Автор Тема: Тайнственият ръкопис на Войнич  (Прочетена 36839 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Тайнственият ръкопис на Войнич
« -: Януари 23, 2006, 02:05:05 am »
Пергаментът, който измъчи криптографите

През 1912 г.търговецът на антични ръкописи Вилфрид Войнич купува странна книжка с размери около 18 на 26 см. Малка, но е доста дебела - съдържа 235 страници. И този очевидно древен манускрипт се превръща в най-голямата загадка за криптографите. Никой и до днес не е успял да разчете текста. Сега британският учен Гордън Ръг твърди, че става дума за брилянтна измама, сътворена през XVI век в името на печеленето на пари. Други експерти са на мнение, че ръкописът на Войнич представлява манускрипт от изчезнала цивилизация,послание от извънземни, които дори посетили Земята. Загадката остава. Пожълтели страници от тънък пергамент, покрити със странни букви, рисунки на фантастични растения, голи жени и космически тела. Това представлява "Ръкописът на Войнич", получил това име, след като през 1912 г. антикварният търговец Вилфрид М. Войнич го открива сред архивите на "Вила Мондрагоне" във фраскати, недалеч от Рим. По това време вилата е йезуитски колеж, който през 1953 г. е закрит.

Историята

Известните факти от битието на ръкописа са малко. За първи път той се появява в хрониките, след като срещу 600 дуката - огромна за онова време сума, през 1586 г. го купува императорът на Бохемия Рудолф II (1552-1612 г.). Документът попада и в ръцете на Якобус де Тепенч, директор на ботаническата градина на Рудолф II (на първата му страница фигурира негов подпис). След като сменя няколко притежатели, пергаментът изчезва през 1666 г. Учени допускат, че е попаднал в някоя йезуитска библиотека и е бил забравен - до откриването му през 1912 г. Тогава попада пред очите на любопитния Войнич. С течение на времето документът става все по-скъп. В един момент го купува друг търговец на антики от Ню Йорк-Х. П. Краус, който през 1961 г. плаща за книгата 21 000 долара. Той я обявява за продан срещу 160 000 долара, но след като не се намира купувач, го подарява на университета в Йеил през 1969 г.

Загадките

Никой не може и до днес да каже какво е съдържанието на ръкописа, нито кога е създаден. Месторождението му е между XIV и XVII век някъде в Европа - някои от нарисуваните дрехи напомнят тези от Северна Италия, други - от Великобритания. Ако се съди по илюстрацията, направена с водни бои книгата може да бъде разделена на няколко раздела: ботаника, астрономия, биология, космология, фармацевтика и рецепти. Има и растение, наподобяващо слънчогледа. Това определя в някаква степен рождената дата на ръкописа - някъде след 1492 г., когато Колумб предприема пътуването си до Америка. Слънчогледът е донесен в Европа от Америка. Колкото и да са странни рисунките, още по-необичайна е азбуката, за която дори не се знае от колко на брой букви се състои. Някои от символите са близки до римските цифри и латинската азбука. Някои експерти твърдят също, че става дума за древен и рядък вид на китайските канджи (от нея произлизат йероглифите). Така или иначе до момента съдържанието на "Ръкописът на Войнич" не е разгадано. Въпреки че над него са прекарали хиляди часове множество експерти. След завръщането си в Америка през 1912 г. Войнич разпраща фотокопия от книгата на редица изтъкнати специалисти по криптография. През 1921 г. един от тях - Уилям Нюболд, заявява, че е разкрил тайната. Според него имат значение не самите букви, а начинът на свързване между отделните знаци. Нюболд твърди, че става дума за писменост, близка до древногръцката. Само че текстът, получил се чрез това разкодиране, приличал по-скоро на брътвеж на луд човек, отколкото на трактат, даващ ключ към някакви научни открития. През 1943 г. Джозеф Мартин фили, експерт по съчиненията на Роджьр Бейкън (1214-1292 г.), се опитва да сравни честотата на появяване на знаците от "Ръкописът на Войнич" с честота на използване на различни букви в съчиненията на Бейкън. Но не стига доникъде. Върху ръкописа са блъскали глави и такива експерти като Джон Тилтман, шеф на разбивачите на кодове в британската база "Блечли парк", или Уилям фридман, разгадал японските пурпурни цифрови шифри през Втората световна война.

