Автор Тема: Българският нео-паганизъм  (Прочетена 4038 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
Българският нео-паганизъм
« -: Март 07, 2006, 10:14:25 am »
БЪЛГАРСКИЯТ НЕО-ПАГАНИЗЪМ

България е езическа страна. Има ли някой желание да оспори това? Ами влезте в неделя в полупразните храмове, после надникнете в препълнените чакални на всевъзможните биоенерголечители, екстрасенси, врачки, ясновидки, гадателки, астроложки, контактьори, откровени магьосници и прочие съвременни шамани. Чия е вината за това потресаващо духовно невежество? Явно, вездесъщата Държавна сигурност здраво е поработила и в духовната област. И, както обикновено, се е престарала. Така че вече повече от 15 години Българската православна църква не може да стъпи на краката си. Нито пък вероучението успя да влезе в българските училища. В това отношение дори зловещата Секуритате на Чаушеску бе по-толерантна - и сега румънските манастири са препълнени от млади монаси и монахини, а когато автобусите минават край някой храм, всички пътници в него се кръстят. Но това е друга опера...

Думата ми беше за друго, за т.нар. "интелектуален елит" на България, който по принцип е призван да води народа ни. И тук не става въпрос, че в националната ни литература няма книги като "Quo vadis", да речем... Къде ти! Просто религиозно-мистичният опит на българския интелектуалец се изчерпва с някое и друго посещение при Ванга. (Виж спомените на Тончо Жечев, авторът на "Българският Великден", лека му пръст, или на писателя Дончо Цончев за тези вълнуващи срещи.) Да не говорим за корифея на българското изобразително изкуство Светлин Русев. И всички са убедени, че са били в общение с "пророчицата, светицата" Ванга. И не само те, наскоро една позната се завърна от черквата в Рупите; на врата й се полюшваше сребърно медальонче - не с образа на Богородица, а на... Ванга! Това вече ми дойде в повече.

От житията на светиите научаваме, че само единици от най-съвършените християни, предимно монасите, са били удостоявани със свръхестествените дарби на виденията, откровенията и чудотворството; тези дарби са идвали като последица от дълъг, правилен духовен аскетичен подвиг, в основата на който е все по-голямото смирение. Когато някой има видения, той трябва да притежава голяма духовно-благодатна опитност и идеална чистота на сърцето, за да може да различи с какъв произход са неговите свръхестествени мистични преживявания - божествен или сатанински. Моленето пред икони, кръстенето, получаването чрез "небесни" гласове на най-добри съвети за нравствен живот още не е гаранция, че се общува с добри духове - ангели. Защото и мнозина изявени сатанисти са си служили и си служат с такова показно "благочестие" за прикритие. А най-трагичното в духовното състояние на лекомислените духообщители е това, че тъкмо когато мислят, че служат на Бога, те са в плен на дявола.

Но нека видим какви са нещата при Ванга. Ето какво разказва нейната племенница Красимира Стоянова: "Била съм 16-годишна, когато веднъж в нашата къща в Петрич Ванга ми заговори. Само че това не беше нейният глас, не беше дори и тя, а някакъв друг човек, който говореше чрез нейните уста. Думите, които чух, нямаха нищо общо с разговора, който водехме преди това, все едно че някакво друго лице се намеси между нас. Чух: "Ето, ние те виждаме." Вкамених се от уплаха. Малко след това Ванга въздъхна и каза: "Ох, пуснаха ме силите"... Разказах й какво съм чула, а тя повтори: "О, това са силите, малките сили. Но има и големи, те са им началници. Когато решат да заговорят през моята уста, става ми лошо и после съм омърлушена през целия ден..."

