Автор Тема: Цифровата символика в Православието  (Прочетена 6122 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
ЦИФРОВАТА СИМВОЛИКА В ПРАВОСЛАВИЕТО

Числото е основен принцип, върху който се гради целият обективен свят, то е началото на всичко и съдържа в себе си скрита хармония. Числата притежават не само количествена стойност, но и имат и символични свойства, те могат да бъдат тълкувани, за да се открие скритият им смисъл. Преди блажени Августин и Александрийската школа символиката на числата не е разпостранена сред християните.
България приема числените стойности от Византия в един избистрен вид. В някои случаи числата посочват реална стойност, в други — са символи. Тогава те обогатяват литературния текст със скрит смисъл, свързани са пряко с основната идея, главните персонажи, светостта на житийния герой.НУЛАТА се изобразява се с празен кръг и затова символизира както нищото на смъртта, така и абсолютния живот вътре в кръга. Когато е във формата на елипса, символизира възход и падение, еволюция и инволюция. Преди единицата съществува само и единствено пустотата или небитието, мисълта, абсолютното тайнство, непостижимият Абсолют.

ЕДИНИЦАТА е извечното единство, началото, Създателят, сбор от всички възможности, център, неделимото, зародиш, изолация, уединение, подем и въздигане, а така също принципът, който позволява на качеството да се развие и по този начин довежда до множественост.
В християнството единицата е символ на Бог – Отец , Божествената същност, неповторимост и цялостност.

ДВОЙКАТА символизира двойственост, редуване, различие, конфликт, зависимост, статичност, равновесие, стабилност, единство и сътрудничество, отражение, противоположни полюси, двойствената природа на човека, влечението. Всичко, което се проявява, е двойствено и образува двойка противоположности.
В християнството двойката е Иисус Христос, двойствената Му природа на Бог и човек.

ТРОЙКАТА е символ на творческа сила, израстване, движение, тя е човекът, състоящ се от тяло, душа, дух; раждане, живот, смърт; начало, среда, край; минало, настояще, бъдеще.
В християнството е Светата Троица, единението на тялото и душата в човека и в църквата. Влъхвите поднасят на Младенеца Христос три дара – злато, ливан и смирна; Бог, цар, жертва; три са фигурите на Преображението; три са изкушенията на Иисус Христос в пустинята; три пъти се отрича апостол Петър от Христос; три са кръстовете на Голгота; три са дните на Христовата смърт до явяването му след смъртта; три са Мариите в Новия завет, три са и християнските добродетели – вяра, надежда и любов, при кръщението кръщаваният се потапя трикратно в чиста осветена вода.

ЧЕТИРИ се свързва с първата триизмерна фигура – квадратът като синтетичен, за разлика от кръга, който е динамичен. Цялост, пълнота, завършеност. Четири са посоките на света, четири са годишните времена, четири са ветровете, четири са страните на квадрата.
В Стария завет четири е емблематично число. Четири реки в Едемската градина образуват кръст и се наричат Фисон, Гион, Тигър и Ефрат. Те сочат четирите краища на света и са универсални в своята символика. Четирима евангелисти разпространяват Христовото учение по четирите краища на земята.

ПЕТИЦАТА, петоъгълникът, носи в себе си символиката на съвършенството и силата на кръга. В християнството петицата обрисува човека след неговото грехопадение. Пет са сетивата, пет са основните точки на кръста; пет са раните върху тялото на разпнатия Христос; с пет хляба Той е нахранил пет хиляди души. На храмови празници се благославят пет хляба (петохлебие). Духовността и връзката с Бога в ролята на висше регулиращо начало, а също и човечността на петицата се проявява в Тората - свещеното петокнижие на Мойсей.

ШЕСТИЦАТА е равновесие, хармония, числото на съвършенството: 1 + 2 + 3 = 6, според Филон Александрийски "най-продуктивното число", съединение на полярните противоположности; еврейската звезда, или печатът на Соломон. Триъгълникът с върха нагоре символизира мъжкото начало, огъня, божественото, триъгълникът с върха надолу символизира женското начало.
В християнството символизира съвършенство, завършеност, шест са дните на Сътворението.

СЕДМИЦАТА е завършеност, цялост. Седем играе голяма роля в лечебната магия, затова го срещаме често в апокрифните молитви. Съставено е от 3 + 4. Тройката символизира Божественото и душата, а четворката – земята, плътта. Седмицата е първото число, което обединява в себе си духовното и преходното. Означава съвършенство, сигурност, безопасност.
Седем са тайнствата в християнството, седем са даровете на Св. Дух — четири основни добродетели – мъдрост, умереност, справедливост и три богословски добродетели – вяра, надежда и любов; има седем смъртни гряха, седем са пропъдените от Христос демони; седем дни на пост и молитва; седем защитници на християнството и т.н.

ОСМИЦАТА в духовен план представлява целта на посветения, който вече е преминал през седемте небеса, число на възвърнатия Рай, Възкресението, блаженството; след седем дни на пост и молитва, осмият е на изобилието, обновлението. В християнството купелът за кръщение обикновено има формата на осмоъгълник.