Кодът и авторът

Като всичко, свързано с документа, в тайна остава и това кой е неговият автор. Според хипотезите е най-вероятно кодът е бил известен само на неговия автор и е свързан с алхимиците от XII век и техните последователи като Роджър Бейкън. А възможното обяснение за появата му в двора на император Рудолф II е четиригодишният престой там (1582-86 г.) на Джон Ди, английски математик и астролог. Той е бил страстен колекционер на трудовете на Бейкън. Сега британският компютърен експерт Гордън Ръг твърди, че "неземният" ръкопис не е нищо повече от изкусно мошеничество с цел печалба. Още повече, че в Средновековието всякакви тайни текстове са били високо ценени. И продавани на добра цена. Езикът на пергамента не може да бъде разгадан, тъй като просто няма смисъл, твърди Ръг. Според него става дума за свободно навързване на символи от различни азбуки. Ръг твърди също така, че автор на ръкописа е Едуард Кели, средновековен предприемач от Англия. "Кели успява да направи пари. Но на практика "Ръкописът на Войнич"е средновековния аналог на фалшивите "Дневници на Хитлер", допълва компютърният спец. Дали Ръг е прав, ще покаже бъдещето. А докато това стане, експертите ще продължат да си блъскат главите над загадката, оставена от Вилфрид Войнич преди близо век. През 1912 г. американецът Вилфрид Войнич открива в Италия странен ръкопис. Той е написан на неразбираем език. Ръкописът се превръща в непреодолимо предизвикателство за експертите по шифроване. Войнич напразно изпраща на ред криптографи копия от ръкописа с надеждата да го разгадаят. На страниците на "Ръкописът на Войнич" има странни растения, приличащи на слънчогледи, но изглеждащи като извънземни.Източник: http://www.pressboard.info/Preview.aspx?prj=43069
« Последна редакция: Януари 23, 2006, 02:38:09 am от Horus »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #1 -: Януари 23, 2006, 02:09:01 am »
Ръкописът на Войнич, притежаван някога от император Рудолф ІІ, е пълен с рисунки на фантастични растения, зодиакални символи и голи жени. Далеч по-интересен от илюстрациите обаче е самият текст: 234 страници с изящни, великолепно изписани и съвършено неразбираеми думи. Учените вече 101 години си блъскат главите над най-голямата загадка в историята на литературата. Мъките им датират от октомври 1912 г., когато ръкописът е открит в малка виенска книжарничка от Вилфрид Войнич.

Самият Войнич е много интересна фигура - борец за освобождението на Полша, избягал от каторга в Сибир, женен за кратко за ирландската писателка Етел Войнич, в края на живота си той се установява в Америка и започва да се занимава с антики. Най-ценната му находка е именно споменатият ръкопис, състоящ се от 234 пергаментови страници. Към него имало приложено и любопитно писмо, датирано от 1666 година. То било изпратено от Маркус Марси, ректор на Карловия университет в Прага, до учения йезуит Анастасиус Кирхнер. В писмото Марси моли колегата си да помогне в разгадаването на ръкописа и добавя, че навремето книгата била собственост на император Рудолф ІІ (1552-1612). В двора на владетеля на Бохемия смятали, че загадъчният текст е писан през XIII век от Роджър Бейкън, прочутия францискански монах, философ и алхимик.

Именно тази бележка на Марси вдъхновява американеца Уилям Нюболд да предложи своя разшифровка на ръкописа в началото на XX век. Според него текстът наистина е дело на Бейкън и разказва как английският средновековен учен е създал първите телескопи и микроскопи в човешката история. Версията на Нюболд се разпространява светкавично и авторът й се превръща в най-търсения лектор в американските университети - чак до 1931-а, когато историкът Джон Манли го разобличава като откровен мошеник. Оттогава с ръкописа са се захващали множество реномирани учени, но нито един не е постигнал дори частичен напредък. Междувременно оригиналният ръкопис бил купен от антикваря Хари Краус през 1961-а за внушителната сума от 24 500 щ. долара. По-късно Краус го дарил на Йейлския университет.

Езикът на ръкописа си остава мистерия и до днес. Някои от буквите напомнят на латинските, но други не приличат на нищо познато. През годините текстът е предизвиквал най-различни хипотези. Според едни това е усъвършенствана форма на средновековния китайски. Според други е украински, но с отстранени гласни. Тези версии обаче се опровергават категорично от структурата на изреченията. Синтаксисът на ръкописа не съответства на нито един език в света, изтъкват лингвистите.

Друга на пръв поглед реалистична хипотеза е, че текстът е съставен чрез специален таен код. Само че през последните петдесет години огромен брой криптографи са се мъчили да го разгадаят, без да постигнат дори и минимален напредък. Ръкописът устоя на усилията и на прочутата група "Енигма", която направи на пух и прах шифрите на съветското разузнаване през студената война.

