Автор Тема: История на възникването на масонските ложи  (Прочетена 9794 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Първата глава на своята книга И. В. Хелзинг посвещава на историята на възникването на масонските ложи. Тук той се придържа към възгледа, характерен за ред съвременни изследователи на масонството, които отнасят произхода на тайните общества в дълбоката древност.
Както посочва Б. Башилов (1), “…историята на ордена от самия момент на своето възникване е била покрита с гъст слой легенди.
Такива легенди има много. Според най-разпространената от всички, възникването на франкмасонството води началото си от времето на Цар Соломон, който предал на архитекта Хирам управлението на и ръководството на строителните работи на храма в Ерусалим, както виждаме това в легендата за Адонирам (2).
Този мъдър архитект разделил работещите на три групи, а за да могат да общуват помежду си определил специални думи, знаци и съприкосновения. От тук, по мнението на масоните, произхожда установяването на степени в масонството и особения, символичен език на братята-масони.
Според друга легенда масонството е наследник на учените и жреците на на Халдея, Индия и Египет, които по такъв начин разпространявали своите нравствени учения, схващания и на базата на тях възпитавали своите ученици и привърженици.
Трета легенда разказва, че масонството произхожда от ордена на Тамплиерите (Храмовниците), които в течение на времето се превърнали в ерес и били разгромени от френския крал Филип IV и Папа Климент V заради “сатанизма, обругаването на християнството и алчността си (3)”
Орденът преминал в нелегалност и продължил своята дейност тайно. “Жак дьо Моле (ръководител на ордена), - разказва масонът със степен Кадош Алберт Пайк (бащата на Ку-Клук-Клан – бел. ред.), - и неговите другари загинали на кладата, но още преди да бъде изпълнена присъдата, ръководителите на обречения орден приели, че по-сетнешното развитие трябва да е окултно, скрито, тайно и да приеме названието шотландско масонство (4).
Хелзинг в своето изследване пише, че “Свободните Зидари са една от най-старите организации от днес съществуващите. Папирусните свитъци, които били намерени през 1888 г., при разкопките на либийската пустиня, описват секретни срещи на членовете на такива организации още през 2000 г. пр.н.е. Тези строителни организации, които вече били взели участие в съграждането на Храма на Соломон, изпълнявали функции наподобяващи днешните профсъюзи, но едновременно с това те и съблюдавали мистичните традиции. Като цел на своето движение зидарите определяли преминаването през етапите на духовното усъвършенстване, в състояние на почтителен страх спрямо Божеството. Този свой Бог те наричали "Велик Архитект на Вселената".
Други потвърждения на посочения факт се съдържат в египетската “Книга на Мъртвите”, където Бог Тот вече се назовава с термин, съответстващ на съвременното понятие гросмайстор. Гросмайстор – това е обичаен титул на върховен лидер. Духовните знания на Свободните Зидари се изразявали чрез символи, алегории и ритуали, които служели едновременно и за средства за комуникация. (Този таен език съдържат, например, символите на масонското ръкостискане, пирамидата, пентаграма, влагането в гербовете на числата 3, 7, 13, и 33, емблемите и съвременните фирмени знаци и имена. /Пример – едно доларовата банкнота на САЩ, емблемата на “America On-line” и мн. др. – бел. ред./).Най-важен символ за много организации, включително Свободните Зидари, е престилката. Престилката в началото крайно обикновена и лишена от каквито и да е украшения, е била заменена около 2200 г. пр.н.е. от ЖРЕЦИТЕ НА МЕЛХИСИДЕК с бяла овча кожа, в този вид я виждаме и в днешния момент. В Древен Египет боговете, които в съответствие със старинните предания летели на “божествени ладии” (НЛО), били представяни в храмовите рисунки препасани с престилки. Точно така продължава – по-късно, свещениците вече носели престилки като знак за преданост към “летящите богове” и като символ на своята власт над народа в ролята им на земни наместници на боговете (виж книгата на Робер Жан Виктор – “Бог и боговете са били хора” – бел. ред.). Вече около 3400 г. пр.н.е. престилки носели “БРАТСТВОТО НА ЗМИЯТА” (евреите бележат себе си, като “символичната змия” – бел. ред.), като и те така показвали своята подчиненост пред боговете, които се спускали от небето на "летящи колесници“. Дали изчезналата употреба на престилката е известна на отделните низши членове на днес съществуващите ложи е твърде съмнително (5).
През четиринадесето столетие ние за първи път се срещаме с висши посветени от “БРАТСТВОТО НА ЗМИЯТА” (хехехехе :P) и тяхното знание. Те станаха известни под латинското наименование “ИЛЮМИНАТИ” в цял свят и особено в Германия (6) (Главно заради техния идеолог Адам Вайсхаупт. Известен в САЩ под името Адам Вайшоп).
Уилям Купър твърди:

