казвам,че съм протестант.Първо, няма за какво да протестирам,второ това е движение възникнало и създадено от Мартин Лутер. Той и тези които са били около него са били протестанти,защото са протестирали срещу католическата църква,няма да изпадам в подробности.
 Някой прави ли разлика между религиия и вяра. Какво е религия и какво вяра? Какво е църквата? Като ходите в знание ,защо не вникнете в думите на Господ,какво е църквата , от кой  от какво  е изградена.Не съм враг никому,нито съдник,ще дойде време когато всекиму делата ще станат явни и всеки един ще бъде съден по делата си. Оправдания хиляди,че Господ не съществувал или съществувал,но бил в еди каква си форма  т.н. Между другото GNOSTIC ,нямах за цел да се обърна към теб специално. Добре хайде,като погледнеш Христос исторчески какво виждаш,какво знаеш , какви изводи правиш за него? Дали наистина е бил Божй син,дали настина е възкръснал? Искам настина да знам мнението ти за него,като сторическа фигура.

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #10 -: Октомври 11, 2006, 17:02:16 pm »
Извини ме, ако си се почувсвал лично засегнат от мненията ми. Това си е лично мой поглед върху нещата и не възприемам никого като опонент, защото не споря. Водя се и от следното :
“Верните слова не са красиви,
Красивите слова не са верни.
Мъдрият не спори,
Спорещият не е мъдър….”/Лао Дзъ/
…моята цел е чистото знание, което надявам се някой ден да ми позволи да гледам мъдро на света … но за сега съм само “ученик”.
Поставяш ми невъзможната задача да ти изложа всичко, което зная за Иисус. Не мога да си поставям за цел да пиша книга във форум. Както споменах обаче по-горе, за по-пълна представа е препоръчително освен Евангелията, които за съжаление са редактирани и не знаем първоначалния им вид / за щастие, след близо 50 г. от откриването им, бял свят видяха и Гностичните евангелия и документите на общността  от Кумран, които дават много информация за времето около Иисус/, да се имат впредвид и историческите данни от това време, защо не и  езотеричните  изследвания.
При желание, можеш да потърсиш:
“Юдейски древности” от Йосиф Флавий-галилеецът / той посочва, че Иисус започнал мисията си през петнадесетата година от управлението на Тиберий Цезар…/
“Книгите на Авдий” – изключени от Библията, изследванията на д-р Барбара Тиъринг, на Ахмед Осман, Д-р Пакстън / за еврейските обичаи/……….. в момента има много книги на тема Иисус, които са издадени отдавна, но в момента се преиздават пак. И да не забравя любимият ми д-р Рудолф Щайнер – например  “От Исус към Христос” /християнски езотеризъм/,  има и цикъл с лекции с тълкуване на Евангелията….
Иисус е бил в земно време, царски наследник от Давидовия род, изпълнил е мисия, бил е необикновен човек . Дал е нов духовен импулс. Защо можем да приемем Буда, Заратустра, Мохамед за духовни Учители, а  Иисус трябва да бъде задължително Бог. Кой тогава е Бога – Отецът или Иисус? Зная отговорът на теолозите, но те се опират на религията. И пак няма единомислие. По - скоро ще приема доводите на някое духовно учение.
За човек,  който е Учител, аз изводи не мога да правя, мога само да търся знание. Искам да знам какво е казал, не какво са искали други да каже. Не приемам всичко написано в Библията и търся мой път да си изясня нещата. Не мога да си изградя представа само от една гледна точка.
Това е моят начин.

Р.S.  Всички сме деца на това, което наричаме Бог и живеем според кармичните закони, които наричаме “божия промисъл”.
Има разлика между религия и вяра. Религията ти посочва в какво да вярваш, а ако не изповядваш дадена религия, вярата ти се води от свободната воля, от потребностите на душата.
Моята позиция е тази.
Успех по пътя!

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #11 -: Октомври 11, 2006, 17:09:43 pm »
PREDATOR, ако имаш въпроси към мен, пиши на Л.С.
Да не ангажираме всички с този диалог.
Нека се чуят и други мнения!

PREDATOR

 • Гост
Re: За истината и истината според вярата
« Отговор #12 -: Октомври 14, 2006, 23:51:11 pm »
По принцип нямам въпроси,не задавам много такиива,но си вземам бележка и за това ще отворя темапо този въпрос.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27