Ето и още един подобен случай със старозагорката Теодора - "ясновидката на Берлускони"; вижте нейната изповед пред сп. "Паралели":

"Магьосницата - така наричат в Италия българската ясновидка Теодора Стефанова... Гласът й е нежен, изглежда плаха и крехка и никой не би предположил, че притежава свръхестествени способности. Но само след миг ставаме свидетели на някакво преобразяване. Изражението на Теодора се променя, очите й се уголемяват и стават студени и безизразни, гласът й звучи по-различно, тя цялата започва да излъчва неподозирана до този момент сила.

- В такъв момент ставам друг човек - казва тя. - Това е необичайно състояние, от което страдам. Губя контрол над себе си. Ставам инструмент на "нещото" в мен. Гласът ми изрича чужди думи, казвам това, което друг иска да каже. Мъчителен процес! Понякога, като сгреша, извънземното ме упреква, разярява се и често ме наказва..."

Явно, и в двата случая става въпрос за обсебване от бесове, от демонични сили. Така че, погледнат от православна гледна точка, "случаят Ванга" е ясен. Нещо повече - във Второзаконието е написано: "...не бива да се намира у тебе предсказвач... ни който пита мъртви, защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господа."

В този контекст бях задал такъв въпрос за Ванга в едно интервю и на Светлин Русев; за жалост, художникът не благоволи да ми отговори.

Тук искам да отворя една скоба - за ролята, която изигра Петричката врачка в историческата съдба на България. Да, не се усмихвайте! При цар Борис-Михаил започва евангелизацията на българския народ. По време на 55-те години "обществено служение" на Ванга от 1941-ва до 1996-а пък протича обратният процес - на деевангелизация (или Вангелизация) на България. Фактите в подкрепа на подобно твърдение са много и са общоизвестни: още в самото начало на “кариерата” на Ванга при нея е ходил за съвет самият цар Борис III; публична тайна бе близкото приятелство между врачката и Людмила Живкова, Тодор Живков също се е съветвал с Ванга, преди да вземе важни решения, да не изреждаме имената и на всички фенове на Петричката врачка от новия политически елит от Ерата на демокрацията. Ще спомена само, че на нейното погребение през 1996-а целият този елит й се поклони, воглаве с тогавашния президент Ж.Ж. Така че заслугата за българския нео-паганизъм е колкото на Държавна сигурност, толкова и на Ванга. Няма да бъде пресилено да се каже, че чрез нея луциферичните сили в голяма степен управляваха България през тези 55 години. Обаче по-печалният ефект от дейността на Петричката врачка е този, че тя успя да зомбира обикновения народ, който в делничните си теготи и болежки поемаше пътя към Петрич. Докато полските пани и панове в подобни ситуации се обръщаха с лице към църквата. Тук затварям скобата.

Вече близо 10 години Ванга я няма. (Не искам да си представя участта й на Оня свят.) Но вангияните или вангелистите - наречете ги както искате - са тук. Поне веднъж в годината те ходят на поклонение в нейната черква на Рупите, четат култовия вестник “Феномен” и “Диагностика на кармата”, купуват книгите на Ернст Мулдашев... Освен това, преселвайки се в Отвъдното, Ванга ни завеща и един куп свои “наследнички”. Спомням си как от ефира на БНТ дори писателят Владимир Зарев представи на изтерзания български телезрител някаква видна контактьорка, която черпела информация от "Акашовите записи". Да, същата персона, която преди 13 години успя да омае и Генералния щаб на Българската армия и го убеди войската да копае в несвяст Царичинската дупка, за да търси някакво мистериозно Нещо.

Да, щях да пропусна и още по-култовия телевизионен "Канал 2001". Кой беше неговият собственик - май че писателят Румен Балабанов?

Сещам се и за още един печален пример за духовната слепота на хората, призвани да бъдат водачи на българския народ. Става въпрос за небезизвестния писател Атанас Славов, "проветрявал чатала си" (изразът е негов) из Щатите, площад "Славейков" и напоследък в родния Сливен. Та, преди да замине за Америка, той познавал "само православието и Достоевски"; едва по-късно се докоснал до писанията на Петър Дънов. И взел, че написал книжка-апология за лъжеучението на т.нар. Бяло братство... Бедна ми Българийо!