“Едно от най-старите тайни общества е Братството на Змията, наричано също Братстово на Дракона (защо ли? :P), съществува и под много други имена. “Братството на Змията” вижда смисъла на своето съществуване в съхраняването на “тайните на поколенията” и признаването на Луцифер като единен и единствен Бог. Даже и да не вярвате в Бога, в Луцифер или Сатаната, вие сте длъжни да разберете, че съществуват огромно количество хора, които вярват в тях. Аз не вярвам в расизма, но милиони хора вярват и тяхната вяра и действия, основани на тази вяра, засягат и мен. Ясно е, че религията винаги е играла важна роля в определянето на действията на посочените по-горе общества.”

Сгради за култовете и жертвоприношенията съществували и в древните градове. Това били по своята същност храмове, издигнати в чест на много богове. Тези сгради често се превръщали в места за срещи на философи и мистици, които, както се смятало, прониквали в тайните на природата. Тези хора често се обединявали в отделни философски или религиозни школи. Най-значимото от тези школи е Братството на Змията или Дракона, но по-известно като Мистерии. Змията и Дракона са символи на мъдростта. Баща на мъдростта е Луцифер, именуван така също и Носещ Светлината (това название може да бъде разбрано по-лесно, ако се има предвид, че при евреите понятията за “добро” и “зло” са обърнати– бел. ред.). Предмет на поклонение в Мистериите бил Озирис, другото име на Луцифер. Озирис се е наричала звездата, която според поверията на древните, паднала на земята. Буквалното значение на името Луцифер е “носител на светлината” или “утринна звезда”. След като Озирис бил прогонен от небето, древните гледали на Слънцето като на изображение на Озирис или, още по-точно, на Луцифер. Озирис се е представял като слънце (Алберт Пайк).
“Колко си изкусителен ти, паднал от небето, о, Луцифер…” (7) (Исая, 14-2)
“…твърдят, че след падането на Луцифер от Небесата, той донесъл със себе си силата на мисълта като подарък на човечеството.” (Фред Хитчинс)

Символизмът и окултното изкуство

Повечето от великите умове, независимо от това кога са живели, са били посветени в обществото на Мистериите чрез ритуали, някой от които се отличавали с изключително голяма жестокост. Някой от най-прославените просветени били извести като Озирис, Сабазиус, Сибеле и Илеузис. Платон бил един от просветените и той описва някой от тайнствата в своите ръкописи. Посвещаването на Платон се заключвало в тридневното му погребение във Великата Пирамида, по време на което той умрял (символично), възродил се и бил посветен в тайни, които бил длъжен да пази.

Три са ранните, тайни общества, които можем да отнесем към съвременните им потомци – това са култовете Рашани, Митрас и тяхната опозиция – Строителите. Те именно имат много общо със съвременните свободни зидари и други групи на Илюминатите. Например, общото при Братствата е символичното прераждане в друг живот чрез преминаване на вратата на смъртта по време на посвещението; обръщането на “Лъва” и “Хватката на лъвската лапа” във висша степен на Масонската йерархия; трите йерархични степени при тях, както и при древните Масони, към които едва после са се добавяли други степени; допускането до членство само на мъже; “всевиждащото око”…