От друга страна, текстът спокойно може да се окаже шега или дори хитра измама. Второто дори е по-вероятно, като се има предвид, че Рудолф II навремето заплатил за ръкописа фантастичната сума от -300 златни дуката. Но и тази теория има слаби места, както изтъква Габриел Ландини,специалист по древни ръкописи от университета в Бирмингам. "В случая става дума за стотици страници с думи, които може и да са неразбираеми, но съвсем очевидно са подредени в изречения, без да се повтарят нито веднъж. Не виждам защо един измамник би полагал толкова усилия" - отбелязва Ландини.

Задачата обаче може и да не е била чак толкова трудна, смята Гордън Ръг, професор по информатика от университета в Кийл. В началото на януари той публикува своята хипотеза в списание "Криптология" и предизвика истинска сензация. Заинтригуван от обясненията на Ландини, Ръг е проучил внимателно методите за подправяне на книжа от XVI век и допуска, че е открил възможния отговор на загадката. Нещо повече, Гордън Ръг разполага и с главен заподозрян за измамата: известния фалшификатор от епохата на кралица Елизабет - Едуард Кели. Един от патентите на Кели бил да фабрикува думи и изречения чрез специален шаблон. Ръг решил да използва същата технология и върху таблица с 40 вертикални и 39 хоризонтални реда нанесъл различни срички от ръкописа на Войнич. После върху нея наложил шаблон, в който били изрязани три малки дупки. Местейки шаблона по таблицата, Ръг получил същия тип думи като онези в мистериозния ръкопис. Сега ученият и сътрудниците му работят върху специален софтуер, който да състави безбройни комбинации от сричките. Ако някои от тях съвпаднат напълно с думите от текста, това ще е достатъчно ясна улика, че някога император Рудолф бил грубо измамен. Разбира се, няма как да се намери стопроцентово доказателство, че ръкописът е безсмислица. Учени като доктор Ландини все още запазват надежда да докажат обратното благодарение на все по-мощните съвременни компютри. Но дори и най-големите оптимисти признават, че разгадаването на ръкописа едва ли ще предизвика научна революция. Най-вероятно съдържанието му ще представлява интерес само за тесните специалисти. Както при всички ребуси, интересната част е не резултатът, а самият процес.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #2 -: Януари 23, 2006, 02:13:34 am »
http://bg.wikipedia.org/wiki/Ръкопис_на_Войнич - още много информация по въпроса ;) Копирайте линка на адрес бара оттук, тъй като както виждате линка излиза само до /wiki/, а така отивате не на точното място. Просто copy-paste отгоре ;)
« Последна редакция: Януари 23, 2006, 02:16:48 am от Horus »

Дъвиан

 • Гост
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #3 -: Януари 23, 2006, 02:18:50 am »
Колебая се наистина дали книгата е написана по времето на Бейкън - 12 век или по-късно - 15-16 век. Имам две версии:

1. По времето на Бейкън (1214—1294), на Хилдегард фон Бинген (1099 - 1179) и да кажем Метхилд Фон Магдебург (1212 - 1277) са се писали много подобни книги. Знаем, че Бейкън е един много голям алхимик, както и механик, химик, физик и астролог. Преписва му се откриването на барута, макар да казвал, че научил това от азиатски мъдреци. Предсказва използването на парата като движеща сила, освен това описал хидравличния процес, калейдоскопа. Почти през целия си живот е преследван от църквата, макар да е бил францискански монах. Цели 12 години е бил в затвора. Две години, след като излиза, умира. Написал е страшно много съчинения. Затова не е изключено да е написал и този ръкопис, но странното е, че ще трябва да го е написал на този непознат език - едва ли има логика, щом другите му трудови са на обикновения латински! А в тях е излагал какви ли не тайни неща. Но от друга страна, когато видях картинката на това растение, се сетих за едни други картинки, които знам - те са от една книга от 12 век за билки и лечебни свойства, точно по времето на Хилдегард, която е била голяма билкарка и лечетелка - има написани неща върху билките от нея. Ето два сайта. Първият е на растение, което много ми прилича на картинката с растението - http://www.bodley.ox.ac.uk/dept/scwmss/wmss/medieval/jpegs/ashmole/1500/00001505.jpg Но 100 % сигурно не са едно и също, просто си приличат:)
А ето го и целият сайт за средновековната билкарска книга:
http://www.bodley.ox.ac.uk/dept/scwmss/wmss/medieval/mss/ashmole/1462.htm Знаем, че по това време хората са били гонени и какво ли още не, така че е възможна да е имало подобен закодиран ръкопис. Най-вероятно алхимически.

