Автор Тема: ТИРН - още една прекрасна тайна  (Прочетена 8512 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
ТИРН - още една прекрасна тайна
« -: Септември 08, 2006, 10:55:04 am »
СКАЛНИТЕ НИШИ
В ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ – ОЩЕ ЕДНА
ПРЕКРАСНА ТАЙНА


Любомир Цонев

ЧАСТ І: "ТИРН" – ЩО Е ТО?

Има една болест, която шеговито наричам "скална болест" – т.е. да обичаш безмълвните послания, които излъчват каменните съоръжения, построени от хората преди поне 30 века. Тази болест ме порази през 2003, когато в Странджа за пръв път видях мегалитни старини. После се убедих, че такива старини са пръснати доста щедро из нашите земи. Оттогава не само че не се поправям, ами с удоволствие все повече затъвам в тази болест, която предлага прекрасни приключения на духа! По стандартната дефиниция мегалитите са съоръжения, изградени от един или няколко големи и грубо обработени каменни блока през бронзовата епоха или дори преди нея, но при всички положения преди новото летоброене. Биват менхири, кромлехи и долмени. Има ги на много места по света, ама никой не ги брои, картотекира и поддържа (освен в Дания, където – както обичаше да казва Шекспир – несъмнено има нещо гнило!). И никой не може точно да докаже кога, как, от кого и за какво са построени.

Дълго не можех да намеря подходящите думи, за да изразя какво най-много ме привлича в тези каменни загадки, докато наскоро прочетох книгата на Волфганг Корн "50 класици – археология" (С 2005) и ми олекна. Ето ги точните му думи:
"Между многото мегалитни строежи Стоунхендж доказва по особено убедителен начин границите на науката археология и открива широк простор за фантазии и спекулации."
Това е!
По-точно не може да се каже!
Към мегалитните и скално-изсечените паметници трябва да се подхожда комбинирано – чрез археологичната наука, чрез анализа на митовете, с помощта на естетиката, с полета на фантазията – и всичко това да премине през сърцето и разума, да се съчетае с добра доза самокритичност, за да не се говорят и пишат определени глупости.
Каменните паметници заслужават такова уважение, кълна се!
Добре, ама тъкмо свикнах със стандартните мегалити (в България има добри образци от трите основни вида), и се натъкнах на още по-странни неща – Трапецовидните Източно-Родопски Ниши!
За тях ще въведа тук съкращението ТИРН - за удобство, както уважаемият г-н Георги Китов назовава своя екип ТЕМП.
Тези нишички са хем прекрасни, хем огромен брой, хем още по-нещастни от мегалитите. Защо по-нещастни ли? Сега ще обясня.
Ако погледнете което и да е стандартно съвременно изложение на археологията и история на архитектурата, ще се убедите, че мегалитите не се обсъждат сериозно нито в археологията, нито в архитектурата.
Архитектите водят историята на своя предмет от египетските пирамиди и от гръко-римските ордери и строежи с колони и фронтони. Те гледат на мегалитите най-често с пренебрежение, защото нямат усет за красотата им, понеже тя не отговаря на класическите им канони. Повечето архитекти изглежда не чувстват и не обичат скулптурите на великия Хенри Мур, т.е. нямат усет за красотата на абстрактното!
Археолозите не обръщат особено внимание на мегалитите, понеже те се датират много трудно, там почти няма находки за музеите (грънци, гривни и т.н.), а на всичко отгоре никога не е било откривано злато, например. И едно много важно допълнение. В археологията кариера се прави по 2 начина – или чрез сензационни находки, или чрез достатъчно количество публикувани статии. Дори ако някой археолог искрено да желае да изследва нишите, с тях той не може да направи многобройни и ефектни публикации, следователно... е обречен да не направи никаква научна кариера!
А горките скално изсчени ниши не се включват дори в кръга на мегалитните паметници!
Те са кръгли сираци!
Гаврошчетата на археологията!
А може би точно затова ги обичам? Не знам. Но най-горещо ви съветвам: идете час по-скоро и ги поразгледайте!
Невъобразимо силно преживяване!
И дива, и дивна природна красота наоколо!
Долмените са на път да бъдат докрай изтребени от нашите невежи съвременници. Който ги е видял – видял. Признателното българско племе напоследък афишира огромен интерес към своята история, но изобщо не уважава паметниците от други народи. Точно това превръща това племе в аутсайдер.
За разлика от долмените скално изсечените ниши практически са запазени всичките! Не само че са на трудно достъпни места, ами и никаква аванта няма от рушенето – не може да се вземе готов материал за стопански постройки, например!
Съкровища тъдява също няма никакви. Това си е уникалност за днешното ни свирепо задъхано време: културни паметници отпреди 3 000 години стоят практически непокътнати! И така имаме възможност да установим броя им още от времето на създаването, да проследим техническото развитие на сечивата и каменоделската техника и т.н.
В тази първа част на статията ще обясня къде се намират скално изсечени ниши в България и как изглеждат, като ще покажа няколко примерни снимки.