Особено интересно в наши дни е Афганското общество (8) на илюминатите на Рошания, където членуват само избрани масони. Обществото се обръща към мистичния курт и търси своите корени в древната история, в Дома на мъдростта в Кайро.
Главните догмати на този култ били: отмяната на частната собственост, отстраняване на религията; отмяна на държавата; (все натрапените ни “ценности” на демокрацията и евроинтергацията, не смятате ли? – бел.ред.) вярата в това, че просвещението идва от Висше Същества, което избира съвършените хора за организиране и управление на света; вярата в план за преобразуването на социалната система на света чрез контролиране от страна на държавата; вярата в това, че при достигане на четвърта степен, посветените могат да контактуват с неизвестни наблюдатели, надарени със знанията на вековете.
Членовете на Рошиния назовават себе си “членове на Ордена”. Посветените дават клетва, която ги освобождава от всички задължения (и клетви), освен верността към Ордена и тя звучи така: “…Аз отдавам себе си на вечната наука и непоколебимата вярност и подчинение на Ордена… Хората, които не попадат под нашия таен знак са нашата законна плячка.” Клетвата е останала практически същата и до наши дни. Тайния знак – да прокараш знак по челото навътре; обратния знак – да хванеш ухото с палци, като се поддържа с лакътя на свободната ръка. Звучи познато, нали? Орденът, това е орденът на Търсенето. Култът проповядвал, че не съществуват нито рай, нито ад, само духовно състояние, което съвършено се отличава от живота, който ние познаваме. Духът може да продължава да бъде силен на земята чрез членовете на Ордена, но само ако духът е принадлежал на член на Ордена до своята смърт. Следователно членовете на Ордена усилват своята власт, която те приемат от духовете на умрелите си членове.
Рошиния залавяла пътешествениците, посвещавала ги и ги изпращала да издирват и просвещават нови членове на Ордена. Някой считат, че “Убийците” са били филиал на Рошания.
Филиали на Рошания, или на “Просветното малцинство”, или на Илюминатите, са съществували и съществуват навсякъде. Едно от техните правила гласяло да не се използва едно и също наименование и никога да не се споменава думата “Илюминати”. Правилото действа и днес (9).
Както посочва Хелзинг: Едно от най-значителните разклонения на Илюминатите в Германия е представеното от мистичните РОЗЕНКРОЙЦЕРИ, който дължат своето съществуване на император КАРЛ ВЕЛИКИ от началото на IX век. Първата официална ложа била основана през 1100 г. сл.н.е. във Вормс. Розенкройцерите притежавали смелостта да твърдят, че на тях са известни сведения за (неземния) произход на човечеството и че са познавали египетското тайно учение. Тяхната работа после била свързана с мистичната символика и алхимията. Връзката между Розенкройцерите и Илюминатите била (и все още е – бел.ред) много тясна, което имало като следствие подем на тайните степени на инициация, често водещи към прием в ордена на Илюминатите на розенкройцери. Причината за това, че Розенкройцерите така трудно се поддават на изследвания се състои в тoва, че всяка голяма секция на братството работела над подготовката за Откровение в рамките на 108 години, след което през следващите 108 години оставала в състояние на бездействие. Тези фази на смяна създавали впечатлението, че Ордена от време на време напълно изчезва, което пък от своя страна облекчавало работата на неговите братя.
Много автори назовават за година на възникването на ордена на розенкройцерите 1614, защото тогава в един хесенски ръкопис се обявявало тяхното съществуване и се призовавало за присъединяване към тях. Към това време, всъщност, отново наченала фазата “външни действия на открито”. В ръкописа се призовавали хората да различават предателството на фалшивите учители – такива като Папата, Аристотел и Гален (популярен античен лечител). А също в него се разказвала историята на фиктивната личност на “Кристиан Розенкройц”, комуто напълно неоснователно се приписвало основаването на ордена (виж тази статия!!!). Именно той днес погрешно се обявява за истински основоположник. Системата за смяна на 108 годишните цикли достигнала своята цел!
« Последна редакция: Септември 12, 2008, 22:46:56 pm от H. »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: История на възникването на масонските ложи
« Отговор #1 -: Декември 24, 2005, 12:10:59 pm »
Розенкройцерите днес са представени от множество разклонения, съединени в един от най-опасните ордени. Те са провъзгласили за своя цел постигане на познанието по пътя на спиритуално-духовното спасение на отделния човек (например AMORG = Древен Мистичен Орден на Розенкройцерите).
Илюминатите и Розенкройцерите били могъщата сила която стояла зад свободните религиозни движения в “чумните години”. Трябва да се спомене сред всички тях и за “ПРИЯТЕЛИТЕ НА БОГА”, които изповядвали апокалиптично учение и принципа на безусловното подчиняване на ръководителя. Това движение по-късно приело името “ОРДЕН НА СВЕТИ ЙОАН”, което Алберт Маи определил в своята книга “Енциклопедия на масонството” като “организация със секретна мисия на свободните зидари”.
Един от хората който имал тесни контакти с Илюминатите и Розенкройцерите бил МАРТИН ЛУТЕР, което той демонстрирал на посветените, чрез своя личен печат (роза и кръст, точно като печата на Розенкройцерите заедно, разбира се, с неговите инициали).
