Автор Тема: В Сингапур се изгражда типичния Ариманически свят!  (Прочетена 11068 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Ако не знаете какво е Ариман и какви идеи изповядва направете справка в раздел Езотерика!

http://forum.xnetbg.com/index.php?topic=6130.0


В Сингапур ще ви осъдят и за трафик на дъвка


В развитата азиатска държава действат свирепи закони, които целят да я поддържат стерилно чиста

КОСЬО ДЕЧКОВ

Как ви се струва въведената у нас глоба от 30 лв. за каране с мобилен телефон? Голяма? Споделете с някой сингапурец - ще ви се изсмее. В родината му за същото провинение глобяват 10 000 долара. Преди седмица пък в Сингапур млада германка за малко се размина с бесилото, след като бе спипана с неколкостотин грама марихуана. Строгите закони отдавна са част от славата на единствената държава в Югоизточна Азия със статут на развита. 3 млн. жители обитават миниатюрната островна страна в южния край на Малакския полуостров, а просперитетът й привлича нови и нови имигранти. Затова сингапурците въвеждат и строго следят за спазването на разнообразни закони и правила срещу всичко, което може да развали спокойствието на гражданите. И не се учудвайте, ако, както си дъвчете дъвка по улиците на Сингапур, някой полицай ви попита откъде сте я взели.
----------
Таксиджиите в Сингапур често се шегуват: "Сингапур е fine (хубав) град - за всичко си имаме си fines (глоби)." Този лаф произлиза от драконовските мерки, въведени от властите, за опазване на чистотата по улиците на града-държава.
Някои правила, които се смятат за част от обществения етикет на запад, в Сингапур са регламентирани в законодателството. Простото правило е, че ако някъде другаде нещо е забранено с указание или норма, то в Сингапур почти сигурно е забранено със закон. Пускането на водата в тоалетната, пазенето на чистота по улиците, неправилно пресичане - всичко това е регламентирано.
За първа хвърлена хартийка или фас на улицата глобите са до 1000 долара. При повторно нарушение освен двойно по-голямата глоба към наказанието се добавят и няколко часа поправителен труд. Той се изразява в почистването на обществени места, например - събиране на боклуците в парка.
За да не им се размине срамът, наказаните обличат отличителни жилетки и понякога местните медии отразяват този публичен спектакъл. Идеята е твърдоглавите замърсители да помислят два пъти, преди отново да изхвърлят хартийка или фас на улицата.
В Сингапур да не си пуснете водата в тоалетната е наказуемо деяние. Много хора са отнесли солени глоби в началото на тази кампания. Сега глобените са по-малко, защото се смята, че хората са си създали навик.
Някои правила обаче са трудни за разбиране и помнене. Правилата за движение например са толкова сложни, че малцина сингапурци знаят в коя точно минута е разрешено да навлизат в лентата на автобусите и кога не. Да пресечеш неправилно в Сингапур например означава, да го сториш на по-малко от 50 м от пешеходна пътека. Законът е особено строг с каращите с мобифон в ръка. Глобата е 10 000 долара, и то ако това е първо подобно провинение.
В допълнение към мантрата "не на боклука" сингапурците са регламентирали с отделен закон тоталната забрана за внос, продажба и притежаване на дъвка. Законът не ви разрешава дори да си я внесете за лична употреба.
« Последна редакция: Април 30, 2009, 00:50:07 am от Alien »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Накратко: Никакви дъвки!

Да не си помислите, че сингапурците са някакви маниаци на диетата? Това правило е въведено, защото изчистването на дъвките, полепнали по обществените места, е много скъпо и трудоемко. В частност дъвките залепвали по вратите на градските влакове в Сингапур и те блокирали хилядите пътници в тях. След като това се повторило няколко пъти, сингапурците казали - баста!
Законът за забрана на вноса на дъвките, това забележително произведение на местното законотворчество, е публикуван в световната мрежа. Предвидените наказания са до 100 000 долара за първо нарушение или затвор до 2 години. При повторно нарушение глобата е 200 000 долара, а затворът - 3 г. Разрешено е само транзитното превозване на дъвки през Сингапур в контейнери и пломбирани камиони.
Освен дъвките в страната без разрешение на правителството не могат да се внасят бронежилетки, пистолети-играчки и истински огнестрелни оръжия. В Сингапур действатправила, които меко казано, изглеждат придирчиви.
Дъвченето на тютюн, плюенето по улицата, паричните знаци от игри като "Монополи" и порнографските материали също са строго забранени. Не може да се яде и пие във вагоните и на станциите на градския влак. Минималната глоба за това е 500 долара.
И да си пушач в Сингапур не е лека работа. Тютюневият дим е забранен в обществения транспорт, такситата, асансьорите, театрите и кината, правителствените сгради. Не се пуши и в ресторантите с кондиционер и в магазините. Максималната глоба за първо нарушение е в размер на познатите 1000 долара. Продажбата на цигари на лица под 18 г. се наказва с 2000 долара. Безнаказано можете да пушите само в баровете, дискотеките и други нощни заведения с кондиционер, гласят съветите в пътеводителите.
Управителите на заведенията, където е забранено да се пуши, трябва да помолят пушача да напусне по най-настойчив начин. Ако не го сторят, също носят отговорност - 1000 долара.
Системата на наказанията е направена така, че обжалването на глобите да не се рентира.
Глобата за неправилно паркиране например варира от 6 до 200 долара. Един час при адвокат пък се равнява на 200 в зелено.
Новаците в града все пак могат да се надяват на опрощение, ако напишат молба до полицията. Шансът им е над 50 процента, съветват гидовете.
Не така стоят нещата с криминалните престъпления. При тях наказанията са още по-строги и се прилагат още по-стриктно. Бичуването например е задължителна част от наказанието за вандализъм. Извършва го военен специалист с 6-футово парче виеща се палма, напоена със солена вода. Бичуват се и незаконните имигранти. При изнасилванията и част от свързаните с наркотици престъпления палмовият камшик също влиза в наказанието. Например трафикант на хероин получава минимум 5 години и 5 удара с бича.
Стотици хора, сред които десетки чужденци от Азия, са били обесени в Сингапур за трафик на дрога, откакто бе въведено смъртното наказание през 1975 г. Сингапур попадна под бурен дипломатически натиск през 1994 г., когато игнорира призивите да направи изключение от строгите си закони и обеси дори един холандец, обвинен в трафик на хероин.


