Автор Тема: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА  (Прочетена 14454 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

virtual

 • Гост
В древноста Александрийската библиотека е била най-голямата и "най-оборудвана" за времето си. След пожар по-голямата част от фонда и е изпепелен.
Много учени са убедени, че там са се криели много тайни за изчезнали цивилизации, култури, вярвания, култове, технологии и много голяма информация като цяло.
Други казват, че там са се криели тайни, които са били толкова силни, че са довели до гибелта на много предишни цивилизации.
Много са били писанията и за тъмната страна на живота, за която хората все повече обръщали внимание. Мнения има и откъм религиозни вярвания, които гласят, че хората били открили прекалено много неща, за които не са били още готови. Поради тази причина Бог унищожил тези "знания".
Но всичко това са догатки, за които сами си правете изводи.
« Последна редакция: Април 02, 2006, 22:05:37 pm от Horus »

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: "Александрийската библиотека"-ЗАГАТКАТА
« Отговор #1 -: Април 02, 2006, 19:02:20 pm »
Тя е била изгорена от не знам си кой турски султан с довода,че всичо което е необходимо го има в Корана,а всичко,което му противоречи е вредно.После сумати и години са нагрявали баните с книги от тая библиотека
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Дъвиан

 • Гост
Отг: "Александрийската библиотека"-ЗАГАДКАТА
« Отговор #2 -: Април 02, 2006, 20:43:10 pm »
Александрийската библиотеката е мястото на първия опит за събиране и класифициране на универсалното познание. В древността тя е била културен и научен център на елинистичния и арабския свят. Основата е поставена в началото на 3 в. пр. Хр. при Птолемей Първи Сотер. В продължение на около 600 години библиотеката се издига в Храма на музите в дворцовия комплекс на египетските царе.
Първите й директори са Ератостен и Калимах. В нея са работили гръцките учени Евклид, Клавдий Птолемей, Дионисий Трак, смятани за бащи на геометрията, картографията и граматиката. В библиотеката се е трудил екип от равини, които за първи път превеждат от еврейски на гръцки текстовете на Стария завет.

За да се набират ръкописи, са задържани и претърсвани корабите, доближили бреговете на Александрия. В края на I в. пр. Хр. Александрийската библиотека съдържа вече 700 000 ръкописа, повечето от които папирусови свитъци с произведения на старогръцки и арабски, наука, техника, философия и литература. Част от съкровищата на Александрийската библиотека изгарят през 48 г. пр. Хр., когато Юлий Цезар атакува града. Според Плутарх Марк Аврелий подарил на последната египетска царица Клеопатра 200 000 свитъка, за да компенсира загубеното по време на пожара.

През 646 г. халиф Омар наредил на своите пълководци да подпалят библиотеката. Според него, ако наистина тук е паметта на човечеството и ако в тези книги се съдържало това, което съдържа Коранът, те били безполезни. Ако пък са различни, то те са вредни и затова и в двата случая книгите трябва да се изгорят. Тогава 4000 бани в Александрия се отоплявали с огън от ръкописите. От огромната колекция книги днес не е останала нито една. Възстановена отчасти след унищожаването през 273 г., библиотеката била наново изгорена от християните. Те на свой ред също не одобрявали създаденото преди тях от езичниците. Това станало през 391 г. по време на александрийския епископ Теофил. Храмовете били разрушени, а Музейонът отдавна вече не съществувал.

Източници: ТУК и ТУК

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #3 -: Април 02, 2006, 22:07:21 pm »
Търновската била по-голяма :P

fisk

 • Гост
Отг: "Александрийската библиотека"-ЗАГАДКАТА
« Отговор #4 -: Април 02, 2006, 22:10:50 pm »
Абе кво е имало вътре един фарон знае, важното е че много знание е унищожено, въпреки че както всичко има много теории относно много спасени материали..Плюс това и да не е била запалена пак знанието е щяло да бъде контролирано както винаги, като пуснаха онлайн всичките архиви на Втикана  да не си мислите че наистина е всичко, още поне един, два блока с харддискове ще трябват .. :)

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #5 -: Април 03, 2006, 00:54:25 am »
А така изглежда днес :D

Дъвиан

 • Гост
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #6 -: Април 03, 2006, 00:58:12 am »
Ехх, да беше жив Птолемей да я види! :P

Дъвиан

 • Гост
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #7 -: Април 03, 2006, 13:19:16 pm »
Още снимки на новата АЛЕКСАНДРИЙСКА БИБЛИОТЕКА:

« Последна редакция: Април 03, 2006, 13:21:13 pm от Дъвиан »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #8 -: Април 03, 2006, 15:03:27 pm »
Легендарната Александрийска библиотека възкръснаВъзкръсналата Александрийска библиотека, гледана откъм морето.
Възстановяването й глътна 12 години и повече от милиард долара, участва целият свят.