Нишите биват най-често кръгли, правоъгълни и трапецовидни.
Кръгли и правоъгълни има, например, в скалните светилища Кози камък (Беглика) в Западните Родопи [Виж Фиг.1] и Белинташ (30 км ЮИ от Асеновград) по границата между Западните и Източните Родопи [Виж Фиг.2].
Правоъгълни ниши има сигурно и на Перперикон, ако поразгледаме хълма по-внимателно. Във всеки случай ги видях по скалното светилище до с. Татул.
От една книжка на В.Фол (2000 г.) се убедих, че твърде старинни правоъгълни ниши има по скалите край прочутото светилище в Делфи. Вярвам, че има и другаде – предлагам ви да пътешествате и да ги издирвате сами – така ще обогатим картината с общи усилия!
Но едно е ясно: най-голям брой у нас са ТИРН – вероятно поне 1-2 хиляди! И всичките се намират изключително в Източните Родопи.
Тук показвам само няколко снимки от с. Долно Черковище (до Маджарово) [Фиг.3], от Глухите камъни (при с. Малко Градище) [Фиг.4] и от околността на каменното светилище Харман-кая (Момчиловградско) [Фиг.5].

А ако надникнете в сайта http://rodopimap.hit.bg/mainflash.html и погледнете там още в уводната страница препратките към великолепните снимки на Христо Тодев – направо свят ще ви се завие! Това е разтърсване до дъното на душата!

Ще ви се прииска веднага да потеглите на експедиция, за да изживете тръпката от тази величава тайна.
ТИРН най-често са многобройни върху една скала – от няколко до стотици! Винаги са върху отвесна скална стена, която поне за малко се огрява от слънцето - това определено ги свързва с известното ни от други исторически извори преклонение на древните хора както пред Планината-закрилница, пред Скалата, така и пред животворящото Слънце.
Още не е съвсем ясно с какви сечива са дялани и кога. Но като понатрупате малко опит в общуването с мегалитите и скално изсечените паметници, може да прецените, че става дума наистина за ранна бронзова епоха, преди долмените дори. И тъй като долмените в България по общоприетото мнение се датират в 12-7 в. пр. Хр., то – според мене – нишите и по-специално ТИРН вероятно са създавани в периода 15-10 в. пр. Хр.
Съвсем подобни има и извън България, но доста наблизо - по северните склонове на свещения хълм с Акропола в Атина [Виж горе вдясно Фиг.6] - Ниши на свещения хълм с Акропола в Атина, но разположени по СЕВЕРНИТЕ склонове!

В края на тази първа част искам специално да направя една много важна уговорка. Ниши има разнообразни, на много места по света и от различни епохи, за различни цели. Тук изобщо няма да стане дума за "модерни" скално-изсечени паметници, които са дялани в по-ново време - късноантични (5 в.пр.Хр. - 5 в.сл.Хр.), раннохристиянски и раннобудистки (1-5 в.сл.Хр.), а също така и по-късни, средновековни паметници (5-15 в.сл.Хр.), свързани с тези религии.
Те са дялани с доста съвършени железни сечива, от доста по-опитни каменоделци и са свързани с доста по-различни и късни идеи, отколкото древните и примитивни скални ниши (20-5 в.пр.Хр.). Като особено характерни примери, с каквито няма да се занимаваме тук, ще посоча:
(А) у нас - скалните черкви в долината на р. Русенски Лом до с. Иваново и скалния Аладжа манастир край Златните пясъци;
(Б) в чужбина – разнообразните дялани в скалите големи ниши, гробници и дори цели храмове в Мала Азия:
Ликия (ЮЗ Мала Азия) [Фиг.7], Фригия (СЗ Мала Азия – Анатаолия) [Фиг.8], Амазия [Фиг.9] (северна Мала Азия до Черно море, където е съществувала т.н. Понтийска държава 400-200г.пр.Хр.), Кападокия (централна Мала Азия) [Фиг.10];  скално изсечените римски тип храмове в Петра, Йордания [Фиг.11], а също така и прочутите раннобудистки ниши в долината Бахмиан, в днешен Афганистан [Фиг.12], където талибаните през 2001 взривиха грамадни статуи на Буда (30 м и 50 м високи) [Фиг.13], току-що обявени тогава от ЮНЕСКО за световни ценности.

Източник и снимки тук.