По това време на чело на католическата църква стоял ПАПА ЛЪВ X, син на ЛОРЕНЦО ДИ МЕДИЧИ. Лоренцо ди Медичи бил ръководител на богата, интернационална, банкерска фирма във Флоренция. Поколение преди него семейството на Медичите, чрез посредничеството на ПАПА ЙОАН XXIII, успяло да прокара постановление за облагане с налог и десятък на миряните в полза на Папата. Това било нужно на Медичите за да се превърнат в една от най-богатите и най-влиятелни банкерски фирми в Европа.
Въстанието на МАРТИН ЛУТЕР срещу практиките на католическата църква било основателно, дотолкова доколкото тя отдавна се е превърнала по-скоро в стопанско предприятие, от колкото система за вероучение. Един от водещите лидери на Реформацията бил ФИЛИП ВЕЛИКОДУШНИЯ, който основал в Марбург “Евангелически университет” и организирал политически съюз срещу католическия ИМПЕРАТОР КАРЛ V.
След смъртта на ЛУТЕР група негови поддръжници, се оглавила от СЪР ФРЕНСИС БЕЙКЪН.
По времето на КРАЛ ЯКОВ I, БЕЙКЪН бил координатор на проекта за подготовка на авторитаризирания превод на протестнаската англиканска Библия. Този труд, станал известен през 1611 г. под името “Библията на Крал Яков”, днес е най-широко използваната версия на Библията в англоговорящия свят.
Контра реформацията се провела от наново основаното братство “ОБЩЕСТВО НА ИСУС”, чиито членове са по-известни като ЙЕЗУИТИ (наричани “Гестапо на Римокатолическата църква” – бел. ред). То било основано през 1534 г. от Игнатий от Лойола (1491-1556) и се превърнало във войнстващо католическо тайно общество, със секретни ритуали, символика и степени на посвещаване (клетвата на посветените във втора степен изисквала те да наказват със смърт всички свободни зидари и протестанти). Йезуитите били изпращани в Англия, за да се борят там с протестанската ерес. Те старателно издирвали еретиците, подлежащи на наказания, което пък означавало, че на свободните зидари им се налагало старателно да крият своите тайни, в противен случай съществувала заплахата да изгубят главите си.
СВОБОДНИТЕ ЗИДАРИ работили в обстановка на абсолютна секретност в Англия, Шотландия и Ирландия, като обръщали най-сериозно внимание на правата на човека и на протестантизма. Един от гросмайсторите на свободните зидари присъствал, заедно с гросмайстора на рицарите-храмовци, при подписването на ХАРТАТА НА СВОБОДАТА. А най-различни ложи били в еднаква степен отговорни за засилването на протестанското движение в Англия и Германия.
През 1717 г. (1 + 7 + 1 + 7 = 16; 1 + 6 = 7 - бележки Horus) Лондонската Ложа на Свободните Зидари започнала открита дейност, тъй като Англия се превърнала в достатъчно безопасна за тях страна. Именно тази е датата, която много исторически изследвания определят като времето, когато се е основало движението на свободните зидари. Официално това е съвършено справедливо, но тайната дейност е започнала хилядолетия по-рано. И както вече се каза, цялата им секретност нямаше да има абсолютно никакъв смисъл, ако днес всеки желаещ би могъл да узнае кога, къде и какво са направили свободните зидари.
Като резултат от откритата дейност на “Лондонската ложа” започнали силни вълнения в средите на другите масонски ложи и те обвинили лондончани в измяна. След възстановяването на мира по между им свободните зидари започнали да проникват в цяла Европа и Новия Свят. По-късно в Новия Свят те са се проявили като активни поддръжници на американската независимост, а “Бостънското пиене на чай” било организирано от Бостънската Ложа на Свободните Зидари.
Например, Джон Лок използвал масонски източници когато изготвял конституцията на освободилата се колония Южна Каролина, която пък после станала един от бастионите на движението на свободните зидари.
Провъзгласяването на независимостта било организирано и подписано от почти изключително от свободни зидари. ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН и повечето от неговите генерали били Свободни Зидари. Това означава, че без свършеното от свободните зидари днес нямаше да има Съединени американски щати (хахахаха!) (10).
Други (освен вече споменатите) източници на масонството, по мнението на Хелзинг, е юдаизма. Авторът не е единствен в това си твърдение (и е прав! - бел.ред). Друг авторитетен изследовател на масонството С. Лурье пише, че “…обичаен в древната литература е възгледът, според който световното еврейство се представя, без да гледаме на неговата скромна външност, като страшен “всесилен кагал”, стремящ се да покори целия свят и фактически вече го е обхванал здраво в своите пипала. За първи път такъв възглед намираме в I век от н.е. при известния географ и историк Страбон: “Еврейското племе съумяло да проникне във всички държави и трудно може да се намери такова място във вселената, в което това племе да не е проникнало и да не го е подчинило на своята власт.” Известни са подобни изказвания на Цицерон, Сенека, Тацит и други антични автори” (11). Изграждането на държава без територия – тази е формулата за еврейското разселване, според С. Лурье.
По данни на Хелзинг, “богатите юдейски равини, които били религиозни и политически лидери на разпръснатия по света народ, обединили своите усилия в рамките на група, придобила известност като “ЦИОНСКИТЕ МЪДРЕЦИ” (ционистите разглеждали себе си като “месиански” елит на юдаизма и считали, че всички евреи по света ще се солидаризират с техните цели (12)).
Мистичните течения в масонството представляват особена смесица от окултизъм, астрология, алхимия, Кабалата (тя е още един от източниците и обяснява наличието на еврейската символика в масонството) – допълвани от наивната вяра в способностите на човешкия разум да постигне крайните тайни на вселената, да се обуздаят силите на природата.