« Последна редакция: Март 31, 2006, 16:26:30 pm от Alien »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Трафик означава самото притежаване на определени количества наркотици. Според закона в Сингапур всеки заловен с над 15 грама хероин, 30 грама морфин, 30 грама кокаин, 500 г канабис или 1,2 кг опиум се наказва със смъртно наказание като трафикант.
Миналия петък в Сингапур осъдиха на пет години затвор 23-годишната германка Юлия Бол, заловена със солидно количество канабис.

Смъртната присъда й се разминав последния момент, след като съдебните експерти установиха, че от 687 грама трева, намерени в квартирата й, само 281 грама са били чист канабис.
Хората, които са хванати с "лична доза", каквато преди дни определи и нашето правителство, не ги бесят, но ги подлагат на жестока рехабилитационна програма. Трябва да се поясни, че в Сингапур рехабилитацията е метод на наказание, не лечение. Наркоманите се поставят в сурови условия и се лекуват по метода "студена пуйка". Приема се, че полученият по този начин травматичен опит ще послужи като сигурна спирачка за тях пред повторното им посягане към дрогата.
Този закон е дал ефект. Наркоманията не е много разпространена в Сингапур, макар че страната се намира само на час път от прословутия опиумен Златен триъгълник (Лаос, Мианма и Тайланд). Когато някъде по света приемат самолет, излетял от Сингапур, митничарите рядко търсят наркотици. Въпреки това човек може да попадне на забележки, че Сингапур е транзитен пункт за трафика на наркотици, което подсказва, че и сингапурските закони не представляват магическо решение на проблема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Сега на пръв поглед всички ще кажат че това са едни много хубави закони. ОБАЧЕ, нещата изобщо не изглеждат така въпреки че и  и аз на пръв поглед ЗЛОРАДО ще потъркам ръце ако  и в България се въведат подобни закони, най-вече зашото с 90% от тях нямам никакъв проблем а другите 10% ще ги преглътна. Но пък задоволството от това всички около мен да са в нарушение и да плащат жестоко затова ще е голямо а ?
Но нещата не трябва да са поставени в такава рамка. Хората трябва да правят това което правят не поради страх от наказание а защото вътрешно усещат това. Едни такива закони характеризират в максимална степен ариманския начин на мислене. Който btw е свързан с Кармата и наказанията! Така че ми е интересно кой какво мисли по този въпрос....
« Последна редакция: Март 31, 2006, 16:35:53 pm от Alien »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Според мен законите са добри. Щяхме да живеем по-добре ако ги имаше навсякъде.
Наистина обаче, хората сами трябва да стигнат до тези разбирания и сами да въвеждат въпросните закони. Иначе става точно стрхова невроза от живота.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
За мен лично подобни закони трябва да има само за насилие над други хора. Иначе те вкарват в една рамка от която няма мърдане - не можеш да правиш това не можеш да правиш онова  - това си е тотален контрол над човека. Подсилен съвсем скоро и от всевиждащите камери измъкване никакво няма да има! Да вярно ще има много по-малко престъпления обаче цената е прекалено висока.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Това казвам и аз. Човека трябва сам да стигне до този тип самосъзнание. Иначе Големият Брат отново ще диктува.