2. От друга страна обаче Джон Дий (1527 - 1608) и Едуард Кели (1555 - 1597), установяват контакт с ангелския свят и свалят еноховия език, така че е вероятно и те да са автори на този ръкопис. Особено щом им е било приятно да се занимават с непознати за хората езици.

Мисля си, че това е просто зашифриран текст на някои алхимици, каквито текстове ги е имало навремето. И мисля, че може да се разшифрова, ако разбира се не е написан на такъв език, значението на който го е имало примерно едно лице на един носител (примерно съответстващите думи, на хартия) и този носител не изгорен безвъзвратно. Но примерно ако е писан през Средновековието, най-вероятно най-срещаната дума трябва да бъде Бог и да се открие в ръкописа коя е най-срещаната дума и да се прецени подхожда ли тя на думата Бог и така...Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #5 -: Януари 23, 2006, 02:39:17 am »
И така става :P

firma

 • Гост
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #6 -: Януари 23, 2006, 11:49:10 am »
8-те лъча се наблюдават както в последната снимка на Войнич,така и в календара на маите и иконата-"Неупалимая купина" :-\

Heinie

 • Гост
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #7 -: Януари 23, 2006, 11:58:53 am »
Хич не е съвпадение, мен ако питаш. 8 очевидно символизира основните посоки на разшияването на Вселената след Сътворението (както се разделяха лъчите от центъра с Божията Майка) Или 8 измерения... Де да знам. При положение, че съм почти убеден, че е писана под диктовка, не знам какво да мисля. Като ги гледам тези букви, първата ми реакция са листовете на Ели Логинова, които МО прибра. Но от друга страна, нейните изглеждаха доста по-сложно изписани.

Дъвиан

 • Гост
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #8 -: Януари 23, 2006, 13:08:25 pm »
8-те лъча се наблюдават както в последната снимка на Войнич,така и в календара на маите и иконата-"Неупалимая купина" :-\

Пусни линкове да ги сравним!

Или 8 измерения...

Измеренията са дванайсет ;D

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #9 -: Януари 23, 2006, 16:10:21 pm »
Главните измерения са 9 ;) Другите са под-измерения ;)

Oberon-е, айде бе, чакам ти коментара, зарад теб я постнах едва ли не :P

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #10 -: Януари 23, 2006, 16:11:11 pm »
Тоя ръкопис е голяма психария.КОлко съм си играл докато се убедя че не ставам за криптограф.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Oberon

 • Гост
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #11 -: Януари 23, 2006, 16:32:31 pm »
С риск да се изложа...за пръв път чувам за това чудо :(((( Конкретен коментар не мога да дам...Или е истинско, или е фалшификат. Ако обаче е фалшификат, много лесно биха го разкодирали. На едно от снимките съвсем ясно обаче виждам Дяволския кръг. Ще се запозная по-подрбоно и тогава ще се изкажа,не искам после некадърни забележки към моята особа :)))

Оберон

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #12 -: Януари 23, 2006, 16:34:34 pm »
Срам, срам :P
Запознай се, мисля че е по твоята част :)

Дъвиан

 • Гост
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #13 -: Януари 23, 2006, 21:33:59 pm »
И все пак - каква е ползата да се знае, че има такъв ръкопис, след като никой не може да го разчете. Не вярвам да ни се дават неща, за които няма разрешение. Все някой трябва да го разчете, а може и вече да е разчетен! И друго - какво ни показва този ръкопис? Дори и неразчетен, какво ни дава - дали, че може да съдържа нещо толкова голямо, че да съжаляваме сега, че не можем да го разчетем или е нещо просто от архивите на историята. Жалко, че не можем да разгледаме какви са останалите картинки - от астрологията и прочее. От там можем да разберем за значимостта му на ръкопис и на явяване. Защото ако в него има нещо ново, да кажем за астрологията или за медицината, ботаниката и другите науки, то това ще се разбере дори по картинките, в известна степен! И от друга страна - ръкописа е писан от човек (надявам се) и не е "забравен" от някакъв извънземен разум, така че би трябвало да може също човек да го разшифрова.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Тайнственият ръкопис на Войнич
« Отговор #14 -: Януари 23, 2006, 21:35:54 pm »
Общо взето едва ли има нещо което илюминатите вече да не знаят и да не са приложили в тайните си проекти. Лошото е че те си ползват чудесата на технологията за себе си и против всички които не са от техния клан!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27