ДЕВЯТКАТА е едно от най-популярните числа в древността и фолклора до най-ново време. Състои се от всемогъщото три по три (3х3), тройна триада, завършеност, реализация, постижение, придобивка, начало, край, цялото.
Божествено и ангелско число. Девет са ангелските чинове - три йерархии: висша, средна и нисша, всяка с по три чина: Серафими, Херувими, Престоли; Господства, Сили, Власти; Начала, Архангели, Ангели. Това е числото на кръга, който се дели на деветдесет и на триста и шейсет градуса. Негов символ са двата вписани един в друг триъгълника които символизират мъжко и женско начало. Небесно число, число на спасението — душевно и телесно. В християнството девет са кръговете на Ада.

ДЕСЯТКАТА е космическо число. Съдържа в себе си всички числа и всички възможности. Представлява коренът или повратната точка при всяко броене; законът, порядъкът, господството. ТЕТРАКТИСЪТ 1 + 2 + 3 + 4 = 10 символизира божественост. Едно е връх, две — дължина, продължителност, три — равнина, повърхност; четири — плътност, пространство.
Десет е числото на съвършенството. Десет са Божиите заповеди. В Соломоновия храм имало десет блюда, десет трапези, десет свещника. Херувимите са били високи десет лакти.

ЕДИНАДЕСЕТ е числото на греха, прегрешението, гибелта. Тъй като десет е законът, свещеното число, то единадесет е вече надхвърляне, надминаване.

ДВАНАДЕСЕТ се среща изключително често в книгите на Библията. Дванадесет е 3х4, духовният и преходен порядък. В Стария завет дванадесет са звездите, отъждествявани от дванадесетте колена на Израил, дванадесет патриарси, дванадесет камъка в короната на Аарон, дванадесет са малките пророци. Дванадесет са плодовете на духа, апостолите са дванадесет, дванадесет са портите и камъните, положени в основите на Свещения град, дванадесет са дните на Коледните празници. Дванадесет става числото символ на Църквата, на новото църковно начало, а също и на праведниците.

ТРИНАДЕСЕТ се смята за нещастно число, число на неверие и предателство. На Тайната вечеря на масата седят Иисус и 12 апостоли. Сред тях е предателят Юда. В края на Страстната седмица по време на богослужението тринадесет свещи се гасят една по една, символизирайки мрака, който се е спуснал над Земята след смъртта на Иисус Христос.

ТРИДЕСЕТ И ТРИ е числото на Иисус Христос и Християнството, Христовата възраст.

ЧЕТИРИДЕСЕТ символизира послушничество, изпитание, смърт. В Светото Писание е число на пост, молитва, разкаяние, надежда за очистване от греховете. Четиридесет дни Христос останал в пустинята, изкушаван от сатаната; от Великден до Възнесение Господне са четиридесет дни, време на неприкосновеност, откъсване от света; според Стария завет Мойсей прекарал четиридесет дни и нощи на планината Синай; четиридесет дни се укривал пророк Илия; потопът продължил четиридесет дни и нощи. Според традицията 40 дни след смъртта на човека душата му напуска земята и близките му правят помен.

ПЕТДЕСЕТ символизира радост, освобождение, вечен живот. Петдесетница.

СЕДЕМДЕСЕТ е число на целостта и съвършенството. Свързва се с установения от Бог ред в света. Господ Иисус Христос повикал седемдесет апостоли. Седемдесетте потомци на Ной населяват света, Юдея преживява 70 години в изгнание.

ТРИСТА – чисто съвършенство. Свети Климент Охридски избира триста най-добри ученици за свои помощници.

ШЕСТОТИН ШЕСТДЕСЕТ И ШЕСТ е "числото на звяра“. Това е соларно число, основно в сакралната геометрия. В Откровението отразява хаоса и се отъждествява с римските императори.

ОСЕМСТОТИН ОСЕМДЕСЕТ И ОСЕМ е свещено число, което се противопоставя на 666 – числото на звяра. Това е числото на Иисус.
« Последна редакция: Април 01, 2006, 23:10:35 pm от Horus »

Дъвиан

 • Гост
Отг: ЦИФРОВАТА СИМВОЛИКА В ПРАВОСЛАВИЕТО
« Отговор #1 -: Април 01, 2006, 00:53:29 am »
Хубав материал! Може да се обогатява...

firma

 • Гост
Отг: ЦИФРОВАТА СИМВОЛИКА В ПРАВОСЛАВИЕТО
« Отговор #2 -: Април 01, 2006, 00:55:13 am »
Ами да разбира се. :D

coroviev

 • Гост
Отг: Цифровата символика в Православието
« Отговор #3 -: Април 02, 2006, 16:54:44 pm »
  Само ,че тази символика е питагорейска. Църквата пак си чопнала нещо езичиеско и си пише актив. ;D

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Цифровата символика в Православието
« Отговор #4 -: Април 02, 2006, 18:14:15 pm »
  Само ,че тази символика е питагорейска. Църквата пак си чопнала нещо езичиеско и си пише актив. ;D
Ха,сефте!
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Tosheto2002

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Отг: Цифровата символика в Православието
« Отговор #5 -: Април 02, 2006, 22:42:18 pm »
Наскоро един приятел каза, че е чел някаква публикация за Библията, където чрез някакъв алгоритъм се отделят букви и се формират думи като компютър, лазер, самолет, робот и други. Може ли някой да каже повече по въпроса?

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: Цифровата символика в Православието
« Отговор #6 -: Април 02, 2006, 23:13:34 pm »
Това и това стават ли ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27