БИБЛИОГРАФИЯ:

(1) Б. Башилов, един от най-авторитетните изследователи на съвременното масонство – “История на современного масонства”; “Русло” – “Община”. М., 1992 г., стр. 104-105.
(2) Легендата за Адонирам виж подробно в ист. №2, стр. 92-97 и С. Нилус. “Близгрядущий антихрист и царство диавола на земле”; Сергиев Посад, 1911г., стр. 157-171.
(3) Дъглас Рид “Спорът за Цион”. Йоханесбург, 1986 г., стр. 387.
(4) Bramley Wiliam: “Die Gotter von Eden”, In der Tar Verlag 1990; ISBN 3-9802507-7-6 стр. 105.
(5) Б. Башилов. “История современного масонства”; “Русло” – “Община”. М., 1992 г. стр. 104-105.
(6) Древнобиблейската дума “змей” – “нехеш” произхожда от корена NHSH, който означава “разшифроване, откриване”, а латинското “illuminare” означава “просвещение, узнаване, знаене”.
(7) “Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората!” – така е пък предаден този пасаж в българското издание на “Библия или Свещеното писание на Стария и Новия завет” – бел. прев.
(8) Случаен ли бе изборът на Осама Бин Ладен (кадър на ЦРУ – бел.ред) да разположи своята щабквартира в Афганистан – ето един въпрос, над който си заслужава да се замислим – бел. прев.
(9) William Cooper& “Behold a Pale Horse”; Light Technology Publications, P.O. Box 1495, Sedona AZ 86336, стр. 46.
(10) John J. Robinson: Born von Blood, M. Evans Co., 216 E. 49 St. New York, N.Y.10017
(11) С. Лурье. Антисемитизм в древнем мире; Берлин, 1923 г., стр. 207-209л
(12) Манфред Адлер “Синовете на мрака”, част 2, Adler, Manfred: Die Sohne der Finsternist: Teii 1; Die geplante Weltregiering Teil 2; Weltmacht Zionismus.


Николай Боголюбов

“Тайните общества на XX век”
« Последна редакция: Декември 24, 2005, 14:21:50 pm от Horus »

Eon

 • Гост
Отг: История на възникването на масонските ложи
« Отговор #2 -: Декември 24, 2005, 12:43:17 pm »
Бихте ли ми казали каква е разликата между масони и фримасони? От години се чудя и все не ми остава време да попитам някой.
« Последна редакция: Декември 24, 2005, 14:23:01 pm от Horus »

fisk

 • Гост
Отг: История на възникването на масонските ложи
« Отговор #3 -: Януари 11, 2006, 19:12:47 pm »
Разликата общо взето идва от културните различия, "freemason" се различават с това че повече теоритично обсъждат и дискутират от колкото да практикуват и изграждат нещо. На практика вече разлика в понятията няма, free се използва като свобода на мисъл и развите в житейски аспект...