И все пак, Бог е милостив. И като по Самуилово време на всеки стотина слепи водачи със сигурност е оставил и някой окат. Сещате ли се за някое име? Вярно е, че не са повече от пръстите на едната ни ръка. Но нека се помолим да се умножат - и някой да напише българските "Братя Карамазови", да се помолим вероучението да влезе пълноправно в училищата ни, да попросим Бога православните ни отци да слязат с любов сред народа... Дай Боже! Защото жертвите, които принасяме пред идолите в нашата езическа България са нашите сестри-проститутки, нашите братя, които грабят или са застрелвани, нашите деца, които убиват. И които дрогата убива...


Петър Марчев
« Последна редакция: Март 09, 2006, 11:51:21 am от Horus »

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: БЪЛГАРСКИЯТ НЕО-ПАГАНИЗЪМ
« Отговор #1 -: Март 07, 2006, 12:37:01 pm »
O,колко ги обичам тея статии!Ето и дежурния ми коментар :D ;D

България е езическа страна. Има ли някой желание да оспори това? Ами влезте в неделя в полупразните храмове, после надникнете в препълнените чакални на всевъзможните биоенерголечители, екстрасенси, врачки, ясновидки, гадателки, астроложки, контактьори, откровени магьосници и прочие съвременни шамани.
  Сега,дори хората да ходиха по храмовете пак нямаше да има особена разлика,все пак 'ристянството най-нагло си е присвоило повечето езически обичаи и празници.Много радко всички тея гадатели,астролози,врачки и т.н. са езичници.Всъшност всички те с християни и даже препоръчват ходенето на църква.Те си нямат и идея за езичеството и за 99% от тях езичник значи варварин.Което разбиране дължим на църквата.

Чия е вината за това потресаващо духовно невежество? Явно, вездесъщата Държавна сигурност здраво е поработила и в духовната област. И, както обикновено, се е престарала. Така че вече повече от 15 години Българската православна църква не може да стъпи на краката си. Нито пък вероучението успя да влезе в българските училища. В това отношение дори зловещата Секуритате на Чаушеску бе по-толерантна - и сега румънските манастири са препълнени от млади монаси и монахини, а когато автобусите минават край някой храм, всички пътници в него се кръстят. Но това е друга опера...
Самото християнство предполага към духовно невежество.А ДС ако е поработила в случая,е не защото са езичници,а защото Партиятатм се явява конкуренция на църквата и неин еквивалентен заместител.
 И добре че няма в училищата вероучение! Ако има,то трябва да е поне след 8-9 клас и да включва възможно голяма част от религиите. Горките румънци
Просто религиозно-мистичният опит на българския интелектуалец се изчерпва с някое и друго посещение при Ванга. (Виж спомените на Тончо Жечев, авторът на "Българският Великден", лека му пръст, или на писателя Дончо Цончев за тези вълнуващи срещи.) Да не говорим за корифея на българското изобразително изкуство Светлин Русев. И всички са убедени, че са били в общение с "пророчицата, светицата" Ванга. И не само те, наскоро една позната се завърна от черквата в Рупите; на врата й се полюшваше сребърно медальонче - не с образа на Богородица, а на... Ванга! Това вече ми дойде в повече
Което посещение е доста повече от цял живот киснене по църквите.Ванга Е пророчица.А иначе това с медальончето е вече гадно.Май пак се мъчат да изкарат пари на чужд гръб,маама им

От житията на светиите научаваме, че само единици от най-съвършените християни, предимно монасите, са били удостоявани със свръхестествените дарби на виденията, откровенията и чудотворството; тези дарби са идвали като последица от дълъг, правилен духовен аскетичен подвиг, в основата на който е все по-голямото смирение.
Всъщност е резултат от иманно окултните практитки,и неправилното тълкуване.А тея дарби ги има във всеки човек и всеки може да ги отключи,независимо от това длаи живота ти е правилен,аскетичен и т.н.
 Виж лишенията са способни да предизвикат промяна в мозъка за рязко отключване на видения и тям подобни,смирението не играе роля