По материали от чуждия печат

В древността Александрия била прочута с две неща - Александрийския фар и Александрийската библиотека. Фарът, едно от Седемте чудеса на света, отдавна го няма, библиотеката също. Но с общите усилия на много нации легендарната библиотека, един от първите и най-известни центрове на просветата в човешката история, възкръсна тази седмица в Египет. Амбицията й отговаря на мащаба на проекта - тя иска да стане чудото на 21-и век.
------------
1600 г. след унищожаването й Александрийската библиотека възкръсна в ултрамодерна сграда. Официалното й откриване в сряда бе събитие със световно значение. Президентът на Египет Хосни Мубарак и около 3000 известни личности от целия свят, сред които френският, италианският и гръцкия президенти присъстваха на церемонията.
Архитекти от 58 страни мъдруваха над вида на новата сграда. ЮНЕСКО и правителството на Египет обявиха конкурса през 1989 г. Постъпиха близо 1400 проекта. В крайна сметка спечели проектът на норвежкото архитектурно бюро "Снохета". Българският проектантски колектив, участвал в конкурса за наша гордост взе една от 34-те специални награди на ЮНЕСКО.
Правителството на Египет, ЮНЕСКО и безброй държави са осигурили средствата за строителството на импозантната сграда, която претендира да стане едно от архитектурните чудеса на 21 век. Цената на ултрамодерното здание от стъкло и бетон е 1,5 млрд. евро, а на библиотечния фонд - 200 млн. долара, сочи в. "Известия".
Строителството на новата Александрийска библиотека продължи 12 години.

Книгите за нея са събрани от цял свят.

Много страни са приели за чест да внесат своя дял в създаването на библиотечен фонд - символ на международното сътрудничество в областта на културата. От пет години в Стара Загора съществува клуб "Приятели на Александрийската библиотека".
Усилията на всички участници в проекта са били египетският гр. Александрия да получи библиотека, която да бъде наричана чудо не само заради сградата. Александрийска библиотека е замислена като символ на културното единение на народите.
Навремето идеята за изграждането й предизвика много спорове. Археолозите твърдяха, че по време на строителството могат да бъдат повредени паметници на древността, а някои политици приемаха идеята като изгодна мярка, която обаче няма да помогне много на 68-те милиона египтяни да се справят с неграмотността, сочи Ройтерс.
Сега възродената Александрийска библиотека впечатлява посетителите. 11-етажната сграда е с формата на огромен диск, наклонен под ъгъл 20 градуса към Средиземно море, замислен като символ на Слънцето в Древен Египет. На южната й стена са изписани

букви от почти всички съществуващи в света азбуки.

В огромната и светла читалня, разчетена за 3500 души, може да се получи всяка книга и веднага да се направи от нея разпечатка или запис на компактдиск на част от нея, пише в. "Известия". Нивата за четене са 7, а новата сграда с площ 40 130 кв. м е обградена с басейн. Около централната сграда са разположени Музеят на науките, Международната школа по информация, Музеят на калиграфията, лабораторията за реставрация и др.
За 12 години първоначалната идея да се събере колекция от осем милиона книги силно се измени. Целта сега е да се изгради електронна библиотека, в която да се прилагат най-новите информационни технологии. От нея хората от цял свят могат да получат отговор на всеки въпрос, който ги интересува. Според директора на библиотеката Исмаил Серагелдин това "колко много книги имаш не е от значение. Въпросът е да сме на челно място след електронните библиотеки и това е причина да правим някои неща по изцяло нов начин". Серагелдин е архитект по образование, но е изследвал всякакви теми - от Шекспир до биотехнологиите.
Електронната система на научния център може да възпроизвежда документи почти на всички езици в света. Във фондовете на Александрийската библиотека

вече са събрани над 4 млн. книги,

500 000 карти, 100 000 ръкописа, 10 000 древни трактата, огромен брой компактдискове. Официалните езици в библиотеката са арабски, английски и френски.
Александрийците също са доволни. Те смятат, че библиотеката може да направи много за връщането на позавяхналата слава на града, основан от Александър Велики.
Александрийската библиотеката е мястото на първия опит за събиране и класифициране на универсалното познание. В древността тя е била културен и научен център на елинистичния и арабския свят. Основата е поставена в началото на 3 в. пр. Хр. при Птолемей Първи Сотер. В продължение на около 600 години библиотеката се издига в Храма на музите в дворцовия комплекс на египетските царе.
Първите й директори са Ератостен и Калимах. В нея са работили гръцките учени Евклид, Клавдий Птолемей, Дионисий Трак, смятани за бащи на геометрията, картографията и граматиката. В библиотеката се е трудил екип от равини, които

за първи път превеждат от еврейски на гръцки текстовете на Стария завет.