ЧАСТ ІІ: ХИПОТЕЗИТЕ ДОСЕГА - НЕУБЕДИТЕЛНИ     http://www.democrit.com/the_news.php?n=807
ЧАСТ ІІІ: ОЩЕ ЕДНА ХИПОТЕЗА – ЗАЩО ПЪК НЕ? : http://www.democrit.com/the_news.php?n=811
ЧАСТ ІV: ЗАКЛЮЧЕНИЕ: МНЕНИЕТО НА Н. ОВЧАРОВ ЗА НИШИТЕ http://www.democrit.com/the_news.php?n=812
Послеслов: "ОТ ТИРН - ТА НА ГЛОГ или ЗЛАТЕН СЕРВИЗ ОТПРЕДИ 60 ВЕКА"     http://www.democrit.com/the_news.php?n=814
OЩЕ ИНФО:
http://oshte.info/megalit/index.htm

:-*
« Последна редакция: Септември 08, 2006, 19:18:51 pm от Horus »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Antonium

 • Гост
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #1 -: Септември 08, 2006, 11:23:41 am »
Това е една доста интересна тема. Кой и защо и как? Винаги съм считал, че древната история няма нищо общо с това, което ни казват "всепризнатите" историци. Проблема е че някой е изказал някаква теза, всички остаанали  рекли така е и заблудата е готова. Нещата който не се вписват в теориите остават някъде и се правим, че не ги виждаме. ::)
 Забравих да спомена, че 90% от намереното се свързва с гробници. Имам чувството, че древните само са погребвали :P

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #2 -: Септември 10, 2006, 10:09:41 am »
Винаги съм считал, че древната история няма нищо общо с това, което ни казват "всепризнатите" историци. Проблема е че някой е изказал някаква теза, всички остаанали  рекли така е и заблудата е готова. Нещата който не се вписват в теориите остават някъде и се правим, че не ги виждаме. ::)
 

Много си прав! Повечето от нещата не се вписват в теориите на учените глави. Ама нали сме научени безпрекословно да вярваме на авторитети... Когато сам посетиш някое древно място, усещаш, че нещата не са такива, каквито ги представят. Аз си падам търсач на силни места и мисля че скалните  феномени и загадки са част от някаква енергийна мрежа. Моето ,така да се нарече хоби наскоро ме отведе на Беленташ. Разбрах за него от една снимка на скален масив, на която видях няколко човешки лица. То аз почти във всички скали виждам някакви фигури. Някои казват на това богато въображение. Не съм много, много съгласна ама... айде да не издребняваме. Снимката ми бе предостатъчна да тръгна към Беленташ, но като чух, че имало нещо подобно на карта на звездното небе и други чудесии направо хукнах.
    Заслужава си човек да види това место. Трудно е да се опише с думи красотата на природата, а да не говорим за състоянието на духа, в което изпада всеки застанал горе на платото. И най-заспалия човек ще усети силата на този феномен. От всичко, което видях и почувствах за кой ли път се убедих, че нашите праотци са знаели много повече от нас за света , който ни заобикаля, общували с други форми на съзнание и съм убедена, че са много добре запознати с многоизмерността на човешкия дух.
 Беленташ е загадка и ще остане такава, докато подобни места ни се представят като гробници, култови средища и оброчища. А те са нещо повече. Тук има материал за историци, уфолози, физици, екстасенси, писатели - за всекиго има по нещо. Беленташ вече е едно от местата, с които вечер заспивам. Който не бил там нека побърза, защото като видях булдозерите как усилено копаеха, след една-две години тези с джиповите и лъскавите коли ще хвърлят прах върху раниците на такива като мен. Не умавайте, идете :)


"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #3 -: Септември 11, 2006, 09:37:07 am »
Може ли да се отиде с кола до Белинташ и къде по-точно се намира ?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #4 -: Септември 11, 2006, 12:32:02 pm »
Може ли да се отиде с кола до Белинташ и къде по-точно се намира ?