Когато някой има видения, той трябва да притежава голяма духовно-благодатна опитност и идеална чистота на сърцето, за да може да различи с какъв произход са неговите свръхестествени мистични преживявания - божествен или сатанински. Моленето пред икони, кръстенето, получаването чрез "небесни" гласове на най-добри съвети за нравствен живот още не е гаранция, че се общува с добри духове - ангели. Защото и мнозина изявени сатанисти са си служили и си служат с такова показно "благочестие" за прикритие. А най-трагичното в духовното състояние на лекомислените духообщители е това, че тъкмо когато мислят, че служат на Бога, те са в плен на дявола.
Или поне малко по-развит и отворен ум.Няма божествени или сатанински преживявания.Те са неутрални.Те просто са и нямат отношение към боговете,освен ако някой от тях не иска да ти каже нещо конкретно.
 А нали иконите за това са осветени и пречистени,и не би трябвало злото да влиза в църквите и да с епрогонва чрез кръстенето? ТОва са само символи.Ума и вярата са това,което върши работа.Ангелите и демоните нямат общо в случая.НИто пък Сатан.Ако си мислят че служат на бога и вярват че служат на бога,то те Служат на бога и не са в ничии плен.Освен в своя собствен

Но нека видим какви са нещата при Ванга. Ето какво разказва нейната племенница Красимира Стоянова: "Била съм 16-годишна, когато веднъж в нашата къща в Петрич Ванга ми заговори. Само че това не беше нейният глас, не беше дори и тя, а някакъв друг човек, който говореше чрез нейните уста. Думите, които чух, нямаха нищо общо с разговора, който водехме преди това, все едно че някакво друго лице се намеси между нас. Чух: "Ето, ние те виждаме." Вкамених се от уплаха. Малко след това Ванга въздъхна и каза: "Ох, пуснаха ме силите"... Разказах й какво съм чула, а тя повтори: "О, това са силите, малките сили. Но има и големи, те са им началници. Когато решат да заговорят през моята уста, става ми лошо и после съм омърлушена през целия ден..."
Имаме просто обладаване.Инвокация ако щеш,нищо дяволско няма тука.И е нормално после да е умърлушена,след като това е процес,които взема адски много енергия.

Магьосницата - така наричат в Италия българската ясновидка Теодора Стефанова... Гласът й е нежен, изглежда плаха и крехка и никой не би предположил, че притежава свръхестествени способности. Но само след миг ставаме свидетели на някакво преобразяване. Изражението на Теодора се променя, очите й се уголемяват и стават студени и безизразни, гласът й звучи по-различно, тя цялата започва да излъчва неподозирана до този момент сила.

- В такъв момент ставам друг човек - казва тя. - Това е необичайно състояние, от което страдам. Губя контрол над себе си. Ставам инструмент на "нещото" в мен. Гласът ми изрича чужди думи, казвам това, което друг иска да каже. Мъчителен процес! Понякога, като сгреша, извънземното ме упреква, разярява се и често ме наказва..."
същото като по-горе,няма да се учудя и ако става дума за обсебване от Библейския бог.
Явно, и в двата случая става въпрос за обсебване от бесове, от демонични сили. Така че, погледнат от православна гледна точка, "случаят Ванга" е ясен. Нещо повече - във Второзаконието е написано: "...не бива да се намира у тебе предсказвач... ни който пита мъртви, защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господа."

Не е явно.Става дума за духове,може би божества,но при условие че вършат добро мнооого силно ме съмнява да са демони. В оргинала на библията пише "отровител" всичко останало е добавка на преводача.