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 585
 • stargazer
има и един друг аспект: въвеждаш въпросните закони, всички мрънкат, след една година им 'идва отвътре' и се чудят каква свиня трябва да е човек, за да си хвърля фаса на плажа /където понякога фасовете са повече от пясъка, но това е отклонение от темата/ - отделен въпрос е как всеки ще се държи на територия, където не важат такива закони...
но при 50% от хората може да доведе до трайни промени, за съжаление вандалите, които целенасочено вървят против системата ще си го изкарват на дугиго при всяка възможност
проблема с тоталното следене обаче остава... освен ако властите доброволно не се постараят да защитят правата и свободите на населението - което е малко вероятно
всъщност, все пак съм по-скоро за
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

AIA22

 • Гост
Сингарур е по-близо до комунизма отколкото до демокрацията, и въпреки, че се пишат за напреднала страна, моите наблюдения са че са доста назад.Една позната ми каза че са богати защото въртят яко бизнеса с наркотици, нищо чудно че имат смъртно наказание за притежание на дрога (на мен най-странното ми е че наказанието се извършва с прерязване на гърлото, каза ми го местен).
Правят всичко по американски модел.Нямат истинска култура и традиции, общо взето всички заселници са си домъкнали традициите - китайци, индийци, ... абе бая мешено е.За първи път в Сингапур видях кубистични църкви, дали не бяха и бетонени даже  ;) .Едиственото което можеш да видиш е сгради, сгради, сгради и белия тигър.
Гадна страна, не е за завиждане.
P.S. Ако някой по-чувствителелен я посети ще припадне от отвратителната енергия.
 

Eon

 • Гост
Ходил/а си в Сингапур... :--- :--- :---

Я кажи ;D

AIA22

 • Гост
Eon, какво да ти разказвам .. не е място където искам да живея.Всичко в тази страна се върти около парите ... и редът (на овцете може и да им харесва, за мен е, меко казано, гнусно).
 И все пак въпреки строгите закони не блести от чистота (особено в индийския квартал  :P ).
Най-важното е бизнеса да върви, навсякъде където се обърнеш и виждаш фонтан (за тях течащата вода носи богатство) и златни рибки, но огромни (незнам те к'во носят). В Сингапур се намира най-големия в света фонтан, нарича се Фонтана на богатството  ;) туристите задължително ги водят там да си намокрят ръцете за успех.Друго характерно, според моите виждания, са спортуващите сингапурци.На стадиона можеш да видиш да правят обиколки както 80-годишни дядовци така и 5-годишни хлапета.Един местен ми разказа как спортувал редовно и се хранил здравословно, не за друго, а защото медицината им е страшно скъпа и ако си болен и нямаш пари за лечение, значи си мъртъв.
Най-лошото, според мен, обаче е, че хората са доста ограничени (не буквално).Ценностната им система, до колкото мога да преценя, е кофти, нещо от сорта на: работи, яж, спи, и се е... (sorry). На всичкото отгоре, явно като неписано правило, е да учат децата си от малки на дисциплина и работа.Нещо нормално е да видиш 5-6 годишни деца да правят дължини в басейна през почивните дни, те горките едвам дишат след педесет и някоя си дължина, едвам си надига главата и крехките ръчички ама биват насърчавани от строгия си, но добросъвестен учител ... нямам думи  :P
« Последна редакция: Май 21, 2006, 16:40:08 pm от Horus »

Неактивен Glarusman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 120
Аз в момента съм в процес на преоткриване на себе си (първо преминах през период на депресия и самосъжаление).В реда на обзелите ме напоследък мисли ми се иска нашите да ме бяха учили на още повече дисциплина и работа ( не че на малко са ме научили но напоследък си мисля че не е достатъчно). А и много ме е яд че е нямало някой който да ме гърчи на 6 години да правя дължини в басейна. Щеше да е жестоко (в добрия смисъл).
 Лично мнение.
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

AIA22

 • Гост
Glarusman, като завършиш процеса на преоткриване пиши пак да сравним становищата.
Според мен, най-доброто което можеш да направиш за детето си е да не го довеждаш на този свят( или поне да му искаш разрешение преди да го направиш).

Неактивен Glarusman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 120
Не казвам че ще повеждам детето си по този път. А за разрешение няма смисъл и да искам никое дете не би се съгласило (предполагам че има и малки изключения). И аз като малък не бих го пожелал. Това може да се разглежда като ограбване на детството. В момента обаче като погледна назад лично на мен не ми се струва толкова лоша идея. На базата на това че съм недоволен от характера си и смятам да го презиграждам , може би ако бях малко по-дисциплиниран като малък, това нямаше да ми се налага в момента. А под идеята за дължини в басейна нямах в предвид военна казарма. 50 дължини са нещо средно между разпит с изтезания и опит за убийство по особенно жесток начин. Малко спортна инициатива не би се отразла никак зле на подрастващото поколение. Цъкането с мишката не е спорт (въпреки съществуването на кибер олимпиада). Не съм бил роден когато майка ми е била ученичка и не знам какво е било положението в действителност, но ми се струва свежа идея цялото училище събрано на двора да прави гимнастика преди първият учебен час. Поне на мен ми изглежда яко.
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

AIA22

 • Гост
 Glarusman, не ме разбра за онова там ... с разрешението ама както и да е. Няма да обеснявам сега защо се възмущавам от подобна "обработка" на деца, защото още нямам Bg Phonetic и малко трудно пиша на кирилица, само искам да кажа, че суровото възпитание не дава гаранции за бъдещ успех и то доказателства бол.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27