Може. Първо отиваш до Асеновград. После хващаш пътя за Кърджали. При село Червен се отбива за село Горнослав.Продължаваш към Орешец. Оттам нататък е лесно. По някое време асфалта свършва, но не се отчайвай. Ще караш до една чешма - Чотрова чешма.Там има подслон и зидано огнище.Оставяш там колата . От нея за около 3 минути ходене нагоре ще стигнеш до едно гробище.Точно там има много добра скица на самото плато на която са отбелязани всички забележителности. От тази табела тръгваш надясно по пътя и стигаш до началото на платото, където пак има табела, че това е природна забележителност и защитена от закона. Аз забелязах много пътеки, които водят към Беленташ и следващия път ще ги тропосам всички ;) Ако сериозно си решил да ходиш те съветвам да го направиш за два дни защото един е недостатъчно да се наситиш на всичко. Приятно прекарване :)
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #5 -: Септември 11, 2006, 12:58:49 pm »Може. Първо отиваш до Асеновград. После хващаш пътя за Кърджали. При село Червен се отбива за село Горнослав.Продължаваш към Орешец. Оттам нататък е лесно. По някое време асфалта свършва, но не се отчайвай. Ще караш до една чешма - Чотрова чешма.Там има подслон и зидано огнище.Оставяш там колата . От нея за около 3 минути ходене нагоре ще стигнеш до едно гробище.Точно там има много добра скица на самото плато на която са отбелязани всички забележителности. От тази табела тръгваш надясно по пътя и стигаш до началото на платото, където пак има табела, че това е природна забележителност и защитена от закона. Аз забелязах много пътеки, които водят към Беленташ и следващия път ще ги тропосам всички ;) Ако сериозно си решил да ходиш те съветвам да го направиш за два дни защото един е недостатъчно да се наситиш на всичко. Приятно прекарване :)
Neven, Благодаря за изчерпателната насока, записах си инфото и аз също при първа възможност, ще се потопя в атмосферата на този край...    ;)  :-*
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #6 -: Септември 11, 2006, 12:59:46 pm »
Благодарско!  :D  Пък може да се разберем и заедно да отидем....  :P
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #7 -: Септември 11, 2006, 20:21:19 pm »
Ходил съм :)

Да, задължително идете ;D

Срещнах един овчар та той ми разправяше, че преди време се намерила плоча, на която пишело, че Александър Македонски е скрил златната си колесница под Белинташ 8)

Чотровата чешма я е строил дядото на една позната :P

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #8 -: Септември 12, 2006, 10:57:59 am »
Белинташ
В началото стои една библейска легенда. Разказват я местните хора в този район. Според нея до Беленташ са стигали водите на Потопа и на неговите "халки" е бил привързан Ноевият ковчег. Посетиш ли това място, историята ти се струва повече от реална - халките са непокътнати от времето....
Пророчицата Ванга казва в началото на 90-те : "Белинташ ще разкрие своите тайни, когато там загинат 8 души". Към есента на 2005-а, тук на това древно и обгърнато с мистерии място в Родопа планина, са загинали 2-ма души, покосени от мълнии.
Много хора са опитвали да стигнат до Белинташ, но голяма част от тях не са успявали, просто защото "нещо неочаквано" им се е случвало по пътя към високите скали. Хората посетили Белинташ, споделят необикновенни и странни преживявания...
Изследователите астрономи виждат по вдълбаните в скалите останки грандиозна древна астрономическа обсерватория. Стъпил тук, човек се извисява над опасаната с планински била околност. Оттук с поглед се обхваща целия небосвод. При ясно време, вечер гледката е фантастична.
През 90-те години Белинташ нашумя с честите посещения на екстрасенси от България и чужбина, които буквално са използвали мястото за "зареждане" с космическа енергия. Ако носите компас, ще видите как стрелките му на това място "полудяват". Силните енергийни полета са факт. По време на международната научна конференция на уфолозите, проведена през 2001 г., изявени учени определиха скалното плато на светилището Белинташ като -междинна космическа площадка на НЛО.
Скалният феномен Белинташ е доказано племенно светилище на Бесите, посветено на древното тракийско божество Сабазий.

Текст и снимки: Село.БГ
« Последна редакция: Септември 12, 2006, 11:02:56 am от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #9 -: Септември 14, 2006, 00:48:41 am »
Аз до 1- 2 седмици съм на Перперек (Перперикон, както му казват "учените"). Някой друг да има път натам?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #10 -: Септември 14, 2006, 17:48:26 pm »
Аз до 1- 2 седмици съм на Перперек (Перперикон, както му казват "учените"). Някой друг да има път натам?

Ако осъществиш това пътуване ще го споделиш с нас,нали?
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #11 -: Септември 16, 2006, 14:15:48 pm »
Офф, колко бързо се променя ситуацията. Това пътуване вече е под сериозен въпрос, защото изведнъж такива проблеми се струпаха на семейството, че се чудя какво да правя. Направо нямам думи, ужас е...
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #12 -: Септември 16, 2006, 19:24:09 pm »
Проблемите идват винаги в най-неподходящия момент, когато най-малко ги очакваш (Мърфи ли го беше казал?).   :(
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Отг: ТИРН - още една прекрасна тайна
« Отговор #13 -: Септември 16, 2006, 20:39:05 pm »
Когато и да дойдат винаги ще е неблагоприятен момент. Не пожелавам на никого това. :(
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27