Тук искам да отворя една скоба - за ролята, която изигра Петричката врачка в историческата съдба на България. Да, не се усмихвайте! При цар Борис-Михаил започва евангелизацията на българския народ. По време на 55-те години "обществено служение" на Ванга от 1941-ва до 1996-а пък протича обратният процес - на деевангелизация (или Вангелизация) на България. Фактите в подкрепа на подобно твърдение са много и са общоизвестни: още в самото начало на “кариерата” на Ванга при нея е ходил за съвет самият цар Борис III; публична тайна бе близкото приятелство между врачката и Людмила Живкова, Тодор Живков също се е съветвал с Ванга, преди да вземе важни решения, да не изреждаме имената и на всички фенове на Петричката врачка от новия политически елит от Ерата на демокрацията. Ще спомена само, че на нейното погребение през 1996-а целият този елит й се поклони, воглаве с тогавашния президент Ж.Ж.
Явно доста голяма работа е била,щом толкова са я обичали.Ами то и Делфийскиия оракул е давал съвети на царете,разлика няма.И това не са факти показващи "деевангелизация",а факти доказващи умението на Ванга
Така че заслугата за българския нео-паганизъм е колкото на Държавна сигурност, толкова и на Ванга. Няма да бъде пресилено да се каже, че чрез нея луциферичните сили в голяма степен управляваха България през тези 55 години. Обаче по-печалният ефект от дейността на Петричката врачка е този, че тя успя да зомбира обикновения народ, който в делничните си теготи и болежки поемаше пътя към Петрич. Докато полските пани и панове в подобни ситуации се обръщаха с лице към църквата. Тук затварям скобата.
Тоест заслугата и е никаква.Ванга няма нищо,НИЩО общо с нео-паганизма,нито пък ДС.Поне тя предлага решения а не пости и молитви.И не зомбира за разлика от църквата,което говори много зле за поляците.

Вече близо 10 години Ванга я няма. (Не искам да си представя участта й на Оня свят.) Но вангияните или вангелистите - наречете ги както искате - са тук. Поне веднъж в годината те ходят на поклонение в нейната черква на Рупите, четат култовия вестник “Феномен” и “Диагностика на кармата”, купуват книгите на Ернст Мулдашев...

Участта и сигурно е доста добра.Пък и ако тоя автор беше християнин,щеше да знае че хората като умрат не отиват никъде а спят до идването на съдния ден и второто пришествие.Тея вестници ги четат смешници,а книгите например на Мулдашев са доста добри
 
По-късно ще продължа защото трябва да тръгвам в момента

-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Отг: БЪЛГАРСКИЯТ НЕО-ПАГАНИЗЪМ
« Отговор #2 -: Март 07, 2006, 13:29:22 pm »
Проблема е че когато хората ходят на църква там не им се казва истината, там дори не им се казва  и една трета от истината като се почне от историята на земята и се стигне до това кой в момента управлява света! Не че при другите учения няма манипулация, но при тях поне истината е в по голям процент. Иначе е вярно че непълната истина може да бъде много по-страшна от лъжата, но църквата в момента е меко казано неадекватна на ставащото в света със своите обяснения. И пак ще кажа че по-голямата част от духовенството дори си няма и представа за какво става въпрос така че те са си убедени там в което си вярват колкото и наивно да е то и са използвани и манипулирани от тези които знаят за какво иде реч. Въпроса е специално в България колко са тези които знаят истината поне в прилично голям процент ? И ако я знаят на чия страна са ? Или пък са такива егоисти че я държат за себе си да не "натоварват" излишно обикновените простосмъртни ? Все интересни въпроси, които отговарят защо не е толкова популярна църквата сега. В САЩ например обаче църкавата както католическата така и протестанската доста се ценят! И какво освен яка манипулация някакъв друг ефект има ли ?
« Последна редакция: Март 07, 2006, 13:51:10 pm от Alien »

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: БЪЛГАРСКИЯТ НЕО-ПАГАНИЗЪМ
« Отговор #3 -: Март 07, 2006, 19:13:00 pm »
продължавам моя коментар със  сатанински устрем :D:
Освен това, преселвайки се в Отвъдното, Ванга ни завеща и един куп свои “наследнички”. Спомням си как от ефира на БНТ дори писателят Владимир Зарев представи на изтерзания български телезрител някаква видна контактьорка, която черпела информация от "Акашовите записи". Да, същата персона, която преди 13 години успя да омае и Генералния щаб на Българската армия и го убеди войската да копае в несвяст Царичинската дупка, за да търси някакво мистериозно Нещо.