За да се набират ръкописи, са задържани и претърсвани корабите, доближили бреговете на Александрия. В края на I в. пр. Хр. Александрийската библиотека съдържа вече 700 000 ръкописа, повечето от които папирусови свитъци с произведения на старогръцки и арабски, наука, техника, философия и литература. Част от съкровищата на Александрийската библиотека изгарят през 48 г. пр. Хр., когато Юлий Цезар атакува града. Според Плутарх Марк Аврелий подарил на последната египетска царица Клеопатра 200 000 свитъка, за да компенсира загубеното по време на пожара.
Днес историците предполагат, че Александрийската библиотека е окончателно разрушена през 3 в. , когато войските на палмирската царица Зиновия се бият с армията на император Марк Аврелий. Според друга версия това е станало през 391 г., когато християните са унищожили "езическите" писания. Според трета версия краят на библиотеката настъпил през 7 век, когато градът бил завзет от арабски военачалник.
Библиотеката не отваря врати в най-доброто време за Близкия изток. Откриването й, насрочено за април, бе отложено заради напрежението, предизвикано от борбата между палестинци и евреи. Ислямистките групи в момента имат голямо влияние в Александрия - град, който допреди 50 г. е бил известен като либерален и европеизиран. Египет като цяло става все по-консервативен, сочи Ройтерс.
Египетското правителство обаче уверява, че няма основания за страх от цензура в библиотеката. Това е гарантирано с решение на парламента, което предоставения на библиотеката специален статут - нейните ръководители са подчинени лично на президента на страната.
"Всичко е много ясно поставено от правна гледна точка. Аз имам правото и задължението да събирам всички продукти на човешката мисъл. Не очаквам да имам никакви противоречия", успокоява съмняващите се директорът Серагелдин.Новата библиотека отвътре.Египетски полицай пази сградата на Александрийската библиотека. Охраната бе засилена в навечерието на откриването.
Източник: www.segabg.com

http://egypteng.com/projectm/alex.asp

Дъвиан

 • Гост
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #9 -: Април 03, 2006, 17:11:53 pm »
Отдавна си мечтая за една екскурзийка до Египет ;D Засега само астрално ще трябва да ходя, но то май е и по-истинско...

Eon

 • Гост
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #10 -: Април 04, 2006, 14:43:34 pm »
ха да се засрамим....вижте какво правят хората...

а ние тука едно осветление на царевец със зор правим

 :P :P :P :P

шейм он ю

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #11 -: Април 05, 2006, 03:40:37 am »
Хорус, верно ли е това което казваш за Търновската?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #12 -: Април 05, 2006, 06:44:43 am »
Хорус, верно ли е това което казваш за Търновската?
Била е скрита от османлиите, зазидана в стена.
Разправят, че са я открили случайно, когато бутнали (или паднала) една стена в двореца.
После, гръцките попове се отоплявали цяла година, като изгаряли намереното.

А херметиката е била намерена в македонски манастир (тогава в българско владение), и преведена на латински благодарение на някой си италианец (Де Медичи).
Пазели са се доста неща по нашите земи, но зимата била люта...:(
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #13 -: Април 05, 2006, 07:58:39 am »
Какво е "херметиката"? И наистина ли е била по-голяма от Александрийската?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Отг: Александрийската библиотека - ЗАГАДКАТА
« Отговор #14 -: Април 05, 2006, 08:22:04 am »
Какво е "херметиката"? И наистина ли е била по-голяма от Александрийската?
"Corpus Hermeticum" - Свод на херметичните науки, приписвани на Хермес Трисмегист (египетския Тот). Представлява сборник от диалози водени от Хермес с учениците му, между ученици и с Върховния Ум.
Има доста съвпадения с текстове от Наг Хамади.

Дали Търновската е по-голяма?
Не съм сигурен, но е била големичка, щом са се топлили толкова време...
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27