Автор Тема: Смисълът на яйцето  (Прочетена 4665 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Смисълът на яйцето
« -: Април 21, 2006, 23:30:51 pm »
Яйцата на очи са гръбнакът на ежедневието, но са нужни само няколко стружки трюфел, за да се превърнат в сърцевината на луксозно пируване, обобщава Марина Караконова във в. Дневник

21.04.2006

В четвъртък беше Велики четвъртък и извършихме един от ритуалите на Страстната седмица - боядисването на яйцата. И както всяка година, в събота полунощ след известяването на Възкресение ще ги разменим с тези около нас.
Постилите ще си припомнят вкуса им след 40 дни, а останалите - с жеста на счупването на черупката ще обявят поредното завъртане на кръга.
Смисълът на Великден е възобновеният живот, затова няма Великден без яйца. Така е било от самото начало. Но така е било и преди това начало - векове преди Христос.
От незапомнени времена хората възприемали яйцето като нагледно резюме на това, което е било преди нас. Съвсем естествено тази първична консистенция в черупка се превърнала в знак на пролетта и възраждането на живота.
По този начин са го възприемали и римляни, и египтяни, и гърци, и евреи, и накрая яйцето така узурпирало символиката на началото, че единственият претендент за него може да е кокошката, поне така установили философите. И това не е случайно.
Ако се вгледаме във формата му, тази съвършена елипса е идеалният съд за меката и жива субстанция. Като прибавим и чистотата на белия цвят, тя сякаш е мислена да бъде скривалище на новото начало и на искрата на създанието.
Това установили и алхимиците. Те свързват яйцето с четирите стихии: черупката е земята, ципата - въздухът, белтъкът - водата, жълтъкът - огънят.
Тази форма като че ли е създадена и за човешката длан. Дамите от руската аристокрация пазели ръцете си хладни, като държали в тях мраморни или нефритени яйца.
Това било още преди великият Фаберже да започне да изработва за Романови едно от най-скъпите бижута на света: яйца, изработени от злато, порцелан, кристали и безценни камъни.
Но не е необходимо яйцето да е златно, за да бъде кулинарното злато във всяка кухня. Яйцата са деликатна същност, за която са нужни внимание и грижи - да не са в досег със силни миризми или да са поставени надолу с върха.
Имат свойства, за които дават и знаци: в чаша вода прясното яйце ще потъне, негодното ще изплува. Това е емулсията, която обединява отделните съставки и им дава плътност.
Готвенето с тях е истинска алхимия - нищо не се изменя така, както яйцето при готвене. Затова грешат тези, които казват "прост като яйце", достатъчно е да се сетят само за многобройните кулинарни превъплъщения на яйцата.
Първата мисъл е за вареното яйце. Но то може да е твърдо, може да е и рохко.
Оказва се, че и не е толкова проста работа да го свариш, от нея извеждат математически формули. Преди няколко години сп. "Ню сайънтист" публикува "уравнението за разпределение на топлината за сферичните обекти".
Според някой д-р Уилямс, който прекарал много време сред яйца и числа в търсене на идеалното сваряване, на яйце, което тежи 50 г и е стояло при температура от 4 градуса, са му необходими 4 минути и 30 секунди във вряща вода, ако е 47 г - нужни са му 4 минути и 15 секунди, но пък ако е било на стайна температура от 21 градуса...
После идват яйцата на очи. За тях се изисква търпение, внимание, и най-вече верния тиган - колкото по-черен и тежък, толкова по-добре.
Яйцата на очи са гръбнакът на ежедневието, но са нужни само няколко стружки трюфел, за да се превърнат в сърцевината на луксозно пируване.
Преобразяването на яйцето е най-зрелищно с белтъка. Разбийте го на пяна и обемът му изведнъж ще нарасне до осем пъти. Без този обем не биха съществували суфлета, мусове, кремове или меринге.
Следват прословутите рецепти: Оeufs en meurette - яйца, приготвени със сос от червено вино, лук, бекон и подправки, сгъстени с масло, и поднесени с препечено хлебче. По бенедиктински, които са американският отговор на английския ham and eggs.
Това разбираме от брой на сп. "Ню Йоркър" от 1942. В него е публикувана история, чието действие се развива през 1894-та в хотел "Уолдорф", и чиито герои са Лемюъл Бенедикт, брокер на Уолстрийт, неговият нечовешки махмурлук и неговата поръчка "пригответе ми препечен хляб, хрупкав бекон, две яйца на очи и ги залейте с лъжица сос холандез!".
Прескачаме бърканите, забулените, на фурна и стигаме до омлетите!
Един човек много настoявал да знае рецептата на омлета на Елизабет Дейвид "Ла Мер Пулар". Тя му отвърнала в писмо:

"Предлагам ви рецептата за омлета: чуквам две хубави яйца в дълбок съд, разбивам ги добре, слагам голямо парче краве масло в тигана, изсипвам вътре разбитите яйца и бъркам сместа до последния миг. За мен ще е удоволствие, господине, ако тази рецепта ви дари радост."

В общи линии е така, но можем да бъдем повече от сигурни, че тук са изпуснати някои дребни детайли, които обаче са същността на всяка велика рецепта.


Източник: www.news.netinfo.bg

firma

 • Гост
Отг: Смисълът на яйцето
« Отговор #1 -: Април 22, 2006, 16:47:32 pm »
Защо в Франция и Италия използват шоколадови яйца :--- :-\
Някой нещо знае ли по въпроса ???

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Отг: Смисълът на яйцето
« Отговор #2 -: Април 22, 2006, 16:48:41 pm »
А какво е общото м/у заека и Христос ?
musica universalis

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Отг: Смисълът на яйцето
« Отговор #3 -: Април 22, 2006, 17:11:03 pm »
А какво е общото м/у заека и Христос ?

Американският бизнес :P >:( >:(

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Смисълът на яйцето
« Отговор #4 -: Април 26, 2006, 15:23:20 pm »
Заекът е наследство от езичеството-символ на луната и плодородието.А Великден отговаря почти на Белтейн,когати се чества именно това плодородие...
А и боядисването на яйца е по-старо от ристянството и символизира възраждането на слънчевия бог
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Oberon

 • Гост
Отг: Смисълът на яйцето
« Отговор #5 -: Април 26, 2006, 16:56:55 pm »
Полуелфе, ти си моя човек:)))

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27