От акашовите записки всеки мже да черпи информация.Друг е въпроса че 90% от тея контактьорки използват славата на Ванга за да си докарат дивиденти.Имаше тема за Царичина.И вътре има или е имало Нещо
Да, щях да пропусна и още по-култовия телевизионен "Канал 2001". Кой беше неговият собственик - май че писателят Румен Балабанов?

канал 2001 наистина е смешен
едва по-късно се докоснал до писанията на Петър Дънов. И взел, че написал книжка-апология за лъжеучението на т.нар. Бяло братство... Бедна ми Българийо!
защо да е лъжеучение?И аз не съм съгласен с много точки но Дънов е много повече християнин отколкото самите християни и казва адски много верни неща

И все пак, Бог е милостив. И като по Самуилово време на всеки стотина слепи водачи със сигурност е оставил и някой окат. Сещате ли се за някое име? Вярно е, че не са повече от пръстите на едната ни ръка. Но нека се помолим да се умножат - и някой да напише българските "Братя Карамазови", да се помолим вероучението да влезе пълноправно в училищата ни, да попросим Бога православните ни отци да слязат с любов сред народа... Дай Боже! Защото жертвите, които принасяме пред идолите в нашата езическа България са нашите сестри-проститутки, нашите братя, които грабят или са застрелвани, нашите деца, които убиват. И които дрогата убива..
И все пак бог е милостив и добър позволил ослепяването на 99% от войската на Самуил.И нека наистина влезе вероучение,за да видят децата че християнството има и недостатъци и че има и други религии и само да избере своя път.Езическите закони са били справедливи и са водили до общество в което тези убиици и проститутки са били много по-малко
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

firma

 • Гост
Отг: БЪЛГАРСКИЯТ НЕО-ПАГАНИЗЪМ
« Отговор #4 -: Март 07, 2006, 19:44:03 pm »
продължавам моя коментар със  сатанински устрем-Gil-Galadh

Аз продължвам коментара с Божествен устрем. :D

И аз не съм съгласен с много точки но Дънов е много повече християнин отколкото самите християни и казва адски много верни неща-Gil-Galadh

Такива вибрации се пораждат с тези думи:адски и сатанински.Все едно се налива масло в огъня.
Едно учение,което е противоречиво не може според мен да се нарече учение.Вярна все излиза приказката хората са като овцете,все пастири си търсят.По въпроса за баба Ванга ще допълня нещо от една разкошна книга"Тракийските послания"
С допитванията си до мъртвите си,врачките си и магьосниците си,те изпълниха въздуха със смрад до небето.Кажи поне едно разумно извинение в тяхна защита,та да ги пощадя.

За вероучението-по-добре децата да се друсат с наркотици и млади да гинат.
Фактите са си факти.Няма да налагам начина ми на мислене.Всеки сам да си прави избора.
Бог е милостив и справедлив.Още сме на земята всички и доста имаме да учим кое е правилно и кое не.
А да се поставя крайна оценка за нещо е глупаво според мен.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: БЪЛГАРСКИЯТ НЕО-ПАГАНИЗЪМ
« Отговор #5 -: Март 07, 2006, 19:48:48 pm »
 8) 8) 8)
само ще кажа че некромантията си е лоша работа,но Ванга не се съветва с мъртви.Или САМИ идват при нея ОТПЕЧАТЪЦИ,някой да не реши че самата душа на човека идва,ей!
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27