Eon

 • Гост
Отг: История на възникването на масонските ложи
« Отговор #4 -: Януари 12, 2006, 08:10:50 am »
10x :)

Неактивен Julcifer

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 2
Най-важен символ за много организации, включително Свободните Зидари, е престилката. Престилката в началото крайно обикновена и лишена от каквито и да е украшения, е била заменена около 2200 г. пр.н.е. от ЖРЕЦИТЕ НА МЕЛХИСИДЕК с бяла овча кожа, в този вид я виждаме и в днешния момент. В Древен Египет боговете, които в съответствие със старинните предания летели на “божествени ладии” (НЛО), били представяни в храмовите рисунки препасани с престилки. Точно така продължава – по-късно, свещениците вече носели престилки като знак за преданост към “летящите богове” и като символ на своята власт над народа в ролята им на земни наместници на боговете (виж книгата на Робер Жан Виктор – “Бог и боговете са били хора” – бел. ред.). Вече около 3400 г. пр.н.е. престилки носели “БРАТСТВОТО НА ЗМИЯТА” (евреите бележат себе си, като “символичната змия” – бел. ред.), като и те така показвали своята подчиненост пред боговете, които се спускали от небето на "летящи колесници“. Дали изчезналата употреба на престилката е известна на отделните низши членове на днес съществуващите ложи е твърде съмнително (5).
През четиринадесето столетие ние за първи път се срещаме с висши посветени от “БРАТСТВОТО НА ЗМИЯТА” (хехехехе :P) и тяхното знание. Те станаха известни под латинското наименование “ИЛЮМИНАТИ” в цял свят и особено в Германия (6) (Главно заради техния идеолог Адам Вайсхаупт. Известен в САЩ под името Адам Вайшоп).
Уилям Купър твърди:

“Едно от най-старите тайни общества е Братството на Змията, наричано също Братстово на Дракона (защо ли? :P), съществува и под много други имена. “Братството на Змията” вижда смисъла на своето съществуване в съхраняването на “тайните на поколенията” и признаването на Луцифер като единен и единствен Бог. Даже и да не вярвате в Бога, в Луцифер или Сатаната, вие сте длъжни да разберете, че съществуват огромно количество хора, които вярват в тях. Аз не вярвам в расизма, но милиони хора вярват и тяхната вяра и действия, основани на тази вяра, засягат и мен. Ясно е, че религията винаги е играла важна роля в определянето на действията на посочените по-горе общества.”


В книгата на Я.В.Хелсинг "Не пипай тази книга" пише малко по-различна история за Братството на змията. : "От животните,почитани в миналото, няма по-уважавани от змията, и то защото е била емблема на един кръг от посветени, оказал силно влияние върху ранните култури от двете полукълба.Става дума за образовано общество, отдадено на разпространението и постигането на духовни знания и свобода:"Братството на змията".То се борело срещу поробването на духовни същества и се опитвало да освободи хората от гнета на изънземните.Основател на "Бтратството на змията" бил бунтовният, но конструктивен княз Енки.... Въпреки добрите им намерения обаче, е очевидно, че Енки и "Братството на змията" не успяват да освободят хората.В месопотамските полчки се казва, че "змиата" (Братството на змията) скоро била превзета от други заговорнически извънземни групировки.Енки е заточен на земята и оклеветен от противниците си, за да е сигурно, че никога повече няма да намери поддръжници измежду хората.Титлата на Енки от "княз на света" става "княз на тъмнината" - той е падналата Зорница.Носителят на сетлината, защото е наи-красивото и наи-силното същество на своето време.Той е носителят на светлината за древните германци, при гърците е известен като Хелиос или Фосфорус, при римляните - като Луцифер. Той е превърнат в дявол!"
« Последна редакция: Април 28, 2008, 23:40:20 pm от Julcifer »

Неактивен buki

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 2
Относно: История на възникването на масонските ложи
« Отговор #6 -: Септември 12, 2008, 15:36:18 pm »
Информацията за масоните и франкмасоните е доста противоречива.Почти навсякъде се споменават успоредно, но би трябвало да има някаква разлика между тях(най-малкото заради названията).Каква е тя??

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27